Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Lagutskottets betänkande 1988/89:LUa

Jäv för konkursförvaltare


;988/89 LUll


Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet proposifion 1988/89:31, vari bl.a. föresläs att en särskild jävsbestämmelse för konkursförvaltare införs i konkurslagen. Någon motion har inte väckts med anledning av propositionen, och utskottet fillstyrker bifall till propositionen.

Propositionen

I proposition 1988/89:31 föreslår regeringen (justitiedepartementet) - efter hörande av lagrådet - att riksdagen antar det , propositionen framlagda förslaget fill lag om ändring i; konkursiageii (1987:672). Lagförslaget har intagits:l> bilaga, till betäpkandet,

Utskottet

I propositionen föreslås att en särskild jävsbestämmelse för konkursförvalta­re förs in i konkurslagen. Den innebär bl.a. att fill förvaltare inte får utses någon som står i ett sådant förhällande till t.ex. gäldenären eller en borgenär att det är ägnat att mbba förtroendet för hans opartiskhet i konkursen. Vidare föreslås nya regler rörande anmälningsskyldighet vid ifrågasatt jäv och om delat förvaltarskap vid jäv. De föreslagna reglerna innebär i allt väsentligt inga sakliga nyheter i förhållande till nuvarande praxis.

Lagändringarna avses träda i kraft den 1 januari 1989.

Utskottet vill erinra om att frågan om införande av jävsbestämmelser för konkursförvaltare behandlades av utskottet under våren 1987 i samband med behandlingen av av förslaget till ny konkurslag (prop. 1986/87:90). I sitt av riksdagen godkända betänkande LU 1986/87:32 uttalade utskottet med anledning av ett motionsyrkande att det med fog kunde ifrågasättas om inte de känsliga avvägningar mellan motstridiga intressen som en förvaltare måste göra kräver att förvaltarens oberoende ställning markeras på ett tydligare sätt än genom det allmänna lämplighetskrav som finns i konkursla­gen. Utskottet ansåg därför att det fanns skäl att överväga frågan om införande av jävsbestämmelser för konkursförvaltare. I fråga om utform­ningen av en sådan reglering framhöll utskottet att vad som främst erfordrades var regler som förhindrar att ull förvaltare utses någon som genom släktskap, ställföreträdarskap eller annan omständighet är på sådant

1 Riksdagen 1988/89. Ssami Nr 11


 


sätt beroende av gäldenären eller en borgenär med mera betydande intressen. 1988/89:HJH i konkursen att det kan antas att han inte förutsSttningslösi kan görai de' intresseawägnihgat som lagen föreskriver. Enligt utskottets mening borde regeringen i läimpligt sammanhang ta upp frågan om införande av jävsbe­stämmelser för konkursförvaltare till närmare prövning. Vad utskottet anförde gav riksdagen som sin mening regeringen till känna (tikr. 320).

Enligt utsköttetis mening tillgodoser förslaget i den nu framlagda proposi­tionen de synpunkter som kom till uttryck i utskottets ovannämnda betänkande. Utskottet tillstyrker bifall till propositionen.

Utskottet hemställer

att riksdagen antar det i proposifion 1988/89:31 framlagda förslaget till lag om ändring i konkurslagen (1987:692).

Stockholm den 15 november 1988 På lagutskottets vägnar

Rolf Dahlberg

Närvarande: Rolf Dahlberg (m), Lennart Andersson (s), Owe Andréassoii (s), Stig Gustafsson (s), Ulla Orring (fp), Martin Olsson (c), Inget Hestvik (s), Allan Ekström (m), Bengt Kronblad (s), Gunnar Thollander (s), Hans Rosengren (s), Ewy Möller (m), Bengt Harding Olson (fp), Stina Eliasson (c), Elisabeth Persson (vpk), Elisabet Franzén (mp) och Lena Boström (s).


 


Propositionens lagförslag                       i988/89:LUii

Förslagtill                  ;                                   "

Lag om ändring i konkurslagen (1987:672)

Härigenom foreskrivs att" 7 kap. I och 2 §§ konkiirslagen (1987:672) skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse  , ... ,,.    Föreslagen lydelse      •   j     .

7 kap. '


Enförvaltareskallhadensärskil-..    En förvaltare skall ha den
   ii,-   .

da insikt och erfarenhet som upp-     särskilda insikt och erfarenhet som draget kräver, ha borgenärernas och     uppdraget kräver samt även i övrigt tillsynsmyndighetens      förtroende    vara lämplig för uppdraget, samt även i övrigt vara lämplig för uppdraget.

Den som är anställd vid en domstol får inte vara förvaltare.

Den som står i ett sådant förhål­lande till gäldenären, en borgenär eller någon annan att det är ägnat att rubba förtroendet för hans opar­tiskhet i konkursen får inte vara för­valtare.. Detsamma gäller om det i     ;:  I'-"-.   ., övrigt .finns   någon omständighet :   .     ...    som medjÖr att förtroendet jör hans ;. . opartiskhet kan rubbas.

Förvaltaren skall omedelbart un­derrätta tillsynsmyndigheten om omständigheter som kan medföra jäv för honom.


Förvaltare utses av rätten.
       Förvaltare utses av rätten.

Rätten bestämmer också antalet     Rätten bestämmer också antalet

förvaltare. Flera än en förvaltare förvaltare. Flera än en förvaltare
får utses endast om det med hänsyn får utses om det med hänsyn till
till boets omfattning och beskaffen- boets omfattning och beskaffenhet
het är behövligt att förvaltningen är behövligt att förvaltningen delas
delas eller att den handhas odelad eller att den handhas odelad av fle-
av flera.
                              ra. Om en förvaltare är jävig men

det med hänsyn till förhållandena i konkursen är olämpligt att entledi­ga honom, får rätten utse någon an­nan atl sköta förvaltningen i den del förvaltaren är jävig.

Om boets förvaltning skall vara delad, skall en förvaltare utses för varje del av förvaltningen. Rätten bestämmer efter vilka grunder delningen skall ske.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1989.