Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Justitieutskottets betänkande 1986/87:7

om förverkande m.m.

(prop. 1986/87:6)                                             J,,

Propositionen m.m.

I proposition 1986/87:6 har regeringen (justitiedepartementet) föreslagit riksdagen att anta av lagrådet granskade förslag till

1.    lag om ändring i brottsbalken,

2.    lag om ändring i lagen (1974:1065) om visst stöldgods m. m.,

3.    lag om förfarandet i vissa fall vid förverkande m. m.,

4.    lag om ändring i rättegångsbalken,

5.    lag om ändring i lagen (1946:804) om införande av nya rättegångs­balken,

6.    lag om upphävande av lagen (1983:225) om förfarandet vid förverkan­de av vissa farliga föremål,

7.    lag om ändring i lagen (1960:418) om straff för varusmuggling,

8.    lag om ändring i lagen (1982:636) om anordnande av visst auto­matspel,

9.    lag om ändring i lotterilagen (1982:1011),

10. lag om ändring i lagen (1986:655) om ändring i lagen (1958:205) om förverkande av alkoholhaltiga drycker m. m.

Rörande propositionens huvudsakliga innehåll hänvisas till vad som anförs under rubriken Utskottet på s. 10.

Med anledning av propositionen har väckts motion 1986/87:Jul02 av Allan Ekström. Justitieutskottet har överlämnat motionen till kulturutskottet.

De vid propositionen fogade lagförslagen har följande lydelse.

1  Riksdagen 1986/87. 7samt. Nr 7


1  Förslag till                                                  JuU 1986/87:7

Lag om ändring i brottsbalken

Härigenom föreskrivs att 16 kap. 14§ samt 36kap. 1,4,7, 16 och I7§§ brottsbalken skaU ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

16 kap. 14§' Anordnar någon olovligen för allmänheten spel eller liknande verksam­het, vars utgång helt.eller till väsentlig del beror på slumpen, och framstår verksamheten med hänsyn till sin art, insatsernas ekonomiska värde och övriga omständigheter som äventyriig eller ägnad att tillföra anordnaren en betydande ekonomisk vinning, dömes för d o b b 1 e r i till böter eller fängel­se i högst två år. Detsamma gäller den som tillåter en sådan verksamhet i en lägenhet eller ett annat utrymme som han upplåtit åt allmänheten.

Deltager någon i spel eller hk­nande verksamhet som, med hän­syn till förhållanden som avses i första stycket, framstår som även­tyrlig och som är olovlig samt har anordnats för allmänheten eller el­jest äger rum i en lägenhet eller ett annat utrymme vartill allmänheten har tillträde, dömes för dobbleri till böter.

36 kap.'

Utbyte av brott enligt denna balk
   Utbyte av brott enligt denna balk

som ej motsvaras av skada för en- skall förklaras förverkat, om det
skild skall förklaras förverkat, om inte är uppenbart oskäligt. Det-
det ej är uppenbart obilligt. Det- samma gäller vad någon har tagit
samma gäller förlag för brott eller emot som ersättning för kostnader i
dess värde, om förlaget mottagits samband med ett brott, om motta-
och mottagandet utgör brott enligt gandet utgör brott enligt denna
denna balk.
                                   balk; i stället för det mottagna får

dess värde förklaras förverkat.

Vid bedömningen av om det är uppenbart oskäligt att förklara ut­byte förverkat enligt första stycket skall bland andra omständigheter beaktas om det finns anledning att anta att skadeståndsskyldlghet i anledning av brottet kommer att åläggas eller annars bli fullgjord.

Senaste lydelse 1982: 1061. ' Kapitlet omtryckt 1986: 118.


 


Nuvarande lydelse'


Föreslagen lydelse


JuU 1986/87:7


4§

Har det till följd av ett brott som är begånget i utövningen av närings­verksamhet uppkommit ekonomiska fördelar för näringsidkaren, skall vär­det därav förklaras förverkat även när det inte följer av I eller 2 § eller annars är särskilt föreskrivet.


Vad som har sagts i första stycket gäller ej, om förverkande är obilligt. Vid bedömningen av om så är förhållandet skall bland andra omständigheter' beaktas om det finns anledning att anta att annan betalningsskyldighet som svarar mot de ekonomiska fördelarna av brottet kommer att åläggas närings­idkaren eller annars fullgöras av denne.


Vad som har sagts i första stycket gäller ej, om förverkande är oskäligt. Vid bedömningen av om så är förhållandet skall bland andra omständigheter beaktas om det finns anledning att anta att annan betalningsskyldighet som svarar mot de ekonomiska fördelarna av brottet kommer att åläggas närings­idkaren eller annars fullgöras av denne.


