Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Socialförsäkringsutskottets

betänkande

1987/88:12

om uppbörd av socialavgifter m.m.

(prop. 1987/88:40 och prop. 1987/88:52 delvis)


SfU

1987/88:12


Sammanfattning

I betänkandet behandlas förslag i proposition 1987/88:40 om bl.a. en begränsning av skattemyndigheternas skyldighet att meddela fastställelse-beslut om arbetsgivaravgift och ändrad förutsättning för att arbetsgivarna skall lämna årsuppgift. Vidare föreslås i propositionen en komplettering av arbetsgivarnas skyldighet att lämna uppgift om medel inbetalda fill semester­kassa och slutligen en följdändring i lagen (1981:691) om socialavgifter med anledning av tidigare beslutade ändringar i lagen (1962:381) om allmän försäkring.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 1988 men fillåmpas också på årsuppgift och årsavgift avseende utgiftsåret 1987.

Med anledning av propositionen har väckts en mofion (fp) om förutsätt­ningarna för att i efterhand påföra högre avgift.

Utskottet tillstyrker propositionsförslaget och avstyrker mofionen.

Propositionerna

1 proposition 1987/88:40 med förslag om vissa ändringar i lagen (1984:668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare, m.m. föreslår regeringen (socialdepartementet) att riksdagen antar följande av lagrådet granskade lagförslag

1.   lag om ändring i lagen (1984:668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare,

2.   lag om ändring i taxeringslagen (1956:623),

3.   lag om ändring i lagen (1981:691) om socialavgifter.

Lagförslagen återfinns i bilaga 1 till betänkandet.

/ proposition 1987/88:52 föreslår regeringen (finansdepartementet) efter hörande av lagrådet - såvitt nu är i fråga (lagförslag 8) - att riksdagen antar i propositionen framlagt förslag till lag om ändring i lagen (1984:668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare.

Lagförslaget, som av skatteutskottet överlämnats till socialförsäkringsut­skottet, återfinns i bilaga 2 till betänkandet. Övriga lagförslag i proposition 1987/88:52 har behandlats av skatteutskottet i betänkandet SkU 1987/88:8.

1 Riksdagen 1987/88.11 saml. Nr 12


Motion                                                                        SfU 1987/88:12

Motion väckt med anledning av proposition 1987/88:40

1987/88:Sfl av Christer Eirefélt (fp) vari yrkas att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i mofionen anförs angående påförande av högre socialavgifter i efterhand.

Utskottet

Uppbörd av socialavgifter

Reglerna för uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare (arbetsgivaravgif­ter) finns i lagen (1984:668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare, USAL. Lagen trädde i kraft den 1 januari 1985 och innebar en samordning med systemet för uppbörd av innehållen preliminär A-skatt enligt uppbörds­lagen (1953:272), UBL.

Den samordnade uppbörden sker månadsvis och knyter an fill de löpande löneutbetalningarna. Arbetsgivaren redovisar således varje månad den under föregående månad utbetalda lönen och räknar ut den månadsavgift som belöper på lönen. Med lön avses även vissa naturaförmåner och andra ersättningar för arbete som ingår i avgiftsunderlaget. Redovisningen görs i en uppbördsdeklaration som innefattar såväl skatter som avgifter. Samfidigt som redovisningen lämnas betalas den innehållna skatten och månadsavgif­ten in fill länsstyrelsens skattepostgirokonto. Förfarandet medför att de avgifter som månadsvis betalas och redovisas för de flesta arbetsgivare blir definitiva. En samlad redovisning för hela utgiftsåret (årsuppgift) skall lämnas endast i särskilt angivna fall. Skyldighet att lämna årsuppgift föreligger sålunda om årsavgiften (summan av de arbetsgivaravgifter som belöper på utgiftsåret) skall beräknas fill annat belopp än vad arbetsgivaren betalat eller ålagts betala för utgiftsåret och skillnaden uppgår till minst 100 kr. Skyldighet att lämna årsuppgift föreligger vidare om lokala skattemyndig­heten begär att arbetsgivaren skall lämna årsuppgift. Uppgiften skall lämnas senast den 1 mars året efter utgiftsåret.

Lokala skattemyndigheten skall fatta beslut om fastställelse av månadsav­giften bl.a. när arbetsgivaren gett in en ny uppbördsdeklarafion för rättelse av tidigare redovisad månadsavgift. Ett sådant beslut skall fattas oavsett om rättelsen avser en höjning eller sänkning av avgiften. Beslut om fastställelse av avgift som meddelas senast den 1 mars året efter utgiftsåret skall avse endast månadsavgift, medan beslut därefter alltid skall avse årsavgift. Bestämmelserna inrymmer möjligheter för lokala skattemyndigheten att inom en sjuårsperiod ompröva beslut om månadsavgift eller årsavgift.

I proposition 1987/88:40 föreslås att skyldighet för arbetsgivaren att lämna årsuppgift skall föreligga endast efter anmaning av skattemyndighet och att skyldigheten för skattemyndighet att fastställa månadsavgift med anledning av ändrad uppbördsdeklaration begränsas. Proposifionen har avgetts efter en framställning i ämnet från riksskatteverket och har till syfte att förenkla avgiftsuppbörden.


 


Departementschefen ser det som angeläget att förhindra att en inte avsedd SfU 1987/88:12 användning av årsuppgiften utvecklas till normal rutin. Hon pekar på att en utbredd användning av årsuppgift kan tyda på att noggrannheten vid den månatliga redovisningen i uppbördsdeklaration har eftersatts. Risk finns också för att en förskjutning av tyngdpunkten mot årsredovisning skulle kunna innebära en medveten senareläggning av arbetsgivaravgifterna. Vidare anförs att det är synnerligen viktigt att skattemyndigheterna inte åsamkas onödigt merarbete på grund av den formella uppbyggnaden av systemet.

Enligt förslaget skall således skyldighet för arbetsgivare att lämna årsupp­gift föreligga endast efter anmaning från lokal skattemyndighet, länsskatte­myndighet eller riksskatteverket. Årsuppgiften ändrar därigenom karaktär från en redovisningshandling till ett instrument för kontroll. Om arbetsgiva­ren upptäcker att avgiften är felaktigt redovisad är han med den nya ordningen hänvisad till att inge en rättad uppbördsdeklaration.

