Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Regeringens proposition 1988/89:58

om vissa skattefrågor avseende sjömän


Prop.

1988/89:58


Regeringen föreslår riksdagen att anta de förslag som har tagits upp i bifogade utdrag ur regeringsprotokollet den 3 november 1988.

På regeringens vägnar

Ingvar Carlsson

Kjell-Olof Feldt

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att den särskilda regeln om skattefrihet i vissa fall för svenska sjömän vid ombordanställning på utländskt fartyg förlängs att gälla även vid 1990 års taxering.

Vidare föreslås att linjefart mellan utländska hamnar inom det s.k. närfartsområdet skall anses som närfart i stället för, som för närvarande, fjärrfart.

De nya reglerna föreslås gälla fr. o. m. den 1 januari 1989.

1    Riksdagen 1988/89. I saml. Nr 58


 


1  Förslag till                                                  Prop. 1988/89:58

Lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370)

Härigenom föreskrivs att punkt 3 av anvisningarna till 54 § kommunal- ■ skattelagen (1928:370) skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

Anvisningar rill 54 § 3.' Skattefrihet enligt 54 § första stycket f föreligger om

a)  anställningen och vistelsen utomlands varat minst sex månader och avsett anställning hos arbetsgivare som bedriver näringsverksamhet från fast driftställe i det land där arbetet utförs samt inkomsten belastar drift­stället såsom omkostnad; eller

b)  anställningen och vistelsen utomlands varat minst ett år i samma land och avsett anställning hos annan än svenska staten, svensk kommun, svensk landstingskommun eller svensk församling.

Vad nu sagts gäller dock inte vid Vad nu sagts gäller dock inte vid
anställning ombord på utländskt
anställning ombord på utländskt
fartyg. I fråga om sådan anställning
fartyg. I fråga om sådan anställning
gäller vid 1986-/959 års taxering-
gäller vid 1986-/990 års taxering­
ar att skattefrihet föreligger om an-
ar att skattefrihet föreligger om an­
ställningen och vistelsen utomlands
ställningen och vistelsen utomlands
-varat minst sex månader och avsett
varat minst sex månader och avsett
anställning hos arbetsgivare, som
anställning hos arbetsgivare, som
är en inländsk juridisk person eller
är en inländsk juridisk person eller
en här i riket bosatt fysisk person,
en här i riket bosatt fysisk person,
och anställningen utövats ombord
och anställningen utövats ombord
på utländskt fartyg som huvudsak-
på utländskt fartyg som huvudsak­
ligen går i sådan oceanfart som av-
ligen går i sådan oceanfart som av­
ses i 1 kap. Il § andra stycket e
ses i 1 kap. 7§ 8) fiartygssäkerhets-
lagen (1965:719) om säkerheten på
JÖrordningen (1988:594).
.fartyg

I tid för vistelse som avses i första och andra styckena får inräknas kortare avbrott för semester, tjänsteuppdrag eller liknande, som inte är förlagda till början eller slutet av anställningen utomlands. Uppehåll i Sverige för här avsedda ändamål får inte sträcka sig längre än som motsva­rar högst sex dagar för varje hel månad som anställningen utomlands varar eller under ett och samma anställningsår till mer än 72 dagar.

Har den skattskyldige påbörjat anställningen och kunde det därvid på goda grunder antas att inkomsten av anställningen skulle komma att undantas från skatt i Sverige enligt 54 § första stycket f men inträffar under anställningstiden ändrade förhållanden som medför att villkoren för att undanta inkomsten från skatt i Sverige inte föreligger, skall inkomsten likväl undantas från beskattning i Sverige om de ändrade förhållandena beror på omständigheter över vilka den skattskyldige inte kunnat råda och en beskattning skulle te sig uppenbart oskälig.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1989 och tillämpas första gången vid 1990 års taxering. Äldre bestämmelser gäller fortfarande i fråga om inkomster som avser tid före ikraftträdandet.

' Senaste lydelse 1987:1313.


