Arbetslivsfonden tillkom efter en uppgörelse mellan socialdemokraterna och centern efter det att regeringen hade misslyckats med att få stöd för ett av de återkommande krispaket som blivit en följd av ''den tredje vägens ekonomiska politik''. Ingen utredning hade föregått riksdagsbeslutet.
En arbetsgivaravgift på 1,5 procent på lönesumman infördes under sexton månader. Totalt beräknades fonden tillföras 10 miljarder kronor. Skatten hade emellertid inte den tänkta dämpande effekten. Löneökningarna har blivit än större delvis till följd av det ökade inflationstrycket. Totalt beräknas nu arbetslivsfonden ha tillgångar på ca 12 miljarder kronor.
Ur arbetslivsfonden skall arbetsgivare kunna begära bidrag för arbetsmiljöåtgärder som annars inte skulle komma till stånd och som inte ryms inom ramen för arbetsgivarens lagstadgade ansvar. Dessa åtgärder inkluderar också arbetets organisation. Bidrag kan också erhållas för rehabilitering mm.
Fonden skall administreras av en central och 24 regionala styrelser, en i varje län. I styrelserna sitter representanter för politiska partier och för parterna på arbetsmarknaden. Sammanlagt är bortåt 500 politiker och organisationsföreträdare engagerade som ledamöter och suppleanter. Varje fondstyrelse har ett kansli under ledning av en länschef. Det kommer att finnas såväl centrala som regionala beredningsgrupper med representanter för arbetsmarknadsverket, riksförsäkringsverket, arbetarskyddsstyrelsen m fl.
Branschprogram upprättas som skall ligga till grund för arbetsplatsprogram. Arbetsplatsprogrammen som skall utarbetas gemensamt av arbetsgivare och arbetstagare skall ligga till grund för ansökan om bidrag.
Branschprogram börjar nu bli klara. Skogsbruket beräknas få 20 miljoner kronor under två år, landstingssektorn 400 miljoner under två år och den statliga sektorn 180 miljoner kronor under ett år. I tur står lantbruk, kommuner och försäkringskassor.
Bortsett från att skogs- och lantbruk får mindre anslag har det hittills således skett en ensidig prioritering av den offentliga sektorn.
När det gäller vilka åtgärder som skall beviljas bidrag har en representant för arbetsmarknadsdepartementet enligt uppgifter i pressen framhållit att man inte skall räkna med arbetslivsfondens pengar om arbetsmiljön är dålig. Endast de goda exemplen kan i princip få bidrag. Det finns en inbyggd motsättning i arbetslivsfondens uppgifter.
Arbetsgivaren har ansvar för miljön enligt arbetsmiljölagen. Risken är att fondens pengar tillfaller arbetsgivare som tidigare inte förbättrat arbetsmiljön, medan de som har satsat på god miljö blir utan. Samtidigt är det givetvis orimligt om dåliga arbetsmiljöer förblir dåliga i brist på medel. Den extra arbetsgivaravgiften har dränerat arbetsgivarnas betalningsförmåga med mer än 10 miljarder kronor.
Moderata Samlingspartiet avvisade förslaget om att inrätta en arbetslivsfond. Syftet med fonden var uppenbarligen inte primärt att förbättra arbetsmiljön utan var ett substitut för en traditionell skattehöjning som regeringen misslyckades med att få parlamentariskt stöd för. Det är därför uppenbart att det var den återhållande effekten på ekonomin som huvudsakligen eftersträvades av regeringen.
När fonden nu finns, kan man konstatera att den är dåligt lämpad att förbättra arbetsmiljön. I stället har beskattningen av företagen försvårat för företagen att vidta de arbetsmiljöåtgärder som enligt arbetsmiljölagen åligger dem.
Vi anser sålunda att arbetslivsfonden omgående bör avvecklas. Huvuddelen av fondens medel bör återgå till företagen, som bär ansvaret för arbetsmiljöarbetet. Under 1992 bör därför arbetsgivaravgifterna sänkas med 1,5 procentenhet.
Budgettekniskt föreslår vi att den allmänna löneavgiften tas bort. Därutöver bör den sk barnomsorgsavgiften reduceras med 1,16 procentenheter. Som kompensation bör motsvarande summor öveföras från arbetslivsfonden till statskassan. Därefter återstående medel i fonden bör dels kunna täcka den av regeringen föreslagna överföringen av 500 miljoner kronor, dels avveckling av fondens byråkrati och påbörjade projekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att snarast påbörja avvecklingen av arbetslivsfonden i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att avskaffa den allmänna löneavgiften från den 1 januari 1992 i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar fastställa barnomsorgsavgiften från den 1 januari 1992 till 1,04 procentenheter i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1991 Sonja Rembo (m) Anders G Högmark (m) Mona Saint Cyr (m) Erik Holmkvist (m) Ulf Melin (m) Charlotte Cederschiöld (m) Lars Ahlström (m)