Inledning
En väl fungerande arbetsmarknad är av stor betydelse för ett lands välstånd och utveckling. Tillgången till arbete är en grundförutsättning för försörjning och möjligheterna att leva ett rikt liv. Arbetet ger gemenskap, personlig utveckling, identitet och självtillit. För näringslivet är tillgången på kompetent arbetskraft en grund för god konkurrensförmåga.
Med arbetslöshet följer ofta otrygghet, ekonomiska problem och ibland stor risk för permanent utslagning från arbetsmarknaden. Samhällets och parternas insatser för att vidmakthålla målsättningen arbete åt alla är därför av största vikt. För att lyckas med detta är det nödvändigt med en framgångsrik inflationsbekämpning och att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft.
Centern anser att arbetslinjen är en viktig beståndsdel i arbetsmarknadspolitiken. Arbetsmarknadspolitiken måste nu förstärkas. Politiken bör inriktas på offensiva framtidsinriktade åtgärder. Centern har i en partimotion föreslagit omfattande investeringar i vägar, järnvägar, forskning och utbildning.
Ett gynnsamt företagsklimat ger en god ekonomisk utveckling. Det krävs en ny näringspolitik för att stärka svenska företags konkurrenskraft och för en positiv utveckling i näringslivet. Insatser krävs främst för att förbättra villkoren för små- och medelstora företag.
Arbetsmarknadsläget
Svensk ekonomi har under senare år varit överhettad. Överhettningen har inneburit stora problem med arbetskraftsbrist och löneglidning i framför allt storstadsregionerna. Samtidigt gick emellertid ekonomin i många delar av landet på för låga varv. Denna konjunkturbild beaktades emellertid inte i regeringens ekonomiska politik.
Regeringens ekonomiska politik förstärkte kraftigt de regionala obalanserna. Detta medförde problem både i utflyttningsbygder och i inflyttningsorter. Tillväxten i den svenska ekonomin var starkt koncentrerad.
I budgetpropositionen (1990/91:100, bil.
12) beskrivs den regionala utvecklingen som mer balanserad under de senaste åren. ''De regionala skillnaderna vad gäller sysselsättning och arbetslöshet är nu mindre än vid motsvarande konjunkturläge i början av 1980-talet.'', skriver föredraganden vidare.
De senaste åren har tvärtom de regionala skillnaderna förstärkts. Den socialdemokratiska regeringens politik har karaktäriserats av stimulanser till storföretag och expansiva regioner. Politiken har lett till överhettning i vissa delar av landet och underutnyttjande av resurser i andra delar av landet.
I de senaste arbetslöshetsprognoserna varnas för en arbetslöshet på över 3% mot slutet av 1991. Regeringen skissar i sin budget på två alternativ, ett med hög och ett med låg löneutveckling. I det första fallet räknar man med en arbetslöshet på 2,5% 1991 och 3,4% 1992. I det andra fallet stannar arbetslösheten vid 2,2% resp. 2,7%. Centerns politik med offensiva satsningar på investeringar i infrastruktur och utveckling i hela landet gör att arbetslösheten kan hållas lägre än med regeringens alternativ.
Den svenska kostnadsexplosionen har försatt landets näringsliv i en besvärlig situation. Kostnadsläget är nu så högt att konkurrenskraften allvarligt har försämrats.
När efterfrågan på arbetskraft minskar sker en förskjutning av rekryteringarna mot alltmer välutbildad arbetskraft. Kraven om yrkesutbildning blir alltså allt viktigare de kommande åren.
Löneutvecklingen måste nu växlas ned för att motverka arbetslöshet och stärka näringslivets konkurrensförmåga.
Rehnberg-kommissionens arbete har lagt en god grund för ett stabiliseringavtal. Det ligger nu ett stort ansvar på arbetsmarknadens alla parter att sluta avtal som bidrar till att stärka Sveriges konkurrenskraft.
Arbete i hela landet!
Enligt centerns mening måste samhällets insatser inriktas på att ge förutsättningar för arbete och utbildning över hela landet. Det gäller att driva en närings- och regionalpolitik som ger tillräckligt många arbetstillfällen i alla delar av landet.
Genom en sammanhållen politik inriktad på utveckling i hela landet kan arbetsmarknaden utvecklas och breddas i hela landet. Arbetsmarknaderna måste framför allt breddas i regionalt utsatta områden. Arbetslösheten får inte lösas genom att människor tvingas flytta till ett fåtal koncentrationsområden. Istället måste goda förutsättningar skapas för näringsliv och service i alla delar av landet. Människor ska ha rätt till arbete i sin hembygd.
Centern anser att större uppmärksamhet måste inriktas mot de lokala arbetsmarknaderna. Dagens arbetslöshetstal är helt inriktade på nationella nivåer. Genom att noga följa utvecklingen av arbetslösheten på de lokala och regionala arbetsmarknaderna har statsmakterna möjlighet att på ett bättre sätt sätta in åtgärder där de bäst behövs. I de områden där arbetslösheten är högre än genomsnittet i landet måste särskilda insatser från statsmakterna prioriteras.
Ny teknik måste användas för att utveckla de små företagens möjligheter att utvecklas. Kombinationssysselsättning och samverkan mellan privata och offentliga arbetsgivare bör främjas.
I en partimotion har centern föreslagit omfattande investeringar i infrastrukturen. Vi föreslår där att statens passiva innehav i företag omvandlas till offensiva satsningar i utbyggd och förbättrad infrastruktur. Väg- och järnvägsnäten är i stort behov av upprustning. Den högre utbildningen och forskningen behöver ökade resurser för att långsiktigt stärka Sveriges internationella konkurrenskraft.
Investeringar skall inriktas så att hela landet utvecklas. Det är nu rätt tid för väg- och järnvägsupprustningar i de stora delar av landet som dels behöver en förbättrad infrastruktur, dels behöver arbetsmarknadsstabiliserande åtgärder.
Vi vill vidare peka på åtgärder som inriktas mot att främja småföretagen samt allmänt stödja näringslivet via STU, utvecklingsfonder, m.m. Småföretagens skattebelastning måste också minskas. Sådana åtgärder ger mer varaktiga resultat.
Åtgärder mot arbetslösheten!
Centern slår vakt om den fulla sysselsättningen. Arbetslöshet innebär otrygghet, ekonomiska problem, dåligt resursutnyttjande och en stor risk för permanent utslagning från arbetsmarknaden.
I en femårsstudie om arbetslöshet och ohälsa som genomförts i Luleå finns intressanta och skakande resultat. Undersökningen är utförd bland alla elever som gick i årskurs nio 1981, sammanlagt 1 100 elever.
Enligt undersökningen drabbas de värst som saknar gymnasieutbildning. Av dem försämrar var tredje hälsan och ungefär lika många försämrar sin fritid, cirka var femte försämrar kontakten med vänner och lika många försämrar kontakten med familjen. Sju av tio försämrar ekonomin. Av de pojkar som blir arbetslösa mer än ett halvår riskerar ungefär var tredje att hamna i alkoholmissbruk och social utslagning. Såväl psykiska som kroppsliga besvär drabbar mest arbetslösa.
