Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Trafikutskottets betänkande 1988/89:TU19

Vissa ändrade bestämmelser om motorredskap och traktorer


1988/89 TU19


Sammanfattning

I betänkandet tillstyrker utskottet förslag i proposition 1988/89:48 om ändringar i köfkortslagen, vägtrafikskattelagen och trafikskadelagen. För­slagen utgör ett led i arbetet på en i viss utsträckning ändrad klassificering av motorredskap och traktorer i syfte att anpassa denna till den tekniska och ekonomiska utvecklingen samt att undanröja vissa oklarheter som nu finns.

I betänkandet behandlas också fyra motionsyrkanden som väckts med anledning av propositionen och fem motionsyrkanden som väcktes under den allmänna motionstiden innevarande år. Samtliga dessa yrkanden av­styrks.

M-ledamötema reserverar sig till förmån för ett yrkande i en m-motion om en s. k. ungdomsbil.

Propositionen

Regeringen (kommunikationsdepartementet) föreslår i proposition 1988/89:48 om vissa ändrade bestämmelser om motorredskap och trakto­rer att riksdagen antar inom kommunikationsdepartementet upprättade förslag till

1.  lagom ändring i körkortslagen (1977:477),

2.  lag om ändring i vägtrafikskattelagen (1988:327),

3.  lag om ändring i trafikskadelagen (1975:1410).

Förslaget under 2 har upprättats efter samråd med chefen för finansde­partementet och förslaget under 3 har upprättats efter samråd med chefen för justitiedepartementet.

Förslagen har granskats av lagrådet.

Lagförslagen har tagits in som bilaga till detta betänkande.   .

1    Riksdagen 1988/89. 15 saml. Nr 19


Motionerna                                                     1988/89:TU19

Motioner väckta med anledning av proposition 1988/89:48

1988/89:TI9 av Anna Wohlin-Andersson och Lennart Bmnander (båda c) vari yrkas att riksdagen antar sådan lydelse av vägtrafikskattelagen att alla motorredskap som i huvudsak används i jordbmket skall beskattas som jordbmkstraktor i enlighet med vad som angivits i motionen.

1988/89: T20 av Anders Andersson (m) vari yrkas att riksdagen beslutar att förändrad benämning eller klassificering som följer av beslut med an­ledning av proposition 1988/89:48 ej skall medföra ökad beskattning av berörda motorredskap och traktorer.

1988/89: T21 av Sven-Eric Lorentzon (m) vari yrkas

1.     att riksdagen beslutar att traktordumprar och skötare hänförs till for-
donsgmppen motorredskap,

2.     att riksdagen beslutar att s.k. allterrängfordon hänförs till fordons-
gmppen terrängmotorfordon.

Motioner framlagda under den allmänna motionstiden 1989

1988/89: T203 av Kurt Ove Johansson och Lars-Erik Lövdén (båda s) vari yrkas att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motio­nen anförts om att traktorer som används och utför med lastbilar jämför­bart transportarbete skall bära sina egna kostnader gentemot samhället.

1988/89: T404 av Kurt Ove Johansson och Lars-Erik Lövdén (båda s) vari yrkas att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motio­nen anförts om de trafiksäkerhetsmässiga aspektema vid framförande av traktortåg på allmänna vägar.

1988/89: T444 av Hugo Bergdahl och Britta Bjelle (båda fp) vari yrkas att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bilkörkort för förare av s. k. A-traktor på väg och att bilkörkort bör erfordras för färd på väg.

1988/89: T445 av Jan Hyttring (c) vari yrkas att riksdagen begär att rege­ringen framlägger förslag till regler för 16-åringars framförande av eldrivna personbilar i enlighet med vad som anförts i motion 1988/89: Sk691 (c).

1988/89: T447 av Rolf Clarkson m. fl. (m) vari yrkas

10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motio­nen anförts om en s. k. ungdomsbil.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås ändringar i körkortslagen (1977:477), vägtrafik­skattelagen (1988:327) och trafikskadelagen (1975:1410) såvitt gäller främst motorredskap och traktorer. Ett motorredskap är definitionsmässigt — enligt bl. a. fordonskungörel-


 


sen (1972:595) - ett motordrivet fordon som är inrättat huvudsakligen 1988/89:TU19 som arbetsredskap och som är konstmerat för en hastighet av högst 30 km/tim och endast med svårighet kan ändras till högre hastighet. En trak­tor definieras i fordonskungörelsen som ett motordrivet fordon som är in­rättat huvudsakligen för att dra ett annat fordon eller arbetsredskap och som är konstmerat för en hastighet av högst 30 km/tim och endast med svårighet kan ändras till högre hastighet.

Ifrågavarande författningsområde är så beskaffat att de förordningar el­ler kungörelser som reglerar indelningen av de olika slagen av motordrivna fordon styr vad som gäller i fråga om bl. a. förarbehörighet enligt körkort­slagen, beskattning enligt vägtrafikskattelagen och trafikansvar enligt tra­fikskadelagen.

Lagförslagen utgör enligt propositionen ett led i arbetet på en i viss ut­sträckning ändrad klassificering av motorredskap och traktorer i syfte att anpassa denna till den tekniska och ekonomiska utvecklingen samt att un­danröja vissa oklarheter som nu finns. På gmnd av författningsområdets angivna beskaffenhet går inte lagförslagen närmare in på den ändrade klas­sificeringen. Så avses i stället ske i olika författningar som beslutas av reg­eringen samt genom myndighetsföreskrifter, om riksdagen antar lagförsla­gen.

Den huvudsakliga innebörden av de ändringar det är fråga om är att begränsningar av fordonets högsta möjliga hastighet, den s. k. konstmltiva hastighetsbegränsningen, inte längre blir styrande för ett fordons klassifi­cering som traktor eller motorredskap. Vidare kommer fler fordonstyper än hittills att omfattas av krav på registrering enligt bilregisterkungörelsen (1972:599). I och med detta omfattas fordonen i fråga även av skatteplikt enligt vägtrafikskattelagen och faller därmed också under bestämmelsema i trafikskadelagen. Sistnämnda lag föreslås dessutom omfatta alla registre­ringspliktiga motorredskap samt motorredskap som inte är registreringsp­liktiga men vilkas tjänstevikt överstiger 2 000 kg.

De fordon som främst berörs av den utökade registreringsplikten är så­dana som normalt förekommer på de allmänna vägama. Detta förhållande medför att kraven — enligt körkortslagen — på förarbehörighet för dessa fordon också bör skärpas. För motorredskap som kan framföras fortare än 30 km/tim samt för s. k. trafiktraktorer föreslås att det i fortsättningen skall krävas minst B-behörighet. Vidare föreslås att provet för traktorkort kom­pletteras med ett körprov.

Ändringama föreslås träda i kraft den 1 januari 1991.

Utskottet

Lagrådet har yttrat'sig över lagförslagen. I yttrandet, som är intaget som bilaga 5 till propositionen, framhåller lagrådet avslutningsvis det ange­lägna i att de centrala författningarna på vägtrafikområdet blir föremål för en samlad lagteknisk översyn. Det är bl. a. önskvärt - säger lagrådet - att alla definitioner av olika fordonsslag så långt möjligt samlas i en och samma författning och att man alltså frångår det nuvarande systemet med


 


parallella och delvis ofullständiga definitioner i ett flertal olika författ- 1988/89:TU19 ningar. Vid en översyn får särskilt övervägas — betonar lagrådet — om den författning där definitionerna av fordonsslagen tas in bör ha lags karaktär. Utskottet delar lagrådets uppfattning och noterar med tillfredsställelse departementschefens uttalande att han avser ta initiativ till att en översyn kommer till stånd. Det är utskottets förhoppning att översynen skall leda till att innebörden av de olika bestämmelsema blir så överskådlig och lätt-tillgänglig som möjligt.

