Slå vakt om sjuhäradsbygden
En levande bygd
Sjuhäradsbygden är den södra delen av Älvsborgs län, benämningen Sjuhäradsbygden kommer från att området omfattar sju härad och har blivit ett enhetligt begrepp framförallt i samband med svensk teko.
Tekoindustrin växte fram i Sjuhäradsbygden och hade sin storhetstid på 1950--1960-talet. Förr i tiden satt man i stugorna och spann och vävde eller stickade. De tillverkade produkterna, sedan gick knallarna runt i Sverige och sålde. Tekoindustrin utvecklades undan för undan, från knallar till förläggargårdar då tillverkningen skedde i hemmen. Så småningom växte stora och små industrier upp och tog över tillverkningen. Sjuhäradsbygden blev på det sättet en centralpunkt för den svenska tekoindustrin. Tekoindustrin var då spridd till flera områden i Sverige. Idag är merparten av den svenska tillverkningen av tekovaror koncentrerad till de fem kommunerna Borås, Mark, Tranemo, Svenljunga och Ulricehamn, som utgör Sjuhäradsbygden. I Marks kommun arbetar mer än två tredjedelar av alla industrisysselsatta inom teko. Som en vidareutveckling av knallen och förläggargårdarna har postorderföretagen vuxit upp, i stor utsträckning koncentrerade till Borås och Sjuhäradsbygden.
Sjuhäradsbygden är en utpräglad jordbruksbygd men med ett stort inslag av småindustrier, främst inom teko och träindustri. Tack vare jordbruket och de små och medelstora företagen som finns ute i byarna är Sjuhäradsbygden en levande bygd. I Sverige har vi haft en statlig kampanj om att hela Sverige skall leva och jag tycker att det då borde vara naturligt för alla att hjälpa till så att vi kan få behålla en levande Sjuhäradsbygd.
Men nu är det problem
Tekoindustrin i Sverige är i en allvarlig kris, konkurrenskraften mot importerade varor har försämrats och nu duggar varslen tätt i Sjuhäradsbygden. Sedan den socialdemokratiska regeringen kom till makten har förutsättningarna för den svenska tekoindustrin allt mer försvårats. De importregler som funnits har man beslutat att upphäva, det ekonomiska stöd som staten gett har man dragit ner och den offentliga upphandling av tekovaror som staten regelbundet gör är negativ för de svenska tekoföretagen. Alltmer av det som köpts tillverkas utanför landets gränser. När nu den ekonomiska politik som socialdemokraterna bedrivit gått i spillror, har inte tekoföretagen några reserver att ta av utan då blir det nedläggning eller så flyttas tillverkningen utomlands.
Länsarbetsnämnden i Älvsborgs län tvingas nu konstatera att varslen om uppsägning ökar, att arbetslösheten därmed också ökar mer än någon annanstans i vårt land. På samma sätt är det med långtidsarbetslösheten. Situationen försvåras ytterligare av att antalet lediga platser sjunker drastiskt.
Av Sjuhäradsbygdens 11 000 tekoanställda var i december 1 600 varslade om uppsägning. Prognosen från länsarbetsnämnden är att fler än vanligt, av de varslade, också kommer att mista sina jobb. Arbetslösheten ökar nu mycket snabbt. I juni 1990 var 5 500 arbetslösa i länet, nu i december hade antalet arbetslösa ökat till 7 200. Från januari till november ökade arbetslösheten med 56,4% -- motsvarande ökning var för hela landet 29,1%. Situationen förvärras nu mycket snabbt och på länsarbetsnämnden räknar man med att antalet arbetslösa om 7--8 månader är uppe i 9--10 000. Denna utveckling leder också till att långtidsarbetslösheten nu ökar mycket snabbt i Sjuhäradsbygden. Ökning av långtidsarbetslösheten jämfört med föregående år för Älvsborgs län är 30%. Det är den snabbaste ökningen i landet och det kan förmodas att ökningen i Sjuhäradsbygden är ännu större eftersom försämringen går snabbare där än i länet i övrigt. Svårigheten att få ett nytt jobb ökas genom att de nyanmälda lediga platserna i länet minskar drastiskt. I år har nyanmälda platser minskat med 26,5%, det är minskning som är mer än dubbelt så stor som i landet i sin helhet.
