Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Skatteutskottets betänkande

1984/85:18

om ändring i lagen med tulltaxa och tullagen m. m. (prop. 1984/85:29 och 1984/85:50)

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet proposition 29 med förslag om tullsänk­ningar företrädesvis inom ramen för en tidigare GATT-överenskommelse samt en motion om en annan tullsänkning. Vidare behandlas proposition 50 med förslag om en utvidgning av det s. k. tullskyldighetsbegreppet samt en motion med anledning härav. Utskottet tillstyrker propositionerna med vissa redaktionella ändringar och avstyrker motionerna.

Propositionerna

Proposition 1984/85:29

Regeringen (utrikesdepartementet) föreslår i proposition 1984/85:29 att riksdagen antar vid propositionen fogade förslag till

1.    lag om ändring i lagen (1977:975) med tulltaxa,

2.    lag om ändring i tullförordningen (1973:979).'

I propositionen läggs fram förslag till vissa tullsänkningar. De utgör ett led i genomförandet av de tullsänkningar som överenskommits år 1979 efter förhandlingar inom ramen för det allmänna tull- och handelsavtalet (GATT). Förhandlingsresultatet har för Sveriges del godkänts av riksdagen vid 1979/80 års riksmöte. Tullsänkningarna, vilka skall genomföras etappvis, inleddes den 1 februari 1980. Ytterligare tullsänkningar skedde den 1 januari åren 1982,1983 och 1984.1 propositionen föreslås att de återstående stegen i tullavvecklingen tas den 1 januari 1985.

Vidare föreslås att schablontullar skall tillämpas för spritdrycker och vin som förs in i landet i gåvoförsändelse. Härutöver föreslås dels att tullfrihet införs för s. k. omsmältningsgöt, dels att regeringen bemyndigas medge temporär tullfrihet för varor som införs för att avbildas eller kopieras och därefter återutföras.

Proposition 1984/85:50

Regeringen (finansdepartementet) föreslår i proposition 1984/85:50 att riksdagen antar vid propositionen fogade förslag till

1.    lag om ändring i tullagen (1973:670),

2.    lag om ändring i tullförordningen (1973:979),

3.    lag om ändring i lagen (1977:975) med tulltaxa.

1 Riksdagen 1984/85. ösaml. Nr 18


SkU 1984/85:18


SkU 1984/85:18                                                                        2

I propositionen läggs fram förslag om en utvidgning av tullskyldighetsbe­greppet. Enligt förslaget skall alla de som har all lill tullverket betala tull och andra skaller samt avgifter för import vara tullskyldiga. Reglerna blir därigenom enklare och klarare. Bl. a. blir de nuvarande bestämmelserna om att särskild avgift i vissa fall skall utgå i stället för tull, annan skatt och importavgifter obehövliga. Förslaget innebär också att innehavare av frihamn skall jämställas med bl. a. tullupplagsinnehavare när del gäller lullskyldighet för förkommet gods m. m.

I överensstämmelse med vad som gäller för innehavare av tullupplag

föreslås, all innehavare av frihamn skall kunna ges uppdrag alt ulföra

' tullmyndighetens kontroll, när en vara skall tas om hand av en hemtagare.

Vidare föresläs all en bestämmelse las in i lullagen om att tull m. m. inte skall utgå i den mån en vara eller dess värde blir föremål för förverkande enligl varusmugglingslagen.

Slutligen innebär förslaget vissa andra ändringar i tullagen saml ändringar i tullförordningen (1973:979) och lagen (1977:975) med tulltaxa. Dessa ändringar har närmasl karaktären av följdändringar till ändringarna i fråga om tullskyldighetsbegreppet.

Andringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 1985.

Lagförslagen

Förslaget i proposition 1984/85:29 lill lag om ändring i tullförordningen (1973:979) har här sammanfogats med den i proposition 1984/85:50 föreslag­na ändringen i samma lag.

Beträffande lagen (1977:975) med tulltaxa återges nedan endast anmärk­ningarna efter 22 kap. och 24 kap., varvid de ändringar som trätt i kraft den 3 december 1984 (SFS 1984:859) beaktats. Vidare har förslaget till ändring i anmärkningen efter 22 kap, i proposition 1984/85:29 sammanfogats med det förslag lill ändring i samma lagrum som läggs fram i proposition 1984/85:50.

I fråga om övriga delar av lagen med tulltaxa hänvisas till proposition

1984/85:50.

Med vad som föranleds av det anförda har lagförslagen följande lydelse.


 


SkU 1984/85:18

1    Förslag till

Lag om ändring i tullagen (1973:670)

Härigenom föreskrivs i fråga om tullagen (1973:670)

dels att punkt 7 i 45 § skall upphöra att gälla,

dels alt 3-5, 14, 20, 20 a, 39, 40, 44 och 50 §§ skall ha nedan angivna lydelse,

dels att i lagen skall införas två nya paragrafer, 40 c och 40d §§, av nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


3§'

Innan vara förtullats får ej någon förfoga över den om ej annat följer av denna lag.

