Misshandlad på arbetstid -- om kvinnors arbetsmiljö
Tänk dig att du blir misshandlad, långsamt men metodiskt tills du till sist inte orkar lyfta armarna. Du blir sjukskriven, får vård och blir beordrad att vila. Misshandlaren blir inte ens kallad till förhör. När skadan läkts hyggligt får du order att gå tillbaks till samme misshandlare. Så börjar allt om igen.
Så kan, lite drastiskt, ett av de stora arbetsmiljöproblemen beskrivas -- belastningsskadorna. (Citat ur LOs rapport Klass och kön.)
Kvinnors sjukfrånvaro har utvecklats på ett annat sätt än sjukfrånvaron för män under de senaste tio åren. Medan männens sjukpenningdagar minskade med i genomsnitt 2,8 ökade kvinnornas med 3,6. För 1989 är sjuktalet för kvinnor 28,1 dagar och för män 21,2. (Sjuktal = antalet sjukpenningdagar per sjukpenningförsäkrad).
Betyder då detta att kvinnor är sjukare än män?
Nej, den slutsatsen kan man inte dra. För att förstå olikheten i siffrorna måste man både studera statistiken noggrannare och se kvinnornas speciella situation i arbetslivet.
Så har t ex närmare 60 % av kvinnorna högst 6 sjukdagar under ett år, dvs de flesta kvinnor är inte mycket sjuka.
Men under de senaste tio åren har kvinnorna ökat sitt förvärvsarbete. Idag förvärvsarbetar 84 % av alla kvinnor mellan 20 och 64 år. Totalt finns 2 088 000 kvinnor på arbetsmarknaden 1989.
Det är kvinnor i 30-årsåldern och kvinnor över 50 som har den största ökningen av sjuktalet.
Vilka sjukdomar drabbar kvinnor?
Om man ser till sjukdomsorsaker finner man att sjukdomar i muskler och skelett dvs det som vi kallar belastningsskador står för mer än en fjärdedel av samtliga sjukpenningdagar. Hos LOs kvinnor svarar belastningsskadorna för 78 % av arbetssjukdomarna. Tunga lyft, ensidiga och monotona rörelser leder förr eller senare till belastningsskador. Sjukvårdsbiträden, städerskor och maskinmontörer är de största riskgrupperna. Av unga kvinnor som tillhör Kommunalarbetarförbundet har hela 61 % dagligen tunga lyft.
Var finns kvinnornas arbetsmiljöer?
Den offentliga sektorn är kvinnornas största arbetsgivare. Åtta av tio anställda i kommuner och landsting är kvinnor. Inom äldreomsorg, barnomsorg, sjukvård och lokalvård dominerar kvinnorna. Det är de som bär upp den offentliga sektorn.
Men kvinnorna finns också inom industrin -- där de har de monotonaste och ensidigaste arbetsuppgifterna -- och på restauranger, kontor och inom handeln. Kännetecknande för dessa arbetsplatser är -- förutom kvinnodominansen -- att de har låg status, låga löner och ofta dålig arbetsmiljö.
Det är kvinnorna som står längst ner på klasstrappan och som utgör huvudparten av arbetarklassen idag.
Inom industrin har 50 % av de privatanställda kvinnorna ensidiga arbeten. Ett monteringsarbete som 1940 tog sex timmar har idag en arbetscykel på 2 minuter. Det säger en del om dagens arbetsintensitet.
Det har också visat sig att det inom industrin ofta sker en ''anpassning'' av industrijobben när det gäller kvinnor, som innebär att traditionellt ''manliga'' delar av arbetet som t ex underhåll och reparation har plockats bort från kvinnorna. Därmed har också naturliga förutsättningar till omväxling försvunnit.
När kvinnor börjar arbeta inom traditionellt manliga arbetsområden hävdas ofta att arbetet är för tungt och att kvinnorna är svagare än män. Men det är en fördom som har sin grund i att samhällets normer har formats av män.
Varför anses man t ex starkare om man lyfter 60 kg en gång, än om man lyfter 10 kg sex gånger?
Senare undersökningar har visat att det är kvinnor som arbetar i vården som har de allra tyngsta jobben både när det gäller fysisk och psykisk belastning.
Dessutom är det så, att medan de traditionellt manliga tunga jobben har rationaliserats och underlättats med ny teknologi, så är kvinnors tunga jobb fortfarande till största delen manuella.
De uppenbart skadliga arbetsuppgifter som fortfarande finns inom industrin och till stor del utförs av kvinnor måste förändras eller avvecklas. I den mån tunga lyft och riskfyllda arbetsuppgifter ändå måste utföras måste de kombineras med arbetsuppgifter som inte är fysiskt och psykiskt belastande.
Kunskapen om arbetsskador är också bristfällig. Vad man vet är att kvinnor inte anmäler arbetsskador i samma utsträckning som män och när man anmäler, blir de inte godkända i samma utsträckning som männens.
Tid är en arbetsmiljöfråga
Idag löser många kvinnor problemen med dålig arbetsmiljö genom att jobba deltid. De tar själva ansvaret för något som borde vara samhällets uppgift.