 


2 Förslag till                                                   Prop. 1988/89:58

Lagom ändringi lagen(1958:295) om sjömansskatt

Härigenom föreskrivs att 2 § lagen (1958:295) om sjömansskatt' skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

2 §2

I denna lag förstås med

sjöman: arbetstagare som enligt sjömanslagen (1973:282) anses som sjöman,

handelsfiartyg: fartyg, som nyttjas till handelssjöfart eller resandes fort-skaffande eller till annat ändamål, som äger gemenskap med handelssjö­farten,

närfart: linjefart mellan svens- närfart: linjefart mellan svens­
ka hamnar utanför öppen kust eller
ka hamnar utanför öppen kust eller
utomskärs vid kusterna samt linje-
utomskärs vid kusterna samt linje­
fart mellan svensk och utländsk
fart mellan svensk och utländsk
hamn, dock ej linjefart bortom
hamn, eller mellan utländska ham-
linjen Hanstholm —Lindesnäs. eller
nar, dock ej linjefart bortom linjen
bortom Cuxhaven,
            Hanstholm —Lindesnäs eller bort­
om Cuxhaven,

fiärrfiart: annan fart än inre fart och närfart,

inkomst ombord: lön eller annan gottgörelse, som sjöman uppbär på grund av sin anställning ombord och som skulle hava utgjort intäkt av tjänst enligt kommunalskattelagen,

beskattningsbar inkomst: inkomst ombord med undantag för sådan fri kost som har beaktats vid bestämningen av tabellerna i 7 § 1 mom. och 8 § samt fri logi, i förekommande fall minskad med belopp, som har fastställts genom beslut om jämkning och, i den mån det har medgivits av regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer, med belopp som enligt avtal mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer utgör krigsrisktillägg el­ler motsvarande ersättning,

beskattningsår: det kalenderår, under vilket sjömansskatt erlägges.

(Se vidare anvisningarna.)

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1989. Äldre bestämmelser gäller fortfarande i fråga om inkomster som avser tid före ikraftträdandet.

' Lagen omtryckt 1970:933.

Senaste lydelse av lagens rubrik 1974:777.

-Senaste lydelse 1986:1293.

11    Riksdagen 1988/89. 1 saml. Nr 58


Finansdepartementet                              Prop. 1988/89:58

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 3 november 1988

Närvarande: statsministem Carlsson, ordförande, och statsråden Feldt, Sigurdsen, Hjelm-Wallén, S. Andersson, Bodström, Göransson, Gradin, Dahl, R. Carlsson, Hellström, Johansson, Hulterström, Lindqvist, G. An­dersson, Lönnqvist, Thalén, Nordberg, Engström, Freivalds, Wallström

Föredragande: statsrådet Feldt

Proposition om vissa skattefrågor avseende sjömän 1  Inledning

Riksdagen (TU 1987/88:8, rskr. 107) har begärt ett förslag om skaUebefri-else av sjömän i fjärrfart.

I våras beslöt riksdagen om ett särskilt statsbidrag till svenska rederier för att sänka redamas bemanningskostnader. Bidraget uppgår för budget­året 1988/89 till 38000 kr. per helårsanställd sjöman verksam på svenskt handelsfartyg i fjärrfart. Bidraget skall utbetalas årligen i efterskott efter ansökan (prop. 1987/88:129, TU 27, rskr. 337).

Regeringen beslutade, i anledning av riksdagens beställning om skatte­befrielse, den 2 juni 1988 att inhämta lagrådets yttrande över förslag till bl.a.

1.  lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370),

2.  lag om ändring i lagen (1958:295) om sjömansskatt.

De nu nämnda till lagrådet remitterade lagförslagen i de delar de omfat­tas av mitt förslag bör fogas till protokollet i detta ärende som bilaga I.

Lagrådet har yttrat sig över förslagen. Lagrådets yttrande avser till större delen frågor som jag inte tar upp nu. För sammanhangets skull återges emellertid hela inledningen. Yttrandet i de nu berörda delarna bör fogas till protokollet som bilaga 2. Protokollet med beslut om remiss till lagrådet överensstämmer i huvudsak med vad som kommer att tas upp i det följande. Som kommer att framgå instämmer jag i vad lagrådet anfört.

Regeringen föreslår i en proposition 1988/89:56 om stöd till svenska rederier att, i stället för en skattebefrielse, ett särskilt statsbidrag införs till svenska rederier som skall motsvara kostnaden för sjömansskatt för sjö­män sysselsatta på svenska handelsfartyg i fjärrfart.


 


2 Föredragandens överväganden 2.1 Anställda ombord på utländska fartyg


Prop.1988/89:58


Mitt fiirslag: Den särskilda regeln om skattefrihet vid ombordan­ställning på utländskt fartyg förlängs att gälla t. o. m. 1990 års taxe­ring. En redaktionell ändring görs i fråga om fartområdet oceanfart.

