Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Bostadsutskottets betänkande 1985/86:5

om ändring i byggnadsstadgan - skyddsanordningar på tak (prop. 1985/86:44)


m

BoU

1985/86:5


Propositionen

Regeringen har i proposition 1985/86:44 (bostadsdepartementet) föreslagit riksdagen att anta det inom bostadsdepartementet upprättade förslaget till lag om ändring i byggnadsstadgan (1959:612).

Förslaget innebär att bestämmelserna om skyddsanordningar på tak vid ny- och ombyggnad blir tillämpliga på alla byggnader.

Lagförslaget har som bilaga fogats till detta betänkande.

Motionen

I detta betänkande behandlas den med anledning av propositionen väckta motion 1985/86:128 av Kjell A. Mattsson m.fl. (c) vari hemställs att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningsföreskrifternas utfärdande.

Utskottet

I propositionen framhålls att det i förslaget till ny plan- och bygglag (PBL) har lagts fram förslag till bestämmelser som är avsedda att ge utrymme för en enligt bostadsministern starkt motiverad skärpning av kraven i fråga om anordningar till skydd mot olyckor genom fall från tak. Enligt propositionen anses en skärpning av de nämnda kraven så angelägen att den bör genomföras redan nu, utan att PBL avvaktas.

I fråga om ny- och ombyggnader innebär de förordade ändringarna i korthet följande. Alla byggnader skall, oavsett höjd och utförande, i den mån det behövs, vara försedda med anordningar som skyddar mot olyckor genom fall från tak. Enligt förslaget ankommer det på planverket att meddela föreskrifter om när sådana skyddsanordningar behövs. I dag gäller bestämmelserna endast för byggnader med en viss höjd eller om vissa anordningar finns på taket.

När det gäller de krav. som enligt byggnadsstadgan kan ställas på vissa befintliga byggnader innebär varken nu föreliggande förslag eller PBL-förslaget någon ändring i sak i förhållande till dagens ordning.

Förslaget i propositionen har inte i sig mött några invändningar. Däremot framförs i motion 128 (c) att de till lagstiftningen hörande föreskrifterna bör föreligga innan riksdagen fattar beslut om den föreslagna lagändringen.

1 Riksdagen 1985/86.19saml. NrS


Enligt motionärerna är lagstiftningen ett bra exempel på hur riksdagen fattar      BoU 1985/86:5 ett principiellt beslut som är angeläget, men där utformningen av de till lagstiftningen hörande föreskrifterna sedan kan komma att uppfattas som alltför rigorösa.

Om behovet av att åstadkomma ett bättre skydd vid takarbeten torde enighet föreligga. Utskottet kan också konstatera att den föreslagna skärpningen av byggnadsstadgans regler om skyddsanordningar på tak inte har mött några invändningar i sak. Förslaget till lag om ändring i byggnads­stadgan tillstyrks.

De i motion 128 (c) resta invändningarna avser de till lagparagrafen erforderliga tillämpningsföreskrifterna.

Enligt motionärernas mening bör tillämpningsföreskrifterna föreligga innan riksdagen fattar sitt beslut. Utskottet har tagit del av det förslag till tillämpningsföreskrifter rörande skyddsanordningar på tak som statens planverk förelagt regeringen. Förslaget i motionen får sålunda anses i rimlig grad tillgodosett. Motion 128 (c) avstyrks med hänvisning till det anförda.

Hemställan

Utskottet hemställer

1.             beträffande lag om ändring i byggnadsstadgan

att riksdagen antar det vid proposition 1985/86:44 fogade lagförslaget,

2.          beträffande tillämpningsföreskrifterna
att riksdagen avslår motion 1985/86:128.

Stockholm den 28 november 1985

På bostadsutskottets vägnar

Kjell A. Mattsson

Närvarande: Kjell A. Mattsson (c), Oskar Lindkvist (s), Rolf Dahlberg (m), Magnus Persson (s), Erling Bager (fp), Lennart Nilsson (s), Margareta Palmqvist (s), Karl-Göran Biörsmark (fp), Bertil Danielsson (m), Rune Evensson (s), Birgitta Hambraeus (c), Tore Claeson (vpk), Nils Nordh (s), Margareta Gärd (m) och Britta Sundin (s).

Särskilt yttrande

Kjell A. Mattsson och Birgitta Hambraeus (båda c) anför:

Vi har i motion 128 (c) hävdat att föreskrifterna till den nu föreslagna ändringen i byggnadsstadgan bör föreligga innan riksdagen fattar sitt beslut. Som anförs i betänkandet har utskottet kunnat ta del av planverkets förslag till föreskrifter i anslutning till behandhngen av ärendet. Just i detta fall har alltså den av oss förespråkade beslutsordningen kunnat tillämpas. Vi har mot bakgrund härav avstått firån att yrka bifall till den aktuella motionen (c).


 


Vår principiella kritik mot att lagförslagen ges en sådan utformning att det BoU 1985/86:5 är tillämpningsföreskrifterna som kommer- att bli helt styrande för den slutliga tillämpningen står dock fast. Som framhålls i motion 128 (c) får inte den situationen uppstå att riksdagen antar ett principiellt utformat lagförslag som sedan genom tillämpningsföreskrifternas utformning kommer att upp­fattas som alltför rigoröst. Hithörande frågor kommer därför även fortsätt­ningsvis att få uppmärksammas, t. ex. i det fortsatta arbetet med en ny plan-och bygglag (PBL).


 


Vid propositionen fogat och av utskottet tillstyrkt BoU 1985/86:5

Bil. Förslag till

Lag om ändring i byggnadsstadgan (1959: 612)

Härigenom föreskrivs att 45 och 82 §§ byggnadsstadgan (1959:612)' skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

45 §
Byggnad skall, i den mån det er-
   Byggnader skall, i den män det

fordras, \ara försedd med anord-      behövs, vara försedda med anord­
ning för uppstigning på taket.
       ningar för uppstigning på taket och

anordningar som skyddar mot olyc­kor genom fall från taket.

Där så erfordras skall härjämte finnas anordning för uppstigning på skorsten.

Uppgår byggnads höjd över när­mast kringliggande mark på någon punkt till åtta meter eller finnes på taket lanternin, ljusbrunn eller lik­nande, skall byggnaden, där det icke av särskild orsak kan anses obehövligt, vara försedd med an­ordningar till skydd mot olycksfall genom nedstörtning från taket.

82 §
Bestämmelserna i 45 § första och
  Bestämmelserna   i   45 §   första

tredje styckena skola gälla även i stycket om anordningar för upp-fråga om byggnad, som uppförts el- stigning på tak skall gälla även i ler för vilken byggnadslov beviljats fråga om byggnader som har upp­före nya stadgans ikraftträdande.        förts eller för vilka byggnadslov har

beviljats före den I juli 1960. Upp­går en sådan byggnads höjd över närmast kringliggande mark på nå­gon punkt till åtta meter eller finns på taket lanternin, Ijushrunn eller liknande, skall byggnaden dessut­om, där det inte av särskild orsak kan anses obehövligt, vara försedd med anordningar till skydd mot olycksfall genom nedstörtning från taket.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986. 45 § i dess äldre lydelse skall dock tillämpas i fråga om byggnadsföretag för vilka byggnadslov har sökts före ikraftträdandet.

' Stadgan omtryckt 1981:873. gotab   Stockholm 1985 83714