Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Regeringens proposition 1985/86:44

om ändring i byggnadsstadgan (1959: 612)


Prop.

1985/86:44


Regeringen föreslär riksdagen att anta det förslag som har tagils upp i bifogade utdrag ur regeringsprotokollet den 17 oktober 1985

Pä regeringens vägnar Ingvar Carlsson

Hans Gustafsson

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föresläs ändringar i byggnadsstadgan (1959:612) för att öka säkerheten för dem som arbetar på tak. Förslaget innebär att stadgans bestämmelser om skyddsanordningar pä tak vid ny- och ombyggnad blir tillämpliga på alla byggnader. I dag gäller bestämmelserna endast för byggnader med en viss höjd eller orn vissa anordningar finns på taket. Ändringarna är avsedda att träda i kraft den I januari 1986.

1    Riksdagen 1985/86. 1 saml. Nr 44


 


Prop. 1985/86:44    Propositioncns lagförslag Förslag till Lag om ändring i byggnadsstadgan (1959: 612)

Härigenom föreskrivs att 45 och 82 §§ byggnadsstadgan (1959:612)' skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

45 §
Byggnad skall, i den mån del er-
Byggnader skall, i den mån det

fordras, värd försedd med anord-      behövs, vara försedda med anord­
ning för uppstigning pä taket.
        ningar för uppstigning pä taket och

anordningar som skyddar mot olyc­kor genom fall från taket.

Där sä erfordras skall härjämte finnas anordning för uppstigning pä skorsten.

Uppgår byggnads höjd över när­mast kringliggande mark på någon punkt lill åtta meter eller finnes på takel lanternin, ljusbrunn eller lik­nande, skall byggnaden, där det icke av särskild orsak kan anses obehövligt, vara försedd med an­ordningar till skydd mol olycksfall genom nedslörining från taket.

82 §
Bestämmelserna i 45 § första oc/?
         Bestämmelserna   i   45 §   första

tredje styckena skola gälla även i stycket om anordningar för upp-fråga om byggnad, som uppförts el- stigning på tak skall gälla även i ler för vdken byggnadslov beviljats fräga om byggnader som har upp­före nya stadgans ikraftträdande.        förts eller för vUka byggnadslov har

beviljats före den 1 juli 1960. Upp­går en sådan byggnads höjd över närmast kringliggande mark på nå­gon punkt lill utta meter eller finns på takel lanternin, ljusbrunn eller liknande, skall byggnaden dessut­om, där del inie av särskild orsak kan anses obehövligt, vara försedd med anordningar till skydd mot olycksfall genom nedslörining från taket.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986. 45 § i dess äldre lydelse skall dock tillämpas i fräga om byggnadsföretag för vilka byggnadslov har sökts före ikraftträdandet.

Stadgan omtryckt 1981:873.


 


Bostadsdepartementet                            Prop. 1985/86:44

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 17 oktober 1985

Närvarande: statsrådet I. Carlsson, ordförande, och statsråden Lundkvist, Feldt. Sigurdsen, Gustafsson. Leijon, Hjelm-Wallén, Peterson, Bodström. Göransson, Gradin, Dahl, R. Carlsson. Holmberg, Hellström, Thunborg, Wickbom, Johansson

Föredragande: statsrådet Gustafsson

Proposition om ändring i byggnadsstadgan (1959:612)

1 Inledning

Svenska bleck- och plåtslagareförbundet och Plåtslageriernas Riksförbund hemställde är 1979 i en gemensam skrivelse till bostadsdepartementet att åtgärder skulle vidtas för att öka säkerheten vid takarbeten. En motion (1978/79:1604) med samma innebörd väcktes samtidigt i riksdagen. Civil­utskottet (CU 1978/79: 30) anförde med anledning av motionen att de ändringar i byggnadslagstiftningen m. m. som erfordras för att öka säker­heten vid takarbelen skyndsamt borde övervägas utan att det dä pågående arbetet med en ny byggnadslagstiftning avvaktades.

