Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Trafikutskottets betänkande 1985/86:6

om ändring i luftfartslagen (1957:297), m. m. (prop. 1984/85:212)


TU

1985/86:6


Sammanfattning

I proposition 1984/85:212 föreslås ändringar i luftfartslagen (1957:297) jämte följdändringar i viss annan lagstiftning. De föreslagna ändringarna i luftfarts­lagen är till stora delar av språklig och redaktionell natur. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 1987. Om vissa av de föreslagna ändringarna i luftfartslagen antas kan ett tillägg till den s. k. Chicagokonven­tionen godkännas. I propositionen föreslås att så sker.

I överensstämmelse med vad som enligt luftfartslagen gäller för närvaran­de skall i princip tillstånd av regeringen krävas för luftfart i förvärvssyfte. För närvarande får emellertid regeringen delegera tillståndsgivningen beträffan­de annan luftfart i förvärvssyfte än linjefart till luftfartsverket. I proppsitio-nen föreslås att regeringen skall få delegera tillståndsgivningen beträffande all luftfart i förvärvssyfte, således även beträffande linjefart. I de två motionerna i ärendet (m resp. c) motsätter man sig detta förslag.

Utskottet föreslår att riksdagen antar de i propositionen föreslagna lagändringarna och godkänner tillägget till Chicagokonventionen. Utskottet som sålunda tillstyrker propositionsförslaget i ovannämnda delegeringsfråga avstyrker därmed motionerna.

Propositionen

I proposition 1984/85:212 föreslår regeringen (kommunikationsdepartemen­tet) att riksdagen dels antar i propositionen framlagda förslag till

1.   lag om ändring i luftfartslagen (1957:297),

2.   lag om ändring i lagen (1922:382) angående ansvarighet för skada i följd av luftfart,

3.   lag om ändring i lagen (1955:227) om inskrivning av rätt till luftfartyg,

4.   lag om ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar,

5.   lag om ändring i lagen (1958:205) om förverkande av alkoholhaltiga drycker m.m.,

dels godkänner det i regeringsprotokollen den 24 januari och den 30 maj 1985 redovisade, i Montreal den 6 oktober 1980 undertecknade protokollet angående ett tillägg till den i Chicago den 7 december 1944 avslutade konventionen angående internationell civil luftfart (Chicagokonventionen).

Över lagförslagen 1-4 har lagrådets yttrande inhämtats.

1 Riksdagenl985/86.15samL Nr6


De i propositionen framlagda lagförslagen har tagits in i bilaga 1 till      TU 1985/86:6 betänkandet.

Med anledning av propositionen har väckts två motioner.

Motionerna

1985/86:11 av Agne Hansson (c) vari yrkas att luftfartslagen 7 kap. 1 § första stycket skall ha följande lydelse:

Luftfart i förvärvssyfte får inte utövas här i riket utan tillstånd av regeringen.

1985/86:12 av Rolf Clarkson m.fl. (m) vari likaledes yrkas att riksdagen beslutar att den föreslagna luftfartslagens 7 kap. 1 § första stycket skall ges lydelsen;

Luftfart i förvärvssyfte får icke utövas här i riket utan tillstånd av regeringen.

Bakgrund

Den centrala författningen på luftfartens område är luftfartslagen (1957:297). Tillämpningsföreskrifter till luftfartslagen finns i luftfartskun­görelsen (1961:558). Luftfartslagen och luftfartskungörelsen trädde i kraft den 1 januari 1962. Till dessa båda författningar ansluter vissa regeringsför­fattningar av mera speciell karaktär.

Förslaget till luftfartslag utarbetades av 1945 års lufträttssakkunniga i nära samarbete med utredningar i Danmark, Finland och Norge. De sakkunniga ansåg att en av de viktigaste uppgifterna i lagstiftningsarbetet var att bringa den svenska civila lufträtten i överensstämmelse med internationella konven­tioner och överenskommelser på luftfartens område. Allteftersom sådana konventioner och överenskommelser efter tillkomsten av luftfartslagen har ändrats eller tillkommit har luftfartslagen ändrats i motsvarande mån. En kortfattad redogörelse för internationella konventioner och överenskom­melser som påverkat utformningen av luftfartslagen m. fl. författningar på luftfartens område finns i proposition 1984/85:212 på s. 75-80.

Luftfartslagen omtrycktes i SFS 1979:643 och har även därefter ändrats (1981:811 och 1985:133). Luftfartskungörelsen har ändrats vid eft flertal tillfällen, senast enligt SFS 1985:850.

År 1979 tillkallade regeringen flyglagutredningen (K 1979:09) för att göra en samlad översyn av luftfartsförfattningarna. Översynen skulle enligt direkti-' ven för utredningsarbetet i första hand ha karaktären av en språklig och redaktionell överarbetning. Därutöver skulle vissa frågor av saklig innebörd behandlas.

Flyglagutredningen överlämnade år 1981 till chefen för kommunikations­departementet betänkandet (Ds K 1981:12-13) Reviderad luftfartslagstift­ning, varmed uppdraget slutfördes. Betänkandet remissbehandlades där­efter.

Lagförslagen 1-4 i den här aktuella propositionen grundar sig på förslag av flyglagutredningen och däröver avgivna remissyttranden. Flyglagutredning-


 


en framlade även förslag till ändring i luftfartskungörelsen och till vissa andra     TU 1985/86:6 regeringsförfattningar.

Flyglagutredningen har vid besök i Danmark, Norge och Finland samrån om sitt arbete med dessa länder beträffande frågor, i vilka nordisk samordning bedömts som väsentlig.

Inom kommunikationsdepartementet förbereds bl.a. utfärdandet av en luftfartsförordning, som avses träda i kraft samtidigt med att de i propositio­nen förordade ändringarna i luftfartslagen träder i kraft och som då skall ersätta luftfartskungörelsen.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås ändringar i luftfartslagen (1957:297). Ändringarna innebär till stora delar en språklig och redaktionell överarbetning av lagen. Därutöver tas också upp vissa frågor av saklig innebörd. En av dessa är regleringen av vad som skall gälla beträffande luftvärdighet m.m. vid internationell uthyrning av luftfartyg. En annan fråga berör lagens tillämp­ning på luftfartyg som är registrerade hos en internationell organisation. Gmndläggande bestämmelser om erhållande och återkallelse av luftfartscer-tifikat och elevtillstånd m. fl. kompetens- och behörighetsbevis föreslås bli överflyttade från luftfartskungörelsen till luftfartslagen. Prövningen av frågor om återkallelse av certifikat m. m. och om varning flyttas över från luftfartsverket till länsrätt. Det allmännas talan i dessa mål skall föras av luftfartsverket.

Den föreslagna regleringen av vad som skall gälla beträffande luftvärdig­het m. m. vid internationell uthyrning av luftfartyg grundar sig på ett i Montreal den 6 oktober 1980 undertecknat protokoll angående ett tillägg till den i Chicago den 7 december 1944 avslutade konventionen angående internationell civil luftfart - den s. k. Chicagokonventionen (SÖ 1946 nr 2). Tillägget har tagits in som en artikel 83 bis i konventionen. Regeringen hemställer att riksdagen godkänner protokollet.

Med anledning av ändringar som föreslås i luftfartslagen föreslås ändringar i lagen (1922:382) angående ansvarighet för skada i följd av luftfart, lagen (1955:227) om inskrivning av räft till luftfartyg, lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar samt lagen (1958:205) om förverkande av alkoholhaltiga drycker m. m.

Samtliga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 1987.

Utskottet

Utskottet behandlar i det följande propositionsförslagen i den ordning de har upptagits i propositionen. Då erinran genom motioner endast framförts mot ett förslag om att i 7 kap. 1 § luftfartslagen skall inrymmas ett utökat bemyndigande för regeringen att delegera beslutanderätten i fråga om tillstånd till luftfart i förvärvssyfte kommer utskottet att behandla detta förslag närmare. I övrigt kommer utskottet att redovisa propositionsförsla­gen kortfattat.


 


1 Förslaget till lag om ändring i luftfartslagen      tu 1985/86:6

(1957:297)

1.1 Propositionsförslaget (utskottets ställningstagande härtill s. 9-12)

De ändringar som föreslås i luftfartslagen (LL) - vilka huvudsakligen är av språklig och redaktionell natur - berör samtliga paragrafer i lagen utom två, nämligen 2 kap. 2 och 8§§. En redogörelse för dessa paragrafer lämnas nedan (s. 5).

Några väsentliga förändringar av dispositionen av LL föreslås inte. I en första avdelning, som omfattar 1-14 kap., finns sålunda bestämmelser om civil luftfart och i en andra avdelning omfattande 15 kap. bestämmelser om militär luftfart och annan luftfart för statsändamål. Nedan redovisas översikt­ligt de olika kapitlen i LL såsom de framstår om ändringsförslagen godtas. Ändringsförslag av mera väsentlig natur redovisas utförligare - däribland det ändringsförslag som kritiseras i de med anledning av propositionen väckta motionerna.

I 1 kap. meddelas vissa grundläggande bestämmelser i fråga om rätten att utöva luftfart i Sverige m. m.

Luftfart i Sverige får i princip endast äga rum med svenska luftfartyg eller med luftfartyg från annan stat med vilken Sverige har träffat avtal om rätt till luftfart inom svenskt område. Regeringen har möjlighet att bl. a. av militära skäl inskränka eller förbjuda luftfart inom en viss del av landet eller, under utomordenfiiga förhållanden m. m., i hela landet.

I en ny 5 § föreskrivs att de bestämmelser i LL som gäller i fråga om luftfartyg som är registrerade i en annan stat skall på motsvarande sätt tillämpas i fråga om luftfartyg som är registrerade hos en internationell organisation.

Vidare införs en ny bestämmelse (6 §) om att bestämmelser som gäller för svenska luftfartyg också skall kunna tillämpas på utländska luftfartyg som innehas med nyttjanderätt av svenska brukare. Enligt en annan ny bestäm­melse (7 §) kan för ett svenskt luftfartyg, som innehas med nyttjanderätt av en utländsk bmkare, i vissa avseenden föreskrivas undantag från vissa bestämmelser. I 13 kap. 5§ andra stycket tas in en bestämmelse om att utländska luftfartyg, som omfattas av 6 §, såvitt gäller brott mot luftfartsför­fattningarna i straffrättsligt avseende skall kunna betraktas som svenska.

Bakgrund till de nya bestämmelserna i 6 § och 7 § är ett tillägg till den s. k. Chicagokonventionen med bestämmelser om överföring från registrerings­staten till brukarens stat av vissa funktioner och förpliktelser vid uthyrning av luftfartyg. Tillägget godkändes vid det tjugotredje församlingsmötet med Internationella civila luftfartsorganisationen, ICAO (Internationel Civil Aviation Organization), i Montreal i oktober 1980 och har redovisats i ett den 6 oktober 1980 dagtecknat protokoll från församlingsmötet. Tillägget har tagits in i Chicagokonventionen efter artikel 83 som artikel 83 bis. Den nya artikeln återges i bilaga 2 i originalversion på engelska och i översättning till svenska. I artikeln behandlas det fall då ett luftfartyg som är registrerat i en fördragsslutande stat används av en brukare som driver näringsverksamhet


 


med huvudkontor i en annan fördragsslutande stat eller.av en brukare som är      TU 1985/86:6

stadigvarande bosatt i en sådan stat. Mellan dessa stater kan då träffas en

överenskommelse, varigenom registreringsstaten till den andra staten kan

överföra förpliktelser såsom registreringsstat att beträffande luftfartyget

iaktta konventionens bestämmelser om trafik (artikel 12), radioutrustning

(artikel 30), luftvärdighetsbevis (artikel 31) och luftfartscertifikat (artikel

32 a).

I 2 kap. finns bestämmelser om registrering, nationahtet och märkning av luftfartyg.

Registrering sker i luftfartygsregistret som förs av luftfartsverket och är en förutsättning för att luftfartyget skall få användas vid luftfart. Ytterligare regler om registrering finns för närvarande i kungörelsen (1955:635) med närmare bestämmelser om luftfartygsregistret m. m; (Flyglagutredningen har föreslagit en ny förordning i ämnet.) Ett luftfartyg som har förts in i registret äger svensk nationalitet. Luftfartsverket utfärdar bevis om registre­ringen (nationalitets- och registreringsbevis). Luftfartyget skall vidare mär­kas med sin nationalitets- och registreringsbeteckning. Om det är registrerat i främmande stat skall det vid luftfart inom svenskt område vara märkt i enlighet med föreskrifterna i hemlandet.

De enda paragrafer som inte berörs av föreslagna ändringar i LL finns i 2 kap. och är som nämnts ovan 2 och 8§§ i kapitlet.

Enligt 2 § får luftfartyg registreras i Sverige bara om det ägs av svenska staten, svensk kommun eller landstingskommun, svensk medborgare eller av dödsbo, bolag, förening, samfällighet eller stiftelse som har svensk nationali­tet. Luftfartsverket får dock medge att ett luftfartyg får registreras i Sverige även om nämnda krav inte är uppfyllda. Sådant medgivande får bara lämnas om luftfartyget i regel används med utgångspunkt i Sverige.

Enligt 8 § skall ett luftfartyg föras ur registret 1) om ägaren begär det, 2) om kraven i 2 § inte är uppfyllda, 3) om det har förolyckats eller förstörts, 4) om det efter flygning inte har hörts av på tre månader eller 5) om det inte har haft giltigt luftvärdighetsbevis eller miljövärdighetsbevis på tre år. Ägaren är skyldig att anmäla om något har hänt som enligt punkterna 2-4 medför att ett luftfartyg, skall avregistreras. När ett fall enligt punkt 5 inträffar, behöver luftfartyget inte avregistreras om ägaren inom en viss tid som bestäms av. luftfartsverket visar att luftfartyget är luftvärdigt och miljövärdigt.

I 3 kap. finns bestämmelser om luftvärdighet och miljövärdighet.

Bestämmelserna går tillbaka på Chicagokonventionen. Huvudregeln är att luftfartyg skall vara luftvärdiga och miljövärdiga när de används vid luftfart. Ansvaret härför åvilar ägaren eller, om någon brukar luftfartyget i ägarens ställe, brukaren. Luftvärdigheten och miljövärdigheten står under tillsyn av luftfartsverket. Verket utfärdar luftvärdighets- och miljövärdighetsbevis. Svenskt luftfartyg skall, när det använts i luftfart, ha svenskt och/eller av luftfartsverket godkänt utländskt luftvärdighets- och miljövärdighetsbevis.

I 4 kap. finns bestämmelser om luftfartygs bemanning, luftfartscertifikat m. m.


 


Luftfartscertifikat krävs för tjänstgöring som förare, navigatör eller TU 1985/86:6 flygmaskinist på ett luftfartyg och utfärdas av luftfartsverket. De hittillsva­rande bestämmelserna om luftfartscertifikat i LL har varit allmänt hållna. Den närmare regleringen av bl. a. förutsättningarna för erhållande, förnyelse och återkallelse av certifikat har skett i luftfartskungörelsen. Mot bakgrund av att de för den enskilde och från rättssäkerhets- och trafiksäkerhetssyn­punkt mest betydelsefulla bestämmelserna om körkort har tagits in i en lag, körkortslagen (1977:477), föreslås att bestämmelser om erhållande och återkallande av luftfartscertifikat och av elevtillstånd - som i princip krävs för antagande till utbildning för erhållande av luftfartscertifikat - m. m. tas in i LL.

Prövningen av de administrativa sanktionerna - återkallelse och varning -mot innehavare av luftfartscertifikat och elevtillstånd föreslås ankomma på länsrätten. I förslaget fill ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvalt­ningsdomstolar föreslås att länsrätten i Östergötlands län skall vara forum för prövningen. Det allmännas talan hos länsrätten skall föras av luftfartsverket.

Behörighetsbevis kan krävas för den som innehar luftfartscertifikat och för annan medlem av besättningen på ett luftfartyg. Även bestämmelserna om erhållande, förnyelse och återkallelse av behörighetsbevis m. m. förslås överflyttade till LL.

I 5 kap. finns bestämmelser om befälhavare på luftfartyg och tjänsten ombord.

Luftfartyg skall när det används vid luftfart ha en befälhavare. Denne skall ha fillsyn över luftvärdigheten, bemanningen m. m. Om någon genom sitt uppträdande utgör en omedelbar fara för luftfartygets säkerhet eller för säkerheten ombord får befälhavaren mot denne vidta de åtgärder som behövs för att avvärja faran. Under vissa fömtsättningar får våld brukas.

Om det inträffar en olyckshändelse som medför att någon avlider, att någon blir allvarligt skadad, att luftfartyget får betydande skador eller att egendom får betydande skada skall befälhavaren rapportera detta. Det fömtskickas att det i den kommande luftfartsförordningen skall föreskrivas att rapporteringsskyldigheten skall fullgöras hos luftfartsverket - i överens­stämmelse med vad som gäller för närvarande.

16. kap. finns bestämmelser om flygplatser och markorganisationen i övrigt.

Flygplatser för allmänt bruk (allmänna flygplatser) får inte inrättas eller drivas utan tillstånd och får inte tas i bmk innan de har godkänts. Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får föreskriva vilka flygplatser som får användas för olika slag av luftfart.

Tjänstgöring som flygledare i flygtrafikledningstjänst, flygtekniker eller flygklarerare får fullgöras bara av den som har certifikat. I fråga om erhållande, förnyelse och återkallelse av certifikat m.m. gäller samma bestämmelser som i dessa avseenden gäller i fråga om luftfartscertifikat. För andra som fullgör tjänst inom markorganisationen får föreskrivas krav på behörighetsbevis. I fråga om dessa behörighetsbevis gäller i viss utsträckning samma bestämmelser som de som gäller i fråga om behörighetsbevis för medlemmar av besättningen på luftfartyg.


 


I 7 kap. finns regler om fillstånd fill luftfartsverksamhet.         TU 1985/86:6

För luftfart i förvärvssyfte krävs i princip och skall i princip krävas tillstånd av regeringen. I överensstämmelse med vad som gäller för närvarande skall regeringen få föreskriva att viss luftfart i förvärvssyfte får utövas utan - fillstånd, om det är lämpligt med hänsyn till luftfartens art eller omfattning. Regeringen har för närvarande möjlighet att delegera tillståndsgivningen beträffande annan luftfart i förvärvssyfte än linjefart till luftfartsverket. I propositionen föreslås regeringen få ett bemyndigande att delegera till­ståndsgivning beträffande all luftfart i förvärvssyfte, alltså även beträffande linjefart. I nhotionerna motsätter man sig propositionsförslaget. Utskottet återkommer nedan (s. 9) till frågan om bemyndigande för regeringen att delegera tillståndsgivningen beträffande luftfart i förvärvssyfte, där frågan behandlas närmare.

Tillstånd till inrikes linjefart får i princip bara ges till svenska företag eller företag med kvalificerade svenska ägarförhållanden. Detsamma skall i princip gälla för annan luftfart i förvärvssyfte mellan Sverige och utlandet som inte är linjefart. Regeringen får liksom hittills bestämma att tillstånd inte skall krävas för sådan luftfart i förvärvssyfte som omfattas av avtal mellan Sverige och en främmande stat. I LL skrivs nu in att en utiänning eller ett utländskt företag som driver verksamhet med stöd av ett tillstånd enligt LL eller med stöd av ett avtal skall ha en här bosatt föreståndare, som är ansvarig för verksamheten.

I 8 kap. finns vissa bestämmelser för lufttrafiken.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om flygvägar som luftfartyg skall följa inom svenskt område. Bestämmelser finns också om bl. a. landningsskyldighet, om förbud mot transport av krigsmateriel och annat gods, om fotografering och om fartygshandlingar.

I 9 kap. finns bestämmelser om transporter med luftfartyg av passagerare, resgods eller gods.

Bestämmelser finns sålunda om biljetter, resgodsbevis, flygfraktsedlar samt om rätten att förfoga över godset och om utlämning av godset samt om fraktförarens ansvar för personskador, skador på resgods och gods m. m.

Reglerna bygger i huvudsak på den i Warszawa den 12 oktober 1929 undertecknade konventionen om internationell luftbefordran (SÖ 1937 nr 19) - den 'S. k. Warszawakonventionen - och ändringsprotokoll till konvenfionen.

I redovisningen i propositionen av den nuvarande lydelsen av 9 kap. 22 § LL har beaktats en ändring av denna paragraf (1985; 133) som trätt i kraft den 1 juli i år (1985:444).

I en inom justitiedepartementet utarbetad promemoria (Ds Ju 1985:3) Flygfraktförares ansvar för passagerare och gods har föreslagits att Sverige skall tillträda de den 25 september 1975 i Montreal undertecknade protokol­len nr3 och nr4 med ändringar av Warszawakonventionen m. m. Samtidigt har förslag framlagts till ändringar i LL som är nödvändiga vid ett sådant tillträde. Efter remissbehandling är promemorian föremål för fortsatt beredning inom regeringskansliet.


 


110 kap. finns bestämmelser om ansvaret för skador genom luftfart.      TU 1985/86:6
11 § anges att bestämmelser om ansvaret för skador, som genom luftfart

tillfogas personer eller egendom som inte transporteras med luftfartyget, finns i lagen (1922:382) angående ansvarighet för skada i följd av luftfart. I propositionen föreslås, som nämnts, ändring i denna lag. Ändringsförslaget kommer att behandlas nedan (s. 12).

111     kap. finns bestämmelser om flygräddningstjänst, bärgning och under­
sökning av luftfartsolyckor.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer meddelar före­skrifter angående åtgärder, då luftfartyg är saknat, förolyckat eller nödställt eller fara hotar lufttrafiken (flygräddningstjänst). Den som medverkar vid bärgning av ett luftfartyg som har förolyckats eller befinner sig i nöd har rätt till bärgarlön enligt bestämmelser härom i sjölagen.

Inträffar det en olycka vid användningen av ett luftfartyg och medför olyckan att någon avlider, att någon blir allvarligt skadad, att fartyget får betydande skador, att egendom som inte transporteras med fartyget får betydande skador eller att fartyget är oåtkomligt, skall det göras en undersökning om olyckan, dess orsaker och de uppkomna skadorna. Undersökningen skall göras av den myndighet som regeringen föreskriver. Denna myndighet kan i sin tur få överlåta åt annan att göra undersökningen. Nödvändig operativ, teknisk och juridisk sakkunskap skall vara företrädd vid undersökningen.

Bestämmelserna om flygräddningstjänst har i princip lämnats oförändrade i avvaktan på generell lagstiftning om samhällets räddningstjänst.

112  kap., som har mbriken Särskilda bestämmelser, finns bl. a. bestämmel­ser om rätt för luftfartsverket eller den som verket utser att besluta att luftfärd inte får äga mm och att hindra luftfartygets avgång om krav enligt LL m. m. inte är uppfyllda.

113  kap. finns ansvarsbestämmelser m. m.

Straffet för brott mot LL;s bestämmelser m. m. blir antingen fängelse i högst två år, böter eller fängelse i högst sex månader eller enbart böter.

114     kap. finns vissa bestämmelser om tillämpiungen av LL, bemyndiganden
och definitioner.

Luftfartsverkets beslut enUgt LL eller enligt föreskrifter som har medde­lats med stöd av LL överklagas i frågor som rör certifikat, elevtillstånd, behörighetsbevis, tillstånd att tjänstgöra på luftfartyg utan certifikat, regi­strering av luftfartyg eller förbud för luftfartyg att avgå hos kammarrätten och i övriga frågor hos regeringen.

115     kap. finns som nämnts ovan bestämmelser om militär luftfart och annan
luftfart för statsändamål.


 


1.2 Utskottets ställningstagande m.m.               TU 1985/86:6

Utskottet behandlar här närmare frågan om bemyndigande för regeringen att delegera tillståndsprövningen beträffande luftfart i förvärvssyfte. Häref­ter redovisar utskottet sitt ställningstagande till propositionsförslaget om ändring i luftfartslagen i övrigt.

1.2.1 Bemyndigande för regeringen att delegera tillståndsprövningen beträffande luftfart i förvärvssyfte

I här aktuellt avseende gör luftfartslagen för närvarande skillnad mellan linjefart - dvs. luftfart i regelbunden trafik - och luftfart i icke regelbunden trafik.

Enligt 7 kap. 1 § första stycket LL får sålunda luftfart i regelbunden trafik (linjefart) i förvärvssyfte ej utövas här i riket utan tillstånd ay regeringen.

För annan luftfart i förvärvssyfte - dvs. annan luftfart än linjefart -erfordras enligt andra stycket i paragrafen tillstånd av regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, av luftfartsverket.

I 87 § luftfartskungörelsen har regeringen bemyndigat luftfartsverket att meddela tillstånd till annan luftfart i förvärvssyfte än linjefart utom i vissa fall då regeringen har förbehållit sig tillståndsprövningen. Sålunda äger luftfarts­verket t. ex. pröva frågor om tillstånd till sällskapsreseflygningar mellan orter i Sverige och orter i Europa, i utomeuropeiska stater med kust mot Medelhavet, på Kanarieöarna och på Madeira. Regeringen har förbehållit sig prövningen av frågor om tillstånd till interkontinentala sällskapsreseflyg­ningar.

Inom luftfartsverket avgör generaldirektören ärenden om tillstånd fill annan luftfart i förvärvssyfte än linjefart.

I propositionen föreslås att regeringen skall ges möjlighet att delegera tillståndsgivningen både beträffande linjefart i förvärvssyfte och annan luftfart i förvärvssyfte. Enligt 7 kap. 1 § första stycket i förslaget till lag om ändring i LL skall sålunda gälla att luftfart i förvärvssyfte inte får utövas här i riket utan fillstånd av regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer.

I propositionen (s. 117-119) anförs bl. a. att luftfartsverket år 1976 tog upp fråga om huruvida tillståndsprövningen för vissa arter av linjefart kunde delegeras till verket. En ändring motiverades som en beredskapsåtgärd inför den kommande utvecklingen. Avsikten var inte att beslutanderätten omedel­bart skulle överflyttas till verket. Enligt luftfartsverket var en från såväl praktiska som formella synpunkter lämplig lösning att till verket delegera tillståndsgivningen för linjefart med mindre luftfartyg - luftfartyg med en högsta tillåtna flygvikt ej överstigande 5 700 kg.

