Syftet med en allmän sysselsättningsförsäkring eller garanti är dels att motverka negativa följder för den enskilde och samhället av arbetslöshet samtidigt som den medverkar till en ökad balans mellan utbud och efterfrågan på de olika delarbetsmarknaderna. En försäkring av detta slag tar dock i första hand sikte på de enskilda individernas rätt till arbete.
En allmän sysselsättningsförsäkring får naturligtvis även betydelse för samhällsekonomin och välfärden i landet.
Utformning och innehåll
En allmän sysselsättningsförsäkring innebär i arbetsmarknadspolitiska termer att den relativa arbetslösheten skall hållas på en nivå som inte riskerar överhettning, dvs. brist på arbetskraft, men som ger utrymme för rörlighet men inte för långtidsarbetslöshet.
Försäkringen bör således för den enskilde alltid falla ut efter viss tids arbetssökande antingen i form av utbildning, sysselsättningsskapande åtgärd -- beredskapsarbete eller anställning med rekryteringsstöd -- inkrivning vid AMI eller anställning vid Samhall.
Den arbetsmarknadspolitiska insatsen som faller ut bör lämpligen inte vara alltför kort men får inte heller invagga den sökande i sådan trygghet att inlåsningseffekter uppstår, förslagsvis sex månader med möjlighet till förlängning (jämför beredskapsarbete). Utbildningsinsatser bör kunna överstiga sex månader.
Förutsättningar för en allmän sysselsättningsförsäkring är således en väl fungerande platsförmedling med ett platsinriktat arbetssätt inklusive utvecklade kontakter med arbetsgivarna och kontinuerliga jobbsökaraktiviteter. Därutöver krävs en åtgärdsarsenal, vars syften och mål styrs av behoven på arbetsmarknaden men som ändå är anpassad till de arbetslösas förutsättningar och behov.
Ett förslag om åtgärd inom sysselsättningsgarantin måste jämställas med ''lämpligt arbete'' -- vilket redan i dag sker vid erbjudande om arbetsmarknadsutbildning eller beredskapsarbete -- och blir då för a-kassemedlemmar i princip ett obligatorium. Avböjande kan således komma att innebära avstängning från kassan under viss tid. Skillnaden ligger mer i omfattning än i regler.
Statsbidrag för beredskapsarbete respektive rekryteringsstöd måste utformas så att det är intressant för arbetsgivarna även i en lågkonjunktur.
Jämförelse med ungdomsgarantin
Den s k Ungdomsgarantin omfattar bl.a. ungdomsplatser avsedda för arbetslösa 16--17-åringar. Samtidigt avskaffades de tidigare ungdomslagen, som funnits sedan 1984.
Systemet med ungdomsplatser bygger på avtal mellan arbetsmarknadens parter och kan anordnas över hela arbetsmarknaden. Skolan anvisar den arbetslöse ungdomen inom ramen för skolans uppföljningsansvar (upp till 18 år).
Genom lagen om ungdomslag utsträcktes ungdomsgarantin till 18--19-åringar som därigenom fick rätt till minst fyra timmars arbete per dag inom den offentliga sektorn eller motsvarande upp till 20 års ålder. Samtidigt slopades möjligheten för ungdomar att erhålla KAS.
År 1989 ersattes ungdomslagen (övergångstid under hösten) av avtalade inskolningsplatser inom såväl den privata som den offentliga sektorn och särskilda inskolningsplatser enbart inom den offentliga sektorn. För de avtalade inskolningsplatserna krävs lokala avtal. Statsbidrag utgår med 50 % av totala lönekostnader under högst 6 månader (kan förlängas till 12 månader).
I systemet med inskolningsplatser har arbetsförmedlingens sökandetid förlängts jämfört med ungdomslagen. Arbetsförmedlingens åligganden har skärpts och ställer stora krav på aktiv platsförmedling med jobbsökaraktiviteter.
Omfattningen av ungdomsgarantin har under 1989 och 1990 varit mycket låg till följd av den höga efterfrågan på arbetskraft. Ungdomarna har fått arbete på den öppna arbetsmarknaden. En svag uppgång har märkts under hösten 1990, men då har intresset från arbetsgivarna varit svalt på grund av minskad efterfrågan på arbetskraft, vilket försvårat arbetsförmedlingens möjligheter att anvisa till inskolningsplats.
Skäl för allmän sysselsättningsförsäkring
Tillväxt- och stabiliseringspolitiska skäl
Allmän sysselsättningsförsäkring motverkar långtidsarbetslöshet. Ökad arbetslöshet leder enligt statistiken till ökad långtidsarbetslöshet. Utländska erfarenheter visar att långtidsarbetslöshet inte automatiskt försvinner då efterfrågan på arbetskraft stiger utan hänger kvar på hög nivå. Ekonomer och forskare har också visat att långtidsarbetslösheten inte har några dämpande effekter på inflationen. Skälet är att de långtidsarbetslösa står utanför konkurrensen om de lediga platserna.
Genom att aktivera och förbereda arbetskraften inför stigande efterfrågan på arbetskraft hålls den öppna arbetslösheten nere samtidigt som det ökar tillväxten i ekonomin när konjunkturen vänder.
Fördelningspolitiska skäl
Pågående strukturomvandling ökar kraven på arbetskraftens kompetens och förmåga till omställning. De traditionellt svaga grupperna -- nytillträdande ungdomar, invandrare, lågutbildade kvinnor samt arbetshandikappade -- är ofta minst förberedda för strukturella förändringar och skulle genom en allmän sysselsättningsförsäkring vara garanterade mot förtida utslagning. Under de närmaste åren kan bl.a. en effektivisering av den offentliga sektorn och då främst dess administration väntas slå hårt mot lägre, till stor del kvinnliga, tjänstemän.
Omfattning
Utvecklingen av arbetslösheten diskuteras i budgetpropositionen 1990. I skrivelse till regeringen (Dnr VL 57/90) har AMS utvecklat behovet av och kostnaderna för arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att under nästa budgetår kunna hålla arbetslösheten under 2 %. Jämfört med läget vid årsskiftet då ca 90 000 var registrerade som direkt arbetslösa vid arbetsförmedlingarna beräknade AMS ett behov av ytterligare 70 000 platser i olika åtgärdsformer utöver de 70 000 personer som redan nu omfattas av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Samhällsekonomiska synpunkter
Kostnaden för den öppna registrerade arbetslösheten föreslås i budgetpropositionen fr.o.m. den 1 juli 1991 i sin helhet finansieras genom inflytande abetsgivaravgifter.
För budgetåret 1991/92 beräknas kostnaderna för arbetslöshetskasseförsäkring och KAS sammanlagt uppgå till ca 11,5 miljarder kronor. Detta belopp motsvarar ca 36 % av hela den föreslagna budgeten för AMS.
En mer flexibel användning av arbetsmarknadsavgiften för såväl finansiering av arbetslöshetsförsäkring som sysslsättningsförsäkring skulle innebära att kommunernas kostnader för socialbidrag av arbetslöshetsskäl skulle minska samtidigt som kommunernas skatteintäkter från inkomster faktiskt skulle kunna öka -- om än marginellt. En utökad arbetslinje i form av allmän sysselsättningsförsäkring skulle således till stor del kunna ske genom omfördelning och ett mer effektivt utnyttjande av redan befintliga offentliga medel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmän sysselsättningsgaranti.
Stockholm den 24 januari 1991 Kurt Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s)