Det är uppenbart att ackordsarbete ökar risken för förslitningar och arbetsskador. Men även inom den offentliga sektorn skapar bristen på tid ökad risk för belastningsskador.
Med mer tid kan vårdbiträdet stötta patienten så att han eller hon kan resa sig själv, äta eller tvätta sig själv. Om inte den tiden finns måste vårdbiträdet lyfta, mata och tvätta.
Samma situation gäller inom barnomsorgen. Barn behöver tid. Det går inte att jäkta när barn skall klä sig eller äta. Finns det inte tillräckligt med personal, finns det inte tid att vänta på barnen, så tvingas personalen att klä på och att mata.
Dessa och liknande situationer leder till att arbetet för personalen blir tyngre, patienterna och de gamla passiviseras och barnen hindras att utvecklas och lära sig i sin egen takt.
Den totala arbetstiden är viktig. Vänsterpartiets krav på sex timmars normalarbetsdag skulle bl.a. vara ett erkännande av kvinnornas egna val. Många kvinnor arbetar deltid därför att det inte finns heltidsjobb, men för många kvinnor är deltidsarbetet också enda sättet att orka med både förvärvsarbete, barn och hushåll. Statistik från SCB (Statistiska Centralbyrån) visar att en kvinna med barn under 7 år förvärvsarbetar i genomsnitt 30 tim/vecka.
En viktig arbetsmiljöåtgärd är att påbörja genomförandet av sex-timmarsdagen med bibehållen lön genom att börja med de tyngsta arbetena inom den offentliga sektorn.
Micropauser, dvs de små korta vilopauserna i arbetet, är enligt modern forskning livsviktiga för kroppens återhämtning. Idag är rätten att sätta sig ner och vila ofta hopkopplad med rätten att ta en rökpaus. Det finns t o m undersökningar som visar att rökare klarat sig bättre från belastningsskador för att de kunnat ta pauser. Är behovet av micropauser en viktig del av förklaringen till att det är de unga lågutbildade kvinnorna, som har minst inflytande över sin arbetssituation, som röker mest?
Sjuk för att orka jobba!?
På senare år har forskning om coping-sjukfrånvaro visat på nya förklaringar till korttidsfrånvaro. Copingbeteende kan närmast beskrivas som sjukfrånvaro som kan ha en avlastande och därmed hälsobefrämjande effekt. Man stannar hemma från jobbet en eller ett par dagar utan att man är direkt sjuk, för att man skall orka med sitt arbete.
Ett antal studier har visat att teorin om den här sortens korttidsfrånvaro gäller och att det snarare kan vara en stressig och psykiskt pressande arbetssituation som orsakar korttidsfrånvaro än en bristande arbetsmoral som ibland hörs i debatten. Inte oväntat finner man att copingbeteendet ökar i högkonjunkturer och att det förekommer i större utsträckning hos kvinnor.
Den psykiska arbetsmiljön har glömts bort
Den psykiska arbetsmiljön -- hur man mår på jobbet -- är en del av arbetslivet som måste lyftas fram när man ska förbättra arbetsmiljön. Den psykiska belastningen är störst för de människor som har litet inflytande över arbetet samtidigt som den yttre pressen är hård. Detta gäller ofta för de jobb där kvinnorna finns.
En ständig känsla av att inte räcka till, att ens arbetsinsats inte värderas, tvingar in många kvinnor i en arbetslivets negativa spiral, som får effekter på både självförtroende och hälsa. I undersökningar som Kommunalarbetareförbundet gjort har man konstaterat att kvinnorna i kommuner och landsting har en betydligt hårdare psykisk arbetssituation än männen.
Andra delar av den psykiska arbetsmiljön är mobbning, sexuella trakasserier och hot om våld. I en undersökning av JämO (Jämställdhetsombudsmannen) 1987, redovisades att var fjärde LO-kvinna utsatts för olika former av sexuella trakasserier. Det finns en oroande tendens i samhället idag, att det blivit mer accepterat -- inte minst i massmedia -- med anspelningar på kvinnor, sex och våld.
Många kvinnor arbetar också i arbetssituationer som innebär risk för hot om våld. Dit hör t ex personal inom hemtjänsten där riskerna ökar i takt med att nya grupper omfattas, t ex psykiskt sjuka och missbrukare, och socialtjänstens personal. Men problemen finns även inom serviceyrken, på banker och i affärer. Varje dag sker minst ett rån i Sverige, och antalet ökar.
Vilket inflytande har kvinnorna över sin arbetsmiljö?
Kvinnor har fortfarande litet inflytande över sin arbetssituation och arbetsmiljö.
Trots att det är så kvalitativt olika arbetsuppgifter att arbeta med maskiner och med människor, så har den industriella arbetsorganisationen använts som modell också inom den offentliga sektorn.
Inom vården, den typiska kvinnoarbetsplatsen, är det effektivitetskrav och en hierarkisk (uppifrån och ner) beslutsordning som sätter ramarna för kvinnors möjligheter att utföra arbetet på sina egna och vårdtagarnas villkor.
