Sysselsättning åt alla
Flera utredningar har sedan 1940-talet uttalat sig om arbetets värde för människor med funktionshinder. Trots ambitionen i sådana uttalanden och trots tillkomsten av många arbetsmarknadspolitiska åtgärder saknar många människor med handikapp en plats på arbetsmarknaden. Det gäller särskilt människor med omfattande funktionshinder.
Under 1989 förelåg en närmast paradoxal situation. Antalet långtidssjukskrivna var 150 000 och antalet förtidspensionärer var rekordhögt, ca 350 000. Samtidigt rådde det inom stora delar av arbetsmarknaden brist på arbetskraft. Vid arbetsförmedlingarna var antalet kvarstående sökande med arbetshandikapp varje månad ca 30 000.
Denna situation illustrerar att oavsett konjunkturförhållandena möter människor med handikapp betydande hinder när det gäller att få en plats ute på arbetsmarknaden.
Hur stor andel av dem med förtidspension/sjukbidrag som saknar regelbunden sysselsättning är inte känt. Till skillnad från andra grupper med omfattande funktionshinder har omsorgslagens personkrets genom rätten till daglig verksamhet en form av ''sysselsättningsgaranti''. Ca 16 000 av de psykiskt utvecklingsstörda vuxna har någon daglig verksamhet.
Ansträngningarna för att bereda handikappade tillträde till arbetsmarknaden måste intensifieras inom flera områden. Ansvar för detta måste tas inom både social- och arbetsmarknadspolitiken.
Socialpolitiken och arbetsmarknadspolitiken
Till de allmänna målen enligt socialtjänstlagens portalparagraf hör att främja människors aktiva deltagande i samhällslivet. En central uppgift är att främja den enskildes rätt till arbete, bostad och utbildning. Enligt 21 § i SoL har socialnämnden en skyldighet att verka för att människor som möter betydande svårigheter i sin livsföring skall beredas ''meningsfull'' sysselsättning.
1989 års handikapputredning har dock konstaterat att 72 procent av de svårt funktionshindrade varken har arbete eller annan daglig sysselsättning. Utredningen har vidare konstaterat att 7 av 10 kommuner har bristfällig kännedom om svårt funktionshindrades behov. Dessa uppgifter tyder på att målen i SoL inte förverkligats.
Inom arbetsmarknadslagstiftningen finns lagen om anställningsfrämjande åtgärder (främjandelagen), lagen om anställningsskydd och arbetsmiljölagen som har betydelse för att stärka eftersatta gruppers ställning på arbetsmarknaden.
Främjandelagen innebär att arbetsmarknadsmyndigheterna ges möjligheter att utöva inflytande över företagens personalpolitik. Syftet är bl.a. att förbättra arbetsmarknadssituationen för arbetstagare med nedsatt arbetsförmåga. Denna lag har dock haft ytterst begränsad effekt.
Mer konkreta och kraftfulla åtgärder
Vi har från folkpartiet liberalernas sida ofta pekat på det ineffektiva resursutnyttjandet i detta sammanhang. Samtidigt som de resurser som avsätts för att bereda handikappade arbete har varit starkt begränsade, har ingen sådan begränsning funnits när det har gällt resurserna för förtidspensionering.
Möjligheten har nu till viss del införts att föra över resurser från socialförsäkringssektorn till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Detta genom möjligheten till vilande förtidspension som ett instrument i rehabiliteringsprocessen. I december 1990 hade 305 616 förtidspension och 55 740 hade sjukbidrag. Lönebidrag för förtidspensionerade kan utgå med ett bidrag upp till halva kostnaden för lön och sociala avgifter. Det är viktigt att detta instrument ges en aktiv tillämpning.
För de handikappade ungdomarna är insatserna vid övergången från skola till arbetsliv av avgörande betydelse för att de skall få ett fotfäste på arbetsmarknaden. Det gäller bl.a. möjligheten till vägledning inför yrkes- och studieval, möjligheten att pröva olika arbetssituationer, tillgång till hjälpmedel, personlig assistans och psykosocialt stöd.