I undersökningsrapporten berättar en 21-årig flicka som varit arbetslös under nio månader i sträck:
Jag tappar allt värde, jag känner mig helt värdelös, kan inte prestera nånting. Jag är inte nöjd med mig själv. Det känns hemskt att träffa gamla kompisar och de frågar vad jag gör. Det är helt säkert att jag blir sjuk av arbetslöshet. Jag får alla krämpor. Jag tappar livslusten, tröstäter, blir förstoppad, får magsjuka, blir nervös och apatisk ... som ett autistiskt barn. Folk säger att visst finns det jobb ... men jag ska bara slängas hit och dit som en slit och slängtrasa. Det är skitjobbigt. Jag vill inte gå ut på stan, jag känner mig utstämplad. Min familj är mitt stora stöd. Utan dem klarar jag mig inte.
Enligt vår mening måste kampen mot arbetslösheten föras på ett mer offensivt sätt. Kortsiktiga arbetsmarknadspolitiska insatser förmår inte att lösa de grundläggande orsakerna till arbetslösheten. Den långsiktiga tryggheten för enskilda kan bäst tillgodoses genom en mer konkurrenskraftig industrisektor, där särskilt småföretagens villkor är viktiga för utvecklingen.
Vare sig landet eller den enskilde är betjänt av att staten inrättar arbetstillfällen som ej efterfrågas eller är framtidsinriktade. Centern har i en annan motion till detta riksmöte föreslagit ett omfattande investeringsprogram för en bättre infrastruktur. Detta skapar jobb, samtidigt som programmet stärker de svenska företagens möjligheter att konkurrera på den internationella marknaden.
Det krävs emellertid fler åtgärder för att de föreslagna investeringarna ska få full effekt. Den svenska industrins konkurrenskraft måste stärkas. Företagsklimatet i Sverige måste förbättras och det totala skattetrycket sänkas. Politiken måste inriktas så att företagen uppmuntras att investera inom Sverige. Därtill måste utländska investerares intresse av att investera i Sverige uppmuntras. I denna motion presenterar vi också förslag till en offensiv näringspolitik.
Vi delar regeringens åsikter att beredskapsarbeten skall användas restriktivt. Det är dock viktigt att betona att för vissa grupper, t ex skoltrötta ungdomar, är detta en möjlig lösning innan de är motiverade till vidare utbildning. Även äldre arbetskraft med några få yrkesverksamma år kan i många fall föredra beredskapsarbeten.
Centern godtar den nya anslagsstruktur som föreslås för AMS.
Vi noterar att ministern nu föreslår att vissa utbildningsbidrag och jobb-sökar-aktiviteter föreslås finansieras via arbetsmarknadsfonden. Vid förra riksmötet föreslog centern att medel ur fonden skulle användas till att finansiera en del av de långsiktigt verkande offensiva satsningar inom närings- och regionalpolitik som vi då föreslog. Detta förslag avstyrktes av utskottets majoritet, inkluderande de socialdemokratiska ledamöterna.
Efter att ha tagit del av regeringens förslag i år, kan vi konstatera att vårt förslag har vunnit respekt under det gångna året. Ett av argumenten mot centerns finansiering var enligt utskottet (1989/90:AU11) att det inte var någon realekonomisk besparing. I år anför regeringen att det blir en minskad belastning på statsbudgeten.
De förslag som förts fram från fackligt håll om att genom lagstiftning försöka nedbringa deltidsarbetslösheten avvisar centern. Frivilliga åtgärder för att nedbringa denna arbetslöshet är betydligt bättre.
Lika villkor i arbetslivet
Arbetsmarknaden är i dag i stor utsträckning uppdelad i mansoch kvinnoyrken. Det förhållandet måste brytas och inriktas på att bättre ta till vara de olika erfarenheter män och kvinnor har, så att de bättre kan komma till nytta inom samtliga sektorer i samhället. En jämnare yrkesfördelning av män och kvinnor inom alla yrken bör komma till stånd. Män och kvinnor skall ha samma möjligheter och samma rätt till utveckling i yrkesarbetet.
De flesta formella hinder för jämställdhet mellan män och kvinnor i arbetslivet har avskaffats i och med införandet av jämställdhetslagen. De informella hindren kvarstår dock i många fall. Vi har i en särskild motion tagit upp jämställdhetsfrågorna i vid mening.
Arbetstids- och semesterlagstiftningen
Arbete är mer än lönearbete. Att sköta ett hem, ta hand om barn eller gamla är också exempel på viktiga arbetsuppgifter. Arbetstiderna bör i ökad utsträckning anpassas till livet utanför lönearbetet. Utvecklingen mot förkortad normalarbetstid bör fortsätta, vilket ger mer utrymme för vardagliga arbetsuppgifter. Trygghetssystemen måste bli tillfyllest också för deltidsarbetande.
Statsrådet aviserar en utredning om bl a flexibel arbetstid. Centern välkomnar en sådan utredning.
Ett system med friare arbetstider och mer flexibel organisation av arbetet är önskvärt. Enligt vår mening talar mycket för att en normal årsarbetstid bör fastställas inom vilken den enskilde och parterna får stor frihet till ett mer flexibelt arbetsliv. Målet är en allmän arbetstidsförkortning, vilket också ger utrymme för kortare daglig arbetstid. Varierat arbete genom kombinationer av olika sysselsättningar och eget företagande ska uppmuntras.
Arbetstiderna måste dessutom kunna anpassas till individuella förutsättningar under livets olika skeden. Möjlighet ska finnas att skjuta på pensionsåldern, eller att gå i pension tidigare. Det är också viktigt att när ekonomiska förutsättningar finns bör i första hand småbarnsföräldrar få ekonomiska möjligheter, t ex vårdnadsersättning, att utnyttja den lagstadgade rätten till avkortad arbetstid. Detta är en viktig jämställdhetsfråga för att möjliggöra ett delat ansvar i hemmet.
Centern har av rättviseskäl medverkat till inledningen av den sjätte semesterveckan. För närvarande saknas samhällsekonomiskt utrymme för att gå vidare med reformen.
Arbetslivsfonden
Centern medverkade våren 1989 till inrättandet av arbetslivsfonden. Detta i ett läge med en starkt överhettad svensk ekonomi. Istället för att dra in medel till statsbudgeten föredrog centern en modell där indragna medel i sin helhet skulle återföras till arbetsgivarna. Arbetslivsfondens medel skall användas till arbetsmiljöförbättringar och rehabiliteringsåtgärder. Från centerns sida var det en förutsättning för uppgörelse att medlen skulle betalas tillbaka till arbetsgivaren. Under den korta tid arbetslivsfonden verkat har det ett flertal gångar framförts olika önskemål om att använda fondens pengar utanför arbetsgivarnas inflytandeområde.
