Gävleborgs län och dess moderna historia är starkt knuten till det kapitalistiska industrisamhällets framväxt. Ännu på l960-talet levde vi en tid av industriell expansion. Politikers och myndigheters roll i Gävleborg var att skapa bästa möjliga förutsättningar för fortsatt industriell tillväxt.
Under 70-talet inträffade en avgörande förändring. Basnäringarna nådde kulmen i sin förmåga att skapa utveckling i Gävleborg.
Från att det under hela efterkrigstiden ständigt skapades nya arbetstillfällen inleddes en period av nedgång som vi ännu ej kan se slutet på. Nivån av teknisk utveckling nådde en punkt där tekniken i allt högre grad ersatte människan i produktionen. Industrin producerade mer, men med färre anställda. Basnäringarnas guldår ur samhälleligt perspektiv var slut. I stället för att skapa arbetstillfällen och försörjningsmöjligheter började man avskeda personal och skära bort personalkrävande produktionsgrenar.
I Gävleborgs län är ekonomin i obalans, de arbetslösa producerar inget värde och är en samhällsekonomisk kostnad. De stora industriföretagen behöver en mindre grad av service av färre anställda.
De väldiga vinster som skapas med länets råvaror som grund exporteras i en allt snabbare takt från länet. De privata kapitalägarna ser inga skäl att frivilligt medverka till att skapa förutsättningar för utveckling och nya arbetstillfällen. Gävleborgs län är rikt, men plundrat, därför att storfinansens län också är arbetslöshetens län. En ny framtoning för Gävleborg kräver en politik riktad mot storfinansens kortsiktiga vinstintresse.
På det regionalpolitiska planet är länet kraftigt missgynnat i jämförelse med andra län. Detta gäller som en historisk sanning och en prognos för den närmaste framtiden. En statlig utredning, presenterad vid halvårsskiftet l987, beskriver framtiden för länet som dyster. Fram till l995 kommer tillväxten i storstadsområdena att fortsätta. Samtidigt drabbas andra områden i Sverige av arbetslöshet och utflyttning. Till de hårdast drabbade områdena hör Gävleborgs län. Utredningen konstaterar också att utvecklingen är en följd av politiska beslut. Det är alltså den socialdemokratiska regeringens politik som slår igenom. Tillsammans med de borgerliga, främst (m) och (fp), satsar socialdemokraterna på att anpassa de regionala insatserna till det privata kapitalets behov. Samhälleliga och privata investeringar koncentreras till storstadsområdena.
Under tidigare år, när de kapitalistiska storföretagen expanderade i Gävleborgs län, missgynnades länet när det gäller fördelning av samhälleliga resurser. Idag kan vi konstatera att tilldelningen av olika statliga verksamheter och ekonomiska medel på punkt efter punkt missgynnar länet. Det gäller frågor som utbildningsresurser, statliga anslag till olika länsmyndigheter och stödområdesplaceringar.
Under industrikapitalets guldår i Gävleborgs län rådde svår brist på arbetskraft. De mäktiga industriföretagen motarbetade aktivt alla försök att utveckla ett mer mångsidigt näringsliv. När dessa företag sedan upphör att efterfråga arbetskraft lämnas länet med ett ensidigt utvecklat näringsliv.
Följande fakta ger en bild av situationen: 4 000 länsbor var i oktober l990 öppet arbetslösa. Länet har det högsta antalet förtidspensionerade av samtliga län, ofta av arbetsmarknadsskäl. Gävleborg har den genomsnittligt lägsta utbildningsnivån av samtliga län. Länet har i förhållande till andra län det lägsta talet för yrkesarbete bland kvinnor. Arbetslösheten i länet är näst efter Norrbotten den högsta i landet.
Länets befolkning har fortsatt att minska sedan år l98l. De senaste prognoserna från Länsarbetsnämnden visar nu på en snabb ökning av arbetslösheten. Enligt beräkningar kan siffran vara uppe i 6 000 öppet arbetslösa i oktober l991. Dessutom kommer en kraftig ökning av antalet i AMU. Det mest alarmerande är att den offentliga sektorn i länet kommer att minska antalet årsarbetare med 800 under den närmaste tiden. Detta drabbar kvinnor särskilt hårt.
Det är en tvingande nödvändighet att ordentliga satsningar sker inom en rad områden. Det är också en självklarhet att statliga insatser måste tillföras länet för att förverkliga dessa satsningar.
Följande nio grundkrav bör vara utgångspunkten för en offensiv och utvecklande näringspolitik i Gävleborg:
l. satsning på utbildning och kultur till en nivå som motsvarar riksgenomsnittet. Högskola för Gävleborg med humanistiska, ekonomiska och tekniska linjer.
2. satsning på ny teknik inom data och kommunikation. Åtgärder för högre förädlingsgrad av skogs- och stålverksindustrins produkter.
3. åtgärdsprogram för utveckling och utbyggnad av ny energiteknik, satsning på naturgasimport och förnybara energikällor. Stopp för fortsatt miljöförstöring i länet.
4. rättvis och lika fördelning av statliga insatser. Investeringar, statsbidrag, utbildning och kommunikationer. Decentralisering av statliga verk.
5. fortsatt utbyggnad av offentlig samhällsservice som sjukvård, äldreomsorg, barnomsorg.
6. arbetsmarknadspolitiska åtgärdsprogram för att bringa ned ungdomsarbetslösheten och undersysselsättningen bland kvinnor. Sex timmars arbetsdag.
7. kraftfull satsning på miljöfrämjande åtgärder inom industri och offentlig verksamhet.
8. ökade möjligheter för länet att självt besluta om fördelning av produktionsresultatet i länet. Rätt till beskattning av företagsvinster.
9. satsningar på fiske- och trädgårdsnäringarna.
Att utveckla och skapa en ny framtid för Gävleborgs län kostar mycket pengar. Det finns dock källor att ösa ur. I mitt utvecklingsalternativ är det minskad arbetslöshet och storföretagens miljonvinster som skall bidra till en ny utveckling. Företagens vinster måste genom politiska beslut styras så att dessa investeras i länet. Produktions- och miljöavgifter bör tas ut. Som exempel kan nämnas vänsterpartiets förslag om en produktionsskatt på länets vattenkraft som skulle ge 80 miljoner kr årligen. En förändring av de sk löntagarfondernas inriktning kunde tillföra länet lika mycket i ''riskvilligt kapital''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär ett åtgärdsprogram för Gävleborgs län.
Stockholm den 22 januari l99l Bertil Måbrink (v)