Den som bedriver importverksamhet får, om tullmyndigheten medger det, ta hand om och i övrigt förfoga över vara utan hinder av all den ej förtullats. Den som betalar tull och annan införselavgift enligt 18 § får förfoga över vara ulan hinder av all avgift ej erlagls för den.


Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, generaltullsty­relsen får, om det kan ske utan risk för att föreskrifter om införsel åsi­dosattes, uppdraga åt bolag eller förening som innehar tullupplag att utföra tullmyndighetens kontroll när vara skall tas om hand av den som har fått medgivande enligt and­ra stycket.


Regeringen eller, efter regering­ens bemyndigande, generaltullsly-relsen får, om det kan ske utan risk för all föreskrifter om införsel åsi­dosätts, uppdra åt bolag eller för­ening som innehar tuilupplag eller frihamn att utföra tullmyndighetens kontroll när vara skall tas om hand av den som har fått medgivande en­ligl andra stycket.


Regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer får för vissa fall förordna om inskränkningar i rätten att förfoga över vara.

4§


Vara, som skall förtullas, anges till förlullning vid införseln eller, om den sändes under tullverkets överinseende till ort inom tullområ­det, vid ankomslen till denna ort. Förvaras sådan vara på tullupplag eller tullager eller i frihamn, anges den lill förtullning innan förvaring­en upphör.


En vara, som skall förlullas, anges till förtullning vid införseln eller, om den sänds under tullver­kets överinseende till ort inom tull­området, vid ankomsten lill denna ort. Förvaras en sådan vara på tull-upplag eller tullager eller i frihamn, anges den lill förtullning innan för­varingen upphör. En vara. som in­nehas med temporär tullfrihet, anges till förtullning innan den tem­porära tullfriheten upphör, om re­geringen eller, efter regeringens bemyndigande, generaltullstyrel­sen inte föreskriver annat.


' Senaste lydelse 1976:532.  Senasle lydelse 1976:532.

1' Riksdagen 1984/85. ö saml. Nr 18


 


SkU 1984/85:18


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


Har vara tagils om hand efter medgivande enligl 3 § andra stycket skall den som erhållit medgivandet ange varan lill förtullning inom den tid som regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, generallullslyrelsen be­stämmer. Blir varan inom samma tid föremål för behandling enligt 2§ tredje stycket, skall vad nu sagts om skyldighet att ange vara till förtullning ej gälla.


Den som anger vara lill förtull­ning eller som tagit hand om vara efter medgivande enligt 3 § andra stycket är lullskyldig. Tullskyldig skall utom tull erlägga annan inför­selavgift/ör varan som uppbäres av tullverket.

Är ej någon tullskyldig enhgt första stycket, tages tull och annan införselavgifl ul av varan.


Den som anger en vara till för­tullning eller som tagit hand om en vara efter medgivande enligt 3 § andra stycket är lullskyldig för varan.

Om tullskyldighet i särskilda fall föreskrivs i 39 och 40 §§.

Den som är lullskyldig skall utom tull erlägga annan införselavgift som uppbärs av tullverket.

Anträffas inte någon som är tull­skyldig, skall tull och annan inför­selavgift tas ut av varan. Om sär­skilda skäl föreligger kan general­tullstyrelsen besluta att tull och an­nan Införselavgifl inte skall tas ut av varan.


14 §


Har lullskyldig i tulldeklaration eller på annat sätt lämnat oriklig uppgift till ledning för tulltaxering eller underlåtit all lämna uppgift som det ålegat honom alt lämria och har detta föranlett att tull och annan införselavgift icke fastställts eller fastställts till för lågt belopp, sker eftertulltaxering. Sådan taxe­ring får dock ej ske, om det belopp den tullskyldige skulle ha att er­lägga är att anse som ringa eller det med hänsyn lill omständigheterna framstår som uppenbart oskäligt alt eftertulltaxering sker.


Har den som är tullskyldig enligt 5 § första stycket i tulldeklaration eller på annat sätt lämnat oriktig uppgift lill ledning för tulltaxering­en eller underlåtit att lämna uppgift som han varit skyldig all lämna och har delta föranlett att tull och annan införselavgifl inte har fastställts el­ler har fastställts till för lågt belopp, sker eftertulltaxering. En sådan taxering får inte ske, om det belopp som avses är ringa eller del med hänsyn lill omständigheterna är up­penbart oskäligt alt eftertulltaxer­ing sker.


20 §


Ränta utgår på tull eller annan införselavgift som skall betalas


Ränta utgår på tull eller annan införselavgifl som skall betalas


' Senaste lydelse 1979:979.


 


SkU 1984/85:18


Nuvarande lydelse

1.      på grund av omlulllaxering el­
ler eftertulltaxering,

2.  enligt beslut av generallullsly­relsen, kammarrätt eller regerings-rätlen,

3.  i fall som avses i 20 § första eller tredje stycket tullförordningen (1973:979).

Föreslagen lydelse

1.   på grund av omlulllaxering el­ler eflertulltaxering,

2.   enligt beslut av generallullsly­relsen, kammarrätt eller regerings­rätten,

3.   i fall som avses i 40 §. när tull eller annan införselavgifl undan­dragils.

