Det förslag till ny arbetsförmedlingslag som nu föreligger innebär att vem som helst kan starta en firma som enbart sysslar med uthyrning av arbetskraft. Förutom de legitima behov som kan finnas och de som skapas öppnar förslaget möjligheterna för bedrivande av osund och i många fall direkt brottslig verksamhet, som kan ske i hägnet av uthyrningsverksamhet.
Uthyrning bygger till sin grund på ett utnyttjande av någon annan utan egentlig egen insats. Detta uthyrningsförhållande kan vara i balans om parterna är jämbördiga. Det finns jämbördiga förhållanden, men ju mer verksamheten utvecklas desto fler ojämlika förhållanden kommer att uppträda där den svagare parten kommer att utnyttjas. De skyddsregler som finns i förslaget kommer inte att vara tillräckliga eftersom förslaget i sig försvårar möjligheterna för de anställdas intresseorganisationer att tillvarata sina medlemmars intressen. Skyddsreglerna skulle kunna utökas men ett fullgott skydd för individen skulle göra den praktiska tillämpningen av uthyrning i princip omöjlig.
Den andra vägen, att tillförsäkra individerna det skydd som kan krävas, är att ge deras organisationer praktiska möjligheter att hävda sina medlemmars individuella rättigheter. Dessa rättigheter gäller bl.a. arbetsvillkor, anställningsskydd, arbetstider, arbetsmiljö och möjlighet att utvecklas i sitt arbete.
Den traditionella svenska vägen att organisera detta stöd till medlemmarna är via kollektivavtal. Enligt förslaget är det möjligt att träffa kollektivavtal om vissa saker. Det är emellertid inte tillräckligt då det inte är möjligt att stävja en uthyrningsverksamhet som gått snett från början.
Att gå från totalförbud till föreliggande förslag kommer att ge upphov till alltför många negativa konsekvenser för enskilda personer, om inte de fackliga organisationerna via kollektivavtal på inhyrarsidan ges realistiska möjligheter att övervaka och kontrollera att arbetstagare inte utnyttjas i ett ojämbördigt uthyrningsförhållande. Anlitande av uthyrd arbetskraft bör därför endast få ske med stöd av kollektivavtal som har slutits eller godkänts av central arbetstagarorganisation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om privat arbetsförmedling och uthyrning av arbetskraft, m.m.
Stockholm den 8 april 1991 Anita Modin (s) Björn Ericson (s)