Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Skatteutskottets betänkande

1983/84:11

om beskattningen av realisationsvinster på börsaktier, m. m. (prop. 1983/84:48)

Sammanfattning

I betänkandet behandlas - förutom propositionen - motionsyrkanden om avslag helt eller delvis pä propositionen. Utskottet, som lillslyrker proposifionen och avstyrker samtliga motionsyrkanden, föreslär en mindre justering av förslaget till lag om omsättningsskatt på vissa värdepapper. Reservationer för avslag anmäls av m och fp såvitt avser proposilionen i dess helhet och av c såvitt avser förslaget till omsättningsskatt.

Propositionen

Regeringen (finansdepartementet) föreslår i proposition 1983/84:48 alt riksdagen antar vid proposifionen fogade förslag till

1.    lag om ändring i kommunalskaltelagen (1928:370),

2.    lag om skatt pä omsättning av vissa värdepapper,

3.    lag om ändring i skaltebroltslagen (1971:69),

4.    lag om ändring i lagen (1971:1072) om förmänsberättigade skalleford­ringar m. m.

I proposilionen föreslås som ett led i regeringens ekonomisk-politiska åtgärder en ökning av skatteuttaget på handeln med aktier. Förslag till äigärder läggs fram i två skilda hänseenden.

För det första föreslås en skärpning av realisationsvinstbeskattningen på börsaktier som avyttras efter minst två års innehav. Ökningen av skatteut­taget åstadkoms genom att den s. k. schablonregeln för beräkning av anskaffningskostnad på sådana a.klier ändras. F.n. innebär regeln atl en skallskyldig kan välja atl la upp halva försäljningspriset för en avyttrad aktie som anskaffningskostnad. Enligl förslagel i proposilionen skall i stället endast 25 % av försäljningspriset utgöra anskaffningskostnad när schablonregeln fillämpas.

För del andra föresläs atl en ny punktskatt införs pä omsättning av aklier och vissa andra värdepapper. Skallen föreslås utgå med 0,5% av köpe­summan hos såväl säljaren som köparen. Fondkommissionärerna föreslås bli skattskyldiga för omsättning som de medverkar i. Även den som i större omfattning omsätter värdepapper utan all vara fondkommissionär föreslås bli skattskyldig.

Lagförslagen har följande lydelse.

1    Riksdagen 1983/84. 6 saml. Nr 11

Rälletse: S. 17 och s. 19 i hemställan. Texten "och 1983/84:158"' flyttas från rad 3 till sista raden i hemslällan.


SKU  l/ÖJ/ÖI 11


 


SkU 1983/84:11                                                                   2

1    Förslag till

Lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370);

Härigenom föreskrivs att punkt 2 b av anvisningarna till 36 § kommu­nalskaltelagen (1928:370) skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

Anvisningar

fill 36 S

2 b' Avyttras aktie eller andel i aktiefond och har aktien eller andelen innehafts två är eller mera (äldre aklie eller andel), gäller bestämmelserna i andra och tredje styckena.

Som anskaffningskostnad för äldre aktie eller andel anses i regel den genomsnittliga anskaffningskostnaden för samtliga äldre aktier eller an­delar av samma slag som den avyttrade, beräknat med hänsyn till faktiska anskaffningskostnader och inträffade förändringar beträffande innehavet.

Anskaffningskostnad   för   äldre    Anskaffningskostnad   för   äldre

aktie, som är noterad på börs eller aktie, som är noterad pä börs eller
föremål för liknande notering, och föremål för liknande notering, och
för äldre andel i aktiefond fär be- för äldre andel i aktiefond får be­
stämmas lill etl belopp som mot- stämmas till ell belopp som mot­
svarar hälften av vad den skattskyl- svarar 25 procent av vad den skatl-
dige erhåller för aktien eller ande- skyldige erhåller för aktien eller an-
len efter avdrag för kosinad för delen efter avdrag för kostnad för
avyttringen. Kan den skallskyldige avyttringen. Kan den skattskyldige
göra sannolikt att en beräkning en- göra sannolikt atl en beräkning en­
ligt andra stycket leder till ett högre ligt andra stycket leder lill ett högre
belopp, skall dock detla högre be- belopp, skall dock detta högre be­
lopp anses som anskaffningskosl- lopp anses som anskaffningskost­
nad,
                                             nad.

Avyttras delbevis eller teckningsrätt lill äldre aklie, som avses i iredje slyckel, lillämpas beslämmelserna i del stycket. Därvid avser andra me­ningen den del av anskaffningskostnaden för aktien, beräknad enligl andra stycket, som belöper på delbeviset eller teckningsrätten.

Vid avyttring för senare leverans av aklie som är avsedd atl förvärvas i anslutning lill leveransen (terminsaffär), skall skattepliktig realisations­vinst anses ha uppkommit, trots atl aktien förvärvas efter avyttringen. Motsvarande gäller om avyttringen avsett lånad aktie, som skall återställas till långivaren genom överiämnande av aktie av samma slag förvärvad i anslutning lill återställandet (blankningsaffär). Vinst eller förlust vid blankningsaffär skall beräknas som skillnaden mellan vad som erhålls vid avyttringen av den lånade aktien och anskaffningskostnaden för motsva­rande aktie, som återställs till längivaren. Har aktien inle återställts till långivaren före utgången av del år, som följer närmasl efter avyttringsåret, skall skillnaden mellan vad den skallskyldige erhållit för den avyttrade aktien och värdet av motsvarande aktie - beräknat efter den lägsta betal­kurs eller, om sådan saknas, den lägsta köpkurs, som noterats frän avyil-ringsdagen till utgången av sistnämnda år - anses som skattepliktig reali-

Senaste lydelse 1981:264


 


SkU 1983/84:11                                                                       3

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

sationsvinsl. Avdragsgill realisationsförlust skall därvid ej anses ha upp­kommit. Om vid återlämnandet av ifrågavarande aktie denna anskaffats till ell pris, som är lägre än del som beräknats vid tidigare vinstberäkning, skall skillnaden tas upp som skattepliktig realisationsvinst det år då aktien återställts till längivaren. Har i stället förlust uppkommit är denna att anse som avdragsgill realisationsförlusl.