Skyldigheten att fastställa månadsavgift efter rättad uppbördsdeklaration föreslås bli begränsad till de situationer då beslut om restitution eller avkortning skall meddelas. Beslut om månadsavgift skall enligt förslaget kunna fattas även efter den 1 mars året efter utgiftsåret. Har emellertid årsavgiften fastställts skall beslut om månadsavgift inte kunna meddelas. I proposifionen föreslås att det uttryckligen anges att beslut om fastställelse av årsavgift får underlåtas om belopp att återfå eller betala understiger 100 kr.

På förslag av lagrådet har i regeringens lagförslag uttryckligen reglerats under vilka förutsättningar omprövning av redan fastställda avgifter får ske. På lagrådets inrådan föreslås vidare, med hänsyn till normgivningsordning-en, ett slopande av hänvisningar till uppbördslagen i fråga om bemyndigan­den för riksskatteverket att meddela föreskrifter om förseningsavgift, reståvgift och tilläggsavgift. Det senare innebär att sådana föreskrifter från riksskatteverket som inte kan anses som verkställighetsföreskrifter inte kommer att kunna läggas till grund för beslut på sociallagstiftningsområdet angående eftergift av förseningsavgift eller befrielse från reståvgift eller filläggsavgift.

De nya bestämmelserna föreslås gälla från den 1 januari 1988 men skall också tillämpas på årsuppgift och årsavgift avseende utgiftsåret 1987.

Christer Eirefélt anför i motion Sfl att en godtagen redovisning inte bör få ändras genom att en högre avgift påförs annat än under klart definierade förutsättningar. Ändring bör, enligt motionären, endast komma i fråga då den avgiftsskyldige har lämnat en orikfig uppgift i redovisningen. Motionä­ren hänvisar till de krav för en taxeringshöjning som anges i eftertaxerings-bestämmelserna, och i motionen begärs ett tillkännagivande i enlighet med det anförda.

Utskottet vill erinra om att förutsättningarna för omprövning av redan fastställda avgifter behandlats av lagrådet (prop. s. 48 f.). Lagrådet har konstaterat att det på samma sätt som vid eftertaxering bör i lag anges under vilka förutsättningar redan fastställda avgifter får omprövas. I fråga om omprövning av beslut om månadsavgift har lagrådet anfört att de förutsätt­ningar som anges i lagförslaget bör kunna föranleda ny fastställelseprövning. När det gäller årsavgiften anser lagrådet att uttryckliga bestämmelser om

1 * Riksdagen 1987/88. 11 saml. Nr 12


omprövning av fastställelsebeslut bör införas. Lagrådet har uttalat att att en      SfU 1987/88:12

omprövning av fastställelsebeslut inte bör medges endast med hänvisning till

annan beräkning av de avdragsgilla kostnaderna än den som bestämts i

förhandsbeslut (17 § första stycket punkten 6). Lagrådet har i övrigt godtagit

att de förutsättningar som anges i 17 § punkterna 1,2,4 och 5 läggs till grund

för en omprövning av ett tidigare fastställelsebeslut.

Propositionens lagförslag har därefter ändrats i enlighet med lagrådets förslag.

Av 10 § framgår beträffande månadsavgiften att omprövning av fastställel­sebeslut fill arbetsgivarens nackdel får ske vid underlåtenhet att lämna uppbördsdeklaration samt när orikfig uppgift lämnats och medfört för låg avgift. När det gäller årsavgiften innebär regleringen i 17 § att avgiften kan höjas vid omprövning, förutom vid oriktig uppgift och underlåtenhet att lämna redovisning, även när arbetsgivaren själv i årsuppgift eller annat meddelande lämnat uppgift som visar att avgiften skall höjas. Också vid fall av felskrivning, felräkning och liknande samt vid ändrad beräkning av pensionsgrundande inkomst kan omprövning ske till arbetsgivarens nackdel. Det kan därvid anmärkas att reglerna om ändring av pensionsgrundande inkomst ansluter till ifrågavarande uppbördsbestämmelser.

Utskottet anser att lagförslaget, efter vidtagna ändringar, klart anger förutsättningarna för omprövning och att dessa i samtliga fall kan godtas från rättssäkerhetssynpunkt. Det intresse av skydd för de enskilda som förs fram i motionen är enligt utskottets mening således redan tillgodosett. Mofion Sfl avstyrks därför.

Det är självfallet av vikt att avgiftsuppbörden i möjligaste mån förenklas för att såväl arbetsgivare som myndigheter skall slippa tyngande rufiner. Enligt utskottets mening innebär lagförslaget om ändringar i avgiftsuppbör­den att angelägna förenklingar genomförs. Utskottet hälsar därför förslaget med tillfredsställelse och tillstyrker således proposifionen i denna del.

De övriga lagförslagen har inte mött några erinringar motionsledes, och utskottet tillstyrker propositionen även i dessa delar.

Författningsförslagen

Vissa lagtekniska ändringar bör ske i de framlagda lagförslagen. Sålunda bör de i proposifionerna 1987/88:40 och 1987/88:52 framlagda förslagen om ändringar i lagen (1984:668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare sammanföras till ett lagförslag. Detta lagförslag återfinns i bilaga 3 till betänkandet.


 


Hemställan                                                                 SfU 1987/88:12

Utskottet hemställer

1.   beträffande lag om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare att riksdagen med bifall till proposifion 1987/88:40 i denna del och, proposifion 1987/88:52 i denna del samt med avslag på motion 1987/88:Sfl antar av utskottet i bilaga 3 framlagt förslag till lag om ändring i lagen (1984:668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgi­vare,

2.  beträffande övriga lagförslag

att riksdagen antar i proposition 1987/88:40 framlagda förslag till

dels lag om ändring i taxeringslagen (1956:623),

dels lag om ändring i lagen (1981:691) om socialavgifter.

Stockholm den 3 december 1987 På socialförsäkringsutskottets vägnar

Doris Håvik

Närvarande: Doris Håvik (s), Nils Carlshamre (m), Börje Nilsson (s), Ralf Lindström (s), Margareta Andrén (fp), Karin Israelsson (c), Ulla Johansson (s), Gullan Lindblad (m), Lena Öhrsvik (s), Nils-Olof Gustafsson (s), Kenth Skårvik (fp), Siri Håggmark (m), Ingegerd Elm (s), Rune Backlund (c) och Karl-Erik Persson (vpk).


 


I proposition 1987/88:40 framlagda lagförslag SfU 1987/88:12

Bilaga 1 1 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1984:668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1984:668) om uppbörd av social­avgifter från arbetsgivare' dels att 14 och 36 §§ skall upphöra att gälla, dels att 2, 10-12, 15-17, 28, 31 och 32 §§ skall haföljande lydelse.

