Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Trafikutskottets betänkande

1986/87:22

om ändringar i väglagen och lagen om enskilda vägar (prop. 1985/86:118)


TU

1986/87:22


Sammanfattning

I betänkandet behandlas i propositionen 1985/86:118 föreslagna ändringar i väglagen och lagen om enskilda vägar. Ändringarna innebär att väglagstift­ningen samordnas och anpassas till plan- och bygglagen och lagen om hushållning med naturresurser. Vidare innebär ändringarna i väglagen att vissa beslutsbefogenheter förs över från länsstyrelsen till väghållningsmyn­digheterna. Regeringens lagförslag har fogats som bilagal (s.l3) till detta betänkande.

Utskottet tillstyrker i allt väsentligt de föreslagna ändringarna. Mot bakgrund av de ändringar som på bostadsutskottets initiativ gjorts i plan- och bygglagen om ersättning till markägare vid markintrång och rättegångskost­nader i mål om inlösen m.m. föreslår dock trafikutskottet vissa ändringar och fillägg. Vidare föreslär utskottet en i förhållande till propositionen annan besvärsordning i vissa tillståndsfrågor.

Utskottet föreslår att de nya bestämmelserna träder i kraft samtidigt med den nya plan- och bygglagen — dvs. den 1 juli 1987.

Utskottets förslag till ändringar och fillägg i lagstiftningen framgår av bilaga2 (s. 38) till betänkandet.

Till betänkandet har fogats en reservation (fp) och ett särskilt yttrande (fp) och (m).

Propositionen

I proposition 1985/86:118 föreslår regeringen (kommunikationsdepartemen­tet) att riksdagen antar av lagrådet granskade förslag fill

1.   lag om ändring i väglagen (1971:948),

2.   lag om ändring i lagen (1939:608) om enskilda vägar. Lagförslagen har tagits in som bilaga 1 till betänkandet.

Rörande proposifionens huvudsakliga innehåll hänvisas till vad som anförs i det följande under rubriken Utskottet på s. 3 Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 1987.

1 Riksdagen 1986/87.15 samt. Nr22


 


Motionerna


TU 1986/87:22


I motion 1985/86:457 (m) hemställs att riksdagen avslår propositionen.

I motion 1985/86:458 (fp) hemställs

1.   att riksdagen beslutar att som sin mening ge regeringen till känna vad i motionen anförts angående det angelägna i att ha en handlingsberedskap att göra justeringar i plan- och bygglagen (1987:10), PBL, och därfill hörande följdlagstiftning,

2.   att riksdagen beslutar att avslå förslaget om ändring i 47 och 61 §§ väglagen i avvaktan på att ersättningsbestämmelsen i PBL beslutats,

3.   att riksdagen med ändring av propositionens förslag beslutar att talan mot väghållningsmyndighetens beslut skall få föras hos länsstyrelsen,

4.   att riksdagen beslutar att 45 § väglagen skall ha följande lydelse.


Regeringens förslag


Vårt förslag


45§..


Intill ett vägområde får inte utan länsstyrelsens tillstånd

1.   uppföras byggnader, göras till­byggnader eller utföras andra anlägg­ningar eller anordningar eller vidtas andra sådana åtgärder som kan vara till olägenhet för vägens bestånd, drift eller brukande,

2.   finnas anbringade ljusanord­ningar som försämrar ljusförhållan­dena för trafiken på vägen.

I samband med tillstånd får läns­styrelsen meddela de föreskrifter som behövs. Ett tillstånd kan när som helst återkallas.

Bestämmelserna i första stycket gäller inte inom områden med detalj­plan och inte heller ifråga om åtgär­der för vilka bygglov krävs.

Om tillstånd saknas eller har åter­kallats får länsstyrelsen meddela de föreskrifter som behövs.


Intill ett vägområde får inte utan länsstyrelsens tillstånd

finnas anbringade ljusanordning­ar som försämrar ljusförhållandena för trafiken på vägen.

I samband med tillstånd får läns­styrelsen meddela de föreskrifter som behövs. Ett tillstånd kan när som helst återkallas.

Om tillstånd saknas eller har åter­kallats får länsstyrelsen meddela be­slut om att rättelse skall ske genom väghållningsmyndighetens försorg. I samband med ett sådant beslut får länsstyrelsen meddela de föreskrifter som behövs.


I motion 1985/86:459 (c) hemställs

1.   att riksdagen beslutar avslå förslaget om förändrad besvärsordning inom vägområdet,

2.   att riksdagen beslutar att som sin mening ge regeringen till känna vad som anförts beträffande tillståndsgivningen för skyltar efter väg.


 


Utskottet                                                                                       TU 1986/87:22

1. Inledning

De av regeringen föreslagna ändringarna i väglagen utgörs dels av ändringar föranledda av plan- och bygglagen (1987:10), PBL, och lagen (1987:12) om hushållning med naturresurser, NRL, dels av ändringar som grundas på en framställning av vägverket från år 1983, dels av vissa ändringar betecknade som i huvudsak redaktionella.

De föreslagna ändringarna i lagen om enskilda vägar är uteslutande följdändringar till PBL.

Proposifionens huvudsakliga innehåll kan sammanfattas som följer. a   Väglagen knyts an till NRL.

    Vägar får inte byggas i strid mot detaljplan eller områdesbestämmelser.

    Byggnader, andra anläggningar, anordningar eller åtgärder utanför vägområdet, för vilka bygglov krävs, skall inte längre prövas enligt väglagen av länsstyrelsen. Tillstånd av länsstyrelsen bibehålls dock för sådana anläggningar, anordningar och åtgärder som inte är bygglovsplik­tiga.

    Tillstånd beträffande byggnader, andra anläggningar, anordningar eller åtgärder inom vägområdet beslutas av väghållaren i stället för av länsstyrelsen; Därav följer att också kommuner som är väghållare enligt väglagen, s. k. egna väghållare, tar över länsstyrelsens beslutsbefogenhe­ter i fråga om åtgärder m. m. inom vägområdet.

    Väghållaren ges möjlighet att ta bort sådana byggnader, andra anlägg­ningar eller anordningar inom vägområdet för vilka tillstånd saknas.

    Besvärsordningen förenklas. Vägverket blir enda och sista besvärsinstans för tillståndsbeslut avseende åtgärder inom vägområdet. Det gäller

 

-       tillstånd att ansluta enskild väg (39 §)

-       avspärrning av enskild väg (40 §)

-       trafikföreskrifter för enskild väg (41 §)

-       tillstånd att vidta åtgärder m. m. inom vägområdet (43 §)

-       tillstånd att dra ledningar inom vägområdet (44 §)

-       tillstånd att uppföra byggnader m.m. inom fastställt vägområde för planerad väg (48§).

Förutom de förslag till ändringar som lagts fram i propositionen behandlas i detta betänkande frågor omvissa ändringar i väglagarnas bestämmelser om intrångsersättning samt om rättegångskostnader i mäl om inlösen och i mål om intrångsersättning. Dessa ändringar har aktualiserats till följd av att ersättningsbestämmelserna i PBL i vissa hänseenden modifierats av riksda­gen i förhållande till regeringens förslag och inte har kunnat beaktas i propositionen. Dessutom behandlas en terminologisk fråga som aktualiseras till följd av den slutliga utformningen av PBL.

1 motion 1985/86:457 (m) hemställs om avslag på propositionen. När motionen avlämnades var varken PBL eller NRL slutbehandlade av riksda­gen. Med hänvisning till att moderata samlingspartiet motsätter sig båda dessa lagar anser motionärerna att inte heller följdlagstiftningen till dem bör införas. En eventuell iframtida justering av väglagen och lagen om enskilda


 


vägar bör enligt motionärerna ges en annan utformning.             YU 1986/87:22

Sedan riksdagen antagit regeringens och bostadsutskottets förslag om PBL och NRL bör även väglagen och lagen om enskilda vägar ändras. Utskottet avstyrker därför motionen.

I motion 1985/86:458 (fp) begärs att riksdagen ger till känna vad som anförs i motionen om en handlingsberedskap hos regeringen för att snabbt kunna ändra i PBL:s följdlagstiftning om så skulle visa sig behövligt. I motionen anförs att lagsfiftningen är komplicerad varför oförutsedda problem eller ofullkomligheter snabbt bör kunna rättas till.

Utskottet anser det självklart att brister i lagstiftningen bör rättas till så snart det efter erforderlig beredning går att göra. Ett tillkännagivande av det begärda slaget är enligt utskottets mening inte erforderligt. Utskottet avstyrker följaktligen motionsyrkandet i fråga.

2. Allmänna principer för samordningen av NRL och PBL
med väglagen och lagen om enskilda vägar m.m.

Utskottet vill först ta upp en terminologisk fråga såvitt rör begreppen "byggnader, andra anläggningar och anordningar" (se regeringens förslag till lydelse av 43, 45, 47 och 48 §§ väglagen samt 100 § lagen om enskilda vägar). Frågan har aktualiserats genom att bostadsutskottet vid behandlingen av PBL-förslaget (BoU 1986/87:1 s. 96) föreslog att begreppet anordningar skulle utmönstras ur lagtexten i de lagrum där det använts som komplement till uttrycket andraanläggningar. Riksdagen beslutade i överensstämmelse med bostadsutskottets förslag varför begreppet anordning inte används i PBL.

Trafikutskottet anser att begreppet anordning utan att medföra några tillämpningsproblem pä motsvarande sätt bör utmönstras också ur väglags­tiftningen så att terminologin i väglagarna sä långt som möjligt stämmer överens med PBL:s. Vad som stadgas om andra anläggningar än byggnader får anses omfatta också anordningar. Utskottet förordar därför att de nu aktuella lagrummen ändras i enlighet härmed.

I övrigt har utskottet inget att erinra mot den anpassning som föreslås i väglagstiftningen till PBL:s termer och uttryck. Utskottet tillstyrker att anpassningen till PBL sker på det sätt som föreslagits i propositionen. Uttrycket "besvär" bör dock utmönstras ur väglagen i enlighet med de principer som tillämpas efter förvaltningslagens ikraftträdande den 1 januari 1987 (73-75 §§ och rubriken närmast före 71 §).

3. Länsstyrelsens tillståndsprövning

I propositionen föreslås en samordning mellan tillståndsprövningen enligt PBL och tillståndsprövningen enligt väglagen såvitt gäller åtgärder utanför vägområdet. Föredraganden konstaterar därvid att det inte finns skäl att behålla de nuvarande kraven i väglagen på tillstånd av länsstyrelsen när det gäller byggnader och andra anläggningar, inkl. ledningar, samt åtgärder intill vägar, i den mån de enligt PBL skall prövas av byggnadsnämnden. För det fall att bygglov inte krävs, föreslås att den nuvarande ordningen med krav på


 


länsstyrelsens tillstånd skall behållas. Med hänsyn till de värden som det     TU 1986/87:22

allmänna vägnätet representerar har det ansetts erforderligt att föreslå en

skyldighet att söka tillstånd hos länsstyrelsen för sådant som kan äventyra

vägens bestånd, drift eller brukande och som inte skall bygglovprövas enligt

PBL. Förslaget skall enligt föredragande departementschefen ses som en

naturlig konsekvens av nyordningen i PBL som innebär att skyldigheten att

söka bygglov kommer att kunna varieras genom kommunala beslut.

I motion 1985/86:458 (fp) yrkas att väglagen skall utformas så att tillstånd av länsstyrelsen inte erfordras i de fall kommunen beslutat att bygglov inte krävs. Enligt motionärerna bör gälla den grundprincipen att, när kommunen beslutat att bygglov inte behövs för vissa byggnader eller åtgärder, fastighets­ägaren inte skall behöva söka tillstånd hos andra myndigheter.

Utskottet anser i likhet med föredraganden att kraven i väglagen på fillstånd av länsstyrelsen för att uppföra byggnader och andra anläggningar infill eller i närheten av allmänna vägar bör upphävas i den mån bygglovsplikt råder enligt PBL. Däremot bör skyldigheten att söka tillstånd hos länsstyrel­sen finnas kvar i den mån bygglovsplikt inte råder enligt PBL. Utskottet tillstyrker sålunda förslaget i propositionen och avstyrker motionen i denna del.

4. Tillstånd till åtgärder inom vägområdet

Väghållningsmyndighet är, då staten är väghållare, den till vägverket hörande regionala förvaltning som regeringen bestämmer och, då en kommun är väghållare, den kommunala nämnd som kommunfullmäktige utser därtill. Med vägområde menas det område som väghållaren tagit i anspråk för själva vägen och för anordning som stadigvarande behövs för vägens bestånd, drift eller brukande.

Enligt gällande bestämmelser är det länsstyrelsen som i flertalet fall beslutar föreskrifter som gäller ordning och säkerhet inom vägområdet. Hit hör bl. a. frågor om fillstånd att ansluta enskild väg till allmän väg och att vidta åtgärder och ha anläggningar inom vägområdet. Ärendena hos länsstyrelserna bereds och föredras genom vägförvaltningens försorg.

I propositionen föreslås att beslutanderätten förs över frän länsstyrelserna
fill väghållningsmyndigheterna. Härigenom skulle man göra rationaliserings­
vinster för staten och förenkla för allmänheten utan att rättssäkerheten sätts i
fara. Det är naturligt - framhåller föredraganden - att den myndighet som
beslutar om byggande och drift av väg också är bäst skickad att bedöma vad
som bör fillåtas att förekomma inom ett vägområde. Detta är också ett skäl
för att behålla det nuvarande systemet med en prövning också enligt väglagen
för sådana åtgärder som kräver bygglov.
                                   

Utskottet anser att övervägande skäl talar för att beslutsbefogenheten när det gäller tillstånd till åtgärder inom vägområdet flyttas över från länsstyrel­sen till väghållningsmyndigheten. Utskottet kan inte se annat än att en sådan ändring medför resursbesparingar och effektiviseringar. I de fall staten är väghållare har för övrigt väghållningsmyndigheterna redan nu ett betydande inflytande på länsstyrelsens beslut i tillståndsfrågor. Utskottet tillstyrker sålunda föredragandens förslag i denna del.


 


I mofion 1985/86:459 (c) framhålls att de fillståndsärenden m. m. som hör till TU 1986/87:22 vägområdet har stor lokal betydelse — inte minst för näringslivets utveckling. Detta gäller t. ex. skyltning där ett tillstånd ofta är en förutsättning för att en småföretagare eller en butiksägare i en glesbygd skall kunna bekantgöra sin existens. Det är därför viktigt, framhåller motionärerna, att man i beslut om skyltning efter väg tar hänsyn till regionalpolitiska och sysselsättningspolitis­ka krav. Enligt motionärernas mening sker ofta en alltför strikt bedömning uteslutande från vägsynpunkter.

Med anledning av motionen vill utskottet framhålla att när reklamskyltar satts upp utan tillstånd detta ibland kan vara ett uttryck för ett påtagligt behov av vägvisning. I sådana fall bör åtgärder vidtas för att tillgodose behovet. De beslutande bör sålunda vara lyhörda för de önskemål som framställs av t. ex. lokala näringsidkare och andra som för sin utkomst är mer eller mindre beroende av hur vägvisningen till deras försäljningsställen är anordnad.