Skattefrågor

I motion TI9 (c) behandlas motorredskap som används inom jordbruket. Motionärema säger att propositionen innebär att alla motorredskap som är tyngre än 2 000 kg skall beskattas med ett enhetligt belopp på 1 000 kr. Skatt bör enligt motionärema inte utgå med högre belopp än vad som av­ses gälla för jordbmkstraktorer, dvs. 225 kr. per år.

Av 6 § i förslaget till lag om ändring i vägtrafikskattelagen framgår att bl.a. motorredskap är skattepliktiga om de är eller bör vara upptagna i bilregistret och inte är avställda. Av propositionen framgår att motorred­skapen avses indelas i två gmpper. Den ena gmppen, som avses benämnas motorredskap klass I, kommer att utgöras av fordon som huvudsakligen är inrättade antingen som arbetsredskap eller för kortare förflyttningar av gods och som kan föras med en hastighet som överstiger 30 km/tim. Den andra gmppen motorredskap, klass II, kommer att utgöras av olika typer av fordon inrättade för samma syften som den nämnda gmppen men med den skillnaden att fordonen inte kan föras fortare än 30 km/tim. Motor­redskap klass II kommer då att omfatta fordon såsom kyrkogårdstmckar, skördetröskor, vägvältar, grävmaskiner samt sådana fordon som är av­sedda att föras av gående. Exempel på motorredskap av sistnämnda art är vissa jordfräsar och motorgräsklippare. Registreringsskyldigheten — och därmed skatteplikten — avses omfatta samtliga motorredskap klass I, dvs. sådana som kan framföras fortare än 30 km/tim. För motorredskap klass 11

— sådana som inte kan framföras fortare än 30 km/tim — avses nuvarande
ordning i fråga om registreringsskyldighet fortsätta att gälla. Nuvarande
ordning innebär - förenklat uttryckt - att motorredskap är registrering­
spliktiga och därmed skattepliktiga endast när de används för mer än till­
fälliga transporter på de allmänna vägama.

Av 25 § första stycket i förslaget till lag om ändring av vägtrafikskatter-lagen framgår att ett skattepliktigt motorredskap beskattas som en jord­bmkstraktor, om det har en tjänstevikt som inte överstiger 2 000 kg. Skat­ten för jorbmkstraktorer skall enligt förslaget till ändring av bilaga 1 till vägtrafikskattelagen uppgå till 225 kr. per år.

Om en bil har byggts om till motorredskap — framgår det vidare av 25 § andra stycket och 22 § — skall den dock beskattas som en trafiktraktor. Detsamma skall gälla för sådana motorredskap som används för transport av gods på andra vägar än enskilda, om transportema - förenklat uttryckt

— inte är begränsade till att avse produkter från eller fömödenheter för


 


bl. a. lantbmk och skogsbmk. Skatten för trafiktraktorer är betydligt högre     1988/89:TUl 9 än den för jordbmkstraktorer.

Andra skattepliktiga motorredskap än de som som avses i 25 § första och andra styckena skall enligt samma paragrafs tredje stycke och bilaga 1 be­skattas med 1 000 kr. per år.

Av denna redogörelse framgår att sådana motorredskap som allmänt fö­rekommer inom jordbmket inte avses omfattas av någon skattskyldighet. Motionsyrkandet synes sålunda mer än tillgodosett, varför detsamma av­styrks.

I motion T20 (m) behandlas skattekonsekvenser av att motorredskap och traktorer får andra benämningar eller klassificeringar. Motionären har ingen erinran mot ändrade indelningsgmnder, men understryker att någon ökad beskattning av berörda fordon inte får bli följden härav.

Av propositionen framgår att de aviserade ändringama i vägtrafikför-fattningama inte syftar till en ökad beskattning av motorredskap och trak­torer, men väl till att vidga beskattningsområdet.

Som exempel härpå kan anges regeringens avsikt att låta kravet på regi­strering enligt bilregisterkungörelsen i fortsättningen omfatta motorred­skap klass I, utgörande fordon som huvudsakligen är inrättade antingen som arbetsredskap eller för kortare förflyttningar av gods och som kan fö­ras med en hastighet som överstiger 30 km/tim. Utskottet har ingen erin­ran mot en sådan utvidgning av registreringsplikten. Som framgår av vad utskottet anfört finns det ett samband mellan bilregisterkungörelsen och vägtrafikskattelagen så till vida som frågan om registreringsplikt avgör om skatt skall utgå eller inte. Utskottet finner detta samband lämpligt och kan inte för sin del förorda att det bryts på sätt som synes föresväva motionä­ren. Vägtrafikskatten för ifrågavarande slag av motorredskap föreslås i propositionen bli 1 000 kr. per år.

Skattekonsekvenser i övrigt av de ändringar i vägtrafikförfattningama som aviseras i propositionen innebär i huvudsak följande.

En särskild skatteskala införs för ett nytt fordonsslag, tunga terrängvag­nar. Till detta fordonsslag hänförs fordon såsom traktordumprar — som huvudsakligen används vid anläggningsarbeten — och skötare, en fordons­typ som används i skogsbmket för timmertransporter i terräng. Dessa båda fordonstyper behandlas i skattehänseende för närvarande som trak­torer med släpvagn eller som lastbilar, om de har en högre konstmktiv hastighet än 30 km/tim. Skatten för de tunga terrängvagnama skall beräk­nas efter fordonens totalvikt. En tung terrängvagn som inte används för godstransporter eller endast för transporter i jordbmk m. m. skall dock be­skattas som en jordbmkstraktor. En bestämmelse om skatteplikt även för släpvagn eller terrängsläp till tung terrängvagn införs.

Fordonsskatten för jordbmkstraktorer, som för närvarande uppgår till 150 kr. per år om skattevikten inte överstiger 2 500 kg och annars till 225 kr. per år, sammanslås av förenklingsskäl till en enhetsskatt om 225 kr. per år.

Sålunda nämnda och övriga skattekonsekvenser enligt propositionen av de aviserade ändringama av vägtrafikförfattningama föranleder ingen er-

tl    Riksdagen 1988/89. 15 saml Nr 19


inran från utskottets sida. Utskottet kan följaktligen inte ansluta sig till     1988/89:TU19 motionärens uppfattning att ändrade benämningar eller klassificeringar av motorredskap och traktorer inte skall medföra några konsekvenser i be­skattningshänseende. Motionen avstyrks därför.

1 motion T203 (s), som väcktes under den allmänna motionstiden i år, begärs en utredning i syfte att få till stånd bl. a. en skatteskärpning för vissa jordbrukstraktorer. Motionärema framhåller att vid spannmålsskörden i Malmöhus län sker 20 % av transportema med lastbil och ca 70 % med traktor och vagn som tillhör odlama. Ca 10 % sker med s.k. traktortåg, dvs. stora traktorer som drar upp till tre vagnar, med last vikter på bort­emot 35 å 40 ton. Fordonsskatten för dessa ekipage, som i regel ägs av ma­skinstationer för kommersiellt utnyttjande, uppgår endast till 225 kr. per år. För ett lastbilsekipage med släp som lastar 30 ton kan fordonsskatt och kilometerskatt uppgå till belopp mellan 60 000 kr. och 70 000 kr. per år. Traktortågen omfattas inte heller av lagen (1972:435) om överlastavgift. Nuvarande regler är inte - betonar motionärema - anpassade till gäll-lande faktiska förhållanden från kostnadsansvarighetssynpunkt. På gmnd av sin från denna synpunkt sett gynnade ställning ökar transportema med traktortåg i en allt snabbare takt. Traktorer som används för att utföra ett lastarbete liknande lastbilamas bör i större utsträckning än hittills bära sina egna kostnader gentemot samhället.

