Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Kulturutskottets betänkande 1985/86:12

om rundradiosändningar av finländska televisionsprogram (prop. 1985/86:54)


KrU 1985/86:12


Sammanfattning

I proposition 1985/86:54 har regeringen lagt fram förslag om en lag om rundradiosändning av finländska televisionsprogram och om en mindre ändring i radiolagen.

Utskottet fillstyrker lagförslagen med endast den ändringen att ikraftträ-dandefidpunkten senareläggs en månad till den 1 februari 1986.

Genom lagstiftningen skapas de rättsliga förutsättningarna för att - i avvaktan på att nordiskt radio- och TV-samarbete via direktsändande satellit kan inledas - ett begränsat försök skall kunna göras med trådlösa rundradio­sändningar av finländska TV-program över Storstockholmsområdet.

Med anledning av en motion vill utskottet att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att icke direktsända program i så stor utsträckning som möjligt bör förses med svensk text.

Vid betänkandet har fogats fyra reservationer, nämligen en reservafion (c) rörande frågan om lagstiftningen skall vara permanent, en reservafion (m) rörande frågan om förbud mot kommersiell reklam, en reservation (c) rörande en utredning om sändningar även i andra områden än Storstock­holmsområdet och en reservation om textning på svenska (s).

I ett särskilt yttrande (m) behandlas frågan om lagstiftningen skall vara permanent.

Propositionen

Regeringen har i proposition 1985/86:54 (utbildningsdepartementet) - efter hörande av lagrådet - föreslagit riksdagen att anta i proposifionen framlagda förslag till

1.   lag om ändring i radiolagen (1966:755)

2.   lag om rundradiosändning av finländska televisionsprogram.

Lagförslagen har tagits in i bilaga fill betänkandet.

Motionerna

I mofion 1985/86:222 av Karl Boo m. fl. (c) yrkas

1. att riksdagen antar följande lydelse av lag om rundradiosändning av finländska televisionprogram:

1 Riksdagen 1985/86. 13 saml. Nr 12


1 § Regeringen får medge rätt till rundradiosändning från radiosändare av     KrU 1985/86:12
televisionsprogram i radio- eller trådsändning från Finland.

Med rundradiosändning-- i radiolagen (1966:755).

2   § Sändningen skall bestå av vidaresändning av program som samtidigt eller kort tid dessförinnan har sänts i Finland.

3   § Enligt proposition 1985/86:54

4   § Enligt proposition 1985/86:54

5   § Enligt proposifion 1985/86:54

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986.

2.   att riksdagen beslutar att hos regeringen begära förslag till en plan för en snar utbyggnad av finländsk TV till Mellansverige och västkusten enligt de rikthnjer som anges i motionen,

3.   att riksdagen beslutar som sin mening ge regeringen till känna vad i motionen anförs om program på svenska.

I mofion 1985/86:223 av Anders Björck m. fl. (m) yrkas att riksdagen beslutar att kommersiell reklam skall vara tillåten i de finländska TV-program som skall sändas över Storstockholm.

I motion 1985/86:224 av Leif Olsson (fp) yrkas att riksdagen avslår proposifionen.

I motion 1985/86:225 av Gunnel Liljegren (m) yrkas

1.  att riksdagen begär att regeringen för riksdagen redovisar kostnaderna för genomförandet av projektet,

2.  att riksdagen uttalar sig för att viss kompletterande textning av icke svensktextade program genomförs.

Vissa bakgrundsuppgifter

De nordiska länderna har under lång fid utrett frågan om att få till stånd nordiskt radio- och TV-samarbete genom direktsändande satellit. Dessa utredningar har syftat till att förbereda spridning av samtliga nationella TV-kanaler i de nordiska länderna.

Är 1982 inleddes en ny fas i arbetet, där användningen av Tele-X-satelliten utgjorde en viktig del. Sedan hösten 1984 har Finland, Island, Norge och Sverige förhandlat om användning av Tele-X för en treårig försöksverksam­het med ett programsamarbete i två TV-kanaler i vilka de nordiska ländernas nafionella produktion ingår. Överenskommelse i frågan har nyligen träffats. Enligt överenskommelsen skall försöksperioden ta sin början hösten 1987. Tele-X-samarbetet skall ses som ett försök i avvaktan på ett eventuellt permanent radio- och TV-samarbete i Norden via satellit. Beslut om ett sådant samarbete, som skall grundas på erfarenheter av Tele-X-försöket, skall enligt överenskommelsen fattas senast två år efter det att försöksverk­samheten inletts.