Flyglagutredningen föreslog att det i 7 kap. 1 § LL skulle införas ett bemyndigande för regeringen att delegera tillståndsprövningen beträffande luftfart i förvärvssyfte såväl i regelbunden som i icke regelbunden trafik. Utredningen ansåg emellerfid att någon bestämmelse om delegering fill luftfartsverket inte borde införas för närvarande och föreslog inte heller någon sådan i utredningens förslag till förordning om ändring i luftfartskun­görelsen. Utredningen menade att frågan om delegering fick bedömas i


 


samband med att definitiv ställning togs fill den framtida trafikpolifiken.  TU 1985/86:6

Föredragande departementschefen anför bl. a. att den s. k. linjetaxitrafi-ken torde ligga närmast till hands för den i propositionen föreslagna utökade delegeringen av tillståndsgivningen. Med linjetaxitrafik avses trafik med luftfartyg med en högsta tillåten flygvikt ej överstigande 5 700 kg som äger rum med fasta avgångs- och ankomsttider och icke obetydlig turtäthet. Föredraganden förklarar sig dock i huvudsaklig överensstämmelse med den uppfattning som flyglagutredningen redovisat inte nu vara beredd att uttala sig om den närmare omfattningen av en sådan delegering. Saken får enligt föredraganden övervägas i samband med den allmänna trafikpolifiska frågan om linjenätets framtida utformning.

Luftfartsverket förutsätts i propositionen - i enlighet med den ordning som för närvarande gäller - vara den myndighet till vilken en delegering av prövningen av tillståndsärenden skall kunna ske.

I de båda motionerna - 1985/86:11 (c) och 1985/86:12 (m) - föreslås att i 7 kap. 1 § första stycket LL skall föreskrivas att luftfart i förvärvssyfte inte får utövas här i riket utan tillstånd av regeringen. Motionsförslagen innebär att regeringen inte skulle få något bemyndigande alls att delegera tillståndspröv­ningen beträffande luftfart i förvärvssyfte.

I c-motionen anför motionären bl. a. att delegationsfrågan bör övervägas först i samband med den mer övergripande frågan om linjenätets framtida utformning och att skäl inte finns att riksdagen nu skall besluta att ge regeringen delegationsrätt.

Mofionärerna i m-mofionen anför bl.a. att de för närvarande ej kan ansluta sig till att regeringen skall ges möjlighet att delegera tillståndsgivning såsom föreslås i propositionen. De framhåller bl. a. att överklaganden av beslut av luftfartsverket i tillståndsärenden skulle komma att bli relativt frekventa, varigenom en delegering av tillståndsprövning kunde komma att innebära ytterligare byråkratisering och fördröja beslut i viktiga ärenden. Motionärerna framhåller vidare att regeringen och dess organ intar en central position inom luftfartspolitiken, bl. a. med tanke på samarbetet med SAS och de ofta komplicerade förhandlingar som föregår beviljande av koncessioner från flera länder.

I fråga om överväganden om det inrikes flyglinjenätets omfattning m. m. vill utskottet erinra om att i proposition 1981/82:98 om vissa luftfartspolitiska frågor ett interregionalt flyglinjenät avgränsades omfattande SAS och Linjeflyg ÄB:s inrikeslinjer som trafikerades med tyngre jetplan (primärnä­tet). Detta flyglinjenät ansågs enligt propositionen (s. 25) böra gälla fram till mitten av 1980-talet. Riksdagen hade inte något att erinra mot avgränsningen av primärnätet (TU 1981/82:28, rskr. 339). Det förutskickades i propositio­nen att regeringen skulle återkomma till frågan om ett sekundärnät.

I den senaste budgetpropositionen (prop. 1984/85:100 bil. 8) togs frågor
om ett sekundärnät upp. I ett särskilt avsnitt i propositionen (s. 174-187)
redogjorde sålunda kommunikationsministern för sin syn på "vissa frågor
rörande regelbunden luftfart med mindre flygplan - sekundärtrafik". Mot
bakgrund av att flygplanet Saab-Fairchild SF 340 (med en högsta startvikt ca
12 300 kg) skulle komma att sättas in i sekundärtrafik förordades att trafik
10


 


med flygplan med en kapacitet och standard av typ SF340 skulle gälla som TU 1985/86:6 övre gräns för vad som borde anses vara sekundärtrafik. En skiss till ett framtida linjenätssystem för sekundärflyget eller - med en term som förordades av kommunikationsministern - regionalflyget lades fram. Enligt kommunikationsministern kunde det skisserade linjenätssystemet bilda en allmän referensram vid tillståndsgivningen.

I ovannämnda redogörelse nämnde kommunikationsministern i fråga om tillstånd (koncessioner) till linjefart bl. a. att SAS förutsatts ha en prioriterad ställning i fråga i företagets inrikestrafik, dvs. linjerna från Stockholm till Kiruna, Luleå, Göteborg och Malmö, vilka ingår i primärnätet. För trafiken i övrigt på primärnätet har Linjeflyg AB tillstånden.

På regionalflygnätet har Linjeflyg AB och andra flygföretag tillstånden. I redogörelsen för sin syn på regionalflyget framhöll kommunikationsminis­tern att regionalflyget är en delmarknad, där det är angeläget att det även i fortsättningen finns flera oberoende företag, vilket borde sfimulera till en fortsatt positiv utveckling av detta slag av luftfart. Han påpekade att det varken enligt lagstiftningen eller en klart utbildad praxis fanns någon företrädesrätt för visst företag vid tillståndsprövningen. Någon sådan företrädesrätt borde inte heller införas. Kommunikationsministern förut­skickade att förslag i annat sammanhang skulle läggas fram om bemyndigan­de för regeringen att delegera tillståndsgivningen beträffande vissa slag av regelbunden luftfart. Detta sker genom den nu aktuella propositionen. Riksdagen hade inte något att erinra mot vad kommunikationsministern enligt den ovan lämnade redogörelsen anförde om regionalflyget (TU 1984/85:26, rskr. 333).

Den inrikes linjefarten växer för närvarande kraftigt. Enligt uppgifter som
lämnats i luftfartsverkets treårsplan för verksamheten under budgetåren
1986/87-1988/89 ökade sålunda antalet passagerare år 1984 med 15 %. I detta
ökningstal ingår en ökning i sekundärtrafiken med 32 %. Antalet passagera­
re i inrikes linjefart beräknas enligt en prognos som avser fiden t. o. m. år
1990 öka med 6,5 % om året. Man torde enhgt utskottets mening kunna
räkna med att önskemål kommer att föras fram om att inlemma allt fler orter i
den inrikes linjefarten och om att ge allt fler orter direkta flygförbindelser
med varandra, m. m.
                                                '        .

Inför den utveckling som sålunda kan förutses bör regeringen enligt utskottets mening i detta sammanhang ges möjlighet att delegera tillstånds­givningen även beträffande inrikes linjefart i förvärvssyfte.

Att närmast komma i fråga för delegering synes dock böra vara frågor om tillstånd till linjefart av mera lokal eller inomregional karaktär. Utskottet vill emellertid understryka att prövningen av sådana ärenden om tillstånd till Unjefart, vilka kan inrymma intressekonflikter mellan SAS och tillståndssö­kanden, bör underställas regeringen.

Utskottet förutsätter att sådana frågor om tillstånd fill inrikes Hnjefart, som delegeras till luftfartsverket, skall avgöras av verkets styrelse.

En delegering av tillståndsprövningen beträffande linjefart i förvärvssyfte
med de utgångspunkter som utskottet sålunda föreslagit torde i huvudsak
tillgodose syftena med motionerna.
                                                   '   ,.


 


Utskottet tillstyrker sålunda den i propositionen föreslagna lydelsen av      j\j 1985/86"6 7 kap. 1 § första stycket LL och avstyrker motionerna.

1.2.2 Förslaget till lag om ändring i luftfartslagen i övrigt

Förslaget till lag om ändring i luftfartslagen i övrigt har inte föranlett någon erinran från utskottets sida. Utskottet föreslår att riksdagen antar lagförslaget.

2 Övriga lagförslag

Enligt lagen (1922:382) angående ansvarighet för skada i följd av luftfart har luftfartygs ägare s. k. strikt ansvar för skada, som i följd av luftfartygs begagnande i luftfart tillfogas person eller egendom, som inte transporteras med luftfartyget.

Den föreslagna ändringen av lagen innebär att - när det gäller luftfartyg som innehas på gmnd av kreditköp med förbehåll om återtaganderätt -nämnda ansvar åvilar köparen. Här aktuellt ansvar för skada skall under vissa villkor även kunna åvila innehavaren vid långtidsuthyrning (leasing) av luftfartyg. I andra fall skall ansvaret kunna vara delat.

I förslaget till ändring i lagen (1955:227) om inskrivning av rätt till luftfartyg föreslås i 7 § en följdändring till förslaget att i en ny 5 § i 1 kap. luftfartslagen bestämmelser skall tas in om vad som skall gälla beträffande luftfartyg som är registrerade hos en internationell organisation. Vidare föreslås vissa redak­tionella ändringar.

Som nämnts ovan (s. 6) innebär förslaget till ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar att länsrätten i Östergötlands län skall vara forum för prövningen av vissa frågor om luftfartscertifikat m.m.

I förslaget till ändring i lagen (1958:205) om förverkande av alkoholhaltiga drycker m. m. föreslås att möjlighet enligt 1 § i lagen till förverkande av alkoholhaltiga drycker och andra berusningsmedel som för närvarande är knuten till brott mot 13 kap. 6 § luftfartslagen i stället skall vara knuten till brott mot 13 kap. 1§ luftfartslagen enligt den i propositionen föreslagna lydelsen av lagen. Vidare föreslås en ändring av redaktionell natur.

Utskottet har inte något att erinra mot ändringsförslagen. Utskottet föreslår att riksdagen antar desamma.

3 Det i Montreal den 6 oktober 1980 undertecknade
protokollet angående ett tillägg till
Chicagokonventionen

Utskottet har genom sitt ställningstagande till förslaget till lag om ändring i luftfartslagen bl. a. fillstyrkt de mot bakgrund av Montrealprotokollet föreslagna nya paragraferna 6 och 7 i Ikap. luftfartslagen. Om dessa paragrafer antas kan Sverige ansluta sig till protokollet. Utskottet föreslår att riksdagen godkänner detsamma.


12


 


4 Hemställan                                                 tu 1985/86:6

Utskottet hemställer

1.         beträffande förslaget till lag om ändring i luftfartslagen
att riksdagen

a.          med bifall till propositionen i denna del och med avslag på
motionerna 1985/86:11 (c) och 1985/86:12 (m) godkänner vad utskot­
tet anfört om bemyndigande för regeringen att delegera viss tillstånds­
prövning,

b.          antar det i propositionen framlagda och i bilaga 1 till betänkandet
redovisade förslaget till lag om ändring i luftfartslagen (1957:297),

2.            beträffande övriga lagförslag

att riksdagen antar de i propositionen framlagda och i bilaga 1 fill betänkandet redovisade förslagen till

a.         lag om ändring i lagen (1922:382) angående ansvarighet för skada
i följd av luftfart,

b.         lag om ändring i lagen (1955:227) om inskrivning av rätt fill
luftfartyg,

c.          lag om ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdom­
stolar,

d.         lag om ändring i lagen (1958:205) om förverkande av alkoholhal­
tiga drycker m. m.,

3.            beträffande ett tillägg till Chicagokonventionen

att riksdagen godkänner det i Montreal den 6 oktober 1980 underteck­nade protokollet angående ett tillägg till den i Chicago den 7 december 1944-avslutade konventionen angående internationell civil luftfart.

Stockholm den 3 december 1985

På trafikutskottets vägnar

Kurt Hugosson

Närvarande; Kurt Hugosson (s), Rolf Clarkson (m), Birger Rosqvist (s), Olle Östrand (s), Olle Grahn (fp), Sven-Gösta Signell (s), Per Stenmarck (m), Rune Johansson (s), Hugo Bergdahl (fp), Agne Hansson (c), Ingrid Andersson (s), Yngve Wernersson (s), Rune Thorén (c), Wiggo Komstedt (m) och Jan Jennehag (vpk).


13


 


Propositionens lagförslag                                 TU 1985/86:6

Bil. 1 1    Förslag till Lag om ändring i luftfartslagen (1957:297)

Härigenom föreskrivs i fråga om luftfartslagen (1957:297)'

deb att 2 kap. 6, 7 och 13§§, 6 kap. 10§ och 13 kap. 7-13 §§ skall upphöra att gälla,

dels att rubriken närmast före 6 kap. 10 § skall utgå,

dels att nuvarande 1 kap. 5§ skall betecknas 1 kap. 8§ och ha nedan angivna lydelse,

dels att nuvarande 3 kap. 10a § skall betecknas 3 kap. 11 § och ha nedan angivna lydelse,

deb att I kap. ]-4§§, 2 kap. 1, 3-5, 9-12 och 14-16§§, 3 kap. 1-10§§,4kap. l-9§§, 5kap. 1-4 och 5-11 §§, 6 kap. 1-9 och 11-16§§,7 kap., 8 kap. 1-4 och 5-9§§, 9-12 kap., 13 kap. 1-6 §§, 14 kap. l-4§§ >samt 15 kap., rubrikerna till första och andra avdelningen, mbrikerna till 2-7, 9-11 samt 13 och 14 kap., rubrikerna närmast före 2 kap. 1, 12 och 16 §§, 6 kap. 4 och 9 §§ samt 9 kap. 3, 12, 17, 31 och 37 §§ skall ha nedan angivna lydelse,

dels att i lagen skall införas nya bestämmelser, I kap. 5-7§§, 2 kap. lla§, 4 kap. 10-28§§, 5 kap. 4a§, 8 kap. 4a och 4b§§ och 14 kap. 5§ samt närmast före 6 kap. 8 och 11 §§ samt 13 kap. 1 och 6§§ nya rubriker av nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

FÖRSTA AVDELNINGEN

Om civil luftfart                          Civil luftfart

1 KAP.

Inledande bestämmelser


Luftfart må här i riket äga mm
         Luftfart får i Sverige äga rum
allenast med de inskränkningar och
bara på de villkor, som följer av
«/2er de villkor, som/ö//a av den-
denna lag, av bestämmelser som
na lag och med stöd därav medde-
har meddelats med stöd av denna
lade föreskrifter eller som eljest
     lag eller av andra lagar eller för­
stadgas i lag eller författning.
                                       ordningar.


Luftfart må ej äga rum med and-
      Luftfart/or äga rum med svenska

ra luftfartyg ån sådana som hava     luftfartyg. Med luftfartyg som har svensk nationahtet eller nationali-     nationalitet i en annan stat får luft-

' Lagen omtryckt 1979:643.


14


 


Nuvarande lydelse

tet i främmande stat, med vilken slutits överenskommelse om rätt till luftfart inom svenskt område.

När särskilda skäl äro därtill, äger regeringen eller, efter rege­ringens bemyndigande, luftfarts­verket medgiva att luftfart må äga rum utan hinder av vad i första stycket sägs, så ock bestäi7ima vill­koren däiför.


Föreslagen lydelse

fart äga rum endast om det har träffats avtal med den andra staten om rätt till luftfart inom svenskt område.

Om det finns särskilda skäl får regeringen eller den myndighet re­geringen bestämmer medge att luft­fart äger rum även med andra luft­fartyg och bestämtna på vilka vill­kor detta får ske.


TU 1985/86:6 Bil. 1


2a§


Luftfart må ej inom svenskt om­råde äga rutn i överljudsfart.

När synnerliga skäl föreligga, äger regeringen eller, efter rege­ringens bemyndigande, luftfarts­verket i7iedgiva luftfart utan hinder av vad som sägs i första stycket så ock bestämma villkoren därför.


Luftfartyg får inte inom svenskt område frai7iföras med överljuds­fart.

Om det finns synnerliga skäl,/år regeringen eller den myndighet re­geringen bestämmer medge undan­tag från förbudet. I samband där­med får anges på vilka villkor luft­farten får äga rum.


3§


Regeringen äger att av militära skäl eller av hänsyn till allmän ord­ning och säkerhet inskränka eller förbjuda luftfart inom viss del av riket. Efter regeringens bemyndi­gande må ock luftfartsverket av hänsyn till allmän ordning och sä­kerhet inskränka eller för högst två veckor förbjuda luftfart inom visst område.

Under utomordentliga förhållan­den eller då eljest hänsyn till allmän säkerhet kräver det äger regeringen tillfälligt inskränka eller förbjuda luftfart inom hela riket.


Regeringen eller den myndighet regeringen bestäi7imer får av mili­tära skäl föreskriva inskränkningar av eller förbud mot luftfart inom viss del av riket. Sådana föreskrif­ter får också meddelas av regering­en eller den myndighet regeringen bestäi7imer, om det behövs av hän­syn till allmän ordning och säkerhet eller till natur- eller miljövård. Fö­reskrifter om förbud som meddelas av annan myndighet än regeringen får avse högst två veckor.

Under utomordentliga förhållan­den eller när det i övrigt krävs av hänsyn till allmän säkerhet/(5/' rege­ringen tillfälligt/ö/-e.9Ä.rivö inskränk­ningar av eller förbud mot luftfart inom hela riket.


4§


Denna lag skall, där ej annat följer av vad i lagen är stadgat, med avseende å svenskt luftfartyg lända till efterrättelse jämväl vid luftfart utom riket, såvitt det är för­enligt med lag i främmande stat som efter överenskommelse eller eljest är tillämplig.


När inte annat följer av denna lag skall den gälla för svenska luft­fartyg även vid luftfart utom riket, otn detta är förenligt med den främ­mande lag som är tillämplig.


15


 


Nuvarande lydelse

Bestämmelserna ' i 9 kap. äro, ändå att luftfartyget icke är av svensk nationalitet, tillämpliga jämväl vid luftfart utom riket, i den mån det följer av överenskommelse med främmande stat eller eljest av allmänna rättsgrundsatser.

5§ Om atomskada gälla  särskilda bestämmelser.


Föreslagen lydelse

Bestämmelserna i 9 kap. gäller också vid luftfart utom riket med utländska luftfartyg, i den mån det följer av avtal med andra stater el­ler av allmänna rättsgrundsatser.

5§ De bestämmelser i denna lag som gäller i fråga om luftfartyg som är registrerade i en annan stat skall på i7iotsvarande sätt tillämpas ifråga om luftfartyg som är regist­rerade hos en internationell organi­sation.

6§ Regeringen får föreskriva att så­dana bestämmelser i denna lag och med stöd av denna lag utfärdade föreskrifter som avser skydd för liv, personlig säkerhet eller hälsa samt trafik skall, om detta är förenligt med lagen i registreringsstaten, till-lämpas på utländska luftfartyg som innehas med nyttjanderätt av svenska brukare.

7§ Regeringen får beträffande svenska luftfartyg som innehas med nyttjanderätt av utländska brukare föreskriva undantag från sådana bestämmelser i denna lag och med stöd av denna lag utfär­dade föreskrifter som avser skydd för liv, personlig säkerhet eller häl­sa samt trafik.

8§ Om atomskador gäller särskilda bestämmelser.


TU 1985/86:6 Bil. 1


16


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1


2 KAP.


Om   registrering   av   luftfartyg, dess nationalitet och märkning

Registrering

Över luftfartyg skall hos luftfarts­verket föras register (luftfar­tygsregister).

Om inskrivning av rätt till luftfar­tyg samt om vissa internationella förhållanden beträffande rätt till luftfartyg är särskilt stadgat.



Registrering,    nationalitet   och märkning

Registreringen

Luftfartsverket för register över luftfartyg (luftfartygsregis­ter).

Om inskrivning av rätt till luftfar­tyg och om vissa internationella förhållanden beträffande rätt till luftfartyg finns det särskilda be­stämmelser.


3§


Ej må luftfartyg, som är registre­rat i främmande stat, registreras här i riket, med mindre det avföres ur den främmande statens register.


Ett luftfartyg, som är registrerat i en främmande stat, får inte regi­streras / Sverige, om det inte avre­gistreras i den främmande staten.


4§


Luftfartyg må icke registreras med mindre det har luftvärdighets­bevis och, i den utsträckning rege­ringen eller efter regeringens be­myndigande luftfartsverket före­skriver, miljövärdighetsbevis. Bevis skall ha utfärdats eller godkänts här i riket.


Ett luftfartyg/år registreras bara om det har luftvärdighetsbevis. Re­geringen eller den myndighet rege­ringen bestämmer får föreskriva att luftfartyg för registrering också skall ha miljövärdighetsbevis.

Luftvärdighets- och miljövär­dighetsbevis skall vara utfärdade eller godkända i Sverige.



Ansökan om registrering av luft­fartyg skall göras skriftligen av ägaren och innehålla för registre­ringen nödiga upplysningar röran­de fartyget, ägaren och dennes för­värv av fartyget. Ansökningen skall åtföljas av utredning till styrkande av att sökanden är ägare av farty­get och att i övrigt de i 2—4 §§ upp­tagna villkoren äro uppfyllda, så ock av handling sotn utmärker när, var och av vem fartyget är byggt.


Ansökan om registrering av ett luftfartyg skall göras av ägaren. 7"/// ansökningen, som skall vara skrift­lig, skall fogas de upplysningar och den utredning som behövs för re­gistreringen.


 


2 Riksdagen 1985/86.15 saml. Nr 6


17


Nuvarande lydelse



Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Luftfartyg, som är intecknat, må ej på grund av ägarens begäran el­ler annan i 8 § avsedd omständighet avföras ur registret, med mindre i ärendet företes bevis från inskriv­ningsdomaren, att intecknings­handlingen uppvisats för honom samt att inteckningshavaren sam­tyckt till åtgärden, men i registret skall göras anmärkning om vad i ärendet förekommit.

Avföres luftfartyg ur registret el­ler sker i registret anmärkning som i första stycket sägs, skall inskriv­ningsdomaren ofördröjligen under­rättas därom.


Om ett luftfartyg är intecknat,/år det avregistreras endast om in­teckningshavaren har medgett det.


10 §


Inttehaves luftfartyg på grund av köp utan att äganderätten övergått å innehavaren, skola i registret an­tecknas innehavarens namn och den rätt som tillkommer honom. Det åligger dem som slutit avtalet att ofördröjligen göra anmälan där­om till luftfartsverket.

Upplåter någon luftfartyg för obestämd tid eller för en tid av minst två veckor till annan för att av denne nyttjas för egen räkning, skall på begäran av upplåtaren el­ler innehavaren i registret göras anteckning om upplåtelsen.


Om någon innehar ett registrerat luftfartyg på grund av kreditköp med förbehåll om återtaganderätt, skall innehavet antecknas i luftfar­tygsregistret. De som träffar avtal om ett sådant köp skall genast an­mäla det till luftfartsverket.

Om någon innehar ett registrerat luftfartyg med nyttjanderätt för obestämd fid eller för bestämd tid otn minst två veckor, skall anteck­ning om innehavet göras i luftfar­tygsregistret om ägaren eller inne­havaren begär det.


11§


Har å utrikes ort luftfartyg byggts för svensk räkning eller övergått i svensk ägo och äro de i 2 och 3 §§ för registrering angivna villkoren uppfyllda, må fartyget, / enlighet med bestämmelser som re­geringen meddelar, för viss tid an­tecknas i ett särskilt bihang till luft­fartygsregistret.


Om ett luftfartyg har byggts ut­omlands för svensk räkning eller om ett luftfartyg som finns utom­lands har övergått tdl en svettsk ägare, får fartyget för viss tid an­tecknas i ett bihang till luftfartygs­registret, om förutsättningarna i 2 och 3 §§ är uppfyllda.

Il a§ Luftfartsverket för en förteck­ning över de utländska luftfartyg som innehas med nyttjanderätt av svenska brukare (br ukarf ör­te ckning).


18


 


Nuvarande lydelse Nationalitet


Föreslagen lydelse Nationaliteten


TU 1985/86:6 Bil. 1


12§


Sedan luftfartyg införts i luftfar­tygsregistret, äger det svensk na­tionalitet.

Om införandet i registret skall luftfartsverket utfärda bevis (na­tionalitets- och registre­ringsbevis).


Luftfartyg som är införda i luft­fartygsregistret har svensk nationa­litet.

Luftfartsverket utfärdar bevis om registreringen (nationali­tets- och registreringsbe­vis).


14§


Luftfartyg, som antecknats i bi-hanget till luftfartygsregistret, äger svensk nationalitet så länge anteck­ningen gäller.

Om anteckningen i bihanget skall luftfartsverket utfärda interimis­tiskt nationalitets- och registre­ringsbevis.


Luftfartyg som har antecknats i bihanget till luftfartygsregistret har svensk nationalitet så länge anteck­ningen gäller.

Luftfartsverket utfärdar bevis om anteckningen i bihanget (interi­mistiskt nationalitets- och registreringsbevis).


15§


Svenskt luftfartyg skall, när det nyttjas till luftfart, hava svenskt na­tionalitets- och registreringsbevis.

Utländskt luftfartyg skall vid luft­fart inom svenskt område hava motsvarande bevis från främmande stat, tned vilken slutits överens­kommelse om rätt till sådan luft­fart.

Nyttjas luftfartyg jämlikt medgi­vande som avses i 1 kap. 2§ andra stycket, gäller vad regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, luftfartsverket föreskriver.


Ett svenskt luftfartyg skall ha svenskt nationalitets- och registre­ringsbevis när det används vid luft­fart.

Ett utländskt luftfartyg skall ha motsvarande bevis från registre­ringsstaten vid luftfart inom svenskt område.

Om luftfartyg används på grund av medgivande enligt 1 kap. 2§ andra stycket, gäller de bestämmel­ser som meddelas av regeringen el­ler den myndighet regeringen be­stämmer.


 


Märkning


Märkningen


16§


Luftfartyg, som införts i luftfar­tygsregistret eller antecknats i bi­hanget, skall märkas i enlighet med sin nationalitets- och registrerings­beteckning. Märkena skola föras så länge fartyget kvarstår i registret eller bihanget.


Luftfartyg som är införda i luft­fartygsregistret eller antecknade i bihanget skall vara märkta med sina nationalitets- och registre­ringsbeteckningar.


19


 


Nuvarande lydelse

Luftfartyg, som är registrerat i främmande stat med vilken slutits överenskommelse om rätt till luft­fart inom svenskt område, skall vid sådan luftfart vara tnärkt i enlighet med föreskrifterna i hemlandet.

Nyttjas luftfartyg jämlikt medgi­vande som avses i 1 kap. 2§ andra stycket, gäller varf regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, luftfarts verket föreskriver.


