Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Regeringens proposition 1989/90:93


 


om uppskjuten tidpunkt för gallring av
socialnämndernas personakter och
           Prop.

personregister                                       989/90:93

Regeringen föreslår riksdagen all anta det förslag som har tagits upp i bifogade utdrag ur regeringsprotokollet den 8 februari 1990.

På regeringens vägnar

Ingvar Carlsson

Bengt Lindqvist

Propositionens huvudsakliga innehåll

Enligt nuvarande lydelse av övergångsbestämmelserna till socialtjänst­lagen (1980:620) skall föreskrifterna i lagen om gallring av socialnämnder­nas personakter och personregister tillämpas tidigast den Ijuli 1990.

Regeringen har faltal beslut om en proposition med förslag till en ny arkivlag m. m. Förslagen innefattar även nya föreskrifter i socialtjänst­lagen om gallring hos socialnämnderna. Enligt den propositionen — som beräknas kunna behandlas av riksdagen tidigast under våren 1990 — skall de nya föreskrifterna träda i kraft den 1 juli 1991.

För att klargöra alt socialtjänstlagens gallringsföreskrifter skall kunna tillämpas först fr.o.m. den 1 juli 1991, då de nya reglerna om gallring beräknas träda i krafl, föreslås nu i denna proposition en särskild ändring i socialtjänstlagens Övergångsbestämmelser av sådan innebörd.

i    Riksdagen 1989/90. 1 saml. Nr 93


 


Förslag till

Lag om ändring i socialtjänstlagen (1980:620)

Härigenom föreskrivs alt punkt 3 övergångsbestämmelserna till social­tjänstlagen (1980:620)' skall ha följande lydelse.


Prop. 1989/90:93


 


Nuvarande lydelse

3. Bestämmelserna i 60 § om gallring tillämpas tidigast den 1 juli 1990 i fråga om uppgifter och andra anteckningar som avser liden före den 1 juli 1985.


Föreslagen lydelse

3. Bestämmelserna i 60 § om gallring tillämpas tidigast den 1 juli 1991 i fråga om uppgifter och andra anteckningar som avser tiden före den 1 juli 1986.


Denna lag träder i kraft den 1 juli 1990.

Lagen omtryckt 1988:871.


 


Socialdepartementet                                        Prop. 1989/90:93

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 8 februari 1990

Närvarande: statsministern Carisson, ordförande, och statsråden Feldt, S. Andersson, Göransson, Dahl, R. Carisson, Hellström, Johansson, Lind­qvist, G. Andersson, Lönnqvist, Thalén, Engström, Freivalds, Wallström, Lööw, Persson, Molin, Sahlin

Föredragande: statsrådet Lindqvist

Proposition om uppskjuten tidpunkt för gallring av socialnämndernas personakter och personregister

Bakgrund

1 60 § socialtjänstlagen (1980:620) finns beslämmelser om gallringsplikt beträffande socialnämndernas personakter och personregister. Gallrings­plikten beträffande personaklerna innebär alt anteckningar och andra uppgifter i dessa skall gallras ul sedan fem år har förflutit från den sista kontakten med socialtjänsten. Datum för sista anteckningen i akten bildar utgångspunkt för att beräkna gallringsfristen. Vad gäller uppgifter i sådana personregister som utgör sammanställningar av uppgifter skall gallrings­fristen beräknas från den lidpunkt då de förhållanden som uppgiften avser upphörde.

Till grund för gallringsbestämmelsema ligger allmänna integritetsöver­väganden. Det anses i princip olämpligt atl ömtåliga personliga uppgifter om enskilda människor sparas för längre lid än de behövs för del ändamål för vilket de samlats in. Vid sidan av integritetsskäl finns också arkivekono­miska skäl för gallring. Gallringspliklen enligt socialtjänstlagen är dock inte undantagslös. Vissa undantag angavs i lagen vid dess tillkomst. Andra undantag fömtsågs bli nödvändiga, bl.a. med hänsyn till forskningens behov och behovet av underlag för bedömningen av allvarligare ärenden inom barn- och ungdomsvården. Vid socialtjänstlagens tillkomst försågs den därför med en särskild övergångsbestämmelse av innebörden atl gall­ringen inte skulle påbörjas förrän tidigast den 1 januari 1987, då lagen beräknades vara kompletterad med nödvändiga undantag (prop. 1979/80:1 s. 448 f, SoU 44 s. 94 f, rskr. 385).

Riksdagen har därefter vid två tillfällen efler förslag av regeringen skjutit upp tidpunkten för när socialnämndernas personakter och person­register tidigast skall börja gallras (prop. 1986/87:43, SoU 11, rskr. 84 och prop. 1987/88:76, SoU II, rskr. 153). Detta har skett mot bakgrunden av ett pågående utrednings- och beredningsarbete som har omfattat inte endast socialtjänstens gallringsbeslämmdser utan även grundläggande lag­stiftning om myndighetsarkiv och gallring, bl. a. i fråga om undantag från


 


gallring med hänsyn till forskningens behov. Enligt socialtjänstlagens nu-     Prop. 1989/90:93 varande lydelse skall dess bestämmelser om gallring tillämpas tidigast den Ijuli 1990.

Regeringen har tidigare denna dag beslutat om en proposition med förslag till en ny arkivlag m.m. Vid sidan av grundläggande regler i arkivlagen om myndighetsarkiv och gallring föreslås särbestämmelser i olika speciallagstiftningar. Hit hör föreskrifter i socialtjänstlagen om gall­ringen hos socialnämnderna. I förslaget behandlas sålunda vissa mindre justeringar i gallringspliklen för socialnämndema saml de undantag som bör göras i gallringsplikten.

Förslag

Propositionen om ny arkivlagstiflning beräknas kunna behandlas av riksdagen tidigast under våren 1990. Avsikten är, såsom framgår av propo­sitionen, att den nya lagstiftningen skall träda i kraft den 1 juli 1991. Givetvis bör gallringen hos socialnämnderna inte påbörjas dessförinnan. Jag föreslår därför att den nu gällande tidpunkten, den 1 juli 1990, för när gallringsföreskrifterna i socialtjänstlagen skall kunna tillämpas, ändras till den I juli 1991. Förslaget, som föranleder en ändring i punkt 3 övergångs­bestämmelserna till socialtjänstlagen, bör föreläggas riksdagen i en särskild proposition, som med säkerhet kan behandlas av riksdagen under våren 1990.

Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag all regeringen föreslår riksdagen all anta ell inom socialdepartementet upprättat förslag till lag om ändring i socialtjänstlagen (1980:620).

Beslut

Regeringen ansluter sig lill föredragandens överväganden och beslutar atl genom proposition föreslå riksdagen att anta det förslag som föredragan­den har lagt fram.

Norstedts Tryckeri, Stockholm 1990