Skälen for mitt forslag: Enligt 54 § f) kommunalskattelagen (1928:370), KL, är inkomster som åtnjutits under vistelse utomlands skattefria under vissa fömtsättningar. Skattefrihet föreligger bl.a. enligt punkt 3 första stycket av anvisningarna till 54 § KL om anställningen och vistelsen utom­lands varat minst sex månader och avsett anställning hos arbetsgivare som bedriver näringsverksamhet från fast driftställe i det land där arbetet utförs, samt inkomsten belastar driftstället såsom omkostnad. Skattefrihe­ten gäller enligt andra stycket av anvisningspunkten inte vid anställning ombord på utländskt fartyg. 1 fråga om sådan anställning gäller emellertid vid 1986—1989 års taxeringar att skattefrihet föreligger om anställningen och vistelsen utomlands varat minst sex månader och avsett anställning hos arbetsgivare, som är en inländsk juridisk person eller en här i riket bosatt person, och anställningen utövats ombord på utländskt fartyg som huvudsakligen går i sådan oceanfart som avses i 1 kap. 11 § andra stycket e) lagen (1965:719) om säkerheten på fartyg.

Regeln infördes år 1985 (prop. 1984/85:175, SkU 59, rskr. 351, SFS 1985:362) i samband med införandet av nya bosättningsregler och en sexmånadersregel i skattelagstiftningen. Motivet för den särskilda regeln för ombordanställda på utländska fartyg var bl.a. en överenskommelse som träffats mellan parterna på sjöarbetsmarknaden och som går under benämningen internationaliseringsavtalet. Detta avtal, som syftar till att stärka den svenska sjöfartens konkurrensförmåga, är fortfarande i kraft. I samband med att den särskilda regeln infördes föreslogs att den bara skulle gälla under den tid sorri behövdes för beredning och genomförande av en allmän förändring av sjömansbeskattningen, dvs. vid 1986 — 1988 års taxe­ringar. Mot bakgmnd av att det arbetet inte kunnat slutföras, förlängdes regeln under år 1987 till att gälla även vid 1989 års taxering.

Arbetet med en allmän förändring av sjömansbeskattningen har ännu inte kunnat slutföras. Den särskilda sexmånadersregeln för anställda om­bord på utländska fartyg bör därför förlängas att gälla t.o.m. 1990 års taxering.

Hänvisningen i bestämmelsen till lagmmmet i lagen (1965:719) om säkerheten på fartyg bortfaller och avser i fortsättningen i stället sådan oceanfart som anges i I kap. 7 § 8) fartygssäkerhetsförordningen (1988:594). Detta beror på att den nyssnämnda lagen upphävts med verkan fr.o.m. den 1 juli 1988 och ersatts med en ny fartygssäkerhetslag (1988:49). Den gamla lagens bestämmelser om fartområden ersätts i den nya lagen med en regel som ger regeringen rätt att meddela föreskrifter om vilka fartområden som skall finnas och omfattningen av dessa områden.


 


Regeringen har nyligen beslutat en ny fartygssäkerhetsförordning, som i 1 kap. 7 § 8) innehåller bestämmelser om fartområden. Förordningen har trätt i kraft den 1 juli 1988. För sexmånadersregelns tillämpning bör i framtiden gälla att fartområdet oceanfart skall ha den omfattning som framgår av den nämnda förordningen. Detta innebär i princip att fart inom Sverige, på Östersjön, Nordsjön, längs Europas kust samt i Medelha­vet och Svarta havet inte omfattas av sexmånadersregeln.

Som lagrådet föreslagit bör, på gmnd av den ändrade definitionen av begreppet oceanfart, till den i lagrådsremissen föreslagna ikraftträdande­bestämmelsen, läggas en övergångsbestämmelse.


Prop.1988/89:58


2.2 Fartområden

Mitt förslag: Linjefart mellan utländska hamnar inom det s. k. när­fartsområdet skall anses som närfart i stället för, som för närvaran­de, fjärrfart.

Skälen för mitt förslag: De definitioner som nu finns i sjömansskatte­lagen (1958:295), SjL, syftar till att avgränsa fartområdena inre fart, närfart och fjärrfart. I framtiden är det inte uteslutet att definitionerna kan behöva ses över. Detta kan bli aktuellt t.ex. vid ett slopande av det särskilda sjömansskattesystemet.