4.   i fall som avses i 20 § första eller tredje stycket lullförordningen (1973:979).

Har tull eller annan införselavgift enligt preliminärt beslut eriagts med lägre belopp än som slutligt fastställts utgår ränta på del överskjutande beloppet.

Ränta enligt första eller andra stycket utgår dock ej pä belopp som fär dras av vid redovisning av skatt enligl lagen (1968:430) om mervärdeskall.

Fördröjes utfärdande av särskild tullräkning till följd av alt den som tagit hand om vara efter medgivande enligl 3 § andra stycket icke angett varan lill förtullning inom föreskriven lid utgår ränta.

20 a §" Ränta enligt 20 § utgår för visst kalenderår efter den räntesats som motsvarar det av riksbanken fastställda diskonto som gäller vid utgången av december det föregående året med tillägg av tre procentenheter. För lid som infaller efter utgången av det år då införselavgifien slutligt fastställes tillämpas dock den räntesats som gäller för del året. Räniebelopp som understiger femtio kronor påföres ej.


Vid beräkning av ränta enligt 20 § första eller andra stycket gäller alt ränta utgår

från utgången av den andra må­naden efter den då varan angavs lill förtullning, dock all ränta på avgift, som motsvarar tidigare återbetalat avgiftsbelopp, utgår från utgången av den månad då beloppet återbeta­lades,

lill och med den månad då belop­pet skall eriäggas.

Ränta enligt andra stycket utgår


Vid beräkning av ränta enligl 20 § första stycket 1. 2 eller 4 eller andra stycket gäller att ränta utgår

från utgången av den andra må­naden efter den dä varan angavs lill förtullning, dock all ränta på avgift, som motsvarar tidigare återbetalat avgiftsbelopp, utgår från utgången av den månad då beloppet återbeta­lades,

till och med den månad då belop­pet skall erläggas.

Ränta enligt 20 § första stycket 3 utgår

från utgången av den månad då varan infördes eller det olovliga förfarandet ägde rum.

till och med den månad då belop­pet skall erläggas.

Ränta  enligl  andra  och  tredje


" Senaste lydelse 1983:981.


 


SkU 1984/85:18


Nuvarande lydelse

ej för längre tid än två år utom i fall som avses i 20 § första stycket 3.

Föreslagen lydelse

styckena utgår ej för längre tid än två år utom i fall som avses i 20 § första stycket 4.

Ränta enligl 20 § fjärde stycket utgår för den tid fördröjningen omfattar.

Har beslut, som föranlett ränta, ändrats på sådant sätt att ränta icke skulle ha utgått eller skulle ha utgått med lägre belopp, skall ny beräkning av ränta göras och för mycket påförd ränta återbetalas.

Ränta utgår ej på räntebelopp som tullskyldig ålägges betala enligt 20 § utöver tidigare erlagd ränta.

Bestämmelserna i denna lag om tull och annan införselavgifl äger mot­svarande tillämpning beträffande ränta enligt denna paragraf.

39 §


Går oförtullad vara förlorad, när den införes till tullområdet eller sändes under tullverkets överin­seende inom detta, erlägges sär­skild avgift till tullverket för varan av fraktföraren eller, om ej fraktfö­rare åtagit sig att befordra varan, den som eljest befordrat varan.

Går oförtullad vara förlorad, när den förvaras på tullupplag, tullager eller i exportbutik, eller förfogar in­nehavare av tullupplag, tullager el­ler exportbutik över vara i strid mol bestämmelser för varas förvaring, erlägger han särskild avgift till tull­verket för varan.

Den som visar att förlust av vara ej beror på fel eller försummelse av honom eller någon för vilken ha svarar är ej skyldig att erlägga sär­skild avgift. Föreligger eljest sär­skilda skäl kan generallullslyrelsen medge nedsättning av eller befrielse från särskild avgift.


Om en oförtullad vara går förlo­rad, när den införs lill tullområdet eller sänds under tullverkets över­inseende inom delta, är fraktför­aren tullskyldig för varan. Om ing­en fraktförare åtagit sig all befordra varan, är den som befordrat varan tullskyldig för den.

Om en oförtullad vara går förlo­rad, när den förvaras på tuilupplag eller tullager eller i exportbutik el-lerfrihamn, är innehavaren av upp­laget, lagret, exportbutiken eller frihamnen tidlskyldig för varan.

Om en oförtullad vara går förlo­rad, när den innehas med temporär tullfrihet, är den som åtnjuter den temporära tullfriheten tullskyldig för varan.

Den som visar att föriust av en vara inte beror på fel eller försum­melse av honom eller någon för vil­ken han svarar är inte tullskyldig enligt första - tredje styckena. Om särskilda skäl föreligger kan gene­rallullslyrelsen medge nedsättning av eller befrielse från tullen eller avgiften.

Ifråga orn tullskyldig som avses i första - tredje styckena gäller be­stämmelserna i 7-16 §§ i tillämpliga delar.