Nuvarande lydelse                       Föreslagen lydelse

I denna lag förstås med

lön: sådan lön eller annan ersättning enligt 2 kap. 3-5 §§ lagen (1981:691) om socialavgifter på vilken arbetsgivaravgifter skall beräknas;

uppbördsdeklaration: sådan uppbördsdeklaration som anges i 54 § 1 mom. uppbördslagen (1953: 272);

månadsavgift: de arbetsgivaravgifter som skall redovisas enligt 4 §;

utgiftsår: det kalenderår för vilket arbetsgivaravgifter skall betalas;

årsuppgift: en arbetsgivares re- årsavgift: summan av de arbets-

dovisning för utgiftsårets arbetsgi- givaravgifter som  belöper på ut-

varavgifter;                                                                 giftsåret;

årsavgift: summan av de arbets- årsuppgift: en arbetsgivares upp-

givaravgifter som  belöper på ut- gift om den lön på vilken årsavgift

giftsåret;                                                              skall beräknas;

redaravgift: de arbetsgivaravgifter som avser lön för vilken sjömans­skatt skall betalas;

kvarstående avgift: det belopp i en årsuppgift med vilket årsavgif­ten överstiger summan av inbetal­da och till betalning ålagda arbets­givaravgifter;

överskjutande avgift: det belopp i en årsuppgift med vilket summan av inbetalda och till betalning ålag­da arbetsgivaravgifter överstiger årsavgiften;

restitutionsrånta:   ränta   enligt   24 §; anståndsränta:   ränta   enligt   54 §.

10 § Den lokala skattemyndigheten skall fastställa månadsavgiften och i före­kommande fall ålägga betalningsskyldighet för arbetsgivaren om denne har

1.  underlåtit att lämna redovisning enligt 4 §;

2.  lämnat oriktig uppgift och månadsavgiften på grund därav blivit för låg; eller

3.  ingett ny uppbördsdeklaration   3. redovisat för hög månadsav­för rättelse av tidigare redovisad gift och beslut oni restitution eller månadsavgift.                                       avkortning skall meddelas.

' Senaste lydelse av 14 § 1987:563.


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      StU iyö7/öö:lz

Betalningsskyldighet skall också åläggas arbetsgivaren för avgiftsbelopp      '

som har redovisats i uppbördsdeklaration men inte betalats. Belopp för vilket betalningsskyldighet ålagts får omedelbart drivas in.

Kan på grund av brister i arbetsgivarens uppgifter, bokföring eller an­teckningar om utgiven lön underlaget för den månadsavgift som skall fastställas inte beräknas tillförlitligt, skall det uppskattas av den lokala skattemyndigheten efter vad som bedöms vara skäligt med hänsyn till föreliggande omständigheter såsom verksamhetens art och omfattning.

Beslut enligt denna paragraf får Månadsavgift får fastställas
inte meddelas efter den I mars året även ifall då avgift för samma må-
efter utgiftsåret.
                         nad tidigare fastställts. Beslut en-

ligt denna paragraf får inte medde­las om årsavgift har fastställts.

11                                                              §2

En arbetsgivare skall lämna års-     Den   lokala   skattemyndigheten

uppgift senast den 1 mars året efter    får  anmana   en   arbetsgivare   att
utgiftsåret
                                   inom den tid som angetts i anma-

ningen lämna årsuppgift.

1. om årsavgiften skall beräknas
till annat belopp än som arbetsgi­
varen betalat eller ålagts betala för
utgiftsåret och skillnaden uppgår
till minst 100 kronor eller

2. om den lokala skattemyndig­
heten begär det.

Årsuppgiften   skall   lämnas   till Anmaning enligt denna paragraf

den länsskattemyndighet till vilken får också utfärdas av riksskattever-

uppbördsdeklarationen  skall  läm- ket   eller   länsskattemyndigheten,

nas. Har uppbördsdeklaration läm- Har uppbördsdeklaration  lämnats

näts  under  särskilt  redovisnings- under särskilt redovisningsnummer

nummer skall årsuppgift lämnas un- skall årsuppgift lämnas under sam-

der samma nummer.                                              ma nummer.

12   §
I årsuppgiften skall anges

1.  arbetsgivarens namn och postadress, personnummer, organisafions-nummer eller särskilda redovisningsnummer enligt 53 § I mom. uppbörds­lagen (1953:272);

2.  under utgiftsåret utgiven lön, dock inräknat det belopp som avses i punkt 3;           j

3.  det belopp med vilket avdrag har gjorts enligt 6 §;

4.  den lön på vilken årsavgiften 4. den lön på vilken årsavgiften beräknas; beräknas.

5.  årsavgiftens belopp;

6.  summan av de arbetsgivarav­gifter som har betalats enligt läm­nade uppbördsdeklarationer och de avgifter som arbetsgivaren har ålagts betala för utgiftsåret;

 Senaste lydelse 1986:1388.


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      SfU iyö7/öö.lZ

-7   1            OJ               r    II     ••                                                                               Bilaga 1

7. kvarstående avgtjt eller över-                                                        °

skjutande avgift.

Öretal som uppkommer vid be­räkningen av årsavgiften bortfaller.

Årsuppgift skall avges på heder och samvete på blankett enligt fastställt formulär.

15 §'
En arbetsgivare som är uppgifts-     En    arbetsgivare    som    lämnat

skyldig eldigt II § första stycket ofullständig årsuppgift får anma-punkt I och som underlåter att läm- nas att komplettera den. na årsuppgift får anmanas att kom­ma in med uppgiften. Om årsupp­giften är ofullständig, får arbetsgi­varen anmanas all komplettera den.

Efter anmaning är arbet.sgivare och arbetstagare skyldiga att inom den tid som har angetts i anmaningen meddela de upplysningar som behövs för kontroll av avgiftsskyldigheten.

Arbetsgivaren och arbetstagaren skall efter anmaning också förete alla handlingar som behövs för kontroll av avgiftsskyldigheten såsom kontrakt, kontoutdrag, räkning eller kvitto.

Anmaning enligt denna paragraf får utfärdas av riksskatteverket, läns­skattemyndigheten eller den lokala skattemyndigheten.