Har här i riket bosatt skallskyldig förvärval utländsk aktie frän annan sådan skallskyldig och samtidigt förvärval en rättighet att omplacera ak­tien i annan utländsk aktie (swiichrält) gäller följande. Kosinad för förvär­vel av denna rättighet eller ersättning i samband med avyttring av densam­ma skall vid beräkningen av skattepliktig realisationsvinst eller avdragsgill realisationsförlust i samband med avyttring av den utländska aktien inte inräknas i anskaffningskostnaden eller den erhållna likviden för aktien.

Vad i femte och sjätte styckena sägs om aktie gäller även annan egen­dom som avses i 35 § 3 mom.

Denna lag träder i kraft dagen efter den dag, då lagen enligt uppgift på den har kommit ut från trycket i Svensk författningssamling. De nya beslämmelserna tillämpas i fråga om avyttringar som sker efter den 24 oktober 1983.

ti    Riksdagen 1983/84. 6 samt. Nr 11


 


SkU 1983/84:11                                                                   4

2    Lag

om skatt på omsättning av vissa värdepapper

Härigenom föreskrivs följande.

1   § Till staten skall enligt denna lag erläggas skatt på omsättning av aklier, konvertibla skuldebrev, skuldebrev förenade med optionsrätt till nyteck­ning, interimsbevis, teckningsrättsbevis, optionsbevis och delbevis. Med omsättning avses köp och byte.

2   § Etl köp skall anses innefatta ell säljled och ett köpled och ett byte dubbla sälj- och köpled.

För en omsättning skall skatt erläggas såväl i säljledet som i köpledet. När en fondkommissionär handlar för egen räkning ulgår inle skall för hans led.

3 § Skatlskyldig är fondkommissionär som sluter avtal om omsättning av
värdepapper som avses i I § eller medverkar till ett sådant avtal.

Vid omsättning där fondkommissionär inte medverkar är den skattskyl­dig som under ell halvt kalenderår omsätter värdepapper som avses i I § till etl värde av minst 500000 kronor.

4   § Skallen utgår med fem promille av överlåtelsesumman (vederiaget). I vederiaget inräknas inle courtage. därmed jämförlig ersättning eller skall. Har vederlaget bestämts i utländskt myntslag räknas det om till svenska kronor enligl bankernas noterade säljkurs på avslutsdagen.

5   § En fondkommissionär får av sin uppdragsgivare eller avtalspart ta ut ett belopp som svarar mot den skall för den aktuella omsättningen för vilken fondkommissionären är skatlskyldig.

6   § Skattskyldighet inträder när avslut sker.

7   § Riksskatteverket är beskattningsmyndighel för skatt enligl denna lag.

8   S Skattskyldiga skall anmäla sig till beskatlningsmyndigheten för regist­rering. Den som godkänns som fondkommissionär skall anmäla sig innan verksamheten påbörjas och annan skall anmäla sig när omsättningen under ett halvt kalenderår uppgått till 500000 kronor.

9   § Den som är skatlskyldig skall lämna deklaration för bestämda redovis­ningsperioder.

Redovisningsperioden är kalendermånad för den som är skattskyldig enligt 3 § första stycket och halvt kalenderår för den som är skattskyldig enligl 3 § andra stycket.

Deklarationen skall ha kommil in till beskatlningsmyndigheten senast den 25 i månaden efter redovisningsperioden. I deklarationen skall redovi­sas skall för den omsällning för vilken skallskyldighet inträtt under redo­visningsperioden.

10 § Lagen (1959:92) om förfarandet vid viss konsumlionsbeskattning
tillämpas i fråga om skatt enligl denna lag.


 


SkU 1983/84:11                                                                      5

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1984 och lillämpas på avslut som sker efter ikraftträdandet. Den som vid ikraftträdandet driver verksamhet som fondkommissionär skall senast den 10 januari 1984 anmäla sig för registrering hos riksskatteverket. Den första redovisningsperioden för den som är skattskyldig enligl 3 § första slyckel skall vara januari-mars 1984.


 


SkU 1983/84:11                                                                   6

3    Förslag till

Lag om ändring i skattebrottslagen (1971:69)

Härigenom föreskrivs att 1 § skaltebroltslagen (1971:69) skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


§'


Denna lag gäller i fråga om skatt eller avgift enligl

1. lagen (1908: 128) om bevillningsavgifter för särskilda förmåner och rättigheter, förordningen (1927:321) om skatt vid utskiftning av aktiebo­lags tillgångar, kommunalskattelagen (1928: 370), förordningen (1933: 395) om ersättningsskatt, lagen (1941:416) om arvsskatt och gåvoskatt, lagen (1946:324) om skogsvårdsavgift, lagen (1947: 576) om statlig inkomstskatt, lagen (1947:577) om stafiig förmögenhetsskatt, lagen (1958:295) om sjö­mansskatt, lagen (1982:1194) om hyreshusavgift, lagen (1983:219) om tillfällig vinstskati.