Situationen för jordbruket är osäker, neddragningen av livsmedelsproduktionen leder till att det blir färre jobb inom jordbruk och livsmedelsindustri. Lantbruksnämndens prognoser tyder på det.
Den offentliga sektorn, då främst sjukvården, kan idag inte suga upp den arbetskraft som friställs, såsom det varit tidigare. Då har inte färre arbetstillfällen inom tekos och jordbruket fått så drastiska konsekvenser som det kommer att få nu. Som det nu ser ut kommer även sjukvården att friställa folk.
Bild 1, skall in här
Bild 2, skall in här behov av ett sjuhäradspaket
Det finns nu ett stort behov av att regeringen samlar sig till ett åtgärdspaket som kan rädda tekoindustrin, öka sysselsättningen inom andra branscher och förbättra förutsättningarna för företag att etablera sig i Sjuhäradsbygden. Kommunerna i Sjuhäradsbygden har gemensamt arbetat fram förslag och länsstyrelsen har skrivit till regeringen och presenterat ett åtgärdspaket.
Jag kommer i denna motion och i andra motioner att lägga förslag om åtgärder som skulle ge bättre förutsättningar för tekoindustrin, bättre utnyttjande av jord- och skogsbrukets möjligheter, satsningar på att förbättra kommunikationerna och bättre utnyttja högskola och andra utbildningsmöjligheter samt att lokalisera statlig verksamhet till Borås och Sjuhäradsbygden.
Jag föreslår att regeringen lägger förslag om ett åtgärdspaket för Sjuhäradsbygden.
I Sjuhäradsbygden finns möjligheter
Som jag redan beskrivit så finns det många företagare i Sjuhäradsbygden, det är kunniga och flitiga människor som om de får chansen åstadkommer något. Genom att ge små och medelstora företag bättre arbetsmöjligheter kunde många arbetstillfällen räddas och nya jobb skapas inom teko, jordbruk, skogsbruk och även andra branscher.
Teko
Tekoindustrin rymmer i sig en mycket stor kunskap både hos alla dem som arbetar med teko och de som utvecklar produkterna. Här finns stora möjligheter om de rätta förutsättningarna ges.
De statliga satsningarna på att förbättra företagens konkurrenskraft måste förändras så att det i större utsträckning kommer alla företag till del, även de små. Detta är mycket viktigt därför att det är i de små företagen som de nya jobben kommer. Centerpartiet har under flera år krävt en sådan förändring, men en riksdagsmajoritet har avslagit våra förslag och i stället minskat bidragen från staten. De statliga satsningarna skall enligt min mening användas till effektivisering av företagen och förnyelse av produktionsapparaten.
Exempel på aktiviteter som det är angeläget att stimulera:
investeringar i teknik för att bli effektivare investeringar i data grundtextil verksamhet, för att garantera småföretagen leveranser av material löntillskärning och andra servicefunktioner till tekoindustrin samägande av specialmaskiner kvalificerad utbildning utveckling och design Centerpartiet har föreslagit utvecklingslån till företag som gör investeringar, utbildningsinsatser eller andra åtgärder för att förbättra företagets konkurrenskraft. Kravet för ett statligt stöd skall vara att företaget gör en investering som är den dubbla i förhållande till den statliga delen.
Upphandlingen av tekoprodukter måste ändras så att fördelarna med att ha kvar produktion och kunskap i Sverige, på ett helt annat sätt än idag, vägs in när statliga uppköp görs. Ett exempel på hur det sker idag är försvarets köp av nya uniformer. Större delen av tyget har köpts utomlands och konfektioneringen sker helt i utlandet. Detta trots att skillnaden i pris inte var allt för stor. Svenska företag har gjort betydande insatser för att utveckla tyget åt försvaret, men fick ändå inte ordern. I dag vet vi dessutom att de företag som fått ordern om tyget haft och har problem med tillverkningen. Tillförlitligheten i leveranserna kan antas vara osäkra. Jag tycker att den fortsatta upphandlingen skall ske efter andra grunder än som hittills skett. Offentlig upphandling över huvud taget bör i större utsträckning ske i Sverige, det skulle vara en god hjälp i en besvärlig situation och ett erkännande av svensk företagsamhet. Det samma gäller för kommunernas och landstingens köp av tekoprodukter.