Föreslagen lydelse

Utländska luftfartyg skall vara märkta i enlighet med föreskrifter­na i registreringsstaten vid luftfart inom svenskt område.

Om luftfartyg används på grund av medgivande enligt I kap. 2§ andra stycket, gäller de bestämittel-ser som meddelas av regeringen el­ler den myndighet regeringen be­stämmer.


TU 1985/86:6 Bil. 1


3 KAP.


Om luftvärdighet och miljövär­dighet


Luftvärdighet     och     miljövär­dighet


1§


Luftfartyg skall, när det nyttjas till luftfart, vara luftvärdigt och mil­jövärdigt.

Ej må luftfartyg anses luftvär­digt, med mindre det är så kon­struerat, byggt, utrustat och vid-tnakthållet samt äger sådana flyg­egenskaper, att säkerhetens krav äro tillgodosedda.

Ej må luftfartyg anses miljövär­digt med i7vndre det är konstruerat, byggt, utrustat och vidmakthållet så att luftfartyget ej vållar skada genom buller, luftförorening eller likartad störning. Närmare före­skrifter för tillämpningen av detta stycke meddelas av regeringen el­ler, efter regeringens bemyndi­gande, av luftfartsverket.


Luftfartyg skall vara luftvärdiga och miljövärdiga när de används vid luftfart.

Ett luftfartyg anses luftvärdigt, om det är konstruerat, byggt, utrus­tat och hållet i stånd på ett sådant sätt samt har sådana flygegenska­per att säkerhetens krav är upp­fyllda.

Ett luftfartyg anses miljövärdigt, om det är konstruerat, byggt, utrus­tat och hållet i stånd på ett sådant sätt att det inte orsakar skada ge­nom buller eller luftförorening eller genom annan liknande störning.


2§


Luftfartyg skall undergå besikt­ning enligt vad regeringen eller, ef­ter regeringens betnyndigande, luftfartsverket föreskriver, så ock i övrigt med avseende å luftvärdig­heten vara underkastat tillsyn av luftfartsverket.

Besiktning och tillsyn må enligt vad regeringen bestämmer av luft­fartsverket uppdragas åt särskild sakkunnig eller myndighet inom el­ler utom riket.


Luftfartyg skall beträffande luft­värdigheten stå under tillsyn av luftfartsverket. Detsamma gäller tillbehör och reservdelar till luftfar­tyg och annan sådan utrustning för fartyg och ombordvarande som har betydelse för säkerheten.

Om regeringen föreskriver det, får luftfartsverket uppdra åt sär­skild sakkunnig att sköta besiktning och tillsyn.


20


 


Nuvarande lydelse


3§


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Sedan luftfartyg vid besiktning eller annorledes funnits vara luft­värdigt, skall luftfartsverket utfär­da bevis därom (luftvärdig-hetsbevis). Beviset må utfärdas för viss tid och begränsas tdl att avse luftfart av viss art eller inom visst område. Regeringen eller, ef­ter regeringens bemyndigande, luftfartsverket äger föreskriva, att i beviset eller därvid fogad handUng skall angivas vad vid fartygets nytt­jande skall iakttagas för att det skall anses luftvärdigt.

Luftvärdighetsbevis tnå förnyas, om fartyget finnes vara luftvärdigt enligt de krav som gälla då förnyel­sen skall ske. Luftfartsverket äger ät sakkunnig eller myndighet som avses i 2 § andra stycket uppdraga att förnya luftvärdighetsbevis.


När ett luftfartyg har visats vara luftvärdigt, utfärdar luftfartsverket ett bevis om detta (luftvärdig­hets be v is). Beviset kan begrän­sas till att avse viss tid, v/55 luftfart eller luftfart inom visst område.

Ett luftvärdighetsbevis kan för­nyas, om luftfartyget är luftvärdigt enligt de krav som gäller när för­nyelsen skall ske.

Om regeringen föreskriver det, får luftfartsverket uppdra åt sär­skild sakkunnig att utfärda och för­nya luftvärdighetsbevis.


4§


Svenskt luftfartyg skall, när det nyttjas till luftfart, hava svenskt el­ler av luftfartsverket godkänt ut­ländskt luftvärdighetsbevis.

Utländskt luftfartyg skall vid luft­fart inom svenskt område hava luft­värdighetsbevis som i första stycket sägs eller i främmande stat utfärdat eller godkänt bevis som enligt överenskommelse med den staten skall erkännas här i riket.

Luftfartsverket tnå enligt vad re­geringen bestämmer medgiva, att luftfartyg må nyttjas till luftfart utan hinder av vad i första och and­ra styckena sägs.


När ett svenskt luftfartyg an­vänds vid luftfart, skall det ha ett svenskt luftvärdighetsbevis eller ett utländskt sådant bevis som har godkänts av luftfartsverket.

Vid luftfart inom svenskt område skall utländska luftfartyg ha så­dana luftvärdighetsbevis som anges i första stycket eller bevis som har utfärdats eller godkänts i en annan stat och som skall erkän­nas här i riket enligt avtal med den staten.

Om regeringen föreskriver det, kan luftfartsverket medge att ett luftfartyg/år användas vid luftfart, även om vdlkoren i denna paragraf inte är uppfyllda.



Där luftfartyg, för vilket luftvär­dighetsbevis utfärdats här i riket, icke undergår föreskriven besikt­ning eller med avseende å fartyget eller dess utrustning vidtages änd­ring som må antagas hava betydel-


Om ett svenskt luftfartyg inte un­derhålls på föreskrivet sätt, om fö­reskrivna ändringar ej utförs, om ändringar som kan antas ha bety­delse för luftvärdigheten görs i far­tyget eller i dess utrustning eller om


21


 


Nuvarande lydelse

se för luftvärdigheten, vare beviset, om ej luftfartsverket bestämmer annat, ogiltigt intdl dess fartyget förklarats luftvärdigt. Samma lag vare, där fartyget eller dess utrust­ning lidit skada som uppenbarligen är av betydelse för luftvärdigheten och skadan icke avhjälpts i den ord­ning luftfartsverket bestämmer.

Förekommer eljest omständighet som må antagas hava betydelse för luftvärdigheten, äger luftfartsver­ket förklara beviset ogiltigt intill dess fartyget förklarats luftvärdigt.

Är luftvärdighetsbevis ogiltigt, skall det på anmaning ofördröjligen avlämnas till luftfartsverket.


Föreslagen lydelse

av luftfartsverket föreskriven be­siktning eller kontroll ej utförs, blir luftvärdighetsbeviset ogiltigt tUl dess fartyget förklaras luftvärdigt. Detsamma gäller, om fartyget eller utrustningen har skadats på ett sått som uppenbarligen har betydelse för luftvärdigheten. Luftfartsverket kan dock medge undantag från des­sa bestämmelser.

Om det inträffar andra otnstän-digheter som kan antas ha betydel­se för luftvärdigheten, kan luftfarts­verket besluta att luftvärdighets­beviset är ogiltigt till dess luftfarty­get förklaras luftvärdigt.

Ett ogiltigt luftvärdighetsbevis skall efter anmaning genast avläm­nas till luftfartsverket.


TU 1985/86:6 Bil. 1



Vad i 3 och 5 §§ är stadgat om svenskt luftvärdighetsbevis skall äga motsvarande tillämpning i frå­ga om godkännande av utländskt luftvärdighetsbevis samt förnyelse och ogiltighet av sådant godkän­nande.


Bestämmelserna i 3 och 5 §§ gäl­ler på motsvarande sätt i fråga om godkännande av utländskt luftvär­dighetsbevis och om förnyelse och ogiltighet av ett sådant godkännan­de.


7§


Ägare av luftfartyg som nyttjas till luftfart eller, om annan i äga­rens ställe brukar fartyget, denne skall vaka över fartygets luftvär­dighet samt, i enlighet med bestäm­melser som meddelas av luftfarts­verket, så snart ske kan till verket anmäla omständighet av betydelse för luftvärdigheten, så ock i övrigt lämna för tillsynen nödiga upplys­ningar.


Den som äger ett luftfartyg som används vid luftfart eller, om farty­get inte används av ägaren, den som brukar det i hans ställe skall se tdl att fartyget är luftvärdigt. Ägaren eller brukaren skall därvid till luftfartsverket snarast anmäla sådant som har betydelse för luft­värdigheten och även i övrigt lämna de upplysningar som behövs för till­synen.



Luftfartsverket så ock den som erhållit uppdrag varom i 2 § andra stycket sägs äger tillträde till luft­fartyg för verkställande av förrätt­ning enligt detta kapitel och må därvid påkalla erforderlig medver­kan av fartygets ägare eller, om an­nan i ägarens ställe brukar farty­get, denne samt av dess befälhava-


Vid en förrättning enligt detta kapitel skall förrättningsmannen lämnas tillträde till luftfartyget. Fartygets ägare eller brukare lik­som dess befälhavare och besätt­ning skall medverka i den utsträck­ning som behövs. Förrättningen skall utföras så, att minsta möjliga olägenhet uppstår.


22


 


Nuvarande lydelse

re och besättning. Förrättningen skall så utföras, att såvitt möjligt fartygets trafikförhållanden icke rubbas och i övrigt större olägenhet ej förorsakas än som är oundvik­ligt.


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1



Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, luftfartsverket äger, för prövning av luftfartygs flygegenskaper eller eljest av sär­skild anledning, medgiva att It/ft-fartyg ma nyttjas tdl luftfart utan hinder av vad förut i detta kapitel är stadgat.


Om det behövs för att pröva ett luftfartygs flygegenskaper eller av andra särskilda skaffar regeringen eller den myndighet regeringen be­stämmer medge att fartyget an­vänds vid luftfart, även oiti vill­koren i detta kapitel inte är upp­fyllda.


10 §


För rätt att bygga luftfartyg eller å sådant fartyg utföra underhålls-, reparations- och ändringsarbeten må regeringen, där hänsyn till sä­kerheten kräver det, föreskriva att tillstånd erfordras av regeringen el­ler, efter regeringens betnyndi­gande, av luftfartsverket. Vad nu sagts skall äga motsvarande tillätnpning beträffande tillbehör och reservdelar till hiftfartyg.

10 a § Bestämmelserna i 2-9 §§ om luftvärdighet och luftvärdighetsbe­vis gälla i tillämpliga delar även miljövärdighet och miljövärdighets­bevis.


Om det krävs av säkerhetsskäl, får regeringen föreskriva att det be­hövs tillstånd för att bygga luftfar­tyg och tillverka tillbehör och re­servdelar till dem och för att utföra underhålls-, reparations- och änd­ringsarbeten på fartyg, tillbehör och reservdelar. Frågan om till­stånd prövas av regeringen eller den myndighet regeringen bestäm­mer.

ll§ Bestämmelserna i 2-9 §§ om luftvärdighet och luftvärdighetsbe­vis gäller i tillämpliga delar också i fråga om miljövärdighet och miljö­värdighetsbevis.


4 KAP.


Om luftfartygs bemanning


Luftfartygs bemanning, luftfarts­certifikat m. m.


 


Luftfartyg skall vara bemannat på betryggande sätt.

Närmare föreskrifter om beman­ningen meddelas av regeringen el­ler, efter regeringens bemyndi­gande, av luftfartsverket.


23


 


Nuvarande lydelse

' Fartygets ägare eller, om annan i ägarens ställe brukar fartyget, den­ne skall sörja för att fartyget är be-hörigen bemannat.


Föreslagen lydelse

Ett luftfartygs ägare eller, om fartyget inte används av ägaren, den som brukar det i ägarens ställe skall se till att fartyget är bemannat på föreskrivet sätt.


TU 1985/86:6 Bil. 1


2§


Luftfartygs bemanning skall vara underkastad tillsyn av luftfartsver­ket.

Luftfartsverket må enligt vad re­geringen bestämmer uppdraga åt särskild sakkunnig eller myndighet inom eller utom riket att biträda vid tillsynen.


Luftfartsverket har tillsyn över bemanningen.

Om regeringen föreskriver det, får luftfartsverket uppdra åt sär­skild sakkunnig att biträda vid till­synen.


3§


Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, luftfartsverket meddelar föreskrifter om de villkor som, beträffande medborgarskap, ålder, skicklighet, lämplighet och i övrigt, skola gälla för behörighet att tjänstgöra å luftfartyg.


Endast den som har ett luft­fartscertifikat, som är utfär­dat eller godkänt i Sverige, är be­hörig att tjänstgöra som förare, na­vigatör eller flygmaskinist på ett luftfartyg.

Behörig enligt första stycket är också den som har ett luftfartscerti­fikat, som är utfärdat eller godkänt i en annan stat, om ett sådant certi­fikat enligt avtal med den staten skall erkännas i Sverige. För tjänst­göring på svenska luftfartyg i inter­nationell trafik krävs dock ett så­dant certifikat som anges i första stycket.

Luftfartsverket får bestämma att ett luftfartscertifikat, som i en an­nan stat har utfärdats för en svensk medborgare, inte gäller för luftfart inom svenskt område.


4§


För den som uppfyller fastställda villkor för behörighet att vara föra­re å luftfartyg eller därå förrätta annan tjänst som regeringen be­stämmer utfärdar luftfartsverket bevis därom (luftfartscertifi­kat). Certifikatet skall utfärdas för viss tid. Det må begränsas till att avse viss typ av luftfartyg eller till luftfart av viss art eller inom visst område.


Luftfartscertifikat utfärdas eller godkänns av luftfartsverket för viss tid. Utfärdandet eller godkännan­det kan begränsas till att gälla un­der vissa förutsättningar.


24


 


Nuvarande lydelse

Luftfartscertifikat må förnyas, om innehavaren finnes uppfylla de villkor som gälla då förnyelsen skall ske.


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1



Den som å luftfartyg förrättar tjänst som avses i 4§ skall hava svenskt eller av luftfartsverket god­känt utländskt luftfartscertifikat el­ler i främmande stat utfärdat eller godkänt certifikat som enligt över­enskommelse med den staten skall erkännas här I riket. I internationell luftfart skall dock den som förrättar sådan tjänst å svenskt fartyg hava svenskt eller av luftfartsverket god­känt utländskt certifikat.

När skäl äro därtill, äger luft­fartsverket bestämma att certifikat, som för svensk medborgare utfär­dats i främmande stat, ej må godta­gas för luftfart inom svenskt områ­de.

Luftfartsverket må enligt vad re­geringen bestämmer meddela till­stånd att tjänstgöra å luftfartyg utan hinder av vad i första stycket första punkten sägs.


Den som vill genomgå utbildning för luftfartscertifikat skall ha elev­tills tand.

Elevtillstånd utfärdas av luft­fartsverket. Tillståndet gäller för viss tid. Det kan begränsas tdl att gälla under vissa förutsättningar.

Elevtillstånd får endast ges till den som med hänsyn till sin ålder, sitt hälsotillstånd, sina fysiska och psykiska förhållanden och sina per­sontiga förhållanden i övrigt kan anses lämplig att inneha certifikat. Vid prövningen skall beaktas om sökanden är känd för nykterhet och ordentlighet och om det kan antas att han kommer att visa det ansvar och omdöme som krävs av en certi-fikatsinnehavare.

För den som inte har elevtdl-stånd men som ändå kan anses uppfylla de krav som anges i tredje stycket får luftfartsverket medge undantag från kravet på sådant till­stånd.



Svenskt luftfartscertifikat må av luftfartsverket återkallas för viss tid, tills vidare eller för dess åter­stående giltighetstid, om innehava­ren begår förseelse i tjänsten eller av betydelse för denna eller om han eljest icke uppfyller de villkor som gälla för tjänsten.

Förekommer anledning antaga att förhållande som avses i första stycket ärför handen, må luftfarts­verket omedelbart sätta certifikatet ur kraft intill dess frågan om åter­kallelse prövats.

När certifikat blivit återkallat el­ler satt ur kraft, skall det ofördröjli­gen avlämnas till luftfartsverket.


För att ett luftfartscertifikat skall utfärdas eller utökas krävs att sö­kanden har gällande elevtillstånd, att han fortfarande uppfyller de krav som anges i 5 § tredje stycket och att han uppfyller för certifikat fastställda krav ifråga om ålder,' kunskaper, erfarenhet och skicklig­het.

Elevtillstånd krävs inte, om luft­fartsverket har medgett undantag enligt 5 §fiärde stycket eller om det i annat fall finns särskilda skäl.


25


 


Nuvarande lydelse


7§


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Vad i 4 och 6 §§ är stadgat om svenskt luftfartscertifikat skall äga motsvarande tillämpning i fråga om godkännande av utländskt luft­fartscertifikat samt förnyelse och återkallelse av sådant godkännan­de.


Elevtillstånd och luftfartscertifi­kat får inte utfärdas under sådan tid som har fastställts enligt 14 § första stycket.



Om skyldighet för innehavare av luftfartscertifikat att anmäla om­ständighet av betydelse för hans behörighet samt att underkasta sig undersökningar och prov bestäm-tner regeringen eller, efter rege­ringens bemyndigande, luftfarts­verket.


Elevtillstånd eller luftfartscertifi­kat kan förnyas, om innehavaren vid tiden för utgången av elevtill­ståndets eller certifikatets giltighet fortfarande uppfyller de krav med avseende på en tillstånds- eller cer-tifikatsinnehavares personliga för­hållanden som följer av 5 eller 6 §.



Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, luftfartsverket äger, för utbildningsändamål eller eljest av särskild anledning, med­giva att luftfartyg må nyttjas till luftfart utan hinder av vad förut i detta kapitel är stadgat.


Ett luftfartscertifikat skall åter­kallas

1. om innehavaren i sin tjänstgö­
ring har varit så påverkad av alko­
holhaltiga drycker eller andra me­
del att han inte har kunnat utföra
sina uppgifter på ett betryggande
sätt,

2. om innehavaren i sin tjänstgö­
ring har gjort sig skyldig till grov
oaktsamhet eller har visat uppen­
bar likgdtighet för andra männi­
skors liv eller egendom,

3.  om innehavaren genom att
upprepade gånger överträda de be­
stämmelser som gäller för luftfar­
ten i väsentlig mån har visat bris­
tande vilja eller förmåga att rätta
sig efter bestämmelserna,

4.   om innehavaren har grovt åsi­dosatt sina förpliktelser i något an­nat avseende som har väsentlig be­tydelse för fiygsäkerheten,

5.   om innehavaren på grund av ett onyktert levnadssätt eller andra personliga förhållanden inte längre kan anses lämplig att inneha luft­fartscertifikat,

6.  om innehavarens förutsätt­
ningar att fullgöra den tjänstgöring
som certifikatet avser har minskat


26


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                     TU 1985/86:6

Bil. 1 5å väsentligt genom sjukdom eller skada eller av någon annan sådan orsak att han av flygsäkerhetsskäl inte längre bör inneha certifikat,

7.   om innehavaren annars inte uppfyller fastställda krav i fråga om kunskaper, erfarenhet och skicklighet,

8.   om innehavaren inte längre uppfyller de krav i fråga om fysisk och psykisk lämplighet som gäller för utfärdande av elevtillstånd,

9.   om innehavaren inte rättar sig efter ett föreläggande att genotngå kontroll av att han kan förråtta den tjänst som certifikatet avser eller ett föreläggande att lämna intyg angående sin fysiska eller psykiska lämplighet som certifikatsinneha-vare.

Beslut om återkallelse gäller omedelbart, om inte annat förord-

10 § I fall som avses i 9§ första stycket 5—9 får certifikatet i stället för att återkallas begränsas till att gälla under vissa förutsättningar. Ett sådant beslut gäller omedel­bart.

11§ Tdl grund för återkallelse på grund av brottslig gärning skall be­träffande frågan om brott föreUg­ger läggas lagakraftvunnen dom el­ler åklagares beslut enligt 20 kap. 7§ rättegångsbalken eller motsva­rande bestämmelse i en annan för­fattning att underlåta åtal för brot­tet.

12 § Om det förekommer sannolika skäl att ett luftfartscertifikat kom­mer att återkallas eller begränsas, skall det försättas ur kraft i avvak­tan på slutligt avgöratide i frågan. Ett beslut om försättande ur kraft gäller omedelbart.


27


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      TU 1985/86:6

Bil. 1

13 §

Bestämmelserna i 9—}2§§ gäller också ifråga om elevtillstånd.

14 §

Om en ansökan angående luft­fartscertifikat eller elevtdlstånd inte kan bifallas på grund av sökan­dens personliga förhållanden eller om ett Itiftfartscertifikat eller ett elevtillstånd återkallas med stöd av 9 § första stycket 1-5, skall en tid fastställas som skall förflyta innan luftfartscertifikat eller elevtillstånd får utfärdas. Tiden skall bestäm­mas till två år vid återkallelse enligt 9 § första stycket 1 eller 2 och till ett år i övriga fall. Om det finns synnerliga skäl, kan bestämmas kortare tid, dock lägst ett år vid återkallelse enligt 9 § första stycket 1 eller 2 och tre månader i övriga fall. Vid återkallelse räknas tiden från det behörigheten fråntogs in­nehavaren av certifikatet eller elev­tillståndet.

En tid som har fastställts enligt första stycket får, sedan beslutet om fastställande av tiden har vun­nit laga kraft, sättas ned om nya omständigheter inträffar eller framkommer och det finns synnerli­ga skäl för nedsättning. Det får dock ej bestämmas kortare tid än som anges i första stycket tredje meningen.

15 §

I sådana fall som avses i 9 § förs­ta stycket 3-5 skall innehavaren meddelas varning i stället för att certifikatet eller elevtillståndet återkallas eller begränsas, om var­ning av särskilda skäl kan anses vara en tillräcklig åtgärd.

Om det inte finns tillräckliga skäl för varning, skall luftfartsverket er­inra innehavaren om de krav som gäller för certifikat  eller elevtill-


28


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      TU 1985/86:6


stånd (erinran). Ett sådant beslut får inte överklagas.

16 § Ett luftfartscertifikat skall om­händertas, om innehavaren i sin tjänstgöring

1. har visat tydliga tecken på på­
verkan av alkoholhaltiga drycker
eller andra medel, eller

2. har gjort sig skyldig till grov
oaktsamhet eller har visat uppen­
bar likgiltighet för andra männi­
skors liv eller egendom.

Ett certifikat får också omhän­dertas, om innehavaren på grund av sjukdom eller skada eller av nå­gon annan sådan orsak inte kan fullgöra tjänsten på ett trafiksäkert sätt.

Certifikatet gäller inte när det är omhändertaget.

17§ Om ett luftfartscertifikat eller ett elevtillstånd har varit försatt ur kraft enhgt 12 § eller ett certifikat har varit omhändertaget enligt 16 § under minst så lång tid som skulle ha bestämts enligt 14 § första stycket, får återkallelse av certifi­katet eller tillståndet underlåtas.

18 §

Innehavare av luftfartscertifikat är skyldiga att genomgå undersök­ningar och prov, som anordnas av den myndighet regeringen bestäm­mer. De är också skyldiga att an­mäla sådana omständigheter som kan antas ha betydelse för behörig­heten.

Om regeringen föreskriver det, får myitdigheten uppdra åt annan att genomföra proven.

19§ Bestätnmelserna 16-12 och 14 18 §§ skall tillämpas också i fråga om godkännande av utländska luft­fartscertifikat.


Bil. 1


29


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      TU 1985/86:6

Bil. 1 Godkännandet   får   inte    avse längre tid än det utländska certifi­katets giltighetstid.

20                                                                       §

Om det behövs av hänsyn till fiygsäkerheten, får luftfartsverket besluta att innehavaren av ett luft­fartscertifikat inte får fullgöra vissa uppgifter vid luftfart, om han inte har ett gällande bevis om att han uppfyller särskilda villkor (behö­righetsbevis).

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får föreskri­va att andra medlemmar av besätt­ningen på ett luftfartyg än de som anges i 3 § skall ha gällande behö­righetsbevis.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer fastställer de krav sökanden av ett behörig­hetsbevis skall uppfylla i de avseen­den som anges i 5 och 6 §§.

Bestämmelserna i 7—12 och 14— 18 §§ skall också tdlämpas i fråga om behörighetsbevis.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer meddelar föreskrifter angående godtagande i Sverige av utländska behörighets­bevis. Vad som föreskrivs i 18 § om skyldighet att genomgå undersök­ningar och prov gäller även inneha­vare av sådana bevis.

21                                                     §
Luftfartsverket prövar,  med de

undantag som anges i 22 §, frågor om luftfartscertifikat och elevtill­stånd.

Om luftfartsverket finner anled­ning anta att någon på grund av ett onyktert levnadssätt inte bör ha certifikat, får verket höra social­nämnden.

22                                                     §
Länsrätten prövar

1. frågor om återkallelse av luft­fartscertifikat och elevtdlstånd samt frågor om varning,


30


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                     TU 1985/86:6

Bil. 1

2. frågor om nedsättning av tid som bestämts av länsrätten enligt 14 § första stycket.

Frågor om omhändertagande av certifikat prövas av de myndigheter som regeringen bestämmer. Rege­ringen får också uppdra åt annan att pröva sådana frågor.

Frågor huruvida certifikat skall försättas ur kraft prövas av länsrät­ten, om certifikatet har otnhänder-tagits enligt 16 § första stycket eller om i annat fall fråga om återkallel­se av certifikatet är anhängig vid länsrätten.

23 § Mål   som   avses   i   22 §  första stycket anhängiggörs genom ansö­kan.

. 24§ I mål om luftfartscertifikat och elevtdlstånd får rätten förelägga den enskilda parten att lämna

1.                                                    läkarintyg och andra intyg an­
gående sin fysiska och psykiska
lämplighet,

2.  bevis om att han har avlagt certifikatprov,

3.  bevis om att han har genom­gått certifikatkontroll.

Ett sådant föreläggande får överklagas endast i samband med ett överklagande av det beslut var­igenom målet avgörs.

Rätten får, under den förutsätt­ning som anges i 21 § andra stycket, höra socialnämnden.

25§ Om rätten i ett mål om återkallel­se av luftfartscertifikat eller elevtdl­stånd beslutar att återkallelse inte skall ske, får rätten meddela sär­skilda villkor för certifikatet eller besluta att ny personutredning skall göras vid en senare tidpunkt.


31


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      '' 1985/86:6

Bil. 1 26§ I mål om luftfartscertifikat och elevtillstånd som prövas av länsrät­ten förs det allmännas talan av luft­fartsverket.