Någon sådan ändring av beskattningen som motionärema vill ha till stånd föreslås inte i propositionen. Inte heller föreslås att lagen om över­lastavgift skall omfatta ifrågavarande fordonskombinationer. Utskottet är för sin del inte berett att biträda motionärernas förslag men fömtsätter att regeringen följer utvecklingen av traktortågstransportema och föreslår åt­gärder, om så skulle visa sig erforderiigt. Någon riksdagens åtgärd torde följaktligen inte nu vara erforderlig, varför motionen avstyrks.

Utskottet tillstyrker det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i vägtrafikskattelagen.

Traktordumprar och skötare m. m.

I motion T21 (m) riktas invändningar mot att traktordumprar och skötare hänförs till ett nytt fordonsslag, tunga terrängvagnar. Om förslaget genom­förs - framhåller motionären - blir det i lag förbjudet att använda skö­tare på barmark och i vissa skogsföryngringar. Endast genom att en undan­tagsbestämmelse införs i terrängkömingsförordningen blir det tillåtet att använda dessa fordon för det ändamål de är konstmerade. Fortsatt skogs­bmk med de maskinella hjälpmedel som normalt förekommer blir därmed beroende av undantag, vilka beslutas av regeringen eller en myndighet som regeringen bestämmer. Det kan därvid inte uteslutas - betonar motionä­ren - att sektorsintressen kan göra sig gällande på sätt som inte är avsett. Yrkandet är att riksdagen beslutar att traktordumprar och skötare hänförs till fordonsgmppen motorredskap.

Den lag som motionären torde åsyfta är terrängkömingslagen (1975:1313). Enligt den nuvarande lydelsen av lagens 1 § är köming i ter-


 


rang med terrängfordon och motorfordon förbjuden i en utsträckning som 1988/89:TU 19 närmare anges i paragrafen. Beteckningen motorfordon omfattar inte mo­torredskap enligt definitioner i terrängtrafikkungörelsen (1972:594). Med terrängfordon förstås enligt den kungörelsen terrängmotorfordon och ter­rängsläp. Terrängmotorfordon i sin tur indelas i terrängvagnar och terräng-skotrar. Syftet med motionsyrkandet är uppenbarligen att skapa en genom lag skyddad rätt att föra traktordumprar och skötare i terräng.

I proposition 1988/89:128 om ändring i bilavgaslagen m. m. föreslår re­geringen (jordbmksdepartementet) bl. a. att 1 § terrängkömingslagen änd­ras så att att den omfattar inte bara terrängfordon och motorfordon utan motordrivna fordon över huvud taget. Paragrafen skulle därmed omfatta bl. a. såväl terrängvagnar som motorredskap. Av 1 § terrängkömingsför­ordningen (1978:594) framgår att terrängfordon och motorfordon — utan hinder av 1 § terrängkömingslagen — får användas i bl.a. jordbmk eller skogsbmk. Enligt vad jorbmksministem uttalar i proposition 1988/89:128 bör detta undantag från terrängkömingslagen gälla även i fortsättningen.

I sitt betänkande 1988/89: JoU 19 med anledning av proposition 1988/89:128 föreslår jorbmksutskottet att I § första stycket terrängkör-ningslagen skall få en annan lydelse än den av regeringen föreslagna. Enligt regeringens förslag är körning i terräng med motordrivet fordon förbjuden i en utsträckning som närmare anges i paragrafen. Enligt jordbmksutskot-tets förslag är köming i terräng med motordrivet fordonyo> annat ändamål än jordbruk eller skogsbruk förbjuden i samma utsträckning som anges i regeringens förslag.

Jordbmksutskottets ställningstagande torde tillgodose syftet med mo­tionsyrkandet, varför ett bifall till detsamma avstyrks.

I motion T21 (m) yrkas vidare att riksdagen beslutar att s. k. allterrängfor­don hänförs till fordonsgmppen terrängmotorfordon. Någon motivering till yrkandet återfinns inte i motionen. Inte heller klargör motionären vad han avser med beteckningen allterrängfordon.

Enligt vad utskottet erfarit är beteckningen "allterrängfordon" en fack­term som används som en gemensam benämning främst på vissa terräng­motorfordon som har en tjänstevikt på högst 400 kg och som för närva­rande kan registreras som traktorer, om de byggs om bl. a. på så sätt att de får en konstmktiv hastighetsbegränsning till högst 30 km/tim. Genom den nuvarande lydelsen av 1 § terrängkömingslagen omfattas inte traktorer av förbudet mot köming i terräng. Regeringens förslag till ändring av paragra­fen så att den omfattar alla motordrivna fordon - enligt den nämnda pro­positionen 1988/89:128 - synes tillgodose syftet med motionsyrkandet. Detta bör därför inte föranleda någon riksdagens åtgärd och avstyrks följ­aktligen.

Trafiksäkerhetsfrågor

Upphovsmännen till den ovan behandlade motionen T203 (s) lägger i mo­tion T404 (s), som också väcktes under den allmänna motionstiden i år, trafiksäkerhetssynpunkter på traktortåg på allmänna vägar. Motionärema


 


framhåller att föraren av ett lastbilsekipage måste ha fyllt 20 år och ha I988/89:TU19 körkort med CE-behörighet. Vidare måste lastbilen och dess släp kontroll-besiktigas. Traktortåg med laster upp till 30 ä 40 ton får framföras på all­männa vägar av förare som fyllt 16 år och som har traktorkörkort. Något krav på kontrollbesiktning gäller inte för vare sig traktom eller släpvag­narna. Den omständigheten — framhåller motionärema — att traktortå­gen blir allt vanligare på de allmänna vägama kan knappast vara en önsk­värd utveckling från trafiksäkerhetssynpunkt. Traktortågen bör därför lik­ställas med lastbilar såvitt gäller kraven på förarens kompetens och på kontrollbesiktning.

Det till propositionen fogade förslaget till lag om ändring i körkortslagen innebär att kraven på behörighet för att få föra traktorer skärps. Sålunda föreslås att B-behörighet skall gälla för trafiktraktorer. B-behörighet gäller bl. a. för personbil och fömtsätter att föraren fyllt 18 år. Det som — enligt vägtrafikskattelagen — utmärker en trafiktraktor är i huvudsak dels att den har en tjänstevikt som överstiger 2 000 kg, dels att den används på allmän väg för andra transporter än sådana som avser produkter från jord- eller skogsbmk e.d. samt för vissa andra begränsade transportändamål. För be­hörighet att föra jordbmkstraktorer, dvs. den typ av traktorer som motio­närerna närmast torde åsyfta, föreslås en skärpning så till vida som förar-provet också kommer att omfatta bl. a. ett körprov.

För jordbmkstraktorer och släpvagnar till sådana gäller för närvarande inte något krav på kontrollbesiktning. Någon ändring härvidlag aviseras inte heller i propositionen.

Utskottet har inte någon erinran mot här berörda eller andra delar av regeringens förslag till ändring i körkortslagen. Detta ställningstagande in­nebär att syftet med motionen torde få anses delvis tillgodosett. Liksom i fråga om skatteaspekterna på traktortågen fömtsätter utskottet att rege­ringen följer utvecklingen och att den vidtar eller föreslår åtgärder i syfte att främja trafiksäkerheten om transportema med traktortåg får en alltför stor omfattning.