Som närfart anses enligt SjL linjefart mellan svenska hamnar utanför öppen kust eller utomskärs vid kusterna och linjefart mellan svensk och utländsk hamn, dock ej linjefart bortom linjen Hanstholm — Lindesnäs eller bortom Cuxhaven. Till följd av denna avgränsning faller linjefart som sker inom samma område men mellan enbart utländska hamnar utanför begreppet närfart. En sådan linjefart hänförs för närvarande till fjärrfart. Enligt min mening bör linjefart inkl. färjesjöfart i den mån den sker inom det s.k. närfartsområdet hänföras till närfart (jfr prop. 1987/88:129). MiU förslag föranleder en ändring i 2 § SjL.

3 Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen föreslår riksdagen att anta förslagen till

1.    lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370),

2.  lagom ändringi sjömansskattelagen (1958:295). Ärendet bör behand­
las under innevarande riksmöte.

4 Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och beslutar att genom proposition föreslå riksdagen att anta de förslag som föredraganden har lagt fram.


 


Utdrag ur de    Prop. 1988/89:58 till lagrådet     Bilaga 1 remitterade förslagen

Förslag till

Lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370)

Härigenom föreskrivs att. punkt 3 av anvisningarna till 54 § kom­
munalskattelagen (1928:370) skall ha följande lydelse;

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

Anvisningar rid 54 § 3.' Skattefrihet enligt 54 § första stycket f föreligger om

a)  anställningen och vistelsen utomlands varat minst sex månader och avsett anställning hos arbetsgivare som bedriver näringsverksamhet från fast driftställe i det land där arbetet utförs samt inkomsten belastar drift­stället såsom omkostnad; eller

b)  anställningen och vistelsen utomlands varat minst ett år i samma land och avsett anställning hos annan än svenska staten, svensk landstingskom­mun eller svensk församling.

Vad nu sagts gäller dock inte vid Vad nu sagts gäller dock inte vid
anställning ombord på utländskt
     anställning ombord på utländskt
fartyg. I fråga om sådan anställning
         fartyg. I fråga om sådan anställning
gäller vid 1986-7959 års taxering-
   gäller vid 1986-7990 års taxering­
ar att skattefrihet föreligger om an-
         ar att skattefrihet föreligger om an­
ställningen och vistelsen utomlands
ställningen och vistelsen utomlands
varat minst sex månader och avsett
        varat minst sex månader och avsett
anställning hos arbetsgivare, som
   anställning hos arbetsgivare, som
är en inländsk juridisk person eller
   är en inländsk juridisk person eller
en här i riket bosatt fysisk person,
  en här i riket bosatt fysisk person,
och anställningen utövats ombord
   och anställningen utövats ombord
på utländskt fartyg som huvudsak-
på utländskt fartyg som huvudsak­
ligen går i sådan oceanfart som av-
          ligen går i oceanfart.
ses i 1 kap.
II§ andra stycket e
lagen (1965:719) om säkerheten på
fartyg

I tid för vistelse som avses i första och andra styckena får inräknas kortare avbrott för semester, tjänsteuppdrag eller liknande, som inte är förlagda till början eller slutet av anställningen utomlands. Uppehåll i Sverige för här avsedda ändamål får inte sträcka sig längre än som motsva­rar högst sex dagar for varje hel månad som anställningen utomlands varar eller under ett och sarnma anställningsår till mer än 72 dagar.

Har den skattskyldige påbörjat anställningen och kunde det därvid på goda grunder antas att inkomsten av anställningen skulle komma att undantas från skatt i Sverige enligt 54 § första stycket f men inträffar under anställningstiden ändrade förhållanden som medför att villkoren för att undanta inkomsten från skatt i Sverige inte föreligger, skall inkomsten

' Senaste lydelse 1987:1313.


 


Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse                 Prop. 1988/89:58

Bilaga 1 likväl undantas från beskattning i Sverige om de ändrade förhållandena

beror på omständigheter över vilka den skattskyldige inte kunnat råda och

en beskattning skulle te sig uppenbart oskälig.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1989 och tillämpas första gången vid 1990 års taxering.