 


Ett annat sätt att förbättra mottagningsmöjligheterna för grannlandspro- KrU 1985/86:12 gram än genom användande av satellit är att anordna vidaresändningar i mottagarlandet. I Norge tas de svenska TV-sändningarna emot och vidare-sänds till norska kabelnät. I Finland sker återutsändning av svenska TV-program genom radiosändare på Åland. Sådana återutsändningar plane­ras också i Österbotten. Även i Danmark tas de svenska programmen emot och vidaresänds i kabelnät.

Finländarna är vår största invandrargrupp. Sedan lång tid finns önskemål om bättre tillgång till finländska TV-program i Sverige.

I samband med Nordiska Rådets session i Reykjavik våren 1985 förde den finländske och den svenske statsministern överläggningar om möjligheten att vidaresända finländska TV-program i Sverige. Överläggningarna utmynnade i en gemensam önskan att söka få fill stånd sändningar av en finländsk TV-kanal från radiosändare i Storstockholmsområdet.

Som en följd av överläggningarna tillkallades en särskild utredare med uppgift att förbereda förmedlingen av en finländsk TV-kanal över Nacka­sändaren. Utredaren har under sitt arbete haft kontakter med företrädare för den finländska regeringen. Följande förutsättningar har enligt propositionen gällt för förberedelsearbetet.

-    Det finländska rundradioföretagets, Oy Yleisradio Ab:s, TV-program skall vidaresändas i en programkanal.

-    Kanalen skall vidaresändas i det skick den kommer från Finland. Eventuell redigering får alltså ske i Finland.

-    Sändningarna skall innehålla programinslag som antingen sänds samtidigt i rundradiosändning i Finland eller också har sänts kort dessförinnan i sådan sändning.

-    Sändningarna får inte innehålla kommersiell reklam.

-    Sverige svarar för de tekniska kostnaderna för rundradiosändningen i Sverige.

-    Sändningarna skall kunna påbörjas i februari 1986.

I propositionen (s. 21) anges att Sverige har åtagit sig att se till att det skapas rättsliga och tekniska förutsättningar för sändningarna samt att, som nyss nämnts, svara för de tekniska kostnaderna för rundradiosändningen i Sverige.

Mot den redovisade bakgrunden läggs i propositionen fram de förslag fill lagändringar som behövs för att sändningarna tekniskt och legalt skall kunna komma i gång i början av år 1986. En särskild, fidsbegränsad lag föreslås, enligt vilken regeringen ges rätt att ge tillstånd till sändningar av avsett slag. Någon särskild ansvarighetslagsfiftning har inte bedömts nödvändig.

För närvarande pågår installafion av sändarutrustning med sikte på att sändningar skall kunna starta i februari 1986.

För att reguljära programsändningar skall kunna starta krävs vidare att vissa organisatoriska och rättsliga frågor löses som har samband med utsändningen av programkanalen från Finland och vidaresändningen i Sverige. Bl. a. måste en juridisk person bildas som regeringen kan ge rätten att sända finländska televisionsprogram i enlighet med den föreslagna lagen och som kan ta ansvar för nödvändiga avtal med upphovsmän och andra rättighetshavare. Bildandet av en sådan juridisk person är en fråga för

1* Riksdagen 1985/86.13 saml. Nr 12


Finland och finländska intressen, anförs det i propositionen. Innan sänd-      KrU 1985/86:12 ningstillstånd ges måste regeringen värdera den juridiska personens lämplig­het för  uppgiften  och  möjlighet  att  svara  mot  de  krav  som  ställs  i sammanhanget.

Inom justitiedepartementet har utarbetats promemorian (Ds Ju 1985:7) Äterutsändning av radio- och TV-program med förslag till lösning av vissa upphovsrättsliga frågor i samband med trådlös eller trådbunden återutsänd­ning av radio- och TV-program i Sverige. I promemorian, som för närvaran­de remissbehandlas, föreslås bl. a. en avtalslicensregel för att förbättra möjligheterna att genomföra sändningar av nu aktuellt slag.