Kan bevisning om vad som skall förklaras förverkat inte alls eller endast med svårighet föras, får värdet uppskattas till ett belopp som är skäligt med hänsyn till omständigheterna.


7§

För brott som har begåtts i utövningen av näringsverksamhet skall, på yrkande av allmän åklagare, näringsidkaren åläggas företagsbot, om

1.   brottsligheten har inneburit ett grovt åsidosättande av de särskilda skyldigheter som är förenade med verksamheten eller annars är av allvar­ligt slag och

2.   näringsidkaren inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten.

Första stycket gäller inte, om brottsligheten varit riktad mot nä­ringsidkaren eller om det annars skulle vara uppenbart oskäligt att ålägga företagsbot.

Första stycket gäller inte, om brottsligheten varit riktad mot nä­ringsidkaren eller om det annars skulle vara uppenbart obilligt att ålägga företagsbot.

16§


Är i lag eller författning föreskri­vet att förklaring skall meddelas om förverkande eller annan sådan sär­skild rättsverkan av brott, må detta likväl underlåtas, om denna rätts­verkan är uppenbart ohillig.


År i lag eller författning föreskri­vet att förklaring skall meddelas om förverkande eller annan sådan sär­skild rättsverkan av brott, må detta likväl underlåtas, om denna rätts­verkan är uppenbart oskälig.


Med nuvarande lydelse avses lydelsen enligt SFS 1986: 118.

1* Riksdagen 1986/87. 7saml. Nr 7


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


JuU 1986/87:7


17§ Förverkad egendom och företagsbot tillfaller staten, om ej annat är föreskrivet.

Har enligt I § utbyte som svarar mot skada för enskild förklarats förverkat hos någon, svarar staten i dennes ställe för ersättning åt den skadelidande intill värdet av vad som har tillfallit staten på grund av beslutet om förverkande. Vid verk­ställighet av detta beslut har den hos vilken förverkandet skett rätt att räkna av vad han visar sig ha utgett som ersättning till den ska­delidande.

Denna lag träder i kraft den I januari 1987. I fråga om brott som har begåtts före ikraftträdandet gäller 36kap. I och 17 §§ i deras äldre lydelse.

2 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1974: 1065) om visst stöldgods m. m.

Härigenom föreskrivs att 1 § lagen (1974: 1065) om visst stöldgods m. m. skall ha följande lydelse.


Nuvarande Ivdelse


Föreslagen lydelse


 


Har egendom som åtkommits ge­nom brott anträffats och är varken ägaren eller annan som har rätt till egendomen känd, skall egendomen lagas i förvar, om det ej är uppen­bart obilligt.

Detsamma gäller om varken ägaren eller annan som har rätt till egendomen gör anspråk på den.


Har egendom som frånhänts nå­gon genom brott anträffats hos an­nan som uppenbart saknar rätt till egendomen eller har den anträffats utan att vara i någons besittning och är varken ägaren eller annan som har rätt till egendomen känd, skall egendomen tas i förvar, om det inte är uppenbart oskäligt. Det­samma gäller egendom som har förvärvats eller mottagits under förhållanden som anges i 9 kap. 6§ andra stycket brottsbalken.

Första stycket tillämpas också om varken ägaren eller annan som har rätt till egendomen gör anspråk på den.


 


Om förfarandet med egendom som tagits i förvar enligt första eller andra     JuU 1986/87:7 stycket och om rätt för ägare som sedermera blir känd eller annan som har rätt till egendomen att få egendomen utlämnad till sig eller att erhålla ersättning finns bestämmelser i lagen (1974; 1066) om förfarande med för­verkad egendom och hittegods m.m.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1987. Har egendom som avses i 1 § anträffats före ikraftträdandet gäller äldre föreskrifter.

3 Förslag till

Lag om förfarandet i vissa fall vid förverkande m. m.

Härigenom föreskrivs följande.

1 § Denna lag reglerar förfarandet vid prövning av fråga om förverkande av egendom till det allmänna eller om annan särskild rättsverkan av brott, när frågan inte angår den som är tilltalad för brottet. Lagen gäller, om inte annat följer av särskilda bestämmelser i lag eller annan författning.

2§ En fråga som avses i 1 § prövas av tingsrätten efter särskild talan. Om inte annat framgår av denna lag, gäller för sådan talan i tillämpliga delar reglerna i rättegångsbalken om åtal för brott på vilket inte kan följa svårare straff än böter.