Regeringen föreslår nu, mot centerns uppfattning, att medel från arbetslivsfonden skall överföras till försäkringskassan. Detta är ett avsteg från den överenskommelse som träffats. Detta avvisas bestämt av centern. I den yrkesinriktade rehabiliteringen finns ofta behov av samtidig medicinsk rehabilitering. Framför allt är det ofta förekommande att en förutsättning för yrkesinriktad rehabilitering är samtidig med rehabilitering av rörelseorgan. Centern anser att arbetslivsfonden under nästa budgetår ska erhålla rätt att upphandla också medicinsk rehabilitering, framför allt inriktad på rörelseorganens rehabilitering. Arbetslivsfonden bör för den verksamheten använda en ram på 500 milj.kr. Förordningen med instruktion för arbetslivsfonden (SFS 1990:130) bör för budgetår 1991/92 ändras så att detta blir möjligt. Detta bör ges regeringen till känna.
Arbetsrätt
Den nuvarande arbetsrättslagstiftningen infördes i huvudsak för mer än ett decennium sedan. Lagstiftningen har redan från början kritiserats av olika skäl och många krav på förändringar har ställts, bl a i ett stort antal motioner i riksdagen.
Arbetsrättslagstiftningen har främst anpassats efter storföretagens och de centrala fackliga organisationernas funktionssätt och behov. Småföretagens och de enskilda arbetstagarnas annorlunda situation har inte tillräckligt beaktats.
Mot bl a denna bakgrund anser vi från centerpartiets sida att en total översyn och en bättre samordning av den nuvarande arbetsrättslagstiftningen krävs. Översynen bör således inte begränsas till enbart medbestämmandeområdet utan denna bör även omfatta ledighetslagstiftningen och anställningsskyddslagen.
Reglerna på det arbetsrättsliga området måste enligt vår mening vara klart och entydigt utformade, samtidigt som en bättre flexibilitet i tillämpningen blir möjlig. Lagstiftningen måste vara anpassad till de mindre arbetsplatsernas förhållanden och de enskilda arbetstagarnas rättigheter. Vad gäller de enskilda arbetstagarna måste översynsarbetet syfta till att stärka deras egen rätt och öka deras inflytande på den egna arbetsplatsen.
Målsättningen med översynsarbetet måste bl a vara att klart slå fast rollfördelningen för de fackliga organisationerna i förhållande till såväl arbetsgivare som t ex politiska partier inom MBL-lagstiftningens ram. Revideringen av lagstiftningen måste medföra att klara gränser dras upp mellan formerna för utövande av den parlamentariska demokratin och formerna för fackligt inflytande. Lagstiftningen måste klart utgå ifrån de olika roller i samhällsarbetet skilda typer av organisationer har. Detta innebär att varken arbetsgivar- eller arbetstagarorganisationer lagstiftningsvägen skall ges möjligheter att delta i den rent politiska beslutsprocessen. Lagstiftningen måste även få en mer flexibel utformning som innebär att arbetsmarknadens funktionssätt underlättas och villkoren för nyskapande förbättras samt att den inneboende utvecklingskraften hos småföretagare inte stäcks i en djungel av regler och byråkrati.
Vi föreslår mot denna bakgrund att en total översyn av den gällande arbetsrättslagstiftningen nu sker och att en parlamentariskt sammansatt kommitté tillsätts för detta ändamål.
Arbetshandikappade
Enligt vår mening måste ''arbetslinjen'' gälla även för arbetshandikappade. Det är både positivt för den enskilde och för samhället om de som drabbats av ett arbetshandikapp kan erhålla arbete antingen på den reguljära arbetsmarknaden eller genom speciella statliga insatser, t.ex. genom Samhall eller lönebidragsanställningar. Vi utvecklar vår syn och krav på anslagsförstärkningar i en särskild motion.
Arbetsmiljö
Antalet människor som rapporteras arbetsskadade har ökat starkt under senare år. Ökningen gäller olika slag av sjukdomar som förorsakats av arbetet. Olycksfrekvensen har däremot kunnat hållas på en i stort sett oförändrad nivå.
Skadeutvecklingen har medfört en kraftig stegring både av långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar. För år 1991 beräknas de totala statliga kostnaderna för långvarig sjukskrivning, förtidspension och arbetsskadeförsäkring till ca 32 miljarder kr. I vissa fall stimuleras den enskilde till sjukskrivning i och med att sjukersättningen i reala termer blir högre än lönen för utfört arbete. Principen måste vara att inte stimulera människor att stå utanför arbetsmarknaden. Detta bör ges regeringen till känna.
Arbetsskadorna leder givetvis också till svåra problem för de enskilda människor som drabbas. Dessa får ofta utstå mycket lidande och många påverkas även negativt av den isolering som bortovaro från arbetet ofta medför.
Centerpartiet har aktivt deltagit i skapandet av arbetslivsfonden. Därigenom tillförs arbetsmiljöområdet avsevärda offensiva resurser. Under de närmaste åren måste en förnyelse av arbetslivet ske.
Dessutom vill vi framhålla att arbetslivsfonden kommer att bli ett av instrumenten för att skapa ett bättre arbetskraftsutbud och en bättre folkhälsa. I en särskild kommittémotion presenterar vi förslag till åtgärder för en förbättrad arbetsmiljö.
Ungdomars arbete
Ett välfärdssamhälle som vårt får inte acceptera att unga människor inte får fotfäste på arbetsmarknaden. Det är ett oroande faktum att ungdomsarbetslösheten har varit hög trots goda konjunkturer. Det är i och för sig självklart att grunden för en fungerande arbetsmarknad, är en framsynt politik för ekonomisk utveckling inom ramen för en marknadsekonomi som tar sociala och miljömässiga hänsyn. Insatserna från samhället måste inriktas på att förutsättningar för varaktiga jobb skapas över hela landet på den ordinarie arbetsmarknaden. En sådan politik är också grunden för ungdomars sysselsättning.
Hög arbetslöshet bland ungdomar, särskilt i vissa regioner och inte minst bland flickor, visar emellertid att generella ekonomisk-politiska åtgärder inte är tillräckliga. Regeringens ekonomiska politik har i stället medverkat till att arbetsmarknaden för många ungdomar i regionalt utsatta områden förvärrats. Detta innebär att de generella åtgärderna måste kompletteras med särskilda insatser. Det är viktigt att insatserna mot ungdomsarbetslöshet samordnas för att ge bästa effekt.
Decentralisering av arbetsmarknadsstyrelsen
Under de senaste åren har det skett en viss decentralisering av AMS verksamhet. Detta är positivt och vi vill understryka vikten av att decentraliseringen går vidare. Centrala AMS och länsarbetsnämnderna bör ytterligare minskas med hänsyn till den kompetensuppbyggnad som skett vid de lokala arbetsförmedlingarna. Enligt vår mening kan antalet tjänster vid AMS centralt och vid länsarbetsnämnderna minskas med totalt 500 tjänster. Detta innebär en minskad belastning på statsbudgeten med 175 milj kr. Vi anser däremot att de lokala arbetsförmedlingarna skall få behålla det tillskott av tjänster som tidigare beslutats.