27                                                                       §

Bestäi7imelserna i2l—26§§ skall tillämpas också ifråga om behörig­hetsbevis och om godkännande av utländska luftfartscertifikat.

28                                                      §
Regeringen eller den myndighet

regeringen bestämmer får föreskri­va eller i enskilda fall medge un­dantag från kravet på luftfartscerti­fikat i 3§ eller, av utbddiungsskäl eller annan särskild anledning, från föreskrivna krav på luftfartygs be­manning.

5 KAP.

Om luftfartygs befälhavare och Befälhavare på luftfartyg och
om tjänsten ombord
                   tjänsten ombord

Å svenskt luftfartyg skall, när det     Ett svenskt luftfartyg skall ha be-

nyttjas till luftfart, finnas befälha- fälhavare när det anväitds vid luft-
vare,
                                            fart.

Befälhavaren äger högsta myn-     Befälhavaren   har   den   högsta

dighet ombord.                            myndigheten ombord.

Befälhavaren skall vaka överfar- Befälhavaren skall övervaka att
tygets luftvärdighet ävensom tillse
luftfartyget är luftvärdigt. Han
att fartyget är behörigen utrustat,
skall se till att det är utrustat, be­
bemannat och lastat satttt att luft-
mannat och lastat på föreskrivet
färd jämväl i övrigt förberedes och
sätt. Vidare skall han se till att luft-
genomföres i enlighet med gällande
färden förbereds och genomförs i
bestämmelser.
                       enlighet med gällande bestämmel­
ser.

Vad i 3 kap. 7§ stadgas om skyl- BefcUhavaren  har saini7ui  skyl­
dighet att anmäla omständighet av
dighet att göra ani7tälan och lämna
betydelse för Itiftvärdigheten och i
upplysningar som ägaren har enligt
övrigt lämna för tillsynen nödiga
                                    3 kap. 7§.
upplysningar   äger   motsvarande
tillämpning   beträffande   befälha­
varen.


32


 


Nuvarande lydelse


3§


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Det åligger befälhavaren att hava uppsikt över fartyget och dess besättning samt passagerare och gods.

När så prövas nödigt, må befäl­havaren tillfälligt ålägga medlem av besättningen att utföra annat ar­bete än det för vilket han anställts. Passagerare skall noggrant iakt­taga vad befälhavaren föreskriver i fråga om ordningen ombord.

Befälhavaren må vägra att taga ombord och äger landsätta medlem av besättningen, passagerare och gods, när omständigheterna kräva det.


Befälhavaren får bestämma att medlemmar av besättningen tillfäl­ligt skall arbeta med annat än det som deras anställning avser, om det är nödvändigt. Passagerarna skall rätta sig efter vad befälha­varen bestämmer om ordningen ombord.

Befälhavaren/år sätta i land eller vägra att ta ombord besättnings­medlemmar, passagerare och gods, när omständigheterna kräver det.


4§


När det påkallas av hänsyn till luftfartygets säkerhet eller säkerhe-ten för ombordvarande person eller egendom eller för upprätthållande av lydnaden och ordningen om­bord, äger befälhavaren bruka det våld och vidtaga de åtgärder / öv­rigt som kunna anses försvarliga med hänsyn till omständigheterna.

I fall som avses i första stycket skall medlem av besättningen utan särskild anmaning lämna befälha­varen det bistånd han behöver. Ef­ter anmaning av befälhavaren äger även passagerare lämna sådant bi­stånd.

Om det till förebyggande av att luftfartygets säkerhet eller säkerhe­ten för person eder egendom om­bord äventyras är nödvändigt att


Om någon genom sitt uppträdan­de utgör en omedelbar fara för luft­fartygets säkerhet eller för säkerhe­ten ombord, får befälhavaren vidta de åtgärder mot denne som behövs för att avvärja faran.

För att genomföra dessa åtgär­der får befälhavaren inte använda strängare medel än förhållandena kräver.

Befälhavaren bör i första hand försöka tala den som skapat faran till rätta genom upplysningar och anmaningar. Våld får tillgripas en­dast när andra medel Inte hjälper. Om våld tillgrips, skall den lindri­gaste form användas som kan för­väntas leda till det avsedda resulta­tet. Våld får Inte brukas längre än som är absolut nödvändigt.

Medlemmar av besättningen skall i fall som avses i första stycket lämna befälhavaren den hjälp han behöver. Passagerare får efter an­maning av befälhavaren lämna så­dan hjälp. Om en åtgärd med hän­syn tid den föreliggande faran mås­te vidtas omedelbart, får besätt­ningsmän och passagerare själva genomföra den utan anmaning av befälhavaren.


 


3 Riksdagen 1985/86.15 saml. Nr 6


33


Nuvarande lydelse

åtgärd som avses i första stycket vidtages utan dröjsmål, äger tned-lem av besättningen och passagera­re vidtaga åtgärden utan anmaning av befälhavaren.


Föreslagen lydelse

Besättningsmän och passagerare som lämnar hjälp eller annars vid­tar åtgärd enligt fjärde stycket har satnma rätt som befälhavaren att bruka våld.

4a§ Har någon i fall som avses i 4§ gjort större våld än i varje fall är medgivet, skall han ändå inte dö­mas till ansvar, om omständighe­terna var sådana att han svårligen kunde besinna sig. Om gärningen anses brottslig, får dömas till lin­drigare straffan vad som annars är föreskrivet.


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Förövas å fartyget svårare brott, skall befälhavaren såvitt möjligt vidtaga för utredning i saken nö­diga ätgärder, som ej utan våda kunna uppskjutas.

Befälhavaren skall, så långt om­ständigheterna medgiva, sörja för att den brottslige icke avviker och äger för sådant ändamål taga ho­nom iförvar. Bestämmelserna i 4§ andra stycket äga motsvarande tillämpning. Den brottslige får ej utan eget samtycke hållas iförvar längre än till dess han kan överläm­nas //// svensk polisman eller, utom riket, till behörig utländsk myndig­het eller till svensk konsul.

Föremål som kan antagas äga betydelse för utredning otn brottet får befälhavaren taga iförvar. Be­fälhavaren skall tdlhandahålla po-lisi7ian eller myndighet som avses i andra stycket de upplysningar och de föremål /' hans besitttiing som kunna vara av betydelse för utred­ning om brottet.


Om itågot svårare brott begås ombord, skall befälhavaren om möjligt vidta de åtgärder 50/7i be­hövs för utredningen och som inte kan uppskjutas.

Befälhavaren skall om möjligt se till att gärningsmannen inte av­viker och får omhänderta honom för att hindra det. I sådant fall gäl­ler bestämmelserna i 4§. Gärnings­mannen får inte utan sitt medgivan­de vara omhändertagen längre än till dess han kan överlämnas till en behörig svensk eller utländsk myn­dighet.

Befälhavaren får ta i förvar så­dana föremål som kan ha betydelse för utredningen. Han skall till den myndighet som avses i andra stycket ge de upplysningar och överlämna de föremål som kan ha betydelse för utredningen.



Befälhavaren skall tillse att före­skrivna fartygshandlingar finnas ombord och föras i enlighet med givna bestätnmelser.


En befälhavare på ett utlätidskt luftfartyg, som enligt lagen i den stat som har tillsyn över fartygets luftvärdighet har sådan behörighet som anges 13—5 §§, har samma be­hörighet inom svenskt område.


34


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. I


 


Råkar fartyget i nöd, vare befäl­havaren pliktig att göra allt som står i hans makt för att rädda om­bordvarande samt bevara fartyg och gods. Måste fartyget övergivas, skall befälhavaren såvitt möjligt sörja för att fartygshandlingarna bringas i säkerhet.


Om ett luftfartyg råkar i nöd, skall befälhavaren göra allt vad han kan för att rädda ombordvarande, fartyg och gods. Måste fartyget överges, skall han om möjligt se till att fartygshandlingarna tas om hand.


8§


Inträffar vid fartygets nyttjande olyckshändelse, som medför att nå­gon avlider eller får allvarlig kroppsskada eller att betydande skada uppstår å fartyget eller egen­dom som icke befordras därmed, skall befälhavaren ofördröjligen sörja för att luftfartsverket under­rättas om händelsen och snarast möjligt avgiva rapport till verket. Samma lag vare, när allvarlig fara för sådan händelse förelegat eller något inträffat som tyder på vä­sentligt fel hos fartyget eller mark­organisationen.

Är befälhavaren ur stånd att upp­fylla vad sålunda föreskrivits, skall det fullgöras av fartygets ägare el­ler, om annan i ägarens ställe bru­kade fartyget, av denne.

Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, luftfartsverket äger begränsa underrättelseplikten ävensom utsträcka den till att åvila jämväl medlem av besättningen, så ock föreskriva att underrättelse skall givas även annan än luftfarts­verket.


Inträffar det en olyckshändelse vid användningen av ett luftfartyg och medför olyckan att någon av­lider, att någon blir allvarligt ska­dad, att fartyget får betydande ska­da eller att egendom som inte trans­porteras med fartyget får betydan­de skada, skall befälhavaren rap­portera det inträffade. Han skall också rapportera, när det har fun­nits någon allvarlig fara för att en sådan olycka skulle inträffa eller när något har hänt som tyder på ett väsentligt fel hos fartyget eller markorganisationen.

Om befälhavaren inte kan fullgö­ra dessa skyldigheter, skall farty­gets ägare eller brukare göra det.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmerfår begränsa underrättelseskyldigheten och får besluta att den skall gälla också för medlemmar av besättningen.



Envar som gör tjänst ombord skall noggrant efterkomma för­mans order angående tjänsten, ve­derbörligen tillgodose ombordva­randes säkerhet och bästa, sorgfäl­ligt vårda fartyg och gods samt i övrigt med omsorg och nit fullgöra sina åligganden.


Den som tjänstgör ombord skall sköta sina arbetsuppgifter om­sorgsfullt och följa sin förmans or­der angående tjänsten.


35


 


Nuvarande lydelse

Ej må någon göra tjänst ombord, därest han på grund av påverkan av starka drycker eller and.-a stimule­rande eller bedövande ämnen eller till följd av sjukdom eller utträtt­ning eller av annan sådan orsak icke kan på betryggande sätt fullgö­ra vad honom åligger.


m


Föreslagen lydelse

Den får inte tjänstgöra ombord som på grund av sjukdom, uttrött-ning, påverkan av alkoholhaltiga drycker eller andra medel eller av andra sådana skäl inte kan fullgöra sina uppgifter på ett betryggande sätt.


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


ll§
Regeringen   bestämmer,   i   vad
Regeringen får föreskriva i vilken

mån föreskrifterna i detta kapitel skola tillämpas i fråga om utländskt luftfartyg vid luftfart inom svenskt område.


utsträckning föreskrifterna i detta kapitel, utöver vad som följer av 6§, skall tillämpas i fråga om ut­ländska luftfartyg vid luftfart inom svenskt område.


6 KAP.


Flygplatser och  markorganisa­tionen i övrigt

Om flygplatser och markorgani sationen i övrigt

Allmänna bestämmelser


Flygplats så ock annan anlägg­ning för luftfarten skall uppfylla sä­kerhetens krav.

Närmare bestämmelser om in­rättande samt om underhåll och drift av sådan anläggning och om tillsyn därå meddelas av regeringen eller, efter regeringens bemyndi­gande, av luftfartsverket.

Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, luftfartsverket äger bestämma huruvida och under vilka förutsättningar, utan intrång i enskild rätt, sjö eller annat område må nyttjas för luftfartygs landning och uppstigning utan att hava sär-skdt inrättats för äitdamålet.


Flygplatser och andra anlägg­ningar för luftfarten skall uppfylla säkerhetens krav.

Befattningshavare, som fullgör säkerhets- och ordningstjänst vid en allmän fiygplats eller vid god­känd enskild flygplats, får från flyg­platsområdet avvisa den som stör ordningen eller uppför sig så att han äventyrar luftfartens säkerhet.

I fråga om användande för start och landning av områden, som inte har inrättats för sådana ändamål, gäller de föreskrifter som meddelas av regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer.

Den myndighet so/n i enlighet med vad regeringen bestämmer ut­övar tillsyn över allmänna flygplat­ser och utrustningen där skall ges tillträde till anläggningen för att ut­öva tillsynen.


36


 


Nuvarande lydelse


2§


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Regeringen äger förordna om in­rättande av luftled ävensom be­stämma annat område, inom vilket lufttrafiken skall vara underkastad sårskild reglering.


Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmerfår meddela föreskrifter om fiygvägar och om luftrum, beträffande vilka särskild reglering skall finnas för lufttrafi­ken.

Den myndighet som i enlighet med vad regeringen bestämmer ut­övar tillsyn över anläggningar, vilka skall underlätta lufttrafiken i sådana områden som avses i första stycket, skall ges tillträde till an­läggningen för att utöva tillsynen.


3§


Till tryggande och underlättande av luftfarten anordnas flygsäker­hetstjänst.


Elygtrafiktjänst skall finnas för att trygga och underlätta luftfar­ten.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer meddelar föreskrifter om fiygtrafiktjänsten.

Om regeringen bestämmer det, får den myndighet som svarar för fiygtrafiktjänsten uppdra åt annan att ombesörja sådan tjänst.


 


Om tillstånd i vissa fall


Tillstånd till allmänna flygplatser


4§


För inrättande och drift av flyg­plats till allmänt bruk (allmän flygplats) erfordras tillstånd av regeringen, såvida annan än staten skall utöva driften.

Regeringen äger föreskriva, att allmän flygplats med hänsyn till dess art, trafikens ringa omfattning eller kortvarighet eller andra sär­skilda omständigheter må inrättas eller drivas utan tillstånd varom i första stycket sägs.


Flygplatser för allmänt bmk (all­männa fly gplat ser) får inte in­rättas eller drivas utan tillstånd av regeringen eller den myndighet re­geringen bestämmer.



Tillstånd att inrätta eller driva allmän flygplats må meddelas al­lenast där hinder icke möter av hänsyn till det allmänna.


Tillstånd får beviljas bara om hinder inte möter av hänsyn till det allmänna. Vid prövningen skall hänsyn, förutom till annat, tas till


37


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

markförhållandena, till störningar som kan uppkomma för omgivning­en och tdl totalförsvaret. Vidare skall hänsyn tas till sökandens tek­niska och ekonomiska förutsätt­ningar att driva flygplatsen.


TU 1985/86:6 Bil. 1


6§


Vid meddelande av tillstånd sko­la bestämmas de villkor som finnas erforderliga. Regeringen må för-ordn 3 luftfartsverket alt i särskilda avseenden bestämma villkoren.

Tillståndet må begränsas till viss lid och lösningsrätt förbehållas kro-


När tillstånd meddelas, får vill­kor föreskrivas för tillståndet. Om tillståndet meddelas av regeringen, får sådana villkor föreskrivas av den myndighet regeringen bestäm­mer.

Tillståndet får tidsbegränsas. Rätt till inlösen kan förbehållas sta­ten.


7§


Åsidosätter innehavare av till­stånd i väsentlig mån för verksam­heten gällande föreskrifter eller måste del antagas att han år oför­mögen att behörigen fullgöra sina förpliktelser med avseende å an­läggningen och dess drift, må rege­ringen återkalla tillståndet.


Om en tillståndshavare i väsent­lig mån åsidosätter föreskrifterna för verksamheten, får regeringen återkalla tillståndet. Detsamma gäller, om det måste antas att till­ståndshavaren inte kan fullgöra sina förpliktelser i fråga om an­läggningen och dess drift.

Om tillståndet har meddelats av annan myndighet än regeringen får också denna myndighet återkalla tillståndet.


 


Regeringen äger bestämma, att för inrättande och drift av annan anläggning för luftfarten än allmän flygplats erfordras tillstånd av re­geringen eller, efter regeringens bemyndigande, av luftfartsverket.

Villkoren bestämmas av rege­ringen eller, efter regeringens be­myndigande, av luftfartsverket.



Andra äUslånd

Regeringen får föreskriva att det krävs tillstånd för att inrätta och driva även andra anläggningar för luftfarten än allmänna flygplatser. Frågor om tillstånd och om vill­koren för delta prövas av regering­en eller den myndighet regeringen bestämmer.


38


 


Nuvarande lydelse Om godkännande


Föreslagen lydelse Godkännande


TU 1985/86:6 Bil. 1



Allmän flygplats så ock annan anläggning för luftfarten som rege­ringen bestämmer skall, innan den tages i bruk, godkännas i den ord­ning regeringen förordnar. Vid godkännandet skola knytas erfor­derliga villkor.

Där fastställda villkor i väsentlig mån åsidosättas eller anläggningen eljest, till följd av ändrade bestäm­melser eller annan omständighet, icke uppfyller de krav som gälla för sådan anläggning, ankomtner på den myndighet som meddelat god­kännandet att återkalla det.

Förekommer omständighet som kan i7tedföra att kraven för godkän­nande ej längre äro uppfyllda, ålig­ger det anläggningens innehavare att så snart ske kan göra anmälan därom till luftfartsverket. Är om­ständigheten av beskaffenhet att medföra fara vid anläggningens be­gagnande, skall innehavaren, utan att avvakta vederbörande myndig­hets beslut, vidtaga de åtgärder som påkallas för att hindra att an­läggningen eller den del därav, varom fråga är, vidare användes.


Allmänna fiygplatser får inte tas i bruk innan de har godkänts av den myndighet regeringen bestämmer. Regeringen får föreskriva att det­samma skall gälla ifråga om andra anläggningar för luftfarten. 1 sam­band med godkännandet skall fast­ställas de villkor som behövs.

Om villkoren åsidosätts i väsent­lig män, skall godkännandet åter­kallas av den myndighet som har i7teddelat det. Detta gäller också, om anläggningen annars inte upp­fyller de krav som gäller för sådana anläggningar.

Anläggningens innehavare skall anmäla om något inträffar som medför att kraven för godkännande inte längre är uppfyllda. Om det krävs av säkerhetsskäl, skall han se till att anläggningen inte används.


Anläggningar till hinder för luftfarten

11§


Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, luftfartsverket äger meddela bestämmelser som, utan att avsevärt men tillskyndas ägare av mark eller innehavare av särskild rätt därtill, äro ägnade att förebygga att märken, belysnings­anläggningar eller andra inrätt­ningar så anordnas, att trafiksäker­heten utsattes för fara. Regeringen äger föreskriva vdka åtgärder som må vidtagas, därest sådana be­stämmelser överträdas.


Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får beträf­fande märken, belysning och andra anordningar meddela föreskrifter som syftar till att förebygga fara för trafiksäkerheten. Föreskrifterna får dock inte innebära något avse­värt men för markägarna eller dem som har särskild rätt till marken.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmerfår föreskri­va åtgärder, som kan vidtas när fö­reskrifter enligt första stycket åsi­dosätts.


39


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil., 1


Övriga bestämmelser

12§


Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, luftfartsverket äger föreskriva vilka flygplatser som må nyttjas för internationell el­ler inrikes luftfart eller eljest för oli­ka slag av luftfart.


Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmerfår föreskri­va vilka flygplatser som/år använ­das vid olika slag av luftfart.


13§


För begagnande av allmän fiyg­plats eller annan anläggning för luftfarten, som är upplåten till all­mänt bruk, må avgift uppbäras en­ligt grunder som bestämmas av re­geringen.

Sådan avgift må. när den är för­fallen till betalning, uttagas genotn utmätning utan föregående dom el­ler utslag.


Regeringen får meddela före­skrifter om avgifter för användning av allmänna fiygplatser eller andra allmänna anläggningar eller tjäns­ter för luftfarten.

Beslut angående avgift som är förfallen till betalning får verkstäl­las enligt utsökningsbalken.


14§


Allmän fiygplats så ock annan anläggning för luftfarten, som är upplåten till allmänt bruk, skall på enahanda villkor som för svenska luftfartyg i internationell fart vara öppen för utländska luftfartyg i motsvarande fart, såvida de äro hemmahörande i stat med vilken slutits överenskommelse om sådan förmån.


Allmänna fiygplatser och andra allmänna anläggningar för luftfar­ten skall på samma villkor som för svenska luftfartyg i internationell trafik vara öppna för utländska luft­fartyg i sådan trafik, om dessa är registrerade i en stat som har träf­fat överenskommelse med Sverige om denna förmån.


15§


Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, luftfartsverket äger fastställa villkor för behörig­het att inom markorganisationen eller eljest, annorstädes än å luft­fartyg, förrätta tjänst varav trafik­säkerheten är beroende, så ock meddela bestämmelser om certifi­kat för sådan tjänst.


Tjänstgöring som flygledare i flygtrafikledningstjänst, flygtek­niker eller flygklarerare får fullgö­ras bara av den som har gällande certifikat. Certifikatet skall vara ut­färdat eller godkänt i Sverige. Ifrå­ga om certifikat gäller bestämmel­serna i4 kap. 4-19 och21-28§§.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får föreskri­va att andra som fullgör tjänst inom markorganisationen eller an­nan tjänst av betydelse för säkerhe­ten än som avses i 4 kap. skall ha behörighetsbevis. Bestämmelserna i 4  kap.  20§   tredje  och fjärde


40


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

styckena gäller ifråga om behörig­hetsbevis.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får beträf­fande arbete som utförs inom vissa angivna organisationer medge un­dantag från kravet på certifikat.


TU 1985/86:6 Bil. 1


16§


Vad i 5 kap. 10 § stadgas skall äga motsvarande tillämpning ifrå­ga om trafikledare ochfiygrnekani-ker, så ock den som förrättar annan tjänst som regeringen med hänsyn till trafiksäkerheten bestämmer.


Bestämmelsen i 5 kap. 10 § gäller också flygledare i flygtrafikled­ningstjänst, fiygtekniker och fiyg-klarerare samt, i den mån regering­en föreskriver det, annan personal inom markorganisationen med tjänstgöring som är av betydelse för säkerheten.


7 KAP.


Om  tillstånd  till  luftfartsverk­samhet


Tillstånd till luftfartsverksamhet


Ii


Luftfart i regelbunden trafik (lin­jefart) i förvärvssyfte må ej ut­övas här i riket utan tillstånd av regeringen.

För annan luftfart i förvärvssyfte inom riket erfordras tillstånd av re­geringen eller, efter regeringens bemyndigande, av luftfartsverket. Regeringen må dock bestämma, att sådan luftfart med hänsyn till dess art eller ringa omfattning må ut­övas utan tillstånd.

Regeringen äger föreskriva, att tillstånd av luftfartsverket erfordras för luftfart som avser utbildning, för flyguppvisning eller flygtävling samt för annan luftfartsverksamhet av särskild art, ändå att verksam­heten icke äger rum i förvärvssyfte.


Luftfart i förvärvssyfte får inte utövas här i riket utan tillstånd av regeringen eller den myndighet re­geringen bestämmer.

Regeringen får dock föreskriva att annan luftfart i förvärvssyfte än luftfart i regelbunden trafik (linje­fart) får utövas utan tillstånd, om det är lämpligt med hänsyn till luft­fartens art eller omfattning.

Regeringen/år föreskriva att det krävs tillstånd för att driva skola med utbildning för certifikat och för att utöva luftfart som avser utbild­ning, även om verksamheten inte äger rum i förvärvssyfte. Det­samma gäller i fråga om fiygupp-visningar, fiygtävlingar och annan luftfartsverksamhet av särskild art. Frågor om sådana tillstånd prövas av den myndighet regeringen be­stämmer. Om regeringen bestäm­mer det, får myndigheten uppdra åt annan att göra prövningen.


41


 


Nuvarande lydelse


2§


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Tillstånd må meddelas allenast där hinder icke möter av hänsyn till det allmänna.


Tillstånd/år beviljas bara om det inte möter hinder av hänsyn till det allmänna.

Vid prövning av ansökan om till­stånd skall de tekniska och ekono­miska förutsättningarna för trafi­ken beaktas.


3§


Såvitt angår befordran av passa­gerare eller gods allenast från ort till annan inom riket eller annan in­rikes fart, må tillstånd meddelas endast svenska staten, svensk kom­mun eller annan sådan menighet, svensk medborgare eller svenskt dödsbo, svenskt aktiebolag, vars aktiebrev äro ställda tdl viss man, ävensom svenskt handelsbolag, vari ej finnes utländsk bolagsman, samt förening, annat samfund, stif­telse eller annan sådan inrättning här i riket, såframt styrelsens samt­liga medlemmar äro svenska med­borgare. Tillstånd må dock icke meddelas aktiebolag, med mindre dess aktier till ett kapitalvärde och ett röstvärde av minst två tredjede­lar tillkomma den, åt vilken till­stånd enligt denna paragraf må meddelas; är denne svenskt aktie­bolag, skall det svenska inflytandet däri vara säkerställt i samma om­fattning som i det tillståndssökande bolaget.

Äro de sålunda uppställda förut­sättningarna ej längre för handen, vare tillståndet förfallet, där icke rättelse sker inom tid, som bestäm­mes av den myndighet vilken med­delat tillståndet.

Regeringen eller, efter regering­ens bemytidigande, luftfartsverket äger 17-iedgiva undantag från vad i denna paragraf stadgas, när sär­skilda skäl äro därtill.


Tillstånd till luftfart i inrikes tra­fikfar ges endast till

1.    svenska staten,

2. svenska kommuner eller lands­
tingskommuner,

3.   svenska medborgare eller
dödsbon,

4.    svenska handelsbolag, som inte har någon utländsk bolags­man,

5.    svenska föreningar, samfund eller stiftelser, som inte har någon utländsk medborgare i styrelsen,

6.    svenska aktiebolag, om ak­tierna i bolaget är ställda tdl viss man och till ett kapitalvärde och ett röstvärde av minst två tredjedelar ägs av någon som kan få tillstånd enligt denna paragraf.

Om ägaren till ett aktiebolag som ansöker om tillstånd enligt denna paragraf år ett annat aktiebolag, skall vad som sägs i första stycket 6 också gälla det bolaget.

Tillstånd till luftfart med svenskt luftfartyg i förvärvssyfte mellan Sverige och utlandet som inte är linjefart får ges endast tdl den som uppfyller kraven enligt första och andra styckena.

Ett tillstånd förfaller, om kraven i första och andra styckena inte längre är uppfyllda och rättelse inte sker inom den tid som bestäms av den myndighet som har meddelat fillståndet.

Regeringen eller den myndighet regeringeti bestämmer får medge undantag från denna paragraf, om det finns särskilda skäl.


