1. Inledning
Arbetsmiljö är en av de viktigaste frågorna för framtiden. Otaliga gånger har både den nuvarande och den tidigare arbetsmarknadsministern uttryckt sitt engagemang för arbetstagarnas problem med arbetsmiljön. I valrörelsen 1988 var det också ett uppskattat och efterlängtat utspel från den socialdemokratiska regeringen att lova krafttag mot arbetsmiljöproblemen. De 400 000 farligaste jobben skulle bort eller göras om -- finns det någon på departementet som minns det löftet?
''Osså bidde det en tumme'' (om ens det)! Vi är besvikna. Det är också 100 000-tals arbetstagare.
2 a. Kritik av regeringens förslag
Trots att den socialdemokratiska regeringens arbetsmarknadsministrar under de senaste åren talat om hur viktiga arbetsmiljöfrågorna är för dem, för de arbetande och för samhället, är regeringens förslag tunt.
Med de utredningsresurser som en regering förfogar över, med all den forskning som finns på området, med tillgång till fackliga erfarenheter från det hittillsvarande arbetsmiljöarbetet är det synnerligen anmärkningsvärt att man inte kunnat prestera en mer djupgående analys eller mer effektiva och långtgående förslag till förändringar.
Det är också anmärkningsvärt att man haft så bråttom att lägga fram propositionen att två av arbetsmiljökommissionens viktigaste förslag, samordning av arbetsmiljölagen (AML) och medbestämmandelagen (MBL) samt differentierade arbetsgivaravgifter, inte kommer med. Vänsterpartiet menar att det finns ingenting i regeringens proposition som det är bråttom med eller som kan leda till omedelbara åtgärder. Därför kunde regeringen väntat och lagt en samlad motion. Helhetsbilden hade då blivit klarare och lättare att överblicka. För inte kan väl SAP tro att den liggande propositionen tyder på handlingskraft eller att den skulle kunna fungera som röstrekryterare i valet?
Vänsterpartiets resurser är begränsade och de förslag vi lägger fram kommer att behöva utvecklas ytterligare. Men vår utgångspunkt är att arbetsplatserna måste förbättras -- det är ovärdigt ett välfärdssamhälle att människor skadas i eller på grund av sitt arbete.
2 b. Motionen i sammanfattning
Vänsterpartiet betonar i sin motion att arbetsmiljön är en fråga om arbetsgivarens makt över de människor som arbetar för honom eller henne. Något gemensamt intresse av en bättre arbetsmiljö finns inte. Arbetsköparens intresse av arbetsmiljöåtgärder är ekonomiskt betingade, de arbetande riskerar sin hälsa och i värsta fall sitt liv.
Våra förslag syftar till att arbetstagare och fackföreningar skall få möjlighet att tvinga arbetsköparen att vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.
Vi föreslår bl aatt den fackliga organisationen och/eller skyddsombuden skall få rätt att stoppa farligt arbete även om det inte föreligger någon akut risk för skada,att den enskilde lönearbetaren skall få möjlighet att ställa rättsligt skyddade krav på arbetsköparen och kunna gå till domstol för att få en tillfredsställande arbetssituation,att den enskilde skall kunna vägra att utföra farligt arbete,att arbetsköparen åläggs ett strikt straffrättsligt ansvar för arbetsmiljöbrott om någon eller några av hans anställda skadas på grund av arbetet,att arbetsköparen får ekonomiska incitament att förbättra arbetsmiljön genom att systemet med företagsbot utvecklas och genom att yrkesinspektionerna utnyttjar möjligheten till vitesföreläggande,att arbetarskyddsstyrelsen måste bli mer offensiv och tänka framåt. Föreskrifterna skall vara tvingande, direkt straffsanktionerade och preciserade. Arbetarskyddsstyrelsens (ASS) beslut i tvister skall vara prejudicerande,att brott mot 2 och 3 kap. AML skall kunna åtalas i allmän domstol,att arbetsdagen förkortas,att skiftarbete bara undantagsvis skall tillåtas,att ackord och närvaropremier förbjuds, att arbetsköparen blir skyldig att vidta åtgärder för att förhindra sexuella trakasserier,att medel anslås för att framför allt åtgärdsinriktad information avseende arbetsmiljöproblem verkligen skall nå ut på arbetsplatserna,att regeringen kommer med förslag på hur myndighetsarbetet skall organiseras nu när SAF inte längre accepterar de korporativistiska principerna.
Vänsterpartiet anser att propositionen är både vag och otillräcklig. Det är svårt att förstå att hela den utredningsapparat som drogs igång kring arbetsmiljökommissionen inte kunnat komma längre.
3. Så dålig är arbetsmiljön 1989 anmälde 153 000 människor att de skadats i arbetet. Orsaken till skadorna var i 99 101 fall en olycka, d v s en plötslig oväntad och utifrån kommande händelse. Mer långsamt verkande orsaker, det som i arbetsskadeförsäkringen beskrivs som skadlig inverkan, låg till grund för 54 504 anmälningar. Olycksfallstalen har stagnerat, medan arbetssjukdomarna under de senaste åren visar en ständigt ökande tendens.
Detta är ett fruktansvärt slöseri med mänskliga resurser. Men det mest skrämmande är att läget är ännu värre än vad den officiella arbetsskadestatistiken (ISA) ger uttryck för. Undersökningar som gjorts av två LO-förbund visar att bara 25--50 % av de misstänkta arbetsskadorna överhuvudtaget anmäls till försäkringskassan som arbetsskador. En statistik med ett mörkertal om kanske 75 % kan knappast anses vara någon statistik alls. Finns det något annat jämförbart område, i det offentliga livet, som arbetet ändå är en del av, som har lika dåligt sifferunderlag?
För hur många människor är det egentligen som blir sjuka eller sjukare av att arbeta?
Men det är inte bara de arbetandes obenägenhet att anmäla sina misstänkta arbetsskador som ger ett stort mörkertal. Den medicinska forskningen ligger tyvärr ofta minst ett steg efter. Det finns många oklarheter vad gäller alla de tusentals kemiska ämnen som används på arbetsplatser runt om i landet, utformning av tekniska hjälpmedel, användandet av datorer, skiftarbeten m m. Vi vet helt enkelt inte i vilken mån de sjukdomar som människor lider av är orsakade av arbetet.
I detta avseende har man i ''Arbeten utsatta för särskilda hälsorisker'', Kartläggningsgruppens rapport till arbetsmiljökommissionen (1989), gjort en ambitiös kartläggning. Tyvärr har den inte rönt den uppmärksamhet den förtjänar -- reaktionen från framför allt massmedias representanter var i hög grad att ''detta har vi hört förut''. Naturligtvis har vi hört det förut. Denna typ av kartläggningar kan bara ske med utgångspunkt från de kunskaper som vi redan har. Att hitta ''nya'' samband tar många år av forskning. Det är därför vi har Arbetslivscentrum, Arbetsmiljöfonden m fl institutioner.
Det finns många exempel på hur de arbetande misstänkt att arbetsmiljön gett dem skador men den medicinska sakkunskapen räckte inte till för att ge dem rätt förrän långt senare. ''Stendammslunga'', asbest, reabränslet, förslitningsskador, fosterskador till följd av moderns arbete, nedsatt hörsel till följd av lågfrekvent buller, vibrationsskador, lösningsmedel -- det finns fler exempel. Vilka bekräftelser får vi under de kommande åren? Det är viktigt att inte riksdagen eller myndigheter agerar som om all kunskap redan fanns.
Det finns också brister i undersöknings- och mätmetoder. Det är inte längesedan vi fick veta att det skulle vara ofarligt att arbeta framför de nya bildskärmarna. Men mätmetoderna har bara kunnat uppfånga och mäta två typer av strålning. Det visade sig finnas fler och vad dessa har för konsekvenser vet vi ännu inte.
Dessa problem återkommer ständigt ute på arbetsplatserna: Vilken mätmetod mäter vad? Kan man lita på de uppgifter man får? Kan en annan metod ge andra uppgifter? Vad skall vi egentligen leta efter och hur? Bristen på kunskap blir naturligtvis mest tydlig ute på arbetsplatserna, där människor drabbas av ohälsa och åtgärder efterfrågas. Men kunskapsbristen är också ett samhälleligt problem.
I detta läge är det viktigt att myndighetspersoner, forskare och arbetsköpare hyser tillit till arbetarna och tror på de uppgifter som de lämnar. Det är de anställda som känner förändringarna i sina kroppar och som kan ha kännedom om vad i arbetet som kan ha orsakat skadan. Denna tysta kunskap måste tas på allvar. Skaderisker och sjukdomstecken måste utredas noggrant.