Arbetsförmedlingens organisation
Arbetsförmedlingens uppgift är att underlätta den nödvändiga anpassningen mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft. Detta är en av förutsättningarna för en positiv ekonomisk utveckling. Det är självklart att arbetsförmedlingen skall hjälpa och stödja de arbetssökande som har svårt att erhålla en varaktig anställning. Men det måste också vara en uppgift för arbetsförmedlingen att aktivt och kontinuerligt undersöka vilka arbeten som finns att tillgå och inte enbart vara en mottagare av de arbeten som anmäls. De flesta arbetssökande har den initiativförmåga och handlingskraft som krävs för att själva ta kontakt med arbetsgivare direkt eller också att söka arbete via platsförmedlingens annonser. Vi anser även att en översyn av arbetsförmedlingslagen måste komma till stånd. Översynen skall syfta till att ge möjligheter till alternativ som komplement till de offentliga arbetsförmedlingarna.
Flyttningsbidragen
Flyttningsbidragen har blivit en av många stimulanser för koncentration och centralisering. Bidraget till starthjälp har slopats från den 1 juli 1987. Totalt föreslås att drygt 251,7 milj kr anvisas för flyttningsbidrag m.m. kommande budgetår.
För närvarande kan det utgå ett s.k. merkostnadsbidrag om 5 000 kr för vissa arbetssökande som av arbetsmarknadsskäl flyttar till annan ort. Vi har i tidigare motioner konstaterat att koncentrationen ytterligare förstärks med den utformning merkostnadsbidraget till arbetslösa fått. Det utgår bidrag för flyttning till expansiva kommuner såsom Uppsala, Umeå och Linköping. De enda undantagen är flyttning till Stockholms län, Göteborg och Malmö.
Merkostnadsbidraget kan ses som ett återinförande av systemet med flyttningsbidrag. Reglerna för merkostnadsbidraget riskerar enligt vår mening att innebära att redan utsatta kommuner får än svårare att skapa förutsättningar för en återinflyttning. Det motverkar enligt vår mening möjligheterna att skapa en varaktig sysselsättning i dessa orter.
Merkostnadsbidrag bör enligt vår mening endast utgå till stödområdena, Bergslagskommunerna och sydöstra Sverige.
Vi anser att flyttningsbidragen (s.k. respenning m.m.) framdeles bör utformas så att de både främjar en bättre regional balans och ytterligare minskar belastningen på statsbudgeten. Enligt vår uppfattning bör arbetsgivarna i expansionsorterna svara för kostnaderna för rekrytering av arbetskraft från utflyttningsorter. Flyttningsbidrag bör därför i framtiden bara utgå vid flyttningar till regionalpolitiskt prioriterade områden. Riksdagen bör mot bakgrund av vad som ovan redovisats besluta om nya riktlinjer och regler för flyttningar.
Riksdagen kan mot denna bakgrund anvisa 25 milj kr för ''flyttningsbidrag till regionalpolitiskt prioriterade områden m.m.''. Vilket innebär en minskad belastning på statsbudgeten med 225 milj kr.
Arbetslöshetsförsäkringen
Enligt vår mening bör arbetslöshetsförsäkringen utformas som en allmän trygghetsförsäkring eftersom det grundläggande syftet med försäkringen skall vara att garantera en ekonomisk grundtrygghet för den som inte kunnat få sin försörjning tryggad genom eget arbete. Ur denna synpunkt är det ingen skillnad mellan dem som haft arbete respektive dem som för första gången skall träda ut på arbetsmarknaden. Nuvarande regler innebär att närmare en tredjedel av de arbetslösa inte kan komma ifråga för vare sig ersättning från arbetslöshetskassa eller kontant arbetsmarknadsstöd (KAS). Detta innebär enligt vår uppfattning att gällande system för arbetslöshetsunderstöd inte fyller rimliga trygghetskrav. Alla som drabbas av arbetslöshet måste få en rimlig grundtrygghet. Mot denna bakgrund har vi tidigare föreslagit att en utredning skall tillkallas med direktiv att lägga förslag om en allmän arbetslöshetsförsäkring.
Arbetsmarknadsavgiften
En särskild s.k. arbetsmarknadsavgift på 2,16 % tas ut. Denna avgift skall täcka kostnaden för statsbidragen till arbetslöshetsförsäkringen och även för statsbidrag till permitteringslöneersättningen.
Arbetsmarknadsfonden
Utifrån i budgetpropositionen angiven total lönesumma blir intäkten av denna avgift ca 13 miljarder kr 1991. Som jämförelse kan nämnas att överskottet i arbetslöshetsförsäkringen för 1990 var ca 15 miljarder kr. Det var den nivå centern förutsade i fjolårets budgetalternativ.
De avgifter som erläggs av de försäkrade anses numera vara ersättning för de administrativa kostnaderna och uppgå till ca 5 % av den totala kostnaden. Kostnaderna för statsbidrag totalt som skall täckas med arbetsmarknadsavgiften är således enligt föredragandens bedömning 11 346 milj kr, exkl. finansieringsavgifter. Denna bedömning baseras på ett antagande att arbetslösheten i genomsnitt kommer att motsvara 7,3 dagar per medlem och år och utifrån en genomsnittlig dagpenning på ca 460 kr. KAS skall fortsättningsvis finansieras genom den s k arbetsmarknadsavgiften. Detta innebär att KAS och statsbidragen till de erkända arbetslöshetskassorna skall finansieras på samma sätt. Vi godtar denna förändring.
Enligt vår uppfattning bör de medel som finns i arbetsmarknadsfonden användas aktivt för att förhindra öppen arbetslöshet. Både sociala och ekonomiska skäl talar för att arbetet skall inriktas mot insatser som prioriterar att ge arbetssökande arbete eller utbildning framför kontantstöd. Vi noterar att regeringen principiellt delar vår syn genom att finansiera utbildningsinsatser med medel från arbetsmarknadsfonden.
Centern föreslår i andra motioner offensiva satsningar bl a på investeringar i infrastruktur samt regionalpolitiska insatser. Våra förslag leder till ökad sysselsättning och ökad framtidstro vilket gör att vi bedömer att arbetsmarknadssituationen kommer att bli klart bättre under budgetåret 1991/92 än vid regeringens alternativ.
Vi beräknar en nivå på ca 2 000 milj kr lägre än regeringen, kostnaderna för statsbidraget torde med vår bedömning bli ca 9 000 milj kr.
Vi föreslår att intäkter från arbetsmarknadsavgiften under budgetåret 1991/92 avdelas till bl a närings- och regionalpolitiska satsningar. Dessa bör inriktas på områden där sysselsättningsgraden är lägst och behoven av stöd störst. I en kommittémotion presenterar vi regionalpolitiska åtgärder med denna inriktning.
Regeringen föreslår att lagen om socialavgifter ändras så att 2,34 miljarder kr från arbetsmarknadsavgiften anvisas till bl a utbildningsbidrag och KAS. Vi föreslår att lagändringen utökas till att gälla även ovan föreslagna åtgärder. Det bör ankomma på berört utskott att utforma erfoderlig lagtext.
Vi föreslår att 1,5 miljarder avdelas från arbetsmarknadsfonden för bl a ovan nämnda insatser. Vi anvisar också i andra motioner aktiva satsningar inom bl a arbetsmarknads- och jordbruksområdena som leder till högre sysselsättning. Med centerns förslag kommer även behållningen i arbetsmarknadsfonden att bli högre än med regeringens politik.
