Den allmänt försämrade situationen på den svenska arbetsmarknaden slår nu hårt mot dem som har en dålig förankring i arbetslivet. Detta gäller i hög grad de arbetshandikappade. I grupperna med svårare funktionshinder finns också många som även i en situation med hög efterfrågan på arbetskraft har mycket svårt att göra sin röst hörd på arbetsmarknaden. Dessa grupper riskerar nu att hamna mycket långt bak i arbetslöshetskön i den mån deras behov av arbete överhuvudtaget uppmärksammas.
I budgetpropositionen pekar regeringen på farorna med en ökad långtidsarbetslöshet, som innebär att stora grupper slås ut och får mycket svårt att komma tillbaka i arbete. Detta skapar mänskliga tragedier. Samtidigt är långtidsarbetslösheten i sig inget effektivt medel i inflationsbekämpningen, då dessa grupper inte på något aktivt sätt påverkar lönebildningen och den ekonomiska utvecklingen i samhället. För många svårt handikappade är en sådan situation sedan länge en realitet och dagens arbetsmarknadsutveckling gör den inte lättare. Det är därför förvånande att regeringen inte vill utnyttja de möjligheter som nu finns för att bereda jobb för arbetshandikappade.
I första hand skall insatserna för arbetshandikappade riktas mot det reguljära arbetslivet med eller utan stöd av lönebidragsmöjligheter. Men vi måste också utnyttja Samhalls kapacitet att erbjuda arbetstillfällen särskilt för de svårt handikappade. Nu föreslår regeringen att ett flexibelt lönebidragssystem skall genomföras fullt ut över hela landet. Det kan vara en bra utveckling av lönebidragen och kommer på sikt förhoppningsvis att bidra till att fler handikappade än hittills kan beredas arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Men detta räcker inte för att skapa fler arbetstillfällen för svårt handikappade. Detta gäller i särskild hög grad med den nuvarande utvecklingen på arbetsmarknaden, där en kraftig minskning av efterfrågan på arbetskraft också påtagligt försämrar möjligheterna till lönebidragsanställningar. I en sådan situation har Samhall en mycket viktig roll när det gäller att erbjuda arbetstillfällen som alternativ till förtidspension.
Samhalls verksamhet har ur flera aspekter utvecklats mycket positivt. Företagsgruppen kan idag erbjuda meningsfulla och utvecklande arbetstillfällen över hela landet och inom ett flertal olika branschområden. För många handikappade kan en tids arbete inom Samhall vara en väg tillbaka till ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden. För en del kan Samhall vara en första chans att få ett fotfäste i arbetslivet. För andra kan ett arbete inom Samhall vara ett mera långsiktigt alternativ till förtidspension och sysslolöshet. Mot denna bakgrund är det mycket olyckligt att Samhall i nuvarande situation på arbetsmarknaden drastiskt måste minska antalet arbetstillfällen. En positiv utveckling av närvaron bland de Samhall-anställda, en viss minskning av antalet övergångar till arbeten hos andra arbetsgivare och en fortsatt hög efterfrågan på arbetstillfällen under 1989/90 innebar att Samhall då hade fler anställda än vad den ram som reglerar antalet arbetstillfällen inom Samhall tillåter. Detta överskridande har sedan betydligt begränsat Samhalls utrymme att anställa arbetshandikappade under innevarande år och anställningsstopp råder vid flertalet av Samhalls företag. Regeringen har angivit att man inte är beredd att kompensera företagsgruppen med en utvidgning av sysselsättningsramen för innevarande år. Vi anser det felaktigt att Samhall på detta sätt bestraffas för att man lyckats öka närvaron bland de anställda. Det är också särskilt olyckligt att Samhall nu tvingas införa anställningsstopp i en situation då behovet av jobb för arbetshandikappade drastiskt ökar.