3§ Om talan avser förverkande av beslagtagen egendom, får kungörelse-delgivning av stämningen ske enligt de förutsättningar som anges i 15 § delgivningslagen (1970; 428). Dessa regler får också tillämpas, om den mot vilken talan förs är okänd.

Om värdet av den beslagtagna egendomen uppskattas till mindre än tvåtusen kronor, får delgivning ske genom att stämningen anslås på rättens kansli.

I stämningen skall den mot vilken talan riktas föreläggas att inställa sig till huvudförhandling vid påföljd att egendomen annars får förklaras för­verkad. Uteblir han, skall egendomen förklaras förverkad, om det inte framgår att talan är ogrundad.

4        § Om värdet av beslagtagen egendom uppskattas till mindre än tvåtusen
kronor, får åklagaren pröva frågan om förverkande. Ett beslut om förver­
kande skall meddelas skriftligen. Den från vilken beslaget har skett får hos
åklagaren anmäla missnöje med förverkandebeslutet inom en månad från
det han fick del av det. I fall som anges i 3§ första stycket får beslutet
delges genom att det anslås på rättens kansli.

Anmäls missnöje, skall beslutet om förverkande inte vidare gälla. Om beslaget inte hävs, skall åklagaren väcka talan om egendomens förver­kande. Har detta inte skett inom en månad från det anmälan kom in till åklagaren, skall beslaget gå åter.

Denna lag träder i kraft den I januari 1987.


 


4 Förslag till                                                                JuU 1986/87:7

Lag om ändring i rättegångsbalken

Härigenom föreskrivs att 27 kap. 7§ rättegångsbalken skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                         Föreslagen lydelse

27 kap.

7§'

Dä rätten förordnar om beslag eller fastställer verkställt beslag, skall,

om ej åtal redan väckts, rätten utsätta den tid, inom vilken åtal skall

väckas. Denna må ej bestämmas längre, än som finnes oundgängligen

erforderiigt.

1 annat fall än som avses i första   I annat fall än som avses i första

stycket skall åtal väckas inom en     stycket skall åtal väckas inom en
månad,     sedan     beslaget    verk-     månad,     sedan     beslaget     verk-   .
ställdes,   om   ej   den   beslagtagna     ställdes,   om   ej   den   beslagtagna
egendomens värde understiger ett-     egendomens värde understiger två­
tusen kronor.
                               tusen kronor.

Finnes lid, som avses i första eller andra stycket, otillräcklig, må räUen om framställning därom göres före tidens utgång, medgiva förlängning av tiden.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1987.

5 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1946: 804) om införande ay nya rättegångsbalken

Härigenom föreskrivs att  17 § lagen (1946:804) om införande av nya rättegångsbalken' skall upphöra aU gälla vid utgången av år 1986.

6 Förslag till

Lag om upphävande av lagen (1983: 225) om förfarandet vid förverkande av vissa farliga föremål

Härigenom föreskrivs att lagen (1983:225) om förfarandet vid förver­kande av vissa fariiga föremål skall upphöra att gälla vid utgången av år 1986.

Senaste lydelse 1974: 1067. Senaste lydelse av 17 § 1974: 1068.


 


7 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1960:418) om straff för varusmuggling

Härigenom föreskrivs i fråga öm lagen (1960:418) om straff för varu­smuggling t/f/i att 21 § skall upphöra an gälla, dels att 24 § skall ha följande lydelse.


JuU 1986/87:7


 


24§'

Nuvarande Ivdelse

I mål rörande brott enligt författ­ningar, vilkas efterlevnad tullverket har att övervaka,' må, om ej svårare straff än böter kan följa å brottet eller om målet rör brott som avses i 2§ andra meningen, talan föras av befattningshavare vid tullverket som generaltullstyrelsen bestäm­mer. Sådan befattningshavare må ock såsom åklagare meddela för­ordnande enligt 21 § förstå stycket:


Föreslagen lydelse

I mål rörande brott enligt författ­ningar, vilkas efterlevnad tullverket har att övervaka, må, om ej svårare straff än böter kan följa å brottet eller om målet rör brott som avses i 2§ andra meningen, talan föras av befattningshavare vid tullverket som generaltullstyrelsen bestäm­mer. Sådan befattningshavare må ock såsom åklagare meddela heslut enligt 4§ lagen (1986:000) om för­farandet i vissa fall vid förverkande


Vad nu stadgats skall icke lända till inskränkning i allmän åklagares åtalsrätt i fråga om brott, som nyss sagts.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1987.

