Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Skatteutskottets betänkande

1984/85:64

om beskattningen av statens bostadsfinansieringsaktiebolag m.m. (prop. 1984/85:150 Bil 1:6)

Sammanfattning

Proposifionen innehåller, i vad den hänvisats till skatteutskottet, förslag om att riksdagen skall anta ett vid propositionen fogat författningsförslag av följande lydelse.

4    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt

Härigenom föreskrivs att 2 S 8 mom. lagen (1947:576) om statlig in­komstskatt' skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

2 S

8 utom.- Har en kooperativ förening av vinslen av sin kooperativa verksamhet lämnat rabatt eller pristillägg i förhållande till gjorda köp eller försäljningar, medges avdrag för denna utdelning.

En kooperativ förening, vars huvudsakliga verksamhet avser rörelse, har också räll till avdrag för utdelning som lämnas i förhållande till inbe­talda insatser enligt lagen (1951:308) om ekonomiska föreningar. I fråga om andra insatser än förlagsinsatser medges emellertid inte avdrag till den del det utdelade beloppet tillfaller någon som enligt 7 S 8 mom. inte är skaitskyldig för utdelningen. Avser denna del av utdelningen högst 10 procent av utdelningen på annal än förlagsinsatser är dock utdelningen i sin helhet avdragsgill.

Är en ekonomisk förening direkt eller indirekt centralorganisation för kooperativa föreningar, vilkas verksamhet huvudsakligen avser rörelse, har centralorganisationen - även om den inte är kooperativ enligt tionde-tolfte styckena nedan - rätt lill avdrag för utdelning på förlagsinsatser. Om centralorganisationens verksamhet huvudsakligen avser rörelse medges avdrag vid beräkning av inkomst härav. 1 annal fall medges avdrag vid beräkning av inkomst av kapital.

Avdrag för utdelning får göras i endast en förvärvskälla och skall avse del räkenskapsår som utdelningen hänför sig till.

Avdrag medges endast om föreningen visar alt förutsättningar för avdrag föreligger. Yrkande om avdrag skall göras på särskild blankett enligt for­mulär som riksskatteverket fastställer.

Sparbank får göra avdrag för bidrag till sparbankernas säkerhetskassa.

Sparbankernas säkerhetskassa får göra avdrag för utdelning till sparban­kerna.

' Senaste lydelse av lagens rubrik 1974: 770, ' Senaste Ivdelse 1984: 1061,

1 Riksdagen 1984185. 6 saml. Nr Ö4


SkU 1984/85:64


 


SkU 1984/85:64


Nuvarande lydelse

Sveriges allmänna hypoleksbank och Konungariket Sveriges slads-hypotekskassa får göra avdrag för belopp, som avsatts lill reservfond, i den mån avsättningen är nödvän­dig för alt uppbringa fonden lill etl belopp molsvarande ivå procent av inrällningens skulder.

Hypoteksförening får göra av­drag lör belopp, som avsatts lill re­serv- eller säkerhetsfond, i den mån avsiiltningen är nödvändig för att uppbringa fonden till ett belopp rnötsvarande två och en halv pro­cent av föreningens skulder.


Föreslagen lydelse

Sveriges allmänna hypoleks­bank. Konungariket Sveriges stads-hypotekskassa och Statens Bo-stadsflnansieringsaktieholag får göra avdrag för belopp, som avsatts lill reservfond, i den mån avsätt­ningen är nödvändig för att upp­bringa fonden till etl belopp mot­svarande två procent av inrättning­ens skulder. Hypoteksförening får göra avdrag för belopp, som avsatts lill reserv- eller säkerhelsfond, i den mån avsäilningen är nödvändig för att uppbringa fonden till ett be­lopp motsvarande två och en halv procent av föreningens skulder.

Har reserv- eller säkerhetsfond som avses i åttonde stycket satts ned skall — ont avdrag för fondav-sält/xingen har medgetts - ett be­lopp motsvarande det nedsatta be­loppet tas upp so/n intäkt.


En ekonomisk förening är i beskattningshänseende alt anse såsom ko-operaliv, om den är öppen och i sina angelägenheler lillämpar lika rösträtt.