2. lagen (1941:251) om särskild
varuskatt, lagen (1957:262) om all­
män energiskatt, lagen (1961:372)
om bensinskatl, lagen (1961:394)
om tobaksskatt, slämpelskattela­
gen (1964:308), lagen (1968:430)
om
        mervärdeskatt,             lagen

(1972:266) om skatt pä annonser och reklam, lagen (1972:820) om skatt pä spel, lagen (1973:37) om avgift på vissa dryckesför­packningar, vägtrafikskatlelagen (1973:601), lagen (1973:1216) om särskild avgift för oljeprodukter, bilskrotningslagen (1975:343), la­gen (1977: 306) om dryckesskatt, la­gen (1978:69) om försäljningsskatt på motorfordon, lagen (1978:144) om skatt på vissa resor, lagen (1982:691) om skatt på vissa kas­settband, lagen (1982:1200) om skatt på videobandspelare, lagen (1982:1201) om skatt på viss elek- trisk kraft.

2. lagen (1941:251) om särskild
varuskatt, lagen (1957:262) om all­
män energiskatt, lagen (1961:372)
om bensinskatl, lagen (1961:394)
om tobaksskatt, stämpelskattela­
gen (1964:308), lagen (1968:430)
om
                                                           mervärdeskall,     lagen

(1972:266) om skatt på annonser och reklam, lagen (1972:820) om skatt på spel, lagen (1973:37) om avgift på vissa dryckesför­packningar, vägtrafikskatlelagen (1973:601), lagen (1973:1216) om särskild avgift för oljeprodukter, bilskrotningslagen (1975:343), la­gen (1977: 306) om dryckesskatt, la­gen (1978:69) om försäljningsskall på motorfordon, lagen (1978: 144) om skatt på vissa resor, lagen (1982:691) om skatt på vissa kas­settband, lagen (1982:1200) om skatt på videobandspelare, lagen (1982: 1201) om skatt pä viss elek­trisk kraft, tagen (1983:000) om skall på omsättning av vissa värde­papper, 3. lagen (1981:691) om socialavgifter. Lagen gäller även preliminär skatt, kvarstående skatt och tillkommande

skatt som avses i uppbördslagen (1953:272). Lagen lillämpas inte om skatten eller avgiften fastställs eller uppbärs i

den ordning som gäller för tull och inle heller beträffande restavgift,

skattetillägg eller liknande avgift.

Denna lag träder i kraft den I januari 1984. ' Senaste lydelse 1983:220.


 


SkU 1983/84:11                                                                      7

4    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1971:1072) om förmånsberättigade skatte­fordringar m. m.

Härigenom föreskrivs att 1 § lagen (1971: 1072) om förmänsberättigade !    skattefordringar m. m. skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Förestagen lydelse


1  §'


Förmånsrätt enligl 11 § förmånsrätlslagen (1970:979) följer med fordran på

1.    skatt och avgift, som anges i 1 § första stycket uppbördslagen (1953:272), saml skatt enligt lagen (1908: 128) om bevillningsavgifter för särskilda förmåner och rättigheter, lagen (1958:295) om sjömansskatt, kupongskaltelagen (1970:624) och lagen (1983:219) om tillfällig vinstskati,

2.    skatt enligl lagen (1968:430) om mervärdeskall,

3.    skall eller avgift enligl lagen       3. skatt eller avgift enligt lagen

(1928: 376) om särskild skall å vissa lolterivinsler, lagen (1941:251) om särskild varuskatt, lagen (1957:262) om allmän energiskatt, lagen (1961:372) om bensinskatt, lagen (1961:394) om tobaksskatt, släm­pelskattelagen (1964:308), lagen (1972:266) om skall på annonser och reklam, lagen (1972:820) om skatt pä spel, lagen (1973:37) om avgift på vissa dryckesförpackning­ar, lagen (1973: 1216) om särskild avgift för oljeprodukter, bilskrot­ningslagen (1975:343), lagen (1977:306) om dryckesskatt, lagen (1978:69) om försäljningsskatt på motorfordon, lagen (1978: 144) om skall på vissa resor, lagen (1982:691) om skatt på vissa kas­settband, lagen (1982: 1200) om skatt pä videobandspelare samt la­gen (1982: 1201) om skatt på viss elektrisk kraft.

(1928: 376) om särskild skatt ä vissa lotterivinster, lagen (1941:251) om särskild varuskatt, lagen (1957:262) om allmän energiskatt, lagen (1961:372) om bensinskatl, lagen (1961:394) om tobaksskatt, släm­pelskattelagen (1964:308), lagen (1972:266) om skatt på annonser och reklam, lagen (1972:820) om skatt på spel, lagen (1973:37) om avgift pä vissa dryckesförpackning­ar, lagen (1973: 1216) om särskild avgift för oljeprodukter, bilskrot­ningslagen (1975:343), lagen (1977:306) om dryckesskatt, lagen (1978:69) om försäljningsskatt pä motorfordon, lagen (1978: 144) om skatt pä vissa resor, lagen (1982:691) om skatt på vissa kas­settband, lagen (1982:1200) om skall på videobandspelare, lagen (1982: 1201) om skatt på viss elek­trisk kraft samt lagen (1983:000) om skatt på omsättning av vissa värdepapper,

4.  skatt enligt vägtrafikskattelagen (1973:601) samt lagen (1976:339) om saluvagnsskalt,

5.  tull och särskild avgift enligl 39 § lullagen (1973:670) saml avgift enligl lagen (1968: 361) om avgift vid införsel av vissa bakverk,

6.  avgift enligt lagen (1967:340) om prisreglering på jordbrukels område och lagen (1974:226) om prisreglering på fiskets område.

Senaste lydelse 1983:221.


 


SkU 1983/84:11                                                                       8

Nuvarande lydelse                        Förestagen lydelse

1. avgift som uppbärs med tillämpning av lagen (1959: 552) om uppbörd av vissa avgifter enligl lagen (1981:691) om socialavgifter.

Förmånsrätten omfattar ej restavgift och liknande avgift som utgår vid försummelse att redovisa eller betala fordringen och ej heller skatte- eller avgiftstillägg och förseningsavgift.

Denna lag träder i kraft den I januari 1984.