Det görs inte idag. Tvärtom bemöts de arbetande ofta med motstånd eller likgiltighet när de talar om sina sjukdomssymtom eller sin oro. Det är många arbetsköpare och arbetsledare som hävdar att belastningsskador är utslag av lättja eller på sin höjd anses vara psykosomatiska besvär.
I t ex gummiindustrin, vars anställda löper en statistiskt signifikant överrisk att drabbas av cancer, påstår arbetsgivarrepresentanter ofta att det beror på att de anställda röker, på att de motionerar för litet eller äter felaktigt. Trots att det inte finns några tecken på att de arbetande inom gummiindustrin skulle vara mer oaktsamma med sin hälsa än andra fabriks- och industriarbetare så anser arbetsköparen att det är andra faktorer än arbetsmiljön som orsakar ohälsa.
Så länge företag och myndigheter har den inställningen så kommer de inte frivilligt att förbättra arbetsmiljön.
4. Arbetsmiljön är ett intresse för de anställda
Makten över arbetsmiljön finns hos arbetsköparen på de enskilda arbetsplatserna. Det statsmakten kan göra är att försöka påverka företagsledningarna och offentliga myndigheter att fatta beslut och vidta åtgärder som står i överensstämmelse med den politiska linje som riksdagens sammansättning ger uttryck för. Ett sätt att göra det är att stifta lagar som ålägger företagen vissa skyldigheter.
I propositionen föreslår nu regeringen att arbetsköparens anvar för arbetsmiljön på arbetsplatsen skall formuleras tydligare. Det är bra. Men fortfarande undviker regeringen att tala om makten på företagen. Om arbetsköparen struntar i att förbättra arbetsmiljön utövar han sin makt över de anställda. Det är inget ansvar han har -- det är makt.
Men lagen och arbetsmiljömyndigheternas arbete fortsätter att förutsätta att ''arbetsgivare och arbetstagare'' har ett gemensamt intresse'' av att arbetsmiljön förbättras. Det är inte sant.
Företagets ledning har ett huvudsakligt intresse som bl a formuleras i aktiebolagslagens 12 kap 1
§ 2 st. Där förutsätts att ett företags huvudsakliga intresse är att bereda aktieägarna vinster. Företagets verksamhet, organisation m m syftar till att tillgodogöra sig vinster.
Att ha en god arbetsmiljö på företaget blir följaktligen bara intressant om det kan öka vinsterna. Ofta kan det det. En dansk studie visar t ex att de svenska restriktionerna beträffande användningen av styren i plastindustrin har lett till att svensk plastindustri har en jämförelsevis ny och effektiv maskinpark. Speciellt i den begynnande lågkonjunkturen har det ett stort ekonomiskt värde för företagen.
Företagsekonomiska institutionen i Stockholm har också gjort undersökningar och utvecklat en metod som visar hur mycket företagen förlorar på dålig arbetsmiljö. Det handlar om sjukfrånvaro, personalomsättning, produktivitetsförluster m m. När metoden tillämpas på de enskilda företagen visar den ofta mycket stora kostnader för företagen. Nästan alltid blir företagsledningen överraskad över dessa tidigare osynliga kostnader.
Det råder alltså inget tvivel om att en dålig arbetsmiljö och därav följande hög sjukfrånvaro innebär stora förluster för företagen. Trots detta kan företagens arbetsmiljöarbete närmast beskrivas som ett mycket gammalt och trasigt lapptäcke där man fortsätter att lappa och laga där problemen för tillfället är mest akuta.
Orsakerna till företagens dåliga framförhållning är naturligtvis många. Men en stor bov i dramat är företagens kortsiktiga vinstkalkyler. Det gäller för företagen att kunna visa att en satsning ger vinst på mellan tre och fem år. På senare tid har man, influerad av företagen i USA, t o m börjat mäta satsningar och vinster utifrån halvårs- eller kvartalsrapporter.
När det gäller dålig arbetsmiljö och hög sjukfrånvaro är detta ett för kortsiktigt perspektiv. Konkurrensen, tvånget att fatta snabba beslut och ett högt uppdrivet tempo gör det också svårt att göra långsiktiga arbetsmiljöinvesteringar. Och snart befinner vi oss i en lågkonjunktur igen och då minskar arbetsköparens intresse av att behålla personalen.
Men arbetsmiljön och människors hälsa är alltför viktiga för att få styras av konjunkturerna eller av arbetsköparna ensamma. Det har länge varit en viktig fråga för den fackliga rörelsen och den politiska vänstern att försöka förmå arbetsköparna att förbättra arbetsförhållandena för de anställda.
Av erfarenhet vet vi att företags och myndigheters intresse av en bra arbetsmiljö är en chimär. Företagens intresse är i första hand att gå med vinst. De arbetandes förhållanden kommer så gott som alltid i andra eller tredje hand.
Men det är inte bara vinstintressen som styr arbetsköparnas handlande (eller brist på handlande). Om arbetsköparna tänkte i strikt ekonomiska banor skulle det kanske leda till en bättre arbetsmiljö för de anställda. Men den ekonomiskt rationella människan ''homo econumus'' är en ovanlig företeelse, också i företagsvärlden. Istället styrs människors handlande till stor del av vanor och rutiner. Det bekräftas både i det praktiska livet och av alltfler kritiska samhällsforskare. Arbetsmiljöarbete har inte blivit någon mer omfattande vana i företagen. Inte heller finns det utarbetade rutiner för arbetsmiljöåtgärder.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att det är få arbetsköpare som vidtar åtgärder utan att vara tvungna till det. Vänsterpartiets motion syftar till att öka de anställdas och fackföreningarnas möjligheter att tvinga fram förändringar.
5. Nej till korporativismen
Socialdemokratin har också på arbetsmiljöområdet försökt påverka utvecklingen genom en korporativistisk ordning. Olika statliga eller offentliga arbetsmiljöinstitutioner har fått ett mycket starkt inslag av partsföreträdare i styrelser, nämnder, arbetsgrupper o s v. Också i det konkreta arbetsmiljöarbetet ute på företagen har SAP verkat för korporativistiska lösningar i skyddskommittéer och andra delar av skyddsorganisationen.
Vänsterpartiet har länge kritiserat de korporativistiska tendenserna i samhället och menat att det dels är principiellt felaktig, dels inte kommer att fungera eftersom motsättningarna i samhället, t ex mellan arbete och kapital, är alltför starka.
Det har ironiskt nog visat sig att denna hållning delas av Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF. SAF har annonserat sitt utträde ur alla myndighets- och nämndsstyrelser där de i dag är representerade.
De anser att det är principiellt tveksamt att de skall ta myndighetsansvar och att de har lättare att föra fram och få gehör för sina synpunkter på andra sätt.
Om nu SAF menar allvar och försvinner från t ex Arbetarskyddsverkets beslutande organ är detta ett brott mot den princip varpå bl a arbetsmiljöarbetet är uppbyggt. Regeringen har uppenbarligen ingen som helst beredskap för den uppkomna situationen eftersom problemet inte ens nämns i propositionen.
Det finns många frågor kring SAF:s beslut. Vilka konsekvenser får det, hur resonerar SAF, hur ser en önskvärd utveckling ut? Men inget av detta svarar regeringen på. Man förefaller inte ens ha reflekterat över frågeställningarna.
SAF:s agerande kan förklaras på olika sätt. Till att börja med kan man konstatera att SAF inte längre är beredd att ställa upp och arbeta för de aktuella myndigheterna. Det kan vara utslag av att man inte heller anser att myndigheternas arbete är viktigt och att man helst såg att de lades ner, vilket de också förordar när det gäller t ex arbetslivsfonden och arbetsmiljöfonden.
Det förefaller också som om SAF är trött på samverkan och samarbete och hellre vill ha konfrontation. Det är väl naturligt att i första hand se de arbetandes organisationer som en förväntad motpart. Men SAF:s beslut riktar sig också mot den politiska makten och den linje som regering/riksdag hitintills fört. Hur möter regeringen denna framstöt?
Trots att SAF lämnar styrelserna vill man vara kvar i arbetsgrupper, diskussionsgrupper o s v. Det är troligt att man också kommer ägna sig åt s k lobbying i olika beslutande församlingar. Det innebär att man osynliggör sitt inflytande och gör sina ställningstaganden och uppfattningar hemliga. Det innebär ett allvarligt brott mot den offentlighet som är en av demokratins mest grundläggande förutsättningar.
Offentlighetsprincipen som gäller i allt myndighetsarbete och som i någon mån öppnat den slutna värld som näringslivet utgör är ingenting som eftersträvas av arbetsköparna. Tvärtom ses öppenhet och offentlighet ofta som ett hot. SAF:s agerande kan leda till att arbetsplatserna och företagen i än högre grad än tidigare sluts för insyn och inflytande från t ex den politiskt tillsatta statsapparaten.