Förbundens skrivelse har remissbehandlats. Yttranden har avgetts av fortifikationsförvaltningen, byggnadsstyrelsen, riksrevisionsverket, riks­antikvarieämbetet, arhetarskyddsstyrelsen, bostadsstyrelsen, statens råd för byggnadsforskning, statens planverk, Byggherreföreningen. Byggstan-dardiseringen, Fastighetsanställdas förbund. Föreningen Sveriges bygg­nadsinspektörer. Hyresgästernas Riksförbund, Industrins kommitté för byggbestämmelser. Svenska byggnadsentreprenörföreningen, Svenska kommunförbundet. Svenska Riksbyggen, Sveriges Allmännyttiga Bo­stadsföretag, Sveriges fastighetsägareförbund, Sveriges skorstensfejar-mästares riksförbund, Sveriges Villaägareförbund samt Stockholms, Upp­sala, Västerås, Örebro, Norrköpings och Sundsvalls kommuner.

Sedan regeringen den 18 november 1982 uppdragit ål statens planverk att se över de bestämmelser i byggnadsstadgan (1959:612) som rör lilllrä-desled till och skyddsanordningar på tak, lämnade verket i en promemoria den 5 december 1983 förslag till ändrade bestämmelser.

Jag vill nu ta upp frågan om ändrade bestämmelser angående skyddsan­ordningar pä tak. Planverkets lagförslag bör fogas till protokollet i detta ärende som bilaga. En sammanställning av remissyttrandena har upprät­tats inom bostadsdepartementet och finns tillgänglig i lagstiftningsärendet.


 


Prop. 1985/86:44      1.1 Gällande regler

De bestämmelser som reglerar byggnaders utformning finns i 5 kap. bygg­nadsstadgan (1959:612, omtryckt 1981:873), BS. Bestämmelserna syftar till att främja bl. a. säkerhet och ett ändamålsenligt utförande i övrigt. Närma­re föreskrifter om byggnaders konstruktioner och utförande meddelas av statens planverk, som också utfärdar de allmänna råd som behövs för tillämpningen av byggnadsstadgan (76 § BS). Dessa föreskrifter och all­männa råd återfinns i Svensk Byggnorm (SEN 1980).

I 45 § första stycket byggnadsstadgan föreskrivs att byggnader, i den mån det ertordras, skall vara försedda med anordningar för uppstigning på taket. Enligt paragrafens andra stycke skall det dessutom - där så erford­ras — finnas anordningar för uppstigning på skorsten. Byggnader med en höjd av åtta meter eller mer och byggnader som har lanternin. ljusbrunn eller liknande anordning på taket, skall enligt 45 § tredje stycket vara försedda med anordningar till skydd mot olycksfall genom nedstörtning frän taket. Skyddsanordningar krävs dock inte om de av särskild orsak kan anses obehövliga.

Bestämmelserna i 45 § gäller när helt nya byggnader uppförs. För om­byggnader finns bestämmelser i 48a och 49 §§ byggnadsstadgan. Bestäm­melserna i 48a § avser ändringsarbeten som är av sådan art att de enligt 75 § b)-f) byggnadsstadgan är att hänföra till nybyggnad. För sådana änd­ringsarbeten skall bestämmelserna för helt nya byggnader tillämpas, dock endast beträffande delar som berörs av ändringen och endast i den omfatt­ning som behövs för att dessa delar av byggnaden skall uppfylla skäliga anspråk på bl. a. säkerhet.

Är ändringsarbetena inte att hänföra till nybyggnad, skall enlfgt 49 § bestämmelserna för helt nya byggnader äga motsvarande tillämpning i fråga om de delar av byggnaden som berörs av ändringen. Byggnadsnämn­den kan dock medge undantag, när det påkallas av omsiändigheterna och inte medför brandfara eller olägenhet i sanitärt avseende eller annars.