Vi vet att arbetsvillkorens utformning är av stor betydelse för hur livet utanför arbetsplatsen gestaltar sig. Därför betyder ofrihet i arbetet också ofrihet i livet som helhet.
Vad måste göras?
Att förbättra arbetsmiljön är ytterst en fråga om makten över arbetet. Det är en kamp som måste drivas tillsammans av både kvinnor och män. Men kvinnorna måste dessutom föra ytterligare en kamp. En kamp om en förändrad maktstruktur i samhället, så att de specifikt kvinnliga värdena jämställs med den idag rådande manliga normen. Omsorg om människor är viktigare än omsorg om maskiner.
Det krävs en rad åtgärder för att komma tillrätta med dåliga arbetsmiljöer. I första hand måste de anställdas inflytande stärkas genom en skärpt lagstiftning, som ger fackliga organisationer, skyddskommittéer och skyddsombud, makt och möjlighet att förändra arbetsorganisationen, arbetstakten, löneformerna mm.
Det behövs en förändrad arbetsorganisationn -- framför allt inom den offentliga sektorn.
På olika områden, bl a inom hemtjänsten i Kiruna, inom städningen på Länsarbetsnämnden i Malmö och på Borås sportsömnad, har man infört en ny arbetsorganisation som utgår från kvinnors kunskaper och där kvinnorna har fått större makt över sin arbetssituation. Resultaten är mycket goda och både de anställda och, när det gäller hemtjänsten, vårdtagarna har upplevt att de fått en bättre arbetsmiljö respektive vård.
Kvinnors kunskaper och färdigheter måste uppvärderas. Flera arbetsplatsstudier som gjorts pekar på att den största orsaken till kvinnors underordning är att arbetsplatsen på olika sätt är anpassad till en manlig arbetare och utifrån manliga normer.
Lågavlönade kvinnor lever under ett dubbelt förtryck, dels det underläge som betingas av att stå längst ner på klasstrappan och dels att samhället är uppbyggt utifrån en manlig maktstruktur som gör att kvinnans underordning ofta ses som självklar och naturlig -- även av kvinnorna själva. Kvinnors självtillit och tilltro till sin egen förmåga stärks när deras kunskaper och erfarenheter värdesätts och tas tillvara i arbetet.
Det behövs forskning kring specifikt kvinnliga arbetsmiljöproblem. T ex om varför det tar så lång tid att införa tekniska förbättringar och rationella arbetsmetoder inom kvinnodominerade områden av arbetslivet?
Inom forskningen finns mycket att göra för att belysa och visa på skillnader i kvinno- och mansvärldens arbetsmiljöproblem. Forskningen behöver utvecklas om kvinnliga arbetsmiljöer inom vård och omsorg. Forskning om skiftarbetets effekter på kvinnor behövs. Det finns studier som t ex pekar mot att det finns en ökad risk för missfall hos kvinnor som arbetar skift.
Det behövs mer forskning omkring arbetsmiljöns effekter på kvinnan och barnet under graviditeten. Fortfarande är det kvinnans privata bekymmer om fostret tar skada av arbetsmiljön. De gränsvärden som idag sätts för farliga ämnen i arbetslivet gäller nästan uteslutande för vuxna människor trots att man vet att fostret är mycket känsligare för gifter än modern.
Vänsterpartiet anser att kvinnor i fertil ålder skall ha rätt till omplacering om det finns minsta risk att arbetsmiljön kan vara skadlig för fostret.
När det gäller specifika kvinnoproblem som menstruationsstörningar med svåra smärtor och blödningar är det fortfarande ett tabubelagt område, där sambanden mellan störningar och brister i arbetsmiljö och arbetsförhållanden inte är klarlagt. De försämringar som gjorts i sjukförsäkringen drabbar kvinnor med dessa problem hårdare än andra. Vänsterpartiet kräver i annan motion att sjukförsäkringen återställs.
Sammanfattning
För att förbättra kvinnors arbetsmiljöer ställer vänsterpartiet följande kraven förändrad arbetsorganisation som ger kvinnor makt och inflytande över sin arbetssituationuppenbart skadliga arbetsuppgifter måste förändras eller avvecklastunga och riskfyllda jobb som måste utföras måste kombineras med psykiskt och fysiskt hälsosammare arbetsuppgifter uppvärdering av kvinnors kunskaper och färdigheter införande av sex timmars arbetsdag med full lönekompensation för de lågavlönadesexuella trakasserier skall betraktas som ett allvarligt arbetsmiljöproblemfertila kvinnor skall ha rätt till omplacering om det finns minsta risk för att arbetsmiljön kan vara skadlig för fostretmer forskning kring specifikt kvinnliga arbetsmiljöproblem: arbetsmiljöns effekter på kvinnan och barnet under graviditeten, skiftarbetets effekter på kvinnor
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att förbättra kvinnors arbetsmiljöer.
Stockholm den 16 januari 1991 Maggi Mikaelsson (v) Margó Ingvardsson (v) Viola Claesson (v) Berith Eriksson (v) Ylva Johansson (v) Elisabeth Persson (v) Gudrun Schyman (v) Annika Åhnberg (v)