Utskottet

1 mofion 224 (fp) yrkas avslag på propositionen. Mofionären erinrar om att den föreslagna lagstiftningen är provisorisk - lagen om rundradiosändning i finländska televisionsprogram föreslås gälla endast till utgången av år 1987-och att förhoppningen är att det omfattande Tele-X-samarbetet därefter skall komma i gång och bl. a. medge sändning av finska program över betydligt större områden än vad som kommer att bli fallet enligt den nu föreslagna provisoriska lösningen. Tele-X-projektet kan komma att innebä­ra ett viktigt steg i det nordiska kultursamarbetet och blir en värdefull motvikt mot det kommersiella programutbudet från övriga Europa. Det är därför viktigt att den fortsatta planeringen av Tele-X bedrivs skyndsamt, anförs det vidare i motionen. Motionären ställer sig mot den angivna bakgrunden tveksam till att provisoriska sändningar från Finland nu i all hast skall påbörjas till ett mycket begränsat antal av de finskspråkiga i Sverige. Motionären pekar i sammanhanget på att en brist i propositionen är avsaknaden av kostnadsberäkning för försöksverksamheten.

Även i motion 225 (m) efterlyses en redovisning för kostnaderna för genomförandet av projektet (yrkande 1).

Utskottet har i kostnadsfrågan inhämtat följande. Televerkets investe­ringskostnader för radiosändaren kan beräknas till 5,5 milj. kr. Efter försöksperiodens slut kan sändaren för en kostnad av 600 000-700 000 kr. byggas om till en reserv- eller ersättningssändare. Driftkostnader beräknas för innevarande budgetår till 0,6 milj. kr. och för budgetåret 1986/87 till 1,3 milj. kr. Förslag till erforderliga medelsanvisningar kommer i januari 1986 att läggas fram i tilläggsbudget II och i budgetpropositionen.

Som redovisas i ett tidigare avsnitt i betänkandet är bakgrunden till den nu aktuella propositionen bl. a. överläggningar mellan den finländske och den svenske statsministern våren 1985, som utmynnade i en gemensam önskan att söka få till stånd sändningar av en finländsk TV-kanal från radiosändare i Stockholmsområdet. Genom sådana sändningar skulle en stor grupp fin­ländska medborgare och personer med finländskt ursprung som har blivit svenska medborgare kunna nås. Härtill kommer att det som föreslås i propositionen i avvaktan på att nordiska sändningar av radioprogram över Tele-X-satelliten kommer i gång kan finnas skäl att pröva överföring av grannlandsprogram med hjälp av marksändare. Ett begränsat försök med sådana sändningar bör ge värdefulla erfarenheter inför det kommande programsamarbetet via Tele-X.


 


Utskottet anser med hänvisning fill det anförda att en lagstiftning om     KrU 1985/86:12 rundradiosändning av finländska TV-program bör komma till stånd. Motion 224 avstyrks således.

Med hänsyn fill vad utskottet inhämtat om de beräknade kostnaderna för sändningar som avses i propositionen påkallar motion 225 inte någon riksdagens åtgärd i denna del (yrkande 1).

Permanent eller tidsbegränsad lagstiftning m.m.?

Det föreslås i propositionen att lagen om rundradiosändningar av finländska televisionsprogram skall gälla fill utgången av år 1987 och, enligt 1 § i lagen, att regeringen likaledes för tiden intill utgången av nämnda år skall få medge rätt fill rundradiosändning från rundradiosändare av televisionsprogram i radio- eller trådsändning från Finland.

I mofion 222 (c) yrkas sådana ändringar i den föreslagna lagtexten att lagstiftningen bUr permanent. Motionärerna framhåller att också Tele-X är en försöksverksamhet och anför att det inte kan vara rimligt att hänvisa de finsktalande fill denna överföringsmöjlighet samtidigt som en inledd distri-bufionsform avvecklas efter mindre än två år.