Det är en icke önskvärd utveckling.
Vänsterpartiet säger bestämt nej till korporativistiska principer, men beklagar att det var Arbetsgivareföreningen (SAF) och inte fackföreningsrörelsen som agerade först.
Vänsterpartiet undrar nu hur det socialdemokratiska regeringspartiet skall bemöta detta frontalangrepp mot en av dess ledande principer i samhällsbyggandet. Vi avvaktar med spänning svaret.
6. Hur skall arbetsmiljölagens intentioner förverkligas?
1974 års arbetsmiljölag betonade regler och straff mer än tidigare. Arbetarskyddsverket, arbetarskyddsstyrelsen (ASS) och yrkesinspektionerna (YI) fick utökade befogenheter och det ställdes krav på att arbetarskyddsstyrelsen skulle utfärda detaljerade föreskrifter för att fylla ut ramlagens bestämmelser.
Men både yrkesinspektionen och arbetarskyddsstyrelsen har anpassat sig till en mycket försiktig strategi gentemot arbetsköparna. Normgivandet går långsamt framåt och arbetarskyddsstyrelsen är mycket obenägen att föreskriva straff för brott mot de utfärdade föreskrifterna.
De föreskrifter som arbetarskyddsstyrelsen utfärdar är dessutom alltför vaga till sin karaktär. Föreskrifterna skrivs oftare med ''bör'' än med ''skall''. Det förefaller som om arbetarskyddsstyrelsen därmed tar avstånd från sina egna föreskrifter och är rädd att de skall vara orimliga eller kanske t o m mindre viktiga. Föreskrifterna bör vara formulerade på ett sådant sätt att företagens skyldigheter klart framgår, gärna med preciserade värden och gränser. Det stöder de anställda i deras kravställande och förhandlingar med arbetsköparen samtidigt som yrkesinspektörerna får känna ett mer aktivt stöd från verksledningen.
Det är också viktigt att den som inte bryr sig om att följa verkets föreskrifter straffas för detta. Det kan regleras genom att verket i högre grad än nu föreskriver straff för brott mot de enskilda bestämmelserna.
Men det är troligen både bättre och effektivare om riksdagen tar sitt politiska och lagstiftande ansvar och inför en särskild lagregel i arbetsmiljölagens 8 kap. Den kan t ex formuleras som att den som inte följer arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter eller på annat sätt bryter mot arbetsmiljölagens 2 och 3 kap. skall dömas till böter eller fängelse. Det skall räcka att arbetsköparen är oaktsam eller likgiltig för att han skall kunna fällas. Det skall inte krävas uppsåt, som är ett hårdare och mer svårbedömt rekvisit. Talan skall föras i allmän domstol.
Tvister om hur arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter skall tolkas kan fortsätta att föras till arbetarskyddsstyrelsen. Men besluten bör vara prejudicerande och utformas på ett sådant sätt att de underlättar tolkningen och tillämpningen för framtiden.
Redan när den nya arbetsmiljölagen infördes och förändrades i i mitten och slutet av 70-talet påpekade vänsterpartiet (vpk) att detaljerade och straffsanktionerade bestämmelser var viktiga för arbetsmiljöarbetet ute på arbetsplatserna. Erfarenheterna visar att vi redan då hade rätt; fackliga företrädare säger sig ha betydligt lättare att få gehör för sina krav om ASS har utfärdat bestämda normer. Huruvida straffsanktionering skulle vara ännu bättre är svårt att säga. I detta avseende har ASS bara utnyttjat sina befogenheter i en handfull bestämmelser av ganska formalistisk karaktär.
Yrkesinspektionerna kritiseras både från fackligt håll och i olika forskningsrapporter för att vara alltför eftergivna mot arbetsgivarna. Det tar ofta lång tid innan ett företag får besök av en yrkesinspektör. Under det senaste året har t o m antalet besök ute på arbetsplatserna minskat.
Enligt yrkesinspektörerna är arbetsmiljöerna överlag mycket bra. Eller hur skall man tolka det faktum att man bara lade 338 förelägganden under ett helt år? Och att bara 150 av dessa förenades med vite? Då är det väl att märka att man gjorde 41 610 arbetsplatsbesök.
Det faktum att inspektörerna trots allt lade 14 173 inspektionsmeddelanden tyder dock på att man trots allt är ganska missnöjd med förhållandena ute på arbetsplatserna. Men att man fortsätter med sin ''mjuka strategi''.
Inspektionsmeddelanden är inte något som regleras i lagen. Det är helt enkelt en sorts meddelande om att inspektören inte är nöjd med företagets arbetsmiljö. Men ett sådant meddelande har inga rättsliga effekter och kan inte åberopas i t ex domstol av lönearbetare eller andra intressenter. Inspektionsmeddelanden blir helt enkelt ett sätt för yrkesinspektionerna att slippa lämna förelägganden eller förbud.
Användandet av inspektionsmeddelanden, det låga antalet förelägganden, bristen på straffsanktionerade regler m m, bekräftar att arbetarskyddsverket orienterar sig bort från sin roll som kontroll- och tvångsinriktad myndighet mot frivillighet och lämpor.
Frivillighetslinjen har gamla traditioner, som har levt kvar i det nya verket och i tillämpningen av den nya lagen. Det är inte bra och gamla traditioner är svåra att bryta. Men det finns fler och större problem.
Ett svårt hinder att forcera är den avvägning mellan ekonomiska intressen och de anställdas arbetsförhållanden som måste göras. T ex gör arbetarskyddsstyrelsen i sitt föreskriftsarbete en sorts ''cost-benefit''-kalkyl. Det innebär att man värderar kostnaden för en åtgärd i relation till den nytta den åstadkommer. Man tittar då också på den marginella nyttoeffekten, vilket i praktiken innebär att man värderar människors hälsa i pengar. ''En åtgärd kostar 1 000 000 kr vilket räddar 100 människor från att skadas. Att ytterligare förbättra skyddet så att 125 människor förblir friska kostar 1 500 000 kr.'' Är effekten då tillräckligt stor i förhållande till kostnaden? Resonemanget är mycket cyniskt, men anses vara realistiskt och verklighetsförankrat. Det ifrågasätts sällan av dem som arbetar i t ex arbetarskyddsverkets styrelse.
Riksdagen måste ta avstånd från denna typ av resonemang. Människors hälsa kan inte värderas i pengar. Kan åtgärder vidtas så skall det göras!
Men det är inte bara arbetarskyddsverkets fel. Det är till stor del en följd av arbetsmiljölagens ramlagskaraktär. Man rör sig hela tiden mellan två poler -- brukarintresset och lönsamhetsintresset. Då är stödet ''utifrån'' speciellt viktigt. Arbetarskyddsverket och dess tjänstemän behöver få hjälp med motivation, engagemang och moralisk kraft. Det är än viktigare nu i den begynnande lågkonjunkturen. Det måste t ex göras klart att det inte är yrkesinspektörernas uppgift att slå vakt om jobben. Det får andra göra.
Yrkesinspektörernas uppgift är att se till att arbetsmiljölagens intentioner efterlevs och uppfylls. Det kan kännas otacksamt och det kan hända att de arbetande också reagerar negativt på åtgärdsförslag om arbetsköparen spelar ut arbetsmiljön mot arbetslöshet.
Därför måste regeringen vara konsekvent i sina instruktioner och arbetsordningar och i kontakter med arbetarskyddsverket och ställa krav på en hårdare linje gentemot företagen. Det räcker inte med allmänt formulerade önskemål i en proposition.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen låter utreda hur arbetarskyddsverkets ''mjuka'' linje och frivillighetsstrategi skall kunna brytas. Arbetarskyddsverket måste kunna leva upp till sin roll av tillsynsmyndighet och börja använda sig av sina långtgående befogenheter.
Det är också viktigt att arbetarskyddsverket får klart för sig att det är andra instanser, t ex arbetsmiljöfonden, som i första hand skall ge råd, initiera kunskapsinsamlande och sprida information. Även om föredragande statsråd poängterar att arbetarskyddsverket är en kontrollinstans och inte en rådgivare, pratar statsrådet på andra ställen om att yrkesinspektörerna i vissa fall kan fortsätta med sin rådgivande verksamhet. Det är viktigt att vara konsekvent och vi föreslår att regeringens inkonsekvenser på detta område påpekas av riksdagen.
