Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Lagutskottets betänkande

1983/84:36

om förslag till lag om företagshypotek m. m. (prop. 1983/84:128)

Ärendet

1 betänkandet behandlar utskotlet proposition 1983/84: 128, i vilken re­geringen (justitiedepartementet) efler hörande av lagrådet föreslår riksda­gen atl anta i propositionen framlagda förslag till lag om företagshypotek m.m,, samt de med anledning av propositionen väckta motionerna 1983/ 84:2746 och 2747, Vidare behandlar utskotlet de under allmänna motions­tiden 1983 väckta motionerna 1982/83:377, 1223 och 1590 yrkande 1 saml den under allmänna motionstiden 1984 väckta motionen 1983/84:2193,

Beträffande frågan om var en central inskrivningsmyndighet för före­lagsinteckningar skall lokaliseras har lagutskottet inhämtat yttrande från arbelsmarknadsulskotlel. Yttrandet har fogals lill betänkandet som bilaga 2. Synpunkter på denna fråga har också lämnats i skrivelser från patent-och registreringsverket, länsstyrelsen i Väslernorrlands län samt lagman­nen i Luleå tingsrätt.

Vid en hearing i Karlstad har ulskoltet inhämtat synpunkter på motion 1590 yrkande 1 från företrädare för banker, kronofogdemyndigheten, ut­vecklingsfonden, advokater och företagare.

Sammanfattning

Regeringen föreslår i propositionen atl 1966 års lag om företagsinteck­ning ersätts av en ny lag om företagshypotek. Syftet med den nya lagen är att göra förelagshypotekel till en bättre och mer användbar säkerhelsrätl än den hittillsvarande förelagsinleckningen. Bland nyheterna märks att alla näringsidkare blir inteckningsberältigade och atl alla näringsidkare får tillgång till rikstäckande inteckningar. Utskottet tillstyrker dessa förslag, Ulskoltet tillstyrker också att handläggningen av ärenden om förelagsin-teckning i fortsättningen skall ske med hjälp av automatisk dalabehandling vid en för hela riket gemensam inskrivningsmyndighet. Ett förslag i en c-motion om bibehållande av en inskrivningsmyndighet i varje län avstyrks följaktligen av utskottet.

Enligt propositionen bör den nya centrala inskrivningsmyndigheten för­läggas till Malmö. I motioner förordas en förläggning till Luleå resp. Sundsvall. Arbetsmarknadsutskottet har i infordrat yttrande utan atl peka ul någon särskild ort angett att lokaliseringen bör ske i enlighet med de riktlinjer för decentralisering av statlig verksamhet som en enig riksdag ställt sig bakom. Lagutskottet tillstyrker en lokalisering till Malmö, Två

1    Riksdagen 1983/84. 8 saml. Nr 36


LU 1983/84:36


 


LU 1983/84:36                                                                         2

c-lédamöier och en s-ledamoi har reserverat sig för att myndigheten för­läggs till Sundsvall,

1 betänkandet tillstyrker ulskoltet vidare elt förslag i propositionen om införandet av ett inskrivningsiättsligt institut som gör del möjligt för en fastighetsägare alt rättsligt skilja en fastighet frän dess industrilillbehör. Däremot avstyrker ulskoltet ett förslag i en motion (m) om en översyn av förmånsrällsordningen vid konkurs, syftande lill all föielagshypotek skall ges en sämre förmånsrätt än fordran pä lön eller pension (löneprivilegiet), Ulskoltet anser att en sådan ordning skulle allvarligt försiimra förelagshy-potekeis kreditvärde. Ledamöterna frän moderata samlingspartiet har re­serverat sig för bifall till motionen. Slutligen avstyrker utskottet en c-molion med hänsyn lill alt däri upptagna frågor om snabbare regislrering av förelag och om företagaibevis redan iir föremål för uiredning.

