Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Skatteutskottets betänkande

1984/85:21

om beskattning vid anställdas förvärv av aktier i vissa fall, m.m. (prop. 1984/85:80)

Sammanfattning

I propositionen behandlas bl. a. frågan om skattefrihet i vissa fall för anställdas förvärv av aktier i bolag där de är anställda eller i bolag som ingår i samma koncern.

I reservationen från (m), (c) och (fp) yrkas att skattefriheten skall gälla utan annan begränsning än den som innebär all förvärvet skett på samma villkor som för utomstående.

Propositionen

Regeringen (finansdepartementet) föreslår i proposition 1984/85:80 att riksdagen antar vid propositionen fogade förslag lill

1.   lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370),

2.   lag om ändring i taxeringslagen (1956:623),

3.   lag om ändring i skatteregisterlagen (1980:343).

I propositionen föreslås bestämmelser som i vissa fall undantar anställdas förvärv av aktier i det bolag där de är anställda från beskattning som löneförmån. Enligl förslaget blir undantagsregeln tillämplig under förulsäll­ning att en anställds förvärv skett på samma villkor som gällt för allmänheten och de anställdas aktieförvärv tillsammans med förvärv som görs av aktieägare i bolaget inte avser mer än 20 % av del totala anlalet utbjudna aktier. Dessutom föreslås all undantagsregeln inte skall gälla för anställda som köpt aktier för mer än 30 000 kr. En annan förutsättning för all de nya bestämmelserna skall bli tillämpliga är enligl förslaget all aktierna i bolaget vid liden för aktieförsäljningen inte är noterade på Stockholms fondbörs eller är föremål för handel på den s. k. OTC-marknaden.

De nya reglerna föreslås bli tillämpliga redan vid 1984 års taxering.

I propositionen föreslås också ändrade regler som skall göra det möjligt för s. k. äkta bostadsförelag att fullgöra sin kontrolluppgiftsskyldighel genom att lämna uppgifter på ADB-medium. Dessa nya regler skall enligt förslaget träda i kraft den 1 januari 1985.

I propositionen föreslås en ändring i 7 § skalteregisierlagen. En ändring i

samma lagrum föreslås i den till skalteulskoltet hänvisade propositionen

1984/85:18 om statlig fastighetsskatt. Den författningsmässiga regleringen av

nämnda lagrum  bör ske i samband med behandlingen av sistnämnda

1 Riksdagen 1984/85. ösaml. Nr 21

Rättelse: S. 1, rad 5 Står: (fp) Rättat till: (m), (c) och (fp) Raderna 5-7 Slår:
begränsningar------------------------------------------- skattefriheten. Rättat till: annan begränsning        utom­
stående.


SkU 1984/85:21


SkU 1984/85:21                                                                       2

proposition. Lagförslaget har därför uteslutits ur den nu aktuella propositio­nens förslag till författningstext.

I övrigt har lagförslagen följande lydelse.

1    Förslag tiil

Lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370)

Härigenom föreskrivs i fråga om kommunalskattelagen (1928: 370) dels att 32 § 3 mom. skall ha nedan angivna lydelse, dels att i anvisningarna till 32 S skall införas en ny punkt, 3 a, av nedan angivna lydelse.

Nuvarande Ivdelse                       Föreslagen Ivdelse

32 S

3 mom.' Såsom intäkt upplages icke vad som av staten anvisats lill bestridande -av särskilda, med vissa tjänster eller uppdrag förenade kostna­der, såsom:

utlandstillägg och därmed likstiillda förmåner för utom riket stationerad personal vid utrikesförvaltningen eller i svensk biståndsverksamhet;

förvallningskosinadsbidrag och anslag till andra expenser;

ä stat uppförd häst- och bätlega:

lill beställningshavare vid armén utgående hustgottgörelse för egna tjänstehäslar;

resekostnads- och trakiamentsersättning;

kostnadsersättning för värd av person i enskilt familjehem;

ägande i följd härav skattskyldig icke göra avdrag för underskott, som kan uppkomma därigenom, alt sålunda anvisat anslag icke förslår lill täckande av därmed avsedda utgifter.