Yrkesinspektionerna skall alltså se till att de politiska beslut om arbetsmiljön som fattats efterlevs. De kan inte ensamma kontrollera alla företag. Ett nära samarbete och goda kontakter med de anställda är därför viktigt. Inspektörerna bör finnas tillgängliga för kontakter även på obekväma arbetstider. Det är viktigt att också de människor som arbetar på helger och nätter får besök av yrkesinspektörerna alternativt kan tillkalla dem om det behövs.
7. Internkontroll kommer inte att fungera
Under de senaste åren har yrkesinspektionerna alltmer börjat ägna sig åt systemkontroll. Det innebär att yrkesinspektörerna bara i mindre omfattning går på regelrätta arbetsplatsbesök och på plats inventerar arbetsmiljöförhållanden. Istället satsar man på kontroll av företagens internkontroll. D v s att man kontrollerar att företaget har formulerat tillfredsställande rutiner på arbetsmiljöarbetet. Det kan röra uppföljning av olyckor och tillbud, regelbundna skyddsronder, att arbetsmiljöfrågor skall beaktas också i linjeorganisationen o s v.
I regeringens proposition får nu yrkesinspektionerna stöd för sin arbetsinriktning. Regeringen gör nu ett gammalt v(vpk)-krav till sitt och ålägger företag och myndigheter att göra upp handlingsplaner för arbetsmiljöarbetet. Arbetsplatsens skyddsombud skall övervaka att handlingsplaner görs upp och efterlevs i det dagliga arbetet.
Samtidigt som man alltså ställer stora krav på skyddsombuden, medger man att det kan vara svårt för dem att få gehör för sina och arbetskamraternas synpunkter och önskemål. Något konkret stöd till skyddsombuden ger dock inte regeringen. Deras möjligheter att agera är fortfarande kraftigt inskränkta.
I praktiken litar regeringen på att arbetsköparna skall kunna kontrollera sin egen verksamhet. Att företagen själva åläggs att kontrollera att deras verksamhet sker i överensstämmelse med lagar och föreskrifter är ingenting nytt. Detta system används redan på yttre miljöområdet.
1984 gjorde riksrevisionsverket en kontroll av hur systemet med internkontroll på det yttre miljöområdet fungerat. Resultatet var skrämmande. Långt mer än hälften av företagen hade inte alls gjort upp några kontrollrutiner eller handlingsprogram alls. De planer som hade gjorts av andra företag var ofta mycket bristfälliga. Dessutom användes de sällan och hade mer eller mindre glömts bort efter att de gjorts upp. Uppgifter från länsstyrelsernas och kommunernas miljöansvariga visar att dessa missförhållanden består och att mycket litet har förändrats.
Det är möjligt att internkontroll kan fungera bättre på arbetsmiljöområdet eftersom där finns skyddsombud, fackligt förtroendevalda och arbetare som har ett direkt intresse av att se till att åtgärdsplaneringen är bra och efterlevs. Men det är ingenting som man kan ta för givet.
Regeringen hade bort ta lärdom av erfarenheterna på det yttre miljöområdet och ställt än hårdare krav på företagen. T ex bör även dessa lagregler straffsanktioneras direkt i lagen. Handlingsplanen bör också vara tidsplanerad, så att inte åtgärderna ständigt drar ut på tiden.
Skyddsombuden måste få möjlighet att anmäla brott eller fördröjningar till domstol eller till yrkesinspektionen. Underlåtenhet att uppfylla en godkänd plan skall kunna rendera företaget kraftiga böter eller viten. Det måste kosta att inte vidta relevanta arbetsmiljöåtgärder.
Det är också viktigt att yrkesinspektionerna lever upp till sin kontrollerande myndighetsroll och är aktiva när det gäller att besöka företagen. De kan inte bara studera en pappersorganisation utan det bör stå helt klart för dem att det är ute på de enskilda arbetsställena som inspektörerna kan göra störst nytta. Det kan bli nödvändigt med en kompletterande utbildning för att yrkesinspektörernas undersökning av företagens internkontroll skall bli effektiv och kritisk.
Det bör också göras klart att det yttersta ansvaret för kontrollen av arbetsköparnas handlingsplaner finns hos yrkesinspektionen, inte hos skyddsombuden. Det kan vara svårt att vara skyddsombud och anställd hos den som skall kontrolleras. Kontrollen bör skötas av en utomstående myndighet för att kunna vara tillräckligt effektiv.
Oberoende av yrkesinspektionens löpande kontrollverksamhet skall ett skyddsombud som är missnöjd med arbetsmiljön och/eller arbetsköparens agerande kunna kräva att yrkesinspektionen kommer och inspekterar verksamheten. Anmälaren måste ha möjlighet att vara anonym och yrkesinspektörerna komma inom 6 tim från anmälan om inte annat överenskommits. Också här är det alltså viktigt att yrkesinspektörerna finns tillgängliga på nätter och helger.
8. Den enskildes rätt
Rättssociologiska institutionen i Lund har under de senaste åren publicerat artiklar och rapporter som visar att de arbetsrättsliga lagar som fått störst genomslagskraft både rättsligt och fackligt/praktiskt är de lagar som ger enskilda arbetstagare rättigheter och möjlighet att driva krav i en rättslig process. Det gäller t ex anställningsskyddslagen, där ett från början ganska opreciserat begrepp, ''saklig grund'', numera utvecklats och preciserats. Det har drivits många processer i AD om innebörden av begreppet och rättspraxis är nu relativt klar. Kunskapen bland de arbetande och fackklubbar om ''saklig grund'' är stor. Förhandlingarna är många och relativt ofta framgångsrika.
På arbetsmiljöområdet har den enskilde arbetaren ingen individuell rätt att kräva åtgärder eller möjlighet att ställa arbetsköparen till ansvar för att lönearbetaren tvingas arbeta i en dålig arbetsmiljö. Det är anmärkningsvärt eftersom en god arbetsmiljö ytterst handlar om arbetstagarens hälsa och möjlighet att leva ett fullgott liv även utanför arbetet.
I propositionen föreslås nu att arbetsgivaren skall vara skyldig att anpassa arbetsmiljön efter den enskilde arbetstagarens behov och förutsättningar. Vad är då naturligare än att de arbetande också får möjlighet att ställa rättsligt skyddade åtgärdskrav på sin motpart och att en domstol kan ålägga arbetsköparen att vidta relevanta åtgärder?
Både den nu gällande och den kommande arbetsmiljölagen bygger på allmänt hållna skyldigheter för arbetsköparen och vissa möjligheter för de fackliga organisationerna att delta i beslutsprocessen. Men den enskilde arbetaren har små möjligheter att agera. Vänsterpartiet vill att en sådan möjlighet införs i den nya arbetsmiljölagen.
Det bör övervägas om den ordning som i övrigt gäller på arbetsrättens områden, d v s lokal förhandling -- central förhandling -- process i arbetsdomstolen (AD), skall gälla också här eller om en ny ordning skall införas. Man kan t ex tänka sig att målen drivs till försäkringsöverdomstolen (FÖD) i stället för till arbetsdomstolen. Försäkringsöverdomstolens domare och föredraganden har genom sitt mångåriga arbete med arbetsskadeförsäkringen fått god kunskap om de faror och risker som arbetstagare utsätts för i sitt arbete. Det kan underlätta för domstolen att ta ställning och avgöra vad som kan sägas vara ''tillfredsställande'' arbetsmiljö för den enskilde.
Oavsett om FÖD eller AD är sista instans bör dock en enskild ha rätt att driva mål själv om den fackliga organisationen inte vill eller kan ta sig an hans/hennes mål. Också här finns ett väl fungerande system inom den icke arbetsmiljöorienterade arbetsrätten.
Om riksdagen inte vill fatta ett beslut i denna riktning nu, bör riksdagen uttala att ett sådant förslag skall utarbetas och presenteras samtidigt som de kompletteringar i form av en utökad samordning mellan MBL och AML som föredragande statsråd aviserat.
Den enskilde lönearbetarens rätt att vägra utföra arbete som kan vara farligt bör också förstärkas. Den nuvarande regeln i 3 kap. 4
§ (propositionen) bör förstärkas till att dels omfatta även arbete som medför skador eller sjukdomar på sikt, dels också omfatta en mer långtgående rätt att vägra arbete. I den nuvarande skrivningen ingår bara en möjlighet att skjuta upp arbetet till dess att en arbetsledare eller arbetsgivarrepresentant beordrar arbetsskyldighet.
Det sägs ofta att det juridiska ansvaret för de ev skador som arbetstagaren drabbas av skulle innebära att arbetsledaren eller arbetsgivaren blir försiktig och vidtar önskade åtgärder. För det första är det mycket tveksamt om detta fungerar i praktiken. För det andra är det fortfarande arbetstagaren som riskerar att skadas. Det juridiska ansvaret är trots allt lättare att bära än en livslång skada eller sjukdom. Därför bör möjligheten att vägra arbete under icke tillfredsställande former utvidgas.