40 §


Särskild avgift för vara skall mot­svara den tull och annan införsel­avgift, som skulle ha tagits ut för

ti    Riksdagen 1984/85. I saml. Nr50


Om någon infört eller låtit införa en vara utan att den angetts till för­tullning eller anmälts för behand-


 


SkU 1984/85:18


Föreslagen lydelse

Ung som avses i 2 § tredje stycket eller 3 § andra stycket, är han skyl­dig att betala den tull och annan införselavgift som skulle ha utgått om varan förtallats vid införseln. Detsamma gäller den som i sam­band med införsel av en vara I öv­rigt vidtagit sådan åtgärd att risk uppkommit för att varan skulle undgå förtullning.

Nuvarande lydelse

varan om denna förtiillats efter an­mälan av den som är betalnings­skyldig enligt 39 §. Ifråga om sprit­drycker och vin tages den särskilda avgiften ut med tillämpning av av­giftssats som gäller för resandes in­försel av sådan vara.

Har särskild avgift erlagts för vara, utgår ej tull eller annan inför­selavgifl för varan.

Bestämmelserna i 7-22 samt 35 och 36 §§ äger motsvarande tillämpning på uttagande av sär­skild avgift.

Den som förfogal över en oför­tullad vara som avses i 2 § tredje stycket i strid mot föreskriven in­skränkning i förfoganderätten är skyldig alt betala den tull och an­nan införselavgifl som därigenom undandragits eller kunnat undan-dras. Den som förfogat över en för­tullad vara i strid mot föreskriven förutsättning för befrielse från eller nedsättning eller återbetalning av tull eller annan införselavgift får inte åtnjuta förmånen.

Om särskilda skäl föreligger kan generallullslyrelsen medge ned­sättning av eller befrielse från tul­lar eller avgifter.

40 c §

Om en vara eller dess värde blir föremål för förverkande enligt la­gen (1960:418) om straff för varu­smuggling, utgår inte tull eller an­nan införselavgift för varan till den del varan eller dess värde förver­kas. Ett tidigare meddelat beslut om tull eller annan införselavgift skall upphävas eller ändras, sedan dom eller beslut som innefattar för­verkande vunnit laga kraft.

40 d§

Frågor om lullskyldighet enligt 40 § får inte prövas senare än fem år efter utgången av den månad, under vilken varan infördes eller det olovliga förfogandet ägde rum.


 


SkU 1984/85:18


Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

Dock skall vad i 15 § föreskrivits om tider för prövning av eftertull­taxering i särskilda fall tillämpas på motsvarande sätt.

44 §' Talan mot beslut, som annan tullmyndighet än generallullslyrelsen med­delat enligt denna lag eller med stöd av lagen utfärdade bestämmelser, föres hos generallullslyrelsen genom besvär.

Avser besvären faslställelse av tull, annan införselavgifl, särskild avgift, ränta, restavgift eller förse­ningsavgift, skall besvärshandlin­gen ha kommit in inom sex måna­der från den dag då beslutet medde­lades. Sker omlulllaxering gäller dock alt besvärshandlingen skall ha kommit in inom sex månader från den dag då tulllaxeringsbeslulel meddelades eller, om besvärsliden blir längre därigenom, inom två må­nader från den dag då omtulllaxe­ringsbeslulel meddelades.

Avser besvären faslställelse av tull, annan införselavgift, ränta, restavgift eller förseningsavgift, skall besvärshandlingen ha kommit in inom sex månader från den dag då beslutet meddelades. Sker om­lulllaxering gäller dock att besvärs­handlingen skall ha kommit in inom sex månader från den dag då lull-laxeringsheslulel meddelades eller, om besvärsliden blir längre därige­nom, inom två månader från den dag dä omtulllaxeringsbeslulel meddelades.

50 r


Till omedelbar efterrättelse länder beslut enligt 12-16§§, beslut om särskild avgift enligt 39 § och om förseningsavgift enligt 40 a § samt i övrigt tullmyndighets beslut, som meddelas enligl denna lag eller med stöd av lagen meddelade be­stämmelser och som ej innebär all målet eller ärendet avgöres.


Till omedelbar efterrättelse länder beslut enligl 12-16 §§ och be­slut om förseningsavgift enligl 40 a § saml i övrigt tullmyndighets be­slut, som meddelas enligl denna lag eller med stöd av lagen meddelade bestämmelser och som ej innebär alt målet eller ärendet avgöres.


1.  Denna lag träder i kraft den I januari 1985.

2.  De nya bestämmelserna i 39 och 40 §§ gäller inte i fråga öm handling eller underlåtenhet som hänför sig lill liden före ikraftträdandet.

3.  De äldre bestämmelserna i 39 och 40 §§ om särskild avgift gäller fortfarande i fall då en vara har gått förlorad eller varit föremål för olovligt förfogande före ikraftträdandet.

-' Senaste lydelse 1974:982. * Senaste lydelse 1974:982.