Den förändring av bestämmelserna för import av tekoprodukter från lågprisländerna som riksdagen på regeringens förslag beslutat om bör ändras så att Sverige på denna punkt får samma regler som man har i EG. De begränsningar som Sverige har haft och som EG fortfarande har är föremål för förhandlingar inom den s.k GATT-rundan, men Sverige har här gjort en egen eftergift. Att Sverige gjort denna förändring innebär svårigheter för svensk handel med tekoprodukter till EG. EG måste nu ha en kontroll på att låprisimport till EG inte sker via Sverige. Jag anser att det är ett rimligt krav att Sverige i fråga om import av tekoprodukter från lågprisländer har samma regler som EG. Att Sverige därmed ändrar beslutet om att säga upp multifiberavtalet. Om Sverige har samma regler som EG, förbättras de svenska tekoföretagens förutsättningar att konkurera både här hemma och på EG-marknaden.
I många av de länder som producerar tekoprodukter till mycket låga priser sker tillverkning i former som är helt främmande för oss i Sverige. Barnarbete är utbrett, arbetsmiljön helt oacceptabel och arbetstiden ofta 12 till 15 timmar om dagen. Till mycket låga löner. Man tar inte heller något ansvar för miljön. För färgning av garn och tyger används ofta färger som innehåller kemikalier vilka är förbjudna i Sverige, beroende av arbetsmiljö eller därför att de är allergiframkallande. För den som bär dessa kläder kan problem uppstå. Sverige borde ha en socialklausul som ställer minimikrav på de leverantörer som skall sälja varor till Sverige.
Jag föreslår en ändring av beslutet att upphäva multifiberavtalet, så att Sverige får ett skydd för svensk teko likt det som EG har utvecklingslån som ger tekoföretag stöd till effektivisering ett nytt utvecklingsprogram för svensk teko när nuvarande program löper ut nästa år ändrade upphandlingsregler så att stat, kommun och landsting köper mer svenska tekoprodukter en svensk socialklausul
Jordbruket
Det svenska jordbruket har stora möjligheter att producera inte bara livsmedel utan också många andra nyttigheter. Genom att ta tillvara den biologiska produktion som jordbruket kan ge skulle många fördelar erhållas. Det alla skulle kunna se direkt, om jordbruket fick producera bioenergi och biomassa är att det öppna och vackra jordbrukslandskap som finns i Sjuhäradsbygden kunde bevaras.
En energiproduktion på jordbruksmark, som kan vara spannmål för etanol, eller gräs för att bränna eller att jäsa till gas skulle ge stora miljövinster. Utsläppen av försurande ämnen liksom andra föroreningar skulle minska. Utsläppen av koldioxid skulle inte som nu öka utan minska. Bioenergi kan ersätta både kärnkraft och fossila bränslen.
Jordbruksgrödor kan också användas till mycket annan produktion som skulle vara bra både för oss människor och för miljön. Några exempel på det är smörjolja från oljeväxter till maskiner som körs i naturen, fibrer från lin till textil och en mängd andra tillverkningar liksom fibrer från olika gräs till speciella papperssorter. Skall det bli möjligt att komma framåt på detta området krävs satsningar från statliga organ som fördelar utvecklingspengar och att de miljöfördelar som biologisk produktion medför ges ett värde.
En satsning på bioenergi skulle trygga många arbetstillfällen i Sjuhäradsbygden. Jordbrukarna skulle kunna använda sin åker fullt ut, någon igenväxning skulle då inte ske. Även för skogsbruket skulle en satsning på bioenergi ge nya arbetstillfällen. För Sjuhäradsbygden skulle bioenergin innebära att många arbetstillfällen kunde tryggas och nya skapas. Dessa frågor utvecklar jag mer i annan centermotion om jordbruk.