 


SkU 1983/84:11

Motioner

1983/84:63 av förste vice talmannen Ingegerd Troedsson (m) och Knut Wachtmeister (m)

I motionen yrkas att--- i händelse av bifall till förslaget i propositio­
nen om skärpta reavinstregler för aklier avdraget på 3000 kr. vid

försäljning av tvåårsaktier höjs till 4500 kr.

1983/84:100 av Thorbjörn Fälldin m.fl. (c)

såvitt avser yrkande

20. atl riksdagen beslutar avslå förslaget om omsättningsskatt på vissa värdepapper.

1983/84:127 av Olle Grahn m. fl. (fp) I motionen yrkas alt riksdagen avslår propositionen.

1983/84:128 av Jan-Erik Wikslröm m. fl. (fp)

I molionen yrkas---- med hänvisning fill motion 86- alt riksda­
gen avslår proposilionen.

1983/84: 157 av Knut Wachtmeister m. fi. (m) I motionen yrkas att riksdagen avslår propositionen.

1983/84: 158 av Lars Werner m. fl. (vpk) I motionen yrkas all riksdagen beslutar

1.  atl, med godkännande av regeringens förslag i övrigt, 4 § i förslagel
till lag om skatt på omsällning av vissa värdepapper ges följande lydelse:

Regeringens förslag                       Motionärernas förslag

Skatten utgår med en halv pro-      Skatten utgår med fem procent

cent av överlåtelsesumman (veder-     av överlåtelsesumman (vederlaget), laget).

1 vederlaget---------------------------------- avslulsdagen.

2.  att riksdagen beträffande beräkning av reavinst vid aktieförsäljning
antar följande

Förslag till

Lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370)

Nuvarande lydelse                        Motionärernas förslag

2 b) Avyttras aktie-------- beträffande innehavet.

Anskaffningskostnad för äldre aktie, som är nöterad på börs eller föremål för liknande notering, och för äldre andel i aktiefond får be­stämmas titt ett belopp som mot­svarar hälften av vad den skattskyl-


 


SkU 1983/84:11                                                                      10

Nuvarande lydelse                        Motionärernas förslag

dige erhåller för aktien etter ande­
len efter avdrag för kostnad för
avyttringen. Kan den skattskyldige
göra sannolikt att en beräkning en­
ligt andra stycket leder titt ett högre
belopp, skatt dock detta högre be­
lopp anses som anskaffningskost­
nad.
Avyttras delbevis-------- 35 § 3 mom.

3. att riksdagen beträffande beskattning av reavinst vid aktieförsäljning antar följande:

Förslag till

Lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370)

Härigenom föreskrivs att 35 § 3 mom. kommunalskattelagen (1928:370) skall ha nedan angivna lydelse:

Nuvarande lydelse                                      Motionärernas förslag

35 §

3 mom. Realisationsvinst------ --------------------------- än två år.

Avyttrar skatlskyldig egendom Avyttrar skatlskyldig egendom
som avses i delta moment och som
som avses i della moment och som
den skattskyldige innehaft tvä år el-
den skaitskyldige innehaft två år el­
ler mera. är 40 procent av vinsten
ler mera, är 75 procent av vinsten
skattepliktig. Frän sammanlagda
skatleplikfig. Från sammanlagda
beloppet av skattepliktig realisa-
beloppet av skattepliktig realisa­
tionsvinst enligt detla stycke under
lionsvinst enligt della stycke under
ett beskattningsår, minskat med av-
ell beskattningsår, minskal med av­
dragsgill del av förlust vid avyttring
dragsgill del av förlust vid avyttring
samma år av egendom som avses i
samma år av egendom som avses i
detta stycke, äger skatlskyldig ät-
detta stycke, äger skattskyldig åt­
njuta avdrag med 3000 kronor. Har
njuta avdrag med / 000 kronor. Har
den skattskyldige under beskatt-
den skaitskyldige under beskatt­
ningsåret varit gift och levt tillsam-
ningsårel varit gift och levt tillsam­
mans med sin make, får sådant av-
mans med sin make, får sådant av­
drag åtnjutas för dem båda gemen-
drag åtnjutas för dem båda gemen­
samt med 3000 kronor. I intet fall
samt med 1000 kronor. I intet fall
får dock skatlskyldig åtnjuta avdrag
får dock skattskyldig åtnjuta avdrag
med högre belopp än som svarar
med högre belopp än som svarar
mot sammanlagda beloppet äv skal-
mot sammanlagda beloppet av skat­
tepliktig realisationsvinst enligt del-
lepliklig realisationsvinst enligt det­
la stycke minskat med avdragsgill
ta stycke minskat med avdragsgill
del av förlust som nyss nämnts.
del av förlust som nyss nämnts.

Kan tillämpning--------- avyttringen sker.

Har egendom som avses i della Har egendom som avses i della

moment   avyttrats   genom   säd.an moment   avyttrats   genom   sådan

tvångsförsäljning som anges i 2 § tvångsförsäljning som anges i 2 §


 


SkU 1983/84:11                                                                     H

Nuvarande lydelse                                     Motionärernas förslag

första stycket 1) lagen (1978:970) första slyckel 1) lagen (1978:970)
om uppskov med beskattning av
om uppskov med beskatlning av
realisationsvinst, är — oavsett tid-
realisationsvinst, är — oavsett tid­
punkten för förvärvet — endast 40
punkten för förvärvet — 75 proceni
procent av vinslen skattepliktig.
          av vinsten skattepliktig.

Skrivelser

Med anledning av proposifionen har skrivelser inkommit frän Svenska bankföreningen, Sveriges industriförbund och advokat Robert Melin.

Utskottet

Inledning

I propositioner som förelagts riksdagen i höst har regeringen som ett led i sin ekonomiska politik föreslagit en rad åtgärder innefattande säväl ul­giftsnedskärningar som avgifts- och skattehöjningar. De skattepolitiska förslag regeringen valt att lägga fram har bl. a. fördelningspolitisk bak­grund. Syftet är alt säkerställa att välbeställda grupper i samhället får bära sin del av krispolitikens bördor.