Bestämmelserna i 54 § 3 mom.      Bestämmelserna i 54 § 3 mom.

uppbördslagen (1953:272) om upp- andra stycket och tredje stycket
bördsdeklaration skall tillämpas på första meningen uppbördslagen
årsuppgift.
                                  (1953:272) om uppbördsdeklaration

skall tillämpas på årsuppgift.

16                                              §

Om arbetsgivare eller arbelstaga-    Om arbetsgivare eller arbetstaga­
re inte hörsammar en anmaning en-
   re inte hörsammar en anmaning en­
ligt 15 S första eller andra stycket
ligt 15 § första eller andra stycket
får vite föreläggas. Om en arbetsgi-
    fär vite föreläggas. Om en arbetsgi­
vare inte hörsammar en anmaning
      vare inte hörsammar en anmaning
enligt
II 'Jörsid stycket punkt 2 får enligt 11  får den anmanandemyn-
den lokala skaltemyndigheten vid
digheten vid vite anmana denne att
vite anmana denne att inkomma
   inkomma med årsuppgift inom viss
med årsuppgift inom viss tid. Be-
   tid. Bestämmelserna i 83 § upp-
stämmelserna i 83 S uppbördslagen
   bördslagen (1953:272) om vite gäl-
(1953:272) om vite gäller därvid i
  ler därvid i tillämpliga delar,
tillämpliga delar,

17                                              §

Den lokala skattemyndigheten skall efter den I mars året efter utgiftsåret fastställa årsavgiften för arbetsgivaren

1. om årsavgiften enligt årsiipp-       1. om en arbetsgivare i årsupp-

gift  uppgår  till   större   belopp  än     gift  eller  annai   meddelande  har

' Senasle lydelse 1986:1388,


 


Nuvarande lydelse

summan av vad arbetsgivaren se­nast nämnda dag har betalat och ålagts betala för utgiftsåret;

Föreslagen lydelse

lämnat sådan uppgift om lön att årsavgiften uppgår till större be­lopp än summan av vad arbetsgiva­ren har betalat och ålagts betala för utgiftsäret;

2. om årsavgiften blivit för låg på grund av att arbetsgivaren har lämnat oriktig uppgift eller underlåtit att lämna föreskriven uppgift;


SfU 1987/88:12 Bilaga 1


 


3.  om en arbetsgivare yrkar att en inte tidigare fastställd årsavgift skall bestämmas till lägre belopp än som följer av uppgifterna i upp­bördsdeklarafion eller årsuppgift;

4.  om beslut om restitution eller avkortning skall meddelas efter nämnda dag;


3.  om en arbetsgivare yrkar att en inte tidigare fastställd årsavgift skall bestämmas till lägre belopp än som följer av uppgifterna i upp­bördsdeklaration;

4.  om beslut om restitution eller avkortning skall meddelas;


 


5. om fall föreligger som avses i 19 §; eller


6. om den lokala skattemyndig­heten finner att en arbetstagares kostnader bör beräknas till lägre belopp än som följt av beslut enligt 6 § tredje stycket.

Fastställelse enligt första stycket punkt3 får avse endast avgiftsbe­lopp som inte tidigare fastställts. Yrkandet skall ha kommit in till den lokala skattemyndigheten före ut­gången av andra året efter utgifts­året.


6. om den lokala skattemyndig­heten finner att en arbetstagares kostnader bör beräknas till lägre belopp än som följt av beslut enligt 6 § tredje stycket och årsavgiften inte tidigare fastställts.

Fastställelse enhgt förslå stycket 1,2,4 och 5 får ske även i fall då årsavgift tidigare fastställts. Fast­ställelse enhgt första stycket], 2 och 4—6 får underlåtas om belop­pet att återfå eller som återstår att betala understiger 100 kronor.

Fastställelse enligt första styck­et 3 får avse endast avgiftsbelopp som inte tidigare fastställts. Yrkan­det skall ha kommit in till den loka­la skattemyndigheten före utgången av andra året efter utgiftsåret.


Uppgår de arbetsgivaravgifter som återstår att betala till minst 100 kronor, skall arbetsgivaren åläggas betalningsskyldighet för dem. Öretal som uppkommer vid beräkningen bortfaller. Ett belopp för vilket betal­ningsskyldighet ålagts får omedelbart drivas in.

Fastställelse enligt denna para­graffår underlåtas om fastställelse av månadsavgift meddelas enligt 10 §.

28 §


Har arbetsgivaravgifter som skall betalas som månadsavgift inte be­talats i den tid och ordning som är föreskriven i denna lag för betal­ning av sådan avgift eller som har


Har arbetsgivaravgifter inte beta­lats i den tid och ordning som är föreskriven i denna lag för betal­ning av sådan avgift eller som har   bestämts    enligt    7 §,    19 §


 


Föreslagen lydelse

andra stycket eller 54 §, utgår rest-avgift och tilläggsavgift enligt 58 § 1 mom. uppbördslagen (1953:272). Därvid skall bestämmelserna i 58 § 2 mom. första stycket samma lag tillämpas.

Nuvarande lydelse

bestämts enligt 7 §, 19 § andra stycket eller 54 §, utgår reståvgift och tilläggsavgift enligt 58 § I mom. uppbördslagen (1953:272). Därvid skall bestämmelserna i 58 § 2 mom. samma lag tillämpas. Vad som har sagts nu skall tillämpas också på kvarstående avgift som inte har be­talats inom föreskriven tid.

Uppbördslagens bestämmelser om indrivning, avkortning, avskrivning och antagande av ackordsförslag skall också tillämpas i fråga om belopp på vilket denna lag är tillämplig. Införsel enligt 15 kap. utsökningsbalken fär äga rum.


SfU 1987/88:12 Bilaga 1


31 §"


Bestämmelserna i 1-30 §§ gäller också redaravgift, om inte annat följer av vad som föreskrivs i andra stycket eller i 32-37 §§.

I stället för tidsangivelsen den I mars året efter utgiftsåret i 10, II, 14 och 17 §§ skall i fråga om redar­avgift gälla den 30 april året efter utgiftsåret.

32

Länsskattemyndighetens behö­righet enligt 15 och 54 §§ tillkom­mer länsskattemyndigheten i Göte­borgs och Bohus län. I fråga om åtgärder som avses i 28 § andra stycket meddelas beslut av läns­skattemyndigheten i det län där må­let om indrivning av avgiftsford­ringen är anhängigt.


Bestämmelserna i I-/i och 15~ 30 §§ gäller också redaravgift, om inte annat följer av vad som före­skrivs i andra stycket eller i 32-i5 och 37 §§.

