Regeringens proposition
1988/89:84
om ändrad beslutsordning för hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd
Prop. 1988/89:84
Regeringen föreslår riksdagen att anta det förslag som har tagits upp i bifogade utdrag ur regeringsprotokollet den 2 februari 1989.
På regeringens vägnar Ingvar Carlsson
Sven Hulterström
Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen föreslås en ändring i lagen (1980:11) om tillsyn över hälso-och sjukvårdspersonalen m.fl., som innebär att ordföranden i hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) får möjlighet att avgöra disciplinärenden när det är uppenbart att ärendet inte kan leda till disciphnpåföljd. Syftet med lagändringen är att förenkla handläggningen vid HSAN. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 1989.
1 Riksdagen 1988189. 1 saml. Nr 84
Förslag.till ■ . -i : . -Prop., 1988/89:84
Lag om ändriiig i lagen (1980:11) om tillsyn över hälso-och sjukvårdspersonalen m. fl.
Härigenom
föreskrivs alt 21 § lagen (1980:11) om tillsyn övei- hälso- och
sjukvårdspersonalen m.fl. skafl ha följande lydelse. ' '
Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse
21 § Ansvarsnämnden är beslutför med ordförande och sex andra ledamöter. Till sammanträde med nämnden skall samtliga ledamöter kallas. Anmäler ledamot förfall, skall ersättare för honom kallas.
Ordföranden
får ensam fatta be- Ordföranden får ensam fatta be
slut som ej innefattar slutligt avgör- slut som inte innefattar slutligt
ande i sak. Vad som nu har sagts gäl- avgörande i sak. Detta gäller inte be-
ler inte beslut enligt 16 § eller utdö- slut enligt 16 § eller utdömande av
mande av vite enligt 27 § andra vite enligt 27 § andra stycket. B«/m/
stycket. som innebär att ett ärende om disci-
plinansvar avgörs i sak får fattas av ordföranden ensam, om det är uppenbart att ärendet inte kan leda till någon disciplinpåföljd.
Ärenden som har avgjorts enligt andra stycket skall anmälas vid nästa sammanträde med nämnden.
Denna lag träder i kraft'den 1 juli 1989;
Socialdepartementet Prop. 1988/89:84
Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 2 februari 1989 •■ '• ■-■.■•■:'■.
Närvarande: statsministern Carlsson, statsråden Feldt, Hjelm-Wallén, S. , ., , Andersson, Göransson, Dahl, R. Carlsson, Hellström, Johansson, Hulterström, Lindqvist, G. Andersson, Lönnqvist, Thalén, Freivalds, Wallström, Lööw, Persson
Föredragande: statsrådet Hulterström
Proposition om ändrad beslutsordning för hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd
1 Nuvarande förhållanden m.m.
Enligt 12 § lagen (1980:11) om tillsyn över hälso- och sjukvårdspersonalen m.fl. (tillsynslagen) får disciplinpåföljd åläggas den söm tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen och som uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter vad som åligger honom i hans yrkesutövning, om felet inte, är ringa. Disciplinpåföljd är erinran eller varning. Om särskilda skäl till detta finns kan disciplinpåföljd också åläggas den som tidigare har tillhört hälso- och sjukvårdspersonalen. Frågor om disciplinansvar enligt lagen prövas av en särskild nämnd, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Nämnden prövar också frågor om återkallelse av legitimation och andra frågor om begränsning av behörighet m. m. för den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen (19§ tillsynslagen).
HSAN består av en ordförande och åtta andra ledamöter Ordföranden och ledamöterna utses av regeringen för en tid av tre år Regeringen utser också ett tillräckligt antal ersättare. Ordföranden och ersättare för denne skall vara erfaren i domarvärv (20 § lillsynslagen).
Enligt 21 § tillsynslagen är nämnden beslutför med ordförande och sex andra ledamöter Till sammanträde med nämnden skall samtliga ledamöter kallas. Anmäler ledamot förfall, skall ersättare för honom kallas. Ordföranden får ensam fatta beslut som ej innefattar slutligt avgörande i sak. Detta gäller dock inte beslut enligt 16 § om läkarundersökning eller tillfällig återkallelse av legitimation eller annan behörighet vid beslut om läkarundersökning eller beslut om utdömande av vite.
