Den på många områden bristfälliga arbetsmiljön har inneburit att många människor erhållit arbetsskador och blivit lidande därav.
Vi brukar säga att vår viktigaste resurs är den mänskliga arbetskraften. Det är ur samhällets synpunkt viktigt att den kan användas, och arbetet har för den enskilde stor social betydelse. De som drabbats av arbetsskador skall snabbt rehabiliteras för att kunna återgå till arbetslivet.
Här har arbetslivsfonden en viktig roll. Arbetsplatserna bör i större utsträckning anpassas till människorna för att förebygga och förhindra skador och lidande. Alla måste medverka i förebyggande syfte.
Arbetsgivare och fackföreningsrörelse har synnerligen viktiga uppgifter. Samhället måste självklart också delta i detta arbete. Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, arbetslivsfonden och yrkesinspektionen är de samhällsorgan som har det största ansvaret. Yrkesinspektionen har som expertoch kontrollorgan till uppgift att kontrollera att lagen efterlevs och att insatser görs för att skydda den enskilda människan.
Arbetsmiljökommissionens bedömning är att speciellt yrkesinspektionen kommer att få väsentligt utvidgade och förändrade arbetsuppgifter. Därför föreslog kommissionen att yrkesinspektionen under en treårsperiod skall tillförs totalt 350 nya yrkesinspektörstjänster. Enligt kommissionen bör resurser för att finansiera den föreslagna utbyggnaden kunna tillskjutas ur fonden för arbetsmiljöförbättringar, genom avgiftsbeläggning av förhandsbedömningar samt genom omdisponering av de medel som flyter in från arbetarskyddsavgiften.
Budgetpropositionen föreslår att yrkesinspektionen förstärks med 50 nya yrkesinspektörer. Anslagsökningen föreslås ske genom en omfördelning av arbetarskyddsavgiften.
Förslaget innebär att endast hälften av den årliga förstärkningen som arbetsmiljökommissionen bedömt som nödvändig, kommer till stånd. För att möta det växande behovet är det än viktigare att de nya tjänsterna inrättas på de platser där behovet är störst.
Halland ingår i Göteborgs yrkesinspektionsdistrikt. Vi har tidigare föreslagit att man borde inrätta ett eget yrkesinspektionsdistrikt i Halland för att förbättra servicen i länet. Detta förslag har ej bifallits, varken av arbetarskyddsstyrelsen eller riksdagen.
Vi anser det inte meningsfullt att nu återupprepa detta förslag. Vi vill dock framhålla det angelägna och nödvändiga i att utökade resurser tillförs Göteborgs yrkesinspektionsdistrikt för att möjliggöra bättre bevakning och service inom Halland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av de nyinrättade yrkesinspektörstjänsterna.
Stockholm den 22 januari 1991 Lars Svensson (s) Ingegerd Sahlström (s)