Många ungdomar med omfattande funktionshinder har ofta begränsade möjligheter att genom praktiskt sommararbete skaffa erfarenheter av arbetslivet. Det beror inte enbart på svårigheter att hitta ett sommararbete. Problemen utgörs också av att det är svårt att förena insatser från olika verksamheter under en tidsbegränsad situation, såsom färdtjänst, arbetsbiträde och arbetstekniska hjälpmedel. Möjligheten till ett sommararbete är oftast en självklarhet för flertalet andra ungdomar. Denna möjlighet ger dem ett försprång in i arbetslivet.
Mot bakgrund av att de handikappade som avslutat en utbildning har stora svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden bör arbetsförmedlingarna aktiveras mer i detta arbete. Arbetsförmedlingarna och skolans syo- funktionärer bör i större utsträckning samarbeta för att förbättra de handikappade ungdomarnas möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingarna bör ges ett ansvar att följa upp de handikappade ungdomar som avslutat sina studier.
Handikappades svårigheter att komma ut i arbetslivet har flera orsaker. En del beror på omgivningens negativa attityder till att anställa handikappade. Men själva handikappet kan i vissa fall medföra att den handikappade periodvis har hög frånvaro. Detta är ytterligare en faktor som försvårar inträdet på arbetsmarknaden. Ett sätt att lösa detta vore att flera handikappade fick möjlighet att dela på ett heltidsarbete. Om t.ex. två eller tre personer delade på en heltidstjänst skulle frånvaron bli mindre kännbar för arbetsgivaren och flera handikappade skulle kunna känna en arbetsgemenskap. Det finns givetvis ett antal praktiska frågor förknippade med en sådan delning av arbete. Men denna konstruktion skulle kunna vara värdefull för de handikappade och bör därför prövas.
Lönebidrag
För att underlätta strävandena att bereda handikappade arbete finns bl.a. lönebidrag. I oktober 1990 sysselsattes 45 200 personer med lönebidrag. För många handikappade är lönebidrag ett bra sätt att få fotfäste på arbetsmarknaden.
Under ett par år har det pågått försöksverksamhet med flexibla lönebidrag. Verksamheten innebär att lönebidragets nivå kan anpassas efter den arbetshandikappades förutsättningar. Erfarenheterna från försöksverksamheten är mycket goda. Det är viktigt att bidragssystemet konstrueras så att man underlättar placeringar inom de sektorer på arbetsmarknaden där förutsättningarna är större för de anställda att på sikt övergå till en reguljär anställning utan bidrag. Regeringen föreslår nu att flexibla lönebidrag skall tillämpas över hela arbetsmarknaden. Det är bra.
Naturligtvis kommer vissa arbetsgivare att påverkas när lönesubventionerna förändras. För de arbetsgivare som i dag har en hög subvention blir kostnaderna för de lönebidragsanställda på sikt med största sannolikhet högre. Oro har framförts att lönebidragsanställda hos dessa arbetsgivare skulle riskera att förlora sina arbeten när flexibla lönebidrag införs. Som arbetsmarknadsministern anför i budgetpropositionen har arbetsförmedlingarna ett stort ansvar i ett sådant läge. Både av samhällsekonomiska skäl och av hänsyn till de enskilda måste varje beslut om förändrad bidragsnivå övervägas noga. Riskerar den arbetshandikappade att förlora arbetet kommer de totala kostnaderna för samhället att bli höga och det personliga lidandet stort. Det är av yttersta vikt att regeringen nära följer utvecklingen.
Vi anser också att ett flexibelt lönebidrag måste kunna tillämpas så att bidragsnivån kan justeras både uppåt och nedåt. Det förekommer att de lönebidragsanställdas arbetsförmåga försämras under anställningens gång och då måste möjlighet till justering uppåt av bidragsnivån kunna finnas.
Samhall
Samhallsgruppens verksamhetsidé är att ge meningsfullt och utvecklande arbete till arbetshandikappade. Detta skall ske genom produktion av varor och tjänster. Avsikten är att minst hälften av de nyrekryterade skall vara gravt handikappade.