Frågor om disciplinansvar enligt tillsynslagen för hälso- och sjukvårdspersonalen m.fl. (disciplinärenden) prövas av HSAN på anmälan av socialstyrelsen eller ifrågavarande patient eller- om patienten är oförmögen att själv anmäla saken - en nära anhörig. Frågor om återkallelse av legitimation samt andra frågor om begränsning av legitimerade yrkesutövares behörighet
m:m.
(behörighelsärénden) tas upp av HSAN på anmälan av socialstyrelsen Prop.
1988/89:84
eller på ansökan av den söm saken gäller. Även riksdagens ombudsmän (JO) '
och justitiekanslern (JK) har rätt att anhängiggöra disciplin- och behörig- :
hetsärenden. Ansvarsnämndens beslut enligt lillsynslagen får överklagas hos kammarrätt enligt närmare föreskrifter i tillsynslagen.
I enlighet med regeringens bemyndigande den 12 mars 1987 tillkallades utredningen (S 1987:03) för översyn av bestämmelserna om tillsyn över hälso- och sjukvårdspersonalen, m. m. (tillsynsutredningen). Med hänsyn till att en avsevärd balans av ärenden förelåg vid HSAN erhöll lillsynsutred-ningen bl.a. i uppdrag att överväga om förenklingar kunde göras i béstärri-melserna om HSAN:s verksarhhet.
Regeringen uppdrog den 28 januari 1988 åt statskontoret att i samråd med HSAN genomföra en översyn av vissa administrativa frågor m. m. vid HSAN. Syftet med uppdraget var att på kort tid få fram förslag om åtgärder som kunde förenkla HSAN:s arbete och göra del möjligf för hämnden alt handlägga ärendena snabbare. Statskontoret skulle under arbetet hålla kontakt med lillsynsutredningen.
Statskontoret överiämnade i juni 1988 rapporten (1988:41) HSAN-88: Handläggning - Administration - Organisafion - Samverkan - Teknikslöd m. m. vid Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd. Rapporten har remissbehandlats.
I budgetpropositionen 1989 (prop. 1988/89:100 bil. 7 s. 83) anförde min företrädare att ställning i första hand borde tas lill statskontorets förslag om en rationalisering av HSAN:s interna arbete. Övriga delar av statskontorets rapport borde lämnas för fortsatt behandling lill lillsynsutredningen, som skall ta upp bl. a. nämndens uppgifter på längre sikt: I det sartirrtanhanget antogs alt bl. a. viss förändrad fördelning av arbetet mellan HSAN och socialstyrelsen borde kunna genomföras den 1 juli 1990. Emellertid föreslog regeringen i budgetpropositionen för budgetåret 1989/90 att vissa medel skulle beräknas till teknikstöd åt HSAN i huvudsaklig överensstämmelse med statskontorels förslag i detta avseende.
Regeringen har därefter den 26 januari 1989 beslutat överlämna statskontorets rapport och yttrandena över dert lill lillsynsutredningen för ätt beaktas i samband med fullgörandet av utredningens uppdrag.
Med anledning av statskontorets förslag uttalade min företrädare i budgetpropositionen att hon avsåg att föreslå regeringen alt under riksdagens vårsession lägga fram ett förslag till ändring av Ifllsynslagen i syfte att förenkla handläggningen vid HSAN. Förslaget skulle innebära befogenhet för nämndens ordförande att avgöra vissa ärenden i sak. Man borde inte vänta med en sådan begränsad åtgärd. När tillsynsutredningen hade lagt fram sitt förslag kunde det bli aktuellt med mer genomgripande förändringar av handläggningsordningen.
Jag
vill nu lägga fram det sålunda aviserade förslaget. Statskontorets oHka
förslag i rapporten har haft ett vidare syfte än den begränsade åtgärd, som
jag här föreslår Jag vill därför belöna att mitt förslag - även om del är föran
lett av statskontorets rapport - inte fill fullo följer vad statskontoret har
före
slagit. Statskontorets förslag kommer att i sin helhet - alltså även i fråga om '
olika beslutsnivåer-bli föremål för tillsynsulredningens fortsatta beredning.; Prop. 1988/89:84 Jag bortser då från förslaget i fråga om teknikstöd, som jag räknar med skall bh genomfört budgetåret 1989/90.
2 En förenklad handläggning
Mitt förslag: Tillsynslagen ändras så all ordföranden i HSAN får fatta beslut som innebär att ett disciplinärende avgörs i sak, om del är uppenbart att ärendet inte kan leda till någon disciplinpåföljd.