För all en förening skall anses vara öppen fordras inte bara att den enligt sina stadgar är berättigad att när som helsl anta nya medlemmar, utan också all den faktiskt visar sig villig alt anta lill medlem var och en, som är bosatt inom föreningens verksamhetsområde eller tillhör dess angivna verksamhetskrets, förbinder sig att följa föreningens stadgar och beslut och som därjämte skäligen kan antas komma alt som medlem bidra till förverkligandet av föreningens i stadgarna angivna syfte. Den omständig­heten, att styrelsen eller annat föreningsorgan äger rätt att pröva inträdesansökningarna och avvisa sådana sökande, som inte besitter nu nämnda kvalifikationer för medlemskap, betar inte föreningen dess egen­skap av öppen. 1 det fall alt en förening säljer till utomstående kan den som regel inle utan att förlora sin öppna karaktär vägra att motta som medlem någon som kan visa, all han brukar köpa förnödenheter genom föreningen. Anser föreningens styrelse emellertid, alt vederbörande köpare på grund av rent personliga förhållanden inle kan beviljas medlemskap - i en stor förening, som säljer lill utomstående, är del omöjligt att i varje fall inskrän­ka försäljningen till personer, som skulle vara önskvärda som medlemiTiar - så bör föreningen för att anses såsom öppen ha skyldighet alt i ekono-/niskt hänseende jämställa honom med medlem, del vill säga ge honom samma återbäring på köpta varor som medlem erhåller.

Kooperativa föreningars centralorganisationer är all anse såsom öppna, även om iniräde beviljas blott sådana lokala föreningar, som fyller av centralorganisationen uppställda krav på stadgar, skötsel och ekonomisk soliditet, och även om endast etl enda förelag inom varje område antas såsom medlem. Vad angår kravet på lika /öst/ätt så berövas en centralor­ganisation inte dess kooperativa karaktär, om rösträtten bland dess första-


 


SkU 1984/85:64                                                                       3

handsmedlemmar, föreningarna, utövas efter föreningarnas medlemsantal.

Denna lag träder i kraft den 1 Juli 1985. Bestämmelserna om avdrag för Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag tillämpas första gången vid 1986 års taxering. Bestämmelserna om beskattning vid nedsättning av reserv-eller säkerhetsfond tillämpas första gången vid 1987 års taxering.

Utskottet

Riksdagen fattade år 1984 beslut om ett nytt system för finansiering av bostadslån m. m. (prop. 1983/84; 90, BoU 28, rskr303). Beslutet innefattade bildandet av ett av staten helägt kreditaktiebolag. Bolagets uppgift skulle vara att på den prioriterade kreditmarknaden låna upp de medel som krävs för den statliga bostadslånegivningen. Det nya bolaget - Statens Bostadsfi­nansieringsaktiebolag — börjar sin verksamhet senare i år.

Bolagets verksamhet kommer att ha en liknande karaktär som den verksamhet som bedrivs av Konungariket Sveriges stadshypotekskassa och Sveriges allmänna hypoteksbank. För närvarande kan dessa institutioner bygga upp obeskattade reserver genom avdragsgilla avsättningar till reserv­fond. Avdragsrätten för dessa avsättningar regleras i 2§ 8 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt (SIL). Avdrag får ske så länge fonden inte överstiger 2 % av skulderna.

Det till skatteutskottet remitterade förslaget i propositionen innebär att Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag erhåller samma rätt till avdrag för avsättning till reservfond som tillkommer stadshypotekskassan och hypo-teksbanken. Det innebär att avsättningar till fonden blir avdragsgilla så länge fonden inte överstiger 2 % av bolagets skulder. Samtidigt föreskrivs att medgivet avdrag för avsättning till reservfond eller säkerhetsfond skall återföras fill beskattning i den mån fonden sätts ned, exempelvis i samband med förlusttäckning.

Företrädare för stadshypotekskassan och hypoteksbanken har vid upp­vaktning inför utskottet och i en till utskottet ingiven skrivelse framhållit att någon motsvarighet till den i propositionen föreslagna regeln om återföring till beskattning av reservfondsmedel hittills inte funnits i skattelagstiftningen. Avdraget har för hypoteksinstitutionerna haft karaktären av ett slutligt avdrag vid beskattningen.