Enligt utskottets mening finns det inte anledning att nu ta ställning till om det - sedan de sändningar av finländska program som skall ske via Tele-X kommit i gång - också skall finnas möjlighet till marksändningar av det slag som proposifionen öppnar möjlighet till. Utskottet avstyrker därför mofio­nen i denna del. Lagstiftningen bör således vara tidsbegränsad i enlighet med vad som föreslås i propositionen. Den föreslagna lagen om rundradiosänd­ningar av finländska televisionsprogram bör träda i kraft den 1 februari 1986.

I detta sammanhang behandlar utskottet även ett yrkande i samma mofion, 222, vari hemställs att riksdagen skall begära en plan för en snar utbyggnad av finländsk TV till Mellansverige och västkusten.

Utskottet kan inte biträda motionsförslaget. Utskottet har i det föregåen­de tillstyrkt att lagsfiftningen blir tidsbegränsad och det finns mot denna bakgrund och med hänsyn till det kommande Tele-X-samarbetet inte anledning att nu lägga ned resurser på en sådan plan som motionärerna förordar. I enlighet med det anförda avstyrks motion 222 i här aktuell del (yrkande 2).

Vilka program får sändas?

Enligt propositionen skall sändningen enligt den föreslagna nya lagen bestå av vidaresändningar av program som samtidigt sänds eller kort dessförinnan har sänts i Finland av Oy Yleisradio Ab.

I motion 222 (c) förordas att lagstiftningen skall få en sådan generell utformning att även icke-kommersiella inslag som producerats av Oy Mainos-TV-Reklam Ab kan sändas.

Utskottet vill med anledning av motionsyrkandet nämna att endast Oy Yleisradio Ab erhållit tillstånd att bedriva rundradioverksamhet i Finland och att bolaget i den koncession, som det fått, getts rätt att i sin televisionsverksamhet använda sig av Oy Mainos-TV-Reklam Ab.


 


Mofionsyrkandet är således fillgodosett genom den utformning regerings-      KrU 1985/86:12 förslaget har. Utskottet avstyrker därför den i motionen föreslagna ändring­en av lagtexten.

I förslaget i propositionen till 4 § lagen om rundradiosändning av finländska televisionsprogram stadgas att ett sändningstillstånd får förenas med särskilda villkor och att dessa får avse vilka radiosändare som får användas och sändningens räckvidd ävensom programverksamhetens om­fattning och förbud mot kommersiell reklam.

Motionärerna bakom motion 223 (m) vill att den sålunda föreslagna möjligheten att förbjuda kommersiell reklam skall tas bort. Med hänvisning fill det utredningsarbete som pågår rörande effekterna av reklam i företrä­desvis TV (se KrU 1985/86:6) avstyrker utskottet mofionen.

Det framhålls i motion 222 (c) att den föreslagna TV-servicen självfallet i första hand skall möta behovet av program på finska men att svensktalande från Finland som nu bor i Sverige kan ha ett intresse av att kunna följa den samhällsinformation och debatt som sänds på svenska. Riksdagen bör klart ange att denna möjlighet skall finnas.

Utskottet finner med anledning av mofionen skäl att erinra om att enligt lagförslaget i propositionen programkanalen skall vidaresändas i det skick den kommer från Finland och att eventuell redigering alltså får ske i Finland. Möjlighet kommer således att finnas att låta kanalen innehålla även ett programutbud som riktar sig till svensktalande. Någon inskränkning i rätten att sända sådana program får inte ställas upp som villkor för sändningsrätten, enligt förslaget i proposifionen. Utskottet biträder lagförslaget i detta avseende. Motionens syfte är alltså tillgodosett. Den påkallar inte någon riksdagens åtgärd i här aktuell del (yrkande 3).

Av det föregående framgår att det enligt regeringens förslag kommer att bli möjligt att vidaresända även svenska program som sänds av Oy Yleisradio Ab. Någon garanti finns emellerfid inte för att så kommer att bli fallet. Inte minst med hänsyn härtill är det av stor vikt att de finska programmen svensktextas före vidaresändningen till Sverige. Detta är möjligt i de fall programmen inte sänds direkt. Om programmen svensktextades, skulle man nå flera syften; dels skulle de finlandssvenskar som bor i det aktuella området - och som enligt SCB:s befolkningsregister är fier än de finskspråkiga finländarna - få en service, dels skulle tvåspråkigheten främjas i den Sverige-finska befolkningsgruppen.

