Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Socialförsäkringsutskottets betänkande

1984/85:5

om socialförsäkringsväsendet under krig och krigsfara (prop. 1984/ 85:24)

Propositionen

I proposition 1984/85:24 om socialförsäkringsväsendet under krig och krigsfara har regeringen (socialdepartementet) föreslagit riksdagen att anta i propositionen framlagt förslag till lag om socialförsäkringsväsendet under krig och krigsfara.

Lagförslaget har följande lydelse.

1 Riksdagen 1984/85.11 saml. NrS


SfU 1984/85:5


 


SfU 1984/85:5

Förslag till

Lag om socialför«;iikringsvä.sendet under krig och krig.sfara

HiirigeiMim ti)r;.skrivs följande.

Inledande he.Mämmetser

I { Kommer riket i krig, skall 4-11 §§ litiämpns.

2( Regeringen lär fiireskijva att •! 11 liMielt eller delvis skall tillämpas från den tidpunkt som rcgiTnigen beslärnnier

1.      om nkel iir i krig>,tar:!,

2.      om det rucicr sådana utomordentliga förhålhmden som är föranledda av krig eller av krigslur:i som liket har befunnit sig i.

Föreskrifter enligt forsla stycket skall underställas riksdagens prövning inom en månad Iran det de beslutades eller, om riksmöte ej pågår, från biirjan av näriii:ist följ;uide riksmöte. Sker ej underställning eller godkänner riksdagen ej föreskrifterna inom två månade i fi ån del underställning skedde, upph<'>r töivskrilteina att gälla.

3ft Under tid d;i bestanmielserna i 4-11 §S tillämpas giillcr inte i lag eller annan författning meddelade föreskrifter i den mån de strider mot 4-11 §§ eller förcskritici som har meddelats med stöd av dcs.sa bestämmelser.

Föleligger inte längre sådana fi)rhällandcn som avses i V S eller 2 S första stycket, skall regeringen tnreskriv;i alt bestämmelserna i 4-11 t)S inte längre skall tillämpas.

Inskrivning i försäkringskassa mm.

4 S F.n allmän lorsiikringsk:issa tar underlåta att enligt lagen (1962:381) om
allniän försäkring skriva iii en försäkrad till de.ss fråga uppkommer om rätten
lill en försäkringsfiiiniån. I sådant fall gällci inskrivningen från och med den
tidpunkt då den förs:ikr,idc skulle ha varit inskriven enligt nämnda lag.

Om försäkringskassan i saiidiaud med inskrivning enligt första stycket K'slutai om Itllhorighel till sjuk|>enningförs.ikringen, gäller beslutet i den delen trän den tidigare lidpiiiiki dä sådana förhållanden inträtt att den försakiade skulle ha varit sjtikpeiiningförsäkrail, dock tidigast frän och med den dag då inskrivningen skall g.illa,

5 S Den som uppbiir en förmån, som administreras av riksförsäkringsverket
och do allmänna lörsakringskassorna, ar skyldig att utan dröjsmål till
försäkringskassan anmäla förhållanden som päverk:ir rätten till eller
.storleken av lorniåiien.

Om förinänst.ig.iien är omyndig, åligger anmälningsskyldigheten förmyn­daren, 1 fråga om den siim är tiiidcrårig är också vårdnadshavaren anniäliilngsskyldlg. Sker utbetalning eljest till nagoii ann;iii än formånstaga-


 


SfU 1984/85:5                                                                      2

ren. &Ugger motsvarande skyldighet även den till vilken förmånen betalas ut,

6          { En allmän försäkringskassa får besluta I ärenden i vilka behörigheten att
fatta beslut tillkommer annan försäkringskassa, om hinder eller avsevärd
svårighet föreligger för den senare kassan att utöva beslutsrätten.

Be.slutsförhct

7          S Föreligger hinder eller avsevärda svårigheter för en pcnsionsdelegation
eller försukringsnämnd hos en allmän försäkringskassa att avgöra ärenden i
den ordning som är föreskriven, fir beslut fattas av delegationen eller
nämnden i annnn sammansättning eller med mindre antal ledamöter.
Motsvarande gäller beslut av försäkringskassans styrelse eller beslut i andra
ärenden vars avgörande kan ankomma på ett särskilt organ hos kassan.
Beslut får även når det ar påkallat fattas av tjänsteman hos försäkringskas­
san.

Utbetalning av socialförsäkringsförmåner m.m.

8          8 Bestämmelserna i 9 och 10 §§ skall tillämpas på förmåner som enligt lag
eller annan författning eller regeringens förordnande månatligen eller för
Lingre tidsperiod skall betalas ut av riksförsäkringsverket eller av en allmän
försäkringskassa.

Efter överenskommelse mellan riksförsäkring.sverkel och statens löne- och pensionsverk skall de allmänna försäkringskassorna sörja för utbetalningen UV statliga tjänstepensioner. Motsvarande gäller pensioner som administre­ras av Kommunernas Pensinnsanstalt. Därvid tillämpas bestämmelserna i 9 och 10$$ pä sådana pensioner.