I skrivelsen framhålls att reservfonden hos stadshypotekskassan innehåller såväl medel som avsatts före 1943 - när någon skattskyldighet alls inte förelåg - och medel som avsatts därefter och för vilka avdrag erhållits som slutligen också medel för vilka avdrag inte medgivits till följd av den begränsning till 2% av skuldbeloppet som gäller för avdragsrätten. Det anförs också att den nya regeln för hypoteksinstitutionernas del kommer att bli principiellt retroaktiv fill sin verkan. Det förhållandet att särskilda övergångsbestämmelser saknas i förslaget innebär nämligen - sägs det - att


 


SkU 1984/85:64                                                                         4

en återföring till beskattning kommer att ske när reservfondsmedel kommer till användning.

Såvitt utskottet kan bedöma har frågan om beskattning av reservfond för hypoteksinsfitutionernas del praktiskt sett en begränsad betydelse. I en eventuell förlustsituation, då reservfonden behöver tas i anspråk, torde -vilket också framhålls i skrivelsen - regelmässigt föreligga en skattemässigt avdragsgill förlust som neutraliserar i vart fall den omedelbara effekten av återföringen. I de fall då reserv- eller säkerhetsfonden består av såväl beskattade som obeskattade medel torde företaget ha möjlighet att självt välja vilken del av fonden som skall sättas ned och på så sätt påverka skatteresultatet.

Utskottet har emellertid förståelse för de i skrivelsen framförda argumen­ten. Från kreditvärdighetssynpunkt måste det vara av betydelse för hypotek­sinstitutionerna att de kan redovisa de reservfonder de hittills byggt upp som beskattat eget kapital och inte som en i princip obeskattad reserv.

Med hänsyn härtill anser utskottet sig böra så till vida tillstyrka framställ-i ningen, att bestämmelserna om beskattning vid nedsättning av reserv- eller säkerhetsfond endast blir fillämpliga i fråga om fondavsättningar som hänför sig till 1986 års taxering eller senare. Det betyder att hypoteksinstitutionerna behöver tillämpa de nya reglerna bara i fråga om avsättningar som äger rum efter ikraftträdandet. Syftet med framställningen torde härigenom vara i huvudsak fillgodosett. Utskottets ställningstagande föranleder ett tillägg fill övergångsbestämmelserna.

Med det anförda hemställer utskottet

att riksdagen med anledning av proposition 1984/85:150 i vad propositionen hänvisats till skatteutskottet antar det vid proposi­tionen fogade förslaget fill lag om ändring i lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt med den ändringen att övergångsbestämmel­serna erhåller följande såsom utskottets förslag betecknade ly­delse:

Regeringens förslag                                           Utskottets förslag

Denna lag träder i kraft den 1 juli Denna lag träder i kraft den 1 juli
1985. Bestämmelserna om avdrag
1985. Bestämmelserna om avdrag
för Statens Bostadsfinansieringsak-
för Statens Bostadsfinansieringsak­
tiebolag tillämpas första gången vid
tiebolag tillämpas första gången vid
1986 års taxering. Bestämmelserna
1986 års taxering. Bestämmelserna
om beskattning vid nedsättning av
om beskattning vid nedsättning av
reserv- eller säkerhetsfond fillämpas
reserv- eller säkerhetsfond tillämpas


 


SkU 1984/85:64

första gången vid 1987 års taxering.      första gången vid 1987 års taxering

och gäller för fondavsättningar som hänför sig till 1986 års taxering eller senare.

Stockholm den 21 maj 1985

På skatteutskottets vägnar RUNE CARLSTEIN

Närvarande: Rune Carlstein (s). Stig Josefson (c), förste vice talman Ingegerd Troedsson (m), Olle Westberg (s), Bo Lundgren (m), Bo Forslund (s), Egon Jacobsson (s), Karl Björzén (m), Kjell Johansson (fp), Anita Johansson (s), Lars Hedfors (s), Ewy Möller (m), Bruno Poromaa (s), Karl-Anders Petersson (c) och Torgny Larsson (s).