Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Regeringens proposition

1986/87:43

om uppskjuten tidpunkt för gallring av social­nämndernas personakter och personregister


Prop.

1986/87:43


Regeringen föreslår riksdagen att anta det förslag som har tagits upp i bifoga­de utdrag ur regeringsprotokollet den 16 oktober 1986.

På regeringens vägnar

Kjell-Olof Feldt

G. Sigurdsen

Propositionens huvudsakliga innehåll

I avvaktan på ett stäUningstagande i frågan om behövliga undantag från före­skrifterna om gallringsplikt i socialtjänstlagen (1980:620) föreslås atl uppgif­ter i socialnämndernas personakter och personregister, som enligt nuvaran­de bestämmelser skall gallras tidigast den 1 januari 1987, inte skall gallras förrän tidigast den 1 juli 1988.

Riksdagen 1986/87. 1 sami Nr 43


 


Förslag till


Prop. 1986/87:43


Lag om ändring i socialtjänstlagen (1980:620)

Härigenom föreskrivs atl punkl 3 övergångsbestämmelserna lill social­tjänstlagen (1980:620) skall ha följande lydelse.


Nuvarande lydelse

3. Bestämmelserna i 60 § om gall­ring tillämpas tidigast den / januari 1987 i fråga om uppgifter och andra anteckningar som avser tiden före den / januari 1982.


Föreslagen lydelse

3. Bestämmelserna i 60 § om gallring tillämpas tidigast den / juU 1988 i fråga om uppgifter och andra anteckningar som avser tiden före den / juU 1983.


Denna lag träder i kraft den 1 januari 1987.


 


Socialdepartementet                              Prop. 1986/87:43

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 16 oktober 1986

Närvarande: statsrådet Feldl, ordförande, och statsråden Sigurdsen, Leijon, Hjelm-Wallén, Peterson, S. Andersson, Bodslröm, Göransson, Holmberg, Hellslröm, Wickbom, Johansson, Hulterström, Lindqvist, G. Andersson, Lönnqvist

Föredragande: statsrådet Sigurdsen

Proposition om uppskjuten tidpunkt för gallring av socialnämndernas personakter och person­register

Bakgrund

I 60 § socialtjänstlagen (1980:620) finns bestämmelser om gallringsplikt be­träffande socialnämndernas personakter och personregister. Gallringsplik­ten beträffande personaklerna innebär att anteckningar och andra uppgifter i dessa skall gallras ut sedan fem år har förflutit från den sista kontakten med socialtjänsten. Datum för sista anteckning i akten bildar utgångspunkt för att beräkna gallringsfristen. I sådana fall då ansvarei för socialtjänsten har övergått till en annan socialnämnd skall gallringsfristen beräknas från den tidpunkt då klientens konlakt med den senaste nämnden upphörde. Vad gäl­ler uppgifter i personregistren skall gallringsfristen beräknas från den tid­punkt då de förhållanden som uppgiften avser upphörde.

I den proposition som låg till grund för socialtjänstlagen (prop. 1979/80:1 s. 448 f.) angavs syftet med gallringsbeslämmelserna vara att det från all­männa integritetssynpunkter i princip framstod som olämpligt att ömtåliga personliga uppgifter om enskilda människor skulle sparas för längre tid än de behövdes för det ändamål för vilket de hade samlats in. Vidare angavs att det vid sidan av dessa integritetsskäl också måste beaktas att det av arkiveko­nomiska skäl förr eller senare måsle bli nödvändigt atl i någon form gallra socialnämndernas personregister. I proposilionen förulskickades atl del kunde bli aktuellt med undantag från gallringsplikten, dels för att lillgodose forskningens behov av material, dels för att säkerslälla del nödvändiga un­derlaget för bedömningen av allvarligare ärenden inom barn- och ungdoms­vården. I propositionen aviserades också att en särskild utredning skulle få i uppdrag att framlägga förslag om eventuella undanlag från gallringsplikten.