I den nu aktuella proposifionen föreslås en ökning av skatteuttaget på handeln med aktier. Förslaget innefatiar en skärpning av realisationsvinst­beskattningen av börsaktier som innehafts två år eller längre (s. k. äldre aktier) och en ny omsättningsskatt på aklier och vissa andra värdepapper.

Realisationsvinstbeskattningen

Vid beräkning av realisationsvinst för aktier som innehafts mindre än tvä är beskattas hela vinsten och avräknas den faktiska anskaffningskostnaden för aklierna med sitt nominella belopp. För äldre aktier gäller däremot andra bestämmelser. Endast 40% av vinsten är skattepliktig, och anskaff­ningskostnaden för en sådan akfie bestäms enligt huvudregeln fill den genomsnittliga anskaffningskostnaden för samtliga äldre aktier av samma slag som den avyttrade. Vid sidan av denna huvudregel gäller i fråga om äldre börsnoterade aktier och andelar i aktiefonder en schablonregel som innebär att anskaffningskostnaden får bestämmas till hälften av försälj­ningspriset för aktien efter avdrag för kostnader för försäljningen. Vidare medges vid beräkning av vinst på äldre aktier.- efter avräkning av förlus­ter under året på sådana aktier - avdrag med ett belopp om 3000 kr. Schablonregeln innebär annorlunda uttryckt, att den skattepliktiga vinsten motsvarar 20% av nettoförsäljningspriset. Della i sin tur innebär att med nuvarande regler aktier till ett värde av 15000 kr. kan försäljas utan skattekonsekvenser.

Enligt förslaget i propositionen skall anskaffningskostnaden för äldre


 


\


SkU 1983/84:11                                                                      12

aktier enligt schablon få tas upp till endasl 25% av avyttringspriset efter avdrag för kostnader i samband rned försäljningen. Någon annan ändring i reglerna föresläs inte.

I motionerna 157 av Knut Wachtmeister m.fl. (m), 128 av Jan-Erik Wikström m. fl. (fp) och 127 av Olle Grahn m. fl. (fp,'m, c) yrkas avslag på proposilionen i denna del. Förste vice talmannen Ingegerd Troedsson och Knut Wachtmeister (båda m) hemställer i motion 63 i andra hand att det extra avdraget om 3 000 kr. höjs till 4500 kr., så all äldre aktier till ett värde av 15000 kr. alltjämt skall kunna säljas ulan skattekonsekvenser, medan Lars Werner m.fl. (vpk) i motion 158 begär väsentliga skärpningar av realisationsvinstbestämmelserna för aktier säväl i förhällande lill proposi­tionen som av reglerna i övrigi. Molionärerna anser att schablonregeln vid vinstberäkningen bör avskaffas och anskaffningsvärdet för äldre aktier bestämmas med utgångspunkt i verkliga kostnader och med hänsyn lill kursförändringar under innehavet. De anser vidare all det extra avdraget bör sättas ned från 3000 kr. till 1000 kr. och att beskattningsnivån bör höjas från 40% lill 75%.

Som motiv för avslag på förslagel om skärpning av realisationsvinstskat­ten åberopar motionärerna genomgående atl den socialdemokratiska rege­ringen genom en rad beslut under innevarande mandatperiod försämrat villkoren för enskilt sparande i aktier, vilket enligt motionärerna innebär risk för minskad tillgång på riskvilligt kapital för näringslivet. Vpk däremoi hävdar - med hänvisning lill de kraftiga aktiekursstegringarna under de senaste åren — all beslämmelserna även med den i proposilionen föreslag­na ändringen kommer att vara alltför förmänliga.

Av propositionen framgår alt den genomsnittliga värdestegringen på aktier som innehafts i två är f. n. ligger på ca 150% och att kursuppgången för treåriga aklieinnehav överstiger 300%. Syftet med schablonregeln är -som departementschefen framhåller — uteslutande att förenkla vinstberäk­ningen i sådana fall dä svårigheter föreligger atl utreda den verkliga an­skaffningskostnaden för en försåld aktie, däremot inle alt nedbringa be-skatlningsnivän. Mot bakgrund av de senaste årens mycket slora kurssteg­ringar måsle enligl utskottets mening antas att en tillämpning av schablon­regeln i dess nuvarande utformning inte ger åsyftad beskattningseffekl.

Mot den bakgrunden finner utskottet - i likhel med departementschefen - det vara av fördelningspolitiska hänsyn angeläget att realisationsvinst­skatten skärps. Förslaget i proposilionen är enligt utskottets mening ägnat alt leda lill en rimligare beskattning av de betydande vinster som nu uppkommer på aktiemarknaden och tillgodoser således ett fördelningspoli­liskt rällvisekrav. Med hänsyn härtill lillslyrker utskottet propositionen i denna del. Utskottet avslyrker således bifall till de motionsyrkanden som innebär avslag på förslaget om skärpt realisationsvinstbeskattning av ak­tier. Ulskoltet anser sig inle heller kunna biträda yrkandet i motion 63 om en uppräkning av det extra avdraget från 3 000 kr. till 4 500 kr. Yrkandet i


 


SkU 1983/84:11                                                                     13

vpk-motionen 158 innebär inte bara ett slopande av schablonregeln och en minskning av schablonavdraget utan även nära en fördubbling av beskatl-ningsnivån och mäste därför bedömas som orealistiskt. Ulskoltet vill dess­utom erinra om atl kapitalvinstkommitlén enligt sina direktiv har lill hu­vuduppgift att söka utforma ett förenklat system för beskattningen av aklievinster där beskattningen träffar den verkliga vinsten vid en försälj­ning. I avvaktan på resultatet av kommitténs arbete bör — som departe­mentschefen framhåller - den nu gällande beskatlningsnivån om 40% ligga fast.

