Antalet arbetsplatser i Stockholms stad och län har ökat med en tredjedel från 1960 och fram till 1980-talet. Detta innebär att antalet sysselsatta har ökat med cirka 200 000 från 1960 och fram till 1980. Samtidigt konstaterar vi att arbetsmarknaden i vår region genomgått en kraftig omstrukturering.
Antalet sysselsatta inom varuproduktionen har minskat med 75 000 under perioden 1960--1980. Under samma period har antalet arbetande inom tjänsteproduktionen ökat med cirka 275 000 inom Stockholmsregionen. En bidragande orsak till denna omstrukturering har varit utflyttning av tillverkningsindustri inom Stockholmsregionen till andra delar av landet. Denna utflyttning var under 1960-talet ganska omfattande. På senare tid har flera företag flyttat tillverkning till utlandet. Svårigheter att bygga ut i Stockholmsområdet har varit en av orsakerna till utflyttningen.
Redan i länsstyrelsens ''Länsprogram 1980'' ansågs att åtgärder bör vidtas för att motverka utflyttning och nedläggning av industriell verksamhet i Stockholmsområdet. Minskningen av industrisysselsättningen förutsågs bli nästan en procent per år. Denna siffra reviderades redan 1983, då minskningstakten beräknades till minst 1,5 % per år. Räknat i antal sysselsatta innebär detta en minskning med 1 800--2 000 industrijobb per år.
Enligt ''Regionplan 90'' kan denna minskning av antalet sysselsatta inom tillverkningsindustrin fortsätta. En fortsatt sådan utveckling innebär att näringslivet i Stockholms stad och län blir än mer tjänstemannaregion. En fortsatt minskning av arbetstillfällen inom tillverkningsindustrin kan också få till följd en ökad utslagning från arbetsmarknaden. Ett kraftigt minskat utbud av arbetstillfällen inom varuproduktion kan innebära svårighet för många att erhålla arbete.
AMS-statistik visar att varslen om inskränkningar och nedläggningar i Stockholms län till största delen berör tillverkningsindustrin.
Kraftfulla åtgärder måste därför vidtas för att vi ska kunna ha kvar tillverkningsindustrin i Stockholmsregionen även i framtiden. Detta kan ske på olika sätt, bl.a. genom lättnader på ränte- och kapitalmarknaden. En uppmjukning av reglerna för byggrestriktioner och investeringsbeskattningar, som nu gäller för byggnation av industri- och kommersiella lokaler inom Stockholmsregionen, bör också ske. Detta gäller i särskilt hög grad för verkstadsindustrin dels för att kunna behålla en etablerad tillverkningsindustri, dels för att få möjligheter till utbyggnad och nyetablering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att tillgodose behovet av tillverkningsindustri i Stockholmsområdet.
Stockholm den 22 januari 1991 Anita Johansson (s) Hans Göran Franck (s) Barbro Evermo Palmerlund (s) Sören Lekberg (s) Björn Ericson (s) Sven-Åke Nygårds (s)