Vi vill i detta sammanhang också åter ta upp frågan om de egna avgifterna i arbetslöshetsförsäkringen. Vi har tidigare, i samband med den s k krisskrivelsen i november 1990, föreslagit att de egna avgifterna höjs från 5% till 10%. Denna förändring bör göras så att skillnaderna mellan de olika arbetslöshetskassorna inte förstärks. Denna höjning innebär inte förstärkning av statsbudgeten, men väl en sänkning av de totala offentliga utgifterna beroende på ett minskat utbetalningsbehov från arbetsmarknadsfonden.
Arbetslinje för flyktingar och invandrare
Vi anser att det både av arbetsmarknads- och sociala skäl måste vidtas åtgärder så att flyktingar och invandrare av formella skäl inte förhindras att snabbt ta arbeten som kan erbjudas. Nuvarande regler måste förändras så att asylsökande snabbt kan ta arbete på den öppna arbetsmarknaden även under förläggningstiden. Detta bör ges regeringen till känna.
En ny näringspolitik
En god ekonomisk utveckling som kan skapa arbete åt alla förutsätter ett gynnsamt företagsklimat. För att svenskt näringsliv skall utvecklas i positiv riktning och stärka sin konkurrenskraft behövs det bättre villkor för småföretagen och nyföretagandet. Bättre arbetsvillkor för småföretagen skapar också förutsättningar för de svenska medelstora och stora företagen att hävda sig på den internationella marknaden.
1990-talet kommer att ställa stora krav på det svenska näringslivets förnyelse. En aktiv medverkan i den strukturomvandling europeisk industri står inför är också nödvändig för att långsiktigt kunna skapa konkurrenskraftiga företag. Det kommer att ställas krav på ökade resurser till nyinvesteringar främst i de mindre och medelstora företagen liksom inom viktiga utvecklingsområden som högteknologi och forskning.
Mål för näringspolitiken
Målet för näringspolitiken måste, enligt centerpartiets uppfattning, vara ett starkt näringsliv som ger hög sysselsättning, anställningstrygghet och resurser för välfärdsutveckling i hela landet. Detta tillgodoses bäst i ett ekonomiskt system byggt på marknadsekonomins principer präglat av socialt ansvar, god resurshushållning och en god miljö.
Näringspolitiken måste också inriktas på utveckling av ny teknik, nya företag, en ökad differentiering, mångfald och ett decentraliserat inflytande. Vidare måste näringspolitiken vara så inriktad att den står i harmoni med målet om balans inom och mellan olika regioner i landet, samt god miljö.
Den snabba internationaliseringen inom näringslivet med ökade investeringar utomlands i de svenskägda företagen måste balanseras med kraftfulla insatser för att stimulera nyföretagandet och vidareutveckling av småföretagssektorn. Det behövs därför bättre möjligheter till riskkapitalfinansiering för småföretagen liksom goda villkor för lånefinansiering.
För att nå en stabil samhällsstruktur och långsiktig industriell tillväxt behövs det en helhetssyn på regional-, miljö-, arbetsmarknads- och utbildningspolitiken.
Ett näringsliv som huvudsakligen är grundat på fri företagsamhet, konkurrens, enskilt och kooperativt ägande ger de bästa förutsättningarna för fortsatta ekonomiska framsteg och ett decentraliserat beslutsfattande.
För att kunna möta den internationella konkurrensen måste näringslivets utveckling av produktion med högt kunskapsinnehåll stimuleras. Därför är det viktigt att Sverige aktivt engageras i de olika europeiska forsknings- och utvecklingsprojekten.
Privata, kooperativa och statliga företag skall arbeta på likvärdiga villkor. Statliga företag kan behövas för att tillgodose särskilda samhällskrav, speciella insatser för teknikutveckling och för att klara av regionala och strukturella sysselsättningsproblem.
Ett starkt näringsliv förutsätter både stora och små företag. De mindre och medelstora företagen är dock av särskild betydelse för näringslivets förnyelse och långsiktiga tillväxt. De har också bättre förmåga att anpassa sig vid konjunkturväxlingar och bidrar till att göra samhällsekonomin mindre sårbar.
Det är ofta inom småföretagen som nya affärsidéer utvecklas. Småföretagen har en avgörande betydelse för möjligheterna att skapa ett decentraliserat näringsliv och samhälle. Nyföretagandet måste därför stimuleras. Det behövs dock betydligt mer kraftfulla åtgärder än vad som regeringen hittills vidtagit.
De mindre företagen spelar en betydelsefull roll för att en sund konkurrens skall upprätthållas. Genom många mindre företag motverkas karteller och inflytandet i näringslivet sprids.
För att utveckla livskraftig småföretagsamhet måste de mindre företagen främjas i förhållande till de stora företagen. Det kan ske inom ramen för bl.a. skatte- och avgiftspolitiken, särskilda branschprogram, kreditgivning, forskning och utbildning.
Decentralisera ägandet
Utvecklingen under de senaste decennierna har inneburit en ökande privat och offentlig finansiell maktkoncentration. Sparandet och därmed förmögenhetsuppbyggnaden har dels skett inom den offentliga sektorn och bl a genom uppbyggande av socialförsäkringssystemet, AP-fonderna och löntagarfonderna, dels inom skilda typer av privata institutioner, investmentbolag, försäkringsbolag, finansbolag och större företag. Det institutionella ägandet har ökat. Samtidigt har hushållssparandet legat på en mycket låg nivå och på senare år t o m varit negativt.
1980-talets starka koncentration inom näringslivet måste under 1990-talet ersättas med en politik som främjar ett decentraliserat ägande. En koncentration av ägandet är inte önskvärd vare sig i offentlig eller privat regi.
Personligt ägande
Personligt ägande är en viktig drivkraft för att åstadkomma förnyelse och investeringar i näringslivet. Det är också ett viktigt inslag för att främja ägarspridning och därmed ökat inflytande.
För att bredda ägandet och stimulera sparandet måste det göras intressant och långsiktigt attraktivt. Centerpartiet vill därför införa personliga investeringskonton. Medlen från ett sådant konto skall utan skattekonsekvens kunna användas till investeringar i t.ex. företag och bostad.
Vi har i annan motion utvecklat förslaget om sparande och decentraliserat ägande.
Det statliga ägandet
Statens främsta uppgift inom näringspolitiken, är att ange riktlinjer och ramar för näringslivets verksamhet. Statligt ägande får inte bli ett självändamål. I vissa fall och vid särskilda tillfällen kan dock statligt ägande vara motiverat för att klara viss teknikutveckling, omstrukturera olika branscher och medverka till en positiv regional utveckling.
Genom försäljning av statliga företag, som centerpartiet föreslagit, åstadkoms ett spritt ägande och människor ges möjlighet till ett ökat aktiesparande. Vid tidigare försäljning av statliga företag har intresset varit stort för att förvärva aktier.
Vad som ovan anförts om mål och inriktning av näringspolitiken bör ges regeringen till känna.
Småföretagen måste främjas
Småföretagen är näringslivets ryggrad. De allra flesta företagen är småföretag som ofta fungerar som underleverantörer till storföretagen. Små- och nyföretagandet är näringslivets framtid. Det är dessa företag som skall växa och trygga sysselsättningen. På områden som innovationer, produktutveckling och ny teknik spelar de mindre företagen en betydande roll.