Jag föreslår:
en kraftig satsning på biobränslen åkerjorden utnyttjas för produktion av jordbruksgrödor djurhållningen hålls på en oförändrad nivå i Sjuhäradsbygden
Småföretagen
Teko och jordbruksföretag dominerar i Sjuhäradsbygden. De flesta av dessa företag är små eller medelstora. Den levande bygd som Sjuhäradsbygden är, kan förbli det med hjälp av alla dessa företag. Det är därför nödvändigt att företagspolitiken förändras så att de små och medelstora företagen inte missgynnas. Det gör de idag. Centerpartiet har under många år krävt förändringar i skatte- och avgiftsreglerna så att de mindre företagen blev rättvist behandlade. Sjukskrivningsfrekvensen och frånvaron är väsentligt lägre i små företag och förorsakar på det sättet försäkringssystemet mindre kostnader och skall därför också ha lägre avgifter. Skattereglerna skall ändras så att mindre företag och egenföretagare behandlas likvärdigt gentemot stora företag. Heltäckande förslag om de mindre företagens situation finns i andra centermotioner.
Jag föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för mindre företag ändrade skatteregler, som ger rättvisa åt små företag Högskolan
Högskolan i Borås är viktig för Sjuhäradsbygdens utveckling, ja, egentligen för en ännu större region. Att högskolan byggs ut och ges större resurser är en viktig del i de regionala satsningarna som måste till för att ''Hela Sverige skall leva''. Högskolan får nu möjlighet att även bedriva forskning -- detta anser jag mycket viktigt och för framtiden måste forskningsresurserna ökas.
Det finns enligt min mening behov av att bygga ut och förstärka utbildningen vid högskolan i Borås. Genom envetna initiativ från centerpartiet har nu förskollärarutbildningen kommit tillbaka till Borås. Men det finns behov att utöka denna utbildning med en barnskötarlinje. Kommunerna i Sjuhäradsbygden har skrivit till UHÄ och begärt att en sådan här linje skall förläggas till Borås. Man har föreslagit en 50-poängs utbildning med 30 platser. Det finns idag ett stort behov inom barnomsorgen för just denna utbildning, då främst för småbarnsgrupperna. Från elevhåll har det också visats ett stort intresse för en sådan utbildning. I budgetpropositionen finns förslag om 120 utbildningsplatser som skall fördelas till olika utbildningsorter. Jag anser att, eftersom det finns ett dokumenterat behov av denna utbildning i Sjuhäradsbygden, skall riksdagen besluta om 30 utbildningsplatser som skall förläggas till Borås.
För några år sedan fanns det en utbildning till fritidspedagoger i Borås, vilken lades ner efter en ganska kort tid. Nu har det visat sig att det finns ett behov av fritidspedagoger som är större än vad man trodde när nedläggningsbeslutet togs. Riksdagens beslut att 6-åringar skall få börja skolan gör att behovet av fritidspedagoger i skolans undervisning ökar. Alltså är det viktigt att nu besluta om en utökad utbildning av fritidspedagoger, och jag föreslår att en utbildningslinje på 30 platser inrättas i Borås så snart detta är praktiskt möjligt.
Proteko är viktig för tekoindustrin och därmed även för Sjuhäradsbygden. Den satsning som stat, kommun och företag gjort här är bra, men det behövs en fortsatt utveckling. Vid en tekodag i Borås sa industriminister Rune Molin att Proteko skall få fortsätta också efter 1991. Alla andra tankar hade varit absurda. Jag tycker inte att det räcker med att bara ha kvar Proteko, utan vi måste se framåt och bygga vidare. Det gäller att få en internationellt konkurrenskraftig utbildningsanstalt med resurser för forskning och utvecklingsinsatser. För den skull anser jag att det till Proteko och högskolan i Borås knyts en professur inom teko, i samarbete med universitetet i Göteborg. I ett läge där tekoindustrin har bekymmer och då det krävs insatser för att förbättra och effektivisera produktionen är det nödvändigt med en hårdare satsning på utbildning på alla nivåer.
Vid Tekocenter i Borås finns alla utbildningar inom teko, det är viktigt att bevara dem och att utveckla de delar där det behövs ytterligare kunskaper. Vissa tekolinjer bör utökas till en treårig linje. I samarbete med ingenjörsutbildningen bör det startas en utbildning i textilkemi.
