Under 1980-talet har vi fått uppleva en positiv utveckling i norra Älvsborg. Nedgången vid decenniets början kunde vändas och följas av en lång period med ökad sysselsättning och befolkningstillväxt. För kommunerna i Dalsland var dock denna utveckling svagare än i de övriga delarna av valkretsen.
Den starka industristrukturen gör norra Älvsborg mycket känsligt för svängningar i konjukturen. Det har inneburit en positiv utveckling under högkonjukturen, men när konjukturen nu försämras riskerar vi att drabbas hårdare i vår valkrets än de flesta andra regioner.
En mycket hög andel av de industrisysselsatta i norra Älvsborg verkar inom bilindustrin eller hos underleverantörer till denna industri. Svensk bilindustri står för kvalité och har goda möjligheter att utvecklas.
Men minskningen av antalet arbetstillfällen inom bilindustrin är allvarlig. Saab Automobil AB, som är valkretsens i särklass största arbetsplats, minskar under några år antalet anställda med över 3 000.
De Dalslandsindustrier som är underleverantörer till bilindustrin är likaså drabbade av varsel och personalminskningar. Arbetslösheten i Dalslandskommunerna har på ett år ökat med över 65 procent. I Åmål närmar sig arbetslösheten 5 procent. Möjligheter till åtgärder i norra Dalsland underlättas av att riksdagen beslöt att detta område skulle kvarstå som stödområde.
Till effekterna av nedgången i bilindustrin kan läggas att många som bor i valkretsens södra delar, främst Lerum och Ale, arbetar inom bilindustrin i Göteborg.
Den stora nedgången av antalet anställda i bilindustrin är resultat av såväl konjukturnedgången som en kraftig strukturrationalisering. Den ökade arbetslösheten som blir en följd av detta måste därför mötas med såväl kraftfulla arbetsmarknadsinsatser som åtgärder för att ge regionen ett allsidigare näringsliv.
För att skapa förutsättning för en framtida positiv utveckling i norra Älvsborg krävs därför kraftigt ökade satsningar på åtgärder för att skapa ett allsidigare näringsliv. Det innebär främst satsning på utbildning, forskning och kommunikationer samt på att skapa en god miljö.
I årets budgetproposition föreslås kraftiga satsningar på arbetsmarknadsutbildning och investeringsfonderna släpps fria. Gymnasieskolan och vuxenutbildningen skall reformeras och antalet högskoleplatser skall ökas. En kraftig satsning föreslås på utbyggnad av kommunikationerna under 1990-talet. De miljöpolitiska målen kommer att flyttas fram genom förslag i den kommande miljöpolitiska propositionen.
Mot bakgrund av den redovisade situationen i norra Älvsborg måste enligt vår mening avsevärda resurser för såväl arbetsmarknadsutbildningen som för de övriga framtidsinriktade satsningarna komma vår region till del.
För att minska arbetslösheten och underlätta strukturomvandlingen bör riksdagen uttala sig för att regionen tillförs resurser för genomförandet av aktiva program inom arbetsmarknadsutbildningen. För att möta det ökade behovet av längre utbildningar bör regionens högskola tilldelas ökade resurser. Denna liksom de övriga små högskolorna bör prioriteras vid kommande satsningar på grundutbildning vid högskolan.
På kommunikationsområdet bör upprustningen av järnvägen från Göteborg mot Oslo och Karlstad med dubbelspår Göteborg--Mellerud ingå i de kommande järnvägssatsningarna liksom standardhöjningar på järnvägen Uddevalla--Borås. Satsningar bör ske på utbyggnad av pendeltågstrafiken mot Göteborg.
Vidare är det angeläget att standarden förbättras på de stora genomfartsvägarna E 3 och RV 45 samt på de mindre grusvägarna främst i Dalsland. Fyrstadsområdets behov av framtida flygförbindelser måste tillgodoses.
Försurningen har lett till att skogar, många sjöar och vattendrag i norra Älvsborg är hårt angripna. Därför måste de utsläpp som förorsakar denna försurning minskas kraftigt. Enligt vår mening borde en åtgärd vara att regionen Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg tillsammans med delar av Bohuslän fick utgöra ett särskilt miljöskyddsområde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av regionalpolitiska insatser i norra Älvsborg.
Stockholm den 21 januari 1991 Ingvar Johnsson (s) Rune Johansson (s) Rune Evensson (s) Britt Bohlin (s)