9. Arbetslös eller arbetsskadad?
Under den senaste högkonjunkturen kunde man se hur arbetsköparna och deras intresseorganisationer blev mycket mer aktiva på arbetsmiljöområdet. Deras intresse för lönearbetarnas förhållanden kom plötsligt och var ibland lite patetiskt.
Orsaken var inte allmän välvilja eller insikt i de ofta bedrövliga förhållanden som framför allt LO-kollektivet tvingas arbeta under. Både i tal och skrift framgick vad som bekymrade arbetsköparna: man hade svårt att rekrytera arbetskraft. Det gällde både industrin och omsorgen.
De arbetssökande kunde välja och vraka bland arbeten. Många, framför allt ungdomar, sade också klart ut varför de inte valde t ex ett arbete inom industrin: Arbetsmiljön var för dålig och arbetsuppgifterna för enahanda. Andra jobb kunde erbjuda bättre arbetsförhållanden och roligare uppgifter. För en gångs skull fungerande den fria marknadens villkor också inom arbetslivet. Konkurrensen om arbetskraften ledde till ett nyvaknat intresse för arbetsmiljön och arbetets organisering också hos arbetsköparna.
Nu är vi på väg in i en lågkonjunktur och arbetsköparnas intresse för arbetets utformning har svalnat betydligt. Inte heller kan de arbetssökande välja bort skadliga eller monotona arbeten.
Icke desto mindre är det viktigt både för den enskilde arbetstagarens hälsa och för samhällsekonomin att de arbetssökande har möjlighet att välja bort farliga arbeten. En aktiv sysselsättningspolitik är nödvändig -- människor måste kunna välja olika mellan olika arbetsköpare.
Denna möjlighet finns dock bara för ett litet fåtal människor i en lågkonjunktur. För att arbetslösa människor skall kunna välja arbeten med bibehållen hälsa och värdighet som mål bör möjligheten till arbetslöshetsersättning från arbetslöshetskassa eller kontant arbetsmarknadsstöd utvidgas.
En arbetssökande som tackar nej till ett arbete av arbetsmiljöskäl skall inte kunna avstängas från ersättning. Den nuvarande lagskrivningen och framför allt praxis på detta område bör alltså utvecklas till förmån för de arbetslösa. Likadant skall människor som slutar ett arbete p g a befogad oro för skador kunna göra det utan att riskera straff i form av minskad ersättning.
Det borde vara en mänsklig rättighet i ett välfärdssamhälle att inte av ekonomiska skäl tvingas acceptera ett skadligt arbete. På sikt innebär det också en samhällsekonomisk vinst.
En naturlig förlängning av detta är att arbetsförmedlingarna får skyldighet att upplysa de arbetssökande om de ev risker som är förknippade med ett specifikt arbete. Skyddsombud och arbetsköpare skall lämna arbetsförmedlaren de uppgifter han/hon behöver. Det kan t ex ske genom att handlingsplaner och probleminventeringar kan krävas in av arbetsförmedlingen.
10. Fackföreningarna behöver maktmedel
Som vi har konstaterat tidigare är det ovanligt att företagarna vidtar arbetsmiljöåtgärder utan att vara tvingade till det. Det är oftast inte fråga om illvilja, bara om likgiltighet och att andra behov väger tyngre.
Vänsterpartiet vill ge de enskilda lönearbetarna möjligheter att tvinga arbetsköparen till åtgärder genom att utveckla rätten till arbetslöshetsersättning, genom att ge de arbetande rätt att vägra utföra farligt arbete och genom att införa en rätt att stämma arbetsköpare som inte vidtar befogade arbetsmiljöförbättrande åtgärder.
Men det räcker inte. Det är viktigt att den enskilde får möjlighet att agera. Men det är precis lika viktigt att fackföreningarna och arbetarkollektivet får möjlighet att tvinga arbetsköparen att vidta åtgärder.
För det första skall fackföreningarna naturligtvis ha möjligheter att stämma arbetsköparen om han t ex inte lever upp till de krav som arbetsmiljölagen eller arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter ställer. Man skall också ha möjlighet att anmäla brott mot de straffsanktionerade föreskrifterna till allmänt åtal. Möjligheten att kalla in yrkesinspektionerna har berörts tidigare. Men fackföreningarna skall inte vara utlämnade till samhällets sanktionssystem. De måste ha rättsligt skyddade möjligheter att utveckla sina egna aktionsmetoder utifrån de förhållanden mellan arbete och kapital som råder i samhället.
Så bör t ex rätten att stoppa ett farligt arbete utvidgas. Rätten skall omfatta också arbete som är sjukdomsframkallande och som kan innebära skador på sikt. Det har LO slagits för länge, men deras krav har inte beaktats i propositionen.
I propositionen säger föredragande statsråd att avsikten med stopprätten är att överhängande skaderisker kan undvikas och hävas. Så fungerar inte stopprätten ute på arbetsplatserna. När ett skyddsombud stoppat arbetet brukar arbetsköparen i bästa fall lova att vidta åtgärder inom en inte alltför avlägsen framtid.
Den stora vinsten för fackföreningarna är att stoppet innebär ett avbräck i produktionen och att detta avbräck (eller hot därom) tvingar företag och myndigheter att vidta åtgärder som han vägrat utföra eller skjutit på. Man utmanar alltså genom stoppet arbetsköparens intressen av en störningsfri produktion. Stoppet blir ett maktmedel för de anställda att tvinga fram åtgärder från en ovillig arbetsköpare.
Sådana maktmedel behövs tyvärr. Något missbruk av stopprätten kan inte sägas finnas. Hos yrkesinspektionerna finns bara 90 stopp registrerade. Det är anmärkningsvärt lite. Men det kan innebära att stopp eller hot om stopp faktiskt fungerar och leder till arbetsmiljöförbättringar ute på företagen utan att yrkesinspektionen tillkallas.
Statsrådets uttalande i denna fråga kan uppfattas som en inskränkning av fackets möjligheter att agera för en bättre arbetsmiljö.
Men det är inte inskränkningar som behövs utan utvidgningar och stopprätten bör gälla också arbeten som utsätter de anställda för skaderisk även på lång sikt.
I dagens läge är det dessutom bara skyddsombuden som har stopprätt. Arbetsmiljöområdets särreglering har lett till att arbetsmiljöfrågor i praktiken kopplats loss från den övriga fackliga verksamheten. Men arbetsmiljöproblemen är en facklig angelägenhet och det är önskvärt att facket som organisation har möjlighet att agera i dessa frågor. Därför bör den lokala resp den regionala fackliga organisationen också ha möjlighet att stoppa farliga arbeten.
Även om stopprätten utvidgas är det dock en konstruktion som vuxit fram på den tid arbetsmiljöfrågor var en fråga om olycksrisker. När vi nu diskuterar arbetsorganisation, långsiktig påverkan och det goda arbetet behöver stopprätten kompletteras med mer långtgående möjligheter att agera.
En möjlighet är att undanta arbetsmiljöfrågor från fredsplikt. Den svenska fackföreningsrörelsens fredsplikt är ovanligt omfattande internationellt sett.
När det gäller arbetsmiljöproblem är det orimligt att det lokala facket skall vara bundet av en fredsplikt som är knutet till ett så materiellt intetsägande avtal som arbetsmiljöavtalet. Arbetsmiljöavtalet är så gott som enbart formellt inriktat; det talar om hur ofta skyddskommittérna skall träffas och vilka som skall sitta med där, vilka beslut som kommittéerna kan fatta och i vilka former. Men de arbetande får i avtalet ingen materiell rätt till en tillfredsställande arbetsmiljö eller det goda arbetet.
Eftersom arbetsmiljön i förlängningen handlar om arbetarnas hälsa och möjligheter till ett rikt och stimulerande liv, bör arbetsmiljöproblemen kunna särbehandlas. Den fackliga organisationen på en arbetsplats måste kunna ta till strejkvapnet, en arbetsmiljöstrejk, för att kunna påverka arbetsgivaren och slå vakt om arbetarnas hälsa.
Detta är inte en fråga som går att lösa i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter utan detta är en fråga för riksdagens politiska majoritet.
11. Arbetsmiljöbrott -- och sedan?
Regeringen föreslår att det i brottsbalken införs ett särskilt arbetsmiljöbrott. Om en anställd skadas på grund av att en arbetsköpare uppsåtligen eller av oaktsamhet inte följt arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter skall företaget kunna ställas till ansvar och fällas i allmän domstol.