Sammanfattningsvis finner utskottet inte någon riksdagens åtgärd påkal­lad med anledning av motion T404 (s), varför densamma avstyrks.

I den under den allmänna motionstiden innevarande år väckta motionen T444 (fp) framhålls att körkort med B-behörighet bör krävas för att föra vissa till traktorer ombyggda lastbilar, 5. k. A-traktorer.

Regeringens förslag innebär att A-traktorenia normalt skall hänföras till kategorin trafiktraktorer, vilket i princip innebär att de kommer att få framföras endast av dem som har körkort med minst B-behörighet. Till traktorer ombyggda bilar vilkas tjänstevikt är högst 2 000 kg och som har en konstmktiv hastighetsbegränsning till 30 km/tim avses dock även i fort­sättningen få framföras av dem som endast har traktorkort. För traktor­kort krävs för närvarande att sökanden har fyllt 16 år eller, om särskilda skäl föreligger, 15 år och att han har avlagt ett godkänt teoriprov. Dessa krav avses skärpas till att omfatta även ett godkänt körprov.

Med hänvisning till det anförda finner utskottet syftet med motionen tillgodosett, varför ett bifall till densamma avstyrks.


 


Mot bakgmnd av att den konstmktiva hastighetsbegränsningen slopas     1988/89:TU19 för vissa typer av motordrivna fordon fömtsätter utskottet att regeringen så snart det är praktiskt möjligt utfärdar bestämmelser om periodiskt åter­kommande kontroller från miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt av berörda fordon som annat än tillfälligtvis framförs på de allmänna vägama.

Utskottet tillstyrker det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i körkortslagen.

"Ungdomsbilar"

I motion T447 (m) framhålls att möjlighetema att skapa en särskild for­donskategori för en s: k.ungdomsbil som skulle få framföras i högst 50 km/tim bör övervägas. Ungdomsbilen skulle vara en ombyggd personbil och få föras av den som fyllt 16 år och som genomgått ett godkänt teori-och körprov.

Syftet med motionsyrkandet tillgodoses enligt utskottets mening i lämp­lig utsträckning av vad utskottet just anfört om till traktorer ombyggda bilar, vilkas tjänstevikt är högst 2 000 kg och som har en konstmktiv has­tighetsbegränsning till 30 km/tim. Med det sagda avstyrks motionsyrkan­det.

I motion T445 (c) begärs ett förslag av regeringen till regler för 16-åringars framförande av eldrivna personbilar. Bilama skulle inte kunna gå fortare än 50 km/tim och inte ha en högre tjänstevikt än 1 100 kg. För behörighet skulle krävas godkända teori- och förarprov. I motionen framhålls vidare att användningen av elbilar bör stimuleras på olika sätt.

Flertalet biltillverkare torde i varierande omfattning vara engagerade i elbilsprojekt av olika slag. Anledningen till att elbilar ännu inte har intro­ducerats i stor skala torde vara att man ännu inte har lyckats ta fram bat­terier med tillräckligt låg vikt och hög uthållighet. Intresse för elbilar finns emellertid på olika håll. Sålunda anordnades i oktober 1987 inom EG:s ram,ett seminarium om framtidsutsiktema för elfordon i Europa. Trafik­säkerhetsverket (TSV) följer utveckligen beträffande elbilar. Nordisk bil­teknisk kommitté — i vilken TSV är företrätt och som är ett samarbetsor­gan under Nordiskt trafiksäkerhetsråd — har bl. a. studerat ett danskt eld­rivet fordon på tre hjul med plats för förare och 1 —2 bam samt med en totalvikt av 400 kg och en maximihastighet av 40 km/tim. En förening för dem som är intresserade av elbilar finns i vårt land — Elfordonsintressen-temas riksförbund (ELFIR).

Utskottet är inte nu berett att uttala sig till förmån för en viss typ av elbil eller om vilka krav som bör ställas på behörighet för att föra en sådan bil. Motionsyrkandet avstyrks följaktligen.

Trafikansvar

Trafikskadelagen (1975:410) reglerar frågor om trafikskadeersättning och trafikförsäkring för motordrivna fordon. När det gäller motorredskapen tillämpas lagen på dessa endast om de är eller bör vara registrerade i bilre-


 


gistret. De flesta motorredskapen är därför undantagna från trafikskadela-     1988/89:TU 19 gen och omfattas alltså inte av trafikskadeansvaret och trafikförsäkringsp­likten.

I propositionen föreslås att alla motorredskap med en tjänstevikt över 2 000 kg skall omfattas av trafikskadelagen. Detsamma gäller vissa motor­redskap med en tjänstevikt av högst 2 000 kg. Utanför lagen faller sådana lättare motorredskap som huvudsakligen är inrättade som arbetsredskap och som varken är eller bör vara registrerade i bilregistret.

Utskottet tillstyrker det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i trafikskadelagen.

Hemställan

Utskottet hemställer

1.  beträffande motorredskap som används inom jordbruket att riksdagen avslår motion 1988/89: T19,

2.  beträffande skattekonsekvenser

att riksdagen avslår motion 1988/89: T20,

3.  beträffande skatteskärpning för vissa jordbrukstraktorer att riksdagen avslår motion 1988/89: T203,

4.  beträffande vägtrafikskattelagen

att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i vägtrafikskattelagen (1988:327),

5.       beträffande traktordumprar och skötare

att riksdagen avslår motion 1988/89: T21 yrkande 1,

6.       beträffande s. k. allterrängfordon

att riksdagen avslår motion 1988/89: T21 yrkande 2,

7.  beträffande traktortåg på allmänna vägar att riksdagen avslår motion 1988/89: T404,

8.  beträffande i. k. A-traktorer

att riksdagen avslår motion 1988/89: T444,

9.       beträffande körkortslagen

att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i körkortslagen (1977:477),

10.       beträffande en s. k.ungdomsbil

att riksdagen avslår motion 1988/89: T447 yrkande 10,

11.    beträffande 16-åringars framförande av eldrivna personbilar
att riksdagen avslår motion 1988/89: T445,

\2. beträffande trafikskadelagen att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i trafikskadelagen (1975:1410).

Stockholm den 18 maj 1989 På trafikutskottets vägnar

Ove Karlsson                                                                                   10


 


Närvarande: Ove Karisson (s), Olle Östrand (s), Kenth Skårvik (fp), Sven- 1988/89:TU19 Gösta Signell (s), Görel Bohlin (m), Rune Johansson (s), Sten-Ove Sund­ström (s), Sten Andersson i Malmö (m), Hugo Bergdahl (fp), Elving An­dersson (c), Viola Claesson (vpk), Roy Ottosson (mp), Jarl Länder (s), Yngve Wemersson (s), Tom Heyman (m), Anita Jönsson (s) och Karin Starrin (c).

Reservation

En s. k. ungdomsbil (mom. 10)

Görel Bohlin, Sten Andersson i Malmö och Tom Heyman (alla m) anser

dels att den del av utskottets yttrande som på s. 9 böijar med "Syftet med" och slutar med "avstyrks motionsyrkandet" bort ha följande lydelse:

För närvarande kan traktorkort utfärdas för personer som fyllt 16 år. Innehavare av traktorkort får köra dels traktor, dels bl.a. s.k. EPA-traktorer, dvs. ombyggda bilar som registreras som traktorer. EPA-traktorer får köras i högst 30 km/tim och torde i många fall vara ett bättre fordonsaltemativ än motorcyklar, bl.a. med tanke på de förstnämndas lägre olycksfrekvens. EP A-traktorer orsakar dock — på gmnd av den låga hastighet med vilken de får köras - lätt trafikköer och trafikstockningar på vägama. Denna nackdel skulle enligt utskottets mening minska om de unga hade tillgång till ett fordonsaltemativ — annat än den lätta motorcy­keln — som får framföras med högre hastighet än 30 km/tim.