Bestämmelserna i första stycket tillämpas även pä motsvarande kost­nadsersättning som anvisats av kommun eller som bekostas av Nordiska ministerrådet i samband med arbete inom ramen för del nordiska ijänste-mannautbytet. Bestämmelserna tillämpas vidare - i den omfattning som anges i punkt 7 tjärde stycket av anvisningarna - pä kostnadsersättningar som anvisats av styrelsen för Stockholms internationella fiedsforsknings-insiitut (SIPRI) till sådtin på bestämd tid kontraktsanställd forskare vid SIPRI som är utländsk medborgare och som vid tidpunkten för anställning­en hos SIPRI inte är bosatt i Sverige. Riksskatteverket får också, när skäl föreligger, förklara att reglerna i första stycket skall tillämpas pä motsva­rande ersättning, som anvisats av annan offentlig institution. Sådant beslut får, när omständigheterna föranleder det. återkallas av riksskatteverket. Mot beslut, som riksskatteverket meddelat enligt delta stycke, får talan inte föras.

Förmånen av fri sjukvård eller fri landvård, så ock av fri grupplivförsäk­ring upplages icke såsom inläkt, oavsett om förmånen åtnjutits på grund av statlig eller på grund av kommunal eller enskild tjänst. Har sådan förmån ätnjuiiis på grund av enskild tjänst och utgått efter väsentligt förmånligare grunder än som gälla för befattningshavare i statens tjänst, skall dock förmånen upptagas såsom intäkt lill den del den utgått efter förmånligare grunder än de för nämnda befattningshavare gällande. Förmån av fri

' Senaste lydelse 1983:446.


 


SkU 1984/85:21                                                                   3

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

gruppsjukförsäkring enligl grunder som fastställts i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens huvudorganisationer upptages ej såsom intäkt.

Såsom intäkt upplages ej heller förmån av mindre värde, som utgått i annat än penningar, därest förmånen kan antagas icke vara avsedd att utgöra direkt vederlag för utfört arbete.

För vissa av de fäll då en anställd i ett aktiebolag förvärvat aktier i bolaget eller i ett bolag, som ingår i samma kcmcern som bolaget, finns särskilda bestämmelser i punkt 3 a av anvisningarna.

Anvisningar

till 32 §

3 a. Har en anställd i ett aktiebo­lag Jorvärvat aktier i bolaget eller i ell bolag, som ingår i samma kon­cern som bedaget. tdl ett pris som understiger marknadsvärdet skall skillnadsheloppel inte tas upp som intäkt om

1.    aktier på grund av samtidigt erbjudande har förvärvats även av andra än btdagets anställda och aktieägare samt anställda och ak­tieägare i annat bolag, som ingår i samma koncern som bolaget, på samma villkor som gällt för de un-siäUda.

2.    under 1 nämnda anställdas och aktieägares sammanlagda ak­tieförvärv inte har överstigit tjugo procent av det totala antalet ut­bjudna aktier.

3.                                                    den anställde därvid inte har
förvärvat aktier jör ett belopp som
överstiger 30000 kronor.

Vid beräkning enligt förslå stycket 2 medräknas även aktier be­träffande vilka en aktieägare avytt­rat sin företrädesrätt att förvärva aktier till andra än de anställda och aktieägarna.

Bestämmelserna i denna anvis­ningspunkt gäller inte om aktierna vid tiden för de anställdas fttrvärv är inregistrerade vid Stockholms fondbörs eller är föremål Jör handel enligt ett avtal som boiaget luir träffat med en svensk Jöndkornmis-

1* Riksdagen 1984/85. ösaml. Nr21


 


SkU 1984/85:21                                                                      4

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

sionär med skyldighet för denne att på begäran av envar ange kurser på aktierna och till dessa kurser köpa och sälja sådana aktier.

Vid tillämpning av denna anvis­ningspunkt jämställs styrelseleda-mot och styrelsesupplcant med an­ställd.