Statskontorets förslag: Nämnden bör i fortsättningen pröva endast de mer komplicerade ärendena. Medicinsk sakkunskap bör anlitas för all sådana ärenden som uppenbart inte kan leda fill någon påiföljd skall kunna skiljas ut tidigt under handläggningen. Ordföranden föreslås kunna fatta beslut i dessa ärenden efter delegation från nämnden.
Sådana ärenden, som enligt den inledande bedömningen av medicinsk sakkunskap skall avvisas eller överlämnas fill annan myndighet, eller som skall handläggas av HSAN men där det är uppenbart att talan inte kan bifallas, skall enligt statskontoret inte behöva kommuniceras eller utredas ytterligare av HSAN. Beslut i dessa ärenden bör fattas ay ordföranden efler föredragning.
Statskontoret har antagit att antalet inkommande ärenden vid HSAN kommer att uppgå till omkring 1 500 årligen och att lika många skall avgöras under ett år. Med de utgångspunkter som statskontoret har haft för sina beräkningar skulle enligt statskontoret dess förslag innebära att det i omkring 600 ärenden kommer att framstå som uppenbart att talan inte kan bifallas vid den preliminära granskningen av medicinskt sakkunnig. I dessa fall bör beslut kunna fattas av ordföranden. Vidare beräknas omkring 200 ärenden , gälla omedelbara överlämnanden, överskridande av preskriptionsfiden eller återtagande av anmälan m. m. Även för dessa ärenden föreslås ett förenklat beslutsförfarande. I övriga ca 700 ärenden krävs nämndens ställningstagande.
Föreslagen utformning av beslutsordningen med möjlighet för nämnden att delegera till ordförande att fatta beslut m. m. fordrar enligt statskontoret ändringar i 21 § tillsynslagen och HSAN:s instmktion.
Remissinstanserna: I detta sammanhang bör. av remissutfallet beträffande statskontorets rapport redovisas följande. HSAN tfllstyrker förslaget att ordföranden i HSAN skall få avgöra enklare ärenden som uppenbart inte kan leda till någon påföljd eller någon inskränkning i yrkesutövningen - såsom återkallande av legitimation - för anmäld personal. Nämnden förutsätter att erforderhga författningsändringar görs så snart som möjligt. Även socialstyrelsen och riksrevisionsverket tillstyrker detta förslag. Tillsynsutredningen har inte något att erinra mot en annorlunda fördelning av beslutanderätten i HSAN än den som nu gäller och Ullstyrker i princip, om än med viss
tvekan, statskontorets förslag. Emellertid förordas att beslut om att genom- Tröp. 1988/89:84
föra förslaget om ändrad beslutsordning inte fällas förfän utredningen har " ■ '
utrett andra viktiga faktorer i sammanhanget, nämligen hur nämnden bör
vara sammansatt och om beslut också bör kunna fattas med ett färre antal-
nämndledamöter Utredningen avser att behandla de frågor som berör
HSAN med förtur, vilket enligt utredningen innebär att förändringen skulle
kunna tillämpas tidigast fro.m. den 1 januari 1990:
Skälen för mitt förslag: HSAN ersatte den 1 juli 1980 dåvarande medici- ' nalväsendets ansvarsnämnd, som var knuten till socialstyrelsen (prop. 1978/79:220,SoU1979/80:16, rskr. 130). Sedan nämnden kom Ifllhar antalet ■' ■ inkommande ärenden ökat successivt från 723 imder budgetåret1980/81 nll' 1 359 under budgetåret 1987/88. Arilalet avgjorda ärenden har också ökat. ' Under budgetåret 1985/86 avgjordes 797 ärenden och under budgetåret ' 1987/88 1 013 ärenden. Del har emellertid inte gått att undvika att ärendebalansen ökar. Den 1 juli 1988 fanns en balans som omfattade 1658 ärenden.' Den genomsnittliga handläggningstiden för ett ärende beräknades då ligga på ca 16,5 månader. Förhållandena kan inte anses tillfredsställande för vare sig anmälarna eller de anmälda.
Som jag nämnt har statskontoret lämnat vissa förslag i eri rapport som i huvudsak syftar lill en förenkling av handläggningsordningen för ärendena vid nämnden. HSAN, socialstyrelsen och riksrevisionsverkel har tillstyrkt all ordföranden får avgöra vissa ärenden. Jag har också redogjort för fill-synsutredningens inställning i frågan. Tillsynsutredningen har sålunda förklarat sig beredd alt med förtur behandla den del av sitt uppdrag som avser' HSAN. Regeringen har den 26 januari 1989 överlämnat statskontorels rapport till lillsynsutredningen för all beaktas i utredningsarbetet.