Propositionen

I propositionen föreslår regeringen (justitiedepartementet) atl riksdagen skall anta i propositionen framlagda förslag till

1,    lag om företagshypotek,

2,    lag om införande av lagen om föreiagshypoiek,

3,    lag om ändring i jordabalken,

4,    lag om ändring i konkurslagen (1921: 225),

5,    lag om ändring i utsökningsbalken,

6,    lag om ändring i föräldrabalken,

7,    lag om ändring i ärvdabalken,

8,    lag om ändring i förmånsrältslagen (1970: 979),

9,    lag om ändring i lagen (1845:50 s. I) om handel med lösören, som köparen låter i säljarens värd kvarbliva,

 

10,   lag om ändring i lagen (1927:85) om dödande av förkommen hand­ling,

11,   lag om ändring i lagen (1941:416) om arvsskatt och gåvoskatt,

12,   lag om ändring i lagsökningslagen (1946: 808),

13,   lag om ändring i lagen (1978:882) om säkerhet för skaltefordringar m,m,,

14,   lag om ändring i lagen (1981:775) om införande av utsökningsbal­ken,

15,    lag om ändring i lagen (1970:995) om införande av nya jordabalken.
Över lagförslagen 1 -14 har lagrådet yltrul sig.

Lagförslagen har tagits in i bilaga I.


 


LU 1983/84:36                                                                        3

Motionerna

/.  Under allmänna motionstiden 1983 väckta motioner

Motion 1982/83:377 av Marianne Karlsson (c) vari yrkas atl riksdagen hos regeringen hemställer om förslag som påskyndar registrering av före­tag och alt förelagarbevis utfärdas i enlighet med motionens förslag.

Motion 1982/83:1223 av Bengt Kindbom (c) och Gösta Andersson (c) vari yrkas all riksdagen begär all regeringen låter ulreda elt alternativ med bibehållande av en inskrivningsmyndighet för förelagsinleckningar i varje län.

Motion 1982/83:1590 av Ulf Adelsohn m. fl. (m) vari yrkas

1. an riksdagen hos regeringen begär en översyn av förmånsrällsord­ningen vid konkurs.

Yrkande 2 i motionen har utskottet behandlat i belänkandel LU 1982/ 83:36.

//,  Under allmänna motionstiden 1984 väckt motion

Motion 1983/84:2193 av Martin Olsson (c) vari yrkas att riksdagen som sin mening ger regeringen lill känna vad som i motionen anförts om att den planerade registermyndigheten för förelagsinleckningar bör knytas lill Sundsvalls tingsräll,

///, Med anledning av propositionen väckta motioner

Motion 1983/84:2746 av Sten-Ove Sundström (s) vari yrkas att riksdagen som sin mening ger regeringen lill känna vad som i motionen anförts om lokalisering av den nya centrala inskrivningsmyndigheten lill Luleå,

Motion 1983/84:2747 av Martin Segerstedi m. fl, (s) vari yrkas att riksda­gen som sin mening ger regeringen till känna all den centrala inskrivnings­myndigheten för ärenden om företagsinteckning bör lokaliseras till Sunds­vall.

Utskottet

Inledning

Gällande bestämmelser om förelagsinleckning finns i lagen (1966:454) om förelagsinleckning. Enligt lagen meddelas en förelagsinleckning i en näringsidkares verksamhet lill säkerhet för en fordran. Utmärkande för företagsinteckningen är all den medför en förmånsrätt om del sker en utmätning hos näringsidkaren eller denne försätts i konkurs.

År 1972 tillkallades utredningen (Ju 1972:12) angående företagsinteck­ning för all se över nämnda lag. Utredningen avlämnade 1973 och 1975 delbeiänkanden med förslag om företagsinteckningar och vissa indelnings­ändringar och om förmånsrätt för förelagsinteckningar, vilka förslag ledde lill lagstiftning år 1973 resp, år 1975, Utredningen avgav i november 1981 sin slutbetänkande (SOU 1981:76) Företagshypotek,


 


LU 1983/84:36                                                                         4

Betänkandet har remissbehandlats. Vid remissbehandlingen fick uiied-ningens olika förslag elt positivt moiiagande, och de har lagis lill grund för förslagen i propositionen,

1 del följande behandlar ulskoltet propositionen jämte därtill anknutna motioner. Vidare behandlar ulskoilet en motion som tar upp frågan om förmånsräll för föielagshypotek saml en motion rörande handelsregister och förelagarbevis.

Propositionens huvudsakliga innehåll

1 propositionen läggs fiam förslag lill lag otn företagshypotek som skall ersätta 1966 års lag om företagsinteckning. Med företagshypotek avses en säkerhetsrätt som grundar sig på en företagsinteckning. Vidare läggs fram förslag till följdändringar i ell flertal olika lagar.