Denna lag träder i kraft dagen efter den diig dä lagen enligt uppgift pä den har kommit ut från trycket i Svensk förfaiiningssamling och tillämpas första gången vid 1984 års taxering.


 


SkU 1984/85:21                                                                   5

2    Förslag till

Lag om ändring i taxeringslagen (1956:623)

Härigenom föreskrivs att 42 § 4 mom. taxeringslagen (1956:623)' skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande Ivdelse


Föreslagen lydelse


42 S


4 mom.- Uppgift enligt I mom. och 3 mom. första stycket sktrll utan anmaning avlämnas senast den 15 februari under taxeringsåret till den lokala skattemyndighet inom vilkens verksamhetsområde för­eningens eller bolagels fastighet är belägen. Uppgiften skall avfattas på blankett enligt fastställt formulär el­ler på sätt som skattechefen be­stämmer.

4 mom. Uppgift enligt I mom. och 3 mom. första stycket skall ulan anmaning avlämnas senast den 15 februari under taxeringsåret. Uppgiften skall lämnas till den lo­kala skitllemyndighel inom vilkens verksamhetsområde föreningens el­ler bolagels fastighet är belägen och avfattas på blankett enligl fastställt formuliir eller på säll som skatte­chefen bestämmer.

Riksskalteverkel får på ansökan av uppgiflsskyldig medge undanlag från bestämmelserna i Jörsla stycket andra meningen. Riksskal-leverkels beslut får inte överklagas.

Den som enligl första stycket har all lämna uppgift utan anmaning skall senast den 8 februari under taxeringsåret underrätta varje medlem eller delägare om innehållet i uppgiften i vad den angår honom.

i

Denna lag Iräder i kraft den I januari 1985.

' Lagen omtryckt 1971:.399.

Senaste Ivdelse av lagens rubrik 1974: 773.

- Senaste lydelse 1983: 1045.


 


SkU 1984/85:21                                                                       6

Motionerna

1984/85:241 av Olle Östrand (s)

I motionen yrkas att riksdagen beslutar att anställdas aktieförvärv generellt undantas från förmånsbeskaltning och beskattas enligt gällande regler när aktierna realiseras.

1984/85:242 av Stig Josefson m.fl. (c)

I motionen yrkas alt riksdagen med ändring av propositionen beslutar att de vid propositionen fogade lagförslagen skall antas med den ändringen att orden "tjugo procent" byts ut mol "trettio procent".

1984/85:243 av Kjell Johansson m. fl. (fp) I motionen yrkas

1.   all riksdagen beslutar att i förslaget till lag om ändring i kommunalskat­telagen (1928:370) 32 § 3 mom. sista stycket orden "vissa av" utgår,

2.   att riksdagen beslutar att i anvisningarna lill 32 § punkt 3 a första stycket punkt 2 och 3 samt andra och tredje styckena utgår,

3.   all riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av generella stimulanser och klara skatteregler för andel i vinstsystem.

1984/85:244 av Knut Wachtmeister m. fl. (m) I motionen yrkas

1. all riksdagen beslutar att om en anställd i ett aktiebolag förvärvat aktier
i bolaget eller i ett bolag som ingår i samma koncern lill ett pris som
understiger marknadsvärdet skall skillnadsbeloppet inte las upp som inläkt
för den del av den anställdes förvärv som understiger 2 basbelopp,

2. att riksdagen beslutar att förslaget om att de anställda tillsammans med
aktieägare i bolaget inte fär ha köpt mer än 20 % av del totala antalet
utbjudna aktier avslås.

Skrivelse

Med anledning av propositionen har skrivelse inkommit från Svea Invest Aktiebolag.