I stället för tidsangivelsen den I mars året efter utgiftsåret i 17 § skall i fråga om redaravgift gälla den 30 april året efter utgiftsåret.

Länsskattemyndighetens behö­righet enligt //, 15 och 54 §§ fill-kommer länsskattemyndigheten i Göteborgs och Bohus län. 1 fråga om åtgärder som avses i 28 § andra stycket meddelas beslut av läns­skattemyndigheten i det län där må­let om indrivning av avgiftsford­ringen är anhängigt.


Med allmänt ombud enligt 30 § avses del allmänna ombudet enligt 24 § lagen (1958:295) om sjömansskatt.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1988 och tillämpas första gången på lön som utges efter ikraftträdandet. De nya föreskrifterna om årsuppgift och årsavgift tillämpas dock även på årsuppgift och årsavgift avseende utgiftsåret 1987.


" Senaste lydelse 1986:1137. 'Senasle lydelse 1986:1388.


10


 


2 Förslag till

Lag om ändring i taxeringslagen (1956: 623)

Härigenom föreskrivs att 37 § 7 mom. taxeringslagen (1956:623)' skall ha följande lydelse.


SfU 1987/88:12 Bilaga 1


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


37 §


7 mom. Vid kontrolluppgift, som lämnas enligt 1 mom. punkt 1 -3, 3b-3f eller 8 skall fogas särskild uppgift (sammandrag av kon­trolluppgifter). I sådant sam­mandrag skall anges namn, post­adress och personnummer eller or­ganisationsnummer för den upp­giftsskyldige, antalet lämnade kon­trolluppgifter samt det sammanlag­da beloppet av de skatteavdrag som har verkställts för preliminär A-skatt under året före taxerings­året. Har den uppgiftsskyldige fill-delats särskilt redovisningsnummer enligt 53 § 1 mom. uppbördslagen (1953:272) skall detta anges i stället för personnummer eller organisa­tionsnummer. Om den uppgifts­skyldige har gjort avdrag för en ar­betstagares kostnader enligt 2 kap. 4 § 6 lagen (1981:691) om socialav­gifter, skall denna kostnad också anges i sammandraget.


7 mom. Vid kontrolluppgift, som lämnas enligt 1 mom. punkt 1-3, 3b-3f eller 8 skall fogas särskild uppgift (sammandrag av kon­trolluppgifter). I sådant sam­mandrag skall anges namn, post­adress och personnummer eller or­ganisationsnummer för den upp­giftsskyldige, antalet lämnade kon­trolluppgifter samt det sammanlag­da beloppet av de skatteavdrag som har verkställts , för preliminär A-skatt under året före taxerings­året. Har den uppgiftsskyldige till­delats särskilt redovisningsnummer enligt 53 § I mom. uppbördslagen (1953:272) skall detta anges i stället för personnummer eller organisa-fionsnummer. Om den uppgifts­skyldige har gjort avdrag för en ar­betstagares kostnader enligt 2 kap. 4 §6 lagen (1981:691) om socialav­gifter, skall denna kostnad också anges i sammandraget. / samman­draget skall också anges det sam­manlagda beloppet av semesterme­del som har betalats in till en se­mesterkassa och som den uppgifts­skyldige inte skall redovisa i kon­trolluppgift.


Denna lag träder i kraft den I januari 1988 och tillämpas första gången i fråga om kontrolluppgifter till ledning vid 1989 års taxering.


' Lagen omtryckt 1971:399.

Senaste lydelse av lagens rubrik 1974:773.

- Senaste lydelse 1984:673.


11


 


3 Förslag till                                                                SfU 1987/88:12

Lag om ändring i lagen (1981:691) om socialavgifter

Härigenom föreskrivs att 2 kap. 4 § lagen (1981:691) om socialavgifter skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

2 kap. 4§'

Vid bestämmande av avgiftsunderlaget skall bortses från

1.  ersättning till en och samme arbetstagare om den under året inte uppgått till I 000 kronor,

2.  ei-sättning till arbetstagare som vid årets ingång fyllt 65 år,

3.  ersättning till arbetstagare vid 3. ersättning fill arbetstagare vid sjukdom eller ledighet för vård av sjukdom eller ledighet för vård av barn eller med anledning av barns barn eller med anledning av barns födelse, till den del ersättningen födelse, till den del ersättningen motsvarar sjukpenning eller föräld-         motsvarar sjukpenning eller föräld­rapenning som arbetsgivare får rapenning som arbetsgivare får uppbära enligt 3 kap. 16 § eller     uppbära enligt 3 kap. 16 § eller 4kap. 20 § lagen (1962:381) om all- 4 kap./«§ lagen (1962:381) om all­män försäkring,                                            män försäkring,

4.  uppdragsersättning för vilken bevillningsavgift har erlagts enligt lagen (1908:128) om bevillningsavgifter för särskilda förmåner och rättigheter,

5.  ersättning som en arbetsgivare utgett till barn för arbete som utförts i hans förvärvsverksamhet i de fall avdrag för ersättningen inte får göras vid inkomsttaxeringen,

6.  ersättning till den del denna motsvarar kostnader i arbetet som arbets­tagare haft att täcka med ersättningen,

7.  ersättning för tjänstgöring i verkskydd enligt 47 § tredje stycket civil­försvarslagen (1960:74), i den mån ersättningen utgör eller motsvarar dagpenning,

8.  ersättning för arbete som har utförts utomlands, fill den del denna inte räknas som lön enligt 11 kap. 2 § första stycket lagen om allmän försäk­ring,

9.  ersättning för skiljemannauppdrag i fall där parterna i skiljeförfarandet är av utländsk nationalitet,

10. ersättning som på grund av bestämmelserna i 4 eller 5 § lagen
(1984:947) om beskattning av utländska forskare vid tillfälligt arbete i
Sverige inte utgör skattepliktig intäkt,

11.  ersättning som avses i 3 kap. 2 a § lagen om allmän försäkring.
Bestämmelsen i första stycket 6 är tillämplig endast om kostnaderna kan

beräknas uppgå till minst 10 procent av arbetstagarens ersättning från arbetsgivaren under utgiftsäret. Regeringen eller den myndighet som rege­ringen bestämmer får fastställa schablon för beräkning av arbetstagares kostnader i viss verksamhet.

I fråga om inkomst från fåmansföretag skall föreskrifterna i punkt 13 av anvisningarna till 32 § kommunalskattelagen (1928:370) tillämpas vid be­stämmande av avgiftsunderiaget.