Enligt 48a och 49 §§ byggnadsstadgan kan alltså krav på skyddsanord­ningar ställas i samband med att en byggnad byggs om eller ändras pä annat sätt. I fråga om vissa byggnader kan emellertid krav på skyddsanord­ningar ställas oavsett om ägaren avser att göra någon ändring med byggna­den eller inte. 1 övergångsbestämmelserna till byggnadsstadgan (82 §) före­skrivs nämligen att 45 § första och tredje styckena skall gälla även i fräga om byggnader som har uppförts eller för vilka byggnadslov har beviljats före stadgans ikraftträdande, d.v.s. före den 1 juli 1960. Det innebär att ägare till sädana byggnader är skyldiga att, under de förutsättningar som anges i 45 § första och tredje styckena, förse byggnaderna med skyddsan­ordningar på takel. Om så inte sker, kan byggnadsnämnden förelägga ägaren att fullgöra skyldigheten.


 


2 Föredragandens överväganden


Prop. 1985/86:44


Mitt förslag: Byggnadsstadgans bestämmelserom skyddsanordning­ar på tak vid ny- och ombyggnad skall gälla alla byggnader oavsett höjd och utförande.

Planverkets förslag: Överensstämmer med mitt.

Reiiissinstanserna: De remissinstanser som har yttrat sig över Svenska bleck- och plåtslagareförbundets och Plåtslagarnas Riksförbunds skrivelse är positiva till åtgärder för att öka säkerheten vid arbete på tak.

Skälen till mitt förslag: Arbeten på tak medför stora påfrestningar och risker. Hög höjd, lutande underlag och ofta besvärliga väderieksförhäkan-den och arbetsställningar bidrar tiksammans till detta. I dag ställs inga krav pä skyddsanordningar mot olycksfall om byggnaden är lägre än åtta meter, såvida det inte finns lanternin eller liknande pä taket. Inte heller ställs sådana krav på högre byggnader, om taklutningen är mindre än 1:4 (SBN kap. 41, avsnitt 30-34). Erfarenheterna visar emellertid att fallolyckor är vanliga även från tak pä byggnader som inte omfattas av dagens krav. Mot den bakgrunden har i prop. 1985/86: 1 om ny plan- och bygglag föreslagits bestämmelser som är avsedda att ge utrymme för en enligt min mening starkt motiverad skärpning av kraven i fråga om anordningar till skydd mot olyckor genom fall frän tak.

Plan- och bygglagen är avsedd att träda i kraft den 1 januari 1987. Enligt min mening är emellertid en skärpning av de nyss nämnda kraven så angelägen att den bör genomföras redan nu. Jag föreslär därför att 45 § byggnadsstadgan ändras så att det framgår alt byggnader, oavsett deras höjd eller utformning, i den mån det behövs skall vara försedda med anordningar som skyddar mot olyckor genom fall frän takel. De nya bestämmelserna bör träda i kraft den 1 januari 1986. Jag kommer senare denna dag att föreslå regeringen att uppdra ät statens planverk att redovisa förslag till ändrade föreskrifter om skyddsanordningar på tak som skall träda i kraft samtidigt med ändringarna i byggnadsstadgan.

Som jag nyss nämnde gäller bestämmelserna i 45 § byggnadsstadgan i viss utsträckning också vid ändring av byggnader. På grund härav kommer en skärpning av kraven för nya byggnader att slå igenom även vid vissa ändringsarbeten på byggnader, vilket enligt min mening är helt befogat.

De föreslagna ändringarna gäller således de krav som skall ställas vid ny-eller ombyggnad. Den ökning av byggkostnaderna som detta föranleder kan uppskattas till ca 100milj. kr. om året.

1 fråga om de krav som med stöd av 82 § byggnadsstadgan kan ställas pä vissa befintliga byggnader innebär PBL-förslaget ingen ändring i sak i förhållande till dagens ordning. Även om det hade varit önskvärt med en skärpning även av kraven i 82 §, saknas det i dag ekonomiska förutsätt­ningar för detta.


 


Prop. 1985/86: 44  Bestämmelserna i 82 § har gällt alltsedan byggnadsstadgan trädde i kraft

den 1 juli 1960. Trots detta saknar ett stort antal byggnader fortfarande föreskrivna skyddsanordningar. Betydande informationsinsatser har gjorts, och fastighetsägarna kan därför inte vara okunniga om bestämmel­serna.