Utskottet

Under de senasle åren har ett betydande antal aktiebolag introducerats på Stockholms fondbörs och den nya särskilda marknaden för aktier i små och medelstora företag, den s. k. OTC-marknaden. Ett vanligt förekommande inslag i de aktieförsäljningar som föregått sådana introduktioner har varit, att de anställda i bolagen fåll tillfälle all förvärva en viss andel av aktierna. Denna aktivitet pä aktiemarknaden har gett upphov till en debatt i fråga om beskatlningskonsekvenserna för de anställda. Företrädare för skalleadmini-


 


SkU 1984/85:21                                                                       7

slrationen har därvid uttalat att förvärv av aktier, som sker lill en kurs understigande marknadsvärdet, enligl gällande regler medför en beskattning som löneförmån för skillnaden mellan marknadsvärdet och förvärvspriset. Den från fiskalt håll hävdade uppfattningen har utsatts för kritik bl. a. i riksdagen.

Inom finansdepartementet har därför gjorts en genomgång av beskalt-ningsfrågan. Resultatet har redovisats i en departementspromemoria (Ds Fi 1984:21).

Förslaget i propositionen, som bygger på denna promemoria, innebär att anställdas förvärv av aktier i det bolag där de är anställda i vissa fall inte skall beskattas som löneförmån. För all undanlagsregeln skall bli tillämplig krävs att förvärvet skett på samma villkor som gällt för allmänheten, att de anställda och aktieägarna tillsammans inte förvärvat mer än 20 % av de försålda aktierna och alt aktierna vid tiden för försäljningen inte varit noterade på Stockholms fondbörs eller föremål för handel på den s. k. OTC-marknaden. Som en ytterligare förutsättning gäller all de anställda inte får ha köpt aktier för mer än 30 000 kr. De nya reglerna skall träda i kraft den 1 januari 1985 och tillämpas redan fr. o. m. 1984 års taxering.

Olle Östrand (s) framhåller i motion 241 all man, genom all beskatta anställda som lill underkurs kunnat förvärva aktier i det bolag där de är anställda, diskriminerar dem i förhållande lill andra som erhållit samma förmån. Om aktierna efter en första uppgång faller i värde så all de måste realiseras lill belopp motsvarande inköpspris eller lägre, kommer de anställda att beskattas för en helt fiktiv inkomst. Delta finner motionären orättvist och han yrkar därför att anställdas aktieförvärv generellt undantas från förmånsbeskaltning.

Liknande synpunkter framförs i motion 243 av Kjell Johansson m. fl. (fp), som anser att förslaget strider mol principen alt orealiserade värdestegringar inte skall beskattas. Motionärerna anser alt skallefrihet för anställdas aktieförvärv bör gälla utan andra förutsättningar än alt förvärvet skett på samma villkor som tillämpats för utomstående personer.

Också Knut Wachtmeister m. fl. (m) anser att de begränsningar som undantagsregeln försetts med är omotiverade. De framhåller i motion 244 alt aktier vid en försäljning alltid blir föremål för realisationsvinstbeskattning och att skatten därvid som regel blir högre ju lägre inköpspriset är. Motionärerna yrkar all skillnaden mellan marknadsvärde och inköpspris skall undantas från beskattning till den del skillnaden understiger 2 basbe­lopp. De begär också all 20-procenlsregeln skall utgå.

I motion 242 av Stig Josefson m.fl. (c) kritiseras också 20-procenlsregeln. Motionärerna anser all man utan risk för något påtagligt missbruk kan sälla gränsen vid 30 %. Genom en sådan utvidgning av undanlagsregeln skulle -menar motionärerna - anställdas aktieförvärv vid marknadsintroduktioner som ägt rum under år 1983, med något enstaka undanlag, undantas från beskattning.


 


SkU 1984/85:21                                                                        8

Förslaget i propositionen skall - som tidigare nämnts - ses mol bakgrund av del stora anlal aklieemissioner med efterföljande börs- eller OTC-inlroduklion som ägt rum under de senaste åren. Av propositionen framgår, att under år 1983 och första halvåret 1984 på Stockholms fondbörs introducerats 26 och på OTC-listan 48 bolag, alt introduktionerna i de flesta fall föregåtts av någon form av utförsäljning - bl. a. lill anställda - av aktier i bolaget och att vid introduktionerna under 1983 de aktiekurser som noterades på börsen eller OTC-listan regelmässigt låg högre än utförsälj­ningspriserna, i några fall flera hundra procent högre. Därefter har aktiekur­serna för flera av de under 1983 introducerade bolagen sjunkit.

