Under 1985 inträffade 98 189 arbetsolyckor, enligt informationssystemet för arbetsskador. 1 760 av dessa anmäldes till polisen, 69 % lades ner av polisen utan att överlämnas till åklagare. I 61 fall väcktes åtal, de övriga lades ner. Av de polisanmälda arbetsolyckorna ledde endast 5 % till åtal, en anmärkningsvärt låg andel. 1989 inträffade ca 104 600 arbetsolycksfall, 82 domar avkunnades varav 62 blev fällande. Det har troligen inte blivit någon större förändring sedan 1985.
Med tanke på den korta utbildningstiden i arbetsmiljöbrott för poliser, fyra timmar, är det inte så konstigt att åtalsfrekvensen är låg. Utbildningen måste förlängas avsevärt för att kunskapen skall bli tillräcklig hos polismännen. Dessutom måste de kunskaper som finns att tillgå utnyttjas på ett bättre sätt. Dessa kunskaper finns dels hos tillsynsmyndigheten yrkesinspektionen, dels hos skyddsombudet eller hos det regionala skyddsombudet och hos den fackliga organisationen på den berörda arbetsplatsen. Dessa kunskaper måste självfallet tillvaratas om utredningsresultatet skall bli bra.
Det är också motionärernas uppfattning att varken SCBs anvisningar för kodning av brott eller RPS' handledning för utredning av arbetsmiljöbrott följs. Denna uppfattning styrks av att i arbetsolycksfallsutredningen framkommer att det är stora skillnader i handläggningen mellan olika polisdistrikt. Åtgärder för att komma till rätta med dessa missförhållanden bör snarast vidtas.
När en polisanmäld arbetsolycka inte leder till åtal borde det vara rutin att skyddsombud och yrkesinspektion underrättas om skälen för detta.
När domar avkunnas i arbetsmiljöbrott är det ovanligt att antalet dagsböter blir mer än 50; enligt brottsbalken är 120 dagsböter maximum. Det är rimligt att straffskalan i större utsträckning än vad nu är fallet utnyttjas i sin helhet. Den nya straffnormen företagsbot borde också användas av domstolarna i större utsträckning. Det är motionärernas uppfattning att detta skulle innebära en mera nyanserad straffmätning vid arbetsmiljöbrott.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för en bättre uppföljning av arbetsmiljöbrott.
Stockholm den 25 januari 1991 Ove Karlsson (s) Leo Persson (s) Karl Hagström (s) Anita Modin (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Björn Ericson (s)