 


Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse                 Prop. 1988/89:58

Förslag till                                                      ""'

Lag om ändring i lagen (1958:295) om sjömansskatt

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1958:295) om sjömansskatt'
dels att..... 2 §..... skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

1 denna lag förstås med

sjöman: arbetstagare som enligt sjömanslagen (1973:282) anses som sjöman,

handelsfartyg: fartyg, som nyttjas till handelssjöfart eller resandes fort-skaffande eller till annat ändamål, som äger gemenskap med handelssjö­farten,

närfart: linjefart mellan svens- närfart: linjefart mellan svens­
ka hamnar utanför öppen kust eller
ka hamnar utanför öppen kust eller
utomskärs vid kusterna samt linje-
utomskärs vid kusterna samt linje­
fart mellan svensk och utländsk
fart mellan svensk och utländsk
hamn, dock ej linjefart bortom
hamn eller mellan utländska ham-
linjen Hanstholm —Lindesnäs eller
nar, dock ej linjefart bortom linjen
bortom Cuxhaven,
            Hanstholm —Lindesnäs eller bort­
om Cuxhaven,

fiärrfiart: annan fart än inre fart och närfart,

inkomst ombord: lön eller annan gottgörelse, som sjöman uppbär på grund av sin anställning ombord och som skulle hava utgjort intäkt av tjänst enligt kommunalskattelagen,

beskattningsbar inkomst: inkomst ombord med undantag för sådan fri kost som har beaktats vid bestämningen av tabellerna i 7 § 1 mom. och 8 § samt fri logi, i förekommande fall minskad med belopp, som har fastställts genom beslut om jämkning och, i den mån det har medgivits av regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer, med belopp som enligt avtal mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer utgör krigsrisktillägg el­ler motsvarande ersättning,

beskattningsår: det kalenderår, under vilket sjömansskatt erlägges.

(Se vidare anvisningarna.)

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1989. Äldre bestämmelser gäller fortfarande i fråga om inkomster som avser tid före ikraftträdandet.

' Lagen omtryckt 1970:933. Senaste lydelse av lagens rubrik 1974:777. - Senaste lydelse 1986:1293.


 


Lagrådet                                                                      Prop. 1988/89:58

Bilaga 2 Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1988-06-10

Närvarande: f d. regeringsrådet Bengt Wieslander, regeringsrådet Ulla Wadell, justitierådet Staffan Magnusson.

Enligt protokoll vid regeringssammanträde den 2 juni 1988 har regering­en på hemställan av statsrådet Bengt K. Ä. Johansson beslutat inhämta lagrådets yttrande över förslag till lag om ändring i lagen (1988:000) om ändring i kommunalskattelagen (1928:370), m. m. (sjömansskatt).

Förslagen har inför lagrådet föredragits av kammarrättsassessorn Per Olof Dahlin.

Förslagen föranleder följande yttrande av lagrådet:

Huvudtanken i lagrådsremissen är att sjömän på svenska och därmed likställda handelsfartyg i fjärrfart skall befrias från skatt för inkomster från anställning ombord. Principiellt sett är en sådan ordning anmärknings­värd. Det har emellertid framhållits av riksdagen (TU 1987/88:27 s. 11), att en skattebefrielse är av stor betydelse för att stärka den svenska han­delsflottans internationella konkurrenskraft. Lagrådet vill dock framhålla att den tilltänkta skattebefrielsen medför avsevärda tekniska komplikatio­ner. Utöver sjömansskattelagen — som redan nu har stora lagtekniska brister — måste även ett flertal andra författningar på skatte- och socialfor-säkringsområdena ändras. Skattebefrielsen kan emellertid få konsekvenser även på andra områden, t. ex. när det gäller bostadsbidrag och studieme­del.

Lagrådet har inte någon möjlighet att överblicka de totala följderna av den föreslagna ordningen. Med denna reservation gör lagrådet följande anmärkningar beträffande de lagförslag som har remitterats till lagrådet.

10


 


Förslaget till lag om ändring i kommunalskattelagen        Prop. 1988/89:58

Bilaga 2

Anvisningarna till 54 §

Med hänsyn till den ändrade definitionen av begreppet oceanfart (se 1 kap. 7 § 8 i den nya fartygssäkerhetsförordningen) bör till den föreslagna ikraftträdandebestämmelsen läggas en övergångsbestämmelse, där det sägs att äldre bestämmelser fortfarande gäller i fråga om inkomster som avser tid före ikraftträdandet.

Norstedts Tryckeri. Stockholm 1988                                                                                                                       1 1