Nedgången i vattenkraftutbyggnaden och tillbakagången i de areella näringarna under 50- och 60- talen sätter fortfarande sin prägel på Västernorrland. Befolkningsstrukturen kännetecknas av en förhållandevis låg andel yngre människor. I inlandet finns församlingar där andelen människor över 65 år är över 40 %. Under hela 80-talet har länet haft en mycket svag sysselsättningsutveckling. I sin tur har det resulterat i fortgående befolkningsminskning. Inget annat län har, såväl i relativa som i absoluta tal, förlorat så många människor under 80-talet, 8 000 personer, eller 3 %.
Upprättade prognoser pekar dessvärre på att länet hotas av en fortsatt befolkningsavtappning. Fram till 1995 minskar länets folkmängd enligt dessa prognoser med ytterligare 5 000 personer. I sin tur återverkar det på många områden. Länet får ett mycket mindre skatteunderlag, vilket försvårar för landsting och kommuner att driva sin verksamhet.
Likaså hotas -- framför allt i glesbygden -- den kommersiella servicen. Många mindre skolors existens kommer att vara hotad. Arbetsmarknadsutbudet blir mer begränsat och därmed mindre attraktivt.
I en alternativ prognos, som bygger på andra, också realistiska utvecklingsförlopp, beräknas sysselsättningen minska med 4 000 arbetstillfällen. Det skulle innebära en ytterligare befolkningsminskning på cirka 10 000 personer ner till 246 000 innevånare. En sådan utveckling är naturligtvis fullständigt oacceptabel.
Till stor del hänger också den relativa sysselsättningsnedgång som orsakat befolkningsminskningen samman med beroendet av basindustrierna. Mycket omfattande strukturförändringar innebar exempelvis att Kramfors kommun förlorade ett flertal skogsindustrier under 70-talet. I Timrå kommun innebar rationaliseringar och nedläggningar inom den samlade industrin under första hälften av 80-talet att halva industrisysselsättningen försvann.
Under 1990 har fyra större industrienheter lagts ner: Matfors pappersbruk i Sundsvall med 200 sysselsatta, Hagraf i Härnösand med 250 sysselsatta, kiselfabriken i Ljungaverk, Ånge, med 170 sysselsatta och Saab-Scania i Kramfors med ca 500 sysselsatta. På den offentliga sidan kan nämnas avvecklingen av T3 i Sollefteå, 120 sysselsatta.
Nuläge i Västernorrland
Västernorrlands län redovisar i dag 5 500 öppet arbetslösa, vilket är 1 000 fler än vid månadsskiftet augusti/september 1990. Till länsarbetsnämnden har inkommit varsel som omfattar 1 400 personer. Utlöses dessa varsel, vilket det mesta tyder på, kommer den öppna arbetslösheten att öka med mer än 30 %.
Ånge
Ånge kommun är länets mest utpräglade glesbygdskommun. Industrisektorn är svagt utvecklad och stora ansträngningar har gjorts för att stärka den. I det läget är det djupt olyckligt att Casco Nobel i Ljungaverk avvecklar verksamheten och ställer 170 personer utan arbete. Därutöver har andra företag aviserat nedskärningar med ytterligare 170 personer.
Sundsvall
SCA har avvecklat pappersbruket i Matfors med 200 personer sysselsatta. Därtill har KABI i Matfors aviserat att upphöra med tillverkningen varvid 115 personer ytterligare blir arbetslösa.
Härnösand
I Härnösand har inskränkningar och decentralisering medfört att ca 500 arbetstillfällen försvunnit de senaste åren. Med nedläggningen av grafittillverkningen vid Hagraf försvinner ytterligare 250 arbetstillfällen.
Kramfors
Kramfors, som sedan 50-talet fått vidkännas kraftiga strukturförändringar inom massa- och pappersindustrin, förlorar 500 arbetstillfällen vid Saab-Scania när kablagetillverkningen avvecklats.
Sollefteå
Sollefteå som glesbygdskommun har en mycket svag arbetsmarknad. Kommunen har förlitat sig på försvaret. När nu T3 har avvecklats försvinner därmed 120 arbetstillfällen.
Örnsköldsvik
I Örnsköldsviksregionen har inom en 3-årsperiod ca 1 000 industriarbetstillfällen försvunnit. Därtill kommer avvecklingen av MODOs klorfabrik med ca 100 friställda.
Sammanfattning av sysselsättningsläget
Vad som sagts om arbetsmarknadsutvecklingen i länet och redovisningen av varselsituationen måste kompletteras med några ytterligare fakta för att ge en någorlunda rättvisande bild av läget. Förvärvsgraden för kvinnor i länet är lägre än i riket. Den skulle varit högre om inte flyttningsströmmarna dränerat länet på i första hand unga kvinnor. Enbart Örnsköldsviks kommun skulle behöva tillföras över 1 000 ''kvinnojobb'' för att kommunen skall nå en förvärvsgrad för kvinnor i paritet med riket. Det bör också påpekas att 50 % av de sysselsatta vid Saab-Scania i Kramfors var kvinnor.