Genom all undanta vissa aktieförvärv av anställda från beskattning har man velat undvika all de anställda laxeras för en löneförmån i sådana fall, då en förmånsbeskaltning lill följd av kursfallet framstår som stötande. Man har också velat undvika de komplicerade tillämpnings- och kontrollproblem som en förmänsbeskattning av aktieförvärv till underkurs med nödvändighet för med sig.

Enligt utskottets mening är den i propositionen föreslagna begränsade skattefriheten väl ägnad all tillgodose syftet med propositionen. Utskottet kan inte dela uppfattningen all anställdas aktieförvärv generellt bör undantas från beskattning, då en sådan ordning - som finansministern framhåller -skulle kunna uppfattas som orättvis av alla dem som inte har aktiebolag som arbetsgivare. De begränsningar som knutits till undanlagsregeln har godta­gits av en majoritet av remissinstanserna och av lagrådet. Även utskottet finner begränsningarna lämpligt avvägda. Genom 20-procenlsspärren och en frigräns på 30 000 kr. torde riskerna för alt undantagsregeln kommer all missbrukas ha i huvudsak undanröjts. Eftersom förslaget i propositionen lar sikte på aktieförsäljningar i samband med marknadsintroduktion saknas enligt utskottets mening anledning att låta börs- eller OTC-nolerade aktier omfattas av undanlagsregeln. Vad särskilt angår de börsnoterade aktierna föreligger f. ö. inga svårigheter alt avgöra om ett aktieförvärv inneburit en löneförmån eller ej.

Med del anförda tillstyrker utskottet bifall lill propositionen och avstyrker samtliga nu behandlade motionsyrkanden. Utskottet är inte berett att genom generella skallestimulanser medverka till införandet av individuella vinstan-delssystem och avstyrker följaktligen bifall lill motion 243 även i denna del.

Avslutningsvis vill utskottet erinra om alt de i propositionen föreslagna bestämmelserna endast är avsedda all ge en ram för anställdas aktieförvärv, inom vilken förmånsbeskaltning är utesluten. Av bestämmelserna följer däremot inte att förmånsbeskaltning alltid skall inträda vid aktieförvärv som inte omfattas av reglerna. En översyn av förmånsbeskallningen pågår f. n. inom förmånsbeskallningskommiltén. I samband härmed kan också komma all aktualiseras frågan om och i vad mån förmånsbeskallningen av anställdas aktieförvärv bör bli föremål för förändringar.

Enligt 10 § 4 mom. lagen om statlig inkomstskatt (SIL) kan vid beräkning


 


SkU 1984/85:21                                                                      9

av underlag för tilläggsbelopp (UTB) i vissa fall underskott av kapital kvittas mot löneinkomst. Om en skattskyldig har ådragit sig en skuld i samband med förvärv av aktier i ell fåmansföretag (aktiebolag eller ekonomisk förening), får han således kvitta ett kapilalunderskoll som uppkommit lill följd härav mot löneinkomst från företaget. Reglerna gäller även vid förvärv av aktier vid nyemission.

Svea Invest Aktiebolag framhåller i en till utskottet ingiven skrivelse att bestämmelserna i propositionen avser anställds förvärv av aktier i det bolag där han är anställd eller i annat bolag inom samma koncern. Som bestämmelserna i 10 § 4 mom. SIL är utformade saknar emellertid -framhålls det i skrivelsen - den som är anställd i ett dotterbolag möjlighet att kvitta underskoll, som uppkommit lill följd av förvärv av aktier i moderbola­get, mol lön i dotterbolaget. Svea Invest anser all bärande skäl saknas för all ha en snävare gräns i fråga om aktieförvärv enligl 10 § 4 mom. SIL än när del gäller anställdas aktieförvärv i allmänhet.