9 9 Den som är bcrälligud till en förmån som avses i K § skall erhålla ett bevis
(förmäruhevis), som anger den ersättning som han är berättigad lill.

Den som har anspråk på en förmån men inte är registrerad som förmånslicrätligad skall anmäla detta till försäkringskassan. Om försäkrings­kassan finner att han är berättigad till förmånen, skall förmånsbevis utfärdas.

Om förutsjittningarna för rätfen till ellei .storleken av en förmån ändras, skall försäkringskassan, i f(>iek>)iiiniaiidi.' I.ill mot älcrlämiKinde av tidigare utfärdat föimånsbevis. utfärda nytt lonnånsbevis.

Den försäkrade är skyldig all ulan dröjsmål lill försäkringskassan överlämna del lörmäusbevis som tidigare utfärdats om nytt förinån.shcvis utfärdas eller om liittcn att uppbära förmåner upphör. Vad som har s;igts nu gäller inte om fiirmånsbeviset har förkommit,eller om hinder mOter mot att åferlämna förmån.sbeviscl.


 


SfU 1984/85:5

101 Om riksförsäkringsverkets datasystem har försatts ur funktion, får förmåner som avses i 8 § betalas ut mot uppvisande av förmånsbeviset,

Inträffar förhållande som avses i första stycket innan förmånsbevis har utfärdats, får förmånen betalas uf mot uppvisande av en utbctalningshund-ling som avser närmast föregående ufbetalningsperiod.

Om utbctalningshandlingen har förkommit, färden allmänna försäkrings­kassan på begäran av förmånslagaren utfärda särskilt bevis om rätten till förmån. Motsvarande gäller om förutsättningarna för rätten till förmånen eller storleken av förmånen har ändrats.

Bemyndigande

llji Regeringen fär i den mån del påkallas av förhållandena föreskriva att fiirniåner som administreras av riksförsäkringsverket och de allmänna försäkringskassorna inte skall betalas ut. Regeringen fåi också föreskriva att sådana fcirmåner skall bestämmas enligt andra grunder eller i annan ordning än som gäller enligt lag eller annan författning.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1985,

Utskottet

I proposition 1984/85:24 om socialförsäkringsväsendet under krig och krigsfara läggs fram förslag om en beredskapslagstiftning på socialförsäk­ringsområdet. Med socialförsäkring avses härvid inte enbart den allmänna försäkringen, delpensionsförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen utan även andra förmåner i det socialpolitiska bidragssystemet som betalas ut av riksförsäkringsverket och de allmänna försäkringskassorna. Exempel på sådana andra förmåner är allmänna barnbidrag, bidragsförskott, dagpenning till värnpliktiga och civilförsvarspliktiga m. fl. samt vissa förmåner vid arbetslöshet och utbildning.

Utgångspunkten för beredskapslagstiftningen är att socialförsäkringssys­temet i ett krisläge skall kunna anpassas efter rådande förhållanden. Eftersom man i ett sådant läge får räkna med risken för att socialförsäkring­ens landsomfattande datasystem sätts ur funktion lar den föreslagna beredskapslagstiftningen sikte på utformningen av alternativa handlägg-ningsruliner och betalningssystem. Vidare ges lättnader i fredstida föreskrif­ter om inskrivning i försäkringskassa, beslutsförhet m.m. Regeringen bemyndigas också i den mån det påkallas av förhållandena att föreskriva att förmåner som administreras av riksförsäkringsverket och de allmänna försäkringskassorna inte skall betalas ut eller skall bestämmas enligt andra grunder eller i annan ordning än som gäller enligt lag eller författning.


 


SfU 1984/85:5                                                          5

Bestämmelserna skall automatiskt träda i tillämpning i krig. I händelse av krigsfara eller sådana utomordentliga förhållanden som är föranledda av krig eller av krigsfara som riket har befunnit sig i får regeringen föreskrivna att bestämmelserna helt eller delvis skall tillämpas från en viss tidpunkt. Föreskrifterna skall därvid underställas riksdagens prövning.

Utskottet har ingen erinran mot propositionen, som inte föranlett något motionsyrkande. Utskottet hemställer

att riksdagen med bifall till proposition 1984/85:24 antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om socialförsäkringsvä­sendet under krig och krigsfara.

Stockholm den 27 november 1984

På socialförsäkringsutskottets vägnar SVEN ASPLING

Närvarande: Sven Aspling (s), Nils Carlshamre (m), Doris Håvik (s), Elis Andersson (c), Allan Åkerlind (m), Ralf Lindström (s), Lars-Åke Larsson (s), Karin Israelsson (vpk), Gunhild Bolander (c), Margö Ingvardsson (vpk), Nils-Olof Gustafsson (s), Barbro Nilsson i Visby (m), Ingegerd Elm (s), Inger Hestvik (s) och Kenth Skårvik (fp).