 


SkU 1984/85:18

2 Förslag till

Lag om ändring i tullförordningen (1973:979)

Härigenom föreskrivs all 15 och 16 §§ tullförordningen (1973:979) skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


15 §'


Regeringen kan medge temporär tullfrihet för

1.   vara som införes för att repare­ras, bearbetas, kompletteras eller emballeras eller för att användas som material vid reparation, bear­betning, komplettering eller embal-lering av exportvara, om behand­lingen icke gör det omöjligt att iden­tifiera den införda varan,

2.   specialverktyg och specialin­strument som införes för att använ­das vid tillverkning av viss export­vara, om verktygen eller instru­menten tillhandahålles av den ut­ländske köparen av exportvaran, och vara som införes för att använ­das vid avprovning av viss exportva­ra, om den införda varan tillhanda­hålles av utländsk köpare av eller spekulant på exportvaran.

 

3.   utrustning som införes tillfälligt för inresandes yrkesutövning eller för jämförHgt ändamål,

4.   utrustning för cirkus, tivoli eller liknande företag som uppehåller sig tillfälligt i landet,

5.   vara som införes för tillfälligt bruk vid teaterföreställning eller vid kongress, officiell festlighet, idrotts-tävling eller liknande arrangemang av internationell karaktär,

6.   vara som är avsedd för utställ­ning eller mässa,

7.   varuprov, mönster eller mo­dell,

8.   vara som införes för alt av­provas.


Regeringen kan medge temporär tullfrihet för

1. vara som införes för alt repare­
ras, bearbetas, kompletteras eller
emballeras eller för att användas
som material vid reparation, bear­
betning, komplettering eller embal-
lering av exportvara, om behand­
lingen icke gör det omöjligt att iden­
tifiera den införda varan,

2.   specialverktyg och specialin­strument som införes för att använ­das vid tillverkning av viss exportva­ra, om verktygen eller instrumenten tillhandahålles av den utländske kö­paren av exportvaran, vara som infö­res för all användas vid avprovning av viss exportvara, om den införda varan tillhandahålles av utländsk kö­pare av eller spekulant på exportva­ran, och vara som tillfälligt införes för att avbildas eller kopieras, om den införda varan tillhandahålles av ut­ländsk köpare av eller spekulant på avbildningen eller kopian,

3.   utrustning som införes tillfälligt för inresandes yrkesutövning eller för jämförUgt ändamål,

4.   utrustning för cirkus, tivoli eller liknande företag som uppehåller sig tillfälHgl i landet,

5.   vara som införes för tillfälligt bruk vid teaterföreställning eller vid kongress, officiell festlighet, idrotts-tävling eller liknande arrangemang av internationell karaktär,

6.   vara som är avsedd för utställ­ning eller mässa,

7.   varuprov, mönster eller mo­dell,

8.   vara som införes för all av­provas.


' Senaste lydelse 1975:94.


 


SkU 1984/85:18


10


Föreslagen lydelse

9. urvalssändning av varor, som
pä grund av speciellt utförande eller
särprägel ej kan betraktas som varu-
prover,

10.  djur sorn införes för avelsän-damål eller för veterinärmedicinsk behandling,

11.  transportmedel som skall an­vändas endast tillfälligt i landet och del, tillbehör eller material som kommer in särskilt för reparation, underhåll eller utrustning av sådant transportmedel.

Nuvarande lydelse

9. urvalssändning av varor, som på grund av speciellt utförande eller särprägel ej kan betraktas som varu-orover,

iÖ. djur som införes för avelsän-damål eller för veterinärmedicinsk behandling,

11. transportmedel som skall an­vändas endast tillfälligt i landet och del, tillbehör eller material som kommer in särskilt för reparation, underhåll eller utrustning av sådant transportmedel.

Regeringen eller, efter regeringens förordnande, tullmyndighet kan medge temporär tullfrihet även i andra fall än som sägs i första stycket när särskilda skäl finnes.


16 Användes vara, som innehaves med temporär tullfrihet, i strid mot de villkor som gäller för tullfriheten skall varan förtullas, om regeringen eller, efter regeringens förordnande, generallullstyrelsen ej bestämmer an­nat. Har vara som innehafts med temporär tullfrihet gått förlorad eller kan tull och annan införselavgift i annat fall ej tagas ut av varan, skall den som innehaft varan med tempo­rär tullfrihet erlägga särskild avgift till tullverket för varan. Bestämmel­serna i 39 § tredje stycket och 40 § tullagen (1973:670) äger därvid mot­svarande tillämpning.


Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, generaltullstyrelsen kan föreskriva att vara som använts i strid mot villkor för temporär tullfri­het inte behöver förtullas.


Denna lag iräder i kraft den 1 januari 1985. Har en vara använts eller gått förlorad före ikraftträdandet tillämpas dock fortfarande 16 § i sin äldre lydelse.

' Senaste lydelse 1975:94.


 


SkU 1984/85:18                                                                  11

3 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1977:975) med tulltaxa

Härigenom föreskrivs alt 22 och 24 kap. lagen (1977:975) med tulltaxa skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse

22 kap. Drycker, sprit och ättika'

Anm. För spritdrycker eller viner, vilka införes i den ordning som anges i 18 § 3. lagen (1977:293) om handel med drycker, utgår, om tullfrihet ej åtnjutes, tull med följande belopp, räknat för helbutelj om 75 centiliter:

Spritdrycker, hänförliga lill tulltaxenr 22.09...................      72/;-

Vin: musserande:

champagne   ..................................................................       41:-

annal   ..........................................................................       50.--

andra slag med en alkoholhall:

överstigande 15 volymprocent   .....................................       37:-

ej överstigande 15 volymprocent..................................        79;-

För spritdrycker eller viner, vilka införes i den ordning som anges i 18 § 4. lagen (1977:293) om handel med drycker, utgår tull med av partihandelsbola­get för alkoholdrycker fastställt belopp, motsvarande:

1.   tull enligl vad i 22 kap. sägs;

2.   skau enligt 10 § lagen (1977:306) om dryckesskatt; samt

3.   mervärdeskatt enligt lagen (1968:430) om sådan skatt.