Möjlighetema att skapa en särskild fordonskategori — en "ungdomsbil" - som får framföras i högst 50 km/tim bör därför även enligt utskottets mening övervägas. Så bör ske genom regeringens försorg. Ungdomsbilen skall kunna vara en ombyggd personbil och kunna framföras av dem som fyllt 16 år. För behörighet att föra en sådan bil bör vidare krävas godkända teori- och körprov.

Vad utskottet nu anfört — och som innebär att motionsyrkandet till­styrks - bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

dels att utskottets hemställan under 10 bort ha följande lydelse: 10. beträffande en s. k. ungdomsbil att riksdagen med bifall till motion 1988/89: T447 yrkande 10 som sin mening ger regeringen till känna vad utskottet härom anfört.


11


 


Propositionens lagförslag                        1988/89: tu 19

Bilaga 1  Förslag till

Lag om ändring i körkortslagen (1977:477)

Härigenom föreskrivs att 1, 2, 4 och 30§§ körkortslagen (1977:477)' skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

Denna lag gäller behörigheten att föra motorfordon, terrängmotorfor­don, traktor och motorredskap.

Behörigheten att föra motorfor- Behörigheten att föra motorfor­
don e//er terrängmotorfordon anges don, terrängmotorfordon, trafik-
på följande sätt i körkort.
       traktor eller motorredskap klass I

anges på följande sätt i körkort.

 

Bok- Behörighet

Bok

- Behörighet

stav

stav

 

A     motorcykel

A

motorcykel

B     personbil, lätt

B

personbil, lätt

lastbil och ett

 

lastbil och ett

till sådan bil

 

till sådan bil

kopplat lätt släp-

 

kopplat lätt

fordon, terrängvagn

 

släpfordon,

terrängvagn,

trafiktraktor

och

motorredskap

klass I

C     tung lastbil och ett till sådan bil kopplat lätt släpfordon

D    buss

E     släpfordon, oavsett antal och vikt

Behörighet att i yrkesmässig trafik för personbefordran föra personbil, lätt lastbil eller terrängvagn utmärkes i körkort med beteckningen TAXI.

Bil, terrängvagn eller motorcykel Bil,   terrängvagn,   trafiktraktor,

får föras endast av den som har kör- motorredskap klass I eller motorcy-

kort för fordonet. Ett körkort med kel får föras endast av den som har

behörigheten A gäller för tung mo- körkort för fordonet. Ett körkort

torcykel först när körkortshavaren med behörigheten A gäller för tung

har fyllt   18  år.   Har  släpfordon motorcykel först när körkortshava-

kopplats till en bil skall föraren ha ren har fyllt 18 år. Har släpfordon

körkortsbehörighet även för detta. kopplats till en bil skall föraren ha

körkortsbehörighet även för detta.

' Lagen omtryckt 1980:977.
- Senaste lydelse 1982:1088.
Senaste lydelse 1985:431.
                                                                                    12


 


Utan hinder av första stycket får                                      1988/89: TU 19

1.  lastbil, släpfordon eller buss föras                                Bilaga

a)  utan last eller passagerare inom garageområde, verkstadsområde eller bensinstationsområde eller eljest kortare sträcka av den som har körkort med behörigheten B,

b) med last eller passagerare i fall som avses under a), om färden äger mm i samband med bärgning, reparation eller liknande åtgärd beträffande fordonet samt föraren av detta har körkort med behörigheten B och har fyllt 19 år,

2.     motorcykel, lastbil, släpfordon eller buss föras i tjänsteutövning av
polisman, som har körkort med behörigheten B.

Den vars körkort har återkallats får inom garageområde, verkstadsom­råde eller liknande utan last eller passagerare föra fordon av det slag som det återkallade körkortet berättigade honom att föra, om medgivande därtill har lämnats. Sådant medgivande får avse en tid av högst tre år.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

Traktor som är försedd med gum- Jordbrukstraktor eWer motorred-

mihjul eller motorredskap får föras skåp klass II får föras på väg endast

på väg endast av den som har kör- av den som har körkort eller trak-

kort eller traktorkort.                                         torkort.

Utan hinder av första stycket får Utan hinder av första stycket får

traktor eller motorredskap föras till- jordbrukstraktor eller motorredskap

falligt utan körkort eller traktorkort klass II föras tillfälligt utan körkort

kortare sträcka på väg vid färd till eller traktorkort kortare sträcka på

eller från arbetsplats eller mellan en väg vid färd till eller från arbets-

gårds ägor eller för liknande ända- plats eller mellan en gårds ägor eller

mål.                                              för liknande ändamål.

30 §
Sökanden får godkännas efter fö- Sökanden får godkännas efter fö­
rarprov endast om han i de avseen-
rarprov endast om han i de avseen­
den som anges i \4första stycket I
  den som anges i 14§ uppfyller de
och 2 uppfyller de krav som bör
      krav som bör ställas från trafiksä-
ställas från trafiksäkerhetssyn-
       kerhetssynpunkt.
punkt.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1991.

Traktorkort, som före ikraftträdandet har utfärdats i enlighet med äldre föreskrifter, är fortfarande giltiga.


13


 


2 Förslag till

Lag om ändring i vägtrafikskattelagen (1988: 327)

Härigenom föreskrivs i fråga om vägtrafikskattelagen (1988:327) dels att 5, 6, 9, 21, 22, 24 och 25 §§ samt bilaga 1 till lagen skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas en ny paragraf, 25 a §, av följande lydelse.


1988/89: TU19 Bilaga


Nuvarande lydelse

5§

Med skattevikt avses den vikt efter vilken vägtrafikskatt beräknas. Skat­tevikten utgör för


personbil, motorcykel, traktor eller motorredskap,

buss, lastbil eller annan släpvagn än påhängsvagn

tjänstevikten

totalvikten, dock högst den bmt-tovikt med vilken fordonet får fö­ras på väg som är upplåten för högst 10 tons axeltryck eller 16 tons boggitryck

påhängsvagn

den del av fordonets totalvikt som vilar på dess fasta axel eller fasta axlar, dock högst den bmttovikt med vilken fordonet får föras på väg som är upplåten för högst 10 tons axeltryck eller 16 tons bog­gitryck

Kan en buss, lastbil, eller släpvagn förses med två eller flera olika karosserier, beräknas skattevikten efter det karosseri som ger högst to­talvikt för fordonet. I fråga om lastbil som kan förses med anordning för påhängsvagn beräknas dock skattevikten efter fordonets totalvikt med sådan anordning.

Föreslagen lydelse

5§

Med skattevikt avses den vikt efter vilken vägtrafikskatt beräknas. Skat­tevikten utgör för


personbil, motorcykel, traktor eller motorredskap

buss, lastbil, tung terräng­vagn, terrängsläp eller annan släpvagn än påhängsvagn

påhängsvagn


tjänstevikten

totalvikten, dock högst den bmt­tovikt med vilken fordonet får fö­ras på väg som är upplåten för högst 10 tons axeltryck eller 16 tons boggitryck

den del av fordonets totalvikt som vilar på dess fasta axel eller fasta axlar, dock högst den bmttovikt med vilken fordonet får föras på väg som är upplåten för högst 10 tons axeltryck eller 16 tons bog­gitryck


14


 


Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

Kan en buss, lastbil, tung terrängvagn, terrängsläp eller släpvagn förses med två eller flera olika karosserier, beräknas skattevikten efter det karos­seri som ger högst totalvikt för fordonet. I fråga om lastbil som kan förses med anordning för påhängsvagn beräknas dock skattevikten efter fordo­nets totalvikt med sådan anordning.


