Effektiv arbetsförmedling är en förutsättning för en väl fungerande arbetsmarknad.
Det finns i dag en väl utbyggd offentlig arbetsförmedling. I det nu aktuella läget med stigande arbetslöshet kommer den offentliga arbetsförmedlingens insatser att bli ännu viktigare.
Förbudet mot fristående arbetsförmedlingar gör att de tillgängliga resurserna för arbetsförmedling begränsas till den av staten finansierade arbetsförmedlingen. Vi har i tidigare motioner kritiserat detta. Regeringens nu framlagda förslag tillåter inte fristående arbetsförmedlingar som kan utgöra ett komplement till den offentliga arbetsförmedlingen.
En större mångfald inom arbetsförmedlingsområdet skulle öka den flexibilitet och anpassningsförmåga som utgör en förutsättning för en väl fungerande arbetsmarknad.
Kravet på mångfald inom arbetsförmedlingsområdet innebär inte något avkall på kravet att staten skall svara för en effektiv offentlig arbetsförmedling. Den offentliga förmedlingens kontor skall tillhandahålla en god och för den arbetssökande kostnadsfri service över hela landet. Därför behövs ett väl utbyggt kontorsnät med god teknisk utrustning och former för att snabbt få kännedom om lediga platser för extern rekrytering.
En sådan service finns i dag tillgänglig för alla utan avgift. Privata eller andra fristående arbetsförmedlingar som komplement till den offentliga arbetsförmedlingen innebär flera fördelar. Det skulle förbättra servicen till såväl arbetssökande som arbetsgivare och innebära en stimulans för de offentliga förmedlingarna.
Argumenten för ökad mångfald inom den offentliga sektorn är relevanta även för detta område. Valfriheten ökar för den enskilde samtidigt som möjligheterna ökar för de anställda att få utlopp för sin kreativitet. Vi upprepar därför kravet på ett avskaffande av arbetsförmedlingsmonopolet.
Sverige har genom att tillträda ILO-konvention 88, som trädde i kraft 1950, förbundit sig att ett offentligt organ skall tillhandahålla avgiftsfri förmedling av arbete.
ILO-konvention 96 från 1933 (reviderad 1949) stadgar, i den version som Sverige anslutit sig till, att arbetsförmedling i vinstsyfte skall avskaffas. Den svenska arbetsförmedlingslagen från 1935 innebär att arbetsförmedling i vinstsyfte är förbjuden. Även regeringens förslag bygger på samma princip.
Sverige ser mycket annorlunda ut i dag än när 1935 års lag tillkom. De fackliga organisationerna är starkare och en rad lagar har tillkommit för att stärka arbetstagarnas ställning. Varken lagen från 1935 eller regeringens nya förslag är anpassade till dagens situation.
Enligt vår mening bör det övervägas om det överhuvud krävs någon särskild lag som reglerar arbetsförmedling. I Danmark har hela lagregleringen avskaffats.
En ändring av principerna för arbetsförmedling kräver emellertid att Sverige säger upp ILO-konvention 96. Det kan endast ske vart tionde år. Konventionen kan sägas upp mellan 1991-07-18 och 1992-07-17. Ett år efter det att uppsägningen registrerats hos ILO upphör landet i fråga att vara bundet av ILO-konventionen.
Riksdagen bör besluta att uppdra åt regeringen att snarast möjligt säga upp ILO-konvention 96.
Regeringens förslag till ny lagstiftning är klart otillfredsställande. Den innebär att fristående arbetsförmedling i realiteten förhindras. Riksdagen bör därför avvisa regeringens förslag.
En brist i den hittillsvarande lagstiftningen är att gränsdragningen mot uppdragsverksamhet är otydlig. Även regeringen har nu insett att man måste göra en distinktion mellan företag vars syfte är att förmedla arbete och företag som säljer tjänster.
Serviceföretag har blivit allt vanligare som svar på nya behov i samhället. En tjänst de ofta säljer är att utföra mer eller mindre tillfälliga uppdrag åt kunderna. De kan tillfredsställa tillfälliga behov av arbetskraft under perioder då arbetsbelastningen är stor. Kunderna finns såväl i näringslivet som i den offentliga förvaltningen. De anställda i denna typ av serviceföretag har samma trygghet som anställda i övrigt.
Det finns ingen anledning att genom lagstiftning hindra deras verksamhet. Även om regeringen nu föreslår att ''uthyrning av arbetskraft'' skall kunna tillåtas menar vi att förslaget är omgärdat av alltför många begränsningar. Förslaget innebär att dessa företag fortfarande kommer att ha svårigheter att fungera tillfredsställande.
Det är stötande utifrån den allmänna rättskänslan att uthyrning av arbetskraft enligt nuvarande lagstiftning är olaglig trots att sådan uthyrning är allmänt accepterad och utnyttjad. 1935 års arbetsförmedlingslag bör, intill det att den helt upphävs, därför förändras så att den inte omfattar uthyrning av arbetskraft. Riksdagen bör besluta om en sådan ändring. Det bör ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Därigenom torde de värsta problemen med den nuvarande lagstiftningen undanröjas. Behovet att upphäva förbudet mot arbetsförmedling i förvärvssyfte kvarstår dock. 1935 års arbetsförmedlingslag bör i sin helhet avskaffas från den 31 augusti 1992 då Sveriges uppsägning av ILO-konvention 96 kan ha trätt i kraft.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att ILO-konvention 96 uppsäges vid första möjliga tillfälle,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om privat arbetsförmedling och uthyrning av arbetskraft,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet,
4. att riksdagen beslutar att med verkan från den 1 juli 1991 ändra lagen (1935:113) med vissa bestämmelser om arbetsförmedling så att lagens bestämmelser ej omfattar uthyrning av arbetskraft,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en väl fungerande kostnadsfri offentlig arbetsförmedling.
Stockholm den 8 mars 1991 Sonja Rembo (m) Elver Jonsson (fp) Börje Hörnlund (c)