För starköl som införes enligt första och andra styckena utgår tull med 10 kronor per liter.

24 kap. Tobak

Anm. För tobaksvaror, vilka införes i den ordning som avses i 1 § andra stycket lagen (1961:394) om tobaksskatt eller i förordningen (1966:394) om rätt för resande m. fl. att införa varor tull- och skattefritt, utgår, om tullfrihet ej åtnjutes, tull med följande belopp:

 

Varuslag

Vikt för 1 st. gram

Belopp för

 

 

 

 

1 st. öre

1 kg kr.

Cigarrer och cigariller

högst 3 mer än 3

 

22 42

 

Cigaretter

högst 0,85

 

37

 

 

över 0,85 t. o. m.

1,20

46

 

 

över 1,20

 

53

 

Andra slag av

 

 

 

 

färdiga tobaksvaror

 

 

 

135:-

' Senasle lydelse 1984:859. - Senaste lydelse 1984:859.


 


SkU 1984/85:18                                                                  12

Föreslagen lydelse

22 kap. Drycker, sprit och ättika

Anm. För spritdrycker, vin eller starköl, vilka införes i den ordning som
anges i 18 § 3 eller 4. lagen (1977:293) om handel med drycker, utgår, om
tullfrihet ej åtnjutes, tull med följande belopp per ///er-
Spritdrycker, hänföriiga till tulltaxenr 22.09.....................     160:-

Vin: musserande:

champagne.....................................................................       55:-

annat.............................................................................       40:-

andra slag med en alkoholhall:

överstigande 15 volymprocent   ......................................       50:-

ej överstigande 15 volymprocent.....................................        25:-

Starköl...........................................................................        10:-

Tullsats som anges ovan tillämpas även när tullskyldighet föreligger enligt 39 eller 40 § tullagen (1973:670).

24 kap. Tobak

Anm. För tobaksvaror, vilka införes i den ordning som avses i 1 § andra stycket lagen (1961:394) om tobaksskatt eller i förordningen (1966:394) om rätt för resande m. fl. alt införa varor tull- och skattefritt, utgår, om tullfrihet ej åtnjutes, tull med följande belopp:

Varuslag                     Vikt för 1 st. gram      Belopp för

1 st. öre                                                                        1 kg kr.


Cigarrer och cigariller

högst 3

22

 

mer än 3

42

Cigaretter

högst 0,85

37

 

över 0,85 t.o.m. 1,20

46

 

över 1,20

53

Andra slag av

 

 

färdiga tobaksvaror

 

 


135:-


Tullsats som anges ovan tillämpas även när tullskyldighet föreligger enligt 39 eller 40 § tullagen (1973:670).

Denna lag iräder i kraft den 1 januari 1985.


 


SkU 1984/85:18                                                                   13

Motionerna

Motion med anledning av proposition 29

1984/85:226 av Rune Torwald (c) och Lennart Brunander (c) I motionen yrkas att riksdagen fastställer följande lydelse av tulltaxan

(1977:975) i avsnittet 55 kap. 55.05 Bomull

B. Annat: 1 t. o. m. nr29 engelsk numrering  .................... 7 %

2 över nr 29.........................................................................   fri

Motion med anledning av proposition 50

1984/85:160 av Gunnar Biörck i Värmdö (m) I motionen yrkas

1.    att riksdagen reviderar den i propositionen föreslagna lagtexten på sätt som anges i motionen, nämligen så all termerna tull, skall och avgift får samma innebörd som i regeringsformen,

2.    att riksdagen som sin mening ger regeringen lill känna vad som i motionen anförts om nödvändigheten av en skyndsam översyn av lagar, förordningar och verkställighelsföreskrifler samt informationsbroschyrer avseende tullar, skatter och avgifter vid införsel till riket så att en korrekt terminologi konsekvent kommer till användning, samt att del vid samtliga tullstationer tydligt anges att tullmyndigheten även har all uppbära skatter och avgifter som inte är tullar,

3.    att riksdagen uttalar att vara, som vid förvärv inom landet ej skulle mervärdebeskallas, ej heller skall drabbas av sådan skatt vid införsel.

Utskottet

Proposition 29 och motion 226

Tullsänkningar m. m.

I proposition 29 föreslås tullsänkningar som ell led i genomförandet av 1979 års GATT-överenskommelse. Förslaget innebär att Sverige genomför samtliga tre återstående lullsänkningssteg på en gång vid kommande årsskifte. Därutöver föreslås dels att tullfrihet införs för s. k. omsmältnings­göt, dels alt regeringen får ett bemyndigande att medge temporär tullfrihet för varor som införs för alt avbildas eller kopieras.