Med det anförda får syftet med motionsyrkandet anses vara tillgodosett varför det inte påkallar någon särskild åtgärd från riksdagens sida.

5. Väghållningsmyndighetens befogenheter i övrigt inom
vägområdet

Nuvarande bestämmelser i väglagen ger väghällningsmyndigheten möjlighe­ter att med hjälp av kronofogdemyndigheten ta bort trafikfarliga anläggning­ar och anordningar inom vägområdet. Denna ordning har enligt föredragan­den visat sig vara ineffektiv eftersom kronofogdemyndigheten sällan har tillräckliga resurser för att biträda väghållaren. I propositionen föreslås att väghållningsmyndigheten får möjlighet att själv vidta åtgärder för att åstadkomma rättelse då anläggningar har tillkommit eller åtgärder har vidtagits inom vägområdet utan tillstånd.

Utskottet har inte något att erinra mot förslaget i denna del, varför det tillstyrks.

6. Besvärsordningen

I avsnitt 4 har utskottet tillstyrkt att beslutsbefogenheten när det gäller tillstånd till åtgärder inom vägområdet flyttas över från länsstyrelsen till väghållningsmyndigheten. Länsstyrelsens beslut i dessa frågor kan enligt nuvarande ordning överklagas till regeringen.

I propositionen föreslås att väghällningsmyndighetens beslut skall få överklagas till vägverket och att vägverkets beslut i ett sådant ärende inte skall få överklagas vidare.

I motion 1985/86:458 (fp) hemställs att riksdagen med ändring av propositio­nens förslag beslutar att talan mot väghållningsmyndighetens beslut skall få föras hos länsstyrelsen. Enligt motionären bör besvären behandlas av en instans som står fri från vägmyndigheterna och därigenom har förutsättning­ar att fatta opartiska beslut. Även lagrådet delar denna bedömning och föreslår att länsstyrelsen som hittills skall vara besvärsinstans. Riksdagen bör, menar motionärerna, med ändring av regeringens förslag besluta att väghållningsmyndighetens beslut skall överklagas hos länsstyrelsen.'


 


I motion 1985/86:459 (c) hemställs att riksdagen beslutar att avslå förslaget TU 1986/87:22 om ändrad besvärsordning. Motionärerna framhåller att väglagen är ett viktigt instrument i samhällsplaneringen och när det gäller att slå vakt om ett folkligt inflytande över lagens tillämpning. Den nya besvärsordning som föreslås i propositionen innebär enligt motionärerna att vägverket blir enda besvärsinstans på en rad viktiga områden. Ordningen innebär att alla frågor kommer att prövas inom vägverkets egen organisation. En bättre ordning vore, anser motionärerna, med en besvärsordning som innebär att länsstyrel­sen och regeringen blir besvärsinstanser.

Utskottet anser att det finns vissa effektivitetsskäl för den i propositionen föreslagna ordningen. Inte minst från rättssäkerhetssynpunkt men också sett från enskildas synpunkter är det emellerfid väsentligt att överprövningen ankommer på en instans som — förutom att den har saklig kompetens på området - tillika är opartisk och garanterar ett folkligt och regionalt inflytande. De ärenden varom här är fråga är typiskt sett sådana där det krävs en avvägning mellan olika intressen. Sådana lämplighetsbedömningar är inte självklara för en sektorsinriktad myndighet som vägverket. Man kan enligt utskottets meriing inte bortse från att vägverket kan komma att se ordnings-och säkerhetsfrågorna ensidigt från de synpunkter verket har att främst företräda och att andra intressen inte beaktas i fillräcklig grad.

I likhet med motionärerna och fiertalet av de remissinstanser som uttalade sig i frågan föreslår utskottet att länsstyrelsen blir besvärsinstans i stället för vägverket vid överklagande av väghållningsmyndighetens beslut. Med hänsyn till att det kan finnas ett behov av en för hela landet enhetlig praxis och att samordning över länsgränserna kan behövas i vissa fall anser utskottet att länsstyrelsens beslut skall få överklagas till regeringen.

Utskottet föreslår riksdagen att anta de bestämmelser om överklagande som i bilaga 2 betecknats som utskottets förslag (73 och 75§§). Av det anförda följer att syftet med mofionsyrkandena i allt väsentligt blir tillgodo­sett.

7. Övriga förslag i propositionen

De förslag som läggs fram i propositionen och som utskottet inte särskilt behandlat i det föregående lämnas utan erinran från utskottets sida.

8. Vissa ersättningsfrågor

Vid sin behandling av PBL-propositiohen föreslog bostadsutskottet 'vissa preciseringar och ändringar i PBL-förslaget när det gäller markägares rätt till ersättning för skador vid markintrång. Bostadsutskottets förslag godtogs av riksdagen. PBL kom alltså att få en i vissa delar avvikande utformning i förhållande till proposifionen.

Fråga uppkommer i detta sammanhang om de av bostadsutskottet utarbetade och av riksdagen antagna ändringarna i PBL om ersättning bör få genomslag också i väglagstiftningen.

I väglagen (61 §) ges bestämmelser om ersättning för skada som uppkom­mer genom inskränkningar i dispositionsrätt fill mark på grund av att allmän


 


väg har dragits eller skall dras fram. 1 lagen om enskilda vägar finns en     TU 1986/87:22 motsvarande bestämmelse (102 §). Principen är att ersättning skall utgå om pågående markanvändning avsevärt försvåras. Denna kvalifikationsgräns härrör fiån en fastighetsrättslig reform år 1972 (prop. 1972:111, bil. 2, CU 27) och gäller också vid markintrång som beslutas med stöd av andra lagar.

PBL-propositionen innehöll inget förslag till ändring av den år 1972 införda ersättningsprincipen. Vid behandlingen av PBL-förslaget ansåg bostadsutskottet att principen borde modifieras dels i PBL, dels i följdlag­stiftningen till PBL (BoU 1986/87:1, s. 144).

De ändringar som bostadsutskottet förordat innebär sammanfattningsvis att skadans storlek vid intrång i den pågående markanvändningen skall bedömas i förhållande till den del av en fastighet som berörs av intrånget (t. ex. en behandlingsenhet inom skogsbruket eller en åker eller äng på en jordbruksfastighet). Vidare föreslogs regler om att tidigare intrångsbeslut inom en tidsperiod skall beaktas vid skadebedömningen, dvs. att det är den ackumulerade skadan av flera beslut som skall avgöra om kvalifikationsgrän­sen för ersättning har överskridits eller ej. Slutligen aktualiserade bostadsut­skottet frågan om rättegångskostnadernas fördelning mellan parterna i mål hos fastighetsdomstol om bl. a. intrångsersättning.

Riksdagen har numera antagit PBL med de av bostadsutskottet förordade ändringarna. 1 sitt betänkande (BoU 1986/87:4, s. 23) om följdlagstiftningen till PBL har bostadsutskottet föreslagit motsvarande ändringar i ersättnings­reglerna i lagen (1960:690) om byggnadsminnen, naturvårdslagen (1964:822) och vattenlagen (1983:291). Även-dessa ändringar har godtagits av riks­dagen.

De av bostadsutskottet sålunda förordade ändringarna torde innebära att markägares möjlighet att få intrångsersättning något utvidgats i förhållande till vad som gäller i dag.

Trafikutskottet anser att den kvalifikationsgräns som på bostadsutskottets initiativ förts in i PBL, byggnadsminneslagen, naturvårdslagen och vattenla­gen också bör införas i väglagstiftningen. Kvalifikationsgränsen i de nu berörda paragraferna bör anges med infogande av orden "inom berörd del av en fastighet" så att ordalydelsen stämmer överens med andra ersättningsreg­ler vid vägrat tillstånd till bebyggelse m. m.

De nu förordade ändringarna torde i praktiken få synnerligen begränsad betydelse. För det första är det - enligt vad utskottet erfarit - ytterst sällan som någon fastighetsägare påkallar ersättning med åberopande av de aktuella bestämmelserna. För det andra innebär propositionens förslag att väglagens tillämpningsområde inskränks. Krav på länsstyrelsens tillstånd skall framdeles endast gälla utanför områden med detaljplan och endast för åtgärder som inte kräver bygglov. När prövning inte längre skall ske enligt väglagen blir PBL:s ersättningsregler ensamt avgörande. PBL ger emellertid inte rätt till ersättning för vägrat bygglov i den i 61 § angivna situationen.

Den ringa praktiska betydelse som ersättningsreglerna således kan antas få i framtiden medför enligt utskottets uppfattning att det inte finns behov av att införa några regler om ackumulerad skada i väglagsfiftningen.


 


I.motion 1985/86:458 (fp) yrkas att förslagen till ändringar av 47 och 61 §§     TU 1986/87:22 väglagen skall avslås i avvaktan på att riksdagen beslutat om ersättningsbe­stämmelserna i BPL.  Med hänvisning till vad utskottet nu uttalat om samordning av ersättningsreglerna i PBL och väglagstiftningen avstyrks motionen i denna del.

9. Rättegångskostnader i vissa fall

Nuvarande bestämmelser om rättegångskostnader i väglagstiftningen inne­bär bl. a. följande. Om en sakägare väcker talan om intrångsersättning eller inlösen och hans yrkande ogillas helt, får han som tappande part enligt rättegångsbalkens regler betala både sina egna och motpartens rättegångs­kostnader (69 § första stycket andra meningen väglagen och 105 § andra stycket fjärde meningen lagen om enskilda vägar). Om en sakägare haft skälig anledning att få sin talan om intrångsersättning prövad av domstol kan dock förordnas att han skall fä ersättning för sina rättegångskostnader eller att vardera parten skall bära sin egen kostnad (69 § första stycket sista meningen väglagen och 105 § andra stycket sista meningen lagen om enskilda vägar). Samma principer föreslogs i PBL-propositionen i mål om inlösen och skadeersättning enligt PBL (prop. 1985/86:1 s. 406 och s. 849).

Bostadsutskottet föreslog emellertid en regel (15 kap. 6§ PBL) som innebär att om sakägaren förlorar ett mål rörande bl. a. inträngsersättning som han väckt talan i kan domstolen förordna att han skall bära sina egna kostnader, om han inlett rättegången utan tillräckliga skäl. Har rättegången uppenbart inletts utan skälig grund, får domstolen dessutom förplikta honom att ersätta motparten dennes rättegångskostnader (BoU 1986/87:1, s. 159). Bostadsutskottets förslag godtogs äv riksdagen.

Vid sin behandling av följdlagsfiftningen till PBL uttalade bostadsutskot­tet att samma regel bör gälla även för andra mål om inlösen och intrångser­sättning än de som är aktuella i PBL (BoU 1986/87:4 s. 32).

Trafikutskottet delar uppfattningen att samma rättegångskostnadsregler bör gälla för alla mål om inlösen och intrångsersättning oavsett vilken fastighets­rättslig lagstiftning som tillämpas. Utskottet förordar därför att 69 § väglagen och 105 § lagen om enskilda vägar ändras i enlighet med det anförda.

Också de nu förordade ändringarna torde fä synnerligen begränsad betydelse. Som upplysts tidigare är det ytterst sällan som någon fastighets­ägare påkallar ersättning med åberopande av de aktuella bestämmelserna.

10.    Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

PBL och NRL skall träda i kraft den 1 juli 1987, dvs. ett halvt år senare än vad regeringen hade föreslagit. Detta har i sin tur medfört den genoiugående jämkningen av förslagen till följdlagsfiftning, att även denna bör träda i kraft den Ijuli 1987.

Mot denna bakgrund föreslår utskottet att också de nu aktuella lagarna träder i kraft den 1 juli 1987. Till följd härav skall förbud enligt 49 § väglagen fortsätta att gälla längst till utgången av juni 1990 (punkt 4 i övergångsbe­stämmelserna).


 


Med hänsyn till de ändringar utskottet föreslagit vad gäller reglerna om      TU 1986/87:22 rättegångskostnader (69 § väglagen och 105 § lagen om enskilda vägar) erfordras ytterligare en övergångsbestämmelse i resp. lag med innehåll att de gamla ersättningsreglerna skall gälla i pågående mäl.

Hemställan

Utskottet hemställer

1.            beträffande avslag på propositionen

att riksdagen avslår motion 1985/86:457 (m),

2.         beträffande handlingsberedskap för an justera PBL och därtill
hörande lagstiftning

att riksdagen avslår motion 1985/86:458 (fp) yrkande 1,

3.            beträffande länsstyrelsens tillståndsprövning

att riksdagen med avslag på motion 1985/86:458 (fp) yrkande 4 antar det genom propositionen 1985/86:118 framlagda förslaget till lag om ändring i väglagen (1971:948) såvitt avser 45 §, dock med den ändringen att paragrafen ges den i bilaga 2 såsom utskottets förslag betecknade lydelsen,

4.            beträffande tillståndsgivning till skyltar efter väg

att riksdagen lämnar mofion 1985/86:459 (c) yrkande 2 utan särskild åtgärd,

5.            beträffande besvärsordningen enligt väglageri

att riksdagen med anledning av mofionerna 1985/86:458 (fp) yrkande 3 och 1985/86:459 (c) yrkande 1 antar det i moment 3 nämnda lagförslaget såvitt avser 73 och 75§§, dock med den ändringen att paragraferna ges den i bilaga 2 såsom utskottets förslag betecknade lydelsen,

6.            beträffande vissa ersättningsfrågor

att riksdagen med avslag på motion 1985/86:458 (fp) yrkande 2 antar det i moment 3 nämnda lagförslaget såvitt avser 47 och 61 §§, dock med den ändringen att paragraferna ges den i bilaga 2 såsom utskottets förslag betecknade lydelsen,

7.         beträffande väg/ögen iövrigt
att riksdagen

a)   med anledning av propositionen antar det i moment 3 nämnda lagförslaget såvitt avser 43, 48 och 74 §§ samt övergångsbe­stämmelserna, dock med den ändringen att paragraferna och över­gångsbestämmelserna ges den i bilaga 2 såsom utskottets förslag betecknade lydelsen,

b)  beslutar att dels 69 § skall ges den i bilaga 2, såsom utskottets förslag betecknade lydelsen, dels närmast före 71 § skall införas en rubrik enligt utskottets förslag i bilaga 2 dels ock ingressen till det i moment 3 nämnda lagförslaget skall ändras på sätt följer härav,

c)   med bifall till propositionen antar det i moment 3 nämnda lagförslaget såvitt det inte omfattas av vad utskottet hemställt ovan.


10


 


8. beträffande lagen om enskilda vägar                                        TU 1986/87:22

att riksdagen

a)   med anledning av propositionen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1939:608) om enskilda vägar såvitt avser 100,102 och 105 §§ samt övergångsbestämmelserna, dock med den ändringen att paragraferna och övergångsbestämmel­serna ges den i bilaga 2 såsom utskottets förslag betecknade lydelsen,

b)   antar det i moment 8 a nämnda lagförslaget såvitt det inte omfattas av vad utskottet hemställt där.