1988/89: TU 19 Bilaga


 


Motorcyklar, personbilar, last­bilar, bussar, traktorer, motorred­skap och släpvagnar är skatteplikti­ga, om de är eller bör vara upptagna i bilregistret och inte är avställda. Påhängsvagnar med en skattevikt över 3000 kilogram är dock inte skattepliktiga, om de dras uteslu­tande av personbilar, lastbilar eller bussar som inte är bensin- eller ga-soldrivna.



Följande fordon är skattepliktiga, om de är eller bör vara upptagna i bilregistret och inte är avställda, nämligen

1.    motorcyklar,

2.    personbilar,

3.    lastbilar,

4.    bussar,

5.    traktorer,

6.   tunga terrängvagnar,

7.    motorredskap,

8.    släpvagnar,

9.   terrängsläp som dras av en så­dan tung terrängvagn som inte skall beskattas som en jordbrukstraktor


9§ Motorcyklar, personbilar, lastbilar eller bussar som enligt bilregistret har årsmodellsbeteckning 1950 eller äldre är inte skattepliktiga.

Påhängsvagnar med en skattevikt över 3000 kilogram är inte skatte­pliktiga, om de dras uteslutande av personbilar, lastbilar eller bussar som inte är bensin- eller gasoldrivna eller av sådana fordon som avses i 21 § andra stycket 2.


En traktor hänförs, om annat inte sägs i 22 §, till klass I om den

1.   har en tjänstevikt över 2000 kilogram och används för transport på väg som inte är enskild, eller

2.   är en till traktor ombyggd bil.

21 §

En traktor hänförs, om annat inte sägs i 22 §, till klass I om den har en tjänstevikt över 2000 kilo­gram och används för transport på väg som inte är enskild.

Som traktor klass I beskattas ock­så

1. en bil som har byggts om till ett dragfordon som inte kan framföras med högre hastighet än 50 kilome­ter i timmen och endast med svårig­het kan ändras så att den kan fram­föras med högre hastighet,

2. ett fordon som är särskilt konst­ruerat jor att användas för på- och avlastning av påhängsvagnar inom hamn- och terminalområden eller andra liknande områden.


15


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

22 §


1988/89: TU 19 Bilaga


Traktorer som inte skall hänföras till klass I skall hänföras till klass II.


Till klass II hänförs också en traktor enligt 21 § 7 om den

1.    uteslutande eller så gott som uteslutande används för transport av produkter från eller förnödenhe­ter för lantbmk, skogsbmk, yrkes­mässig växtodling eller yrkesmäs­sigt fiske, under förutsättning, när det gäller skogsbmk, att lasten sam­manlagt inte överstiger 15 ton, eller

2.    används endast för transpor­ter som är begränsade till

a. transport av endast traktorn
med förare,

b. godsbefordran vid passage
över väg,

c. befordran av gods som är las­
tat på traktorn,

d. befordran vid färd till eller
från arbetsplats, försäljningsställe
eller dylikt av redskap som skall
drivas med traktorn eller av sådant
gods som behövs för driften av
traktorn eller redskapet eller som
behövs för dess förare.


Till klass II hänförs också en traktor enligt 21  första stycket om den

1.    uteslutande eller så gott som uteslutande används för transport av produkter från eller fömödenhe­ter för lantbmk, skogsbmk, yrkes­mässig växtodling eller yrkesmäs­sigt fiske, under fömtsättning, när det gäller skogsbmk, att lasten sam­manlagt inte överstiger 15 ton, eller

2.    används endast för transpor­ter som är begränsade till

a. transport av endast traktorn
med förare,

b. godsbefordran vid passage
över väg,

c. befordran av gods som är las­
tat på traktorn,

d. befordran vid färd till eller
från arbetsplats, försäljningsställe
eller dylikt av redskap som skall
drivas med traktom eller av sådant
gods som behövs för dri{\en av
traktom eller redskapet eller som
behövs för dess förare.


24 § Används en trafiktraktor för att dra påhängsvagnar som inte är registre­rade här i landet, utgår fordonsskatt med två gånger det belopp som annars skulle ha utgått för traktorn.

Vad som sägs i första stycket gäl­ler dock inte för sådana fordon som anges i 21 § andra stycket 2.

25 §


Ett skattepliktigt motorredskap beskattas söm en jordbrukstraktor, om det har en tjänstevikt som inte överstiger 2000 kilogram och inte är en till motorredskap ombyggd bil, och i annat fall som en trafik­traktor.


Ett motorredskap beskattas som en jordbmkstraktor, om det har en tjänstevikt som inte överstiger 2000 kilogram.

Om en bil har byggts om till mo­torredskap, beskattas den dock som trafiktraktor Detsamma gäller för sådana motorredskap som används för transport av gods på andra vägar än enskilda, om transporterna inte


16


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

är begränsade till sådana som anges i 22 § andra stycket.

Andra skattepliktiga motorred­skap än de som avses i första och andra styckena beskattas på sätt som framgår av bilaga I, E 4.

25 a §

En tung terrängvagn beskattas som en jordbrukstraktor om den inte används för transport av gods på andra vägar än enskilda. Det­samma gäller om en tung terräng­vagn endast används på sätt som anges i 22 § andra stycket.

I andra fall beskattas en tung ter­rängvagn på sätt som framgår av bilaga 1, E 5.


1988/89: TU 19 Bilaga


Bilaga 1 till vägtrafikskattelagen (1988:327)


 

 

Nuvarande lydelse

 

 

 

 

Fordonsskatt

 

 

 

 

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt, kronor

 

kilogram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

belopp

för varje helt hundra­tal kilogram över den lägsta vikten i klassen

A   Motorcyklar

 

 

 

 

1    Tvåhjulig motorcykel

0-

75

100

0

utan sidvagn

76-

 

125

0

2    Annan motorcykel

0-

 

200

0

B   Personbilar

0-

900

355

0

 

901-

 

445

90

C   Bussar

 

 

 

 

1    Buss som är

0-

1600

355

0

inrättad för

1601-

3000

391

36

drift endast

3001-

 

895

0

med bensin

 

 

 

 

eller gasol

 

 

 

 

2    Annan buss

0-

1600

355

0

 

1601-

3000

391

36

 

3001-

7000

895

14

 

7001-

10000

1455

35

 

10001-

30000

2 505

61

 

30001-

 

14 705

0

D   Lastbilar

 

 

 

 

1    Lastbil som är

0-

1600

355

0

inrättad för

1601-

3000

391

36

drift endast

3001-

 

895

0

med bensin

 

 

 

 

eller gasol

 

 

 

 


17


 


 

 

 

-                   1988/89-TT 11 q

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt, kronor                                   1..             '

 

kilogram

 

....................           Bilaga

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

belopp

för varje helt hundra­tal kilogram över den lägsta vikten i klassen

2    Annan lastbil

 

 

 

2.1  med anordning

 

 

 

för påhängs-

 

 

 

vagn

 

 

 

med tvä hjul-

0-   1600

540

0

axlar

1601-  3000

565

25

 

3001-10000

915

85

 

10001-14000

6865

193

 

14001-

14585

339

med tre eller

0-   1600

540

0

flera hjul-

1601-  3000

565

25

axlar

3001-11000

915

95

 

11001-15000

8515

115

 

15001-18000

13115

135

 

18001-23000

17165

246

 

23001-27000

29465

210

 

27001-

37865

0

2.2 utan anordning

 

 

 

för påhängs-

 

 

 

vagn

 

 

 

med två hjul-

0-   1600

355

0

axlar

1601-  3000

391

36

 