8 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1982:636) om anordnande av visst automatspel

Härigenom föreskrivs att i lagen (1982:636) om anordnande av visst automatspel skall införas en ny paragraf, 9a§, av följande lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


Senaste lydelse 1985: 10.


9a§

Spelautomat' öch annan egen­dom som använts vid brott enligt 9 § samt insatser som uppburits vid brottet skall förklaras förverkade, om det inte är uppenbart oskäligt.


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      JuU 1986/87:7

Förverkande kan, utöver vad som framgår av 36 kap. 5§ brottsbal­ken, ske hos den som yrkesmässigt tillhandahållit egendomen.

I stället för egendomen kan dess värde förklaras förverkat.

Denna lag träder i kraft den I januari 1987. I fråga om brott som har begåtts före ikraftträdandet gäller äldre föreskrifter.

9 Förslag till

Lag om ändring i lotterilagen (1982: 1011)

Härigenom föreskrivs att 30§ lotterilagen (1982: 1011) skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

30§
Insatser som har uppburits vid
      Insatser som har uppburits vid

brott  eriligt  28 §  samt utrustning,      brott enligt  28 §  samt utrustning,
annan   egendom   och   handlingar     handlingar   och   annan   egendom
som har använts vid eller varit före-     som har använts vid eller varit före­
mål för sådant brott skall förklaras     mål för sådant brott skall förklaras
förverkade, om inte detta är uppen-     förverkade, om inte detta är uppen­
bart obUligt.
                                 bart oskäligt. Förverkande kan, ut­
över vad somframgår av 36 kap. 5 §
brottsbalken,   ske   hos   den   som
yrkesmässigt tillhandahållit egen­
domen.
Förverkas  en  utbetalningsauto-
  Förverkas  en  utbetalningsauto­
mat skall även dess innehåll förkla-     mat skall även dess innehåll förkla­
ras förverkat, om inte detta är up-     ras förverkat, om inte detta är up­
penbart obilligt.                                    penbart oskäligt.

I stället för egendomen kan dess värde förklaras förverkat.

Denna lag träder i kraft den I januari 1987. I fråga om brott som har begåtts före ikraftträdandet gäller äldre föreskrifter.

10 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1986:655) om ändring i lagen (1958:205) om förverkande av alkoholhaltiga drycker m. m.

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1958:205) om förverkande av alkoholhaltiga drycker m.m. i lagens lydelse enligt lagen (1986:655) om ändring i nämnda lag


 


c/e/j an I § skall ha följande lydelse,                                             JuU 1986/87:7

dels att det i lagen skall införas en övergångsbestämmelse av följande lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse


Alkoholhaltiga drycker eller and-
    Alkoholhaltiga drycker eller and-

ra berusningsmedel, vilka påträffas ra berusningsmedel, vilka påträffas
hos den som brutit mot 4§ lagen hos den som brutit mot 4§ lagen
(1951:649) om straff för vissa tra- (1951:649) om straff för vissa tra­
fikbrott, 13 kap. I§ luftfartslagen fikbrott, 6 kap. 2 §järnvägstrafikla-
(1957:297) eller 325 § sjölagen gen (1985:192), 13 kap. I § luftfarts-
(1891:35 s.
I) skall vara förver- lagen (1957:297) eller325'§ sjölagen
kade, om det inte finns särskilda (1891:35 s.
I) skall vara förver-
skäl mot detta.
                           kade, om det inte finns särskilda

skäl mot detta.

Detsamma skall gälla om sådana drycker eller berusningsmedel påträffas hos den som medföljt vid tillfället, om berusningsmedlen kan antas ha varit avsedda även för den som begått gärningen.

Medför någon i strid mot gällande bestämmelser spritdrycker, vin eller starköl vid offentlig tillställning, skola de ock vara förverkade som i första stycket sägs.

Denna lag träder i kraft den I juni Denna lag träder i kraft deri I juni

1987.                                           1987. I fråga om brott mot 6 kap.

2 § järnvägstrafiklagen (1985:192) som har begåtts före ikraftträdan­det gäller äldre föreskrifter.


 


Utskottet                                                                      JuU 1986/87:7

De grundläggande reglerna om förverkande finns i 36 kap. brottsbalken (BrB). De fick i huvudsak sitt nuvarande innehåll genom lagsfiftning år 1968. Mot bakgrund av vissa problem som reglerna i praktiken visade sig medföra infördes.år 1974 lagen (1974:1065) om visst stöldgods m.m. (stöldgodsla­gen). Denna lag kan sägas utgöra en komplettering till reglerna om förverkande i BrB. År 1982 infördes därefter i BrB en ny bestämmelse . varigenom möjligheterna vidgades att förklara värdet av ekonomiska fördelar som uppkommit till följd av brott i näringsverksamhet förverkat.