Stockholm den 5 maj 1987 På trafikutskottets vägnar Birger Rosqvist

Närvarande: Birger Rosqvist (s), Olle Östrand (s), Olle Grahn (fp), Sven-Gösta Signell (s), Per Stenmarck (m), Rune Johansson (s), Margit Sandéhn (s), Görel Bohlin (m), Viola Claesson (vpk), Jarl Länder (s), Anders Andersson (m), Yngve Wernersson (s), Ingrid Hasselström Nyvall (fp), Rune Thorén (c) och Bertil Jonasson (c).

Reservation      ,

Länsstyrelsens tillståndsprövning (mom. 3)

Olle Grahn och Ingrid Hasselström Nyvall (båda fp) anser

dels att den del av utskottets yttrande på s. 5 som börjar med "Utskottet . anser" och slutar med "förslag i denna del" bort ha följande lydelse:

Utskottet anser att tillståndsprövningen enligt PBL och väglagen bör samordnas på ett sådant sätt att kraven i väglagen på tillstånd av länsstyrelsen för att uppföra byggnader och andra anläggningar intill eller i närheten av allmänna vägar bör upphävas i den mån det råder bygglovsplikt enligt PBL. När det gäller byggnader, andra anläggningar eller åtgärder utanför ett område med detaljplan och för vilka bygglov inte erfordras anser utskottet att det inte finns något behov av den föreslagna bestämmelsen om skyldighet att söka tillstånd hos länsstyrelsen för sådant som kan äventyra vägens bestånd, drift eller brukande. Den grundprincipen bör gälla att när en kommun beslutat att bygglov inte behövs för vissa byggnader eller åtgärder så skall fastighetsägaren inte behöva söka tillstånd hos andra myndigheter. Det bör ligga i kommunens ansvar att när den enligt PBL beslutar om undantag från bygglovspliktens omfattning ser till att de allmänna vägarnas bestånd, drift eller brukande inte äventyras. Vid beslut om minskad bygglovsplikt i anslutning till en allmän väg kan kommunen infordra yttrande från väghållningsmyndigheten för att säkerställa att beslutet inte medför olägenheter för väghållningen.

Regeringen bör omgående återkomma till riksdagen med förslag till.                  11


 


ändringar i  väglagen  som tillgodoser vad utskottet  nu förordat.  Om     TU 1986/87:22 regeringen inte hinner återkomma till riksdagen i så god tid att det av utskottet förordade förslaget kan träda i kraft den 1 juli 1987 bör i avvaktan härpå den ordning gälla som föreslås i proposifionen. Vad utskottet nu anfört bör av riksdagen ges regeringen till känna.

deb att utskottets hemställan under 3 bort ha följande lydelse: 3. beträffande länsstyrelsens tillståndsprövning att riksdagen

a)   antar det genom proposition 1985/86:118 framlagda förslaget fill lag om ändring i väglagen (1971:948) såvitt avser 45 §, dock med den ändringen att paragrafen ges den i bilaga 2 såsom utskottets förslag betecknade lydelsen,

b)   med anledning av motion 1985/86:458 (fp) yrkande 4 som sin mening ger regeringen fill känna vad utskottet härom anfört.

Särskilt yttrande

Olle Grahn (fp), Per Stenmarck (m) Görel BohUn (m), Anders Andersson (m) och Ingrid Hasselström Nyvall (fp) anför:

I utförliga reservationer till bostadsutskottets betänkande (BoU 1986/ 87:1) har folkpartiet och moderata samlingspartiets ledamöter i utskottet yrkat avslag på förslaget till den nya plan- och bygglagen. Samma ledamöter har också i särskilda yttranden till bostadsutskottets betänkande (BoU 1986/87:4) uttalat sig om behovet av reformer samt följdlagstiftningen och PBL.

I detta sammanhang vill vi hänvisa fill dessa reservationer och yttranden samt på nytt klargöra att vår principiella inställning till plan- och bygglagen är oförändrad. Vi vill emellerfid inte motsätta oss att väglagsfiftningen anpassas till de regler som kommer att gälla från den 1 juh 1987.


12


 


Propositionens lagförslag

1 Förslag till

Lag om ändring i väglagen (1971:948)

Härigenom föreskrivs i fråga om väglagen (1971:948) dels att 49, 50 och 54 §§ skall upphöra att gälla,

delsatt 1,6-9, 10-12, 14-19,22,23,26-28,33,39-48,51-53,57,61, 63-66, 68 och 70-77 §§ skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas en ny paragraf, 3 a §, av följande lydelse.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse



Denna lag gäller allmän väg.

Allmän väg är, förutom väg som anlägges enligt denna lag eller en­ligt lagen förändras till allmän, så­dan för allmän samfärdsel upplåten väg som av ålder ansetts som all­män eller enligt äldre bestämmelser anlagts som eller förändrats till all­män och som vid denna lags ikraft­trädande hålles av staten eller kom­mun.

Väg upphör att vara allmän, när vägen dragés in. Är kommun väg­hållare, upphör väg att vara allmän, när vägen enligt byggnadslagen (1947:385) upplåtes eller skall vara upplåten till allmänt begagnande som gata. Har väg upplåtits till all­mänt begagnande som gata medan staten är väghållare, upphör vägen att vara allmän, när kommunen övertar väghållningen.


Allmän väg är, förutom väg som anläggs enligt denna lag eller enligt lagen förändras till allmän, sådan för allmän samfärdsel upplåten väg som av ålder ansetts som allmän eller enligt äldre bestämmelser an­lagts som eller förändrats till allmän och som vid denna lags ikraftträ­dande hålls av staten eller en kom­mun.

En väg upphör att vara allmän, när vägen dras in. Om en kommun är väghållare, upphör vägen att vara allmän, när den enligt, plan-och bygglagen (1987:10) upplåts eller skall vara upplåten till allmänt begagnande som gata. Om en väg har upplåtits till allmänt begag­nande som gata medan staten är väghållare, upphör vägen att vara allmän, när kommunen övertar väg­hållningen.

3 a §

Vid prövning av ärenden enligt denna lag skall lagen (1987:12) om hushållning med naturresurser m. m. tillämpas.


6§'


Statens vägverk handhar väghåll­ningen för statens räkning och har tillsyn över kommuns väghållning.

Väghållningsmyndighet är, då staten är väghållare, den till vägver-


Vägverket handhar väghållning­en för statens räkning och har till­syn över kommunernas väghåll­ning.

Väghållningsmyndighet är, då staten är väghållare, den till vägver-


 


Senaste lydelse 1981:861.


13


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      TU 1986/87:22

Bilaga 1 ket hörande regionala förvaltning     ket hörande regionala förvaltning

som regeringen bestämmer och, då    som regeringen bestämmer och, då
kommun är väghållare, den kom-
        en kommun är väghållare, dén
munala nämnd som kommunfull-
         kommunala nämnd som kommun­
mäktige utser därtill.
                  fullmäktige utser därtill.

                                                                                             ..

Är staten väghållare inom områ-         Är staten väghållare inom e« om--

de med stadsplan, skall kommunen      rade med detaljplan där kommunen

tillhandahålla den  mark  som  be-      är huvudman för allmänna platser,

hövs för väg inom området.        skall kommunen tillhandahålla den

mark som behövs för väg inom om­rådet.

.8§

Underlåter  kommun  att  bygga Underlåter>« kommun att bygga

väg, för vars byggande utgått stats- väg, för vars byggande utgått stats-        .   ,

bidrag,   eller  eftersätter  kommun bidrag, eller eftersätter en kommun

skyldighet i fråga om vägs drift, kan skyldighet i fråga om vägs drift, kan

statens   vägverk   förelägga   kom- vägverket förelägga kommunen att'

munen att inom viss tid vidtaga rät- inom viss tid vidta rättelse. Omfö-

telse vid äventyr att verket låter ut- reläggandet inte följs, får verket.

föra nödvändiga åtgärder på kom- låta utföra nödvändiga åtgärder på

munens bekostnad.                             kommunens bekostnad.


Bestämmelserna i denna lag ut-
    Bestämmelserna i denna lag ut-

gör ej hinder för kommun eller gör inte hinder för en kommun eller
landstingskommun att lämna bidrag en landstingskommun att lämna bi-
till byggande av väg.
                   drag till byggande av väg.

10§ .

Till byggande av väg räknas an- Till byggande av väg räknas an­
läggning av ny väg, omläggning av
läggning av ny väg, omläggning av
väg i ny sträckning samt ombygg-
väg i ny sträckning samt ombygg­
nad och förbättring av väg.
                                     nad av väg.

Ny väg får anläggas, om vägen Ny väg får anläggas, om vägen

behövs för allmän samfärdsel eller behövs för allmän samfärdsel eller

annars kan antagas få synnerlig be- annars kan antas få synnerlig bety-

tydelse för det allmänna.                       delse för det allmänna.

Omläggning av väg i ny sträck- Omläggning av väg i ny sträck­
ning samt ombyggnad och förbätt-
ning samt ombyggnad av väg får
n>ig av väg får ske, när det är påkal-
ske, när det är påkallat från allmän
lat frän allmän synpunkt.
                                            synpunkt.

ir§

Fråga om byggande av väg prö- Fråga om byggande av väg prö­
vas av .s/a/eni väg rer efter samråd
vas av vögvrrA-e/efter samråd med
med länsstyrelsen. Har vägverket
länsstyrelsen. Om vägverket och
och länsstyrelsen olika uppfattning,
länsstyrelsen har olika uppfattning,

- Senaste lydelse 1981:861.                                                                                14


 


Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

hänskjutes frågan till  regeringens      hänskjuts   frågan   till   regeringens
prövning.
                                    prövning.

Regeringen kan förordna att fråga om byggande av väg i vissa fall skall prövas av länsstyrelsen.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


12§


Om skyldighet för staten att iord­ningställa och upplåta allmän väg som gata inom sådant område med stadsplan, för vilket staten är väg­hållare, finns bestämmelser i bygg­nadslagen (1947:385).


16 kap. 29§ plan- och bygglagen (1987:10) finns bestämmelser om skyldighet för staten att inom om­råden med detaljplan ställa i ord­ning och till allmänt begagnande upplåta gata.


14i


Inom område med fastställd ge­neralplan eller med, stadsplan eller byggnadsplan skall väg byggas i överensstämmelse med planen. Gäller annars särskilda bestämmel­ser för marks bebyggande eller an­vändning, såsom regionplan, utom-plansbestämmelser eller natur­vårdsföreskrifter, skall väg läggas så, att syftet med bestämmelserna icke motverkas.

Om särskilda skäl föreligger, kan undantag från planen eller bestäm­melserna medges av regeringen el­ler myndighet som regeringen be­stämmer. Även utan sådant medgi­vande får mindre avvikelse från plan göras, om åtgärden är förenlig med planens syfte.


Inom område med detaljplan el­ler områdesbestämmelser får väg inte byggas i strid mot planen eller bestämmelserna. Om syftet med planen eller bestämmelserna Inte motverkas, får dock mindre avvi­kelser göras.

Gäller naturvårdsföreskrifter el­ler andra särskilda bestämmelser för marks bebyggande eller _anr vändning än som avses i första stycket skall väg byggas så, att syf­tet med bestämmelserna inte mot­verkas.

Om det finns särskilda skäl, får regeringen eller myndighet som re­geringen bestämmer medge undan­tag från bestämmelser som avses i andra stycket.


I5§


För byggande av väg skall upp­rättas arbetsplan. Arbetsplan får uppdelas i förberedande och kom­pletterande arbetsplan.

I arbetsplan skall anges den mark som behöver tagas i anspråk för företaget. Arbetsplan skall även in­nehålla för företagets genomföran­de i övrigt behövliga uppgifter. / förberedande arbetsplan behöver uppgifter av sistnämnt slag redovi­sas endast i huvuddrag. .


För byggande av väg skall upp­rättas en arbetsplan.

I arbetsplanen skall anges den mark som behöver tas i anspråk för väganordningar och för genomfö-raiidet av vägbyggnadsföretaget. Planen skall även innehålla de upp­gifter soin i övrigt behövs för att genomföra företaget.


 


' Senaste lydelse 1981:861.


15


 


Nuvarande lydelse

Förberedande arbetsplan skall fullständigas genom kompletteran­de arbetsplan så snart det kan ske.


Föreslagen lydelse


TU 1986/87:22 Bilaga 1


16§


Vid utarbetande av arbetsplan skall samråd i fråga om vägens sträckning och vägförslagets ut­formning i övrigt ske med berörda fastighetsägare och myndigheter samt andra som kan ha ett väsent­ligt intresse i saken.

Förfarandet enligt första stycket får efter omständigheterna förenk­las i fråga om arbetsplan för väg, som enligt fastställd generalplan el­ler enligt stadsplan eller byggnads-plan skall ingå i trafikled eller an­nan allmän plats, om ej avvikelse föreslås från vad som bestämts i sådan plan.

Avser arbetsplan endast ombygg­nad eller förbättring av väg, får för­farandet enligt första stycket efter omständigheterna förenklas med iakttagande av att ägare till fastig­het, av vilken mark skall tagas i anspråk, alltid skall beredas tillfälle att yttra sig. Vad som sagts nu gäl­ler i fråga om kompletterande ar­betsplan även i andra fall samt äger vidare tillämpning på arbets­plan som innefattar endast ändring av arbetsplan för ännu ej färdig­ställt vägbyggnadsföretag.


Vid utarbetande av en arbetsplan skall samråd i fråga om vägens sträckning och vägförslagets ut­formning i övrigt ske med berörda fastighetsägare och myndigheter samt andra som kan ha ett väsent­ligt intresse i saken.

Förfarandet enligt första stycket får efter omständigheterna förenk­las i fräga om en arbetsplan för väg, som enligt detaljplan skall ingå i all­män plats eller som är förutsatt i områdesbestämmelser.

Avser arbetsplan endast ombygg­nad av väg, får förfarandet enligt första stycket efter omständigheter­na förenklas med iakttagande av att ägare till en fastighet, av vilken mark skall tas i anspråk, alltid skall beredas tillfälle att yttra sig. Detta skall även tillämpas på en arbets­plan som innefattar endast ändring av planen för ett vägbyggnadsföre­tag som ännu ej är färdigställt.


17§


Arbetsplan skall utställas för granskning.

Arbetsplan för väg, som enligt fastställd generalplan eller enligt stadsplan eller byggnadsplan skall ingå i trafikled eller annan allmän plats, behöver icke utställas, om den ej avviker från vad som be­stämts i sådan plan.

Ej heller behöver arbetsplan som avser endast ombyggnad eller för­bättring av väg utställas, om ej mark behöver tagas i anspråk med vägrätt eller rätt som avses i 35 § eller om sådant ianspråktagande skriftligen   medgivits   av   berörda


En arbetsplan skall ställas ut för granskning.

En arbetsplan för väg, som enligt detaljplan skall ingå i allmän plats eller som är förutsatt i områdesbe­stämmelser, behöver inte ställas ut.

Inte heller behöver en arbetsplan som avser endast ombyggnad av väg ställas ut, om inte mark behö­ver tas i anspråk med vägrätt eller rätt som avses i 35 § eller om ett sådant ianspråktagande skriftligen medgivits av berörda fastighetsäga-


16


 


Nuvarande lydelse

fastighetsägare och innehavare av nyttjanderätt eller servitutsrätt. Under samma förutsättningar kan utställelse underlåtas i fråga om kompletterande arbetsplan även i andra fall samt i fråga om arbets­plan som innefattar endast ändring av arbetsplan för ännu ej färdig­ställt vägbyggnadsföretag.


