Under senare år har uppmärksamhet riktats mot de deltidsarbetslösa. Arbetsmarknadsverket har tillsammans med de kommunala parterna antagit en rekommendation, som innebär att kommuner och landsting i samverkan med arbetsförmedlingen skall erbjuda anställda som deltidsmarkerar den arbetstid de vill ha. Regeringen har också haft överläggningar med parterna inom statliga sektorn samt handeln. I samtliga fall har man varit överens om att detta är en angelägen sak att komma till rätta med.
Trots detta är det tusentals, framför allt kvinnor, som fortfarande inte kan få heltidsarbete eller den sysselsättningsgrad man önskar. Det handlar till största delen om kvinnor inom vård och omsorg samt handeln.
När deltidsanställningarna ökade som mest på 60- och 70-talen var det ofta f.d. hemarbetande som kom ut i arbetslivet och tyckte att det var till fyllest med ett deltidsjobb. De skulle fortfarande klara av omvårdnaden om hem och familj, som man gjort innan. Inte heller räknade de sin inkomst som något man skulle klara sin försörjning på, utan det var ett tillskott till familjeekonomin.
I dag är det unga kvinnor med helt annan syn på tillvaron som erhåller dessa deltidsjobb. Det är ungdomar som vill ha ett eget boende och klara sig själva -- vilket är helt enkelt omöjligt på en deltidslön.
De ansträngningar som gjorts för att komma till rätta med denna problematik är bra men det behövs ytterligare åtgärder. Dessutom är det bråttom om man skall klara rekryteringen till de nämnda yrkesområdena. Vi har en känsla av att det i skogslänen går långsamt med detta förändringsarbete. Det är inte speciellt ovanligt att ett sjukvårdsbiträde som inte kan erhålla heltidsarbete i våra bygder, får motsvarande arbete direkt på heltid om hon flyttar till storstadsområdena.
Mot denna bakgrund föreslår vi att regeringen vidtar åtgärder som innebär att man ej får ledigförklara en vakant deltidstjänst innan alla möjligheter undersökts om man via organisatoriska förändringar kan använda de timmar som blivit vakanta till att höja sysselsättningsgraden för andra befintliga tjänster. I detta översynsarbete bör man vara överens med berörd personalorganisation.
Förslagsvis skulle lagen om anställningsskydd kunna ändras så att man för in en regel som innebär att arbetstagare som inte arbetar heltid har företrädesrätt till utökad arbetstid.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att komma till rätta med deltidsarbetslösheten.
Stockholm den 24 januari 1991 Ewa Hedkvist Petersen (s) Lena Boström (s) Britta Sundin (s) Iris Mårtensson (s) Inger Hestvik (s) Margareta Winberg (s)