3001- 6000

895

27

 

6001-10000

1705

38

 

10001-14000

3225

111

 

14001-17000

7 665

199

 

17001-

13635

260

med tre eller

0-   1600

355

0

flera hjul-

1601-  3000

391

36

axlar

3001-11000

895

21

 

11001-15000

2 575

88

 

15001-18000

6095

155

 

18001-27000

10 745

194

 

27001-

28205

0

E   Traktorer

 

 

 

1    Traktor klass I

 

 

 

(trafiktraktor)

0-   1300

370

0

som inrättats

1301-  3000

425

55

för drift med

3001-  7000

1360

95

annat drivmedel

7001-

5 160

168

än dieselolja

 

 

 

2    Traktor klass I

0-   1300

680

0

(trafiktraktor)

1301-  3000

790

110

som inrättats

3001-  7 000

2 660

180

för drift med

7001-

9 860

320

dieselolja

 

 

 

3   Traktor klass II

0- 2500

150

0

(jordbrukstraktor)

2501-

225

0

F   Släpvagnar

 

 

 

1    Släpvagnar med

0-   1000

150

0

skattevikt högst

1001-  3000

170

21

3000 kilogram

 

 

 


18


 


 

 

 

 

1988/89: TU 19

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt, kronor

M.     .•    \J   V/*      \mf    .     *          *        -       .*      .

 

kilogram

grund­belopp

tilläggsbelopp för varje helt hundra­tal kilogram över den lägsta vikten i klassen

Bilaga

2    Släpvagnar med

 

 

 

 

skattevikt över

 

 

 

 

3000 kilogram.

 

 

 

 

som dras av en

 

 

 

 

bensin- eller

 

 

 

 

gasoldriven bil'

 

 

 

 

med en hjulaxel

3001-

580

11

 

med två hjul-

3001-13000

580

9

 

axlar

13001-

1480

0

 

med tre eller

3001-13000

580

6

 

flera hjul-

13001-

1 180

0

 

axlar

 

 

 

 

3    Kilometerskatte-

 

 

 

 

pliktiga släpvagnar

 

 

 

 

och andra släpvagnar

 

 

 

 

med skattevikt över

 

 

 

 

3000 kilogram, som

 

 

 

 

dras av en bil som

 

 

 

 

inte är bensin- eller

 

 

 

 

gasoldriven, om del

 

 

 

 

är fråga om

 

 

 

 

3.1  styraxel för

 

 

 

 

påhängsvagn

 

 

 

 

med en hjul-

3001-  5000

630

105

 

axel

5001-  8000

2 730

134

 

 

8001-

6 750

248

 

med två eller

3001-  8000

610

55

 

flera hjul-

8001-11000

3 360

95

 

axlar

11001-14000

6210

143

 

 

14001-

10500

200

 

3.2 andra släp-

 

 

 

 

vagnar

 

 

 

 

med en hjul-

3001-  8000

320

47

 

axel

8001-

2670

80

 

med två hjul-

3001-  8000

310

30

 

axlar

8001-11000

1810

48

 

 

11001-14000

3 250

72

 

 

14001-17000

5410

95

 

 

17001-

8260

105

 

med tre eller

3001-11000

300

19

 

flera hjul-

11001-17000

1820

37

 

axlar

17001-25000

4040

62

 

 

25001-32000

9000

81

 

 

32001-

14670

0

 


' Dras annan släpvagn än påhängsvagn även av en kilometerskattepliktig bil, eller av en annan bil som inte är bensin- eller gasoldriven, tas skatt ut enligt 3. Dras släpvagn även av en trafiktraktor eller ett registrerat motorredskap tas skatt ut enligt 4.


19


 


 

Fordonsslag

Skattevikt,

Ska», kronor                                1988/89:TU19

 

kilogram

 

Bilaga

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

belopp

för varje helt hundra­tal kilogram över den lägsta vikten i klassen

4    Släpvagnar med

 

 

 

skattevikt över

 

 

 

3 000 kilogram.

 

 

 

som dras av en

 

 

 

trafiktraktor

 

 

 

eller av ett motor-

 

 

 

redskap- som be-

 

 

 

skattas som en

 

 

 

trafiktraktor

 

 

 

med en hjulaxel

3001-  8000

550

45

 

8001-

2800

120

med två hjul-

3001-  8000

550

20

axlar

8001-11000

1550

50

 

11001-17000

3050

170

 

17001-

13250

250

med tre eller

3001-11000

550

20

flera hjul-

11001-14000

2 150

40

axlar

14001-20000

3 350

75

 

20001-25000

7 850

105

 

25001-30000

13 100

120

 

30001-35000

19100

45

 

35001-

21350

0

Föreslagen lydelse

 

 

 

Fordonsskatt

 

 

 

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt, kronor

 

kilogram

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

belopp

för varje helt hundra­tal kilogram över den lägsta vikten i klassen

A   Motorcyklar

 

 

 

1    Tvåhjulig motorcykel

0-       75

100

0

utan sidvagn

76-

125

0

2    Annan motorcykel

0-

200

0

B   Personbilar

0-     900

355

0

 

901-

445

90

C   Bussar

 

 

 

1    Buss som är

0-   1600

355

0

inrättad för

1601-  3000

391

36

drift endast

3001-

895

0

med bensin

 

 

 

eller gasol

 

 

 

2    Annan buss

0-   1600

355

0

 

1601-  3000

391

36

 

3001-  7000

895

14

 

7001-10000

1455

35

 

10001-30000

2 505

61

 

30001-

14 705

0


Dras annan släpvagn än påhängsvagn även av kilometerskattepliktig bil, eller av en annan bil som inte är bensin- eller gasoldriven, tas skatt ut enligt 3.


20


 


Fordonsslag


Skattevikt, kilogram


Skatt, kronor

grund-       tilläggsbelopp belopp      för varje helt hundra­tal kilogram över den lägsta vikten i klassen


1988/89: TU 19 Bilaga


 


D   Lastbilar

 

 

 

 

1    Lastbil som är

0-

-   1600

355

0

inrättad för

1601-

-  3000

391

36

drift endast

3001-

 

895

0

med bensin

 

 

 

 

eller gasol

 

 

 

 

2    Annan lastbil

 

 

 

 

2.1  med anordning

 

 

 

 

för påhängs-

 

 

 

 

vagn

 

 

 

 

med två hjul-

0-

-   1600

540

0

axlar

1601-

-  3000

565

25

 

3001-

-10000

915

85

 

10001-

14000

6865

193

 

14001-

 

14585

339

med tre eller

0-

-   1600

540

0

flera hjul-

1601-

-  3000

565

25

axlar

3001-

-11000

915

95

 

11001-

-15000

8515

115

 

15001-

-18000

13115

135

 

18001-

-23000

17165

246

 

23001-

-27000

29465

210

 

27001-

 

37 865

0

2.2 utan anordning

 

 

 

 

för påhängs-

 

 

 

 

vagn

 

 

 

 

med två hjul-

0-

   1600

355

0

axlar

1601-

  3000

391

36

 

3001-

- 6000

895

27

 

6001-

-10000

1705

38

 

10001-

14000

3 225

111

 

14001-

17000

7 665

199

 

17001-

 

13635

260

med tre eller

0-

   1600

355

0

flera hjul-

1601-

  3000

391

36

axlar

3001-

11000

895

21

 

11001-

15000

2575

88

 

15001-

18000

6095

155

 

18001-

27000

10745

194

 

27001-

 

28 205

0

E   Traktorer m.m.

