Trots att arbetsmarknadsläget varit gott har arbetslösheten bland invandrare och flyktingar varit hög, i storleksordningen dubbelt så stor som för infödda svenskar. Detta gäller även akademikergruppen. För denna grupp tillkommer att flertalet, som fått jobb, inte arbetar inom det område de har utbildning för. När nu arbetsmarknadsläget generellt försämras kan vi förutse, att invandrare och flyktingar drabbas hårdast.
I invandrarakademikergruppen finner vi dem med utländsk examen, som varit länge i landet och är svenska medborgare, men också nyanlända flyktingar. Till gruppen hör också de som har avlagt svensk högskoleexamen.
Invandrarakademikerna har oavsett utländsk eller svensk utbildning stora svårigheter på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna har en skeptisk attityd, särskilt till invandrare från öst- och centraleuropeiska stater samt arabisktalande länder. Särskilt stora problem har de som varit arbetslösa en längre tid.
Av en enkät, som för något år sedan genomfördes av invandrarakademikernas egen intresseorganisation SIPA -- Swedish International Professional Association -- framgick utöver den stora felsysselsättningen att diskriminering är mycket vanlig. Hellre väljer en arbetsgivare en lägre utbildad infödd svensk än en högutbildad invandrare eller flykting. T o m andra generationens invandrare drabbas.
Även om arbetslösheten är relativt hög och felsysselsättningen stor -- akademiker arbetar som sjukvårdsbiträde, städare, busschaufför och liknande -- har situationen något förbättrats under de sista åren. Regeringen, statliga myndigheter och arbetsmarknadens parter har genomfört olika insatser.
Förstärkningar av ett par insatser är i nuläget särskilt angelägna. Viktigast är att öka och förbättra möjligheterna till provanställningar. Får arbetsgivaren möjlighet att följa arbetstagaren under viss tid och bedöma hans/hennes förmåga ökar utsikterna till tillsvidareanställning.
Rekryteringsstödet, som syftar till att underlätta anställning av långtidsarbetslösa, lämnas med 50 % av totala lönekostnaden under högst 6 månader. I ökad utsträckning måste de individuella förutsättningarna få avgöra hur de arbetsmarknadspolitiska insatserna bör utformas. 6 månader är som regel en för kort tid för att bedöma en akademikers kompetens.
Arbetsuppgifterna i många akademikeryrken handlar i hög grad om att kunna strukturera och bearbeta information på rätt sätt, en förmåga som kräver att man behärskar den miljö man befinner sig i. Att förvärva dessa kunskaper tar tid, även för svenskar. Ju mer kvalificerade arbeten man börjar på, desto längre tid kan det ta innan man kan påvisa konkreta resultat. För högutbildade invandrare bör därför rekryteringsstödet kunna utgå i högst 12 månader vid provanställning.
En annan angelägen insats är marknadsföringen av invandrarakademikerna. Denna måste ytterligare förstärkas för att påverkan på grund av fördomar och negativa attityder skall få så begränsad effekt som möjligt. Särskilt angeläget är det att påverka den offentliga sektorn att anställa invandrarakademiker i kvalificerade befattningar.
Det är ett resursslöseri, att inte utnyttja invandrarakademikernas språkliga och fackliga kompetens.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att förbättra arbetsmarknadssituationen för invandrarakademikerna.
Stockholm den 24 januari 1991 Berndt Ekholm (s) Karl-Erik Svartberg (s) Erkki Tammenoksa (s) Lena Boström (s)