I promemorian (Ds Ju 1984:12) Vissa frågor om förverkande och tagande i
förvar enligt stöldgodslagen behandlas ytterligare problem som framkommit
       ,    ,

i rättstillämpningen och har anknytning till de nämnda reglerna.

De förslag som läggs fram i propositionen bygger till en del på promemori­an och remissbehandling av den. Underlaget i övrigt utgörs dels av en promemoria från riksåklagaren med förslag till avkriminalisering och andra begränsningar i straffrättens tillämpningsområde, dels av en framställning till justitiedepartementet från polismyndigheten i Malmö om behovet av en förverkandebestämmelse i lagen (1982:636) om anordnande av visst auto­matspel (automatspelslagen).

I propositionen föreslås ändringar i reglerna om förverkande i 36 kap.
1 § BrB i syfte att utvidga- möjligheterna att förklara utbyte av brott
förverkat. Det nuvarande hindret mot förverkande när utbytet motsvaras av
skada för enskild föreslås bli avskaffat. Den enda uttryckliga begränsningen
av möjligheten att förklara utbyte av brott förverkat föreslås bli att
förverkandet inte  får vara uppenbart oskäligt.   Förslaget i denna del
    -

kompletteras med en bestämmelse i 36 kap. 17 §. Den innebär i huvudsak att - om utbyte som motsvarar skada för enskild har förklarats förverkat hos någon - staten i dennes ställe skall svara för ersättningen till den skadelidan­de intill värdet av vad som har tillfallit staten på grund av förverkandet. -Förslaget i propositionen innebär också att möjligheterna att ta egendom i förvar enligt stöldgodslagen utvidgas. Vidare föreslås en ny lag om förfaran­det i vissa fall vid förverkande m. m. Den innebär bl. a. att åklagaren ges större möjligheter än i dag att själv besluta om förverkande av egendom som tagits i beslag.

I proposifionen föreslås också sådana regler att spelautomater och annan egendom kan förklaras förverkade enligt automatspelslagen. Genom en föreslagen ändring i lotterilagen (1982:1011) ökas möjligheterna till förver­kande enligt den lagen. Det föreslås slutligen att straffansvaret enligt bestämmelsen om dobbleri i 16 kap. 14 § BrB för den som deltar i spel eller liknande verksamhet avskaffas.

Lagförslagen föreslås med ett undantag (lagförslag 10) träda i kraft den 1 januari 1987.

Utskottet finner inte anledning till erinran mot lagförslagen och tillstyrker bifall fill dem.


10


 


Utskonet hemställer                                                        JuU 1986/87:7

1.  att riksdagen antar det genom proposition 1986/87:6 framlagda förslaget till lag om ändring i brottsbalken,

2.  att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget fill lag om ändring i lagen (1974:1065) om visst stöldgods m. m.,

3.  att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om förfarandet i vissa fall vid förverkande m. m.,

4.  att riksdagen antar det genom proposifionen framlagda förslaget fill lag om ändring i rättegångsbalken,

5.  ätt riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget fill lag om ändring i lagen (1946:804) om införande av nya rättegångs­balken,

6.  att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget fill lag om upphävande av lagen (1983:225) om förfarandet vid förverkande av vissa farliga föremål,

7.  att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget fill lag om ändring i lagen (1960:418) om straff för varusmuggling,

8.  att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget fill lag om ändring i lagen (1982:636) om anordnande av visst automatspel,

9.  att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget fill lagom ändring i lotterilageji (1982:1011),

10. att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget • till lag om ändring i lagen (1986:655) om ändring i lagen (1958:205) om förverkande av alkoholhaltiga drycker m. m.

Stockholm den 25 november 1986 På jusfitieutskottets vägnar Lars-Erik Lövdén

Närvarande; Lars-Erik Lövdén (s), Hans Pettersson i Helsingborg (s), Helge Klöver (s), Gunilla André (c), Ulla-Britt Åbark (s), Sven Munke (m), Hans Göran Franck (s), Hans Petersson i Röstånga (fp), Bengt-Ola Ryttar (s), Göran Magnusson (s), Eva Johansson (s), Lars Sundin (fp), Jerry Martinger (m) och Ingbritt Irhammar (c).


11


 


gotab   Stockholm 1986 11795