Denna lag träder i kraft den I januari 1988.
Senaste lydelse 1986:1139.
                                                                 12


 


I proposition 1987/88:52 framlagt lagförslag       SfU 1987/88:12

Bilaga 2 8 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1984: 668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare

Härigenom föreskrivs att 5, 10 och 17 §§ lagen (1984: 668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

5§'
En naturaförmån i form av kost.
      Skattepliktiga     naturaförmåner

bostad eller bil skall tas upp till det skall tas upp till ett värde som be-
värde som avses i 8§ andra och stäms i enlighet med 8§ första-
tredje styckena uppbördslagen fjärde styckena uppbördslagen
(1953:272).
                                 (1953:272).

10§ Den lokala skattemyndigheten skall fastställa månadsavgiften och i före­kommande fall ålägga betalningsskyldighet för arbetsgivaren om denne har

1.    underlåtit att lämna redovisning enligt 4 §;

2.  lämnat oriktig uppgift och månadsavgiften på grund därav blivit för låg; eller

3.  ingett ny uppbördsdeklaration för rättelse av tidigare redovisad må­nadsavgift.

Betalningsskyldighet skall också åläggas arbetsgivaren för avgiftsbelopp som har redovisats i uppbördsdeklaration men inte betalats.. Belopp för vilket betalningsskyldighet ålagts får omedelbart drivas in.

Kan på grund av brister i arbetsgivarens uppgifter, bokföring eller an­teckningar om utgiven lön underlaget för den månadsavgift som skall

fastställas inte beräknas tillförlitligt, skall det uppskattas av den lokala                 ,

skattemyndigheten efter vad som bedöms vara skäligt med hänsyn till föreliggande omständigheter såsom verksamhetens art och omfattning.

Om arbetsgivaren saknat skälig anledning anta att uppgift som han har lämnat om värde av naturaför­mån har varit oriktig får den lokala skattemyndigheten inte på grund av det felaktiga värdet fastställa höjd månadsavgift. Lokala skatte­myndigheten behöver inte heller besluta om rättelse när den oriktiga uppgiften avseende naturaför­månen gäller ett mindre belopp och rättelse inte yrkas av arbetsgiva­ren.

Beslut enligt denna paragraf får inte meddelas efter den I mars året efter utgiftsåret.

17 §
Den lokala skattemyndigheten skall efter den I mars året efter utgiftsåret
fastställa årsavgiften för arbetsgivaren
                                                                13

' Senaste lydelse 1986: 1.388.


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      SfU 1987/88:12

Bilaga 2

1.      om årsavgiften enligt årsuppgift uppgår till större belopp än summan
av vad arbetsgivaren senast nämnda dag har betalat och ålagts betala för
utgiftsåret;

2.  om årsavgiften blivit för låg på grund av att arbetsgivaren har lämnat oriktig uppgift eller underlåtit att lämna föreskriven uppgift;

3.  om en arbetsgivare yrkar att en inte tidigare fastställd årsavgift skall bestämmas till lägre belopp än som följer av uppgifterna i uppbördsdekla­ration eller årsuppgift;

4.  om beslut om restitution eller avkortning skall meddelas efter nämnda dag;

5.  om fall föreligger som avses i 19 §; eller

6.  om den lokala skattemyndigheten finner att en arbetstagares kostna­der bör beräknas till lägre belopp än som följt av beslut enligt 6§ tredje stycket.

Fastställelse enligt första stycket punkt 3 får avse endast avgiftsbelopp som inte tidigare fastställts. Yrkandet skall ha kommit in till den lokala skattemyndigheten före utgången av andra året efter utgiftsåret.

Om arbetsgivaren saknat skälig anledning anta att uppgift som han har lämnat om värde av naturaför­mån har varit oriktig får den lokala skattemyndigheten inte på grund av det felaktiga värdet fastställa höjd årsavgift.

Uppgår de arbetsgivaravgifter som återstår att betala till minst 100 kronor, skall arbetsgivaren åläggas betalningsskyldighet för dem. Öretal som uppkommer vid beräkningen bortfaller. Ett belopp för vilket betal­ningsskyldighet ålagts får omedelbart drivas in.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1988 och tillämpas i fråga om naturaförmån som utges efter ikraftträdandet.


14


 


Av utskottet framlagt lagförslag                         Sfu 1987/88:12

Bilaga 3 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1984:668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1984:668) om uppbörd av social­avgifter från arbetsgivare' dels att 14 och 36 §§ skall upphöra att gälla, dels att 2, 5, 10-12, 15-17, 28, 31 och 32 §§ skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                    Föreslagen lydelse

I denna lag förstås med

lön: sådan lön eller annan ersättning enligt 2 kap. 3-5 §§ lagen (1981:691) om socialavgifter på vilken arbetsgivaravgifter skall beräknas;

uppbördsdeklaration: sådan uppbördsdeklaration som anges i 54 § 1 mom. uppbördslagen (1953: 272);

månadsavgift: de arbetsgivaravgifter som skall redovisas enligt 4 §;

utgiftsår: det kalenderår för vilket arbetsgivaravgifter skall betalas;

årsuppgift: en arbetsgivares re-        årsavgift: summan av de arbets-

dovisning för utgiftsårets arbetsgi-   givaravgifter som belöper på ut-

varavgifter;                               giftsåret;

årsavgift: summan av de arbets-        årsuppgift: en arbetsgivares upp-

givaravgifter som belöper på ut-     gift om den lön på vilken årsavgift

giftsåret;                                   skall beräknas;

redaravgift: de arbetsgivaravgifter som avser lön för vilken sjömans­skatt skall betalas;

kvarstående avgift: det belopp i en årsuppgift med vilket årsavgif­ten överstiger summan av inbetal­da och till betalning ålagda arbets­givaravgifter;

överskjutande avgift: det belopp i en årsuppgift med vilket summan av inbetalda och till betalning ålag­da arbetsgivaravgifter överstiger årsavgiften;

restitutionsrånta:  ränta   enligt   24 §; anståndsränta:  ränta   enligt   54 §.


En naturaförmån i form av kost.
      Skattepliktiga     naturaförmåner

bostad eller bil skall tas upp till det skall tas upp till ett värde som be-
värde som avses i 8§ andra och stäms i enlighet med 8§ första-
tredje styckena uppbördslagen jjärde styckena uppbördslagen
(1953:272).
                                 (1953:272).