Skatt på omsättning av vissa värdepapper

Före 1979 utgick vid köp och byte av aktier, obligationer och värdepap­per en omsättningsskatt i form av en fondstämpel. Denna slopades vid utgången av 1979 av främst tekniska och administrativa skäl.

1 propositionen föresläs en omsättningsskatt på aktier av en annan modell än fondstämpeln. Den skall utgå med 0,5% av köpesumman hos såväl säljare som köpare. Skatten träffar både aktiehandel som sker under medverkan av fondkommissionär och s. k. direktaffärer, dvs. transaktio­ner som sker utan sådan medverkan. I dessa fall har dock skattskyldighe­ten begränsats till handel med en omslutning av minst 500000 kr. per halvår.

1 motionerna 100 av Thorbjörn Fälldin m. fl. (c), 127 av Olle Grahn m. fl.
(fp, m, c), 128 av Jan-Erik Wikström m.fl. (fp) och 157 av Knut Wacht­
meister m.fl. (m) yrkas avslag pä proposilionen ocksä i denna del. I
motionerna åberopas liknande skäl som de vilka framförts som motiv för
avslag på den föreslagna skärpningen av realisationsvinstskatten. I vpk-
motionen 158 anses omsällningsskatlen vara alltför försiktigt utformad,
och motionärerna yrkar en liodubbling av skatten till 5 % i vardera sälj- och
köpledet.
                                    b

Av skäl som utskollel tidigare åberopat lill stöd för ell ökal skatteuttag på realisationsvinster vid aktieförsäljning anser utskottet sig också böra biträda förslaget om en särskild omsättningsskatt på aktier. En sådan skatt kan ocksä antas leda till en icke oväsentlig ökning av statens skattein­täkter. Utskottet tillstyrker således i princip förslagel om en omsättnings-skall på aklier och avslyrker samtliga motionsyrkanden i motsvarande del.

Representanter för Svenska bankföreningen och för fondkommissionä­rerna har vid en uppvaktning inför utskottet - Bankföreningen dessulom i en till utskottet ingiven skrivelse - hemställt atl vissa typer av aktieaffärer undantas från omsättningsskatt. Föreningen använder benämningarna va-lulainlänning och valutaullänning. Med valulainlänning avser föreningen fysisk och juridisk person med hemvist i Sverige och med valutautlänning sädan person med hemvist utanför Sverige. Enligt föreningen bör från omsältningsskatleplikt undantas valutautlännings handel med aktier och övriga uppräknade värdepapper. Även omsättningen med utländska aktier


 


SkU 1983/84:11                                                                      14

och värdepapper bör enligl föreningen undantas från skatteplikt. Förening­en framhåller atl omsättningsskatten i den föreslagna utformningen kan väntas få besvärande konsekvenser, dels genom alt utländska aktieplace­rares affärer dras från Sverige, med förlorad tjänsteexport och minskat intresse för svensk aktiemarknad och svenskt näringsliv som följd, dels genom atl konkurrenssituationen för svenska banker och svenska fond­kommissionärer på den utländska aktiemarknaden allvarligt försämras.

Utskottet kan ha viss förståelse för de av Bankföreningen framförda synpunkterna. Med den generella utformning som förslaget erhållit kom­mer en aklieomsättning att drabbas av skatt vare sig omsättningen sker här eller utomlands och vare sig omsättningen avser svenska eller utländska värdepapper.

Enligt utskottels mening är det rimligt att skatt generellt las ul när fråga är om aktieomsättning där en valulainlänning uppträder som köpare eller säljare. Likaså bör skatt utgå när en valutautlänning omsätter svenska värdepapper genom en svensk kommissionär.

Däremot bör någon skatt inte utgå när en valutaullänning köper eller säljer utländska värdepapper genom en svensk kommissionär.

Genom utskotlels ställningstagande tillgodoser man inte Bankförening­ens krav att utlänningars placeringar i svenska aktier i Sverige skall undan­tas frän beskattning. Kravet att omsättning av värdepapper utomlands mellan valutautlänningar skall undanlas från skatt tillgodoses endast i den mån det är fråga om utländska värdepapper. Utskottet har undersökt möjligheterna atl medge längre gående befrielse frän skatt men funnit atl undantagsregler av den innebörden skulle medföra kontrollproblem och risk för missbruk. Ulskoltet anser därför att man i vart fall i etl inlednings­skede och tills närmare erfarenheter vunnits av den nya lagstiftningen bör begränsa skattefriheten på det sätt utskottet nyss har förordat.

På grund av det anförda föreslår utskottet ett tillägg till första stycket av 3 § i den föreslagna lagen om skatt på omsättning av vissa värdepapper.

Ett problem av annan art har aktualiserats av Industriförbundet. För­bundet framhåller i en skrivelse bl. a. att det förhållandet atl omsättnings­skatten skall gäUa utan undantag innebär att även sådana omsättningar som av exempelvis stmkturella eller marknadstekniska skäl sker inom en akliebolagskoncern kommer atl träffas av skatt i samma omfattning som omsättningar mellan utomstående. Industriförbundet anser det angeläget att man inte motverkar önskvärda strukturomvandlingar inom näringslivel och hemställer därför att koncerninterna överiåtelser undantas frän om­sällningsskatlen enligl de principer som vid sådana överlåtelser gäller i fråga om realisationsvinst på aktier.