Utskottet anser med hänvisning till det anförda att icke direktsända program i så stor utsträckning som möjligt bör förses med svensk text. Riksdagen bör med anledning av motion 225 (m) i här aktuell del (yrkande 2) som sin mening ge regeringen detta till känna.

Utskottets ställningstagande står i god överensstämmelse med det synsätt som redovisas i den i det föregående behandlade mofionen 222 (c), såvitt däri behandlas frågan om ett programutbud på svenska.

Övrigt

Utskottet tillstyrker förslaget om lag om ändring i radiolagen, dock att ändringen bör träda i kraft samtidigt med lagen om rundradiosändning av finländska televisionsprogram eller således den 1 februari 1986.


 


Hemställan                                                                  KrU 1985/86:12

Utskottet hemställer

1.   beträffande avslag på proposition 1985/86:54 att riksdagen avslår motion 1985/86:224,

2.   beträffande frågan om lagstiftningen skall vara permanent

att riksdagen med avslag på motion 1985/86:222 yrkande 1 i motsva­rande del antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om rundradiosändning av finländska televisionsprogram såvitt avser 1 § och ikraftträdandebestämmelsen med den ändringen att ikraftträdan­detidpunkten bestäms till den 1 februari 1986,

3.   beträffande rätt att sända program på svenska att riksdagen avslår mofion 1985/86:222 yrkande 3,

4.   beträffande/ragart om rätt att sända vbsa program som produce­rats av Oy Mainos-TV-Reklam Ab

att riksdagen med avslag på mofion 1985/86:222 yrkande 1 i motsva­rande del antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om rundradiosändning av finländska televionsprogram såvitt avser 2 §,

5.            beträffande frågan om förbud mot kommersiell reklam

att riksdagen med avslag på motion 1985/86:223 antar det i propositio­nen framlagda förslaget till lag om rundradiosändning av finländska televisionsprogram såvitt avser 4 §,

6.            beträffande lagförslaget i övrigt

att riksdagen antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om rundradiosändning av finländska televisionsprogram i den mån försla­get ej omfattas av vad utskottet hemställt ovan,

7.            beträffande radiolagen

att riksdagen antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i radiolagen (1966:755) med den ändringen att ikraftträdande-fidpunkten bestäms till den 1 februari 1986,

8.            beträffande kostnadsberäkning

att riksdagen avslår mofion 1985/86:225 yrkande 1,

9.         beträffande utredning om sändningar även i andra områden än
Storstockholmsområdet

att riksdagen avslår motion 1985/86:222 yrkande 2,

10.            beträffande textning på svenska

att riksdagen med anledning av motion 1985/86:225 yrkande 2 som sin mening ger regeringen till känna vad utskottet anfört.

Stockholm den 10 december 1985

På kulturutskottets vägnar

Ingrid Sundberg

Närvarande: Ingrid Sundberg (m), Ing-Marie Hansson (s), Catarina Rön-nung (s), Maja Bäckström (s), Berit Oscarsson (s), Anders Nilsson (s), Sylvia Pettersson (s), Margareta Mörck (fp), Gunnel Liljegren (m), Torgny Larsson (s), Kersfin Göthberg (c), Alexander Chrisopoulos (vpk), Lars Ahlström (m), Jan Hyttring (c) och Ingela Mårtensson (fp).


 


Reservationer                                                 KrU 1985/86:12

1. Frågan om lagstiftningen skall vara permanent (mom. 2)

Kerstin Göthberg och Jan Hyttring (båda c) anser

dels att den del av utskottets yttrande som på s. 5 börjar "Enligt utskottets" och slutar "februari 1986" bort ha följande lydelse:

I motsats till vad som föreslås i proposifionen bör enligt utskottets mening lagstiftningen inte tidsbegränsas. Betydande osäkerhet råder nämligen om huruvida försöket med Tele-X kommit i gång vid utgången av år 1987 och om programinnehållet i satellitsändningarna i praktiken kan ersätta de mark­sändningar med finländskt programinnehåll som enligt propositionen då skall upphöra.