Syftet med all påskynda genomförandel av de återstående stegen är all åstadkomma en markering av den stora betydelse som frihandeln tillmäts från svensk sida. Dessutom är del enligl ulrikeshandelsministern från administrativ synpunkt fördelaktigt alt genomföra de återstående tre stegen av tullsänkningarna samtidigt.

Mot de nu nämnda förändringarna i tulltaxan har utskottet inte funnit anledning lill erinran. Delsamma gäller den föreslagna utvidgningen av tillämpningsområdet för temporär tullfrihet.


 


SkU 1984/85:18                                                                     14

Vid sidan av de tullsänkningar som föreslås i propositionen föreslår Rune Torwald och Lennart Brunander (båda c) i motion 226 att tullen skall slopas på vissa tunnare garner, på vilka tull utgår med 7 %. Som skäl anförs all svensk textilindustri härigenom skulle få tillgång till en avsevärt billigare råvara och kunna stärka sin konkurrenskraft mot lågprisimport.

Redan förra året uttalade utskottet med anledning av en likartad motion att ulskotlel hade förståelse för motionärernas önskemål att genom förbilli­gad råvamimporl stärka den svenska lekoindustrins konkurrenskraft men anförde samtidigt alt frågan borde övervägas ytterligare. Enligt vad utskottet erfarit är frågan f. n. under beredning inom regeringskansliet, och utskottet förutsäller all del i motionen angivna syftet tillgodoses. Mot bakgrund härav och i avvaktan på resultatet av beredningsarbetet avstyrker utskottet motionen.

Schablontullar

1 propositionen föreslås slutligen vissa ändringar i anmärkningarna efter 22 kap. i tulltaxan om schablonlullar på alkoholvaror. Andringarna innebär bl. a. all schablonlullsalserna för alkoholvaror i fortsättningen skall anges i kronor per liter. Vidare föreslås den förenklingen i det nuvarande förfaran­det att schablonlullar skall tillämpas för spritdrycker och vin som förs in i landet i gåvoförsändelse.

Utskottet har inte något all invända mol dessa ändringar, men lullsalserna bör enligl utskottet anpassas efter de höjningar av schablontullarna på alkoholvaror som trätt i kraft den 3 december 1984 (SFS 1984:859). Vidare bör, som framgår nedan, ändringen samordnas med den ändring i anmärk­ningen som föreslås i proposition 50.

Proposition 50 och motion

I proposition 50 föreslås en utvidgning av tullskyldighetsbegreppet så alt beteckningen tullskyldig generellt kan användas på den som är skyldig all betala tull och andra införselavgifter till statsverket. Förslaget innebär bl. a. all innehavare av frihamn skall vara lullskyldig för en vara som går förlorad i frihamnen. Vidare föreslås bestämmelser med den innebörden att tull m. m. skall las ul för en vara som blivit föremål för förverkande i samma mån som förverkandet efterges. Förslaget bygger på en promemoria av berednings­gruppen för tullagstiflningsfrågor.

I motion 160 av Gunnar Biörck i Värmdö (m) yrkas all den i propositionen föreslagna lagtexten revideras så all en klar åtskillnad görs i fråga om tull, skatt och avgift som uppbärs av tullverket. Dessa termer bör enligl motionären fä samma innebörd som i regeringsformen.

Utskottet delar finansministerns uppfattning all den föreslagna utvidg­ningen av tullskyldighetsbegreppet kommer att göra regelsystemet enklare


 


SkU 1984/85:18                                                                     15

och klarare. En fördel är att den otympliga konstruktionen med en särskild avgift som nu las ut i vissa fall för oförlullade varor kan utmönstras ur lagstiftningen. Ulskotlel ställer sig följaktligen bakom förslaget i denna del.

Vad särskilt gäller frågan all införa tullskyldighet för förkomna varor i frihamn har utskottet noterat att förslaget har mött viss kritik från företräda­re för frihamnarna under remissbehandlingen. Utskottet finner del emeller­tid i likhet med finansministern motiverat all jämställa frihamnsinnehavare med tullupplagsinnehavare då del gäller godsansvarel med hänsyn lill alt både frihamnar och tullupplag numera i huvudsak tjänstgör som upplägg­ningsplats för korltidsförvaring av oförlullal imporlgods och alltså i allt väsentligt fyller samma funktion. Också i denna del biträder utskottet därför förslaget.

När det gäller den i motionen väckta frågan om en revidering av den föreslagna lagtexten i syfte att bringa användningen av orden "tull", "skatt" och "avgift" i överensstämmelse med den betydelse dessa termer har i regeringsformen vill utskottet framhålla all detta är en viktig uppgift för beredningsgruppen för översyn av tullagstiftningen. Enligt vad utskottet erfarit avser beredningsgruppen att i vår lägga fram förslag lill ny tullagstift­ning med iakttagande av den terminologi som föreskrivs i regeringsformen. Enligl utskottet bör frågan om en omarbetning av lagtexten anslå lill dess resultatet av beredningsgruppens arbete föreligger.