Några ljuspunkter
Efter år av intensiva ''borgerliga väckelsemöten'' i Sveriges riksdag har den socialdemokratiska regeringen upptäckt att Västernorrlands län är i stort behov av regionalpolitiska insatser. Därför är det glädjande att Kramfors och Örnsköldsvik kommer att tillföras ett betydande antal arbetstillfällen för kvinnor, i och med Folksams och Linjeflygs etableringar. Men dessa, cirka 150 arbetstillfällen, kan överhuvudtaget inte väga upp den nuvarande bekymmersamma sysselsättningssituationen.
Arbetsmarknadspolitiska insatser
I ett glesbygdslän som Västernorrland där utslagning och neddragningar i företag kommer tidigare än i övriga landet krävs inte enbart utbildningsinsatser för dem som friställs. I en DN-artikel, som publicerades den 11 januari 1991, konstaterades att det behövs en bred arsenal av insatser för att långtidsarbetslösa skall få möjligheter att återkomma på den öppna arbetsmarknaden.
Västernorrlands län behöver således betydande insatser till arbetsmarknadsutbildning, dels i det reguljära utbildningsväsendet, dels för att höja kompetensen hos korttidsarbetslösa och hos dem som riskerar att bli friställda. Länsarbetsnämnden har beräknat behovet utöver nuvarande tilldelning till 60 milj.kr.
Ansträngningarna att finna nya arbeten till de drabbade och att medverka till ett återskapande av förlorade arbetstillfällen kräver otraditionella insatser.
I regeringens budget talas huvudsakligen om utbildningsinsatser för dem som blir friställda. Av erfarenhet vet jag att hela den arbetsmarknadspolitiska arsenalen behövs i ett glesbygdslän för att inte många människor skall få svårigheter att återkomma till arbetslivet. Inte minst angeläget är detta för de sämst ställda, arbetshandikappade, ungdomar och invandrare. Fler insatser behöver göras för gruppen handikappade och därför behövs också en förstärkning av medel för särskilt lönebidrag, introduktionsstöd, flexibelt lönebidrag för unga handikappade och fler platser vid Samhall.
Lokalisering av arbetsmarknadsverksamhet
Arbetsmarknadsverket avser att utöka verksamheten vid arbetsmarknadsinstituten. Framför allt planeras en utökning av specialinstituten inom hörsel- och synverksamheterna. Härnösand är av ålder och tradition en kultur- och utbildningsstad. Där finns sedan många år, förutom lärarutbildning, en specialskola för döva och hörselskadade. Härnösand har också en av landets få folkhögskolor som utvecklat verksamheter för synskadade, Härnösands folkhögskola. I anslutning till det hörselcentrum som landstinget har utvecklat finns också tillgång till ett patienthotell som också kan disponeras för grupper vid AMI. Härnösand har mycket goda kommunikationer, såväl flyg som järnväg, med hela landet och inte minst med alla större orter i Norrland. En etablering till Härnösand kommer att bli ett utmärkt komplement till den goda utbildningsmiljö som Härnösand är känt för. Detta bör ges regeringen till känna.
Slutsatser
Regionalpolitiska utredningen (Rek 87) konstaterade att Västernorrlands län var ett län som ''hamnat mellan stolarna''. Länet saknar i stort sett teknisk högskoleutbildning och länet ligger längst bort från de tekniska högskolorna. Detta innebär att de små och medelstora företagen i länet har en lägre teknisk kompetens än företag i andra län. Detta kräver särskilda utbildningsinsatser. Västernorrlands läns företagsstruktur innebär också att framför allt de långtidsarbetslösa och handikappade har stora problem att finna ett nytt arbete. Det är därför nödvändigt att länet får resurser för att använda hela den arbetsmarknadspolitiska arsenalen av åtgärder. Länets akuta arbetsmarknadssituation och storleken av antalet varsel behöver mötas med särskilda insatser. De insatser som regeringen gjort för att stötta länet är klart otillräckliga och de löften som företrädare för regeringen ställt i utsikt har inte till alla delar förverkligats. Det samlade behovet av arbetsmarknadsinsatser till Västernorrlands län bör riksdagen ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande behovet av arbetsmarknadspolitiska insatser i Västernorrlands län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Härnösands lämplighet för lokalisering av arbetsmarknadsinstitut inom hörsel- och synverksamheterna.
Stockholm den 18 januari 1991 Sigge Godin (fp)