Utskottet fillstyrker således mofion 222 i aktuell del (yrkande 1 delvis). Den föreslagna lagen om rundradiosändning av finländska televisionspro­gram bör träda i kraft den 1 februari 1986.

deb att utskottets hemställan under 2 bort ha följande lydelse:

2. beträffande frågan om lagstiftningen skall vara permanent att riksdagen med bifall till motion 1985/86:222 yrkande 1 i motsvaran­de del antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om rundradiosändning av finländska televisionsprogram såvitt avser 1 § och ikraftträdandebestämmelsen med den ändringen att paragrafen och nämnda bestämmelse erhåller följande som Reservanternas förslag betecknade lydelse:

Regeringens förslag                      Reservanternas förslag

1§ Regeringen får för tiden intill ut-        Regeringen  får  medge  rätt  till gången av år 1987 medge rätt till     rundradiosändning från radiosända-rundradiosändning från radiosända-   ' re  av  televisionsprogram  i  radio-re  av televisionsprogram  i  radio-     eller trådsändning från Finland eller trådsändning från Finland.

Denna lag träder i kraft den 1        Denna lag träder i kraft den 1

januari 1986 och gäller till utgången     februari 1986. av år 1987.

2. Frågan om förbud mot kommersiell reklam (mom. 5)

Ingrid Sundberg, Gunnel Liljegren och Lars Ahlström (alla m) anser

dels att den del av utskottets yttrande som på s. 6 börjar "Mofionärerna bakom" och slutar "utskottet motionen" bort ha följande lydelse:

Mofionärerna bakom mofion 223 (m) vill att den sålunda föreslagna möjligheten att förbjuda kommersiell reklam skall tas bort. Enligt utskottets mening finns det inte anledning för Sverige att förbjuda kommersiell reklam i den programkanal som överförs från Finland. Utskottet ser inga principiella hinder för sådan reklam, eftersom utskottet anser att sådan reklam bör vara tillåten även i svensk TV. Därtill kommer att reklam skulle underiätta finansieringen av programkanalen.


 


deb att utskottets hemställan under 5 bort ha följande lydelse:   KrU 1985/86:12

5. beträffande frågan om förbud mot kommersiell reklam att riksdagen med bifall till motion 1985/86:223 antar det i propositio­nen framlagda förslaget till lag om rundradiosändning av finländska televisionsprogram såvitt avser 4 § med den ändringen att paragrafen erhåller följande som Reservanternas förslag betecknade lydelse:

Regeringens förslag                      Reservanternas förslag

Ett sändningstillstånd får förenas Ett sändningstillstånd får förenas

med särskilda villkor. Dessa får avse med särskilda villkor. Dessa får avse

vilka radiosändare som får användas vilka radiosändare som får användas

och sändningens räckvidd ävensom och sändningens räckvidd ävensom

programverksamhetens omfattning programverksamhetens omfattning.
och förbud tnot kommersiell reklam.

3. Utredning om sändningar även i andra områden än
Storstockholmsområdet (mom. 9)

Kerstin Göthberg och Jan Hyttring (båda c) anser

dels att den del av utskottets yttrande som på s. 5 börjar "Utskottet kan" och slutar "(yrkande 2)" bort ha följande lydelse:

Enligt föreliggande planer kommer det att finnas två samnordiska TV-kanaler i Tele-X-projektet. Dessa kanaler kan enligt utskottets mening inte ersätta direkta markbundna finländska TV-sändningar till de områden i Sverige som har många finsktalande invånare.

Utskottet har i det föregående (res. 1) tillstyrkt att lagstiftningen inte tidsbegränsas. Mot denna bakgrund och med hänsyn till programinnehållet i den försöksverksamhet med satellitsändningar via Tele-X som skall genom­föras tillstyrker utskottet mofion 222 i här aktuell del (yrkande 2).

dels att utskottets hemställan under 9 bort ha följande lydelse:

9. beträffande utredning om sändningar även i andra områden än Storstockholmsområdet

att riksdagen med bifall till motion 1985/86:222 yrkande 2 som sin mening ger regeringen till känna vad utskottet anfört,

4. Textning på svenska (mom. 10)

Ing-Marie Hansson, Catarina Rönnung, Maja Bäckström, Berit Oscarsson, Anders Nilsson, Sylvia Pettersson och Torgny Larsson (alla s) anser

dels att den del av utskottets yttrande på s. 6 som börjar "Av det" och slutar "på svenska" bort ha följande lydelse:

En fråga, som har nära samband med den nyss behandlade, tas upp i motion 225 (m). I motionen förordas att icke direktsända program skall förses med svensk text.