Skalteutskotlet vill med anledning härav framhålla att bestämmelsen i sistnämnda lagrum, som tillkommit i syfte alt underlätta startandet och vidareutvecklandet av näringsverksamhet, avser lön från fåmansföretag. Med hänsyn lill att sådan lön lill viss del omfattar avkastning på del i företagel nedlagda kapitalet har det ansetts rimligt att medge kvittning av kapilalun­derskoll lill följd av förvärv av aktier i förelaget mot ijänsteinkomst som den skatiskyldige uppbär från företaget. Att generellt medge sådan kvittningsrätt är enligt utskottets mening inte motiverat.

Utskottet vill emellertid inte bestrida all det undantagsvis kan finnas skäl all medge kvittning av kapilalunderskoll mot Ijänsteinkomst även i andra fall än dem som avses i 10 § 4 mom. SIL. Utskottet förutsätter därför all regeringen uppmärksammar denna fråga.

Mol de delar av propositionen som utskottet inte tagit upp till särskild behandling har utskottet inte funnit anledning lill erinran. Utskottet har inte heller något att erinra mol förfallningsförslagen. Av skäl som redovisats i inledningen till betänkandet framgår, att den författningsmässiga reglering­en av ändringslagen lill skalteregisierlagen bör ske i samband med behand-Hngen av förslaget till fastighetsskatt (prop. 1984/85:18).

Utskottet hemställer

1.         beträffande anställdas förvärv av aktier i vissa fall

att riksdagen med bifall lill proposition 1984/85:80 och med avslag på motionerna 1984/85:244, 1984/85:242,1984/85:243 yrkandena 1 och 2 saml 1984/85:241 antar det vid propositionen fogade förslaget lill lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370),

2.         beträffande lagförslagen i övrigt

alt riksdagen med bifall lill propositionen antar del vid propositio­nen fogade förslaget lill lagom ändring i taxeringslagen (1956:623),


 


SkU 1984/85:21                                                                      10

3. beträffande individuella vinstandelssystem

alt riksdagen avslår motion 1984/85:243 yrkande 3.

Stockholm den 4 december 1984

På skatteutskottets vägnar RUNE CARLSTEIN

Närvarande: Rune Caristein (s), Knut Wachtmeister (m). Stig Josefson (c), Olle Weslberg (s). Hagar Normark (s), Bo Lundgren (m), Ingemar Hallenius (c), Egon Jacobsson (s), Kari Björzén (m)*, Kjell Johansson (fp),_Anita Johansson (s), Lars Hedfors (s), Ewy Möller (m), Bruno Poromaa (s) och Erkki Tammenoksa (s).

* Ej närvarande vid justeringen.

Reservation

Knut Wachtmeister (m). Stig Josefson (c), Bo Lundgren (m), Ingemar Hallenius (c), Karl Björzén (m), Kjell Johansson (fp) och Ewy Möller (m) anser

dels att utskottets yttrande bort ha följande lydelse:

Under de------ (= ulskotlel)---- från beskattning.

I den debatt som under senare lid förls om de skattemässiga konsekvenser­na av anställdas förvärv - i samband med marknadsintroduktioner- av aktier i bolag där de är anställda har av dem som ställt sig kritiska till en beskattning av sådana förvärv gjorts gällande all någon motsvarande beskattning inte träffar utomstående personer som förvärvat aktier på samma villkor som de anställda. Man har också invänt all en förmånsbeskattning strider mol den grundläggande principen att orealiserade värdestegringar inte skall beskattas och all en förmånsbeskattning kan få orimliga konsekvenser i de fall aktiekurserna når en toppnotering i anslutning lill introduktionen för att sedan falla.