 

 

 

 

1    Traktor klass I

 

 

 

 

(trafiktraktor)

0-

1300

370

0

som inrättats

1301-

3000

425

55

för drift med

3001-

7000

1360

95

annat drivmedel

7001-

 

5160

168

än dieselolja

 

 

 

 

2   Traktor klass I

0-

1300

680

0

(trafiktraktor)

1301-

3000

790

110

som inrättats

3001-

7000

2 660

180

för drift med

7001-

 

9860

320

dieselolja

 

 

 

 

3   Traktor klass II

 

 

 

 

(jordbrukstraktor)

0-

 

225

0


21


 


Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt, kronor                            '    1988/89: TU 19

 

kilogram

 

----------------    Bilaga

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

belopp

för varje helt hundra­tal kilogram över den lägsta vikten i klassen

4   Motorredskap.

 

 

 

som inte beskattas

 

 

 

enligt punkterna

 

 

 

1-3

2001-

1000

0

5    Tung terrängvagn.

 

 

 

som inte beskattas

 

 

 

enligt punkt 3

 

 

 

med två hjula.xlar

2001- 6000

300

35

 

6001-14 000

1700

70

 

14001-

7300

200

med tre eller

2001- 6000

300

30

flera hjul-

6001-14000

1500

50

axlar

14001-18000

5500

130

 

18001-

10 700

170

F   Släpvagnar

 

 

 

1    Släpvagnar med

0-   1000

150

0

skattevikt högst

1001-  3000

170

21

3000 kilogram

 

 

 

2    Släpvagnar med

 

 

 

skattevikt över

 

 

 

3000 kilogram.

 

 

 

som dras av en

 

 

 

bensin- eller

 

 

 

gasoldriven bil'

 

 

 

med en hjulaxel

3001-

580

11

med två hjul-

3001-13000

580

9

axlar

13001-

1480

0

med tre eller

3001-13000

580

6

flera hjul-

13001-

1 180

0

axlar

 

 

 

3    Kilometerskatte-

 

 

 

pliktiga släpvagnar

 

 

 

och andra släpvagnar

 

 

 

med skattevikt över

 

 

 

3000 kilogram, som

 

 

 

dras av en bil som

 

 

 

inte är bensin- eller

 

 

 

gasoldriven, om det

 

 

 

är fråga om

 

 

 

3.1  styraxel för

 

 

 

påhängsvagn

 

 

 

med en hjul-

3001-  5000

630

105

axel

5001-  8000

2 730

134

 

8001-

6750

248

med två eller

3001-  8000

610

55

flera hjul-

8001-11000

3 360

95

axlar

11001-14000

6210

143

 

14001-

10500

200

3.2 andra släp-

 

 

 

vagnar

 

 

 

med en hjul-

3001-  8000

320

47

axel

8001-

2670

80

' Dras annan släpvagn än påhängsvagn även av en kilometerskattepliktig bil, eller av en annan bil som inte är bensin- eller gasoldriven, tas skatt ut enligt 3. Dras släpvagn även av en trafiktraktor eller ett registrerat motorredskap tas skatt ut enligt 4.


 


 

 

 

 

1988/89: TUI9

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt, kronor

A,     \J \Jt   J -   •      M.     *_-/    &   .

 

kilogram

grund­belopp

tilläggsbelopp för varje helt hundra­tal kilogram över den lägsta vikten i klassen

Bilaga

med två hjul-

3001-  8000

310

30

 

axlar

8001-11000

1810

48

 

 

11001-14000

3 250

72

 

 

14001-17000

5410

95

 

 

17001-

8 260

105

 

med tre eller

3001-11000

300

19

 

flera hjul-

11001-17000

1820

37

 

axlar

17001-25000

4040

62

 

 

25001-32000

9000

81

 

 

32001-

14670

0

 

4    Släpvagnar med

 

 

 

 

skattevikt över

 

 

 

 

3000 kilogram.

 

 

 

 

som dras av en

 

 

 

 

trafiktraktor

 

 

 

 

eller ett motor-

 

 

 

 

redskapsom be-

 

 

 

 

skattas som en

 

 

 

 

trafiktraktor.

 

 

 

 

samt släpvagnar

 

 

 

 

eller terrängsläp

 

 

 

 

som dras av en

 

 

 

 

tung terrängvagn

 

 

 

 

som beskattas

 

 

 

 

enligt E 5

 

 

 

 

med en hjulaxel

3001-  8000

550

45

 

 

, 8001-

2 800

120

 

med två hjul-

3001-  8000

550

20

 

axlar

8001-11000

1550

50

 

 

11001-17000

3050

170

 

 

17001-

13 250

250

 

med tre eller

3001-11000

550

20

 

flera hjul-

11001-14000

2 150

40

 

axlar

14001-20000

3 350

75

 

 

20001-25000

7 850

105

 

 

25001-30000

13100

120

 

 

30001-35000

19100

45

 

 

35001-

21350

0

 

Denna lag träder i kraft den I januari 1991.


 Dras annan släpvagn än påhängsvagn även av kilometerskattepliktig bil, eller av en annan bil som inte är bensin- eller gasoldriven, tas skatt ut enligt 3.


23


 


3 Förslag till

Lag om ändring i trafikskadelagen (1975:1410)

Härigenom föreskrivs att I och 34§§ trafikskadelagen (1975:1410)' skall ha följande lydelse.


1988/89: TU 19 Bilaga


Nuvarande lydelse

1 Denna lag gäller trafikförsäkring för motordrivet fordon och ersätt­ning från trafikförsäkring för skada i följd av trafik med motordrivet fordon (trafikskadéersättning). La­gen tillämpas dock ej på

1.     motordrivet fordon som är av­
sett att föras av gående,

2.  motordrivet fordon när det an­vändes för tävling, träning, öv-ningskörning, uppvisning eller lik­nande ändamål inom inhägnat täv­lingsområde,

3.  motorredskap som varken är eller bör vara registrerat i bilregist­ret.

Föreslagen lydelse

1

Denna lag gäller trafikförsäkring för motordrivet fordon och ersätt­ning från trafikförsäkring för skada i följd av trafik med motordrivet fordon (trafikskadeersättning). La­gen tillämpas dock ej på

1.  motordrivet fordon som är av­sett att föras av gående,

2.  motordrivet fordon när det an­vändes för tävling, träning, öv-ningskörning, uppvisning eller lik­nande ändamål inom inhägnat täv­lingsområde,

3.  motorredskap med en tjänste­vikt av högst 2 000 kg som är inrät­tat huvudsakligen som arbetsred­skap och som varken är eller bör vara registrerat i bilregistret.

Har till motordrivet fordon som omfattas av lagen kopplats fordon.av annat slag, tillämpas lagens bestämmelser om skada i följd av trafik med motordrivet fordon på fordonskombinationen i dess helhet.


34 §3 Förare av moped skall under färd här i landet medföra bevis om att mopeden är trafikförsäkrad och på anmodan visa upp detta för bilin­spektör eller polisman.

Förare av moped och förare av motorredskap som, utan att vara re­gistrerat i bilregistret, omfattas av denna lag skall under färd här i lan­det medföra bevis om att fordonet är trafikförsäkrat och på anmodan visa upp beviset för bilinspektör el­ler polisman.

Den som bryter mot första stycket döms till böter, högst ettusen kronor. Han är dock fri från ansvar, om han senast tredje vardagen efter förseelsen styrker hos polismyndighet att han hade bevis om trafikförsäkring vid tiden för förseelsen samt omständigheterna ger vid handen att förseelsen har berott på tillfälligt förbiseende.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1991.

' Lagen omtryckt 1977:949. - Senaste lydelse 1978:91.  Senaste lydelse 1983:309.


Norstedts Tryckeri, Stockholm 1989


24