Vad man i övrigt föreslår i propositionen föranleder ingen erinran från utskottet. Till följd av det anförda tillstyrker utskottet propositionen och avstyrker motionen i denna del. Som tidigare sagts bör dock de föreslagna ändringarna i lagen med tulltaxa samordnas med de ändringar som föreslås i proposition 29.

I den förenämnda motionen begärs också en skyndsam översyn av författningar, verkställighelsföreskrifler och informationsbroschyrer på skalle- och tullområdet. Motionären nämner särskilt tullverkets s. k. rödgrö-na broschyr. Dessutom begär han att det vid samtliga tullstationer tydligt anges att tullmyndigheten har att uppbära förutom tull även skaller och avgifter. Motionären anser att det på olika håll råder stor osäkerhet om vilka pålagor tullen har att uppbära och att detta kan leda lill att resenärer i okunnighet om bestämmelsernas innebörd gör sig skyldiga till varusmugg­ling.

Utskottet vill inledningsvis hänvisa till vad nyss sagts om den pågående översynen av tullagstiftningen. Med hänsyn lill detta arbete torde enligl ulskoileis uppfattning inte någon framställning från riksdagen vara erforder­lig när del gäller förfatlningsområdel, men utskottet vill betona viklen av all arbetet bedrivs skyndsamt.

Frågan hur informationsverksamheten bör bedrivas faller däremot utanför beredningsgruppens uppdrag. Enligt utskottets mening bör emellertid informationsfrågorna ägnas kontinuerlig uppmärksamhet. En viktig sak är bl. a. att de broschyrer som distribueras lill allmänheten är utformade så att


 


SkU 1984/85:18                                                                     16

de kan begripas även av dem som är mindre bevandrade i skalle- och tullterminologi, och utskottet anser att motionären har visst fog för sin kritik. Enligt utskottets uppfattning bör informationen förbättras så att missför­stånd i fråga om skyldigheten all erlägga mervärdeskatt vid införsel av skattepliktiga varor i görligaste mån förebyggs. Utskottet förutsätter att del anförda kommer alt beaktas utan särskild framställning från riksdagen och avstyrker således motionen i den mån den inte kan anses tillgodosedd genom vad utskottet anfört.

I motionen kritiseras slutligen del förhållandel alt mervärdeskatt las ut vid införsel av en vara som vid ett förvärv inom landet inte skulle påläggas mervärdeskatt. Motionären begär ell uttalande all mervärdeskatt inte skall tas ul vid införseln i sådana fall.

Utskottet vill peka på all vissa varor som anges i 8 § mervärdeskatlelagen -t. ex. vissa läkemedel eller alster av bildkonst som ägs av upphovsmannen eller dennes dödsbo - är helt undantagna från mervärdeskatt. På dessa varor utgår således ingen mervärdeskall, vare sig vid omsättning inom landet eller vid import. För andra, skattepliktiga varor skall däremot mervärdeskatt i princip las ul vid import oberoende av ändamålet med importen och oberoende av arten av den transaktion som är grunden för importen. Denna ordning är en följd av mervärdeskatlesyslemels uppbyggnad, och utskottet finner inte skäl all ändra på bestämmelserna i detta hänseende. Med del sagda avstyrker utskottet motionen även i denna del.

Hemställan

Utskottet hemställer

1.         beträffande tullagen

all riksdagen med bifall lill proposition 1984/85:50 i denna del och med avslag på motion 1984/85:160 yrkande 1 antar det vid propositionen fogade förslaget till lag om ändring i tullagen (1973:670),

2.         beträffande lullförordningen

att riksdagen med bifall lill propositionerna 1984/85:29 och 1984/ 85:50 i denna del antar det på s. 9-10 i detta betänkande återgivna förslaget till lag om ändring i lullförordningen (1973:979),

3.         beträffande tulltaxan

att riksdagen med anledning av proposition 1984/85:29 och 1984/ 85:50 i denna del och med avslag på motion 1984/85:226 antar del vid proposition 1984/85:29 fogade förslaget lill lag om ändring i lagen (1977:975) med tulltaxa med den ändringen att anmärkning­arna efter 22 och 24 kap. erhåller den föreslagna lydelse som återges på s. 12 i detta betänkande,

4.         beträffande en översyn av lagar och förordningar på tullområdet
m. m.

att riksdagen avslår motion 1984/85:160 yrkande 2,


 


SkU 1984/85:18                                                      17

5. beträffande mervärdeskatt vid införsel att riksdagen avslår motion 1984/85:160 yrkande 3.

Stockholm den 4 december 1984

På skatteutskotlets vägnar RUNE CARLSTEIN

Närvarande: Rune Caristein (s). Stig Josefson (c), förste vice talman Ingegerd Troedsson (m), Olle Westberg (s), Hagar Normark (s), Bo Lundgren (m), Egon Jacobsson (s), Kari Björzén (m)*, Kjell Johansson (fp), Anita Johansson (s), Lars Hedfors (s), Ewy Möller (m), Bruno Poromaa (s), Kari-Anders Petersson (c) och Erkki Tammenoksa (s).

* Ej närvarande vid justeringen.