Dessa skäl mol en förmånsbeskaltning av anställdas aktieförvärv väger enligl utskottels mening väsentligt mycket tyngre än de argument som finansministern åberopar till stöd för en beskattning. Trots de begränsningar i skattskyldigheten som föreslås i propositionen kommer de anställda som erhåller företrädesrätt vid aktieteckning att diskrimineras i förhållande lill andra som får samma förmån. Vid en försäljning av aktierna beskattas alltid uppkommande realisationsvinst, och skallen på denna blir regelmässigt högre ju lägre inköpspriset är. Som framhålls i motionerna 243 och 244 kan en beskattning också leda lill konsekvenser som från rättvisesynpunkt är


 


SkU 1984/85:21                                                                      11

stötande, särskilt i sådana fall då aktierna efter en loppnotering i samband med förvärvet faller i värde. Även administrativa skäl talar med betydande styrka mol att förmånsbeskalta anställdas aktieförvärv. Förslaget i proposi­tionen avser uteslutande aktier som inte är marknadsnoterade vid liden för utförsäljningen och de anställdas förvärv. Även om en förmån i princip anses ha uppkommit kommer med stor sannolikhet bevisfrågorna, bl. a. värdering­en, att medföra betydande laxerings- och kontrollproblem.

Utskottet anser således att övervägande såväl rättvise- som kontrollteknis­ka skäl talar för all man inte bör beskatta anställdas aktieförvärv. Vid remissbehandlingen av departmentspromemorian har bl. a. bankinspektio­nen, styrelsen för Stockholms fondbörs. Aktiespararnas riksförbund och kammarrätten i Göteborg gett uttryck ål samma uppfattning.

Med del anförda tillstyrker ulskotlel, som vill erinra om att förmånsbe-skallningsfrågor f. n. utreds inom en för ändamålet särskilt tillsatt kommitté, yrkandet i motion 243 all skattefrihet för anställdas aktieförvärv skall gälla ulan annan begränsning än den som innebär all förvärvet skall ha skett på samma villkor som tillämpats för utomstående.

Genom utskottets ställningstagande är också yrkandena i motionerna 242 och 244 tillgodosedda.

I likhet med motionärerna i motion 243 anser utskottet all enskilt delägarskap i företag är vida bättre för löntagarna än kollektiva löntagarfon­der. Anställda bör därför stimuleras all köpa aktier i del egna förelaget. Detta kan - som framhålls i motionen - bl. a. ske genom införande av individuella vinslandelssyslem. Utskottet tillstyrker således motion 243 även i denna del.

Enligt 10 § 4 mom.---- (= utskottet)--- denna fråga.

Mot de delar av propositionen som utskottet inte tagit upp till särskild behandling har ulskotlel inte funnit anledning till erinran. Utskottets ställningstagande i fråga om anställdas aktieförvärv föranleder ändringar i 32 § kommunalskattelagen och anvisningarna till detta förfaltningsrum.

dels att utskottets hemställan under mom. 1 och 3 bort ha följande lydelse: 1. beträffande anställdas förvärv av aktier i vissa fall all riksdagen med bifall lill motion 1984/85:243 yrkandena 1 och 2, med anledning av motionerna 1984/85:244, 1984/85:242 och 1984/ 85:241 saml proposition 1984/85:80 i denna del antar del vid propositionen fogade förslaget till lag om ändring i kommunalskat­telagen (1928:370) med de ändringar att

dels 32 §3 mom. erhåller följande som utskottets förslag beteckna­de lydelse:


 


SkU 1984/85:21                                                                     12

Regeringens förslag                      Utskottets förslag

32 §

3 mom. Såsom intäkt----------- — utfört arbete.

För vissa av de fall då en anställd i      För de fall då en anställd i ett

ett aktiebolag förvärvat aktier i bola- aktiebolag förvärvat aktier i bolaget
get eller i ett bolag, som ingår i eller i ell bolag, som ingår i samma
samma koncern som bolaget, finns koncern som bolaget, finns särskilda
särskilda bestämmelser i punkt 3 a bestämmelser i punkt 3 a av anvis-
av anvisningarna.
                       ningarna.

dels i fråga om punkt 3 a av anvisningarna till 32 § första stycket punkterna 1-3 samt andra och tredje styckena utgår, 3. beträffande individuella vinstandelssystem

all riksdagen med bifall lill motion 1984/85:243 yrkande 3 som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om behovet av generella stimulanser och klara skatteregler för andel-i-vinsl-system.

mlnab/gotab   Stocittiolm 1984 79441