42


 


Nuvarande lydelse


4§


Föreslagen lydelse


TU, 1985/86:6 Bil. 1


 


Vid meddelande av tillstånd sko­la bestämmas de villkor som finnas erforderliga. Ankommer det på re­geringen att giva tillståndet, må re­geringen förordna luftfartsverket att i särskilda avseenden bestämtna villkoren.

Tillståndet tnå begränsas till viss tid och lösningsrätt förbehållas kro­nan.


När tillstånd meddelas, får vdl-kor föreskrivas för tillståndet. Om tillståndet meddelas av regeringen, får sådana villkor föreskrivas av den myndighet regeringen bestäm-

Tillståndet får tidsbegränsas. Rätt till inlösen kan förbehållas sta­ten.

En utlänning eller ett utländskt företag, som driver verksamhet i Sverige med stöd av ett tillstånd enligt denna lag, skall ha en här bosatt föreståndare, som är ansva­rig för verksamheten.



Åsidosätter innehavare av till­ståtid i väsentlig mån för verksam­heten gällande föreskrifter eller måste det antagas att han är oför­mögen att behörigen upprätthålla verksamheten, må den myndighet som meddelat tillståndet återkalla det.


Om en tillståndshavare i väsent­lig mån åsidosätter föreskrifterna för verksamheten, kan den som har meddelat tillståndet återkalla detta. Tillståndet kan också återkallas, om det måste antas att innehava­ren inte kan upprätthålla verksam­heten.



Har regeringen genom övereits-kommelse med främmande stat medgivit luftfart inom svenskt om­råde, vare, där regeringen 5å be-stäinmer, särskilt tillstånd enligt detta kapitel ej behövligt. Regering­en t7iå i sådant fall förordna luft­fartsverket att i7ieddela de närmare bestämmelser sotn finnas erforder­liga.


Om regeringen genom ett avtal med en främmande stat eller en in­ternationell organisation medger att luftfart får äga rum inom svenskt oitiråde, kan regeringen be­sluta att något tillstånd inte krävs enligt detta kapitel. Regeringen el­ler den myndighet regeringen be­stämmer får föreskriva de villkor för luftfarten som behövs.

I fråga om den verksamhet som utlänning eller ett utländskt företag driver i Sverige med stöd av ett av­tal gäller bestämmelsen i 4 § tredje stycket.


7§


Regeringen eller, efter regering­ens be>?iyndigande, luftfartsverket må föresktjva, under vilka förut­sättningar luftfartyg eller tillbehör eller reservdelar till luftfartyg må


Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får, om det behövs med hänsyn till fiygsäkerhe­ten eller annars till luftfarten inotn riket, föreskriva att det krävs till-


43


 


Nuvarande lydelse

upplåtas till annan för att av denne nyttjas för egen räkning.


Föreslagen lydelse

stånd för upplåtelse av luftfartyg till brukare. Detsamma gäller ifrå­ga om upplåtelse av tillbehör eller reservdelar till luftfartyg.


TU 1985/86:6 Bil. 1


8 KAP. Vissa bestämmelser för lufttrafiken


Angående vad vid luftfärd skall iakttagas för att undvika samman­stötning eller annan olyckshändel­se och för att i övrigt förebygga skada eller olägenhet förordnar re­geringen eller, efter regeringens bemyndigande, luftfartsverket.


Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer meddelar föreskrifter om vad som skall iakt­tas vid luftfärder för att olyckor och olägenheter skall undvikas.


2§


Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, luftfartsverket äger bestämma flygvägar som luft­fartyg har att följa vid färd inom svenskt område samt meddela sär­skilda föreskrifter beträffande färd över rikets gräns, såsom angående var gränsen må passeras och vilken fiygplats som skall brukas vid luft­fartygs avgång eller ankomst.


Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmerfår meddela föreskrifter om flygvägar som luft­fartyg skall följa inom svenskt om­råde. Vidare får föreskrifter med­delas om fiygningar över rikets gränser.


3§


När allmän ordning och säkerhet kräver det, må luftfartyg anmanas att landa. Anmaningen skall oför­dröjligen efterkommas. Har annan anvisning ej givits, skall fartyget landa på närmaste allmänna flyg­plats inom riket, å vilken landning är möjlig. Inkommer luftfartyg i område, där luftfart enligt 1 kap. 3§ är förbjuden, skall det omedel­bart lämna området och anmälan om vad som inträffat göras på snabbaste sätt. Fartyget skall, om annan anvisning ej givits, så snart ske kan landa såsom nyss sagts.

Eftersattes vad sålunda är stad­gat, må fartygets färd hindras med


När det krävs av hänsyn tdl all­män ordning och säkerhet, får ett luftfartyg anmanas att landa. Farty­get skall då landa på den plats som anvisas. Om ingen anvisning läm­nas, skall landningen ske på när­maste allmänna eller godkända en­skilda flygplats inom riket som är lämptig.

Ett luftfartyg, som utan tillstånd kommer in i ett sådant område som avses i 1 kap. 3§, skall omedelbart lämna området. Det inträffade skall snarast anmälas. Om ingen annan anvisning lämnas, skall fartyget snarast möjhgt landa enligt vad som sägs i första stycket.

Om fartyget bryter mot bestäm­melserna i första och andra stycke-


44


 


Nuvarande lydelse

erforderliga medel.

Regeringen eller den regeringen bemyndigar bestämmer vem som äger utöva befogenhet varom i första eller andra stycket sägs samt meddelar närmare föreskrifter om tillämpningen i övrigt av vad där stadgas.


Föreslagen lydelse

na, får den fortsatta färden hind­ras.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer föreskriver vem som får besluta om åtgärder enligt denna paragraf och får med­dela ytterhgare föreskrifter ( de av­seenden som avses i paragrafen.


TU 1985/86:6 Bil. 1


4§


Krigsmateriel må icke utan med­givande av regeringen eller den re­geringen bemyndigar befordras med hiftfartyg. Vad i denna lag skall förstås med krigsmateriel be­stämmer regeringen.

Regeringen eller den regeringen bemyndigar äger att av hänsyn till allmän ordning och säkerhet/drt/M-da befordran med luftfartyg av an­nat gods än krigsmateriel eller med­dela närmare bestämmelser om så­dan befordran.

Regeringen eller den regeringen bemyndigar äger ock bestämma, huruvida och imder vilka villkor fo-tograftapparat må medföras och brukas å luftfartyg inom svenskt område.


Krigsmateriel/år inte transporte­ras med luftfartyg utan tillstånd av regeringen eller den myndighet re­geringen bestämmer.

Om det krävs av hänsyn till all­män ordning och säkerhet,/år rege­ringen eller den myndighet rege­ringen bestämmer förbjuda trans­porter med luftfartyg av annat gods än krigsmateriel.


 


4a§

Fotografering får inte utan till­stånd av överbefälhavaren ske från luftfartyg i linjefart inom sådana restriktionsområden som bestämts av regeringen enligt I kap. 3 § förs­ta stycket första meningen.

Från andra luftfartyg får foto­grafering inte i något fall ske utan tdlstånd. Frågan om tillstånd prö­vas beträffande fotografering för kartläggning av regeringen och i övriga fall av överbefälhavaren.

Bestämmelserna i denna para­graf gäller inte fotografering för statens lantmäteriverk.

4b§ Kameror får utan tillstånd med­föras inom riket på sådana luftfar-


45


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      TU 1985/86:6

Bil. 1 tyg som anges i 4a§ första stycket och på luftfartyg som används vid fotografering för statens lantmäte­riverk.

Kameror får medföras på andra luftfartyg bara om tillstånd har meddelats tdl fotografering eller om de förvaras så att de inte kan användas under flygningen. Befäl­havaren skall se tdl att dessa före­skrifter iakttas.


Såvitt ej i denna lag eller eljest
        I den mån annat inte särskilt fö-

förordnas annat, bestämmer rege-     reskrivs i denna lag, meddelar rege­ringen eller, efter regeringens be-     ringen eller den myndighet rege-myndigande,   luftfartsverket   vilka     ringen bestämmer föreskrifter om fartygshandlingar som skola finnas     fartygshandlingar. för luftfartyg,  huruvida  de skola medföras  ombord samt  huru  de skola upprättas, föras och förva­ras.


Ej må någon förvägras att taga
        Om någon för att kunna ta till

del av innehållet i fartygshandling- vara sin rätt behöver ta del av inne-
ar, såvitt hans rätt är beroende där- hållet i en fartygshandling, skall
av.
                                               han få det.

I det allmännas verksamhet gäl­ler i stället bestämmelserna i tryck­frihetsförordningen och sekretess­lagen (1980:100).

Angående skyldighet för den som Regeringen eller den myndighet

förrättar tjänst å luftfartyg att med- regeringen   bestämmer   meddelar

föra luftfartscertifikat eller annan föreskrifter om skyldighet för dem

handling förordnar regeringen el- som tjänstgör ombord på luftfartyg

ler,   efter   regeringens   bemyndi- att medföra luftfartscertifikat och

gande, luftfartsverket.                                       andra handlingar.


Luftfartsverket må, där så prö-
        Om det behövs; får luftfartsver-

vas nödigt, visitera luftfartyg samt ket visitera luftfartyg och granska granska fartygshandlingarna och de fartygshandlingarna och de andra handlingar som skola medföras av handlingar som skall finnas om-dem som förrätta tjänst å fartyget.      bord.


Om vad vid luftfärd skall iaktta-
        Det finns särskilda bestämmelser

gas i hälsovårds-, pass-, tull- och     om vad som skall iakttas vid luft-


46


 


Nuvarande lydelse '

andra sådana hänseenden stadgas särskilt.


Föreslagen lydelse

färder i fråga om hälsovård, pass och tull och i andra liknande av­seenden.


TU 1985/86:6 Bil. 1


9 KAP.

Om befordran med luftfartyg   Lufttransporter

Bestämmelsernas tillämpningsområde


Vad i detta kapitel stadgas gäller befordran med luftfartyg av passa­gerare, resgods eller gods, vdken utföres mot vederlag eller av luft­trafikföretag verkställes vederlags-fritt.

I detta kapitel förstås med Warszawakonventionen den i War­szawa den 12 oktober 1929 under­tecknade och genom det i Haag den 28 september 1955 avslutade protokollet reviderade konven­tionen om internationell luftbeford­ran samt med Guadalajarakonven-tionen den i Guadalajara den 18 september 1961 undertecknade konventionen om internationell luftbefordran som utföres av annan än den avtalsslutande fraktföraren.


Detta kapitel gäller transporter med luftfartyg av passagerare, res­gods eller gods som utförs av luft­trafikföretag. Kapitlet gäller också om sådana transporter utförs av andra mot ersättning.


2§


Bestämmelserna i detta kapitel äga icke tdlämpning å postbeford­ran.

Vad i 3-9 §§ stadgas om beford-ringshandlingar skall icke gälla i fråga om befordran, som utföres under osedvanliga förhållanden och faller utom normal utövning av luft­fartsverksamhet.


Detta kapitel gäller inte transpor­ter av post.

Bestämmelserna i 3-9 §§ gäller inte i fråga om transporter som ut­förs under osedvanliga förhållan­den och som inte utgör normal luft­fartsverksamhet.


 


Befordringshandlingar

Vid  befordran   av passagerare skall utfärdas biljett, innehållande:

a) uppgift å avgångsort och be­stämmelseort;


3§


Transporthandlingar

För passagerartransporter skall biljetter utfärdas. En biljett skall in­nehålla

a) uppgift om avgångs- och be­stämmelseorten.


Al


 


Nuvarande lydelse

b)  där avgångsorten och bestäm­melseorten äro belägna i samma stat och en eller flera mellanland­ningar avses skola äga rum i annan stat, uppgift å platsen för minst en sådan mellanlandning; samt

c)  meddelande att befordringen kan vara underkastad Warszawa­konventionen eller lag av motsva­rande innehåll och att konven­tionen eller lagen i regel begränsar fraktförarens ansvarighet i fråga om skada på person liksom då res­gods förkommer, minskas eller ska­das.

Biljetten skall, där ej annat styrkes, gälla såsom bevis om be­fordringsavtalets slutande och om villkoren för befordringen.

Är biljett ej utfärdad, har den ej föreskrivet innehåll eller har den förkommit, skall befordringsavtalet ändock gälla och vara underkastat bestämmelserna i detta kapitel. Har passageraren med fraktföra­rens samtycke gått ombord å luft­fartyg utan att biljett utfärdats eller innehåller biljetten icke meddelan­de sotn avses i första stycket under c), äger fraktföraren dock icke åbe­ropa sådan begränsning av ansva­righeten som stadgas / 22 §.


Föreslagen lydelse

b) uppgift, tiär avgångs- och be­
stämmelseorten tigger i samma stat
och eri eller flera mellanlandningar
skall ske i en annan stat, om platsen
för minst en sådan mellanlandning,

c)    ett meddelande om att
Warszawakonventionen eller en lag
med motsvarande bestämmelser
kan gälla för transporten och att
konventionen eller lagen i regel be­
gränsar fraktförarens ansvar för
personskador och för skador ge­
nom att resgods kommer bort,
minskas eller skadas.

Om inte annat styrks, gäller bil­jetten som bevis om att ett tran­sportavtal har träffats och om vill­koren för transporten.

Transportavtalet skall gälla och bestämmelserna i detta kapitel skall tillämpas, även om någon bil­jett inte har utfärdats, om en utfär­dad biljett inte har föreskrivet inne­håll eller om biljetten har kommit bort. Om passageraren med frakt­förarens samtycke har gått ombord på Ittftfartyget utan att någon biljett har utfärdats eller om en utfärdad biljett saknar ett meddelande enligt första stycket c), får fraktföraren dock inte åberopa ansvarsbegräns­ningen enligt 22 §.


TU 1985/86:6 Bil. 1


4§


Vid befordran av inskrivet res­gods skall utfärdas resgodsbevis. Har beviset ej fogats vid biljett som uppfyller föreskrifterna i 3 § första stycket eller intagits i sådan biljett, skall det innehålla:

a)   uppgift å avgångsort och be­stämmelseort;

b)  där avgångsorten och bestäm­melseorten äro belägna i samma stat och en eller flera mellanland­ningar avses skola äga rum i annan stat, uppgift å platsen för minst en sådan mellanlandning; samt

c)   meddelande att befordringen kan vara underkastad Warszawa-


För transporter av inskrivet res­gods skall resgodsbevis utfärdas. Ett resgodsbevis, som inte har fo­gats //// eller tagits in i en biljett som uppfyller kraven i 3§ första stycket, skall innehålla

a)   uppgift om avgångs- och be­stämmelseorten,

b)   uppgift, när avgångs- och be­stämmelseorten ligger i samma stat och en eller flera mellanlandningar skall ske i en annan stat, om platsen för minst en sådan mellanlandning,

c)   ett meddelande om att
Warszawakonventionen eller en lag


48


 


Nuvarande lydelse

konventionen eller lag av motsva­rande innehåll och att konven­tionen eller lagen i regel begränsar fraktförarens ansvarighet då res­gods förkommer, minskas eller ska­das.

Resgodsbeviset skall, där ej an­nat styrkes, gälla såsom bevis om resgodsets inskrivning och om vill­koren för befordringen.

Är resgodsbevis ej utfärdat, har det ej föreskrivet innehåll eller har det förkommit, skall befordringsav­talet ändock gälla och vara under­kastat bestämmelserna i detta kapi­tel. Har fraktföraren mottagit res­godset i sin vård utan att resgodsbe­vis utfärdats eller innehåller, ifall då beviset icke fogats vid eller inta­gits i biljett som uppfyller föreskrif­terna i 3 § första stycket under c), beviset ej meddelande som avses i första stycket under c) av föreva­rande paragraf, äger fraktföraren dock icke åberopa sådan begräns­ning av ansvarigheten som stadgas i 22§ andra stycket.


Föreslagen lydelse

med motsvarande bestämmelser kan gälla för transporten och att konventionen eller lagen i regel be­gränsar fraktförarens ansvar för skador genom att resgods kommer bort, minskas eller skadas.

Om inte annat styrks, gäller res­godsbeviset som bevis om att res­godset har skrivits in och om vill­koren för transporten.

Transportavtalet skall gäUa och bestämmelserna i detta kapitel skall tillämpas, även om något res­godsbevis inte har utfärdats, om ett utfärdat bevis inte har föreskrivet innehåll eller om beviset har kom­mit bort. Om fraktföraren har tagit emot resgodset i sin vård utan att något resgodsbevis har utfärdats får fraktföraren dock inte åberopa ansvarsbegränsningen enligt 22 § andra stycket. Detsamma gäller om ett utfärdat bevis, som inte har fogats till eller tagits in i en biljett som uppfyller kraven i 3§ första stycket c), saknar meddelande en­ligt första stycket c).


TU 1985/86:6 Bil. 1



Vid befordran av gods äger frakt­föraren fordra, att avsändaren upp­rättar och avlämnar en befordrings-handling, betecknad f\ygfraktsede\. Avsändaren äger fordra, att sådan handling mottages av fraktföraren.

Är flygfraktsedel ej utfärdad, har den ej föreskrivet innehåll eller har den förkommit, skall befordrings­avtalet ändock gälla och, med det undaiuag som följer av 9§, vara underkastat bestämmelserna i det­ta kapitel.


För godstransporter kan frakt­föraren kräva att avsändaren upp­rättar och lämnar en flygfraktsedel. Avsändaren/år Ärå va att fraktföra­ren tar emot en sådan handling.

Transportavtalet skall gälla och bestämmelserna i detta kapitel med det undantag som följer av9§ skall tdlämpas, även om någon flyg­fraktsedel inte har utfärdats, om en utfärdad fraktsedel inte har före­skrivet innehåll eller om fraktse­deln har kommit bort.



Flygfraktsedeln skall upprättas av avsändaren i tre originalexem­plar och avlämnas tillsammans med godset. Det första exemplaret skall förses med beteckningen "för fraktföraren" och undertecknas av


Flygfraktsedeln skall upprättas av avsändaren i tre originalexem­plar och lämnas tillsammans med godset. Exemplar 1 förses med be­teckningen "för fraktföraren" och undertecknas av avsändaren. Ex-


 


4 Riksdagen 1985/86.15 saml. Nr 6


49


Nuvarande lydelse

avsändaren. Det andra exemplaret skall betecknas "för mottagaren"; det undertecknas av avsändaren och fraktföraren samt åtföljer god­set. Det tredje exemplaret under­tecknas av fraktföraren och åter-ställes av honom till avsändaren ef­ter godsets mottagande.

Fraktförarens underskrift skall tecknas innan godset tages ombord å luftfartyget; den kan ersättas med stämpel. Avsändarens underskrift kan vara tryckt eller ersättas med stämpel.

Har fraktföraren på avsändarens begäran upprättat flygfraktsedeln, anses han, där ej antiat styrkes, hava handlat för avsändarens räk­ning.


Föreslagen lydelse

emplar 2 förses med beteckningen "för mottagaren", undertecknas av avsändaren och fraktföraren och följer med godset. Exemplar 3 un­dertecknas av fraktföraren och lämnas till avsändaren när fraktfö­raren har tagit emot godset. Frakt­föraren skall skriva under fraktsed­larna innan godset tas ombord.

Avsändarens underskrift kan vara tryckt. Såväl fraktförarens som avsändarens underskrift kan ersättas med en stämpel.

Om inte annat visas, anses frakt­föraren handla för avsändarens räkning, om han på dennes begäran upprättar flygfraktsedeln.


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Avser befordringen flera kolli, skall avsändaren, där fraktföraren begär det, upprätta särskilda flyg­fraktsedlar.


yVär transporten avser flera kolli, skall särskilda flygfraktsedlar upp­rättas, om fraktföraren begär det.



Flygfraktsedeln skall innehålla:

a)  uppgift å avgångsort och be­stämmelseort;

b)  där avgångsorten och bestäm­melseorten äro belägna i samma stat och en eller flera mellanland­ningar avses skola äga rum i annan stat, uppgift å platsen för minst en sådan mellanlandning; samt

c)  meddelande att befordringen
kan vara underkastad Warszawa­
konventionen eller lag av motsva­
rande innehåll och att konven­
tionen eller lagen i regel begränsar
fraktförarens ansvarighet då gods
förkommer, minskas eller skadas.


Flygfraktsedeln skall innehålla

a)   uppgift om avgångs- och be­stämmelseorten,

b)   uppgift, när avgångs- och be­stämmelseorten ligger i samma stat och en eller flera mellanlandningar skall ske i en annan stat, om platsen för minst en sådan mellanlandning,

c)    ett meddelande om att
Warszawakonventionen eller en lag
med motsvarande bestämmelser
kan gälla för transporten och att
konventionen eller lagen i regel be­
gränsar fraktförarens ansvar för
skador genom att gods kottimer
bort, minskas eller skadas.



Har gods med fraktförarens sam­tycke tagits ombord å luftfartyg utan att flygfraktsedel utfärdats el­ler innehåller fraktsedeln icke med-


Om gods har tagits ombord på ett luftfartyg med fraktförarens sam­tycke utan att någon flygfraktsedel har utfärdats eller om en utfärdad


50


 


Nuvarande lydelse

delande som avses ; 8§ under c), äger fraktföraren icke åberopa så­dan begränsning av ansvarigheten som stadgas i 22 § andra stycket.


Föreslagen lydelse

fraktsedel saknar meddelande en­ligt 8 § c), får fraktföraren inte åbe­ropa ansvarsbegränsningen enligt 22 § andra stycket.


TU 1985/86:6 Bil. 1


10


Avsändaren svarar för skada som fraktföraren eller annan, iför­hållande till vdken fraktföraren är ansvarig, lider tillföljd av att upp­gifter rörande godset, vdka avsän­daren upptagit i fiygfraktsedeln, ej hava föreskrivet innehåll eller eljest äro oriktiga eller ofullständiga.


Om avsändaren i fiygfraktsedeln har lämnat uppgifter i fråga om godset som är oriktiga eller ofull­ständiga, svarar hänför de skador som detta medför för fraktföraren eller någon som denne har ansvaret mot.


11§


Flygfraktsedeln skall, där ej an­nat styrkes, gälla såsom bevis om avtalets slutande, om mottagandet av godset och om villkoren för be­fordringen.

Vad i flygfraktsedeln uppgives angående godsets vikt, mått, för­packning och stycketal skall, där ej annat styrkes, äga vitsord. Annan uppgift i flygfraktsedeln om godsets myckenhet eller rymd samt uppgift i densamma om godsets tillstånd äga däremot ej vitsord mot frakt­föraren, med mindre han i avsän­darens närvaro undersökt uppgiften och tecknat intyg därom å flyg­fraktsedeln eller ock uppgiften avser godsets synliga tillstånd.


Om inte annat styrks, gäller flyg­fraktsedeln som bevis om att ett av­tal har träffats, om att godset har tagits emot och om villkoren för transporten.

Flygfraktsedelns uppgifter om godsets vikt, mätt och förpackning och om antalet kolli gäller, om inte annat v;5a5. Andra uppgifter i frakt­sedeln om godsets mängd eller vo­lym eller om godsets tillstånd gäller mot fraktföraren bara om han på flygfraktsedeln intygar, att han har kontrollerat uppgifterna i avsända­rens närvaro, eller om uppgifterna avser godsets synliga tillstånd.


 


Rätt att förfoga över godset och god­sets utlämnande

Mot uppfyllande av sina förplik­telser på grund av befordringsavta­let äger avsändaren, där det kan ske utan skada för fraktföraren el­ler annan avsändare, förfoga över godset genom att återtaga det å av­gångs- eller bestämmelseflygplat­sen, stoppa det vid landning under resan, låta på bestämmelseorten el­ler under resan utlämna det till an­nan än den i flygfraktsedeln an-


Rätt att förfoga över godset m.m.

12§

.Om avsändaren uppfyller sina förpliktelser entigt transportavta­let, kan han återta godset på av­gångs- eller bestämmelseflygplat­sen eller stoppa det vid landning under resan. Detta gäller dock inte, om åtgärden medför skada för fraktföraren eller någon annan av­sändare.

Under samma förutsättningar kan avsändaren bestämma att god-


51


 


Nuvarande lydelse

givne mottagaren eller begära dess återsändande till avgångsflygplat­sen. Avsändaren skall dock gälda kostnad som uppkommer därav. Kan avsändarens order ej verkstäl­las, skall fraktföraren omedelbart underrätta honom därom.

Utför fraktföraren avsändarens order utan att det till denne avläm­nade exemplaret av flygfraktsedeln företes, är fraktföraren ansvarig för skada, som därigenom tillskyndas rätte innehavaren av flygfraktse­deln, fraktföraren obetaget att söka sitt åter av avsändaren.

Avsändarens rätt upphör, då mottagarens rätt inträder efter vad i 13 § stadgas. Vägrar mottagaren att mottaga fraktsedeln eller godset eller år han icke att träffa, går rät­ten att förfoga över godset åter till avsändaren.


Föreslagen lydelse

set under resan eller på bestämmel­seorten skall lämnas ut till någon annan än den som är angiven som mottagare på flygfraktsedeln eller begära att det skickas tillbaka till avgångsflygplatsen.

Avsändaren skall ersätta de ext­ra kostnader som uppkommer ge­nom en åtgärd enligt denna para­graf

Om avsändarens order inte kan verkställas, skall fraktföraren ome­delbart underrätta denne.

Om fraktföraren verkställer av­sändarens order utan att dennes ex­emplar av flygfraktsedeln visas upp. ansvarar fraktföraren för de skador som därigenom uppstår för fraktsedelns rätte innehavare. Den ersättning som fraktföraren måste utge kan han kräva åter av avsän­daren.

Avsändarens rätt upphör, när mottagaren får rätt att förfoga över godset enligt bestämmelserna i 13 §. Om mottagaren vägrar att ta emot flygfrakisedeln eller godset el­ler om han inte är anträffbar, får avsändaren åter rått att förfoga över godset.


TU 1985/86:6 Bil. 1


13§


Når godset framkommit till be­stämmelseorten, äger mottagaren, där ej annat föranledes av vad i 12 § stadgas, av fraktföraren utfå flyg-fraktsedeln och godset, därest han gäldar vad denne äger fordra och i övrigt fullgör de befordringsvillkor som angivits i flygfraktsedeln.

Där ej annat avtalats, skall frakt­föraren, så snart godset framkom­mit, underrätta mottagaren därom.


