Vänsterpartiet välkomnar förslaget om lagreglering av tillträdesrätten för s.k. regionala fackliga förtroendemän. Vänsterpartiet har sedan många år framställt krav om detta i motioner till riksdagen. En lösning av denna fråga är utomordentligt viktig för att de fackliga organisationerna skall ha reella möjligheter att företräda de anställdas intressen på många små arbetsplatser.
Tyvärr är förslaget behäftat med ett par avgörande svagheter. I motiveringen till lagen uppställs som förutsättning för tillträdesrätten dels att det på arbetsplatsen finns ett kollektivavtal mellan parterna eller råder tillfälligt kollektivavtalslöst tillstånd, dels att den fackliga organisationen har åtminstone en medlem på arbetsplatsen.
I själva verket föreligger ofta de starkaste behoven av biträde från fackliga företrädare utifrån från anställda på arbetsplatser som saknar kollektivavtal. Det är nämligen just på de arbetsplatserna som den lagstiftning, som skall bereda de anställda ett grundläggande socialt skydd, oftast kränks. Dessa anställda saknar också det viktiga försäkringsskydd som normalt följer med kollektivavtal.
Det finns inte heller något skäl för att ställa upp som villkor för tillträdesrätten att den fackliga organisationen har åtminstone en medlem på arbetsplatsen. Parallellen till medbestämmandelagens förhandlingspliktsregler saknar relevans eftersom det ligger i sakens intresse att det förutsätts att den fackliga organisationen företräder en medlem för att förhandlingsrätt skall föreligga gentemot arbetsgivaren. Tillträdesrätten avser ju att möjliggöra också annan facklig verksamhet än förhandlingar.
Med hänvisning till vad som anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om villkor för tillträdesrätten för regionala fackliga förtroendemän.
Stockholm den 2 oktober 1990 Karl-Erik Persson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)