Föreslagen lydelse

re och innehavare av nyttjanderätt eller servitutsrätt. Under samma förutsättningar kan utställelse un­derlåtas i fråga om en arbetsplan som innefattar endast ändring av planen för ett vägbyggnadsföretag som ännu ej är färdigställt.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


18 §"


Arbetsplan fastställes av statens vägverk efter samråd med länssty­relsen. Har vägverket och länssty­relsen olika uppfattning, hänskjutes frågan om fastställelse av planen till regeringens prövning.

I fall då utställelse underlåtits med stöd av I7§ tredje stycket be­höver fastställelse ej ske.

Beslut om fastställelse av arbets­plan är förfallet, om ej inom fem år från utgången av det år, under vil­ket beslutet vann laga kraft, vägens sträckning blivit i sin helhet tydligt utmärkt på marken och i arbets­planen angivet vägbyggnadsarbete påbörjats. Om synnerliga skäl före­ligger, kan regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, vägver­ket förlänga tiden, varje gång med högst tre år.


Arbetsplan fastställs av vägver­ket efter samråd med länsstyrelsen. Om vägverket och länsstyrelsen har olika uppfattning, hänskjuts frågan om fastställelse av planen till regeringens prövning.

I sådana fall då utställelse har underiåtits med stöd av 17§ tredje stycket behöver fastställelse inte ske.

Ett beslut om fastställelse av en arbetsplan är förfallet, om inte inom fem år från utgången av det år, under vilket beslutet vann laga kraft, vägens sträckning har blivit i sin helhet tydligt utmärkt på mar­ken och det i arbetsplanen angivna vägbyggnadsarbetet har påbörjats. Om synnerliga skäl föreligger, kan regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, vägverket förlänga tiden, varje gång med högst tre år.


19§


Byggande av väg får påbörjas först sedan arbetsplan, som ej en­dast är förberedande, upprättats och, ifall då så behövs, blivit fast­ställd.


Byggande av väg får påbörjas först sedan arbetsplan har upprät­tats och, när det behövs, har blivit fastställd.


22 §-


Fråga om förändring av enskild väg till allmän prövas av statens vägverk efter samråd med länssty­relsen. Har vägverket och länssty­relsen olika uppfattning, hänskjutes frågan till regeringens prövning.


Fråga om förändring av enskild väg till allmän prövas av vägverket efter samråd med länsstyrelsen. Om vägverket och länsstyrelsen har olika uppfattning, hänskjuts frågan till regeringens prövning.


 


" Senaste lydelse 1981:861. ' Senaste lydelse 1981:861.


17


1* Riksdagen 1986/87.15 saml. Nr 22


Regeringen kan förordna att fråga om förändring av enskild väg till allmän i vissa fall skall prövas av länsstyrelsen.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


TU 1986/87:22 Bilaga 1


23 §


Gata inom sådant område med stadsplan, för vilket staten är väg­hållare, kan under förutsättning som anges i 21 § förklaras tillika vara allmän väg. Bestämmelserna i 22 § äger motsvarande tillämpning på ärende om sådan förklaring.


Under de förutsättningar som anges i 21 § kan i de fall staten är väghållare en gata inom ett område med detaljplan förklaras tillika vara allmän väg. Bestämmelserna i 22 § tillämpas på ärende om en sådan förklaring.


26 § Väg skall hållas i ett för samfärdseln tillfredsställande skick genom underhåll, reparation och andra åtgärder.

Genom renhållning skall vägom­råde hållas i sådant skick att skäliga sanitära hänsyn och treynadshän-syn blir tillgodosedda. Detsamma gäller i fråga om mark till en bredd av 25 meter intill parkeringsplats el­ler rastplats som är väganordning, i den mån allmänheten har tillträde till marken. Ifråga om område med stadsplan eller byggnadsplan äger detta stycke tillämpning endast på vägområde för motorväg eller mo­tortrafikled.

De åtgärder som behövs för än­damål som anges i första och andra styckena räknas till drift av väg. Om särskilda skäl föreligger, kan länsstyrelsen medge inskränkning i skyldigheten att vidtaga sådana åt­gärder. Länsstyrelsen meddelar därvid de föreskrifter som behövs.

Genom renhållning skall vägom­rådet hållas i ett sådant skick att skäliga sanitära hänsyn och trev­nadshänsyn blir tillgodosedda. Det­samma gäller i fråga om mark till en bredd av 25 meter'intill parkerings­plats eller rastplats som är vägan-ordning, i den mån allmänheten har tillträde till marken. Inom områden med detaljplan gäller detta stycke endast vägområden för motorväg eller motortrafikled.

De åtgärder som behövs för så­dana ändamål som anges i första och andra styckena raknäs till drift av väg. Till drift av väg räknas ock­så serviceåtgärder och förbätt­ringsåtgärder. Om särskilda skäl föreligger, kan vägverket besluta om inskränkning i skyldigheten att vidta åtgärder för drift av väg. Väg­verket meddelar därvid de före­skrifter som'behövs.

27 §


Statens skyldighet att inom så­dant område med stadsplan, för vil­ket staten är väghållare, ombesörja drift av allmän väg, som upplåtas till gata, begränsas av byggnadsla­gen (1947:385). Detsamma gäller i fråga om gata, som förklarats tillika vara allmän väg.


Inom område med detaljplan, där kommunen är huvudman för allmänna platser och staten är väghållare, begränsas statens skyl­dighet att ombesörja drift av allmän väg av 6 kap. 29 § andra stycket plan- och bygglagen (1987:10) Detsamma gäller i fråga om gata, som har förklarats tillika vara all­män väg.


18


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

28 §


TU 1986/87:22 Bilaga 1


 


Behöver för väganordning, vars utförande ingår i drift av väg, tagas i anspråk mark utöver den som re­dan hör till vägen, skall upprättas arbetsplan, vari anges den mark som behöver tagas i anspråk. Be­stämmelserna i 13, 14 och l6-20§§ äger motsvarande tillämpning på planen. Denna skall därvid såvitt angår tillämpningen av 16 § tredje stycket, 17 § tredje stycket och 18 § andra stycket anses som sådan ar­betsplan som avser endast ombygg­nad eller förbättring av väg.


Behöver för en väganordning, vars utförande ingår i drift av väg, tas i anspråk mark utöver den som redan hör till vägen, skall upprättas en arbetsplan, vari anges den mark som behöver tas i anspråk. Bestäm­melserna i 13, 14 och 16-20 §§iÅ:a// därvid tillämpas. Såvitt angår till-lämpningen av 16 § tredje stycket, 17 § tredje stycket och 18 § andra stycket skall arbetsplanen anses som en sådan plan som avser en­dast ombyggnad av väg.


33 §


I fråga om mark till väg, som en­ligt/fl.y/irä/W generalplan eller en­ligt stadsplan är avsedd till gata, annan allmän plats eller särskilt trafikområde, äger 30—32§§ ej tillämpning, sedan marken tagits i anspråk av kommunen för avsett ändamål.


I fråga om mark till väg, som en­ligt en detaljplan där kommunen är huvudman för allmänna platser är avsedd till allmän plats, tillämpas inte 30-32 §§, sedan marken tagits i anspråk av kommimen för avsett ändamål.


39 §


Enskild körväg får ej anslutas till allmän väg utan länsstyrelsens till­stånd. Ej heller får utan sådant till­stånd enskild körvägs anslutning till allmän väg ändras. Vad som sagts nu äger motsvarande tillämpning . på sådan utfart från fastighet och sådan brygga som kan användas för körtrafik.

Vid behandling av fråga om till­stånd enligt första stycket skall länsstyrelsen pröva om den till­tänkta åtgärden är lämplig med hän­syn till trafiksäkerheten och fram­komligheten på den allmänna vä­gen. I samband med tillstånd kan länsstyrelsen meddela föreskrift om väganslutningens läge och utföran­de i övrigt.


En enskild körväg får inte anslu­tas till en allmän väg utan väghåll­ningsmyndighetens tillstånd. Inte heller får utan sådant tillstånd e/t enskild körvägs anslutning till en allmän väg ändras. Vad som sagts nu gäller också i fråga om sådana utfarter från fastigheter och sådana bryggor som kan användas för kör­trafik.

Vid behandling av en fråga om tillstånd enligt första stycket skall väghållningsmyndigheten pröva om den tilltänkta åtgärden är lämp­lig med hänsyn till trafiksäkerheten och framkomligheten på den all­männa vägen. I samband med till­stånd kan väghållningsmyndighe­ten meddela föreskrifter om väg­anslutningens läge och utförande i övrigt.


40 i


Om det är nödvändigt med hän­syn till trafiksäkerheten eller fram­komligheten  på allmän  väg,  kan


Om det är nödvändigt med hän­syn till trafiksäkerheten eller fram­komligheten på en allmän väg, kan


19


 


Nuvarande lydelse

länsstyrelsen förordna att enskild vågs anslutning till den allmänna vägen skall spärras av eller ändras genom väghållningsmyndighetens försorg. Vad som sagts nu äger motsvarande tillämpning på utfart från fastighet och på brygga.


Föreslagen lydelse

väghållningsmyndigheten förordna att en enskild vägs anslutning till den allmänna vägen skall spärras av eller ändras och verkställa förord­nandet. Vad söm sagts nu gäller också i fråga om utfarter från fas­tigheter och bryggor.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


41§


I samband med tillstånd enligt 39 § eller i stället för förordnande enligt 40 § eller i samband med för­ordnande enligt 40 § om ändring av anslutning kan länsstyrelsen i fråga om enskild väg meddela trafikföre­skrift varigenom trafik med motor­drivet fordon pä vägen eller del där­av förbjudes eller inskränkes. Om särskilda skäl föreligger, kan läns­styrelsen för visst ändamål medge undantag från sådan trafikföre­skrift.


I samband med tillstånd enligt 39 § eller i stället för förordnande enligt 40 § eller i samband med för­ordnande enligt 40 § om ändring av anslutning kan väghållningsmyn­digheten i fråga om en enskild väg meddela trafikföreskrifter varige­nom trafik med motordrivna fordon på vägen eller del därav förbjuds eller inskränks. Om det finns sär­skilda skäl, kan väghållningsmyn­digheten medge undantag från så­dana trafikföreskrifter.


42 §


Bestämmelserna i 39-41 §§ gäl­ler ej i fråga om enskild väg som är upptagen i fastställd generalplan eller i stadsplan eller byggnads­plan.


Bestämmelserna i 39-41 §§ gäl­ler inte i fråga om enskilda vägar som är redovisade i detaljplan eller förutsatta i områdesbestämmelser.


43 i


Inom vägområde får ej utan läns­styrelsens tillstånd vidtagas åtgärd eller förekomma anordning, som kan vara till olägenhet för vägens bestånd, drift eller brukande. I samband med tillstånd meddelar länsstyrelsen de föreskrifter som behövs. Tillstånd kan när som helst återkallas.

Första stycket gäller ej åtgärd el­ler anordning, som är nödvändig för vägarbete som ulföres genom väghållningsmyndighetens försorg eller för arbete som avses i 44 §. Första stycket gäller ej heller sådan grind eller bom, som behövs vid korsning mellan väg och järnväg, spårväg  eller vattenväg eller för


Inom ett vägområde fär inte utan väghållningsmyndighetens tillstånd

/. uppföras byggnader, göras tillbyggnader eller utföras andra anläggningar eller anordningar,

2. vidtas andra åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäkerheten eller vara till olägenhet för vägens bestånd, drift eller brukande.

I samband med tillstånd får väghållningsmyndigheten meddela de föreskrifter som behövs. Ett till­stånd kan när som helst återkallas.

Bestämmelserna i första stycket gäller inte för sådant arbete som avses i 44§.


20


 


Nuvarande lydelse gränsbevakningen eller försvaret.


Föreslagen lydelse

Om tillstånd saknas eller har återkallats, får väghållningsmyn­digheten vidta de åtgärder som be­hövs för rättelse.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


44 §


Elektrisk ledning, vattenledning
eller annan ledning får ej dragas
inom vägområde, om ej väghåll­
ningsmyndigheten medgivit det el­
ler, när tillstånd enligt lag eller an­
nan författning lämnats i annan
ordning, anmälan om arbetet gjorts
hos
      väghållningsmyndigheten.

Väghållningsmyndigheten medde­lar de föreskrifter om arbetets be­drivande och om rätt till upplag el­ler annan anordning som, utöver vad som är särskilt föreskrivet, be­hövs med hänsyn till vägens be­stånd, drift eller brukande.

Första stycket äger motsvarande tillämpning i fråga om arbete på redan dragen ledning. Påkallas på grund av inträffad skada skyndsam reparation av ledning som dragits inom vägområde och skulle dröjs­mål med arbetets igångsättande vålla avsevärd olägenhet, får arbe­tet påbörjas utan att tillstånd med­delats av väghållningsmyndigheten eller anmälan om arbetet gjorts hos denna enligt första stycket. Led­ningens ägare skall dock snarast un­derrätta väghållningsmyndigheten om arbetet.


Inom ett vägområde/år inte utan väghållningsmyndighetens tillstånd

1.   dras elektriska ledningar, vat­tenledningar eller andra ledningar,

2.   utföras arbeten på en redan dragen ledning.

Väghållningsmyndigheten får meddela de föreskrifter om arbetet och om rätt till upplag eller annan anordning som behövs med hänsyn till vägens bestånd, drift eller bru­kande.

Tillstånd enligt första stycket be­hövs inte när tillstånd har medde­lats enligt annan lag eller författ­ning och anmälan om arbetet har gjorts hos väghållningsmyndighe­ten.

Om det på grund av inträffad ska­da krävs skyndsam reparation av en ledning som har dragits inom ett vägområde får arbetet påbörjas utan tillstånd eller anmälan. Led­ningens ägare skall i så fall snarast underrätta väghållningsmyndighe­ten om arbetet.


45 §


Ljusanordning, som kan menligt påverka ljusförhållandena för trafi­ken på väg, får ej utan länsstyrel­sens tillstånd finnas anbringad in­till vägområdet. I samband med tillstånd meddelar länsstyrelsen de föreskrifter som behövs med hän­syn till trafiksäkerheten.

Första stycket gäller ej ljusan­ordning inom område med stads­plan eller byggnadsplan.


Intill ett vägområde får inte utan länsstyrelsens tillstånd

1.  uppföras byggnader, göras
tillbyggnader eller utföras andra
anläggningar eller anordningar el­
ler vidtas andra sådana åtgärder
som kan vara till olägenhet för vä­
gens bestånd, drift eller brukande.

2. finnas anbringade ljusanord­
ningar som försämrar ljusförhål­
landena för trafiken på vägen.

I samband med tillstånd jår läns­styrelsen meddela de föreskrifter som behövs. Ett tillstånd kan när som helst återkallas.


21


1** Riksdagen 1986/87 15saml. Nr22


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

Bestämmelserna i första stycket gäller inte inom områden med de­taljplan och inte heller i fråga om åtgärder för vilka bygglov krävs.