Syftet med den nya lagen anges vara att göra förelagshypotekel till en bättre säkerhelsrätl än den hittillsvarande förelagsinleckningen. I den nya lagen görs en anpassning till jordabalkens panträtt.skonstruklion. Bland nyheterna märks vidare alt alla näringsidkare blir inteckningsberältigade. Även den som slår i begrepp alt starta en näringsverksatnhel får en riiti alt la ul förelagsinleckningar i verksamheten. Det nuvarande kravet på drifts­bevis har därtor kunnat slopas.

Andra nyheter är atl alla näringsidkare nu fär tillgång till rikstäckande inteckningar och alt ärenden om förelagsinleckning i fortsällningen skall handläggas av en för hela riket gemensam inskrivningsmyndighet. Hand­läggningen kommer alt ske med hjälp av automatisk dalabehandling. 1 propositionen anges alt den centrala inskrivningsmyndigheten avses bli föriagd lill Malmö.

Propositionen innehåller också elt förslag till ändring i jordabalken. Förslaget innebär all del införs ett nyii inskrivningsrättsligt institut som gör det möjligt för en fastighetsägare dels all rältsligl skilja en fastighet från dess industrilillbehör, dels all återförena fastigheten med sådan egendom. Härigenom tillgodoses ell tidigare framställt önskemål från riksdagens sida.

Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 januari 1986.

Allmänna synpunkter

Förelagsinleckningen har ell beiydligl bällre krediivärde än motsvaran­de äldre inleckningsinstitut (förlagsinteckning, inteckning i jordbruksin­ventarier m, fl,) och har därtor kommit till stor användning. Särskilt under senare år har säkerheter i form av företagsinteckning fått en alltmer fram­trädande plats. Av propositionen framgår att del totala antalet företagsin-tecknade fordringar år 1980 uppgick lill drygt 80 miljarder kronor, varav drygt 13 miljarder kronor utgjorde under 1980 beviljade inteckningar.

En viktig orsak lill den ökade användningen av förelagsinteckning under senare år torde vara alt företagsinteckningen - alltsedan den genom 1975


 


LU 1983/84:36                                                                         5

års reform flyllades i förmånsrättshänseende fram före löneprivilegiel -ansetts ha etl mycket gott krediivärde. Stor betydelse torde också den omsiändighelcn ha haft all mindre och medelstora företag ofta har svårig­heter all sliilla någon annan kredilsäkerhet än förctapsinteckningar. Vidare torde det förhållandet ha inverkat alt panträtt i fastigheter under senare år regionalt minskat i betydelse. 1 synncrhcl gäller del i fråga om industrifas­tigheter. 1 vissa delar av landet har det nämligen visat sig svårt och ibland omöjligt att sälja en industrifastighet vid nedläggning av etl ftiretag. Fas-lighelspanler kan därför många gånger inte tillmätas någon större betydel­se som kredilsäkerhet vid förelagskrediter.

Den positiva utvecklingen av förclagsintcckningsinstitutel har skett trots att det nuvarande systemet har betydande brister. Det förhållandet att inteckning för andra näringsidkare än aktiebolag kan meddelas endasl i ett län eller i en eller flera kommuner i samma län har fört med sig problem. För en kreditgivare kan del vara kostsaml och tidsödande atl behöva hantera ett flertal inteckningar i olika län för kredit till en och samma kredittagare när denne driver verksamhet som är spridd över flera län, I, ex. i form av en delaljhandelskedja. Vidare kan, om en inleckning är begränsad lill ell visst område, hela värdet av säkerhelen ryckas undan för kreditgivaren om den inlecknade verksamheten flyttas till annat område. Härtill kommer alt med etl regionaliserat syslem betydande problem upp­kommer vid olika administrativa indelningsändringar.

En annan betydande nackdel med det nuvarande systemel är att det inte omfattar alla näringsidkare. Enligt gällande räll kan förelagsinleckning meddelas endast i näringsverksamhet som utövas av en näringsidkare som skulle ha varil bokföringsskyldig enligl 1929 års bokföringslag om den allljäml hade varil i kraft. Vid elt flertal tillfällen har i riksdagen väckls motioner med yrkanden om atl förelagsinteckning skall kunna användas också av trädgårdsodlare, minkuppfödare,  fiskare, renskötande samer

m.n.