Strukturella regeländringar måste till för att skapa rätt företagsklimat inför framtiden. Det gäller bland annat riskkapitalförsörjning och förändringar av företagens beskattningssituation.
Det är särskilt viktigt att genom gynnsamma villkor för de mindre företagen och nyföretagandet balansera beroendet av de stora företagen och internationaliseringen inom industrin. Genom ett stort antal småföretag kan sårbarheten i näringslivet minska. Det förutsätter emellertid att småföretagens arbetsvillkor väsentligt förbättras. De mindre företagen måste främjas i förhållande till de stora. Detta bör ges regeringen till känna.
En ogynnsam företagsbeskattning, i kombination med i övrigt få möjligheter att skaffa externt riskkapital, har bidragit till att de små och medelstora företagen hittills varit hänvisade till kreditmarknaden för sina kapitalbehov. De små och medelstora företagens soliditet har därför följdriktigt kommit att bli låg. Med högt ränteläge belastas därför dessa företag av höga kapitalkostnader. Denna situation måste förändras.
Skattereformen som trätt i kraft vid årsskiftet har i huvudsak lämnat egenföretagarnas skattesituation olöst. Från centerns sida anser vi att arbetet nu skyndsamt måste inriktas på att skapa en rimlig skatte- och avgiftsnivå för egenföretagen. Exempelvis måste socialavgifterna ändras så att egen- och småföretagarnas avgiftsnivå bättre anpassas till dess kostnader i socialförsäkringssystemet. Detta gäller i synnerhet sjukförsäkringssystemet.
EG-kommissionen har beslutat att alla lagförslag som kommissionen lämnar skall åtföljas av en värdering av konsekvenserna för småföretagen. På motsvarande sätt bör alla lagförslag och förordningar i vårt land prövas utifrån den påverkan de kan ha på småföretagen. Reformer, lagar och förordningar måste ges en inriktning som bättre stämmer överens med målsättningen att främja de enskilda och mindre företagen. Det kan handla om skatteregler, avgifter, arbetsrättslagstiftning m.m. Detta bör ges regeringen till känna.
Utvecklingsfonderna
Den centerledda regeringen lade 1977 fram det första samlade utvecklingsprogrammet för den mindre företagsamheten. De regionala utvecklingsfonderna inrättades. Åtgärder mot krångel, byråkrati och onödiga uppgiftskrav vidtogs. Kapitalbeskattningen lindrades genom lägre skatt på arbetande kapital.
Utvecklingsfonderna har under de ca 12 år de verkat aktivt bidragit till att främja småföretagen. Utvecklingsfondernas stora betydelse för en positiv småföretagsutveckling är omvittnad. Det är kombinationen av fondernas generella åtgärder för småföretagen, de direkta insatserna som fonderna gjort i enskilda företag och åtgärderna för ett ökat nyföretagande, som bidragit till att de nu är ett viktigt instrument i näringslivsutvecklingen.
Regeringen har, genom att dra in 1,6 miljarder kr från utvecklingsfonderna, undandragit småföretagen dessa medel. Centern har avvisat dessa åtgärder.
Riskkapital
Förutom gynnsammare beskattning av företagens kapitalbildning i egen- och småföretag krävs åtgärder för att främja riskkapitalförsörjningen. Särskilt viktigt är detta för s.k. tillväxtföretag.
Den inriktning som socialdemokraterna valt för att tillgodose behovet av riskkapital i de mindre företagen är enligt centerns uppfattning felaktig och ett tydligt bevis på centraliserat ägande och styrning. Detta betonade vi mycket tydligt i samband med riksdagens näringspolitiska beslut 1990 om att inrätta ett antal storregionala riskkapitalbolag. Finansieringen av dessa bolag skall ske genom indragning av medel från de regionala utvecklingsfonderna och Norrlandsfonden samt medelstillskott via Småföretagsfonden som tillkom som en del av löntagarfondssystemet.
Flera invändningar kan göras mot den form av riskkapitalbolag som beslutats.
För det första finns det inte några bärande argument för att flytta kapital från länen till ett fåtal storregionala riskkapitalbolag och därmed begränsa de regionala utvecklingsfondernas arbetsmöjligheter.
För det andra är det orimligt att genom stora riskkapitalbolag med pengar från bl.a. Småföretagsfonden, som är en del av löntagarfondssystemet, låta dessa bolag bli ägare i småföretag.
För det tredje torde de små och normalt växande småföretagen inte bli intressanta för de föreslagna riskkapitalbolagen. Med avkastningskrav av rimlig omfattning kommer bolagen att konkurrera med venture- capitalbolagen, Industrifonden etc.
För det fjärde innebär riskkapitalbolagen att småföretagarens eget inflytande över sitt företag minskar, vilket står i stark strid med strävan att åstadkomma ett decentraliserat och enskilt ägande.
Enligt centerpartiets uppfattning är storregionala riskkapitalbolag ett tydligt exempel på ett fondsocialistiskt synsätt med en övertro på extern styrning av småföretag. De visar också bristande kunskap om vad de egentliga drivkrafterna för en småföretagare handlar om. Därför bör beslutet om inordnande av riskkapitalbolagen omprövas.
Småföretagsfonden
Stiftelsen Småföretagsfonden inrättades 1984 som en del av löntagarfondssystemet. Denna fond tillfördes då 100 milj kr. År 1987 tillfördes fonden ytterligare 100 milj kr från APfondsmedel.
När Småföretagsfonden inrättades var det, enligt centerpartiets uppfattning, endast ett försök av regeringen att skaffa sig ett alibi hos småföretagarna för införande av löntagarfonderna. Fonden skall ses mot bakgrund av att löntagarfonderna systematiskt överför stora ekonomiska resurser från småföretagen till storföretagen och från utsatta regioner till koncentrationsregioner.
Riksdagen beslutade 1990 att tillföra Småföretagsfonden 1 miljard kr från AP-fondssystemet under en femårsperiod. Det innebär ett årligt tillskott till fonden med 200 miljoner kr. Huvuddelen av fondens medel skall sedan placeras i de nya riskkapitalbolagen.
De ökade resurserna till Småföretagsfonden skall sedan överföras i några stora riskkapitalbolag och därefter som ägarkapital placeras i rörelsedrivande företag. Det innebär att ägandet i småföretagen institutionaliseras i ökad utsträckning. Detta bevisar samtidigt regeringens ambition att genom olika fondsystem centraldirigera svenskt näringsliv. Enligt centerns uppfattning skall Småföretagsfonden avskaffas.
Småföretagens kapitalförsörjning
För start och utveckling av företag behövs givetvis kapital. En betydande del av kapitalet måste vara eget kapital, d.v.s. riskkapital, aktiekapital. I småföretagen är det ägaren som tillskjuter kapitalet, men företagarens privatekonomi ger sällan utrymme för några större kapitaltillskott.
De stora företagen har flera olika möjligheter att få riskvilligt kapital. Aktiemarknaden för dessa företag är en väsentlig källa för försörjning med riskkapital. Dessutom är obligationsmarknaden i praktiken endast öppen för de större företagen.