Om tillstånd saknas eller har återkallats får länsstyrelsen med­dela beslut om att rättelse skall ske genom väghållningsmyndighetens försorg. I samband med ett sådant beslut får länsstyrelsen meddela de föreskrifter som behövs.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


46 §


Tavla, skytt, inskrift eller därmed jämförlig anordning för reklam, propaganda eller liknande ändamål får ej utan länsstyrelsens tillstånd finnas anbringad utomhus intill vägområde på mindre avstånd än 50 meter från vägområdet. Vad som sagts nu gäller ej anordning, som är anbringad på byggnad och som tjänar till upplysning om pä stället bedriven affärsrörelse eller annan verksamhet, och ej heller an­slagstavla för meddelanden röran­de kommunala angelägenheter, fö­reningssammanträden, auktioner eller dylikt. I samband med till­stånd meddelar länsstyrelsen de fö­reskrifter som behövs med hänsyn till trafiksäkerheten.

I fråga om område med stads­plan eller byggnadsplan äger första stycket tillämpning endast på an­ordning intill vägområde för motor­väg eller motortraflkled.


Inom ett avstånd av 50 meter från ett vägområde får inte utan länsstyrelsens tillstånd skyltar eller därmed jämförliga anordningar för reklam, propaganda eller liknande ändamål finnas uppsatta utomhus.

/ samband med tillstånd får läns­styrelsen meddela de föreskrifter som behövs med hänsyn till trafik­säkerheten.

Béstämiyielserna i första stycket gäller inte

1.   inom områden med detaljplan eller

2.   för sådana anordningar som är uppsatta på byggnader för upp­lysning om affärsrörelse eller an­nan verksamhet på stället eller

3.   för anslagstavlor för medde­landen som rör kommunala angelä­genheter, föreningssammanträden, auktioner eller dvlikt.


47 §


Inom ett avstånd av tolv meter från vägområde får utan länsstyrel­sens tillstånd ej uppföras byggnad och ej heller förekomma annan an­ordning, som kan inverka menligt på trafiksäkerheten. Om det är nöd­vändigt av hänsyn fill trafiksäker­heten, kan länsstyrelsen föreskriva ökning av avståndet, dock högst till 50 meter. Vid korsning, i samma plan mellan allmänna vägar, mel­lan allmän väg och enskild alhnän-neligen befaren väg eller mellan allmän väg och järnväg eller spår-


Inom ett avstånd av tolv meter från ett vägområde får //7/e utan länsstyrelsens tillstånd uppföras byggnader, göras tUlbyggnader el­ler utföras andra anläggningar el­ler anordningar eller vidtas andra sådana åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäkerheten. Läns­styrelsen kan, om det är nödvändigt med hänsyn till trafiksäkerheten, föreskriva att avståndet ökas, dock högst till 50 meter.

Vid korsning i samma plan mel­lan en allmän väg och en


22


 


Nuvarande lydelse

väg får ej utan länsstyrelsens till­stånd byggnad uppföras eller an­nan för trafiksäkerheten menlig an­ordning förekomma intill vägom­råde innanför räta linjer mellan punkter, som är belägna i de kor­sande vägarnas mittlinjer 75 meter från korsningen.

Stängsel, som kan förorsaka snö­samling på väg, får ej förekomma intill vägområde utan länsstyrel­sens tillstånd.

I samband med tillstånd enligt första eller andra stycket meddelar länsstyrelsen de föreskrifter som behövs med hånsyn till trafiksäker­heten.


Föreslagen lydelse

1.    annan allmän väg,

2. enskild väg som i större ut­
sträckning används av allmänheten
för trafik,

i.järnväg,

4. spårväg får inte utan länsstyrelsens tillstånd uppföras byggnader, göras till­byggnader eller utföras andra an­läggningar eller anordningar eller vidtas andra sådana åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäker­heten. Tillstånd krävs inte. för åt­gärder som skall utföras utanför I första stycket angivet område och utanför de räta sammanbindnings­linjerna mellan punkter, som är be­lägna i de korsande vägarnas mitt­linjer 75 meter från korsningen.

I samband med tillstånd/år läns­styrelsen meddela de föreskrifter som behövs.

Bestämmelserna i första och andra styckena om krav på tillstånd av länsstyrelsen gäller Inte inom områden med detaljplan. De gäller inte heller i fråga om åtgärder för vilka bygglov krävs.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


48 §


Från det beslut om fastställande av arbetsplan vunnit laga kraft till dess vägföretaget slutförts, får inom det i arbetsplanen upptagna vägområdet ej utan länsstyrelsens tillstånd uppföras byggnad eller vidtagas åtgärd, som kan väsentligt försvåra områdets användning för vägändamål.

För tid som anges i första stycket äger bestämmelserna i 47 § första stycket om förbud att utan länssty­relsens tillstånd uppföra byggtiad motsvarande tillämpning.


Inom del i en arbetsplan angivna vägområdet får inte ulan väghåll-ningsmyndighelens tillstånd upp­föras byggnader, göras tillbygg­nader, utföras andra anläggningar eller anordningar eller vidtas andra sådana åtgärder, som kan väsent­ligt försvåra områdets användning för vägändamål. Förbudet gäller från det att beslutet om faststäl­lelse av arbetsplanen har vunnit laga kraft till dess att vägområdet har tagits i anspråk för väg.

För tid som anges i första stycket gäller bestämmelserna i 47 § första och andra styckena om förbud att utan länsstyrelsens tillstånd uppfö­ra byggnader, göra tillbyggnader, ulföra andra anläggningar eller an-


23


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                     TU 1986/87:22

Bilaga 1 ordningar eder vidta andra sådana

åtgärder.

Förbud enligt första eller andra Förbud enligt första eller andra

stycket upphör att gälla, när beslut stycket upphör att gälla, när beslut

om fastställande av arbetsplan upp- om fastställelse av en arbetsplan

häves eller förfaller.                               upphävs eller förfaller.

1 samband med tillstånd enligt  I samband med tillstånd får väg-

första eller andra stycket meddelar hållningsmyndigheten meddela de

länsstyrelsen  de  föreskrifter  som     föreskrifter som behövs,
behövs.

49§

Sedan fråga väckts om byggande av väg, kan länsstyrelsen meddela förbud att ulan länsstyrelsens till­stånd uppföra byggnad på mark som kan antagas komma att ingå i vägområdet eller ligga i dess ome­delbara närhet. Sådant förbud får ej meddelas för längre tid än tre år. Om synnerliga skäl föreligger, kan länsstyrelsen förlänga tiden, varje gång med högst tre år.

Förbud enligt första stycket upp­hör att gälla, när beslut om fast­ställande av arbetsplan för väg­byggnadsföretaget vinner laga kraft.

I samband med tillstånd enligt första stycket meddelar länsstyrel­sen de föreskrifter som behövs.

50 §* Utan hinder av 47—49§§ får byggnad uppföras, anordning före­komma eller åtgärd vidtagas inom område med stadsplan eller bygg­nadsplan.

5I§
Förbud enligt 45-49§ gäller éj i
         Förbud enligt 45-45 § gäller inte

fråga om byggnad eller annan an- i fråga om byggnader, andra an­
ordning inom det förbudsbelagda läggningar eller anordningar eller
området som lagligen påbörjats in- åtgärder som lagligen har påbörjats
nan förbudet blev tillämpligt där.
   innan dei blev förbjudet.

52 §

Är lagligen påbörjad anordning      Om en byggnad, annan anlägg-

belägen inom område där förbud     ning eller anordning som är belä-

enligt 45-47§ är tillämpligt och      gen inom område som avses i 45-

medför den på grund av ändrade     47 § på grund av ändrade förhål-

'• Senaste lydelse 1972: 786.                                                                              24


 


Nuvarande lydelse

förhållanden eller i annat fall sådan olägenhet att begäran om tillstånd enligt 45—47§ skulle ha avslagits, kan länsstyrelsen meddela föreläg­gande om avlägsnande, ändring el­ler utbyte av anordningen eller om vidtagande av annan åtgärd. Vad som sagts nu gäller i fråga om byggnad endast, om byggnaden kan flyttas utan svårighet eller är av ringa värde.

/ beslut om föreläggande enligt denna paragraf kan länsstyrelsen utsätta vite.


Föreslagen lydelse

lunden eller av annan anledning har kommit att medföra sådana olägenheter att begäran om till­stånd enligt 45-47 § skulle ha av­slagits, får länsstyrelsen meddela föreläggande att ta bort den eller vidta någon annan åtgärd med den. Beträffande byggnader får dock så­dant föreläggande meddelas endast om byggnaden kan flyttas utan svå­righet eller är av ringa värde.

Bestämmelserna i första stycket gäller inte inom områden med de­taljplan.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


53 §


Är del nödvändigt för vinnande av fri sikt eller är det annars påkal­lat av hänsyn till trafiksäkerheten, kan länsstyrelsen besluta att träd eller buske intill vägområde får av­lägsnas eller kvistas genom väghåll­ningsmyndighetens försorg.

Är sådan anordning intill väg som ej utgöres av byggnad till hinder för vägens drift, kan länssty­relsen besluta att anordningen får avlägsnas genom väghållnings-myndighetens försorg.

I samband med beslut enligt förs­ta eller andra stycket meddelad lånsstyrelsen de föreskrifter som behövs.


Om träd eller buskar intill ett vägområde medför olägenheter för trafiksäkerheten, får länsstyrelsen besluta att träden eller buskarna skall avlägsnas eller kvistas genom väghållningsmyndighetens försorg. I samband med beslutet får länssty­relsen meddela de föreskrifter som behövs.


54«

Intill vägområde får ej upptagas grop eller grav som kan medföra fara för vägens bestånd.

57 §


Har mark fill väg enligt fastställd generalplan eller enligt stadsplan tagits i anspråk av kommunen för gata, annan allmän plats eller sär­skilt trafikområde, skall väghål­laren fullgöra dessförinnan upp­kommen ersättnings- och inlös­ningsskyldighet enligt 55 och 56§§, oavsett att vågrätten upphört till följd av 33 §.


Om mark till väg inom en detalj­plan där kommunen är huvudman för allmänna platser har tagits i an­språk av kommunen som allmän plats, skall väghållaren fullgöra dessförinnan uppkommen ersätt­nings- och inlösningsskyldighet en­ligt 55 och 56§§, trots att vågrätten har upphört till följd av 33 §.


25


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

61 f


TU 1986/87:22 Bilaga 1


 


Medför vägran av tillstånd som avses i 47 § första stycket att på­gående markanvändning avsevärt försväras, är fastighetsägaren och innehavare av nyttjanderätt eller annan särskild rätt till fastigheten berättigade till ersättning av väghål­laren för den skada de härigenom lider.

Första stycket äger motsvarande tUlämpning, om tillstånd som avses i 4S första eller andra stycket eller 49 § första stycket vägrats och för­bud som avses i nämnda paragra­fer varit gällande längre tid än fem år i följd.


Om vägran av tillstånd som avses i 47 § medför att pågående markan­vändning avsevärt försvåras, är fas­tighetsägaren och innehavare av nyttjanderätt eller annan särskild rätt till fastigheten berättigade till ersättning av väghållaren för den skada de härigenom lider.

Bestämmelserna i första stycket tillämpas också, om tillstånd som avses i 48 § har vägrats och förbud som avses i den paragrafen har gällt längre tid än fem år i följd.


63 §


Väghållaren skall ersätta skada till följd av att han förvärvat rätt att inrätta särskild vinterväg, rätt att nyttja mark i närheten av vägom­råde för upplag eller liknande ända­mål i samband med byggande av väg, rätt att anordna tillfällig väg, rätt att intill vägområde uppsätta snöskärm eller rätt till takt för drift av väg. Han skall också ersätta ska­da till följd av åtgärd som avses i 34 eller 53 §. För skada till följd av åt­gärd som avses i 53 'k första stycket utgår ersättning dock endast om skadan är avsevärd. Vad som sagts nu gäller ej, om det avtalats eller uppenbarligen förutsatts att ersätt­ning icke skall lämnas.


Väghållaren skall ersätta skador till följd av att han har förvärvat rätt

/. att inrätta särskild vinterväg,

2.   att nyttja mark i närheten av vägområde för upplag eller liknan­de ändamål i samband med byggan­de av väg,

3.   att anordna tillfällig väg,

4.   att intill vägområde sätta upp snöskärm,

5.    till takt för drift av väg.
Väghållaren skall också ersätta

skador till följd av åtgärder som avses i 34§, 45 §fiärde stycket eller 53 § eller tillföljd av ett föreläggan­de som har meddelats med stöd av

52 §. För skador som har uppstått till följd av åtgärder som avses i

53 § utgår ersättning endast om ska­dorna är avsevärda.

Bestämmelserna i första och andra styckena gäller inte om det har avtalats eller uppenbarligen för­utsatts att ersättning inte skall läm-.nas.


64 §


Skada till följd av föreläggande som meddelats med stöd av 52 § skall ersättas av väghållaren.


Föreläggande enligt 52 § får för­enas med vite eller med föreskrift att åtgärden, om föreläggandet inte följs, kan komma alt ulföras


 


' Senaste lydelse 1972:786.


26


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

genom väghållningsmyndighetens försorg på den försumliges bekost­nad.

Följs inte ett föreläggande som innebär att åtgärden kan ulföras genom väghållningsmyndighetens försorg skall länsstyrelsen, om det inte finns skäl till annat, besluta alt åtgärden skall utföras och hur det skall ske. Därvid skall länsstyrelsen se till att oskäliga kostnader inte uppslår.

I beslut om föreläggande enligt första stycket eller beslut enligt andra stycket får förordnas att be­slutet skall gälla omedelbart.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


65 §


Vad som avtalats eller uppenbar­ligen förutsatts skola gälla mellan väghållaren och fastighetens ägare eller annan sakägare i fråga om er­sättning enligt 55, 58, 61, 63 eller 64 § gäller även mot den som efter det rätten till ersättning uppkom förvärvat sakägarens rätt till fas­tigheten eller anordningen.


Vad som har avtalats eller up­penbarligen förutsatts gälla mellan väghållaren och fastighetens ägare eller annan sakägare i fråga om er­sättning enligt 55, 58, 61 eller 63 § gäller även mot den som efter det rätten till ersättning uppkom har förvärvat sakägarens rätt till fas­tigheten eller anordningen.


66 §


Har överenskommelse ej träffats om ersättning enligt 55, 58, 61, 63 eller 64 § eller om inlösen enligt 56, 59 eller 62 §, skall den som vill göra anspråk på ersättning eller fordra inlösen väcka talan vid den fastig­hetsdomstol inom vars område fas­tigheten eller anordningen är belä­gen. Även väghållare kan på sätt som nu sagts påkalla prövning av ersättning som tillkommer fastig­hetsägare eller annan sakägare.


Har överenskommelse inte träf­fats om ersättning enligt 55, 58, 61 eller 63 § eller om inlösen enligt 56, 59 eller 62 §, skall den som vill göra anspråk på ersättning eller fordra inlösen väcka talan vid den fastig­hetsdomstol inom vars område fas­tigheten eller anordningen är belä­gen. Även väghållaren kan på sam­ma sätt påkalla prövning av ersätt­ning som tillkommer fastighetsäga­re eller annan sakägare.