Som jag tidigare nämnde ankommer det på fastighetsägaren att se till att erforderliga skyddsanordningar finns och att de underhälls pä ett sådant sätt att de inte är fariiga att använda. Det ankommer på byggnadsnämnden att se till att bestämmelserna i byggnadslagstiftningen efterlevs. Om t. ex. plåtslagare eller andra yrkesgrupper som utför arbeten pä tak påtalar brister beträffande skyddsanordningarna, kan nämnden med stöd av 16 § lagen (1976:666) om påföljder och ingripanden vid olovligt byggande m. m. förelägga fastighetsägaren atl avhjälpa bristerna.

3 Upprättat lagförslag

I enlighet med vad jag nu har anfört har inom bostadsdepartementet upprättats förslag till lag om ändring i byggnadsstadgan (1959:612).

Med hänsyn till att lagstiftningsärendet är av enkel beskaffenhet skulle lagrådets hörande enligt min mening sakna betydelse.

4 Specialmotivering

45 §

Ändringen innebär att alla byggnader, oavsett höjd och utförande skall, i den mån det behövs, vara försedda med anordningar som skyddar mot olyckor genom fall frän taket. Det ankommer pä statens planverk alt med stöd av 76§ 1 mom. byggnadsstadgan meddela föreskrifter om när sädana anordningar behövs.

Förutom den sakliga ändringen har även redaktionella justeringar gjorts i första stycket.

82 §

I 82 § finns f n. en hänvisning till bl. a. 45 § tredje stycket. Eftersom ändringen i 45 § innebär atl tredje stycket upphävs, har bestämmelserna i detta stycke med enbart redakfionella justeringar förts över till 82 §.

Ikraftträdande m. m.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 1986. Det medför att de nya beslämmelserna blir tillämpliga på sådana ansökningar om tillstånd till byggnadsföretag som ges in lill byggnadsnämnden efter ikraftträdandet. Enligt min mening är det lämpligt alt äldre bestämmelser i 45 § tklämpas pä


 


byggnadsföretag för vilka ansökan om byggnadslov ges in till byggnads-       Prop. 1985/86:44 nämnden före ikraftträdandet. Ikraftträdandebestämmelserna har utfor­mats i enlighet härmed.

5 Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen föreslär riksdagen alt anta det inom bostadsdepartementet upprättade för­slaget till lag om ändring i byggnadsstadgan (1959: 612).

6 Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och beslutar att genom proposition föreslå riksdagen att anta det förslag som föredragan­den har lagt fram.


 


Prop. 1985/86:44


Bilaga

Planverkets lagförslag

Förslag till

Lag om ändring i byggnadsstadgan (1959: 612)

Härigenom föreskrivs att 45 och 82 §§ byggnadsstadgan (1959:612) skall ha följande lydelse.


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


45 §

Byggnad skall, i den män det erfordras, vara försedd med anordning för uppstigning på taket.

Där så erfordras skall härjämte finnas anordning för uppsfigning på skorsten.


Uppgår byggnads höjd över när­mast kringliggande mark på någon punkt lill åtta meter eller finnes på taket lanternin, ljusbrunn eller lik­nande, skall byggnaden, där det icke av särskild orsak kan anses obehövligt, vara försedd med an­ordningar till skydd mot olycksfall genom nedstörtning från taket.


Byggnad skall i erforderUg ut­sträckning vara försedd med anord­ningar till skydd mol olycksfall ge­nom nedstörtning från taket.


82 §


Bestämmelserna i 45 § första och tredje styckena skola gälla även / fråga om byggnad, som uppförts el­ler för vilken byggnadslov beviljats före nya stadgans ikraftträdande.


Bestämmelserna i 45 § första stycket och / nedanstående stycke skall gälla även för byggnad som uppförts eller för vilken byggnads­lov beviljats före stadgans ikraftträ­dande den I juli 1960.

Uppgår byggnads höjd över när­mast kringliggande mark på någon punkt till åtta meter eller finns på taket lanternin, ljusbrunn eller lik­nande, skall byggnaden, där det icke av särskild orsak kan anses obehövligt, vara försedd med an­ordningar till skydd mol olycksfall genom nedstörtning från taket.


 


Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986.


Norstedts Tryckeri, Stockholm 1985