' Senaste lydelse av 14 § 1987:563,

 Senaste lydelse 1986:1388,                                                                                     15


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      SfU 1987/88:12

10                                              §                                                  Bilaga 3

Den lokala skattemyndigheten skall fastställa månadsavgiften och i före­kommande fall ålägga betalningsskyldighet för arbetsgivaren om denne har

1.    underiåtit att lämna redovisning enligt 4 §;

2.  lämnat oriktig uppgift och månadsavgiften på grund därav blivit för låg; eller

3.  ingett ny uppbördsdeklaration   3. redovisat för hög månadsav­för rättelse av tidigare redovisad gift och beslut om restitution eller månadsavgift.                                         avkortning skall meddelas.

Betalningsskyldighet skall också åläggas arbetsgivaren för avgiftsbelopp som har redovisats i uppbördsdeklaration men inte betalats. Belopp för vilket betalningsskyldighet ålagts får omedelbart drivas in.

Kan på grund av brister i arbetsgivarens uppgifter, bokföring eller an­teckningar om utgiven lön underiaget för den månadsavgift som skall fastställas inte beräknas tillföriitligt, skall det uppskattas av den lokala skattemyndigheten efter vad som bedöms vara skäligt med hänsyn till föreliggande omständigheter såsom verksamhetens art och omfattning.

Om arbetsgivaren saknat skälig
anledning anta att uppgift som han
har lämnat om värde av naturaför­
mån har varit oriktig får den lokala
skattemyndigheten inte på grund
av det felaktiga värdet fastställa
höjd månadsavgift. Lokala skatte­
myndigheten behöver inte heller
besluta om rättelse när den oriktiga
uppgiften avseende naturaför­
månen gäller ett mindre belopp och
rättelse inte yrkas av arbetsgiva­
ren.
Beslut enligt denna paragraf får
       Månadsavgift    får    fastställas

inte meddelas efter den I mars året     även ifall då avgijt för samma må-
efter utgiftsåret.
                          nad tidigare fastställts. Beslut en-

ligt denna paragraf får inte medde­las om årsavgift har fastställts.

11                                                               §'

En arbetsgivare skall lämna års-      Den   lokala   skattemyndigheten

uppgift senast den I mars året efter    får  anmana   en   arbetsgivare   att
utgiftsåret
                                    inom den tid sotn angetts i anma-

ningen lämna årsuppgift.

l. om årsavgiften skall beräknas till annat belopp än som arbetsgi­varen betalat eller ålagts betala för . utgiftsåret och skillnaden  uppgår till minst 100 kronor eller

' Senaste lydelse 1986:1388.                                                                                16


 


Nuvarande lydelse                       Föreslagen lydelse                      SfU 1987/88:12

2. om den lokala skattemyndig-                                                      Bilaga 3

heten begär det.

Årsuppgiften   skall   lämnas   till Anmaning enligt denna paragraf

den länsskattemyndighet till vilken får också utfärdas av riksskattever-

uppbördsdeklarationen  skall läm- ket   eller   länsskattemyndigheten,

nas. Har uppbördsdeklaration läm- Har uppbördsdeklaration  lämnats

näts  imder  särskilt  redovisnings- under särskilt redovisningsnummer

nummer skall årsuppgift lämnas un- skall årsuppgift lämnas under sam-

der samma nummer.                                              ma nummer.

12 § I årsuppgiften skall anges

1. arbetsgivarens namn och postadress, personnummer, organisations­
nummer eller särskilda redovisningsnummer enligt 53 § 1 mom. uppbörds­
lagen (1953:272);

2.   under utgiftsåret utgiven lön, dock inräknat det belopp som avses i punkt 3;

3.   det belopp med vilket avdrag har gjorts enligt 6 §;

4.   den lön på vilken årsavgiften 4. den lön på vilken årsavgiften beräknas; beräknas.

5.   årsavgiftens belopp;

6.   summan av de arbetsgivarav­gifter som har betalats enligt läm­nade uppbördsdeklarationer och de avgifter som arbetsgivaren har ålagts betala för utgiftsåret;

7.   kvarstående avgift eller över­skjutande avgift.

Öretal som uppkommer vid be­räkningen av årsavgiften bortfaller.

Årsuppgift skall avges på heder och samvete på blankett enligt fastställt formulär.

15 §

En arbetsgivare som är uppgifts-        En   arbetsgivare   som   lämnat skyldig  enligl  II § första  stycket     ofullständig årsuppgift får anma-punkt I och som underlåter att läm-     nas att komplettera den. nu årsuppgift får anmanas att kom­ma in med uppgiften. Om årsupp­giften är ojutlständig. får arbetsgi­varen   anmanas   att   komplettera den.

Efter anmaning är arbetsgivare och arbetstagare skyldiga att inom den tid som har angetts i anmaningen meddela de upplysningar som behövs för kontroll av avgiftsskyldigheten.

" Senaste lydelse 1986:1388.                                                                               17


 


Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

Arbetsgivaren och arbetstagaren skall efter anmaning också förete alla handlingar som behövs för kontroll av avgiftsskyldigheten såsom kontrakt, kontoutdrag, räkning eller kvitto.

Anmaning enligt denna paragraf får utfärdas av riksskatteverket, läns­skattemyndigheten eller den lokala skattemyndigheten.


SfU 1987/88:12 Bilaga 3


 


Bestämmelserna i 54 § 3 mom. uppbördslagen (1953:272) om upp­bördsdeklaration skall tillämpas på årsuppgift.


Bestämmelserna i 54 § 3 mom. andra stycket och tredje stycket första meningen uppbördslagen (1953:272) om uppbördsdeklaration skall tillämpas på årsuppgift.


16 §


Om arbetsgivare eller arbetstaga­re inte hörsammar en anmaning en­ligt 15 § första eller andra stycket får vite föreläggas. Om en arbetsgi­vare inte hörsammar en anmaning enligt 11 första stycket punkt 2 får den lokala skattemyndigheten vid vite anmana denne att inkomma med årsuppgift inom viss tid. Be­stämmelserna i 83 § uppbördslagen (1953:272) om vite gäller därvid i tillämpliga delar.


Om arbetsgivare eller arbetstaga­re inte hörsammar en anmaning en­ligt 15 § första eller andra stycket får vite föreläggas. Om en arbetsgi­vare inte hörsammar en anmaning enligt II § får den anmanande myn­digheten vid vite anmana denne att inkomma med årsuppgift inom viss tid. Bestämmelserna i 83 § upp­bördslagen (1953:272) om vite gäl­ler därvid i tillämpliga delar.