68 §«


Om borgenär som avses i 67 § första stycket lider föriust till följd av att nedsättning ej skett, är han berättigad att av väghållaren få gottgörelse för förlusten mot av­skrivning på fordringshandlingen. Detsamma gäller, om borgenären lider förlust därigenom, att ersätt-


Om en borgenär som avses i 67 § första stycket lider förlust till följd av att nedsättning inte har skett, är han berättigad att av väghållaren få gottgörelse för förlusten mot av­skrivning pä fordringshandlingen. Detsamma gäller, om borgenären lider föriust därigenom, att ersätt-


 


' Senaste lydelse 1972:786.


27


 


Nuvarande lydelse

ning enligt 55, 58 eller 61 § blivit för lågt beräknad och ersättningen till följd av överenskommelse mellan väghållaren och fastighetens ägare eller av annan anledning ej blivit prövad av domstol. I fråga om gott­görelse som nu sagts äger 65 § mot­svarande tillämpning på förhållan­det mellan väghållaren och borge­nären.

Har mark till väg enligt fastställd generalplan eller enligt stadsplan tagits i anspråk av kommunen för gata, annan allmän plats eller sär­skilt trafikområde, skall väghål­laren fullgöra dessförinnan upp­kommen skyldighet enligt första stycket, oavsett att vågrätten upp­hört till följd av 33 §.

Talan om gottgörelse väckes vid fastighetsdomstol som anges i 66§.


Föreslagen lydelse

ning enligt 55, 58 eller 61 § blivit för lågt beräknad och ersättningen till följd av överenskommelse mellan väghållaren och fastighetens ägare eller av annan anledning inte har prövats av domstol. I fråga om så­dan gottgörelse skall 65 § tdlämpas på förhållandet mellan väghållaren och borgenären.

Om mark till väg inotn en detalj­plan där kommunen är huvudman för allmänna platser har tagits i an­språk av kommunen sotn allmän plats, skall väghållaren fullgöra dessförinnan uppkommen skyldig­het enligt första stycket, trots att vågrätten har upphört till följd av 33 §.

Talan om gottgörelse väcks vid den fastighetsdomstol som anges i 66 §.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


70 §


Har kommun enligt 7 § tillhanda­hållit staten mark för väg, är kom­munen berättigad att av staten er­hålla ersättning för skäliga kostna­der efter avdrag för förvaltnings­kostnad.

Framställning om ersättning ö-res hos statens vägverk. Kan över­enskommelse ej träffas, väckes ta­lan om ersättning vid fastighets­domstol som anges i 66§.


Om en kommun enligt 7 § har till­handahållit staten mark för väg, är kommunen berättigad att av staten erhålla ersättning för skäliga kost­nader efter avdrag för förvaltnings­kostnad.

Framställning om ersättning görs hos vägverket. Om en överenskom­melse inte kan träffas, väcks talan om ersättning vid den fastighets­domstol som anges i 66 §.


71§


Till böter eller fängelse i högst sex månader dömes den som upp­såtligen eller av oaktsamhet bryter mot förbud i 39, 43-48 eller 54 § eller mot föreskrift eller förbud som meddelats med stöd av 39 eller 43-49§.

Till böter dömes den som bryter mot trafikföreskrift som meddelats med stöd av 41 §.


Till böter eller fängelse i högst sex månader döms den som uppsåt­ligen eller av oaktsamhet bryter mot ett förbud i 39 eller 43-48§ eller mot en föreskrift eller ett för­bud som har meddelats med stöd av 39 eller 43-4S§.

Till böter döms den som bryter mot en trafikföreskrift som har meddelats med stöd av 41 §.


28


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

72 §'


TU 1986/87:22 Bilaga 1


 


Uppförs byggnad eller utförs led­ningsarbete i strid mot 43, 44, 47 eller 48 § eller mot föreskrift eller förbud som meddelats med stöd av 43, 44 eller 47-49, får tingsrätten meddela handräckning för att åstadkomma rättelse. I fråga om så­dan handräckning finns bestämmel­ser i 17 § handräckningslagen (1981:847).

Bryter någon mot förbud i 43, 45-48 eller 54 § eller mot föreskrift eller förbud som meddelats med stöd av 43 eller 45-48 § och är det ej fråga om byggnads uppförande, får kronofogdemyndigheten föran­stalta om rättelse.

Efterkoms ej föreläggande enligt 52 §, skall kronofogdemyndigheten på anmodan av länsstyrelsen om­besörja alt åtgärd vidtages.

Polismyndighet skall lämna den handräckning som behövs för vid­tagande av åtgärd som avses i 34, 40 och 53 §§.


Utförs ledningsarbete eller upp­förs en byggnad i strid mot 44, 47 eller 48 § eller mot en föreskrift el­ler ett förbud som har meddelats med stöd av 44, 47 eller 45§, får tingsrätten meddela handräckning för att åstadkomma rättelse. I fråga om sådan handräckning finns be­stämmelser i 17 § handräckningsla­gen (1981:847).

Om någon bryter mot ett förbud i 46-48 § eller mot en föreskrift eller ett förbud som har meddelats med stöd av 46-48 § och är det inte frå­ga om uppförande av en byggnad, får kronofogdemyndigheten vidta åtgärd för rättelse.

Kronofogdemyndigheten skall lämna det biträde som behövs för att beslut av länsstyrelsen enligt 64 § andra stycket skall kunna ge­nomföras.

Polismyndigheten skall lämna väghållningsmyndigheten det biträ­de som behövs för att åtgärder som avses i 34, 40, 43, 45 eller 53 § skall kunna vidtas.


73 §


Talan mot väghållningsmyndig­hets beslut enligt denna lag föres hos länsstyrelsen genom besvär.


Väghållningsmyndighets beslut enligt denna lag/år överklagas hos vägverket genom besvär.


74 §'


Talan mot länsstyrelses beslut enligt 37, 38, 45-47§, 48§ andra stycket, 52 eller 53 § föres hos kam­marrätten genom besvär.

Talan mot annat beslut av läns­styrelse enligt denna lag än som avses i första stycket föres hos re­geringen genom besvär.


Länsstyrelsens beslut enligt 37, 38, 45-47 §, 48 § andra stycket, 52, 53 § eller 64 § andra stycket får överklagas hos kammarrätten ge­nom besvär.

Andra beslut av länsstyrelsen en­ligt denna lag än som avses i första stycket får överklagas hos rege­ringen genom besvär.


75§"


Talan mot statens vägverks be­slut enligt denna lag föres hos rege­ringen genom besvär.


Vägverkels beslut enligt 39, 40, 41, 43, 44 § eller 48 § första stycket får inte överklagas.


 


"* Senaste lydelse 1981:861. '" Senaste lydelse 1981:861. " Senaste lydelse 1981:861.


29


1*** Riksdagen 1986/87.15saml. Nr22


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

Andra beslut av vägverket enligt denna lag än som avses i första stycket får överklagas hos rege­ringen genom besvär.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


76 §


Statens vägverk får föra talan mot länsstyrelses beslut enligt den­na lag.

Statens naturvårdsverk och läns-vägnämnd får föra talan mot så­dant vägverkets eller länsstyrelses beslut enligt denna lag, som berör dess verksamhetsområde.


Vägverket får överklaga länssty­relsens beslut enligt denna lag.

Statens naturvårdsverk och en länsvägnämnd får överklaga så­dana beslut av väghållningsmyn­dighet, vägverket eller länsstyrelse enligt denna lag, som berör natur-' vårdsverkets eller nämndens verk­samhetsområde.


77 §


Beslut i fråga om tillstånd enligt 39, 43 eller 45-49 J och statens vägverks beslut i fråga om faststäl­lelse av arbetsplan för väg, föränd­ring av enskild väg till allmän, för­klaring att gata tillika skall vara all­män väg eller indragning av väg blir gällande när beslutet vinner laga kraft. I beslut om tillstånd kan dock förordnas att beslutet skall lända tdl efterrättelse omedelbart.

Annat beslut enligt denna lag än som avses i första stycket länder omedelbart //// efterrättelse, om ej annat förordnas i beslutet.


Ett beslut i fråga om tillstånd en­ligt 39, 43 eller 45-4(S§ öch vägver­kets beslut i fråga om fastställelse av en arbetsplan för väg, förändring av en enskild väg till allmän, förkla­ring att en gata tillika skall vara all­män väg eller indragning av en väg blir gällande här beslutet vinner laga kraft. I ett beslut om tillstånd /år dock förordnas att beslutet skall gälla omedelbart.

Andra beslut enligt denna lag än som avses i första stycket gå//er omedelbart, om inte något annat förordnäs i beslutet.


 


1.   Denna lag träder i kraft den 1 januari 1987.

2.   I ärenden om tillstånd som alltjämt skall prövas enligt väglagen skall, om ärendet avgjorts i första instans före ikraftträdandet, äldre bestämmel­ser tillämpas i fråga om såväl förfarandet som ärendenas prövning i sak.

3.   Beträffande mål om ersättning enligt 61 § väglagen, i vilka talan har väckts före ikraftträdandet, skall äldre bestämmelser tillämpas i fråga om målens prövning i sak.

4.   Förbud enligt 49 § skall fortsätta att gälla längst till utgången av år 1989.


30


 


2    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1939: 608) om enskilda vägar

Härigenoiri föreskrivs att I, 4, 71, 75, 78, 84, 100 och 102-105§§ lagen (1939: 608) om enskilda vägar skall ha följande lydelse.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


!§'

Denna lag avser enskild väg, som för en eller flera fastigheter är till nytta vare sig för utfart, hemkörslor eller eljest.

Vad i denna lag stadgas angående fastighet gälle även beträffande gruva och skall, där omständigheterna prövas därtill föranleda, tillämpas jämväl å sådan byggnad eller industriell anläggning, som tillhör annan än ägaren till grunden.


Bestämmelserna i 2-4 kap. gäl­ler inte inom områden med detalj­plan där kommunen är huvudman för allmänna platser. Beslut att anta en sådan detaljplan för ett om­råde medför inte, att vad som tidi­gare enligt denna lag bestämts ifrå­ga om fastigheter eller vägar inom området upphör att gälla såvida inte med stöd av 65 eller 85 § be­stäms något annat.

Bestämmelserna i 5 kap. gäller ■■■ inte inom områden med detaljplan.

Bestämmelserna i 2-4 kap..öga icke tillämpning, såvitt angår om­råde, för vilket stadsplan fast­ställts; dock skall, där ej med stöd av stadgandena i 65 eller 85 § an-norledes i laga ordning besluies, fastställelse av stadsplan för områ­de icke medföra, att vad tidigare jämlikt denna lag bestämts rörande fastigheter eller vägar inom områ­det upphör att gälla.

Vad i 5 kap. stadgas skall icke äga tillämpning ifråga om bebyg­gande av område, som ingår, i stadsplan eller byggnadsplan.

Denna lag skall icke verka rubbning av vad som finnes särskilt stadgat om rätt till väg eller om väghållningsskyldighet i vissa fall, ej heller in­skränkning i den omfattning i vilken det enligt vedertagna allmänna rätts­grundsatser är lovligt för envar att färdas över annans ägor.

'        4§2 Väg skall till läge och sträckning samt till bredd och anordning i övrigt byggas så, att ändamålet med vägen må utan oskälig kostnad vinnas med minsta intrång och olägenhet för annan.

Inom område med detaljplan el­ler områdesbestämmelser får väg inte byggas /' strid mot planen eller bestämmelserna. Om syftet med planen eller bestämmelserna inte motverkas, får dock mindre avvi-kelser,göras.

, Gäller naturvårdsföreskrifter el­ler andra särskilda bestämmelser för marks bebyggande eller an­vändning  än  som  avses  i andra

Ej må väg så byggas att plan eller bestämmelser, som enligt vad där­om är stadgal innefatta hinder mot bebyggelse i strid mot planen eller bestämmelserna, motverkas eller eljest markens ändamålsenliga be­byggande försvåras. Ej heller må väg byggas i strid mot vad jämlikt 3 kap. föreskrivits. Inom område, för vilket regionplan finnes fastställd, skall denna plan tjäna till ledning


' Senaste lydelse 1972:788. - Senaste lydelse 1954: 197.


31


 


Nuvarande lydelse

vid utförande av vägföretag.


Föreslagen lydelse

stycket skall väg byggas så, att syf­tet med bestämmelserna inte mot­verkas.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


Vägunderhåll och vinterväghållning skola utföras på sätt vägens ända­mål fordrar.

Vid väghållning skall iakttagas vad om fasta fornlämningar, natur­minnesmärken och nationalparker är särskilt stadgat.


i\r


Beträffande område på landet el­ler i stad, inom vilket tätare bebyg­gelse uppkommit eller kan väntas inom nära föreslående tid uppkom­ma, må i den ordning nedan sägs förordnas, att de fastigheter, som i sin helhet eller till någon del äro belägna inom området, skola utgöra en samfällighet (vägförening) med ändamål att ombesörja och be­kosta väghållning i fråga om de vä­gar, vilka förklaras skola anses så­som föreningens vägar, samt att handhava de i föreningen ingående fastigheternas gemensamma ange­lägenheter i övrigt rörande dessa vägar.

Finnes inom vägförenings områ­de mark, som i byggnadsplan av--setts till annan allmän plats än väg, skall föreningens väghållning om­fatta jämväl iordningställande och underhåll av dylik plats. Vad i detta kapitel sägs om väg skall i tillämp­liga delar gälla beträffande sådan allmän plats.


För område, inom vilket tätare bebyggelse har uppkommit eller kan väntas uppkomma inom nära förestående tid, får i den ordning nedan sägs förordnas, att de fastig­heter, som i sin helhet eller till nå­gon del är belägna inom området', skall utgöra en samfällighet (väg­förening) med ändamål att om­besörja och bekosta väghållning i fråga om de vägar, vilka förklaras skola anses såsom föreningens vä­gar, samt att handha de i förening­en ingående fastigheternas gemen­samma angelägenheter i övrigt rö­rande dessa vägar.

Finns inom en vägförenings om­råde mark, som i en detaljplan där kommunen inte är huvudman för allmänna platser, avsatts till annan allmän plats än väg, skall förening­ens väghållning omfatta även iord­ningställande och underhäll av en dylik allmän plats. Vad i detta kapi­tel sägs om väg skall i tillämpliga delar gälla ifråga om en sådan all­män plats.


Ej må föreningen utöva verksamhet, som är främmande för dess nu angivna ändamål, föreningen dock obetaget att ombesörja vägbelysning.

75 §


Då slutligen avgjorts att väg skall byggas eller lagas i anspråk såsom vägförenings väg, äge föreningen mot ersättning för markupplåtelse och annat intrång //// sig lösa rätt att för ändamålet begagna vägmar-

' Senaste lydelse 1954: 197. " Senaste lydelse 19.54: 197.


Då det slutligen har avgjorts att en väg skall byggas eller tas i an­språk såsom vägförenings väg, får föreningen mot ersättning för mark­upplåtelse och annat intrång lösa till sig rätt att för ändamålet begag-


32


 


Nuvarande lydelse

ken eller den befintliga vägen. Med­för vägens anläggning eller överta­gande till väghållning jämväl nytta för den till ersättning berättigade, skall hänsyn därtill tagas vid ersätt­ningens bestämmande. För för­eningens rätt att begagna befintlig väg skall ej, med mindre särskilda skäl därtill äro, gäldas ersättning fill fastighet, som ingår i förening­en. Att mark jämväl i vissa andra , fall må tagas i anspråk utan ersätt­ning, därom stadgas i byggnadsla­gen.