De skäl som motiverar undantag från eljest gällande realisationsvinst-regler vid aktieöverlätelser inom en koncern kan enligl utskottets mening med fog göras gällande också i fråga om den i propositionen föreslagna omsättningsskatten på aktier. Utskottet anser således i likhet med Indu-


 


SkU 1983/84:11                                                                     15

striförbundet alt omsättningsskatt inte bör utgå vid sådana överlåtelser av aktier inom en koncern som avses i 35 § 3 mom. sjätte stycket KL. Utskottets ställningstagande föranleder ett tillägg i form av ett andra styc­ke lill 3 § i omsällningsskalteförslagel.

De delar av proposilionen som utskottet inte tagit upp lill särskild behandling föranleder inle något särskilt yttrande från utskollels sida.

De i proposilionen framlagda förslagen har inte remissbehandlats och inte heller remitterats till lagrådet. Inle minst mot den bakgrunden anser utskottet det angeläget att regeringen uppmärksamt följer upp lagsfiftning­en och dess prakliska tillämpning och föreslår de ändringar av bestämmel­serna som kan komma att visa sig erforderliga.

I propositionen läggs fram förslag om ändringar i 1 § skaltebroltslagen och i 1 § lagen om förmånsberättigade skaltefordringar m. m. Ändringarna är avsedda att träda i kraft den 1 januari 1984. Förslag om ändring i samma förfaitningsrum och med samma ikraftträdandetidpunkl har lagts fram i den till näringsulskottel hänvisade propositionen 1983/84:62 om fortsatt slöd för åtgärder för atl ersätta olja, m.m. samt för investeringar inom energiområdet. Även den lill finansutskottet hänvisade propositionen 1983/84: 50 om löntagarfonder innehåller förslag om en motsvarande änd­ring i skaltebroltslagen.

Utskottet, som tillstyrker proposition 48 och således också de i denna proposition föreslagna ändringarna i skaltebroltslagen och lagen om för­mänsberättigade skattefordringar, anser att den författningsmässiga regle-ringe'n av dessa lagrum bör ske i ett sammanhang. Utskottet har därför denna dag beslulal att propositionen i berörda delar överlämnas till juslitie-utskollet för vidare handläggning.

Hemställan

Utskotlet hemställer

1.          beträffande skärpt realisationsvinstbeskattning

att riksdagen med bifall fill proposition 1983/84:48 och med avslag på motionerna 1983/84: 127, 1983/84: 128, 1983/84:157 och 1983/84: 158 antar det vid propositionen fogade förslaget till lag om ändring i kommunalskattelagen (1928: 370),

2.          beträffande schablonavdrag

att riksdagen avslår motion 1983/84:63,

3.          beträffande omsättningsskatten på värdepapper

atl riksdagen med anledning av propositionen och med avslag på motion 1983/84: 100 yrkande 20 samt motionerna 1983/84:127, 1983/84:128, 1983/84:157 och 1983/84:158 antar det vid proposi­tionen fogade förslaget till lag om skatt på omsättning av vissa värdepapper med den ändringen atl 3 § erhåller följande som utskottels förslag betecknade lydelse:


 


SkU 1983/84:11                                                                      16

Regeringens förstag                      Utskottets förslag

3 §
3 §. Skattskyldig   är   fondkom-
     3 §. Skattskyldig   är   fondkom-

missionär som sluter avtal om om- missionär som sluter avtal om om­
sättning av värdepapper som avses sättning av värdepapper som avses
i 1 § eller medverkar lill ett sådant i I § eller medverkar till ett sådant
avtal.
                                           avtal.   Om  den för  vars  räkning

kommissionären medverkar inte är
bosatt i Sverige skall skatt inte er­
läggas för hans led när omsättning­
en avser utländska värdepapper.
Vid omsättning där fondkommis-
    Vid omsättning där fondkommis-

sionär inte medverkar är den skatt- sionär inte medverkar är den skatl­
skyldig som under ell halvt kålen- skyldig som är bosatt i Sverige och
derär omsätter värdepapper sorn som under ett halvt kalenderår om-
avses i 1 § till ett värde av minst sätter värdepapper som avses i 1 §
500000 kronor.
                           till ett värde av minst 500000 kro-

nor.

Vid överlåtelse som avses i 35 § 3 mom. .sjätte stycket kommunatskat­telagen skall skatt inte utgå.

Utskottet hemställer atl betänkandet behandlas efter endast en bord­läggning.

Stockholm den 23 november 1983

På skatteutskottets vägnar RUNE CARLSTEIN

Närvarande: Rune Carlstein (s), Knut Wachtmeister (m). Stig Josefson (c), förste vice talmannen Ingegerd Troedsson (m). Olle Westberg (s). Hagar Normark (s), Bo Lundgren (m), Ingemar Hallenius (c), Bo Forslund (s), Egon Jacobsson (s), Karl Björzén (m), Kjell Johansson (fp). Anita Johansson (s). Lars Hedfors (s) och Anna Lindh (s).

Reservationer

1. Skärpt realisationsvinstbeskattniing (mom. 1)

Knut Wachtmeister (m), förste vice talmannen Ingegerd Troedsson (m), Bo Lundgren (m), Kari Björzén (m) och Kjell Johansson (fp) anser

dels att det avsnitt av utskottets yttrande på s. 12 som börjar med "Av proposilionen" och slutar i femle stycket med "av aktier" borl ha följande lydelse:

Mellan socialdemokraterna och de borgerliga partierna torde, såvitt utskottet kan bedöma, inte råda några delade meningar om angelägenheten


 


SkU 1983/84:11                                                                      17

av alt produktiva investeringar i näringslivet gynnas. Regeringen och den borgerliga oppositionen lorde också vara eniga om atl en gynnsam produk­tionsutveckling förutsätter att man så långt del är möjligt underlättar förelagens försörjning med riskkapital.

Finansministern understryker i propositionen atl en god kursutveckling på börsen underiätlar en sådan försörjning och därför är av allmänt intres­se. Han framhåller ocksä atl ett brett intresse för aktiesparande är frän allmänna utgångspunkter positivt och bör uppmuntras.