Om inte annat följer av 12 §, har mottagaren rätt all av fraktföraren få ut flygfraktsedeln och godset när detta har kommit fram tili bestäm­melseorten. Detta gäller dock en­dast om han betalar vad fraktföra­ren har rätt att fordra och uppfyller flygfraktsedelns villkor för trans­porten.

Om inte något annat har avtalats, skall fraktföraren genast underrätta mottagaren når godset har kommit fram.


I4{


Vidgår fraktföraren att godset förkommit eller har det ej framkom­mit senast inom sju dagar efter det godset bort anlända, äger motta-


Om godset inte har kommit fram inom sju dagar efter den dag då det borde ha anlänt, kan mottagaren göra sina rättigheter enligt trans-


52


 


Nuvarande lydelse

garen mot fraktföraren göra gällan­de de rättigheter som härflyta ur befordringsavtalet.


Föreslagen lydelse

portavtalet gällande mot fraktföra­ren. Detsamma gäller om fraktfö­raren erkänner att godset har kom­mu bort.


TU 1985/86:6 Bil. 1


15§


Förbehåll, som innefattar avvi­kelse från bestämmelserna i 12, 13 eller 14 §, skall ej gälla, med mindre det intagits i flygfraktsedeln.


Förbehåll som avviker från be­stämmelserna i 12-I4§§ gäller bara om de är intagna i flygfraktse­deln.


16§


Avsändaren är pliktig att lämna de upplysningar och att vid flyg­fraktsedeln foga de handlingar, som erfordras för att tull-, accis- och ordningsföreskrifter må kunna full­göras före godsets avlämnande till mottagaren. Tillskyndas fraktföra­ren skada till följd av att sådan upplysning eller handling saknas eller är oriktig eller ofullständig, är avsändaren pliktig att ersätta ska­dan, utan så är att fel eller försum­melse tigger fraktföraren eller hans folk tid last.

Fraktföraren är icke pliktig att undersöka, om dessa upplysningar och handlingar äro riktiga eller full­ständiga.


Avsändaren skaU lämna de upp­lysningar och till flygfraktsedeln foga de handlingar som behövs för att skyldigheter enligt tull-, accis-och ordningsföreskrifter skall kun­na fullgöras innan godset avlämnas till mottagaren. Avsändaren skall ersätta de skador som uppstår för fraktföraren på grund av att så­dana upplysningar eller handlingar saknas eller är oriktiga eller ofull­ständiga. Detta gäller dock inte om fraktföraren, någon av dennes an­ställda eller någon som denne har anlitat har gjort sig skyldig till fel eller försummelser.

Fraktföraren är inte skyldig att undersöka om upplysningarna och handlingarna är riktiga och full­ständiga.


 


17§

Fraktförarens ansvarighet

Såvitt ej annat följer av vad ne­dan stadgas är fraktföraren ansva­rig för personskada, vilken drabbar passagerare till följd av händelse som inträffar ombord å luftfartyget eller i samband med att han går om­bord å fartyget eller lämnar detta. Skadeståndet skall bestämmas en­ligt de i strafflagen stadgade grun­derna.


Fraktförarens ansvar

Fraktföraren ansvarar för så­dana personskador som drabbar passagerare till följd av händelser som inträffar ombord på luftfarty­get eller i samband med att passa­geraren går ombord på eller lämnar fartyget. Skadeståndet bestäms en­ligt skadeståndslagen (1972:207).


 


Förkommer, minskas eller ska­das inskrivet resgods eller gods till


m.


Fraktföraren ansvarar för skador genom att inskrivet resgods eller


53


 


Nuvarande lydelse

följd av händelse som inträffar me­dan det är i fraktförarens vård vare sig på flygplats, ombord å luftfartyg eller, vid landning utanför flygplats, varhelst godset befinner sig, är fraktföraren, med nedan stadgade undantag, ansvarig därför.

Har på grund av befordringsav­talet vid lastning, avlämnande eller omlastning befordran verkställts till lands eller sjöledes utanför flyg­plats, 5fl// dock, där ej fraktföra­ren visar annat, skada som drabbat resgodset eller godset anses här­röra av händelse som inträffat un­der den i första stycktt avsedda ti­den.


Föreslagen lydelse

gods kommer bort, minskas eller skadas medan godset är i fraktföra­rens vård på en flygplats, ombord på ett luftfartyg eller, vid landning utanför en flygplats, var godset än finns.

Om en transport vid lastning, av­lämnande eller omlastning utförs till lands eller sjöledes utanför en flygplats och transporten sker på grund av transportavtalet, skall skador på resgodset eller godset anses ha uppkommit tdl följd av en händelse under lufttransporten om inte annat visas.


TU 1985/86:6 Bil. 1


19f


För skada till följd av dröjsmål vid luftbefordran av passagerare, inskrivet resgods eller gods är fraktföraren ansvarig, där ej nedan annorlunda stadgas.


Fraktföraren ansvarar för skador till följd av dröjsmål vid transporter med luftfartyg av passagerare, in­skrivet resgods eller gods.


20 §


Fraktföraren är fri från ansvarig­het, där han visar an han och hans folk vidtagit alla nödiga åtgärder för att undvika skadan eller an det va­rit omöjligt för dem att vidtaga åt­gärderna.


Fraktföraren ansvarar inte för uppkomna skador, om han visar att han, hans anställda och de som han har anlitat har vidtagit alla nödvän­diga åtgärder för att undvika ska­dorna eller att det har varit omöjligt för dem att vidtaga åtgärderna.


21§


Visar fraktföraren att den som li­dit skadan medverkat därtdl genom eget vållande, gäller 6 kap. 1 § ska­deståndslagen (1972; 207).


Om fraktföraren visar att den skadelidande har medverkat ;/// skadan genom eget vållande, gäller 6 kap. 1 § skadeståndslagen (1972:207).


22 §


Vid befordran av passagerare är fraktförarens ansvarighet för envar av dem begränsad till sextontusen-sexhundra särskilda dragningsrät­ter; och må förty, där ersättningen skall utgå i form av ränta, dennas kapitaliserade värde icke överskri-

 Senaste lydelse 1985: 133.


Vid passagerartransporter är fraktförarens an5var för varje pas­sagerare begränsat till 16600 sär­skilda dragningsrätter. När ersätt­ningen skall utgå som livränta, får det kapitaliserade värdet inte över­stiga denna gräns. Om transporten


54


 


Nuvarande lydelse

da sagda gräns. Utföres beford­ringen av svenskt lufttrafikföretag skall gränsen för ansvarigheten dock vara etthundratusen särskilda dragningsrätter. Företaget skall i biljetten eller i sina standardvillkor för befordran utfästa sig att tilläm­pa denna gräns/ör ansvarigheten. I fråga om befordran som endast delvis utföres av svenskt lufttrafik­företag skall vad nu sagts om an­vändning av det högre begräns­ningsbeloppet och om skyldighet att utfästa sig att tillämpa detta be­lopp gälla endast i fråga om den del av befordringen som utföres av så­dant företag. Avtal må träffas om högre gräns för ansvarigheten än som föreskrives i detta stycke.

Beträffande inskrivet resgods el­ler gods är fraktförarens ansvarig­het begränsad till sjutton särskilda dragningsrätter för kilogram. Har passageraren eller avsändaren vid godsets överlämnande till fraktfö­raren särskilt uppgivit det intresse, som är förbundet med befordring­en, och guldit föreskriven tilläggs­avgift, gäller det uppgivna beloppet såsom gräns för fraktförarens an­svarighet, där han ej visar att pas­sagerarens eller avsändarens in­tresse är lägre. Har av inskrivet res­gods eller gods viss del eller något av dess innehåll förkommit, mins­kats, skadats eller fördröjts, skall vid bestämmandet av gränsen för fraktförarens ansvarighet endast den sammanlagda vikten av det el­ler de koUi, om vilka fråga är, tagas i beräkning; dock att, omförlusten, minskningen, skadan eller dröjsmå­let påverkar värdet av andra kolli som omfattas av samma resgodsbe­vis eller flygfraktsedel, den sam­manlagda vikten jämväl av dessa kolli skall tagas i beräkning.

I fråga om föremål, som passa­geraren behåller i sin värd, är an­svarigheten begränsad till trehund­ratrettiotvå särskilda dragningsrät­ter för envar passagerare.


Föreslagen lydelse

utförs av ett svenskt lufttrafikföre­tag, är gränsen för ansvaret i stället 100000 särskilda dragningsrätter. Företaget skall i biljetten eller i sina standardvillkor för transporter ut­fästa sig att tillämpa denna gräns. Vid en transport som bara delvis utförs av ett svenskt/öretag gäller reglerna om det senare begräns­ningsbeloppet och om utfästelse att fillämpa detta bara i fråga om den del av transporten som det svenska företaget utför. Avtal kan träffas om högre gränser för ansvaret än de som gäller enligt detta stycke.

Fraktförarens ansvar för inskri­vet resgods eller gods är begränsat till 17 särskilda dragningsrätter per kilo. Om passageraren eller avsän­daren när godset överlämnas till fraktföraren särskilt anger det in­tresse som är knutet tdl transporten och betalar fastställda tilläggsav­gifter, gäller det då uppgivna belop­pet som gräns för fraktförarens an­svar. Detta gäller dock inte, om fraktföraren visar att intresset är lägre än detta belopp. Om bara en del av det inskrivna resgodset eller godset kommer bort, minskas, ska­das eller fördröjs, räknas endast den sammanlagda vikten av berör­da kolli, när gränsen för fraktföra­rens ansvar skall bestämmas. Om värdet av även andra kolli som om­fattas av samma resgodsbevis eller flygfraktsedel påverkas, skall dock även dessa kolli medräknas.

Ansvaretför sådana föremål som passagerarna behåller i sin vård är begränsat fill 332 särskilda drag­ningsrätter för varje passagerare.


TU 1985/86:6 Bil. 1


55


 


Nuvarande lydelse

Skyldighet att gälda rättegångs­kostnad må åläggas fraktföraren utan hinder av att de i denna para­graf stadgade gränserna för ansva­righeten därigenom överskridas. Vad nu sagts skall dock icke gälla, där fraktföraren inom sex månader från den händelse av vilken skadan härrör eller före det talan väckts skriftligen erbjudit den skadeli­dande ersättning som frånsett rätte­gångskostnaden ej understiger vad som utdömes.

Med uttrycket "särskilda drag­ningsrätter" avses i denna lag de av Internationella valutafonden an-vånda särskilda dragningsrätterna. Föres talan om ersättning, skall omräkning från särskilda drag­ningsrätter till svenskt mynt ske ef­ter kursen den dag dom meddelas. Därvid skall kronans värde bestäm­mas i enlighet med den beräknings­metod, som Internationella valuta­fonden sagda dag tillämpar för sin verksamhet och sina transaktioner.


Föreslagen lydelse

Fraktföraren kan åläggas att utge ersättning för rättegångskost­nader, även om gränserna för hans ansvar därigenom överskrids. Det­ta gäller dock inte, om han skriftli­gen har erbjudit den skadelidande minst lika mycket i ersättning som det utdömda beloppet frånsett rät­tegångskostnaderna. Erbjudandet skall ha lämnats inom sex månader från den händelse som medförde skadan eUer innan talan har väckts, om detta har skett senare.

Med "särskilda dragningsrätter" avses de särskilda dragningsrätter som används av Internationella va­lutafonden. När talan förs om er­sättning, skall omräkning till svenskt mynt ske efter kursen den dag domen meddelas. Kronans vär­de skall bestämmas i enlighet med den beräkningsmetod som Interna­tionella valutafonden den dagen tillämpar för sin verksamhet och sina transaktioner.


TU 1985/86:6 Bil. 1


23 §


Förbehåll, som innefattar in­skränkning i fraktförarens ansva­righet eller bestämmer lägre gräns därför än i 22 § sägs, är ogiltigt.

Vid befordran av gods skall vad i första stycket stadgas ej äga tillämpning å förbehåll, avseende förlust, minskning eller skada, som härrör av godsets egen beskaffen­het eller fel i godset.


Förbehåll, som inskränker frakt­förarens ansvar eller som anger lägre gränser för ansvaret än 22 §, är ogiltiga.

Detta gäller dock inte vid trans­port av gods, om förbehållet avser förlust, minskning eller skada som beror på det transportjrade god­sets egen beskaffenhet eller på fel i godset.


24 §


De gränser för ansvarigheten som stadgas i 22 § skola ej äga tillämpning, där det visas att frakt­föraren själv eller hans folk i tjäns­ten orsakat skadan uppsåtligen eller ock, med insikt att skada sannolikt skulle uppkomma, under grovt åsi­dosättande av tillbörlig aktsamhet och hänsyn.


Gränserna för ansvar enligt 22 § gäller inte om det visas att fraktfö­raren, någon av hans anställda el­ler någon som han har anlitat i tjänsten har orsakat skadan uppsåt­ligen eller genom att, med insikt om att skador sannolikt skulle uppstå, grovt åsidosätta den aktsamhet och hänsyn som kan krävas.


56


 


Nuvarande lydelse


25 §


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Föres talan mot någon av frakt­förarens folk på den grund att han vållat skada genom fel eller försum­melse i tjänsten av ringare grad än i 24 § sägs, må vad han och fraktfö­raren kunna förpliktas att samman­lagt utgiva i ersättning icke över­skrida den gräns för ansvarigheten som fraktföraren äger åberopa.

Om jämkning / v/55a fall av ska­deersättning stadgas i 10 kap. 3 §.


Om talan förs mot någon av frakt­förarens anställda eller någon som fraktföraren har anlitat för att han har vållat skador genom lindrigare fel eller försummelse i tjänsten än som avses i 24, får den samman­lagda ersättning som han och frakt­föraren kan åläggas att utge inte överskrida de gränser som fraktfö­raren kan åberopa.

Bestämmelser om jämkning av skadeersättning//««5 i 10 kap. 3 §.


26 §


Mottages inskrivet resgods eller gods utan anmärkning, skall god­set, där ej annat styrkes, anses av­lämnat i oskadat skick och i över­ensstämmelse med befordrings-handlingen.

Om skada eller minskning skall anmärkning göras hos fraktföraren omedelbart efter upptäckten och senast, beträffande resgods, inom sju dagar samt, beträffande gods, inom fiorton dagar från mottagan­det. Vid dröjsmål skall anmärkning framställas inom tjuguen dagar från den dag, då resgodset eller godset ställdes till mottagarens förfogan­de.

Anmärkning skall göras genom anteckning på befordringshandling-en eller eljest i skrift, avsänd inom tid som i andra stycket sägs.


När inte annat visas, anses in­skrivet resgods och gods som tas emot utan anmärkning vara oska­dat och i överensstämmelse med transporthandlingen.

Skador och minskningar skall an­märkas hos fraktföraren omedel­bart efter upptäckten. Anmärkning­en skall alltid göras senast sju da­gar från mottagandet, när det gäller resgods, och senast fiorton dagar från mottagandet ifråga om gods. Dröjsmål skall anmärkas inom 21 dagar från den dag då resgodset el­ler godset ställdes till mottagarens förfogande.

Anmärkning skall göras genom anteckning på transporthandlingen eller i en särskild skrift, som skall avsändas inom den tid som anges i andra stycket.


27 §


Har ej anmärkning enligt 26 § framställts inom fid som där sägs, är rätten till talan mot fraktföraren förlorad, utan så är att han förfarit svikligen.


Om inte en anmärkning enligt 26 § har framstäUts / tid, är rätten fill talan mot fraktföraren förlorad. Detta gäller dock inte, om fraktfö­raren har handlat svikligt.


28 §


Talan om ansvarighet enligt detta kapitel skall föras vid rätten i den ort, där fraktföraren har sitt hem­vist, där hans huvudkontor eller


Talan om ansvar enligt detta ka­pitel skall väckas vid domstolen i den ort där

fraktföraren har sitt hemvist.


57


 


Nuvarande lydelse

det kontor///ines, genom vars med­verkan avtalet slutits, eller ock på bestämmelseorten.

Talan må icke föras annat än vid svensk domstol eller domstol i an­nan till Warszawakonventionen an­sluten stat, med mindre enligt avta­let avgångsorten eller bestämmel­seorten är belägen i stat som ej bi­trätt konventionen.


Föreslagen lydelse

fraktförarens huvudkontoryi«n5, eller

det kontor som har medverkat vid avtalets tillkomst finns.

Talan får också väckas vid dom­stolen i bestämmelseorten.

Talan/år väckas bara vid svens­ka domstolar eller vid domstolar i andra stater som är anslutna till Warszawakonventionen. Detta gäl­ler dock inte, om enligt avtalet av­gångsorten eller bestämmelseorten ligger i en stat som inte har biträtt konventionen.


TU 1985/86:6 Bil. 1


29 §


Väckes ej talan om ansvarighet inom två år från luftfartygets an­komst till bestämmelseorten eller från den dag, då det skolat anlända eller då befordringen avbröts, är rätten till talan förlorad.


Rätten tdl talan om ansvar är förlorad, om inte talan väcks inom två år från luftfartygets ankomst till bestämmelseorten, från den dag det skulle ha ankommit eller från den dag transporten avbröts.


30 <


Skall befordran, som entigt vad därom avtalats är att anse såsom en enhet, utföras av flera fraktföra­re var efter annan, är envar av dem, sedan han mottagit passage­raren, det inskrivna resgodset eller godset, ansvarig för den del av be­fordringen, vars utförande ankom­mer på honom.

Vid befordran av inskrivet res­gods eller gods må av sändaren jäm­väl hålla sig till den förste fraktföra­ren och den soni äger utfå godset till den siste, ändå att förlusten, minskningen, skadan eller dröjsmå­let inträffat medan godset var i an­nan fraktförares vård. Äro två fraktförare ansvariga efter vad nu sagts, skola de svara en för båda och båda för en.


Har det avtalats att en transport som i olika delar skall utföras av flera fraktförare efter varandra skall anses som en enhet, ansvarar varje fraktförare för sin del av transporten sedan han har tagit emot det som skall transporteras.

När transporten avser inskrivet resgods eller gods, får avsändaren hålla sig till den förste fraktföraren, även om förlusten, minskningen, skadan eller dröjsmålet har inträffat medan godset var i en annan frakt­förares vård. Den som har rätt att få ut godset kan hålla sig till den siste. Om två fraktförare på grund av detta är ansvariga, svarar de so­lidariskt.


58


 


Nuvarande lydelse

Befordran som utföres av annan än den avtalsslutande fraktföraren


Föreslagen lydelse

Transporter som utförs av någon an­nan än den avtalsslutande fraktföra­ren


TU 1985/86:6 Bil. 1


31§


I fråga orn befordran som helt el­ler delvis utföres av annan än den som genom befordringsavtalet åta­git sig befordringen (den avtalsslu­tande fraktföraren) äga 32-36§§ tillämpning, om det ej visas att be­fordringen utförts utan den avtals­slutande fraktförarens bemyndi­gande. Bestämmelserna i 33, 35 och 36 §§ tillämpas dock endast i fråga om den del av befordringen som utföres av annan än den avtalsslu­tande fraktföraren.


I fråga om en transport som helt eller delvis Mr/ör5 av någon annan än den avtalsslutande fraktföraren gäller 32-36§§, om det inte visas att transporten har utförts utan be­myndigande från denne. Bestäm­melserna i 33, 35 och 36 §§ gäller dock bara i fråga om de delar av transporten som utförs av den and­re.


32 §


Både den avtalsslutande fraktfö­raren och den som utför befordring­en anses vid tdlämpning av detta kapitel som fraktförare, den förre i fråga om hela befordringen och den senare i fråga om den del av befordringen som han utför.


Den avtalsslutande fraktföraren anses som fraktförare för hela transporten. Den som utför trans­porten anses som fraktförare i fråga om den del av transporten som han utför.


33 §


Vid tillämpning av bestämmel­serna om fraktförarens ansvarighet jämställas vardera fraktföraren och hans folk med den andre fraktföra­rens folk. Detta medför dock icke att ansvarigheten för den som utför befordringen i den avtalsslutande fraktförarens ställe överskrider de i 22 § angivna gränserna.

Har den avtalsslutande fraktföra­ren åtagit sig längre gående förplik­telser än S0771 följer av detta kapitel eUer har passagerare eller avsän­dare enligt 22 § andra stycket sär­skilt uppgivit det intresse som är förbundet med befordringen, är den som utför befordringen i den av­talsslutande fraktförarens ställe icke utan eget godkännande bun­den härav.


Vid tillämpningen av bestämmel­serna om fraktförarens ansvar jäm­ställs vardera fraktföraren, hans anställda och de som han har anli­tat med den andre fraktförarens an­ställda och dem som denne har an­litat. Detta medför dock inte att an­svaret för den som utför transpor­ten i den avtalsslutande fraktföra­rens ställe överstiger gränserna i 22 §.

Om den avtalsslutande fraktföra­ren har åtagit sig förpliktelser ut­över bestämmelserna i detta kapitel är den som utför transporten i hans ställe inte bunden av detta utan sitt eget godkännande. Detsamma gäl­ler, om en passagerare eller en av­sändare i enlighet med 22 § andra stycket särskilt har angett det in­tresse som är knutet till transpor­ten.


59


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

34 §


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Anvisning eller anmärkning, som enligt bestämmelse i detta kapitel tillställes den ene fraktföraren, äger verkan även mot den andre. Sådan order som avses / 12§ äger dock verkan endast om den till­ställes den avtalsslutande fraktföra-


Anvisningar eller anmärkningar som enligt detta kapitel tdlställs den ene fraktföraren gä//er ocA5å mot den andre. En order e/zg/ 12 § gäller dock ftara om den ges tdl den avtalsslutande fraktföraren.


35 §


Vad de båda fraktförarna och deras folk kunna förpliktas att sam­manlagt utgiva i ersättning må icke överskrida det högsta ersättnings­belopp som någon av fraktförarna kan åläggas att utgiva. Varje ska­deståndsskyldig är ansvarig endast intdl den gräns som är tiUämpUg för honom.


Den sammanlagda ersättning som de båda fraktförarna, deras an­ställda och de som fraktförarna har anlitat kan åläggas att utge får inte överstiga det högsta belopp som gäller för någon av fraktförarna. Varje skadeståndsskyldig ansvarar bara upp tdl den gräns som gäller för honom.


36 §


Talan om ansvarighet får, vare sig den riktas mot båda fraktförarna eller en av dem, föras vid domstol som enligt 28 § är behörig vid talan mot någon av fraktförarna.


Talan mot endera av eller båda fraktförarna får föras vid en dom­stol som enligt 28 § är behörig vid talan mot någon av dem.


 


Sammansatt befordran


Sammansatta transporter


37 §


Där befordran skall utföras del­vis med luftfartyg och delvis med annat befordringsmedel, gälla be­stämmelserna i detta kapitel aUe-nast beträffande luftbefordringen.

Villkor, som avser befordringen med annat befordringsmedel, må intagas i luftbefordringshandting-en.


När en transport skall utföras delvis med luftfartyg och delvis med något annat transportmedel, gäller bestämmelserna i detta kapi­tel bara lufttransporten.

Villkor för den andra delen av transporten får tas in i lufttrans­porthandlingen.


Övriga bestämmelser

38 §


Göres i befordringsavtal eller el­jest innan skada timat, med avvi­kelse från vad i detta kapitel stad­gas, förbehåll om tillämplig lag eller om domstols behörighet, är förbe­hållet utan verkan.


Förbehåll om tillämplig lag eller om domstols behörighet som av­viker från bestämmelserna i detta kapitel är ogiltiga, om de görs in­nan någon skada har inträffat.


60


 


Nuvarande lydelse

Skiljeavtal i fråga om befordran av gods, vilket träffats innan skada timat, gäller utan hinder av bestäm­melsen i första stycket, om skilje-mannaförfarandet skall äga rum inom en / 28 § avsedd domstols domvärjo och tvistefrågan, i den mån Warszawakonventionen och Guadalajarakonventionen äro till­lämpliga därpå, skall prövas enligt konventionernas bestämmelser.


Föreslagen lydelse

Ett skiljeavtal i fråga om gods­transport gäller dock alltid, om skil-jemannaförfarandet skall äga rum inom en behörig domstols domkrets och om tvisten, i den mån Warszawakonventionen och Gua­dalajarakonventionen är tilllämp­liga, skall prövas enligt konventio­nernas bestämmelser.


TU 1985/86:6 Bil. 1


39 §


I fråga om befordringshandling som utfärdats utom riket eller som avser internationell befordran skall i 3§ första stycket under c), 4§ första stycket under c) eller 8 § un­der c) stadgad fordran å meddelan­de anses uppfylld, när handlingen innehåller uppgift om att beford­ringen kan vara underkastad Warszawakonventionen och att denna i regel begränsar fraktföra­rens ansvarighet i de fall, som angi­vas i det lagrum varom fråga är.

Är vid internationell luftbeford­ran den avtalade avgångsorten eller bestämmelseorten belägen i stat som icke biträtt Warszawakonven­tionen, äger fraktföraren, ändå att befordringshandlingen icke inner håller meddelande som avses i förs­ta stycket, åberopa sådan begräns­ning av ansvarigheten som stadgas (22§.


I fråga om transporthandlingar som utfärdas utom riket eller som gäller internationella transporter är kravet på meddelande entigt 3 § första stycket c), 4§ första stycket c) eller 8 § c) uppfyllt, om handling­en innehåller uppgifter om att Warszawakonventionen kan gälla för transporten och att denna kon­vention i regel begränsar fraktföra­rens ansvar i de fall som anges i den av dessa bestämmelser som är tillämplig.

Om den avtalade avgångsorten eller bestämmelseorten vid en inter­nationell lufttransport ligger i en stat som inte har biträtt Warszawa­konventionen,/år fraktföraren åbe­ropa ansvarsbegränsningen enligt 22§, även om transporthandlingen inte innehåller något meddelande som nämns i första stycket.


40 §


Såvitt angår inrikes luftbeford­ran, vid vilken mellanlandning utom riket ej avses skola äga rum, äger regeringen meddela bestäm­melser, avvikande från vad i 3, 4, 8 och 9§§ stadgas angående biljett, resgodsbevis och flygfraktsedel.


Biljetter och resgodsbevis behövs inle vid inrikes lufttransporter, om luftfartyget inte skall mellanlanda utom riket.