Föreslagen lydelse

na vägmärken eller den befintliga vägen. Medför vägens anläggande eller övertagande till väghållning även nytta för den som är berätti­gad till ersättning, skall hänsyn tas till det, när ersättningen bestäms. För rätt för föreningen att begagna en befintlig väg skall inte, om det inte föreligger särskilda skäl //// det, betalas ersättning till fastighe­ter, som ingår i föreningen. Be­stämmelser om att mark även i vis­sa andra fall får tas i anspråk utan ersättning finns i plan- och byggla­gen (1987:10).


TU 1986/87:22 Bilaga 1


Skall väg byggas så att den korsar eller eljest berör allmän väg, järnväg, spårväg, kanal eller flottled, äge vad i 41 § stadgats motsvarande tillämp­ning.

Tarvas för vägförening rätt, som i 13 § avses, skall under där stadgade villkor dylik rätt för föreningen upplåtas.

Över vägförenings väg må grind eller led ej bibehållas eller uppsättas med mindre därtill givits tillstånd i den ordning nedan sägs.

78§'


Finner länsstyrelse anledning till antagande att förhållandena å viss ort inom länet påkalla bildande av vägförening, skall frågan företagas till handläggning vid förrättning i den ordning nedan omförmäles.


Finner länsstyrelsen anledning till antagande att förhållandena på viss ort inom länet påkallar att en vägförening bildas, skall frågan tas upp och handläggas vid förrättning i den ordning som föreskrivs i det följande. Detsamma skall gälla om en ägare till fastighet, som enhgt en detaljplan helt eller till viss del skall användas tid en sådan väg el­ler annan allmän plats, för vilken kommunen inte är huvudman, be­gär det och det inte är uppenbart onödigt.


Rätt att föra talan vid förrättningen tillkommer ägare och i 5§ avsedd innehavare av fastighet, som saken förmenas angå, samt innehavare av nyttjande- eller servitutsrätt med avseende å fastigheten, envar i vad frågan rör hans rätt.

Om förordnande av förrättningsman, biträde vid förrättningen av gode män samt utseende av sakkunnigt biträde åt förrättningsman gälle vad i 19 § första stycket, 20 § och 22 § första stycket första punkten sägs. Beträf­fande förrättningen i övrigt skola bestämmelserna i 23 §, 24 § första stycket, 25 § och 29-31 §§ äga motsvarande tillämpning, dock att underrät­telse om tid och ställe för sammanträde städse skall tillställas byggnads-


Senaste lydelse 1971: 1049.


33


 


Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

31 § andra stycket må

nämnden samt att anteckning som omförmäles underlåtas.

Förrättningsmannen och hans biträden samt gode männen vare berätti­gade att erhålla tillträde till fastigheter och byggnader samt att därvid övergå ägor och anbringa märken eller signaler i vad det finnes erforderligt för uppdragets fullgörande, varvid skall iakttagas att skada å egendom såvitt möjligt undvikes.

Förrättningsmannen och sakkunnigt biträde äge för uppdraget njuta ersättning med belopp som, där ej annorlunda är eller varder särskilt stadgat, på ansökan bestämmes av länsstyrelsen. Om ersättning åt god man gälle vad som är eller varder stadgat om gode män vid fastighetsbild­ningsförrättningar.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


 


Ersättning, som nu sagts, så ock annan av förrättningen föranledd kostnad skall gäldas av vägför-eningen eller, om vägförening ej kommer till stånd, av kronan. Där kostnad föranletts uteslutande av viss sakägares yrkande eller bestri­dande, må dock, om så prövas skä­ligt, sakägaren förpliktas gälda sagda kostnad.


Ersättning enligt femte stycket skall, liksom annan kostnad som föranleds av förrättningen, betalas av vägföreningen eller, om en väg­förening Inte kommer till stånd,' av staten. Om en kostnad föranletts uteslutande av en viss sakägares yr­kande eller bestridande, får dock, om så anses skäligt, säkägaren för­pliktas att betala kostnaden.


84 r


Då slufiigen avgjorts att vägför­ening skall bildas samt förrättnings­kartan i erforderlig mån komplet­terats, skola kopior av kartan samt avskrifter av förrättningsutlåtandet och i 80 § omförmälda förteckning­ar jämte beslut, som må hava med­delats över iitlåtandet, av länssty­relsen överlämnas till vägförening­en ävensom till länets lantmäleri-kontor eller, där området är belä­get inom stad eller samhälle, för vilket byggnadslagens bestämmel­ser angående stad äga tillämpning, till stadens eller samhällets bygg­nadsnämnd. Rörer ärendet område av såväl egentliga landsbygden som ock stad eller samhälle, som nu nämnts, skola kartkopia och av­skrift av handlingarna tillställas både lanimäterikonloret och bygg­nadsnämnden.


Då det slutligen har avgjorts att en vägförening skall bildas samt förrättnihgskartan har komplette­rats i erforderlig mån, 5A:a// kopior av kartan samt avskrifter av för­rättningsutlåtandet och av de för­teckningar som nämns i 80 § jämte beslut, som kan ha meddelats över utlåtandet, av länsstyrelsen över­lämnas till vägföreningen, ävensom till fastighetsbildnlngsmyndigheten och fastighetsregistermyndigheten, om inte länsstyrelsen är fastighets­registermyndighet, samt lill bygg­nadsnämnden.


 


' Senaste lydelse 1954: 197.


34


 


Nuvarande lydelse


100«


Föreslagen lydelse


TU 1986/87:22 Bilaga 1


Där det finnes påkallat för tillgo­doseende av trafiksäkerheten äger länsstyrelse med avseende å viss enskild väg inom länet eller del av sådan väg förordna, att inom ett av­stånd av högst tolv meter från väg­banans mitt ej må utan länsstyrel­sens fillstånd uppföras byggnad, uppsättas stängsel, som skymmer utsikten över vägbanan, eller vidta­gas annan dylik för trafiksäkerhe­ten menlig anordning. Vid korsning i samma plan mellan enskilda vägar eller mellan enskild väg och järnväg eller spårväg må förordnandet ut­vidgas att avse ett område, som be­gränsas av räta linjer mellari punk­ter belägna i vägarnas mittlinjer högst femfio meter från korsningen.

Där det är påkallat för att tiUgo-dose trafiksäkerheten får länssty­relsen för viss enskild väg inom länet eller en del av en sådan väg förordna att det inom ett avstånd av högst tolv meter från vägbanans mitt inte får utan länsstyrelsens till­stånd uppföras byggnader, göras tillbyggnader eller utföras andra anläggningar eller anordningar el­ler vidtas andra sådana åtgärder som kan inverka menligt på trafik­säkerheten. Vid korsning i samma plan mellan enskilda vägar eller mellan enskild väg och järnväg eller spårväg får förordnandet utvidgas att avse ett område, som begränsas av räta linjer mellan punkter be­lägna i vägarnas mitfiinjer högst femtio meter från korsningen.

Innan länsstyrelsen meddelar förordnande, som avses i första stycket, skall länsstyrelsen verkställa erforderlig utredning samt därvid bereda de väghållningsskyldiga eller för dem utsedd styrelse, markägare och andra, som hava ett väsentligt intresse av frågan, fillfälle att muntligen eller skriftligen yttra sig i ärendet.

Om meddelat förordnande skall, utöver den underrättelse angående förordnandet sorri sker enligt allmänna bestämmelser, meddelande intagas i Ortstidning. Därjämte skall förordnandet införas i länets författningssam­ling.

102 f


Har ansökan om tillstånd enligt 100 § första stycket att å fastighet uppföra byggnad eller eljest vid­taga i samma stycke omförmäld anordning icke bifallits och medför detta att pågående markanvändning avsevärt försvåras, äro fastighets­ägaren och innehavare av nyttjan­derätt eller annan särskild rätt till fastigheten berättigade till ersätt­ning av kronan för den skada de härigenom lida.

Ersättning varom sägs i första stycket skall bestämmas att utgå på en gång; dock må ersättningen, om särskilda skäl äro därtill, på begä-


Har en ansökan öm tillstånd en­ligt 100 § första stycket inte bifallits och medför detta' att pågående markanvändning avsevärt försvå­ras, dr fastighetsägaren och inneha­vare av nyttjanderätt eller annan särskild rätt till fastigheten berätti­gade till ersättning av staten för den skada som de lider härigenom.

Ersättning enligt första stycket skall bestämmas att utgå på en gång. Ersättningen får dock, om särskilda skäl föreligger, på begä-


 


' Senaste lydelse 1976:639. .* Senaste lydelse 1972:788.


35


 


Nuvarande lydelse

ran antingen av kronan eller av fas­tighetsägaren eller annan sakägare fastställas att utgå med visst årligt belopp med rätt för kronan eller den ersättningsberättigade att er­hålla omprövning vid ändrade för­hållanden.

Vad i fråga om ersättning avtalats eller uppenbarligen förutsatts skola gälla mellan kronan och sakägare skall gällajärnväl mot den som efter det rätten till ersättning uppkom förvärvat sakägarens rätt / avseen­de å fastigheten.


Föreslagen lydelse

ran antingen av staten eller av fas­tighetsägaren eller annan sakägare fastställas att utgå med visst årligt belopp med rätt för staten eller den ersättningsberättigade att erhålla omprövning vid ändrade förhållan­den.

Vad som i fråga om ersättning har avtalats eller uppenbarligen har förutsatts skola gälla mellan staten och sakägare skall gälla även mot den som efter det att rätten till er­sättning uppkom har förvärvat sak­ägarens rätt med avseende på fas­tigheten.


TU 1986/87:22 Bilaga 1


103 f Är fastighetsägare jämlikt 102 § tillkommande ersättning bestämd att utgä på en gång och har fastigheten genom inskränkningen i förfoganderät­ten undergått sådan minskning i värde att den kan antagas ej utgöra full säkerhet för borgenär, som då rätten till ersättning uppkom hade panträtt i fastigheten, skall ersättningen nedsättas hos länsstyrelsen; och skall om fördelning och utbetalande av nedsatt belopp samt verkan därav i tillämp­liga delar gälla vad som är stadgat för det fall att nyttjanderätt eller servitutsrätt upplåtes genom expropriation.


Om borgenär som avses i första stycket lider förlust till följd av att nedsättning ej skett, har han rätt till gottgörelse av kronan för förlusten mot avskrivning å fordringshand­lingen. Detsamma gäller, om bor­genär lider förlust därigenom att er­sättning blivit för lågt beräknad och ersättningen till följd av överens­kommelse mellan kronan och dén ersättningsberättigade eller av an­nan anledning ej blivit prövad av domstol.


Om en borgenär som avses i förs­ta stycket lider förlust till följd av att nedsättning inte har skett, har han rätt till gottgörelse av staten för förlusten mot avskrivning på ford­ringshandlingen. Detsamma gäller, om en borgenär lider förlust därige­nom att en ersättning blivit för lågt beräknad och den till följd av över­enskommelse mellan staten och den ersättningsberättigade eller av annan anledning inte prövats av domstol.


104 (


Den som på grund av föreläggan­de enligt 101 § bortskaffat eller änd­rat befintlig anordning vid väg är berättigad till ersättning av kronan för sina kostnader härför ävensom för den skada i övrigt som genom åtgärden må hava uppkommit för honom. Ersättningen skall bestäm­mas att utgå på en gång.


Den som på grund av föreläggan­de enligt 101 § har bortskaffat eller ändrat en befintlig anordning vid väg är berättigad till ersättning av staten för sina kostnader/Är detta och för den skada i övrigt som ge­nom åtgärden kan ha uppkommit för honom. Ersättningen skall be­stämmas att utgä på en gång.


 


Senaste lydelse 1972:788. '"Senaste lydelse 19.54: 197.


36


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


TU 1986/87:22 Bilaga 1


1051

Den som vill göra anspråk på ersättning enligt 102, 103 eller 104 § skall göra framställning därom hos länsstyrelsen.


Kan överenskommelse icke träf­fas om ersättningen, har den som gjort framställningen att instämma sin talan till den fastighetsdomstol, inom vars domkrets den av förord­nandet eller föreläggandet berörda marken är belägen. Jämväl kronan äger påkalla prövning av ersätt­ningsfrågan enligt vad nu sagts. I fråga om rättegångskostnader och kostnader vid fördelning av ersätt­ning gäller expropriationslagen (1972:719) i tillämpliga delar. Ogil­las yrkande om ersättning i mål som ej anhängiggjorts av kronan, tillämpas dock allmänna regler om rättegångskostnader. Om den som framställer ersättningsanspråk har haft skälig anledning att få sin talan prövad av domstol, får i stället efter omständigheterna förordnas, att kronan skall ersätta honom hans rättegångskostnad eller att vardera parten skall bära sin kostnad.


Kan överenskommelse inte träf­fas om ersättningen, har den som gjort framställningen att instämma sin talan till den fastighetsdomstol, inom vars domkrets den mark som berörs av förordnandet eller före­läggandet är belägen. Även staten kan begära prövning av ersätt­ningsfrågan. I fråga om rättegångs­kostnader och kostnader vid fördel­ning av ersättning gäller expropria­tionslagen (1972:719) i tillämpliga delar. Om ett yrkande om ersätt­ning i mål, som inte har anhängig­gjorts av staten, ogillas, skall i stäl­let allmänna regler om rättegångs­kostnader tillämpas. Om den som framställer ett ersättningsanspråk har haft skälig anledning att få sin talan prövad av domstol, får i stäl­let efter omständigheterna förord­nas, att staten skall ersätta honom hans rättegångskostnad eller att vardera parten skall bära sin kost­nad.


Denna lag träder i kraft den 1 januari 1987.


" Senaste lydelse 1972:788.


37


 


Utskottets lagförslag                                                                     tu 1986/87:22

Bilaga 2 1 Förslag till Lag om ändring i väglagen (1971:948)

Regeringens förslag                      UtskoUets förslag

43§ :                                                                                   "'

Inom ett vägområde'fär inte utan väghållningsmyndighetens fillstånd

1.   uppföras byggnader, göras till-     1. uppföras byggnader, göras till­byggnader eller utföras andra an- byggnader eller utföras andra an­läggningar eller anordningar,                läggningar,

2.   vidtas andra åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäkerheten eller vara till olägenhet för vägens bestånd, drift eller brukande.

I samband med tillstånd får väghällningsmyndigheten meddela de före­skrifter som behövs. Ett tillstånd kan när som helst återkallas.

Bestämmelserna i första stycket gäller inte för sådant arbete som avses i 44§.

Om tillstånd saknas eller har återkallats, får väghållningsmyndigheten vidta de åtgärder som behövs för rättelse.