Som en annan nackdel med den nuvarande lagstiftningen kan också nämnas de problem som uppkommer vid utfärdandel av s. k. driftsbevis lill styrkande av all den som har medgell inteckningen driver sådan närings­verksamhet som avses i medgivandel. Med anledning av en motion uila-lade sig riksdagen år 1977 (LU 1976/77: 18) för en översyn av reglerna om driftsbevis.

Mot bakgrund av del anförda finner utskottet det tillfredsställande alt förslag nu läggs fram som innebär en förslärkning av den säkerhelsräll som företagsinteckning utgör och en välbehövlig modernisering av regelsyste­met. An företagshypoleksinslilulet anpassas till det panträtisliga regelsy-slemel i JB kommer alt medföra betydande hanteringsmässiga fördelar. Genom att alla inteckningar i princip blir rikstäckande samtidigt som regionalt begränsade inteckningar förbjuds kommer man lill rätta med de problem som de regionala och lokala inteckningarna vållar i dag. Till följd


 


LU 1983/84:36                                                          6

härav torde förtroendet för förelagshypotekel som en god säkerhet komma atl öka betydligt. Andra fördelar med den nu föreslagna ordningen är all varje näringsidkare ges en räll lill företagsinteckning i sin verksamhel. En sådan rätt tillkommer en näringsidkare även om han vid inteckningstillfäl-let ännu inte påbörjat verksamheten. Alt också en blivande näringsidkare kan la ul förelagsinleckningar torde öka kredilmöjlighelerna i initialskedet och följaktligen vara av väsentlig betydelse för den som skall starta elt förelag. Härtill kommer atl med en sådan ordning del nuvarande kravet på driflsbevis kan slopas.

Att samtliga näringsidkare nu blir inteckningsberältigade innebär inte atl alla näringsidkare också i praktiken kan utnyttja den nya förmånen. Sålun­da ger de särskilda förhållandena inom fiskerinäringen upphov till pro­blem. Ofta används inom denna näring partrederiel som företagsform, Parlrederiel är emellertid, såsom utredningen påvisal, mindre ändamålsen­ligt då del gäller all uinyllja företagshypotek som kredilsäkerhet. Proble­met förstärks av all man inom fiskerinäringen dessutom ofta arbetar i fiskelag som inle behöver vara identiska med parirederiet, Ell fiskelag kan beslå av både partredare och andra. Om förelagshypotekel skall få prak­tisk betydelse för gemensamt verksamma fiskare torde del, såsom fram­hålls i propositionen, i allmänhet bli nödvändigt för fiskarna att välja en annan förelagsform. t, ex, bolag eller förening,

Elt annat exempel på näringsidkare för vilka del kan komma att bli vanskligt alt utnyttja rätten till företagsinleckning är renskötande samer. Enligt 1971 års rennäringslag drivs renskölseln för de renägande samernas räkning av samebyn, som är en för ändamålet bildad samfällighel vilken efler registrering har rättskapacitet. Svårigheterna för samerna hänger bl, a, samman med alt det mellan de renskötande samerna och samebyn synes råda en sådan rörelsegemenskap att den samlade verksamheten endasl kommer alt kunna intecknas som en enhet för sig. En särskild uiredning, utredningen (Jo 1979:08) om rennäringens ekonomiska förhål­landen, har i uppdrag all se över rennäringens ekonomiska förhållanden. Departementschefen anser all det i avvaktan på resultatet av utredningen inte föreligger skäl atl överväga några särregler för de renskötande sa­merna i den nya lagen om företagshypotek, Ulskoltet kan ansluta sig till denna uppfattning. Utskottet vill emellertid stryka under vikten av att de renskötande samernas behov av kredilsäkerheler kan bli tillgodosett.

Inskrivningsväsendets organisation

Ärenden om förelagsinteckning handläggs enligl gällande räll av en inskrivningsmyndighet i varje län. Handläggningen sker manuellt.

I propositionen föreslås all handläggningen av ärenden om förelagsin­teckning föriäggs till en central inskrivningsmyndighet (CIM), där inskriv­ningen sker med hjälp av aulomalisk dalabehandling.