Jag anser att införandet av en ändrad beslutsordning, som innebär att nämndens ordförande ges befogenhet att fatta beslut i sak i vissa ärenden,. är en sådan begränsad åtgärd som bör prövas ulan att vidare utredning avvaktas. När lillsynsutredningen har jagl fram sitt förslag kan del bli aktuellt med mer genomgripande förändringar av handläggningsordningen.
Ordförande i HSAN bör således enligt min uppfattning ensam få fatta be- ■ slut, som innebär alt ett disciplinärende avgörs i sak, om det är uppenbart. att ärendet inte kan leda till någon disciplinpåföljd. Ordföranden och dennes ersättare har erfarenhet som domare och jag anser alt en sådan ordning kan införas ulan att kraven på rättssäkerhet härigenom kan anses bli eftersatta. Vidare bör nuvarande föreskrifter som gäller i övrigt för beredning eller handläggning gälla även för ärenden som kan avgöras av ordförande. Jag föreslår alltså inte nu några nya föreskrifter i delta avseende men vill i detta sammanhang erinra om de föreskrifter som finns i tillsynslagen när det gäller all avvisa överflödig utredning (27 §) och att underlåta kömmunicering (29 och 31 §§). Ett ordförandebéslul skall kunna överklagas till kammarrätten enligt samma regler som gäfler för andra beslut av nämnden.
Den föreslagna möjligheten lill ordförandebéslul omfattar inte behörighetsärendena. Som jag tidigare nämnt anhängiggörs frågor om behörighet av socialstyrelsen, riksdagens ombudsmän (JO), justitiekanslern'(JK) eller den som saken gäller. Jag är inte beredd att föreslå en ordning som innebär
att sådana ärenden skall kunna avgöras i sak av ordföranden ensam.. , . Prop. 1988/89:84
Mitt
förslag innefattar ingen ändring i fråga om andra besjut än sådana
som gäller avgörande i sak. Det innebär därför ingen ändring beträffande
beslutsordningen i fråga om t.ex. beslut som avses i 38 § tillsynslagen. , ,
Att ordföranden ensam får avgöra, ett disciplinärende i sak. med hänsyn till att det framstår som uppenbart att någon disciplinpåföljd inte är aktuell, utesluter givetvis inte att ärendet ändå lämpligen kan behöva prövas av nämnden i dess helhet med ordförande och minst sex ledamöter Även ett ärende, som uppenbart inte kan leda till någon disciplinpåföljd, kan innehålla sådana komplikationer eller vara av sådant generellt intresse att det blir naturligt att nämnden i sin ordinarie sammansättning gör bedömningen.
Jag utgår vidare från att ärenden, som anhängiggjorts av socialstyrelsen, JO eller JK på grund av,alt,en prövning ay disciplinansvaret har bedömts påkallad, aldrig kan hänföras till sådana ärenden sorn får avgö>ras i sak av ordföranden ensam. Del bör knappast heller förekomma att ärenden, där muntlig förhandling äger rum, avgörs genom ordförandebeslut.
Den föreslagna ordningen innebär att ordföranden eller ersättare för ord- -. föranden redan genom ändringen i tillsynslagen ges rätt att avgöra de.an- . givna ärendena i sak. Det är alltså inte fråga om en ordning med möjlighet för nämnden att delegera beslutanderätt fill ordföranden. Med milt förslag blir det den ordförande som företar ett ärende till avgörande som har att bedöma om förutsättningarna föreligger för ett ordförandebeslut. I likhet med vad som gäller för de ärenden som ordföranden för närvarande avgör ensam bör föreskrivas att ordförandebesluten enligt den nya beslutsordningen skall anmälas vid nämndens nästa sammanträde.
3 Upprättat lagförslag
I enlighet med vad jag har anfört har inom socialdepartementet upprättals förslag till lag om ändring i lagen (1980:11) om fillsyn över hälso- och sjukvårdspersonalen m.fl.
Med hänsyn till lagförslagets beskaffenhet anser jag alt lagrådels hörande skulle sakna betydelse.
4 Hemställan
Jag hemställer att regeringen föreslår riksdagen att anta lagförslaget.
5 Beslut
Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och beslutar alt genom proposition föreslå, riksdagen att anta del förslag som föredraganden har lagt fram.
gotab 88135. Stockholm 1989