Det är nu 10 år sedan Samhall startade sin verksamhet. Då upphörde de skyddade verkstäder som ägts och drivits av kommuner och landsting med statliga bidrag. Den verksamhet som bedrivits av Samhall, och tidigare av kommunerna, har betytt oerhört mycket för många arbetshandikappade. Samhall är i dag det bäst fungerande exemplet på hur arbetshandikappade kan ges en plats på arbetsmarknaden. Däremot har främjandelagen, vars syfte är att underlätta de arbetshandikappades arbetsmarknadssituation, haft en begränsad effekt. Den har inte visat sig vara ett effektivt instrument, som underlättat dessa gruppers inträde på privat och offentlig arbetsmarknad. En genomgripande översyn av denna lagstifning är därför nödvändig. Syftet bör vara att främjandelagen ges en sådan utformning att den blir ett verkningsfullt stöd för de arbetshandikappades inträde på arbetsmarknaden.
Det har funnits och kommer av olika skäl att finnas människor som har svårt att finna en plats på den öppna arbetsmarknaden. För dessa behövs den verksamhet som nu bedrivs av Samhall. Allt måste göras för att den verksamhet som nu bedrivs av Samhall kan bibehållas i ungefär nuvarande omfattning så att inte verksamheten på små orter minskar, det kan främst vara orter med en i övrigt begränsad arbetsmarknad.
Tyvärr förefaller det som att administrationen inom Samhall håller på att bli alldeles för dyr. Eftersom administrationen lokalt och centralt skall betalas med täckningsbidrag från de enskilda verkstäderna får det mycket negativa konsekvenser. De lokala verkstädernas arbetstimmar blir lidande på bekostnad av ''overhead- kostnader''. Om inte nuvarande förhållanden ändras kan den mycket olyckliga utvecklingen komma att göra att vissa kommuner tvingas till att ånyo starta någon form av egen skyddad verksamhet, beroende på att det visar sig svårt att bereda fler arbetshandikappade sysselsättning utan nya statliga insatser.
Det krävs åtgärder för att minska administrationen och i stället skapa fler arbetstimmar för de arbetshandikappade. Vi menar att det i vissa fall finns risk för att det som från början var en mycket bra reform håller på att förfelas genom de allt dyrare kringkostnaderna. Det måste finnas möjligheter att skapa billigare administration både regionalt och framför allt centralt. Det är dock lokalt som arbetet skall utföras. Det är därför bra att regeringen tillsatt en utredare som fått till uppgift att göra en översyn av Samhalls verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av främjandelagen och vad i övrigt anförts i motionen om de arbetshandikappades villkor i arbetslivet.
Stockholm den 16 januari 1991 Ove Karlsson (s) Inger Hestvik (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Iréne Vestlund (s) Arne Mellqvist (s) Leo Persson (s)