Mol denna bakgrund finner utskottet det mycket anmärkningsvärt att regeringen genom olika åtgärder och i klar strid mot sina egna uttalanden söker motverka sparande i aktier. Enligt utskottets uppfattning kan en skärpt realisationsvinstskall på aklier inle ha annal än rakt motsall effekt till den regeringen säger sig eftersträva. Detsamma kan med fog sägas om flera andra beslut som pä socialdemokratiskt initiativ tagits under senare tid. Utskottet tänker i sammanhanget på alt skattereduktionen för akliesparande enligt ett nyligen fattat riksdagsbeslut upphör vid utgången av detta är, att den 30-procentiga skattereduktionen för aktieutdelningar avskaffats med verkan fr.o.m. 1983, atl förelagen skall betala en 20-procenlig skatt på 1984 års utdelningsinkomsler och att skatten på förmö­genhet höjs fr. o.m. 1984 års taxering. Vid denna taxering skall enligt ett förslag som inom kort skall behandlas av riksdagen gälla ett skatteuttag som i åtskilliga fall kan väntas bli närmast konfiskatoriskl. Även löntagar­fondsförslaget kommer, om det antas, med stor sannolikhet atl avsevärt minska intresset för sparande i aklier.

Utskottet anser sig därför böra biträda motionsyrkandena om avslag på förslaget om skärpt realisafionsvinslskatt på aklier.

dels att utskottet under mom. 1 bort hemställa

att riksdagen med bifall fill motionerna 1983/84:127, 1983/84: 128 och 1983/84:157 avslår det vid proposition 1983/84:48 fogade förslagel till lag om ändring i kommunalskaltelagen (1928:370) och motion 1983/84:158.

2. Schablonavdrag (mom. 2)

Knut Wachtmeister (m), förste vice talmannen Ingegerd Troedsson (m), Bo Lundgren (m). Kari Björzén (m) och Kjell Johansson (fp) anser

dels att den mening i utskottels yttrande i femte stycket på s. 12 som böljar med "Utskottet anser" och slutar med "till 4.500 kr." bort ersättas av text med följande lydelse:

Som finansministern framhöll vid sitt möte med landets skattechefer krävs krafttag för att förenkla vårt skattesystem. Till de frågor som kräver mycket stora arbetsinsatser för såväl de skattskyldiga som taxeringsmyn­digheterna hör realisationsvinstbeskattningen av aktier. Eftersom varje


 


SkU 1983/84:11                                                                     18

aktiepost som säljs skall antas utgöra ell genomsnitt av säljarens tidigare förvärv genom t. ex. köp, nyemission, nya inköp, gåva eller arv föreligger stora svårigheter att göra erforderlig utredning. Med den tidigare schablon­regeln och det extra avdraget på 3000 kr. har tvåårsaktier alltid kunnat säljas utan skattekonsekvenser upp till ett belopp pä 15000 kr. om året. Med de skärpta schablonreglerna skulle med oförändrat 3000 kr.-avdrag aktier till endast 10000 kr. per år kunna försäljas utan skattekonsekvenser. Både de skärpta schablonreglerna och penningvärdets fall talar för atl avdraget bör höjas från 3000 kr. till 4500 kr. så att försäljning alltjämt skall kunna ske utan skatt upp till 15000 kronors värde. Utskottet tillstyrker därför bifall till andrahandsyrkandet i motion 63 (m) innebärande att det extra avdraget vid aktieförsäljning höjs till 4500 kr.

dels att utskottet under mom. 2 bort hemställa

att riksdagen under fömtsättning av bifall till förslaget i propositio­nen om skärpt skatt på realisafionsvinst vid aktieförsäljning med bifall till motion 1983/84:63 beslutar anta följande

Förslag till

Lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370)

Härigenom föreskrivs i fråga om 35 § 3 mom. andra stycket kommunal­skattelagen (1928: 370) all orden "3000 kronor"" ersätts med orden "4 500 kronor".

Denna lag träder i kraft dagen efter den dag, då lagen enligt uppgift pä den har kommit ut frän trycket i Svensk författningssamling. Den nya bestämmelsen tillämpas i fråga om avyttringar som sker efter den 24 oktober 1983.

3. Omsättningsskatten på värdepapper (mom. 3)

Knut Wachtmeister (m). Stig Josefson (c), förste vice talmannen Inge­gerd Troedsson (m), Bo Lundgren (m), Ingemar Hallenius (c), Karl Björ­zén (m) och Kjell Johansson (fp) anser

dels att det avsnitt av utskottets yttrande som börjar på s. 13 med "Av skäl" och slutar på s. 15 med "vidare handläggning" bort ha följande lydelse:

Utskottet har i det föregående kritiserat den kontinuerliga skärpningen av beskattningen av aktiesparande. I fråga om den föreslagna omsätt­ningsskatten bör särskilt framhållas att propositionen inle varit föremål för sedvanlig remissbehandling och inte heller underställts lagrådets prövning. Det säger sig självt atl konsekvenserna av etl förslag av den här arten är svära för att inte säga omöjliga alt överblicka ulan tillgång lill synpunkler från dem som förslagel närmast berör. Utskottet finner således alt försla­get inte beretts i den ordning som förutsätts i grundlagen, och bl. a. med


 


SkU 1983/84:11                                                                     19

hänsyn härtill anser utskottet sig böra avstyrka bifall till propositionen i dennadel.

dels att utskottet under mom. 3 borl hemställa

alt riksdagen med bifall till motionerna 1983/84:100 yrkande 20, 1983/84:127, 1983/84: 128 och 1983/84:157 avslår det vid proposi­tionen fogade förslagel lill lag om skall på omsättning av vissa värdepapper och motion 1983/84: 158.

Norstedts Tryciceri, Stockholm 1983