45§                                                                                    

Intill ett vägområde får inte utan länsstyrelsens tillstånd

1.   uppföras byggnader, göras till-     1. uppföras byggnader, göras till­byggnader eller utföras andra an- byggnader eller utföras andra an­läggningar eller anordningar eller läggningar eller vidtas andra sådana vidtas andra sådana åtgärder som åtgärder som kan vara till olägenhet kan vara till olägenhet för vägens för vägens bestånd, drift eller bru-bestånd, drift eller brukande,               kände,

2.   finnas anbringade ljusanordningar som försämrar ljusförhållandena för trafiken på vägen.

I samband med fillstånd får länsstyrelsen meddela de föreskrifter som behövs. Ett tillstånd kan när som helst återkallas.

Bestämmelserna i första stycket gäller inte inom områden med detaljplan och inte heller i fråga om åtgärder för vilka bygglov krävs.

Om tillstånd saknas eller har återkallats får länsstyrelsen meddela beslut om att rättelse skall ske genom väghållningsmyndighetens försorg. I sam­band med ett sådant beslut får länsstyrelsen meddela de föreskrifter som behövs.

47§                                                                                                                        

Inom ett avstånd av tolv meter Inom ett avstånd av tolv meter

från ett vägområde får inte utan från ett vägområde får inte utan

länsstyrelsens    fillstånd    uppföras länsstyrelsens    tillstånd    uppföras

byggnader, göras tillbyggnader eller byggnader, göras tillbyggnader eller

utföras   andra   anläggningar   eller utföras andra anläggningar eller vid-

anordningar eller vidtas andra såda- tas andra sådana åtgärder som kan

na åtgärder som kan inverka menligt inverka menligt på trafiksäkerheten,

på trafiksäkerheten. Länsstyrelsen Länsstyrelsen kan, om det är nöd-                                 38


 


vändigt med hänsyn till trafiksäker­heten, föreskriva att avståndet ökas, dock högst fill 50 meter.

får inte utan länsstyrelsens till­stånd uppföras byggnader, göras till­byggnader eller utföras andra an­läggningar eller vidtas andra sådana åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäkerheten. Tillstånd krävs in­te för åtgärder som skall utföras utanför i första stycket angivet områ­de och utanför de räta sammanbind­ningslinjerna mellan punkter, som är belägna i de korsande vägarnas mittlinjer 75 meter från korsningen.

ter från korsningen.

1 samband med fillstånd får länsstyrelsen meddela de föreskrifter som

behövs. Bestämmelserna i första och andra styckena om krav på tillstånd av

länsstyrelsen gäller inte inom ömrådéii med detaljplan. De gäller inte heller i

fråga om åtgärder för vilka bygglov krävs.

Utskottets förslag

Regeringens förslag

kan,  om  det  är  nödvändigt  med hänsyn till  trafiksäkerheten,  före­skriva att avståndet ökas, dock högst fill 50 meter. Vid korsning i samma plan mellan en allmän väg och en

1.   annan allmän väg,

2.   enskild väg som i större utsträckning används av allmänheten för trafik

3.   järnväg,

4.   spårväg

får inte utan länsstyrelsens till­stånd uppföras byggnader, göras till-' byggnader eller utföras andra an­läggningar eller anordningar eller vidtas andra sådana åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäker­heten. Tillstånd krävs inte för åtgär­der som skall utföras utanför i första stycket angivet område och utanför de räta sammanbindningslinjerna mellan punkter, som är belägna i de korsande vägarnas mittlinjer 75 me-


TU 1986/87:22 Bilaga 2


48 {


åtgärder.

,  Förbud enligt första eller andra stycket upphör att gälla, när beslut om

fastställelse av en arbetsplan upphävs eller förfaller.

Inom det i en arbetsplan angivna vägområdet får inte utan-väghåll­ningsmyndighetens tillstånd uppfö­ras byggnader, göras tillbyggnader, utföras andra anläggningar eller anordningar eller vidtas andra såda­na åtgärder, spm kan väsentligt för­svåra områdets användning för väg­ändamål. Förbudet gäller från det att beslutet om fastställelse av ar­betsplanen har vunnit laga kraft till dess att vägområdet har tagits i an­språk för väg.

För tid som anges i första stycket gäller bestämmelserna i 47 § första och andra styckena om förbud att utan länsstyrelsens tillstånd uppföra byggnader, göra tillbyggnader, utfö­ra andra anläggningar eller anord-iiitigar  eller   vidta   andra   sådana v


Inom det i en arbetsplan angivna vägområdet får inte utan väghåll­ningsmyndighetens fillstånd uppfö­ras byggnader, göras tillbyggnader, utföras andra anläggningar eller vid­tas,andra sådana åtgärder, som kan väsentligt försvåra områdets an­vändning för vägändamål. Förbudet gäller från det att beslutet om fast­ställelse av arbetsplanen har vunnit laga kraft till dess att vägområdet har. tagits i anspråk för väg.

För tid som anges i första stycket gäller bestämmelserna i 47 § första och andra styckena om förbud att utan länsstyrelsens tillstånd uppföra byggnader, göra fillbyggnader, utfö-, ra andra anläggningar eller vidta andra sådana åtgärder.


39


 


Utskottets förslag

Regeringens förslag

I samband med tillstånd får väghållningsmyndigheten meddela de före­skrifter som behövs.


TU 1986/87:22 Bilaga 2


61 §


härigenom lider. Bestämmelserna i första stycket fillämpas också, om tillstånd som avses i 48 § har vägrats och förbud som avses i den paragrafen har gällt längre tid än fem år i följd.

Om vägran av fillstånd som avses i 47 § medför att pågående markan­vändning avsevärt försvåras, är fas­tighetsägaren och innehavare av nyttjanderätt eller annan särskild rätt fill fasfigheten berättigade till ersättning av väghållaren för den skada de härigenom lider.


Om vägran.av tillstånd som avses i 47 § medför att pågående markan­vändning avsevärt försvåras inom berörd del av en fastighet, är fastig­hetsägaren och innehavare av nytt­janderätt eller annan särskild rätt till fastigheten berättigade fill ersätt­ning av väghållaren för den skada de


 


Nuvarande lydelse


Utskottets förslag


69 §'


I mål om ersättning enligt 55, 58 eller 61 § eller om gottgörelse enligt 68 § gäller i fillämpliga delar bestäm­melserna i expropriafionslagen (1972:719) om rättegång samt om rättegångskostnader och kostnader vid fördelning av ersättning, om ej annat är särskilt föreskrivet. Ogillas yrkande om ersättning enligt 58 eller 61 § eller om gottgörelse enligt 68 § och har målet ej anhängiggjorts av väghållaren, tillämpas dock 15 kap. 6 § plan- och bygglagen (1987:10) i fråga om rättegångskostnaderna.

I mål om ersättning enligt 55, 58 eller 61 § eller om gottgörelse enligt 68 § gäller i tillämpliga delar bestäm­melserna i expropriationslagen (1972:719) om rättegång samt om rättegångskostnader och kostnader vid fördelning av ersättning, om ej annat är särskilt föreskrivet. Ogillas yrkande om ersättning enligt 58 eller 61 § eller om gottgörelse enligt 68 § och har målet ej anhängiggjorts av väghållaren, tillämpas dock allmän­na regler om rättegångskostnad. Om den som framställer ersättnings­anspråk har haft skälig anledning att få sin talan prövad av domstol, får i stället efter omständigheterna förord­nas, att väghållaren skall ersätta ho­nom hans rättegångskostnad eller att vardera parten skall bära sin kostnad.

1 mål om inlösen enligt 56, 59 eller 62 § gäller i tillämpliga delar expropriationslagen (1972:719), om ej annat är särskilt föreskrivet. 4 kap. 3 § expropriationslagen skall härvid tillämpas i fråga om värdeökning som ägt rum under tiden från dagen tio år före det talan väcktes vid domstol. Ogillas yrkande om inlösen enligt 59 eller 62 §, fillämpas allmänna regler om rättegångskostnad.

' Senaste lydelse 1972:786.


40


 


Nuvarande lydelse


Utskottets förslag (Rubr. före 71 §)


TU 1986/87:22 Bilaga 2


Ansvar,   handräckning  och  besvär     Ansvar, handräckning och överkla-
m. m.
                                           gande m. m.


Regeringens förslag


Utskottets förslag


73 §


Väghållningsmyndighets beslut enligt denna lag får överklagas hos vägverket genom besvär.


Väghållningsmyndighets beslut enligt denna lag får överklagas hos länsstyrelsen.


74§

Länsstyrelsens beslut enUgt 37, 38, 45-47 §, 48 § andra stycket, 52, 53 § eller 64 § andra stycket får överklagas hos kammarrätten genom besvär.

Andra beslut av länsstyrelsen en- Andra beslut av länsstyrelsen en­
ligt denna lag än som avses i första hgt denna lag än som avses i första
stycket får överklagas hos regering- stycket får överklagas hos rege-
en genom besvär.
                       ringen. .

75 §


Vägverkets beslut enligt 39, 40, 41, 43, 44 § eller 48 § första stycket får inte överklagas.

Andra beslut av vägverket enligt denna lag än som avses i första styck­et får överklagas hos regeringen ge­nom besvär.


Vägverkets beslut enligt denna lag får överklagas hos regeringen.


1.   Denna lag träder i kraft den      1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 1987.                                        Ijuli 1987.

2.   I ärenden om tillstånd som alltjämt skall prövas enligt väglagen skall, om ärendet avgjorts i första instans före ikraftträdandet, äldre bestämmelser fillämpas i fråga om såväl förfarandet som ärendenas prövning i sak.

3.   Beträffande mål om ersättning enligt 61 § väglagen, i vilka talan har väckts före ikraftträdandet, skall äldre bestämmelser tillämpas i fråga om målens prövning i sak.

4. Förbud enligt 49 § skall fortsät­ta att gälla längst till utgången av år 1989.

4.   Förbud enligt 49 § skall fortsät­ta att gälla längst fill utgången av juni 1990.

5.   I mål enligt 58, 61 eller 68 § i vilka talan har väckts före ikraftträ­dandet skall 69 § i sin äldre lydelse tillämpas.


41


 


2 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1939:608) om enskilda vägar


TU 1986/87:22 Bilaga 2


 


Regeringens förslag


Utskottets förslag


100 §


Innan länsstyrelsen meddelar förordnande, som avses i första stycket, skall länsstyrelsen verkställa erforderlig utredning samt därvid bereda de väghåll­ningsskyldiga eller för dem utsedd styrelse, markägare och andra, som hava ett väsentligt intresse av frågan, tillfälle att muntligen eller skriftligen yttra sig i ärendet.

Om meddelat förordnande skall, utöver den underrättelse angående förordnandet som sker enligt allmänna bestämmelser, meddelande intagas i ortstidning. Därjämte skall förordnandet införas i länets författningssam-hng.

Där det är påkallat för att tillgodo­se trafiksäkerheten får länsstyrelsen för viss enskild väg inom länet eller en del av en sådan väg förordna att det inom ett avstånd ay högst tolv meter från vägbanans mitt inte får utan länsstyrelsens tillstånd uppfö­ras byggnader, göras tillbyggnader eller utföras andra anläggningar eller anordningar eller vidtas andra såda­na åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäkerheten. Vid korsning i samma plan mellan enskilda vägar eller mellan enskild väg och järnväg eller spårväg får förordnandet utvid­gas att avse ett område, som begrän­sas av räta linjer mellan punkter belägna i vägarnas mittlinjer högst femtio meter frän korsningen.


Där dét är påkallat för att tillgodo­se trafiksäkerheten får länsstyrelsen för viss enskild väg inom länet eller en del av en sådan väg förordna att det inom ett avstånd av högst tolv meter från vägbanans mitt inte får utan länsstyrelsens tillstånd uppfö­ras byggnader, göras tillbyggnader eller utföras andra anläggningar el­ler vidtas andra sådana åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäker­heten, yid korsning i samma plan mellan enskilda vägar eller mellan , enskild väg och järnväg eller spårväg får förordnandet utvidgas att avse ett område, som begränsas av räta linjer mellan punkter belägna i vägarnas mittlinjer högst femtio meter frän korsningen.


102 §


lider härigenom.

Ersättning enligt första stycket skall bestämmas att utgå på en gång. Ersättningen får dock, om särskilda skäl föreligger, på begäran antingen av staten eller av fastighetsägaren eller annan sakägare fastställas att utgå med visst årligt belopp med rätt för staten eller den ersättningsberättigade att erhålla omprövning vid ändrade förhållanden.

Vad som i fråga om ersättning har avtalats eller uppenbarligen har

Har en ansökan om tillstånd enligt 100 § första stycket inte bifallits och medför detta att pågående markan­vändning avsevärt försvåras, är fas-fighetsägaren och innehavare av nyttjanderätt eller annan särskild rätt fill fastigheten berättigade till ersättning av staten för den skada som de lider härigenom.


Har en ansökan om tillstånd enligt 100§.första stycket inte bifallits och medför detta att pågående markan­vändning avsevärt försvåras inom berörd, del av en faslighet, är fastig­hetsägaren och innehavare av nytt-ijanderätt eller annan särskild rätt till fastigheten berättigade till ersätt­ning av staten för den skada som de


42


 


Regeringens förslag


Utskottets förslag


TU 1986/87:22

förutsatts skola gälla mellan staten och sakägare skall gälla även mot den som        '  efter det att rätten till ersättning uppkom har förvärvat sakägarens rätt med avseende på fastigheten.

105 §

Den som vill göra anspråk på ersättning enligt 102,103 eller 104 § skall göra framställning därom hos länsstyrelsen.

Kan överenskommelse inte träffas om ersättningen, har den som gjort framställningen att instämma sin ta­lan fill den fastighetsdomstol, inom vars domkrets den mark som berörs av förordnandet eller föreläggandet är belägen. Även staten kan begä­ra prövning av ersättningsfrågan. I fråga . om rättegångskostnader och kostnader vid fördelning av er­sättning gäller expropriationslagen (1972:719) i fillämpliga delar. Om ett yrkande om ersättning i mål, som inte har anhängiggjorts av staten, ogillas, skall i stället allmänna regler om rättegångskostnader tillämpas. Om den som framställer ett ersätt­ningsanspråk har haft skälig anled­ning att få sin talan prövad av dom­stol, får i stället efter omständigheter­na förordnas, att staten skall ersätta honom hans rättegångskostnad eller att vardera parten skall bära sin kostnad.


Kan överenskommelse inte träffas om ersättningen, har den som gjort framställningen att instämma sin ta­lan fill den fastighetsdomstol, inom vars domkrets den mark som berörs av förordnandet eller föreläggandet är belägen. Även staten kan begä­ra prövning av ersättningsfrågan. I fråga om rättegångskostnader och kostnader vid fördelning av er­sättning gäller expropriationslagen (1972:719) i fillämpliga delar. Om ett yrkande om ersättning i mål, som inte har anhängiggjorts av staten, ogillas, skall i stället 75 A:flp. 6§plan-och bygglagen (1987:10) UI lämpas i fråga om rättegångskostnaderna.


 


Denna   lag  träder   i   kraft   den I januari 1987.


1.   Denna lag träder i kraft den Ijuli 1987.

2.   I mål enligt 102,103 eller 104 § i vilka talan har väckts före ikraftträ­dandet skall 105 § andra stycket i sin äldre lydelse tillämpas.


43


 


gotab   Stocicholm 1987 12880