Textilforskningsinstituten -- Tefo -- finns redan vid Tekocenter i Borås men jag anser att hela Tefos verksamhet borde flyttas till Borås. Vissa delar finns idag i Göteborg, men det skulle vara ett rationellare sätt att arbeta om hela verksamheten fanns i Borås. Det skulle dessutom ge Tekocenter och teko ett ännu bättre stöd.
I dag hanteras det statliga stödet till tekoindustrin av Statens Industriverk (SIND), som är förlagt till Stockholm. Jag föreslår att fördelningen och administrationen av branschprogrammet Teko i fortsättningen sköts av Proteko. Vid Proteko i Borås finns kunskapen och närheten till tekoindustrin; en sådan förändring tror jag skulle medföra en bättre användning av det statliga stödet.
Jag föreslår
Inrättandet av en 50-poängs barnskötarkurs vid högskolan i Borås Inrättandet av en fritidspedagoglinje vid högskolan i Borås Inrättandet av en professur inom teko vid högskolan i Borås Utveckling av tekoutbildningen Tefo i sin helhet flyttas till Borås Administration och fördelning av det statliga stödet till tekoindustrin flyttas från SIND till Proteko
Sifu
I Borås finns Statens Institut för Företagsutveckling, SIFU. SIFU har en viktig roll för att ge utbildning till företag och då speciellt till småföretag. I den omvandling som nu pågår och ligger framför oss har SIFU en viktig roll. För utbildning inom övriga områden, utom teko (där Proteko sköter utbildningen), har SIFU ett brett program. När den Europeiska marknaden närmar sig är det nödvändigt för alla företag att öka sina kunskaper på detta område. För Sjuhäradsbygden finns det ett behov att först och främst vara rädd om de företag som finns i bygden och dessutom skapa förutsättningar för nya att starta.
Den statliga satsningen på att utveckla småföretag bör även i fortsättningen innebära att budgetmedel tillskjuts för att kunna erbjuda de mindre företagen utbildning för sina anställda.
Jag föreslår att SIFU:s förutsättningar att erbjuda mindre och medelstora företag utbildning av sin personal förstärks
Ett BB för nyföretagande i Sjuhäradsbygden
Utbyggnaden av högskolan, Proteko och SIFU samt förekomsten av ett företagarintresse och kompetens vid Statens Provningsanstalt, skapar en atmosfär där nya idéer kan gro. Men vägen från idé till företag och produktion kan många gånger vara både knagglig och lång. För många så lång och besvärlig att det aldrig blir något av det. Jag tycker att det borde vara viktigt för alla inte minst för samhället att de idéer som finns kan förverkligas. Det behöver skapas ekonomiska och andra förutsättningar så att den som har en idé men inte pengar och alla kunskaper om att starta företag kan få hjälp med att komma igång.
Vad jag vill ha till stånd är ett BB där nya företag kan födas och växa till. En stiftelse, som äger lokaler och servicefunktioner, borde skapas. Här kunde den som har en företagsidé börja sin verksamhet med stöd och hjälp från ''företagshuset''. När verksamhet sedan börjar fungera kan företaget flytta ut i den normala företagsmiljön.
Utvecklingsfonden borde få i uppdrag att ta initiativ till en sådan satsning, där banker, finansbolag och privatpersoner kan skapa den ekonomiska grunden för stiftelsen.
Jag föreslår att utvecklingsfonden ges i uppdrag att ta initiativ till en stiftelse som skall ha till uppgift att hjälpa till med att starta företag och hyra ut lokaler och ge service på rimliga villkor.
Statlig utlokalisering
Borås och Sjuhäradsbygden har en liten andel statlig verksamhet. För att hjälpa till att förstärka regionen med arbetstillfällen och även ge ett mera differentierat utbud på arbetsmarknaden är statlig verksamhet ett bra alternativ. Vid utlokalisering av statlig verksamhet bör Sjuhäradsbygden komma i åtanke. Jag anser bl.a. att delar av Postgirot skall lokaliseras till Borås.