Enligt propositionen skulle socialtjänstlagen träda i kraft den 1 januari 1981. För material som tillkom efter lagens ikraftträdande skulle det således bli aktuellt med gallring fem år efter ikraftlrädandet, dvs. först under år 1986. Till dess fanns det enligt föredragande departementschefen gott om tid att avgöra vilka undanlag som måste göras från den generella gallringsplik­ten. Beiräffande material som tillkommit före socialtjänstlagens ikraftträ­dande uttalades i propositionen att en gallring av det äldre materialet själv-


 


fallet inte borde göras innan nödvändiga undantagsföreskrifter hade medde­lats. I propositionen föreslogs därför en särskild övergångsbestämmelse till den nya lagsfiftningen med innebörd att gallringsbestämmelserna beträffan­de maierial som hänförde sig tiU tiden före lagens ikraftträdande skulle till-lämpas tidigast den 1 januari 1986.

Socialutskottet uttalade vid sin behandling av frågan om gallring (SoU 1979/80:44 s. 94 f.) bl.a. att det i vissa fall, såsom framhållits i propositionen, kunde finnas ett intresse för socialnämnden att bevara uppgifter under en längre tid än fem år och att detta framför allt torde gälla uppgifter om allvar­liga missförhållanden rörande underåriga och deras vårdare. Utskottet beto­nade också nödvändighelen av att dessa frågor noga belystes innan någon gallring påbörjades och alt frågan om vilka begränsningar som borde göras i den generella gallringsplikten desslFörinnan måste vara klariagd. Utskottet uttalade vidare att frågor om undantag från gallringsplikten för alt tiUgodose forskningen måsle vara lösta innan gaUring påbörjades. Utskottet förutsatte alt tidpunkten för gallring skulle uppskjutas för den händelse utredningen om undantag från gallringen visade sig dra ut på tiden.

Tidpunkten för socialtjänstlagens ikraftträdande föreslogs av socialut­skottet ändrad till den 1 januari 1982. I konsekvens härmed föreslogs tids-frislen i övergångsbestämmelserna ändrad i motsvarande mån. Riksdagen ställde sig bakom utskottets uttalanden och förslag (rskr. 1979/80:385).

I juli 1980 lillkallades en särskild utredare för att undersöka behovet av undantag från föreslagna regler om gallring av socialtjänstens personregis­ter. Utredningen anlog namnet socialdatautredningen (S 80:04). Utredning­en överlämnade i april 1986 belänkandet (Ds S 1986:5) Gallra och bevara. Betänkandet remissbehandlas för närvarande.


Prop. 1986/87:43


Tidpunkten för gallring av socialnämndernas per­sonakter och personregister

Mitt förslag: Uppgifter i socialnämndernas personakter och personre­gister får gallras fidigasl den 1 juli 1988.

Skälen för mitt förslag: Socialdatautredningen föreslår i sitt betänkande Gallra och bevara vissa undantag från huvudregeln att uppgifter skall gallras fem år från en sista anteckning eller från den fidpunkt då förhållanden som en uppgifl avser har upphört. Betänkandet remissbehandlas för närvarande. Jag anser, i överensstämmelse med vad socialutskottet betonade vid sin be­handling av socialtjänstproposifionen, att det är nödvändigt att frågan om vilka begränsningar som bör göras i den generella gallringspUkten måste vara klariagd innan någon gallring påbörjas. Socialutskottet förutsatte också att tidpunkten för gallring skulle förskjutas för den händelse utredningen om undantag från gallringen visade sig dra ut på tiden. Med nuvarande bestäm­melser skall gallring i vissa fall börja ske den 1 januari 1987. En proposition med anledning av socialdaiautredningens betänkande beräknas kunna före­läggas riksdagen tidigast under hösten 1987. Med anledning av detta och


 


med hänvisning tUl vad jag har anfört i det föregående anser jag att tidpunk-    Prop. 1986/87:43 ten då gallring tidigast får ske bör senareläggas. Den nya tidpunkten bör lämpligen bestämmas till den 1 juli 1988. Mitt förslag föranleder en ändring i punkl 3 övergångsbestämmelserna till socialtjänstlagen.

Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen före­slår riksdagen att anta ett inom socialdepartementet upprättat förslag till lag om ändring i socialtjänstlagen (1980:620).

Beslut

Regeringen ansluter sig fill föredragandens överväganden och beslutar att genom proposition föreslå riksdagen att anta det förslag som föredraganden har lagt fram.