Under 1980-talet har Samhall uppvisat en kraftig förbättring av det ekonomiska resultatet. Detta har inneburit att behovet av statlig ersättning per arbetstillfälle kunnat minskas betydligt. Nu arbetar Samhall för att fortsätta denna positiva utveckling under 1990-talet. Som ett led i den fortsatta effektiviseringen har Samhall föreslagit att företagsformen för Samhallkoncernens företag ändras från stiftelse till aktiebolag. Det främsta skälet för detta är att Samhall med stiftelseformen diskrimineras såväl affärsmässigt som skattemässigt i förhållande till andra företag. Vad vi förstått har stiftelseformen egentligen aldrig varit avsedd eller anpassad för att användas för rörelsedrivande företag på detta sätt. En övergång till aktiebolagsformen skulle på intet sätt behöva förändra Samhalls verksamhetsidé och statsmakternas inflytande över Samhall.
Regeringen har nu valt att hänskjuta frågan om Samhalls företagsform till en särskild utredare, vilken förväntas vara klar med sitt arbete först under hösten. Enligt vår mening borde dock regeringen redan nu under våren, utan ytterligare utredning, kunna presentera riksdagen ett förslag i frågan. En övergång till aktiebolagsformen för Samhall ligger också väl i linje med vad regeringen nu uttalar om utvecklingen av den offentliga verksamheten. Samhall är den typen av konkurrensutsatt verksamhet som definitivt bör bedrivas i bolagsform. Riksrevisionsverket har också nyligen i en rapport om statliga stiftelser klart uttalat sig för att Samhall ombildas till aktiebolag.
En annan fråga som regeringen nu hänskjutit till den särskilde utredaren av Samhall är ett förslag från AMS om att AMS skulle ta över det statliga anslag som utgår till Samhall. AMS skulle därmed övergå till att köpa arbetstillfällen för arbetshandikappade från Samhall. Enligt vår mening är det uppenbart att ett genomförande av AMS förslag skulle försämra möjligheterna till arbete för arbetshandikappade och då särskilt för grupperna svårt handikappade. Arbetstillfällena inom Samhall måste enligt vår mening förbehållas de svårt handikappade och inte föras samman med resurserna för flexibla lönebidrag m.fl. åtgärder i enlighet med AMS förslag. Ett genomförande av AMS förslag skulle också på ett påtagligt sätt försämra Samhalls möjligheter att fungera som företag. Samhall skulle tvingas bli mer av en myndighet. Vi skulle återgå till den situation som rådde på 1970-talet och som låg till grund för besluten om Samhalls bildande. Detta skulle leda till att Samhall inte kan bereda arbetshandikappade meningsfulla arbetsuppgifter i den utsträckning som är nödvändig samtidigt som statens kostnader per arbetstillfälle helt klart skulle öka. Dessutom skulle detta innebära en oacceptabel centralisering av resurser till AMS. AMS förslag riskerar nu skapa en onödig oro bland Samhall-anställda och stoppa upp företagets positiva utveckling. Mot denna bakgrund anser vi att AMS förslag om ett övertagande av Samhalls anslag bör avvisas utan ytterligare utredande.
I anslagsframställningen för 1991/92 har Samhall redovisat att man har kapacitet och kommersiella förutsättningar att erbjuda ytterligare 800 arbetstillfällen för arbetshandikappade. Marginalkostnaden för dessa arbetstillfällen beräknas till 90 % av lönekostnaderna för de arbetshandikappade anställda och totalt uppgå till 100 milj.kr. I budgetpropositionen har regeringen föreslagit att antalet arbetstillfällen inom Samhall bör behållas oförändrat under 1991/92. Enligt vår mening är det mycket angeläget att ytterligare utnyttja Samhalls kapacitet och vi är därför beredda att ge fler arbetshandikappade möjlighet till arbete. En utökning med ca 400 arbetstillfällen bör därför ske till en kostnad av ca 50 milj.kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om förändrad företagsform för Samhall från stiftelse till aktiebolag i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande AMS förslag om ett övertagande av Samhalls anslag,
3. att riksdagen beslutar att verksamheten inom Samhall skall utökas med 400 arbetstillfällen för arbetshandikappade utöver regeringens förslag för 1991/92 och för detta ändamål anslår 50 000 000 kr.
Stockholm den 24 januari 1991 Kenth Skårvik (fp) Lars Leijonborg (fp)