För flertalet småföretag är inte börsintroduktion ett realistiskt alternativ för att skaffa riskkapital. Likartade effekter, som en börsintroduktion medför, skulle kunna uppnås om privatpersoner, i likhet med vad som sker i flera västeuropeiska länder, stimuleras att satsa pengar i småföretag t.ex. genom köp av nyemitterade aktier. Syftet är att åstadkomma en väl fungerande riskkapitalmarknad för småföretag. Det kan ske genom att fysiska personer ges rätt att i sin inkomstdeklaration göra avdrag för sådana investeringar. I första hand bör fullständig avdragsrätt gälla upp till ett visst årligt belopp.
En annan möjlighet som vi föreslagit är att medge avdragsrätt för placering i särskilda riskkapitalfonder. En kompletterande lösning, för att ytterligare underlätta handeln med icke noterade aktier i småföretag, är att utveckla systemet med allemansfonder.
Frisläppande av investeringsfonderna
Regeringen har beslutat att från 10 januari 1991 släppa medel från de allmänna investeringsfonderna fria. Centern föreslog redan i samband med regeringens s k krisskrivelse (1990/91:50) att frisläppsförordningen skulle ändras så att företag, efter ansökan, kan medges att ta i anspråk medel avsatta till investeringsfond för alla typer av investeringar i alla delar av landet. Vi gjorde dock undantag för de områden som omfattas av investeringsskatt enligt lagen 1989:471. I dessa områden skulle dock även fortsättningsvis frisläpp för miljöinvesteringar vara möjlig, enligt de bestämmelser som gällde tidigare.
Vi anser att detta undantag fortfarande skall gälla. Frisläppet skall alltså inte gälla investeringar inom de områden som omfattas av investeringsskatt.
Detta bör ges regeringen till känna.
Nyetableringslån
Nyetablering av företag är en viktig del av näringslivet. I ett modernt industriland krävs successivt en strukturell anpassning av industrin. Det är främst inom småföretagen som tillväxten i sysselsättningen sker. Här är också flexibiliteten att möta nya krav störst. De statliga stöden inom näringpolitiken bör därför främst inriktas på nyetablering och utveckling av små och medelstora företag.
Konkurserna i Sverige har ökat markant under de senaste åren. En orsak till detta är att verksamhetens förutsättningar på marknaden felbedömts och att andelen eget kapital i företaget ofta är alltför låg. En annan orsak är brister i bedömningen av företagarens personliga kompetens.
Sverige saknar idag program som är särskilt inriktade på nyetablerare. Med anledning av vikten av nyetablering och de ovan beskrivna problemen vid nyetablering anser vi att nya stödformer måste införas.
I Tyskland finns sedan 1979 ett s k EKH-lån (Eigenkapitalhilfe). Sedan april 1990 gäller lånet även f d Östtyskland. Lånet har karaktären av eget kapital för att underlätta för företagaren att låna upp främmande kapital. Att det får karaktären av eget kapital beror på lång löptid (dessutom lång amorteringsfri period) samt att inga krav ställs på säkerhet. Man ställer dock mycket stora krav på företagarens kvalifikationer och på verksamhetsidén. Företagaren ansvarar personligen för lånet och ansökan prövas av utomstående och sakkunniga.
EKH-lånet har fallit mycket väl ut i Tyskland. Överlevnadsgraden under de fem första åren ligger på drygt 90%, att jämföra med 55% vid andra låneformer. Detta beror bl a på de höga kompetenskraven, men också på den långa amorteringsfria perioden. Dessutom leder den noggranna prövningen av ansökan till att bara riktigt bra idéer stöds.
Centerns förslag stärker möjligheterna att starta små företag och skapar sysselsättning. Det är, som vi tidigare anfört, hos de små företagen som nya produkter och idéer föds och förverkligas. Ett nyetableringslån är en viktig del i en näringspolitik som främjar småföretagsamheten.
Vi anser mot bakgrund av vad som anförts om vikten av nyetableringar, att ett motsvarande stöd införs i Sverige. Regeringen bör ges i uppdrag att återkomma till riksdagen med förslag i denna fråga.
Arbetande kapital
Det s.k. arbetande kapitalet i ett småföretag förmögenhetsbeskattas. Eftersom storföretagen och de börsnoterade bolagen alltmer ägs av institutioner såsom stiftelser, andra bolag, investmentbolag eller försäkringsbolag undgår dessa mestadels förmögenhetsbeskattning.
Enligt vår mening skall arbetande kapital i företag inte beskattas. Ett slopande av förmögenhetsbeskattningen på arbetande kapital skulle kraftigt förstärka framför allt soliditeten och överlevnadsförmågan i de småföretag, där företagaren med nuvarande skatteregler tvingas till betydande kapitaluttag för att både betala sin egen lön, skatter och sociala avgifter. Enligt centerpartiets uppfattning skall därför arbetande kapital i företag ej förmögenhetsbeskattas.
Avkastningen på det kapital som egenföretagare har bundet i sin rörelse bör inte beskattas som inkomst av näringsverksamhet och därmed beläggas med sociala avgifter. Beskattningen blir i så fall hårdare än om kapitalet placerats i bank eller annat finansinstitut. Egenföretagarna bör inom ramen för en särskild redovisningsmetod få möjlighet att bygga upp ett eget kapital som kan användas för att stärka och utveckla företag. Dessa principer bör bli riktgivande för en kommande beskattning inom småföretagssektorn.
Teknisk utveckling
Teknisk forskning och utveckling har stor betydelse för industriell utveckling och förnyelse. Syftet med teknikpolitiken måste vara att utveckla de branscher som kan ge både en ökad kompetens och en bättre internationell konkurrenskraft. Ett exempel på detta är rymdprogrammet.
Idag är tre svenska storföretag dominerande inom rymdområdet -- Saab Space AB, Ericsson Radar Systems AB och Volvo flygmotor AB. Det behövs fler företag med inriktning på denna teknik. Det är ett intressant teknikområde med betydande utvecklingsmöjligheter, som också bör engagera högteknologiska småföretag. Statens delegation för rymdverksamhet (DFR) förbereder ett nytt vetenskapligt satellitprojekt som i väsentliga delar riktar sig mot mindre företag inom rymdverksamheten. Detta breddar basen för högteknologiskt industriarbete. Centern anser att dessa satsningar är värdefulla, inte minst för småföretag. Vi är därför beredda att anvisa högre anslag till verksamheten.
Centern föreslår att riksdagen beslutar anslå ett med 10 milj kr förhöjt anslag, dvs totalt 66 742 000 kr till anslaget F 6. Nationell rymdverksamhet i proposition 1990/91:100 bil.
14. Detta är vad DFR bedömer som nödvändiga medel för att genomföra det nya projektet.
Minskad maktkoncentration
Kännetecknande för näringslivet i Sverige under det senaste decenniet har varit att stora företag blivit allt större. I jämförelse med andra befolkningsmässigt små länder är andelen stora och internationaliserade företag hög i vårt land. Andelen små och medelstora företag är lägre än i övriga OECD-länder.