Jag föreslår utlokalisering av statlig verksamhet till Sjuhäradsbygden en del av postgirot skall lokaliseras till Borås
AMS
I den arbetsmarknadssituation som jag beskrivit tidigare får länsarbetsnämnden och arbetsförmedlingarna en viktig roll. Vid besöket i Sjuhäradsbygden gav industriminister Rune Molin löften om mer resurser till länet för utbildning av arbetslösa. Reglerna för att kunna ge utbildning till den som är arbetslös måste som jag ser det bli generösare. De uttalanden som gjorts från olika håll tyder på att det finns en förståelse för en sådan förändring. De regler som finns skall vara sådana att vidareutbildning i en arbetslöshetssituation blir möjlig. Det kan idag vara svårt för den arbetssökande som redan har en ganska bra utbildning att få arbetsmarknadsutbildning. Det borde vara möjligt för den som är intresserad att under sin arbetslöshet förbättra sin utbildning och därmed möjligheterna att få ett nytt arbete. De krav som ställs av arbetsmarknaden idag gör vidareutbildningen viktig, och ofta nödvändig. Därför anser jag att reglerna bör ändras så att även utbildning på gymnasie- och högskolenivåûû skall kunna ske i AMS- regi.
Även om utbildning är viktig tror jag att det också måste finnas pengar till att ordna beredskapsarbete. I det följande kommer jag att föreslå investeringar i järnvägsbyggande och vägbyggande -- detta ger arbetstillfällen, men skall inte betecknas som beredskapsarbeten utan vara långsiktiga investeringar för att förbättra förutsättningar för Sjuhäradsbygden. Men det kommer att behövas resurser även för beredskapsarbeten.
Jag föreslår en kraftigare satsning på utbildning av arbetslösa ändrade regler så att även den som har en utbildning kan få komplettera sin utbildning med AMS-hjälp pengar till beredskapsarbete
Järnvägar
För Sjuhäradsbygden är järnvägen mycket viktig. De järnvägar som finns behöver ges en mer omfattande trafik för att minska på vägtrafiken. Försurningen och skogsskadorna är ett betydande problem och där är biltrafiken en stor orsak till de skadliga luftföroreningarna. Tåget erbjuder då ett bra alternativ, men det blir aldrig något riktigt alternativ förrän turtätheten blir sådan att resenärerna upplever väntetiden rimlig.
Regeringens förslag till investeringar på järnvägsnätet är för dåligt för att kunna tillfredsställa de behov som finns. Det behövs investeringar både i byggande av nya banor och reparation av gamla banor samt stora investeringar i nya tåg. Centerpartiet har föreslagit investeringar på 40 miljarder under 10 år.
För Sjuhäradsbygden handlar det om att få en fungerande pendeltrafik mellan Borås och Göteborg. Enligt förslag från utredningen om trafiken runt Göteborg så kan det bli en verklighet ganska snart, men då måste de pengar som anslås till trafikåtgärder i storstadsområdena i tillräckligt stor del gå till järnvägstrafiken. Herrljungabanan som förbinder Borås med residensstaden Vänersborg är dessutom tills vidare den väg som resenären från Sjuhäradsbygden får ta till Stockholm. Denna bana måste få en upprustning och trafikeras med nya tåg. Viskadalsbanan har nu övertagits av länstrafikbolaget -- jag vill i det sammanhanget påpeka att statsbidraget till lokaltrafiken skall vara sådant att det möjliggör en tätare trafik på denna bana. Kust-till-kust-banan mellan Borås och Karlskrona eller Kalmar bör också trafikeras tätare.
Götalandsbanan är den nya järnväg, som mycket kraftigt skall förkorta restiden till Göteborg, Stockholm och Jönköping för människor i Sjuhäradsbygden. Drömmen om denna nya järnväg är nu mera verklig än tidigare, SJ har på ett positivt sätt beskrivit möjligheterna att förverkliga banan. Och den arbetsgrupp som utarbetat ett förslag har visat att den tanke som kom fram i Sjuhäradsbygden för ett antal år sedan är riktig. Att det är ett realistiskt projekt. Som jag tidigare påpekat är järnvägen viktig för att kunna få ett trafiksystem som inte förstör miljön. Både person- och godstransporter skall enligt min åsikt i större utsträckning ske på järnväg. Men då måste järnvägen finnas inom räckhåll, det måste gå tåg där och dessa tåg måste stanna för på- och avstigning. Nu när det är ont om arbete och arbetslösheten ökar tycker jag att det är riktigt att staten tidigare än man tänkt startar investeringar som ger utveckling. Att starta bygget av Götalandsbanan ger bättre och snabbare resor och transporter för Sjuhäradsbygden, den ger en bättre miljö, mindre trafikskador och ger företag i Sjuhäradsbygden bättre konkurrenskraft. Starta byggandet så snart projektering och andra detaljer är klara.