Vid sådana lufttransporter får be­gränsningen av fraktförarens ansvar enligt 22 § åberopas även om biljet­ter, resgodsbevb eller flygfraktsedlar inte är utfärdade eller om de saknar meddelande om begränsningen. Att meddelande om begränsningen skall finnas i standardvillkoren för passa­gerartransporter följer av 22 § första stycket.


61


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

41 §


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Har stat, då den biträdde den i Warszawa den 12 oktober 1929 av­slutade konventionen om interna­tionell luftbefordran, avgivit förkla­ring som avses i tilläggsprotokollet till samma konvention, skola be­stämmelserna i detta kapitel ej äga tillämpning å internationell luftbe­fordran, som utföres omedelbart av den staten eller av territorium för vars utländska angelägenheter den staten svarar.

Såframt en till den reviderade konventionen ansluten stat förkla­rat, att konventionen icke skall gäl­la luftbefordran, som utföres för dess militära myndigheter ombord å luftfartyg vilka äro registrerade i den staten och vilkas hela lastför­måga reserverats av dessa myndig­heter eller för deras räkning, skola bestämmelserna i detta kapitel ej heller äga tillämpning å sådan be­fordran.


Bestämmelserna i detta kapitel gäller inte ifråga om sådana inter­nationella lufttransporter som ut­förs direkt av en viss stat om denna stat, när den tillträdde den konven­tion som undertecknades i Warsza­wa den 12 oktober 1929, lämnade en sådan förklaring som avses i till-läggsprotokollet till konventionen. Detsamma gäller om transporten utförs direkt av ett territorium för vars ufiändska angelägenheter en sådan stat svarar.

Under förutsättning att en stat som har tillträtt Warszawakonven­tionen har förklarat att konven­tionen inte skall gälla ifråga om en lufttransport som utförs för den statens militära myndigheter med ett luftfartyg som är registrerat i den staten, om fartygets hela last­förmåga har reserverats av dessa myndigheter eller för deras räk­ning, gäller inte bestämmelserna i detta kapitel beträffande en sådan lufttransport.


10 KAP.


Om ansvanghet för skada i följd av luftfart


Ansvaret för skador genom luft­fart


1§


Om ansvarighet för skada, som /' följd av luftfartygs begagnande i luftfart tillfogas person eller egen­dom som icke befordras med farty­get, stadgas i lagen angående an­svarighet för skada i följd av luft­fart.


Bestämmelser om ansvaret för skador, som genom luftfart tillfogas personer eller egendom som inte transporteras med luftfartyget, finns i lagen (1922:382) angående ansvarighet för skada i följd av luft­fart.


2§


För ansvarighet för skada som avses i 1 § skall, där regeringen så förordnar, jinnas försäkring eller motsvarande säkerhet som rege­ringen bestämmer.


Om regeringen föreskriver det, skall det finnas trafikförsäkring för ansvar enligt I §. Försäkringen kan ersättas av någon motsvarande sä­kerhet som regeringen bestämmer.


62


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Är någon, vilken förrättar tjänst å luftfartyg, pliktig att ersätta ska­da som i följd av luftfart uppkommit genom hans fel eller försummelse i tjänsten, äger rätten att, med hän­syn till felets eller försummelsens tindriga beskaffenhet, skadans storlek eller omständigheterna i öv­rigt, nedsätta ersättningen efter vad som prövas skäligt. Vad sålunda stadgats skall äga motsvarande tillämpning beträffande den som inom markorganisationen eller el­jest, annorstädes än å luftfartyg, förrättar tjänst varav trafiksäkerhe­ten är beroende. I fråga om skade­ståndsansvaret för den som är ar­betstagare gäller dock 4 kap. 1 § skadeståndslagen (1972:207).


Om någon som tjänstgör på luft­fartyg är ersättningsskyldig för ska­da genom luftfart som har uppkom­mit genom hans fel eller försum­melse i tjänsten, får rätten jämka ersättningen med hänsyn till felets eller försummelsens beskaffenhet, skadans storlek eller omständighe­terna i övrigt. Detsamma gäller i fråga om andra med tjänst som har betydelse för trafiksäkerheten.

I fråga om skadeståndsansvaret för arbetstagare gäller 4 kap. 1 § skadeståndslagen (1972: 207).


11 KAP.


Om flygräddningstjänst och bärgning samt om undersökning av luftfartsolyckor


Flygräddningstjänst, bärgning och undersökning av luftfarts­olyckor


Flygräddningstjänst


Föreskrifter angående åtgärder, då luftfartyg är saknat, förolyckat eller nödställt eller fara hotar lufttrafiken (flygräddnings­tjänst), meddelas av regeringen eller, efter regeringens bemyndi­gande, av luftfartsverket.

Regeringen må ålägga ägare el­ler innehavare av luftfartyg samt dem som göra tjänst å sådant far­tyg eller vid fiygplats eller annan anläggning för luftfarten skyldighet att medverka i flygräddningstjäns­ten, så ock meddela bestämmelser om ersättning av allmänna medel för sådan medverkan. I fråga om


Föreskrifter angående åtgärder, då luftfartyg är saknat, förolyckat eller nödställt eller fara hotar lufttrafiken (flygräddnings­tjänst), meddelas av regeringen eller den myndighet regeringen be­stämmer. Om regeringen föreskri­ver det, får myndigheten överlåta åt annan att leda fiygräddnings-tjänsten.

Ett luftfartygs ägare eller inneha­vare och de som tjänstgör på luft­fartyg eller vid fiygplatser eller andra anläggningar för luftfarten är skyldiga att delta i flygrädd­ningstjänsten. Regeringen medde­lar bestämmelser om ersättning av allmänna medel för deltagandet. I fråga om ersättning vid personska-


63


 


Nuvarande lydelse

ersättning vid personskada gäller lagen (1977:265) om stafiigt personskadeskydd och lagen (1977:266) om statlig ersättning vid ideell skada.


Föreslagen lydelse

dor gäller lagen (1977; 265) om stat­ligt personskadeskydd och lagen (1977: 266) om statlig ersättning vid ideell skada.


TU 1985/86:6 Bil. 1


Bärgning

2§


Den som bärgar förolyckat eller nödställt luftfartyg eller ombord­varande gods eller något, som hört till sådant fartyg eller gods, så ock envar som medverkar vid bärgning­en har rätt att, vare sig bärgningen ägt rum tdl sjöss, på land eder i luften, få bärgariön / enlighet med de grunder, som jämlikt 225—227 §§ sjölagen gäUa vid bärgning av far­tyg och gods. Till andel i lön som skall utgå för bärgningen vare ock den berättigad, vilken under den nöd som föranlett bärgningen räd­dat människor frän fartyget eller medverkat vid deras räddning. Har någon eljest för bevarande av luft­fartyg eller gods vidkänts särskilda kostnader, som varit oundgängliga för bevarandet av fartyget eller godset, varde ock dessa honom er­satta.

Har gods eller något, som hört till gods, bärgats eller bevarats, häfte ägaren med det bärgade eller bevarade, men svare ej personli­gen.

Rätt till bärgarlön skall icke till­komma den som medverkat vid bärgningsföretag trots uttryckligt och befogat förbud av fartygets be­fälhavare, ägare eller innehavare. Vad sålunda stadgats skall äga motsvarande tillämpning beträf­fande kostnader för bevarande av fartyg och gods.


Den som bärgar ett luftfartyg som har förolyckats eller befinner sig i nöd och alla som medverkar vid bärgningen har rätt //// bärgar­lön. Detsamma gäller vid bärgning av gods ombord på ett sådant far­tyg eller av något som hör till farty­get eller godset. Ifråga om bärgar­lönen tillämpas bestämmelserna i 225-227 §§ sjölagen (1891:35 s.l). Den som i en sådan nödsituation räddar människor från fartyget el­ler medverkar vid deras räddning har också rätt tiU en del av bärgar­lönen. De särskilda kostnader som någon i övrigt har haft för bevaran­det av ett luftfartyg eller av gods 5a// också ersättas, om kostna­derna har varit nödvändiga.

Om gods eller något som hör till gods har bärgats eller bevarats, svarar ägaren inte personligen utan endast med det som har bärgats eller bevarats.

Den som deltar i en bärgning trots ett uttryckligt och befogat för­bud av fartygets befälhavare, ägare eller innehavare har inte rätt till bärgarlön. Detsamma gäller ifråga om ersättning för kostnader för be­varande av fartyg och gods.


3§


Borgenär, som har fordran å bär­garlön eller å ersättning för kostna­der som avses / 2§, njute i fartyget eller godset luftpanträtt med för-


Den som har en fordran på bär­garlön eller ersättning för kostnader enligt 2 § har luftpanträtt i fartyget eller godset med förmånsrätt enligt


64


 


Nuvarande lydelse

månsrätt enligt 4§ förmånsrättsla­gen (1970:979), såframt bärgar­lönen eller ersättningen hänför sig till åtgärder vilka slutförts här i ri­ket.

I första stycket avsedda fordring­ar skola, var i förhållande till ford­ringens belopp, njuta lika rätt om de härröra av samma händelse; el­jest skall yngre fordran äga företrä­de framför äldre.

Utan borgenärens samtycke må icke, innan betalning för dennes fordran guldits eller säkerhet där­för blivit ställd, luftfartyget lämna det ställe, där åtgärderna för bärg­ningen eller bevarandet slutfördes, eller godset av ägaren tagas i be­sittning.


Föreslagen lydelse

4§ / förmånsränslagen (1970:979), om bärgarlönen eller ersättningen avser åtgärder som har avslutats i Sverige.

En yngre fordran har företräde framför en äldre. Fordringar som har uppkommit på grund av samma händelse har lika rätt till betalning.

För att ett luftfartyg skall få läm­na den plats, där åtgärderna för bärgningen eller bevarandet avslu­tades, eller ägaren skall ta godset i besittning, krävs att borgenärerna medger det. Detta gäller dock inte, om borgenärerna har fått betalt för sina fordringar eller säkerhet har ställts.


TU 1985/86:6 Bil. 1


4§


Luftpanträtt omfattar ej ersätt­ning, som på grund av försäkring eller eljest utgår för skada på luft­fartyget eller godset.


Luftpanträtten omfattar inte den ersättning för skador på luftfartyg eller gods som utgår på grund av försäkring eller av andra skäl.



Försäljes luftfartyg eller gods ef­ter utmätning eller under konkurs i den ordning som för försäljning av utmätt sådan egendom är stadgad, upphöre luftpanträtten i fartyget el­ler godset, men borgenären äge få del i köpeskillingen entigt vad där­om är särskilt stadgat.

Lossas gods, som häftar för ford­ran, till avsändares eller lastemot­tagares förfogande, upphöre luft-panträtten i godset. Utlämnas god­set utan borgenärens tillstånd, vare den som mottager godset med kun­skap om fordringen ansvarig för denna, dock icke utöver det värde godset hade vid lossningen.


Säljs luftfartyget eller godset exekutivt, upphör luftpanträtten se­dan försäljningen har vunnit laga kraft och köpeskillingen erlagts. Borgenärerna har rätt till betaliung ur köpeskillingen enligt bestämmel­serna i utsökningsbalken.

Luftpanträtten i godset upphör, om det genom lossning ställs till avsändarens eller mottagarens för­fogande. Om godset lämnas ut utan borgenärens tillstånd, svarar den som tar emot godset för fordringen, om han kände till denna. Han sva­rar dock inte för mera än det värde som godset hade vid lossningen.



Luftpanträtt i luftfartyg, som är registrerat här i riket, upphöre efter tre månader från det åtgärderna för bärgningen eller bevarandet av far-


Luftpanträtten i ett luftfartyg, som är registrerat / Sverige, upphör efter tre månader från den dag åt­gärderna för bärgningen eller be-


 


5 Riksdagen 1985/86.15 saml. Nr 6


65


Nuvarande lydelse

tyget avslutades, såvida icke inom nämnda //J borgenärens anspråk på panträtt blivit anmält till inskriv­ningsdomaren för anteckning i in­skrivningsboken för luftfartyg sat7it dessutom överenskommelse träf­fats om panträttens belopp eller ta­lan om panträtten väckts i laga ord­ning.

Är fartyget registrerat i främ­mande stat. som biträtt den i Ge­neve den 19 juni 1948 avslutade konventionen rörande internatio­nellt erkännande av rätt till luftfar­tyg, vare lag som i första stycket sägs, i7ied iakttagande av att an­mälan skall ske hos den myndighet som för inskrivningsboken för far­tyget.

1 fall då fartyget icke är registre­rat eller då det är registrerat i annan främmande stat än i andra stycket sägs, upphöre luftpanträtten i farty­get efter ett år från det åtgärderna för bärgningen eller bevarandet av­slutades, såframt ej inom nämnda tid överenskommelse träffats om panträttens belopp eller talan om panträtten väckts i laga ordning.


Föreslagen lydelse

varandet av fartyget avslutades. Detta gäller dock inte, om borgenä­rens anspråk på panträtt inom sam­ma tid har anmälts till inskrivnings­domaren för anteckning i inskriv­ningsboken för luftfartyg och dess­utom överenskommelse har träffats om panträttens belopp eller talan om panträtten har väckts i laga ord­ning.

Bestämmelserna i första stycket gäller också om fartyget är regi­strerat i en annan stat som har bi­trätt Genévekonventionen. Borge­närens anspråk på panträtt skall i sådant fall anmälas hos den myn­dighet som för inskrivningsboken för fartyget.

Oi7i fartyget inte är registrerat el­ler om det är registrerat i en annan främmande stat än som anges i and­ra stycket, upphör luftpanträtten efter ett år från den dag åtgärderna för bärgningen eller bevarandet av fartyget avslutades. Detta gäller dock inte, om inom samma tid överenskommelse har träffats om panträttens belopp eller talan om panträtten har väckts i laga ord­ning.


TU 1985/86:6 Bil. 1


Undersökning av luftfartsolyckor

7§


Inträffar vid luftfartygs nyttjande olyckshändelse, som medför att nå­gon avlider eller får allvarlig kroppsskada eller att betydande skada uppstår å fartyget eller egen­dom som icke befordras därmed, skall undersökning verkställas an­gående olyckshändelsen och dess orsaker samt uppkomna skador.

När allvarlig fara för sådan olyckshändelse förelegat eller nå­got inträffat som tyder på väsentligt fel hos fartyget eller markorganisa­tionen, skall ock undersökning äga rum.


Inträffar det en olycka vid an­vändningen av ett luftfartyg och medför olyckan att någon avlider, att någon blir allvarligt skadad, att fartyget får betydande skador, att egendom som inte transporteras med fartyget får betydande skador eller att fartyget är oåtkomligt, skall det göras en undersökning oi7t olyckan, dess orsaker och de upp­komna skadorna.

Detsamma gäller, om det har funnits någon allvarlig fara för att en sådan olycka skulle inträffa, om något har hänt som tyder på ett vä­sentligt fel hos luftfartyget eller markorganisationen   eller  om   ett


66


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

fartyg har försvunnit under flyg­ning och inte har kunnat återfin­nas.


TU 1985/86:6 Bil. 1



Undersökning varom i 7§ sägs skall verkställas av den myndighet regeringen bestämmer.

Vid undersökningen skall erfor­derlig operativ, teknisk och juridisk sakkunskap vara företrädd.


En undersökning erdigt 7§ skall göras av den myndighet som rege­ringen föreskriver. Om regeringen föreskriver det, får myndigheten överlåta åt annan att göra under­sökningen.

Nödvändig operativ, teknisk och juridisk sakkunskap skall vara före­trädd vid undersökningen.


10§


På sätt regeringen förordnar skall den myndighet som under­söker olyckan underrätta dem sa­ken kan angå samt bereda dem till­fälle att anföra vad de akta nödigt till bevakande av sin rätt. De äga, såvitt det kan ske utan men för ut­redningen, närvara vid undersök­ning å olycksplatsen samt eljest vid utredningsarbetet.


Den myndighet som undersöker olyckan skall underrätta dem som kan vara berörda och bereda dem tillfälle att yttra sig. De har rätt att närvara vid undersökningen på olycksplatsen och vid utredningsar­betet / övrigt, otn det kan ske utan men för utredningen.


11§


Undersökning skall utföras i samråd med polismyndighet eller åklagare, som i saken leder förun­dersökning jämlikt 23 kap. rätte­gångsbalken.

I avvaktan på att undersökningen inledes har luftfartsverket att i samråd med polismyndighet eller på annat lämpligt sätt företaga de åtgärder för säkerställande av ut­redningen, SOI71 finnas nödiga och icke utan våda kunna uppskjutas.


Undersökningen skall ske i sam­råd med den sotn enligt 23 kap. rät­tegångsbalken leder förundersök­ning av det inträffade.

I avvaktan på att undersökningen inleds skall luftfartsverket vidta de åtgärder som behövs för att säker­ställa utredningen och som inte kan uppskjutas.


12§


Den myndighet som undersöker olyckan må hålla förhör med envar som antages kunna lämna upplys­ning av betydelse för utredningen samt granska föremål som kan an­tagas äga sådan betydelse.


Den myndighet som undersöker olyckan får hälla förhör med den som fl/i/a5 kunna ge upplysningar av betydelse för utredningen. Myn­digheten får också granska de före­mål som kan antas vara av sådan betydelse.


67


 


Nuvarande lydelse

Såframt undersökningen finnes eljest icke kunna behörigen fullföl­jas, må myndigheten påkalla utred­ning genom polismyndighet. Vid sådan utredning skall vad i 23 kap. rättegångsbalken är stadgat gälla i tillämpliga delar: tvångsmedel som avses i 24-28 kap. rättegångsbal­ken må dock användas allenast i den mån anledning förekommer att brott som hör under allmänt åtal förövats.

Finner den myndighet som un­dersöker olyckan nödigt att vittne eller sakkunnig höres vid domstol eller att föreläggande meddelas nå­gon att såsom bevis tillhandahålla skriftlig handling eller föremål, må myndigheten göra framställning därom hos den allmänna underrätt, inom vars område händelsen timat eller den vistas som skall höras el­ler åtgärden eljest angår. Rätten skall anställa förhör eller meddela föreläggande, därest laga hinder ej möter. Angående åtgärd sotn nu sagts skall i tillämpliga delar gälla vad som är stadgat om bevisupp­tagning / rättegång utom huvudför­handling.


Förestagen lydelse

Myndigheten får begära att po­lismyndigheten biträder vid utred­ningen, om undersökningen inte kan fullföljas på annat sätt. Be­stätnmelserna i 23 kap. rättegångs­balken gäller i fråga om en sådan utredning. Tvångsmedel enligt 24-28 kap. rättegångsbalken får dock användas bara om det finns anled­ning att anta att det har begåtts ett brott som lyder under allmänt åtal.

Myndigheten kan begära att vitt­nen eller sakkunniga hörs vid dom­stol eller att någon föreläggs att till­handahålla handlingar eller föremål som bevis. En sådan begäran skall göras hos den tingsrätt, inom vars område olyckan har skett eller den person som berörs av begäran vis­tas. Om något laga hinder inte mö­ter, skall rätten hålla förhör eller meddela föreläggande. Därvid gäl­ler bestämmelserna om bevisupp­tagning utom huvudförhandling.


TU 1985/86:6 Bil. 1


13§


Anträffas luftfartyg eder gods, som befordrats med luftfartyg, eller något, som hör till sådant fartyg eller gods, och förekommer anled­ning antaga att luftfartsolycka ti­mat, må vad som anträffats icke avlägsnas eller mbbas utan till­stånd av polismyndighet eller den myndighet som undersöker olyc­kan, med mindre det sker för att rädda människoliv eller eljest syn-, nerliga skäl äro därtill.

Har någon tillvaratagit egendom som avses i första stycket, skall an­mälan därom ofördröjligen göras hos myndighet som avses i första stycket. Myndigheten äger omhän­dertaga egendomen när det finnes påkallat.


Om det finns anledning att anta att en luftfartsolycka har inträffat, får luftfartyget, det gods som har transporterats med fartyget och det som hör till fartyget eller godset inte rubbas utan tillstånd av polis­myndigheten eller den myndighet som undersöker olyckan. Detta gäller dock inte, om det sker för att rädda människoliv eller om det i öv­rigt finns synnerliga skäl.

Den som har tillvaratagit egen­dom som avses i första stycket skall genast anmäla det till polismyn­digheten eller den myndighet som undersöker olyckan. Om det be­hövs, får myndigheten omhänderta egendomen.


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


TU 1985/86:6 Bil. 1


12 KAP. Särskilda bestämmelser


Förekommer, då luftfärd skall anträdas, anledning antaga att luft­fartyg icke är luftvärdigt eller be­hörigen bemannat eller alt eljest för sådan färd i denna lag eller med stöd därav fastställda villkor ej äro uppfyllda, må luftfärden förbjudas och fartyget hindras att avgå. Be­slut härom meddelas av luftfarts­verket eller av den som erhållit ver­kets bemyndigande därtdl. 1 sist­nämnda fall skall beslutet omedel­bart underställas verkets prövning.


Om det då en luftfärd skall på­börjas kan antas att det luftfartyg, med vilket färden skall ske, inte uppfyller de villkor som anges i denna lag eller som har fastställts med stöd av lagen eller annars all för luftfärden fastställda villkor inte är uppfyllda, får luftfartsverket el­ler den som verket utser besluta att luftfärden inte får äga rum och hindra luftfartygets avgång. Om någon annan än luftfartsverket har meddelat beslutet, skall beslutet genast anmälas till verket och prö­vas av detta.


2§


Innehavaren av allmän flygplats må hindra luftfartyg att lämna fiyg-platsen innan avgifter, som enligt 6 kap. 13 § skola utgå med anledning av fartygets senaste ankomst, up­pehåll och avgång, blivit gttldna el­ler säkerhet ställts.

Regeringen äger förordna, att vad i första stycket sägs ej skall gälla internationell fart som rege­ringen bestämmer.


Innehavaren av en allmän flyg­plats får hindra ett luftfartygs av­gång, om de avgifter enligt 6 kap. 13 § som aV5er fartygets senaste an­komst, uppehåll och avgång inte har betalats och säkerhet inte har ställts.

Regeringen får föreskriva att första stycket inte skall gälla ifråga om viss internationell luftfart.


3§'


Angående frihet från kvarstad för vissa luftfartyg är särskilt stad­gat.


I lagen (1939:6) om frihet från kvarstad för vissa luftfartyg finns bestämmelser om att kvarstad inte får läggas på vissa luftfartyg.


.4§


Regeringen förordnar efter vilka grunder avgifter och övriga kostna­der för förrättningar enligt denna lag skola bestämmas.


Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmerfår meddela föreskrifter om avgifter och övriga kostnader för förrättningar enligt denna lag.


 


 Senaste lydelse 1981:811.


69


 


Nuvarande lydelse

Sådan kostnad må, när den är förfallen till betalning, uttagas ge­nom utmätning utan föregående dom eller utslag.


Föreslagen lydelse

Beslut angående kostnad som är förfallen till betalning/år verkstäl­las enligt utsökningsbalken.


TU 1985/86:6 Bil. 1



Om innehav och nyttjande av ra­dioanläggning och radiomottag-ningsapparat å luftfartyg eller inom markorganisationen stadgas sär­skilt.


Det finns särskilda bestämmelser om innehav och användning av ra­dioanläggningar ombord på luftfar­tyg och inom markorganisationen.


13 KAP.


Ansvarsbestämmelser


Ansvarsbestämmelser m.m.


Ansvar

U


Överträder någon förbud entigt 1 kap. 2a§ eller villkor vid medgivan­de enligt delta lagrum eller förbud eller föreskrift som regeringen meddelat med stöd av I kap. 3§, dömes till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till dags­böter.

Överträdelse avförbud eller före­skrift som eljest meddelats med stöd av 1 kap. 3§ straffes med dagsböter eller fängelse i högst sex månader.


Tid fängelse i högst två år döms den som vid tjänstgöring ombord på ett luftfartyg är så påverkad av alkoholhaltiga drycker eller andra medel att han inte kanftdlgöra sina uppgifter på ett betryggande sätt. Detsamma gäller i fråga om den som utövar tjänst som anges i 6 kap. 16 §.

Om brottet är ringa, döms tdl böter.


2§


Lämnar någon oriktig uppgift vid ansökan om luftfartygs införande i luftfartygsregistret eller anteck­nande i bihanget till registret eller vid annan ansökan eller anmälan erdigt 2 kap., straffes med dags­böter eller fängelse i högst sex må­nader.

Framför någon luftfartyg, som är märkt med oriktig nationalitets-och registreringsbeteckning eller eljest saknar i denna lag eller med stöd därav föreskrivna märken, dömes till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till dags­böter.


TiU böter eller fängelse i högst sex månader döms den som

1.   bryter mot 1 kap. 2a§ första stycket eller mot villkor som har meddelats enligt 1 kap. 2a§ andra stycket,

2.   bryter mot förbud eller före­skrifter som har meddelats med stöd av 1 kap. 3 §,

3.   lämnar oriktiga uppgifter vid ansökan eller anmälan enligt 2 kap.,

4.   framför luftfartyg som ej är märkt enligt 2 kap. 16 § eller enligt föreskrifter som har meddelats med stöd därav.


70


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

5.    bryter mot 3 kap. 1 § första stycket eller 4 kap. 1 eller 3 §,

6.    vid tjänstgöring ombord på luftfartyg vägrar att följa befälha­varens order,

 

7.  bryter mot 5 kap. 7§,6 kap. 4 § eUer föreskrifter som har meddelats med stöd av 6 kap. 8§,

8.  upplåter eller driver en anlägg­ning i strid med 6 kap. 9 § första stycket,

9.  bryter mot 6 kap. 15 § första stycket,

 

10.  utövar luftfart utan tillstånd eidigt 7 kap.,

11.  vid utövande av luftfart åsi­dosätter de villkor som har medde­lats med stöd av 7 kap. 4§ första stycket eller 6 § första stycket,

12.  bryter mot trafikföreskrifter som har meddelats med stöd av 8 kap. 1 eller 2 §,

13.  underlåter att landa enligt vad som sägs i 8 kap. 3 §,

14.  bryter mot 8 kap. 4§,

15. använder ett luftfartyg vid
luftfart utan föreskriven försäkring
eller säkerhet eidigt 10 kap. 2§.


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Nyttjas luftfartyg utan lov till luftfart, ehuru det saknar luftvär­dighetsbevis eller miljövärdighets­bevis eller eljest icke är luftvärdigt eller miljövärdigt enligt vad 13 kap. sägs, dömes till dagsböter eller fängelse i högst ett år.