Det är bra. Det visar att det är kriminellt att vara arbetsgivare och att strunta i de anställdas arbetsmiljö och säkerhet. Vårdslösa eller likgiltiga arbetsgivare är inte bättre än vilken annan brottsling som helst och det finns inga ursäkter för deras agerande.
Men regeringens släpphänthet visar sig också på detta område. Inte heller här har man på allvar försökt sätta sig in i vilka åtgärder riksdag och regering behöver vidta för att lagregleringen skall bli mer än en papperstiger.
T ex har polis och åklagare länge klagat över svårigheterna att bevisa uppsåt eller oaktsamhet. I propositionen för statsrådet ett långt resonemang som till sin karaktär närmast kan beskrivas som juridiskt hårklyveri. Konkreta anvisningar för polis och åklagare som skall utreda arbetsmiljöbrotten ger man dock inte.
Vänsterpartiet har en annan linje än regeringen när det gäller valet mellan olika oaktsamhetsformer som grund för arbetsmiljöbrott. Vi anser att arbetsköparens ansvar skall vara strikt. Det innebär att frågan om arbetsköparen handlat med oaktsamhet, vårdslöshet eller uppsåt blir straffrättsligt ointressant.
Vi anser att det är mycket lätt att motivera ett strikt ansvar för arbetsköparen. Det är fortfarande så att de flesta lönearbetare har mycket små eller inga möjligheter att påverka sin egen arbetssituation. Arbetet har organiserats av arbetsköparen och på dennes premisser. De skador som inträffar beror så gott som uteslutande på arbetsorganisationen med löneform, långa arbetspass, dåligt utbildade arbetare, bristande skydd och dåligt utformade hjälpmedel m m som delkomponenter.
Strikt ansvar är en naturlig följd av det resonemang som regeringen för när det gäller den skärpta skrivningen beträffande ''arbetsgivarens'' ansvar för arbetsmiljön i arbetsmiljölagen. Det pedagogiska värdet av att införa en särskild brottsrubricering för arbetsmiljöbrott blir naturligtvis betydligt större om riksdagen kan vara konsekvent i sin syn på arbetsköparens möjligheter och skyldigheter att ordna en riskfri arbetsmiljö för de arbetande.
Ett strikt ansvar gör det också lättare för åklagare och polis att utreda brott och föra talan i domstol. Det är nödvändigt för att en brottsrubricering på detta känsliga område skall ha ''ett pedagogiskt värde'' och mana till efterlevnad.
Riksdagen bör också uttala att det bara i mycket sällsynta undantagsfall skall vara möjligt att ställa annan än företagsledaren till ansvar för brottet. Delegationsgångarna på de flesta företag är ofta diffusa, svårutredda och följer i bästa fall gammal praxis. Skriftlig delegation och i kombination med relevant utbildning och tillräckliga befogenheter hos arbetsledare och andra är snarare undantag än regel. Det är också en följd av en slarvig eller likgiltig företagsledning och ansvaret bör därför utkrävas där.
Ett alternativ till att straffa en enstaka person kan vara att utfärda företagsbot som drabbar företaget som juridisk person. Företagsbot infördes 1986 men har hitintills bara använts i något enstaka fall. Regeringen bör ta reda på vad detta beror på. Det kan t ex röra sig om en osäkerhet från åklagare och domstol att beräkna relevanta belopp. Om det är så bör regeringen ta initiativ till utbildning av åklagare och domare samt anslå erforderliga medel härför.
Enligt motiven till företagsboten skall boten fastställas till belopp som motsvarar den ev vinst som företaget gjort på sina bristande åtgärder för säkrare arbetsförhållanden. Om det saknas ett skydd på en maskin eller fläktsystemet var gammalt och otillräckligt kan en kostnad/vinst beräknas relativt enkelt. Men om skadan inträffar till följd av ett ackordssystem eller att arbetet organiserats enligt det tayloristiska löpande bands-tänkandet? Hur beräknas den förmodligen kortsiktiga vinsten då? Det behövs riktlinjer för att systemet skall fungera. Det är också tveksamt om tre miljoner är ett tillräckligt stort maximibelopp. Också detta bör regeringen se över.
Införandet av ett helt nytt brottsbalksbrott och direkt straffsanktionerade bestämmelser i arbetsmiljölagen och arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter ställer stora krav på åklagarväsendet under de närmaste åren. Det kommer att behövas förstärkningar ute på åklagarmyndigheterna. Vi föreslår att regeringen undersöker detta behov och återkommer med förslag till organisation, personalförstärkningar samt finansiering.
Över huvud taget kännetecknas propositionen i detta avsnitt av dåligt genomtänkta förslag som inte kommer att leda till någon förändring ute på arbetsplatserna. Vi hoppas att det beror på slarv och inte på en ovilja att ta itu med problemen.
12. Skyddsorganisationen och företagshälsovården som resursförstärkning
Det är bra att regeringen klart har tagit avstånd från att skyddskommittéerna inte kan ta över arbetsgivarnas ansvar för arbetsmiljön. Tyvärr är det många både arbetsgivare och skyddskommittéer som tror det.
Praktiken har också visat att arbetsmiljöarbetet på många håll kommit i kläm av den särskilda skyddsorganisation som byggts upp. Skyddskommittéernas förtjänst är den kompetens och det intresse för arbetsmiljöproblemen på företaget som kan komma till tals där. Det bör slås fast i lagen att arbetsköparen alltid skall rådgöra med skyddskommittén eller annan skyddsorganisation i samband med planeringen av arbetet. Ett problem är nystartandet av företag men här kan man tänka sig att den blivande ''arbetsgivaren'' måste samråda med de fackliga organisationer som kan bli aktuella som motpart innan företagets verksamhet kan starta.
Företagshälsovården är en mycket viktig resurs i arbetsmiljöarbetet. Utöver läkare och sjuksköterskor bör företagen och de arbetande ha tillgång till t ex sjukgymnaster och skyddsingenjörer och dessa gruppers särskilda professionskunskaper. Oavsett om företagshälsovården är knuten till en specifik arbetsplats eller fungerar som central för flera olika företag bör de ha skyldighet att till sig knyta ytterligare specialistkunskaper av ovan nämnda typ.
De flesta företagshälsovårdsorganisationer förefaller fungera relativt bra inom sina begränsade befogenheter. Men det finns exempel på både läkare och sjuksköterskor som inte förstått sin uppgift. Det finns också exempel på företagsläkare som helt förnekat existensen av arbetsmiljöproblem och istället hävdat att de anställda är lata. Det inger inte förtroende hos någon.
Det är viktigt att framför allt de arbetande kan känna förtroende för företagshälsans personal. Det är de som skall kunna tala om sina kroppsliga funktioner och symtom. De skall ibland kunna svara på känsliga frågor om missbruk och hemförhållanden. Det är lönearbetaren som söker gehör för sina arbetsmiljökrav hos arbetsgivaren och behöver stöd av företagshälsovården. Därför bör de anställda ha möjlighet att lägga in sitt veto vid nyanställningar på företagshälsovården. Vetot skall tillkomma varje enskild facklig organisation.
Vänsterpartiet har redan tidigare motionerat om att landstinget bör vara huvudman för företagshälsovården. Det skulle garantera att företagshälsovårdens personal står oberoende av arbetsköparen eller ledningen. Ett ändrat huvudmannaskap ökar både personalens handlingsfrihet och patienternas integritet gentemot arbetsgivaren. Vänsterpartiet föreslår därför att landstingen resp de landstingsfria kommunerna övertar ansvaret för företagshälsovården.
Ca 80 % av alla arbetare har tillgång till företagshälsovård. Det är bra, men inte tillräckligt. Det verkar som om anslutningen stått still eller ökat sakta de sista åren. Det är också en välkänd erfarenhet att denna typ av anslutning går långsammare mot slutet. De ''arbetsgivare'' som är intresserade eller har tillräckligt goda resurser har anslutit sig och sina företag. Nu gäller det dem som inte bryr sig. Vänsterpartiet menar att vi kommit så långt vi kan på frivillig väg. Nu måste det till lagstiftning som tvingar resterande arbetsköpare att organisera företagshälsovård. Vänsterpartiet föreslår att regeringen får i uppdrag att utforma en sådan lagstiftning.