Jag föreslår kraftigare satsningar på järnvägsutbyggnad starta byggandet av Götalandsbanan se till att pendeltrafiken på järnväg mellan Borås och Göteborg blir förverkligad snabbt öka turtätheten på övriga banor statsbidraget till länstrafiken blir sådant att satsning på tågtrafik främjas
Vägar
Vägarna har stor betydelse för en bygd, inte minst då de mindre vägarna som förbinder de många små orter som finns i Sjuhäradsbygden. Genom att ha vägar som är bra, det behöver inte vara några stora vägar, med de skall vara ''farbara'' ges företag och boende bättre förutsättningar. Många gånger är vägunderhållet eftersatt och viktiga förbättringar kommer inte till stånd, därför att väganslagen minskats och dessutom i större utsträckning använts i storstadsområdena. Sjuhäradsbygden har många mindre grusvägar, som behöver förbättras, rättas och beläggas. Centerpartiet har lagt förslag om att speciella pengar skall avsättas för att kunna göra sådana här förbättringar, detta är mycket viktigt för Sjuhäradsbygden.
Byggandet av R41 har gjort halt i Kinna, för hur länge vet ingen. Väntan på fortsättningen från Kinna till Berghem har redan varit för lång. Det är misshushållning med resurser att, som skett med R41, göra ett halvt jobb. De fördelar som en ny väg innebär för trafik och inte minst för miljön uteblir så länge bygget inte är färdigt. Återstående del skall enligt min åsikt byggas omedelbart med byggstart under innevarande budgetår. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att tillskjuta de pengar som behövs. Det är också ur arbetsmarknadssynpunkt viktigt att nu starta vägbyggandet.
Jag föreslår en förbättring och beläggning av det mindre vägnätet i Sjuhäradsbygden återstående del av R41 Kinna--Berghem byggs nu omedelbart
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett åtgärdspaket för Sjuhäradsbygden,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av riksdagens tidigare beslut att säga upp multifiberavtalet,1]
att riksdagen begär förslag från regeringen om importregler för tekoprodukter som är harmoniserade med EG,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingslån och att ett nytt branschprogram utvecklas för teko,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad vad i motionen anförts om offentlig upphandling av tekovaror,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av en socialklausul,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordbruket och produktion av bioenergi,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsgivaravgifter och skatteregler för små och medelstora företag,1]
[att riksdagen beslutar att vid högskolan i Borås inrätta en linje för barnskötare i enlighet med vad som föreslagits i motionen,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fritidspedagogutbildning vid högskolan i Borås,3]
[att riksdagen beslutar att vid högskolan i Borås inrätta en professur inom teko,3]
[att riksdagen beslutar att till Borås lokalisera hela verksamheten inom Tefo,1]
[att riksdagen beslutar att administration och ledning för Branschprogram TEKO flyttas från SIND till Proteko i Borås,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingscenter för nya företag (BB för nyföretagande),1]
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utlokalisering av statlig verksamhet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadsutbildning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredskapsarbeten,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggstart och byggande av Götalandsbanan,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om järnvägsbanorna Borås--Göteborg, Borås--Herrljunga, kust-till-kust-banan och Viskadalsbanan,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidrag till länstrafiken,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underhåll, förbättringar och beläggning av mindre vägar,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om färdigbyggande av R 41, sträckan Kinn4]
Stockholm den 22 januari 1991 Lennart Brunander (c) 1 1990/91:N235 2 1990/91:Fi505 3 1990/91:Ub554 4 1990/91:T213