17 §


Den lokala skattemyndigheten skall efter den 1 mars året efter utgiftsåret fastställa årsavgiften för arbetsgivaren

I. om årsavgiften enligl årsupp­gift  uppgår  till   större  belopp  än

summan av vad arbetsgivaren se­nast nämnda dag har betalat och ålagts betala för utgiftsåret;

1. om en arbetsgivare i årsupp­gift eller annat meddelande har lämnat sådan uppgift om lön att årsavgiften uppgår till större be­lopp än summan av vad arbetsgiva­ren har betalat och ålagts betala för utgiftsåret;

2. om årsavgiften blivit för låg på grund av att arbetsgivaren har lämnat oriktig uppgift eller underlåtit att lämna föreskriven uppgift;

3. om en arbetsgivare yrkar att en

inte tidigare fastställd årsavgift skall bestämmas till lägre belopp än som följer av uppgifterna i upp­bördsdeklaration;

4. öm beslut om restitution eller avkortning skall meddelas;

3.  om en arbetsgivare yrkar att en inte tidigare fastställd årsavgift skall bestämmas till lägre belopp än som följer av uppgifterna i upp­bördsdeklaration eller årsuppgift;

4.  om beslut om restitution eller avkortning skall meddelas efter nämnda dag;

5.  om fall föreligger som avses i 19 §; eller

6. om den lokala skattemyndig­heten finner att en arbetstagares kostnader bör beräknas till lägre belopp än som följt av beslut enligt 6 § tredje stycket.

6. om den lokala skattemyndig­heten finner att en arbetstagares kostnader bör beräknas till lägre belopp än som följt av beslut enligt 6 § tredje stycket och årsavgiften inte tidigare fastställts.


18


 


Nuvarande lydelse                       Föreslagen lydelse

Fastställelse enhgt första stycket I, 2, 4 och 5 får ske även ifall då årsavgift tidigare fastställts. Fast­ställelse enligt första stycket!, 2 och 4-6 får underlåtas om belop­pet att återfå eller som återstår att betala understiger 100 kronor.

Fastställelse enligt första stycket punkt 3 får avse endast avgiftsbe­lopp som inte tidigare fastställts. Yrkandet skall ha kommit in till den lokala skattemyndigheten före ut­gången av andra året efter utgifts­året.

Fastställelse enligt första styck­et 3 får avse endast avgiftsbelopp som inte tidigare fastställts. Yrkan­det skall ha kommit in till den loka­la skattemyndigheten före utgången av andra året efter utgiftsåret.

Om arbetsgivaren saknat skälig anledning anta att uppgift som han har lämnat om värde av naturaför­mån har varit oriktig får den lokala skattemyndigheten  inte på grund av det felaktiga  värdet fastställa höjd årsavgift. Uppgår de arbetsgivaravgifter som återstår att betala till minst  100 kronor, skall arbetsgivaren åläggas betalningsskyldighet för dem. Öretal som uppkommer vid beräkningen bortfaller. Ett belopp för vilket betal­ningsskyldighet ålagts får omedelbart drivas in.

Fastställelse enligt denna para­graffår underlåtas om fastställelse av månadsavgift meddelas enligt 10 §.


SfU 1987/88:12 Bilaga 3


28 §


Har arbetsgivaravgifter inte beta­lats i den tid och ordning som är föreskriven i denna lag för betal­ning av sådan avgift eller som har bestämts enligt 7 §, 19 § andra stycket eller 54 §, utgår rest-avgift och tilläggsavgift enligt 58 § I mom. uppbördslagen (1953:272). Därvid skall bestämmelserna i 58 § 2 mom. första stycket samma lag tillämpas.

Har arbetsgivaravgifter som skall betalas som månadsavgift inte be­talats i den tid och ordning som är föreskriven i denna lag för betal­ning av sådan avgift eller som har bestämts enligt 7 §, 19 § andra stycket eller 54 §, utgår reståvgift och tilläggsavgift enligt 58 § 1 mom. uppbördslagen (1953:272). Därvid skall bestämmelserna i 58 § 2 mom. samma lag tillämpas. Vad som har sagts nu skall tillämpas också på kvarstående avgift som inte har be­talats inom föreskriven tid.

Uppbörd slagens bestämmelser om indrivning, avkortning, avskrivning och antagande av ackordsförslag skall också tillämpas i fråga om belopp på vilket denna lag är tillämplig. Införsel enligt 15 kap. utsökningsbalken får äga rum.


19


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

31 r


SfU 1987/88:12 Bilaga 3


Bestämmelserna i I-/i och 15-30 §§ gäller också redaravgift, om inte annat följer av vad som före­skrivs i andra stycket eller i 32-i5 och 37 §§.

I stället för tidsangivelsen den 1 mars året efter utgiftsåret i \1 § skall i fråga om redaravgift gälla den 30 april året efter utgiftsåret.

Bestämmelserna i 1-30 §§ gäller också redaravgift, om inte annat följer av vad som föreskrivs i andra stycket eller i 32-37 §§.

I stället för tidsangivelsen den 1 mars året efter utgiftsåret i 10, II, 14 och 17 §§ skall i fråga om redar­avgift gälla den 30 april året efter

utgiftsåret.

32

Länsskattemyndighetens behö­righet enligt //, 15 och 54 §§ till­kommer länsskattemyndigheten i Göteborgs och Bohus län. I fråga om åtgärder som avses i 28 § andra stycket meddelas beslut av läns­skattemyndigheten i det län där må­let om indrivning av avgiftsford­ringen är anhängigt.

Länsskattemyndighetens behö­righet enligt 15 och 54 §§ tillkom­mer lånsskattemyndigheten i Göte­borgs och Bohus lån. I fråga om åtgärder som avses i 28 § andra stycket meddelas beslut av läns­skattemyndigheten i det län där må­let om indrivning av avgiftsford­ringen är anhängigt.

Med allmänt ombud enligt 30 § avses det allmänna ombudet enligt 24 § lagen (1958:295) om sjömansskatt.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1988 och tillämpas första gången på lön som utges efter ikraftträdandet. De nya föreskrifterna om årsuppgift och årsavgift med undantag av 17 § fjärde stycket tillämpas dock även på årsuppgift och årsavgift avseende utgiftsåret 1987.


' Senaste lydelse 1986:1137. •* Senaste lydelse 1986:1388,


20


gotab   Stockholm 1987 13730