Det är naturligtvis en svår gränsdragning mellan primär hälso- och sjukvård och företagshälsovård. Vänsterpartiet anser att företagshälsovården naturligtvis i första hand skall arbeta med förhållandena på arbetsplatsen och skaderisker där. Men det kan ha ett värde att de anställda enstaka gånger kan söka hjälp för sjukdomar eller problem som inte har med arbetet att göra. Dels underlättar det för arbetarna att snabbt komma under läkarvård vilket kan leda till ett snabbare tillfrisknande, dels kan företagshälsovården på det sättet få kännedom om vilka sjukdomar som florerar på företaget. Det kan visa sig finnas samband mellan arbetsmiljön och ständiga förkylningar, astma, psoriasis o s v som behöver utredas närmare.
13. Kunskap behövs
Kunskap och information betraktas ofta som ett bekvämt styrmedel för staten. Det utmanar ingen och det är frivilligt att utnyttja den kunskap som erbjuds.
Men kunskap behövs. Ett samarbete mellan Fabriksarbetareförbundet och Rättssociologiska institutionen har visat att bara spridandet av befintlig kunskap kan leda till arbetsmiljöförbättrande åtgärder. Även om det finns mycket kunskap i samhället är det fel att tro att alla företagsledare och lönearbetande har automatisk tillgång till denna kunskap. Det finns så mycket man behöver/vill kunna och det är svårt att sovra.
Men när arbetsköpare nu skall åläggas ett hårdare rehabiliteringsansvar och ett hårdare arbetsmiljöansvar är det viktigt att man försöker sprida de kunskaper som finns. Detta är kanske extra viktigt nu när den offentliga sektorn skall decentraliseras och arbetsledaransvaret övertas på varje enskilt arbetsställe. Likaså behöver alla små och mellanstora företag som inte har råd med egen kunskapsproduktion eller egna arbetsmiljöexperter hjälp med informationsinhämtande.
Vänsterpartiet anser att de kunskapsalstrande institutionerna måste ges ökade möjligheter att bedriva uppsökande verksamhet och att sprida sina kunskaper ut på arbetsplatserna. Vi föreslår att Arbetsmiljöfonden, Arbetslivscentrum, Institutet för vatten och luftvårdsforskning, universiteten m fl tilldelas medel för informationsspridning ute på arbetsplatserna.
Vi föreslår att regeringen får i uppdrag att utreda hur mycket pengar som skall anslås, hur pengarna skall fördelas mellan de olika institutionerna och hur de skall användas där. Det är en självklarhet att fackföreningsrörelsen, och framför allt då de lokala och regionala nivåerna, skall höras om sina önskemål och synpunkter. Också små och mellanstora företag samt representanter för den offentliga sektorns ''resultatenheter'' bör lämna synpunkter.
14. Arbetstid och löneform -- en fråga om arbetsmiljö
En viktig del av arbetslivet och arbetsorganisationen är frågan om när och under hur lång tid arbetet skall ske.
I ''Arbeten utsatta för särskilda hälsorisker -- kartläggningsgruppens rapport till arbetsmiljökommissionen'' presenteras medicinska forskningsuppgifter som tyder på ett samband mellan skiftarbete och ohälsa. Det är en kunskap som också de arbetande har; att de i längden inte klarar av att arbeta skift.
Helt kan dock inte skiftarbete undvikas. T ex skulle sjukvården och andra delar av omsorgen inte kunna fungera utan skiftarbeten och arbete på obekväma tider. Man kan också tänka sig att det finns människor som under en kortare tid vill arbeta skift av olika skäl.
Det är vänsterpartiets uppfattning att skiftarbete skall undvikas i framtiden. Det innebär stora omläggningar av samhällslivet, t ex beträffande godstransporter, industriproduktion m m. Det finns för närvarande ingen beredskap för en sådan omläggning. Trots det föreslår vänsterpartiet att regeringens förslag till skrivning i arbetsmiljölagen 2 kap. 1
§ skrivs om så att det klart framgår att skriftarbete bara får användas om det är helt nödvändigt p g a arbetets natur. Också denna regel bör naturligtvis straffsanktioneras. Möjligen kan man tänka sig en övergångstid för att möjliggöra en omläggning av produktionsplaneringen i de enskilda företagen.
Men arbetstiden är inte bara en fråga om arbetets förläggning. Det är också en fråga om arbetstidens längd. Åtta timmar är en alltför lång arbetsdag för att vara bra för de anställdas hälsa.
Medicinsk och psykologisk forskning visar det som arbetarna länge vetat, nämligen att både kroppen och psyket slits hårdast de sista två timmarna på en arbetsdag. Olycksfallsstatistik visar att de flesta olyckorna, inte helt oväntat, inträffar när de arbetande är tröttast d v s efter sex timmars arbete. Likadant kan man se att muskulatur och leder slits mest efter sex timmar.
Dessa uppgifter bekräftas av försöket med sex timmars arbetsdag som Kiruna kommun genomförde i hemtjänsten. Utvärderingen av det första årets verksamhet visar att sjukfrånvaron minskade kraftigt och att antalet anmälda arbetsskador halverades. Dessutom tyckte hemvårdsbiträdena att de kunde göra ett bättre jobb när de fick möjlighet att vila ut och göra andra saker mellan arbetspassen.
Vi är mycket medvetna om att sex timmars arbetsdag på kort sikt är kostsamt. Men på sikt måste den ändå införas. Det är ett politiskt krav som formuleras av allt fler människor.
Men som en delreform vill vänsterpartiet att arbetsdagen kortas med kvart om året fr o m 1992. Redan 1995 kan arbetsdagen vara en timme kortare. De pengar som AMS m fl myndigheter kommer att behöva betala för att minska arbetslösheten och dess effekter kan användas till att korta arbetstiden. I och med att fler människor kommer att behövas ute i arbetslivet minskar arbetslösheten. Den totalt arbetade tiden i samhället kommer på detta sätt att bestå.
Man kan också tänka sig att, som en fördelningspolitisk reform, ge människor som arbetar i de mest utsatta jobben (t ex LO-anslutna i vård och omsorg samt den privata industrin) sex timmars arbetsdag. Vi vill att regeringen återkommer med ett förslag om detta.
Också löneformen har stor betydelse för arbetandes hälsa. Det tydligaste exemplet som finns dokumenterat är kanske när skogsarbetarna fick månadslön i stället för ackord. (Vilket för övrigt först skedde efter lång facklig kamp och så småningom strejk.) När månadslön infördes sjönk såväl arbetsskador som sjukfrånvaro. På sikt minskade förmodligen antalet förtidspensioneringar också. Vinsterna för såväl lönearbetare som samhälle är uppenbara.
Regeringen föreslår i sin proposition att ''löneformer --
--
-- skall beaktas''. Det anser vänsterpartiet är för vagt skrivet och det är mycket tveksamt om det kommer att få någon effekt på ett så inarbetat och spritt lönesättningssystem som ackord. Vi föreslår att ackord förbjuds.
Ett oskick som tenderar att breda ut sig är att arbetsköparna ger en närvaropremie till de anställda som har ingen eller mycket låg sjukfrånvaro. Många arbetare kan frestas att gå till jobbet trots sjukdom och trots att kroppen egentligen behöver vila. I en studie från kungl tekniska högskolan har forskare också visat på hur s k coping-frånvaro minskar risken för framtida långvariga sjukdomstillstånd. Denna i grunden nyttiga återhämtningsfrånvaro hotas också av närvaropremier. Vänsterpartiet föreslår att närvaropremier och liknande belöningssystem förbjuds i arbetsmiljölagen.
15. Sexuella trakasserier är också en arbetsmiljöfråga
En undersökning som jämställdhetsombudsmannen (JämO) gjort visar att en mycket stor del av kvinnorna någon gång fått genomlida sexuella trakasserier på sitt arbete.
Trakasserierna kan se ut på olika sätt och det kan vara både arbetsledare, arbetsgivare och arbetskamrater som utför trakasserierna. Det gemensamma är att en eller flera arbetare trakasseras på grund av sitt kön och i sexuella former.
Att på sin arbetsplats förnedras på grund av sitt kön är för många en fruktansvärd upplevelse. Många anställda har inte sett sig någon annan råd än att sluta sitt arbete. Ofta har de inte fått något gehör för sina upplevelser och önskemål hos överordnande. Alla skjuter ifrån sig och hävdar att det inte är deras ansvar.
Men att människor inte skall behöva utsättas för vare sig sexuella eller andra trakasserier på sin arbetsplats är en självklarhet. Det är ett ''arbetsgivaransvar'' att se till att detta inte sker. Därför bör en bestämmelse införas i arbetsmiljölagen om att arbetsköparen har skyldighet att leda arbetet på ett sådant sätt att sexuella trakasserier inte uppkommer. Om det förekommer skall arbetsköparen ha skyldighet att ingripa genom att t ex omplacera gärningsmannen eller gärningsmännen.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen får i uppdrag att återkomma med förslag i denna fråga. JämO har utarbetat ett förslag till skrivning och sanktioner, varför regeringen bör kunna lämna ett förslag ganska snart.