Antalet arbetshandikappade vid Samhall var i slutet av juni 1990 30 434. Enligt Samhalls beräkningar innebär varje anställning en samhällsekonomisk vinst på drygt 25 000 kr. Det är glädjande att inom ramen för Samhall förenas personlig välfärd med samhällsekonomiska besparingar.
Samhall har i samråd med arbetsmarknadsstyrelsen föreslagit att fler arbetshandikappade bör beredas arbete inom Samhall under budgetåret 1991/92. Regeringen har dock inte föreslagit att verksamheten skall öka. Vi har en annan uppfattning. Verksamheten bör kunna öka det kommande budgetåret med 450 000 arbetstimmar. För detta ändamål föreslår vi att medel motsvarande 50 milj.kr. tillförs.
Av dem som arbetade inom Samhallgruppen i juni 1990 hade 6 896 personer pensionssamordning, d.v.s de hade förtidspension eller sjukbidrag. Det vore naturligt att alla som utför ett arbete skall få lön. Vi föreslår därför att de som arbetar inom Samhallkoncernen, istället för pension, skall uppbära lön för det arbete de utför.
Därutöver finns det anledning att se över möjligheterna för psykiskt utvecklingsstörda och andra gravt handikappade att få arbete inom Samhallgruppen. Detta är för närvarande mycket svårt. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag härom.
De inbyggda verkstäderna som bedrivs i Samhalls regi betraktas inte längre som en försöksverksamhet utan som normal verksamhetsform. Enligt vår mening är det nu angeläget att gå vidare och släppa kravet på att antalet arbetshandikappade måste uppgå till minst fem personer på varje arbetsplats för att inbyggd verkstad skall kunna komma till stånd. Ett slopande av denna regel skulle innebära att även mindre företag kan ta emot arbetshandikappade.
Ofta är de mindre företagen särskilt väl lämpade för sådana uppgifter. Det borde vara möjligt för Samhall att komplettera den befintliga arbetsledningen med särskilda kurativa insatser så att de sociala målen för det skyddade arbetet kan fullföljas. Regeringen bör mot denna bakgrund uppdra åt Samhall att bedriva försöksverksamhet avseende inbyggda verkstäder med färre än fem arbetshandikappade.
Arbetshjälpmedel
För många handikappade är tillgång till arbetshjälpmedel en förutsättning för att de skall kunna fungera i arbetslivet. Under ett par år har AMS bedrivit en aktiv verksamhet för att utveckla bl.a. tekniska hjälpmedel för arbetshandikappade. Dessa hjälpmedel är ofta mycket dyra att införskaffa. Nu föreslår regeringen att det inte längre skall finnas möjlighet att få stöd till arbetshjälpmedel för personer som redan innehar en anställning. Vi menar att det är felaktigt.
En anställd kan drabbas av en skada eller handikapp som gör att hon eller han inte kan fortsätta sin anställning utan få tillgång till ett hjälpmedel, t.ex. en punktskriftsdator. Starka skäl talar för att arbetsmarknadsverket även framöver skall kunna medge bidrag för installation av hjälpmedel för redan anställda. Riksdagen bör därför anslå ytterligare 75 milj.kr. till detta ändamål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lönebidrag för förtidspensionerade,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetsförmedlingarna skall ges ett uppföljningsansvar för de handikappade ungdomar som nyligen avslutat någon utbildning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten för handikappade att dela på en anställning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergången till flexibla lönebidrag,
5. att riksdagen till Bidrag till stiftelsen Samhall för budgetåret 1991/92 anvisar 50 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 4 607 000 000 kr.,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inbyggda verkstäder,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetshjälpmedel till redan anställda,
8. att riksdagen till Särskilda åtgärder för arbetshandikappade för budgetåret 1991/92 anvisar 75 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 5 491 489 000 kr.
Stockholm den 24 januari 1991 Elver Jonsson (fp) Charlotte Branting (fp) Kjell-Arne Welin (fp) Sigge Godin (fp)