En betydande nedrustning av våra museer och arkiv hotar att bli följden av årets budgetproposition. Skälet är dels statliga besparingar, dels anslagstekniska förändringar i arbetsmarknadspolitiken. Därför finns det risk att följderna inte blir tillräckligt diskuterade.
Många av landets viktigaste kulturinstitutioner finansieras genom en kombination av reguljära anslag från huvudmännen och s.k. lönebidrag. Det senare innebär att AMS betalar lönen för personal som, i regel på grund av något handikapp, har svårt att finna arbete i öppna marknaden. Statliga institutioner erhåller 100 % bidrag, allmännyttiga organisationer, t.ex. länsmuseerna, får 90 %.
Samarbetet mellan kulturinstitutionerna och AMS har pågått under lång tid och har haft stor betydelse inte bara för institutionerna, utan också för den berörda personalen, som här har glädjen av ansvar för viktiga och stimulerande arbetsuppgifter.
Nu föreslås övergång till ''flexibla lönebidrag'', där bidragsnivån ska bedömas efter individens arbetsförmåga, inte efter arbetsgivarens betalningsförmåga. Vid uppkommande vakanser blir bidragsnivån avsevärt lägre än tidigare. Eftersom kulturinstitutionerna inte har några medel att ersätta bortfallet med måste man successivt avsäga sig sina nuvarande lönebidragsplatser, om man inte får ekonomisk kompensation.
Museer och arkiv skulle gradvis försättas i en ohållbar ekonomisk situation. Många som har glatt sig åt länsmuseernas framväxt till moderna, aktiva kulturinstitutioner anar säkert inte hur ekonomiskt bräckliga de är, och att stödet från AMS är en grundförutsättning för den nuvarande verksamheten. I genomsnitt var tredje fast anställd vid länsmuseerna avlönas med 90 % lönebidrag. Vid flera museer är det mer än varannan anställd.
De lönebidragsanställda svarar för en rad viktiga grundfunktioner, som ständigt måste vara bemannade, t.ex. för reception och öppethållande, för telefonväxel, för driften av museernas arkiv, bibliotek och fastigheter samt för skötseln av samlingarna. För många av dessa verksamheter finns ofta överhuvudtaget ingen annan personal. Vid många av länsmuseerna svarar lönebidragsanställda också för viktiga specialistfunktioner, hos flertalet för t.ex. den fotografiska verksamheten. Länsmuseerna är som korthus, där en del av kortleken kommer från AMS.
Minst lika hårt skulle landsarkiven drabbas. Här är de lönebidragsanställda proportionsvis ännu flera, nära hälften av den totala personalen. För några av de mindre landsarkiven skulle förändringen snabbt innebära en ren katastrof.
Också flera av de statliga museerna är beroende av lönebidragsanställd personal, som kan uppgå till 30--40 % av samtliga anställda. Flest finns vid Nordiska museet, Naturhistoriska riksmuseet, Tekniska museet och Arkitekturmuseet. Här äventyras inte institutionernas bestånd, men däremot kan man tvingas lägga ned delar av verksamheten. Vid Nordiska museet får man t.ex. inga möjligheter att fortsätta verksamheten vid Julita gård och museer och inte heller vid Kulturarvet i Falun. Vid båda består nästan hela personalen av lönebidragsanställda.
Frågan om förändring av lönebidragsreglerna har diskuterats i flera år. Lyckad försöksverksamhet har genomförts, men konsekvenserna för t.ex. kulturinstitutionerna har inte belysts, trots att regeringen utlovat att AMS och statskontoret skulle undersöka och redovisa dessa innan förslag lades om förändring av reglerna för statsbidrag.
Arbetsmarknadsutskottet behandlade frågan i 1989/90:AU12 med anledning av motioner avgivna bl.a. av vpk. Utskottet skrev:
Man kan dock inte bortse från att en omläggning av denna innebörd kommer att vålla svårigheter för de statliga och allmännyttiga arbetsgivarna, som i dag tillsammans sysselsätter merparten av de lönebidragsanställda. Därför är det tillfredsställande att AMS i samråd med statskontoret även skall belysa konsekvenserna av bidragsomläggningen för de mest berörda verksamheterna. Med hänvisning till det uppdraget och till ställningstagandet ovan beträffande tidpunkten för övergången till ett nytt system anser utskottet att det inte är behövligt att nu ta ställning till konsekvenserna i de i motionerna angivna hänseendena. Utskottet förutsätter att frågeställningarna kommer att få övervägas närmare i samband med att riksdagen tar ställning till det av regeringen förutskickade förslaget till ett nytt bidragssystem.
Vänsterpartiet anser att det nu är viktigt att slå larm och upprepa vpk:s krav från januari 1990 att de statliga och allmännyttiga organisationerna ska undantas från de av regeringen föreslagna förändringarna av lönebidragen tills staten funnit former för att ekonomiskt kompensera institutionerna för bortfallet av lönebidragen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att statliga och allmännyttiga kulturinstitutioner undantas från de av regeringen föreslagna förändringarna av lönebidraget i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 21 januari 1990 Alexander Chrisopoulos (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Karl-Erik Persson (v)