16. Till slut: Vad gör vi åt den psykosociala arbetsmiljön?
Vänsterpartiet, som länge drivit frågan om arbetets innehåll och rätten till ett meningsfullt arbete, ser med glädje att den socialdemokratiska regeringen nu har upptäckt de problem med arbetsmiljölagens utformning som vi varnade för redan 1973.
Regeringens nu liggande förslag är dock inte tillräckligt för att säkerställa ''det goda arbetet'' för de anställda. Det är inte bara regeringens fel. Alltför många problem försöker sammanföras till en och samma kategori. Det goda arbetet handlar om god arbetsgemenskap, ett utvecklande och stimulerande arbete, möjligheten att bestämma över sitt arbete, yrkeskunnande o s v.
På arbetsplatser förekommer mobbing, ackord, sönderstyckade arbetsuppgifter, kontroll in absurdum, utslagning av arbetstagare o s v. Dessa problem kan i mångt och mycket härröras till samma grundproblem, nämligen att arbetet idag är organiserat på det sätt som passar arbetsköparen. Andra orsaker är den långt gående arbetsdelningen i samhället. Både den producerande och reproducerande sektorn kännetecknas av arbetsdelning mellan män och kvinnor, mellan arbetare och tjänstemän o s v.
Arbetsdelningen tar sig också uttryck i alltfler specialistfunktioner och i att många företag lever på att fungera som underleverantörer till större företag, t ex Volvo, Electrolux, Bofors och förpackningsindustrin. Förmodligen kommer denna typ av företag att bli fler i framtiden. Specialiseringen märks också inom offentliga sektorn och kanske framför allt inom sjukvården. Att i detta perspektiv tala om att den enskilde lönearbetaren skall ha möjlighet till överblick över hela produktionskedjan och kunna vara med och framställa hela den färdiga produkten blir lätt utopiskt. Likaså kommer det att vara svårt för de anställda inom vård och omsorg att kunna utveckla och förbättra ett av de viktigaste momenten i arbetet, kontakten med patienten.
Vänsterpartiet tror tyvärr inte att vare sig vårt eller regeringens förslag kommer att räcka. Men det är ett steg på väg. De fackliga organisationerna och arbetarrörelsens politiska organisationer måste arbeta vidare med probleminventering och förslag till lösningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionens avsnitt 3 anförts om brister i undersöknings- och mätmetoder på arbetsmiljöområdet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionens avsnitt 4 anförts om arbetsmiljö som i första hand ett partsintresse för lönearbetarna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionens avsnitt 5 anförts om risken för minskad offentlighet i arbetslivet till följd av SAFs agerande,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om omorganisering av arbetsmiljömyndigheterna i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen hos regeringen begär att arbetarskyddsstyrelsen får i uppdrag att förändra sina föreskrifter på ett sådant sätt att arbetsgivarnas skyldigheter klart framgår,
6. att riksdagen beslutar om en sådan ändring i 8
kap. arbetsmiljölagen om direkt straffsanktionering av 2 och 3 kap. arbetsmiljölagen som i motionen anförts,
7. att riksdagen hos regeringen -- vid avslag på yrkande 6 -- begär förslag till sådan ändring av straffsanktionering av arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter som i motionen anförts,
8. att riksdagen beslutar att arbetarskyddsstyrelsens beslut i tvisteärenden skall ha prejudikatsvärde,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om yrkesinspektionens inspektionsmeddelanden,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om cost-benefit-kalkyler på arbetsmiljöområdet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens arbetsordningar och instruktioner för arbetarskyddsverket,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i arbetarskyddsverkets instruktioner att det klart framgår att arbetarskyddsverket är en kontrollmyndighet,
13. att riksdagen hos regeringen begär att yrkesinspektionerna får i uppdrag att se över möjligheterna för inspektörer att finnas tillgängliga även på obekväma arbetstider,
14. att riksdagen beslutar att den av regeringen föreslagna skyldigheten för företag att upprätta handlingsplaner för arbetsmiljöförbättringar skall vara straffsanktionerad,
15. att riksdagen beslutar att den av regeringen föreslagna skyldigheten att upprätta handlingsplaner också skall innefatta en skyldighet att tidsplanera och tidsange åtgärderna,
16. att riksdagen beslutar om en sådan ändring i arbetsmiljölagen att skyddsombuden får möjlighet att anmäla brott mot eller fördröjningar av handlingsplanerna enligt vad som anförts i motionen,
17. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i yrkesinspektionernas instruktioner att det klart framgår att det yttersta ansvaret för kontrollen av arbetsgivarnas handlingsplaner finns hos yrkesinspektionen,
18. att riksdagen beslutar om en sådan ändring i arbetsmiljölagen att den enskilde arbetaren får möjlighet att ställa rättsligt skyddade krav och agera i domstol avseende hans/hennes arbetsmiljöförhållanden i enlighet med vad som i motionen anförts,
19. att riksdagen -- vid avslag på yrkande 17 -- hos regeringen begär förslag till motsvarande ändring av arbetsmiljölagen i samband med de kompletteringar av medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen som aviserats,
20. att riksdagen beslutar att möjligheten att stoppa arbetet ändras till att även omfatta skador eller sjukdomar på sikt enligt vad som anförts i motionen,
21. att riksdagen beslutar att rätten att stoppa arbetet skall tillfalla också den lokala resp. regionala fackliga organisationen i enlighet med vad som i motionen anförts,
22. att riksdagen beslutar att 3
kap. 4
§ arbetsmiljölagen ändras så att en mer långtgående möjlighet att vägra farligt arbete finns i enlighet med vad som i motionen anförts,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetslösas möjligheter att tacka nej till farliga arbeten utan att rätten till arbetslöshetsersättning påverkas,
24. att riksdagen hos regeringen begär förslag till bestämmelser enligt vad i motionen anförts om arbetsförmedlingarnas skyldighet att upplysa om skaderisker i utlysta arbeten,
25. att riksdagen hos regeringen begär förslag till bestämmelser som gör det möjligt för arbetsförmedlingarna att inhämta relevanta uppgifter om skador m.m. på arbetsplatsen i enlighet med vad som i motionen anförts,
26. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i arbetsmiljölagen så att fackföreningarna får möjlighet att anmäla brott mot straffsanktionerade föreskrifter och lagrum till allmänt åtal,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det lokala facket och fredsplikten,
28. att riksdagen beslutar att lagrummet om arbetsmiljöbrott formuleras på ett sådant sätt att det framgår att arbetsgivaren har ett strikt ansvar i enlighet med vad som i motionen anförts,
29. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring av företagsbotens maximibelopp i enlighet med vad som anförts i motionen,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av åklagare och domare,
31. att riksdagen hos regeringen begär förslag om förstärkning av åklagarmyndigheterna i enlighet med vad som anförts i motionen,
32. att riksdagen beslutar om sådan ändring i arbetsmiljölagen att arbetsgivaren skall rådgöra med skyddskommitté eller annan skyddsorganisation i samband med planering av arbete i enlighet med vad som anförts i motionen,
33. att riksdagen beslutar om sådan ändring i arbetsmiljölagen att arbetsgivare åläggs att samråda med relevanta fackliga organisationer vid nystart av företag i enlighet med vad som i motionen anförts,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av specialistkunskaper i företagshälsovården,
35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om veto vid nyanställningar i företagshälsovården,
36. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändrat huvudmannaskap av företagshälsovården i enlighet med vad som i motionen anförts,
37. att riksdagen hos regeringen begär förslag om lagstadgad skyldighet för arbetsgivare att ansluta sig till eller införa företagshälsovård i enlighet med vad som i motionen anförts,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om informationsspridning på arbetsmiljöområdet,
39. att riksdagen beslutar att 2
kap. 1
§ arbetsmiljölagen skall beträffande arbetstider utformas enligt vad som anförts i motionen,
40. att riksdagen beslutar att arbetstiden förkortas med en kvart om dagen från 1992 enligt vad som anförts i motionen,
41. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om sextimmars arbetsdag för särskilt utsatta grupper av arbetare,
42. att riksdagen beslutar att ackord skall förbjudas,
43. att riksdagen beslutar att närvaropremier och liknande belöningssystem förbjuds,
44. att riksdagen hos regeringen begär att JämO får i uppdrag att föreslå bestämmelser angående sexuella trakasserier enligt vad som anförts i motionen,
45. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsdelningen.
Stockholm den 16 april 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Bertil Måbrink (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Annika Åhnberg (v) Karl-Erik Persson (v)