Samma lag vare, om luftfartyg utan lov nyttjas tdl luftfart ehuru det icke är bemannat enligt vad i 4 kap. sägs.


TiU böter döms den som

1.  uppsåtligen lämnar oriktiga
uppgifter i ett ärende, som rör inne­
hav av certifikat eller behörighets­
bevis eller frågan om annan behö­
righet, eller vid prov, kontroller el­
ler annan tillsyn över behörigheten,

2. bryter mot föreskrifter som har
i7teddelats med stöd av 4 kap. 20§
första och andra styckena eller 6
kap. 15 § andra stycket första me­
ningen,

3.  bryter mot 8 kap. 4a§ eller
mot 4b§ första stycket eller andra
stycket första meningen,

4.   utför passagerartransporter
utan att det i biljetter eller stan­
dardvillkor finns föreskrivna utfäs­
telser enligt vad som anges i 9 kap.
22 § första stycket, eller

5.    bryter mot II kap. 13 §.


71


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

Till böter döms också den som i andra fall än som anges i I och 2 §§ försummar någon skyldighet enligt I-6 eller 8 kap.


TU 1985/86:6 Bil. 1


4§


Den som å luftfartyg förrättar tjänst varom 14 kap. 4§ sägs utan att hava erforderligt luftfartscertifi­kat, dömes tdl dagsböter eller fäng­else i högst sex månader. Till sam­ma straff dömes den som utan att håva erforderligt certifikat förrät­tar tjänst som avses i 6 kap. 15 §.


Om en gärning har skett av ringa oaktsamhet, skall den inte föranle­da ansvar enligt denna lag.



Sätter sig någon som gör tjänst å luftfartyg upp mot befälhavaren och vägrar honom lydnad, dömes till dagsböter eller fängelse i högst ett år.

TiU samma straff dömes befälha­vare som försummar att, när luft­fartyg är i nöd, göra vad på honom ankommer enligt 5 kap. 7§.


För gärning som är belagd med straff enligt brottsbalken skall inte dömas till ansvar enligt denna lag.

Den som i fråga om sådant ut­ländskt luftfartyg, som avses i I kap. 6§, utom riket har begått gär­ning som är belagd med straff en­tigt denna lag eller med stöd därav utfärdade föreskrifter döms, om han befinner sig i Sverige, enligt svensk lag och vid svensk domstol, även om 2 kap. 2 eller 3 § brottsbal­ken inte är tillämplig. Åtal får väckas utan förordnande enligt 2 kap. 5 § andra stycket samma balk.


Förverkande


Den sorn vid förande av luftfar­tyg eller utövning av annan tjänst ombord eller vid utövning av tjänst som avses i 6 kap. 16 § varit så på­verkad av starka drycker eller and­ra stimulerande eller bedövande ämnen som i 5 kap. 10 § sägs, dömes till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, tdl dags­böter, dock ej under tjugufem.


Om ägaren eller någon som är i hans ställe uppsåtligen begår eller medverkar till en sådan gärning som anges 12 § 1 eller 2, kan luftfar­tyget förklaras förverkat, om det behövs för att förebygga brott eller om det i övrigt finns särskilda skäl. Detta gäller dock inte, om förver­kande är uppenbart oskäligt. Om fartyget inte finns i behåll, kan vär­det förklaras förverkat.

Första stycket gäller inte mot den som i god tro har förvärvat luft-


72


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

fartyget eller någon särskild rätt till det.

Bestämmelserna i första och andra styckena gäUer också ifråga om sådant gods som avses i 8 kap. 4 § första och andra styckena, om dess ägare eller någon som är i ägarens ställe begår eller medver­kar till en sådan gärning som anges i2§ 14.


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Vissa  bestämmelser om tillämpning


14 KAP.

lagens     Lagens   tillämpning,   bemyndi­ganden och definitioner


 


I fråga om luftfartyg som icke hava förare ombord eller som fram­drivas annorledes än med motor el­ler eljest äro av särskild beskaffen­het äger regeringen eller, efter re­geringens bemyndigande, luftfarts­verket att, där hinder ej möter av hänsyn till trafiksäkerheten eller det allmänna, medgiva undantag från vad 12—8 kap. stadgas, så ock meddela de särskilda föreskrifter som finnas erforderliga.

Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, luftfartsverket äger ock meddela föreskrifter om sådana för rörelse i luften inrättade föremål, som icke äro att hänföra tdl Itdftfartyg.



I fråga om luftfartyg som inte har någon förare ombord eller inte är motordrivna eller som i övrigt är av särskild beskaffenhet får regering­en eller den myndighet regeringen bestämmer föreskriva eller i enskil­da fall medge undantag från be­stämmelserna 12—8 kap. samt i öv­rigt meddela de särskilda föreskrif­ter som behövs. Undantag och fö­reskrifter får inte utformas, så att de strider mot säkerhetens eller det allmännas intresse.

1 fråga om sådana föremål som är inrättade för rörelse i luften men som inte är att anse som luftfartyg gäller de föreskrifter som meddelas av regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer.


2§


Talan mot sådant luftfartsver­kets beslut;' särskilt fall enligt den­na lag eller med stöd därav medde­lade föreskrifter, som rör certifikat eller behörighetsbevis/ör personal inom luftfarten, medgivande att utan certifikat göra tjänst å luftfar­tyg, registrering av luftfartyg eller förbud mot luftfartygs avgång, föres hos kammarrätten genom be­svär.

Mot annat beslut av luftfartsver­ket enligt denna lag föres talan hos


Luftfartsverkets beslut enligt denna lag eller enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av la­gen överklagas i frågor, som rör certifikat, elevtillstånd, behörig­hetsbevis, tiUstånd att tjänstgöra på luftfartyg utan certifikat, regist­rering av luftfartyg eller förbud för luftfartyg att avgå, hos kammarrät­ten och i övriga frågor hos rege­ringen.


 


6 Riksdagen 1985/86.15 saml. Nr 6


73


Nuvarande lydelse

regeringen genom besvär.

Beslut, som avses i denna para­graf, skall omedelbart lända tdl ef­terrättelse, om ej annorlunda för­ordnas.


Föreslagen lydelse

Beslut som avses i denna para­graf gä//er omedelbart, om inte an­nat förordnas.


TU 1985/86:6 Bil. 1


3§


Närmare föreskrifter rörande tillämpningen av denna lag medde­las av regeringen eller, efter rege­ringens bemyndigande, av luft­fartsverket.


I den mån det behövs får rege­ringen eUer den myndighet rege­ringen bestämmer, i de avseenden som behandlas i denna lag, medde­la ytterligare föreskrifter som gäller skydd för liv, personlig säkerhet el­ler hälsa eller trafik.

Förvaltningsuppgift som anslu­ter till föreskrifterna får, om rege­ringen föreskriver det, av i7iyndig-hel som avses i första stycket över­lämnas åt annan, även om uppgif­ten innefattar i7iyndighetsutövning.


4§


Regeringen må bestämma, att vad i denna lag sägs om luftfarts­verket skaU i ett eller flera hänseen­den i stället gälla annan myndighet som regeringen förordnar.


Är Sverige i krig eller krigsfara får regeringen, i den utsträckning rådande förhållanden påkallar det, föreskriva eller i enskilda fall med­ge undantag från bestämmelserna i denna lag, från föreskrifter som har meddelats med stöd av denna lag och från andra lagar och författ­ningar som avser luftfarten. Rege­ringen får därvid meddela de före­skrifter som behövs.

Detsamma gäller, om det råder sådana utomordentliga förhållan­den som är föranledda av krig eller av krigsfara som Sverige har befun­nit sig i.

Om regeringen i andra fall än då Sverige är i krig har meddelat före­skrifter enligt denna paragraf, skall föreskrifterna underställas riksda­gens prövning inom en månad efter utfärdandet. Om någon sådan un­derställning inte sker eller om före­skrifterna inte godkänns av riksda­gen inom två månader från under­ställningen, upphör föreskrifterna att gälla.


74


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      TU 1985/86:6

5§ v Vid tillämpningen av denna lag och föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen avses

med Chicagokonventio­nen den konvention angående in­ternationell civil luftfart som avslu­tades i Chicago den 7 december 1944,

med                                                             Genévekonventio-

nen den konvention rörande inter-nationeUt erkännande av rätt tdl luftfartyg som avslutades i Geneve den 19 juni 1948,

med                                                             Warszawakonven-

tionen den konvention om inter­nationell luftbefordran som under­tecknades i War5zaH'a den 12 okto­ber 1929 och reviderades genom det i Haag den 28 september 1955 avslutade protokollet och

med Guadalajarakonven­tionen den konvention om inter-nationeU luftbefordran som utförs av annan än den avtalsslutande fraktföraren, som undertecknades i Guadalajara den 18 september 1961.


75


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse ANDRA AVDELNINGEN


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Om militär luftfart och annan luftfart för statsändamål


Militär luftfart och annan luft­fart för statsändamål


15 KAP.


I fråga om luftfart med svenska militära luftfartyg samt om mititära flygplatser och annan militär mark­organisation meddelas, I de ämnen i vilka beträffande civil luftfart stadganden äro givna i denna lag, bestämmelser av regeringen eller den regeringen bemyndigar.

Vad i 9 kap. och 10 kap. 3 § även­som 11 kap. 2 § första och tredje styckena samt 13 § är stadgat med avseende å civil luftfart skall dock gälla jämväl ifall som avses i första stycket.


Bestämmelserna i 6 kap. 15 §, 9 kap., 10 kap. 3§ samt II kap. 2§ första och tredje styckena och 13 § gäller även i fråga om luftfart med svenska militära luftfartyg och ifrå­ga om den mititära markorganisa­tionen.

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer meddelar i övrigt föreskrifter för den militära lt4ftfarten och markorganisationen i de ämnen som anges i första avdel­ningen och som inte gäller förhål­landet mellan enskilda eller annars måste meddelas i lag.


2§


Beträffande luftfart med svenska luftfartyg, som utan att vara militä­ra nyttjas uteslutande för statsän­damål och icke för affärsdrift, gäl­ler vad i denna lag, med undantag av 11 kap. 3-6§§, är stadgat om civil luftfart.

Regeringen eller den regeringen bemyndigar äger ifråga om luftfar­tyg som avses i första stycket med­giva ytterligare undantag från vad som enligt denna lag gäller ont civil luftfart, dock icke såvitt angår de i I § andra stycket angivna lagrum­men, så ock meddela de särskilda föreskrifter som finnas erforder­liga.


Bestämmelserna / denna lag utom 8 kap. 4 a och 4 b §§ och 11 kap. 3-6§§ gäller även ifråga om luftfart med svenska luftfartyg, som utan att vara militära används en­dast för statsändamål och inte för affärsdrift.

För sådana luftfartyg får rege­ringen eller den myndighet rege­ringen bestämmer föreskriva eller i enskilda fall medge ytterligare un­dantag från bestämmelserna i 1-8 kap. samt i övrigt meddela de sär­skilda föreskrifter som behövs.


3§


Huruvida och på vilka villkor främmande militära luftfartyg eller andra främmande luftfartyg, som nyttjas uteslutande för statsända­mål och icke för affärsdrift, må vin­na tillträde till svenskt område, be­stämmer regeringen eller den rege­ringen bemyndigar.


Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer meddelar föreskrifter i fråga om tillträde till svenskt område för utländska mili­tära luftfartyg och andra utländska luftfartyg som används endast för statsändamål och inte för affärs­drift.


76


 


Denna lag träder i kraft den I januari 1987.                         TU 1985/86:6

Beslut om antagande till utbildning för luftfartscertifikat, som har med-      Bil. 1 delats före ikraftträdandet, skall vid tillämpningen av de nya bestämmel­serna anses som ett enligt dessa utfärdat elevtillstånd.

Förekommer i lag eller annan författning hänvisning till föreskrift som har ersatts genom bestämmelse i denna lag, tillämpas i stället den nya bestämmelsen.


77


 


2    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1922:382) angående ansvarighet för skada i

följd av luftfart

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1922; 382) angående ansvarighet för skada i följd av luftfart

dels att 4 § skall ha nedan angivna lydelse,

dels att i lagen skall införas en ny paragraf, 3 a §, av nedan angivna lydelse.


TU 1985/86:6 Bil. 1


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse 3a§

När ett luftfartyg innehas på grund av kreditköp med förbehåU om återtaganderätt, är köparen an­svarig enligt denna lag.

När ett luftfartyg innehas med nyttjanderätt, är nyttjanderättsha-varen i stället för ägaren ansvarig, om

1.    ägaren och nyttjanderättsha-varen har träffat avtal om att an­svaret skaU vila på nyttjanderätts-havaren,

2.    nyttjanderätten avser en be­stämd tid om minst ett år,

3.  nyttjanderättshavaren enligt
avtalet har rätt att skaffa förare el­
ler befälhavare eller att använda
fartyget för luftfart i förvärvssyfte,
och

4. anteckning om nyttjanderätten
har gjorts i luftfartygsregistret.


4§


Innehar någon luftfartyg med nyttjanderätt, och ingick i upplåtel­sen tillika befogenhet att anställa förare eller befälhavare å luftfarty­get, vare sådan brukare tika med luftfartygets ägare ansvarig för skada, som i följd av luftfartygets begagnande i luftfart inträffar; och må ägaren söka sitt åter av bru­karen. Lag samma vare, därest brukaren ej innehar luftfartyget med sådan befogenhet, som nyss sagts, men likväl anlitar annan fö­rare eller befälhavare än den av ägaren anställde, samt skada in-


När ett luftfartyg innehas med nyttjanderätt men 3a§ andra stycket inte är tiUlämptig, är nytt-janderättshavaren solidariskt med ägaren ansvarig entigt denna lag, om han

1.   enligt nyttjanderättsavtalet
har rätt att skaffa förare eller befäl­
havare, eller

2. trots att han saknar sådan rätt
använder sig av en annan förare
eller befälhavare än den som
ägaren har anställt och skador in­
träffar vid ett sådant tillfäUe.

Den ersättning ägaren kan ha


78


 


Nuvarande lydelse                      Föreslagen lydelse                      TU 1985/86:6

Bil. 1
träffar imder denne förares eller     gett ut i ett sådant fall som avses i
befälhavares handhavande av luft-     första stycket får han kräva åter av
fartyget.
                                       nyttjanderättshavaren.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1987.


79


 


3   Förslag till                                                                TU 1985/86:6

Lag om ändring i lagen (1955:227) om inskrivning av rätt till luftfar-      Bil. 1 tyg

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1955; 227) om inskrivning av rätt fill luftfartyg

dels att i 24, 39, 43, 46 och 50 §§ ordet "luftfartsstyrelsen" skall bytas ut mot "luftfartsverket" och att i 53 § ordet "Konungen" skall bytas ut mot "regeringen",

dels att 7 § skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                Föreslagen lydelse

7§ Inteckning i luftfartyg må icke beviljas, med mindre den som medgivit inteckningen är införd i luftfartygsregistret såsom ägare av fartyget.

Är ansökan om inteckning ej  Är ansökan om inteckning ej
grundad på medgivande av den som
grundad på medgivande av den som
enligt vad luftfartygsregistret utvi-
enligt vad luftfartygsregistret utvi­
sar byggt fartyget, skall i ärendet
sar byggt fartyget, skall i ärendet
styrkas att från honom äganderät-
styrkas att från honom äganderät­
ten övergått till den som medgivit
ten övergått till den som medgivit
inteckningen. Har fartyget fidigare
inteckningen. Har fartyget tidigare
varit registrerat i främmande stat,
varit registrerat i en främmande stat
skall dock, såframt ej eljest laga
eller hos en internationell organisa-
hinder möter, inteckning beviljas,
tion, skall dock, såframt ej eljest
där den som medgivit inteckningen
laga hinder möter, inteckning bevil-
blivit vid fartygets införande i det
jas, där den som medgivit inteck-
svenska registret upptagen såsom
ningen blivit vid fartygets införande
ägare eller ock härleder sin rätt från
i det svenska registret upptagen sä­
den däri först införde ägaren.
som ägare eller ock härleder sin rätt

från den däri först införde ägaren.

Har fartyget i tre år näst före ansökningen varit infört i luftfartygsregis­tret och finnes den som medgivit inteckningen hava varit under hela den tiden upptagen i registret såsom ägare eller härleder han sin rätt från den som vid början av samma tid var införd såsom ägare, skall ansökningen, ändå att annan upplysning om äganderätten ej vinnes, bifallas där ej eljest laga hinder möter.

Denna lag träder i kraft den I januari 1987.


80


 


4   Förslag till                                                                                 TU 1985/86:6

Lag om ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomsto-     '1-

lar

Härigenom föreskrivs att 14 och 18 §§ lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar' skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                       Föreslagen lydelse

14 §

Länsrätt prövar

1.   mål enligt skatte-, taxerings-, uppbörds- och folkbokföringsförfatt­ningarna i den utsträckning som är föreskrivet i dessa författningar,

2.   mål enligt socialtjänstlagen (1980:620), lagen (1980:621) med särskil­da bestämmelser om värd av unga, lagen (1981; 1243) om vård av missbru­kare i vissa fall, utlänningslagen (1980: 376), smittskyddslagen (1968: 231), lagen (1970:375) om utlämning till Danmark, Finland, Island eller Norge för verkställighet av beslut om vård eller behandling och körkortslagen (1977:477) i den utsträckning som är föreskrivet i dessa lagar samt mål enligt 6 kap. 21 § och 21 kap. föräldrabalken,

3.   mål som avses i 24 § lagen (1984: 3) om kärnteknisk verksamhet,

4.   mål som avses i 6 § första stycket lagen (1985:206) om viten.

Länsrätten i Östergötlands län prövar mål enligt luftfartslagen (1957:297) i den utsträckning som är föreskrivet i den lagen.

.      ,                                       18§

Länsrätt är domför med en lagfaren domare ensam

1.  när åtgärd som avser endast måls beredande vidtages,

2.  vid sådant förhör med vittne eller sakkunnig som begärts av annan länsrätt samt vid sådant förhör i ärende enligt utlänningslagen (1980:376) som begärts med stöd av 57 § samma lag,

3.  vid beslut som avser endast rättelse av felräkning, felskrivning eller annat uppenbart förbiseende,

4.  vid beslut om återkallelse tills vidare av ett körkort, körkortstillstånd eller traktorkort eller om vägran tills vidare att godkänna ett utländskt körkort, när det är uppenbart att ett sådant beslut bör meddelas,

5. vid beslut enligt luftfartslagen (1957:297) om försättande ur kraft av ett certifikat, elevtillstånd eller behörighetsbevis, när det är uppen­bart att ett sådant beslut bör med­delas,

5. vid annat beslut som inte inne-    6. vid annat beslut som inte inne­
fattar slutligt avgörande av mål.           fattar slutligt avgörande av mål.

Om det inte är påkallat av särskild anledning att målet prövas av fullsut-ten rätt, är länsrätt domför med en lagfaren domare ensam vid beslut som inte innefattar prövning av målet i sak.

' Lagen omtryckt 1981: 1323. ' Senaste Ivdelse 1985:212.  Senaste lydelse 1984:868.


81


 


Nuvarande lydelse                     Föreslagen lydelse                      TU 1985/86:6

Bil. 1 Vad som sägs i andra stycket gäller även vid avgörande av

1.    mål om utdömande av vite,

2.  mål enligt bevissäkringslagen (1975:1027) för skatte- och avgifts­
processen, enligt lagen (1978:880) om betalningssäkring för skatter, tullar
och avgifter, om besiktning enligt fastighetstaxeringslagen (1979:1152), om
handlings undantagande från taxeringsrevision, skatterevision eller annan
granskning och om befrielse från skyldighet att lämna kontrolluppgift
enligt taxeringslagen (1956:623),

3.  mål om omedelbart omhändertagande enligt 6 § lagen (1980:621) med särskilda bestämmelserom vård av unga och 8§ lagen (1981; 1243) om vård av missbrukare i vissa fall,

4.  mål enligt uppbörds- och folkbokföringsförfattningarna med undantag av mål om arbetsgivares ansvarighet för arbetstagares skatt och mål enligt lagen (1984:668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare,

5.  mål om uppdelning av taxeringsvärde enligt 20 kap. 15 § fastighets­taxeringslagen (1979: 1152),

6.  mål som avser ändring av taxerad inkomst med högst 2500 kr.,

7.  mål enligt skatte- och taxeringsförfattningarna i vilket beslutet över­ensstämmer med parternas samstämmiga mening,

8.  mål om rättshjälp genom offentligt biträde i ett ärende hos en annan myndighet,

9.  mål enligt körkortslagen (1977:477), om beslutet innebär att något körkortsingripande inte skall ske eller att varning meddelas eller om det är uppenbart att ett körkort, körkortstillständ eller traktorkort skall återkallas eller att ett utländskt körkort inte skall godkännas,

10. mål entigt luftfartslagen, om beslutet innebär att varning medde­las eller om det är uppenbart att ett certifikat, elevtiUstånd eller behö­righetsbevis skall återkallas,

10. mål i vilket saken är uppen-  //. mål i vilket saken är uppen­
bar,                                                       bar.

Denna lag träder i kraft den I januari 1987.


82


 


5   Förslag till                                                                TU 1985/86:6

Lag om ändring i lagen (1958:205) om förverkande av alkoholhaltiga     Bil- 1 drycker m.m.

Härigenom föreskrivs att 1 § lagen (1958:205) om förverkande av alko­holhaltiga drycker m.m. skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

'        1§' Alkoholhaltiga drycker eller andra berusningsmedel, vilka påträffas hos den som gör sig skyldig till gärning som avses i 21 kap.  13 eller 14 § brottsbalken och därvid är berusad, så att det framgår av hans åtbörder eller tal, skola vara förverkade, om ej särskilda skäl äro däremot.

Samma   lag   vare,   om   sådana   Samma   lag   vare,   om   sådana

drycker eller berusningsmedel pä- drycker eller berusningsmedel på­
träffas hos den som bmtit mot 4 § träffas hos den som brutit mot 4 §
lagen om straff för vissa trafikbrott, lagen (1951:649) om straff för vissa
13 kap. 6 § luftfartslagen eller 325 § trafikbrott, 13 kap. 1 § luftfartsla-
sjölagen eller hos någon som med- gen (1957:297) eller 325 § sjölagen
följt vid fillfället, såframt berus- (1891:35 s. 1) eller hos någon som
ningsmedlen må antagas hava varit medföljt vid tillfället, såframt be-
avsedda även för den som begått rusningmedlen må antagas hava va-
gärningen,
                           rit avsedda även för den som begått

gärningen.

Medför någon i strid mot gällande bestämmelser spritdrycker, vin eller starköl vid offentlig tillställning, skola de ock vara förverkade som i första stycket sägs.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1987.

Senaste lydelse 1977:297.


83


 


Artikel 83 bis i Chicagokonventionen

Artide 83 bis                               Artikel 83 bis


TU 1985/86:6 Bil. 2


 


Transfer of certain funcitions and duties

(a) Notwithstanding the provi­sions of Artides 12, 30, 31 and 32 (a), when an aircraft registered in a contracting State is operated pursu-ant to an agreement for the lease, charter or interchange of the aircraft or any similar arrangement by an operator who bas bis principal place of business or, if he has no such place of business, bis permanent residence in another contracting State, the State of registry may, by agreement with such other State, transfer to it all or part of its functions and duties as State of registry in respect of that aircraft under Artides 12,30,31 and 32 (a). The State of registry shall be relieved of responsibility in respect of the functions and duties trans-ferred.

(b) The transfer shall not have
effect in respect of other contracfing
States before either the agreement
between States in which it is embo-
died has been registered with the
Council and made public pursuant to
Artide 83 or the existence and scope
of the agreement have been directly
communicated to the authorities of
the other contracting State or States
concerned by a State party to the
agreement.

(c) The provisions of paragraphs
(a) and (b) above shall also be appli-
cable to cases covered by Artide 77.


Överföring av vissa funktioner och förpliktelser

a) Oaktat bestämmelserna i artik­
larna 12, 30, 31 och 32 (a), då ett i en
fördragsslutande stat registrerat luft­
fartyg på grundval av hyres-, char­
ter- eller ömsesidigt bytesavtal gäl­
lande luftfartyget eller på grundval
av någon liknande reglering används
av en brukare som driver närings­
verksamhet med huvudkontor eller,
om verksamheten saknar huvudkon­
tor, är stadigvarande bosatt i annan
fördragsslutande stat, kan registre­
ringsstaten genom överenskommel­
se med sådan annan stat överföra till
denna samtliga eller en del av sina
funkfioner eller förpliktelser såsom
registreringsstat i fråga om detta
luftfartyg i enlighet med artiklarna
12, 30, 31 och 32 (a). Registrerings­
staten befrias från ansvar i fråga om
de överlåtna funktionerna och för-
pHktelserna.

b)   Överlåtelsen har inte verkan gentemot andra fördragsslutande stater innan antingen överenskom­melsen mellan staterna om densam­ma har registrerats hos rådet och offentliggjorts i enlighet med artikel 83 eller stat som är part i överens­kommelsen direkt har meddelat myndigheterna i annan vederbörlig fördragsslutande stat eller stater fö­rekomsten och omfattningen av överenskommelsen.

c)   Bestämmelserna i styckena a) och b) ovan tillämpas även på de fall som avses i artikel 77.


84


 


Innehållsförteckning

Sammanfattning................................................ ..... 1

Propositionen................................................... ..... 1

Motionema....................................................... ..... 2

Bakgrund.........................................................       2

Propositionens huvudsakliga innehåll.....................       3

Utskottet........................................................ ..... 3

1   Förslaget fill lag om ändring i luftfartslagen (1957:297)         4

1.1         Propositionsförslaget................................... ..... 4

1.2         Utskottets ställningstagande m. m................. ..... 9

 

1.2.1         Bemyndigande för regeringen att delegera till­ståndsprövningen beträffande luftfart i förvärvs­syfte                  9

1.2.2         Förslag till lag om ändring i luftfartslagen i övrigt. 12

 

2          Övriga lagförslag.......................................... .... 12

3          Det i Montreal den 6 oktober 1980 undertecknade protokollet angående ett tillägg fill Chicagokonventionen                                                                 .... 12

4          Hemställan.................................................. .... 13

Bilaga 1. Propositionens lagförslag........................      14

Bilaga 2. Artikel 83 bis i Chicagokonventionen ........      84


TU 1985/86:6


85