Som ovan anförts skall den finländska programkanalen vidaresändas i det skick den kommer från Finland och eventuell redigering får alltså ske i


 


Finland. Den svenska riksdagen bör därför inte uttala sig i textningsfrågan.     KrU 1985/86:12 Utskottet avstyrker således motion 225 i motsvarande del (yrkande 2).

deb att utskottets hemställan under 10 bort ha följande lydelse: 10. beträffande textning på svenska att riksdagen avslår motion 1985/86:225 yrkande 2.

Särskilt yttrande

Frågan om lagstiftningen skall vara permanent (mom. 2)

Ingrid Sundberg, Gunnel Liljegren och Lars Ahlström (alla m) anför:

Betydande osäkerhet råder om försöket med Tele-X kommit i gång vid utgången av år 1987 och om programinnehållet i satellitsändningarna i praktiken kan ersätta de marksändningar med finländskt programinnehåll som enligt proposifionen då skall upphöra. Utskottet utgår därför från att regeringen i god tid före utgången av den föreslagna lagens giltighetstid överväger behovet av en förlängning av denna och framlägger erforderliga förslag för riksdagen.


10


 


Propositionens lagförslag (1 och 2) vilka tillstyrkts av     KrU 1985/86:12 utskottet med ändring av ikraftträdandetidpunkten       S''-

1    Förslag till

Lag om ändring i radiolagen (1966: 755)

Härigenom föreskrivs att 5 § radiolagen (1966:755)' skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

5f

De företag som regeringen bestämmer (programföretag) ha rätt att sända radioprogram i rundradiosändning från sändare här i landet.

Varje programföretag avgör ensamt vilka radioprogram som skola före­komma i rundradiosändning som företaget anordnar. Härvid skall pro­gramföretaget iakttaga bestämmelserna i 6 § och 7 § andra stycket.

Radioprogram i rundradiosändning som har upptagits trådlöst på cen­tralantennanläggning fär utan särskilt tillstånd sändas vidare till mottagare inom fastighet som är ansluten till anläggningen.

Om rätt att sända ljudradioprogram i vissa lokala rundradiosändningar från radiosändare finns särskilda förskrifter i närradiolagen (1982:459).

Om rätt att sända radiotidningar finns förskrifter i lagen (1981:508) om radiotidningar.

Om rätt att sända program i lokala rundradiosändningar från trådsändare finns särskilda förskrifter i lagen (1985:677) om lokala kabelsändningar.

Om rätt att från radiosändare sända vidare televisionsprogram i radio- eller trådsändning från Fin­land finns särskilda föreskrifter i la­gen (1985:000) om rundradio­sändning av finländska televisions­program.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986.


' Lagen omtryckt 1972: 240. - Senaste lydelse 1985:676


11


 


2    Förslag till                                                                                 KrU 1985/86:12

Bil

Lag om rundradiosändning av finländska televisionsprogram Härigenom föreskrivs följande.

1 § Regeringen får för tiden intill utgången av år 1987 medge rätt till
rundradiosändning från radiosändare av televisionsprogram i radio- eller
trådsändning från Finland.

Med rundradiosändning, radiosändning och trådsändning förstås det­samma som i radiolagen (1966:755).

2  § Sändningen skall bestå av vidaresändning av program som samtidigt sänds eller kort tid dessförinnan har sänts i Finland av Oy Yleisradio Ab.

3  § För sändningen gäller inte 6 och 7 §§ radiolagen (1966:755) och ej heller radioansvarighetslagen (1966:756).

4  § Ett sändningstillstånd får förenas med särskilda villkor. Dessa får avse vilka radiosändare som får användas och sändningens räckvidd även­som programverksamhetens omfattning och förbud mot kommersiell re­klam.

5  § Sändningstillståndet får återkallas, om tillståndshavaren bryter mot villkor som avser förbud mot reklam.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986 och gäller till utgången av år 1987.

gotab   Stockholm 1985 83803                                                                                                                              12