Koncentration av företagsamhet och ägande inom näringslivet är inte alltid positiv för den enskilda människan, den regionala utvecklingen, konkurrensen och samhällsekonomin.
1980-talets snabba ''fusionsgalopp'' inom den privata skogsindustrin torde -- till icke ringa del -- haft som främsta syfte att genom kartellbildning kunna pressa priserna i inköpsledet. Nu förstärks den effekten genom den senaste affären mellan SCA och MoDo.
Affären, där SCA köper 32 procent av rösterna i MoDo, innebär en dramatiskt ökad maktkoncentration inom den svenska skogsindustrin. Affären strider utan tvivel mot kravet på konkurrens i näringslivet och leder till förstärkt ägar- och maktkoncentration inom en viktig del av svenskt näringsliv. Det är inte ökad maktkoncentration som svenskt näringsliv är betjänt av.
För att bibehålla en sund konkurrens inom näringslivet och hindra att olika företag som redan har en avgörande dominans inom en bransch eller region, får en så stark ställning att det innebär risk för monopol och stark ägarkoncentration, bör en fusionskontroll införas i Sverige.
Vi har tidigare i olika sammanhang lagt förslag till inriktning av näringspolitiken, som skulle minska koncentrationen i näringslivet och främja ett decentraliserat ägande, positiv regional utveckling och ökat inflytande, för dem som är beroende av företagets verksamhet.
Även inom EG har det rests farhågor för konsekvenserna av de stora fusioner som ägt rum mellan olika stora företag. Det finns en uttalad oro för att fusioner mellan företag som behärskar viktiga produktionsgrenar, utvecklingsresurser och som redan har stora marknadsandelar, skall leda till ökad dominans och kanske monopol på vissa marknader. EG har därför beslutat om särskild prövning av fusioner mellan företag som överstiger en viss omsättning.
Det är, enligt centerpartiets uppfattning, angeläget att även fusioner mellan stora företag i Sverige prövas i särskild ordning av regeringen.
Enligt EG är fusionskontrollen nödvändig från både ekonomiska och politiska utgångspunkter. Omstruktureringsprocessen i europeisk industri har medfört en våg av fusioner. Trots att många av dessa inte ger anledning till problem är det enligt EG-kommissionen och EGs ministerråd nödvändigt att stärka kontrollen så att det inte förorsakar varaktiga problem och skada på en effektiv konkurrens.
EGs förordning om fusionskontroll omfattar alla företag som uppfyller vissa kriterier, bl.a.:
1. När de deltagande företagens samlade omsättning på världsmarknaden överstiger 5 miljarder ECU (ca 35 miljarder kr). En omsättning i den storleksordningen avspeglar de deltagande företagens finansiella och ekonomiska styrka. För banker och försäkringsbolag skall användas en annan beräkningsgrund.
2. När samtidigt minst två av de deltagande företagen var för sig har en omsättning inom EG på 250 miljoner ECU (ca 1,75 miljarder kronor).
Alla företag som omfattas av EGs förordning om fusionskontroll skall värderas i ljuset av de nya fastställda kriterierna. Det tas särskilt hänsyn till ''en dominerande position''. Etableringen eller styrkan av en sådan position förklaras oförenlig med EG-marknaden när den i väsentlig grad förhindrar effektiv konkurrens, oavsett om det är inom hela eller en väsentlig del av EG-området. Värderingen omfattar olika konkurrensaspekter. Dessa omfattar de berörda marknadernas struktur, aktuell och potentiell konkurrens, de deltagande företagens marknadsposition, leverantörernas valmöjligheter, marknadshinder, förbrukarintressen samt främjandet av den tekniska och ekonomiska utvecklingen.
För att bibehålla en sund konkurrens inom näringslivet i vårt land och hindra att olika företag, som redan har en avgörande dominans inom en bransch eller region, får en så stark ställning att det innebär risk för monopol och stark ägarkoncentration bör en fusionskontroll införas i Sverige.
Vi föreslår, med utgångspunkt från vad som ovan redovisats, att riksdagen hos regeringen begär förslag om regler för kontroll av fusioner mellan stora företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadspolitikens inriktning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att noga följa utvecklingen på de lokala och regionala arbetsmarknaderna,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om tillfällig avvikelse från lagen (1989:484) om arbetsmiljöavgift,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetslivsfondens möjligheter att upphandla medicinsk rehabilitering,
5. att riksdagen hos regeringen begär att en parlamentariskt sammansatt kommitté tillkallas, med direktiv att genomföra en total översyn av arbetsrättslagstiftningen, i enlighet med vad i motionen anförts,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nivån på sjukförsäkringen,1]
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om decentralisering av AMS,
7. att riksdagen till B. Arbetsmarknad, Arbetsmarknadsverkets förvaltningskostnader (prop. 1990/91:100, bil.
12) för budgetåret 1991/92 anvisar 175
000
000 kr. mindre än vad regeringen föreslagit eller således 2
444
139
000 kr.,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsförmedlingens organisation och inriktning,
9. att riksdagen hos regeringen hemställer om en översyn av arbetsförmedlingslagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade regler för erhållande av s.k. merkostnadsbidrag,
11. att riksdagen till B. Arbetsmarknad, Arbetsmarknadspolitiska åtgärder (prop. 1990/91:100, bil.
12) för budgetåret 1991/92 anvisar 225
000
000 kr. mindre än vad regeringen föreslagit, eller således 11
193
687
000 kr.,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av medel från arbetsmarknadsfonden till närings- och regionalpolitiska åtgärder,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändrade regler för flyktingars och invandrares rätt till arbete på den öppna arbetsmarknaden,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mål och inriktning av näringspolitiken för att främja ett decentraliserat näringsliv, teknikutveckling, decentraliserat ägande, anställningstrygghet, regional balans och god miljö,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de mindre företagens betydelse för näringslivet,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering inom näringslivet,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riskkapitalbolagen,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nedläggning av Stiftelsen Småföretagsfonden,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att främja riskkapitalförsörjning för småföretag,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frisläppandet av de allmänna investeringsfonderna,3]
[att riksdagen hos regeringen begär att statens industriverk får i uppdrag att utforma ett nyetableringslån enligt de riktlinjer som anförts i motionen,2]
[att riksdagen beslutar att förmögenhetsskatten på arbetande kapital för egenföretagare avskaffas i enlighet med vad i motionen anförts,4]
[att riksdagen till F
6. Nationell rymdverksamhet (prop. 1990/91:100, bil.
14) för budgetåret 1991/92 anvisar 10
000
000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 66
742
000 kr.,2]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om regler för kontroll av fusioner mellan stora företag så att fusioner inte leder till monopol och stark ägarkoncentration.2]
Stockholm den 21 januari 1991 Olof Johansson (c) Karl Erik Olsson (c) Görel Thurdin (c) Bertil Fiskesjö (c) Karin Söder (c) Gunnar Björk (c) Gunilla André (c) Pär Granstedt (c) Börje Hörnlund (c) Karin Israelsson (c) Agne Hansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Larz Johansson (c)
1 1990/91:Sf241
2 1990/91:N225
3 1990/91:Fi206
4 1990/91:Sk332