Motionärerna i motion 1223 framhåller alt en cenlralisering av inskriv-


 


LU 1983/84:36                                                                         7

ningsviiscndel lill en enda myndighcl kommer all allvarligl försämra kon­takterna mellan allmänheten och inskrivningsmyndigheten. Med hänsyn lill alt ADB-lckniken medger decentraliserade lösningar bör enligl motio­närerna prövas ett alternativ med bibehållandet av en inskrivningsmyn­dighet i varje län.

Utskottet kan insliimma i motionärernas påslående atl det i och fin sig är tekniskt möjligt alt inrätta ett centralt ADB-rcgister och atl samtidigt ha kvar ett regionalt inskrivnings väsende. En sådan ordning skulle emellertid föra med sig betydande praktiska svårigheter och komplicerade lagtek­niska lösningtir. Som framgår av proposilicmen har utredningen efter en ingående analys av olika allcrnaliv ftinnil atl en förutsällning för alt alla näringsidkare skall kunna ges rätt till riksinteckning är att en CIM inrättas. För elt sådant inrättande talar också enligt departementschefen ralionali-seringssynpunkter och rättssäkerhetsskäl. Det bör vidare påpekas att en cenlralisering inle, såsom motionärerna hävdar, kommer att försämra all­mänhetens service. Personliga besök på inskrivningsmyndigheten ärredan i dag sällsynta. Telefonsamtal kan ske lika bra till en central inskrivnings­myndighet som till en länsmyndighet. Härtill kommer atl man genom en cenlralisering uppnår den fördelen atl del är möjligt att med etl enda telefonsamtal undersöka en viss näringsidkares totala tnleckningsbelasl-ning.

På anförda skäl tillstyrker utskottet all en CIM inrättas och avstyrker följaktligen bifall till motion 1223.

Lokaliseringen av en central inskrivningsmyndighet

Utredningen om företagsinteckning avstod från alt föreslå någon sär­skild plats för ClM:s lokalisering. Utredningen betonade dock alt en för­läggning till Stockholms tingsrätt torde ställa sig billigast, eftersom man där har betydligt fler upplägg och handlägger betydligt fler ärenden an­gående företagsinteckning än vid någon annan inskrivningsmyndighet. Därmed har man också den största personalen för handläggning av sådana ärenden.

Regeringen uppdrog i december 1982 åt domstolsverkel atl i samarbete med siatskontorel ulreda de lekniska och organisaloriska frågor som för­anleds av ell genomförande av utredningens förslag. I uppdraget ingick förulsällningen all CIM skulle förläggas till Stockholms tingsrätt och att den nya lagsfiftningen och del nya sysiemel skulle kunna börja tillämpas den I januari 1985. Arbetsgruppen redovisade i september 1983 resultatet av sitt arbete i en rapport med lileln Förelagsinleckningar - handläggning med datorstöd. 1 rapporten övervägdes bl.a. den lämpligaste lidpunklen för atl samlidigl genomföra liigändringen. organisationsförändringen och dalorslödel. Med hänsyn lill den nödvändiga tidsätgången för att genomfö­ra omläggningen och med särskild hänsyn till de höga säkerhetskrav som ställs på etl förelagsinleckningsregisler med rättsverkan framhölls alt om-


 


LU 1983/84:36                                                                         8

läggningen kunde ske först den I juli 1985. 1 rapporten fanns även en plan för hur den fortsalla utredningen av datorstödet borde bedrivas.

I en den 15 september 1983 daterad lagrådsremiss med förslag till lag om företagshypotek m. m. angavs all både personalpolitiska och slatsfinan-siella synpunkter talade för att den centrala inskrivningsmyndigheten an­knyts till Stockholms tingsrätt. Departementschefen förklarade atl han för egen del ansåg all en sådan lösning var den lämpligaste (se prop. s. 40).

Domstolsverket fick den 22 december 1983 regeringens uppdrag all i samarbete med siatskontorel forlsälla ulredningsarbelel med syslemkon-struktion av dalorslödel vid handläggningen av ärenden om förelagsin­teckning. Myndigheterna skulle också fortsätta utredningen av de lekniska och organisaloriska frågor saml frågor rörande lokalplanering som för­anleds av elt genomförande av ADB-slödet. 1 uppdraget angavs att myn­digheterna i sin uppdrag skall utgå ifrån atl CIM föriäggs lill Malmö tingsräll samt alt en lägesrapport för projektet skulle redovisas senast den 30 april 1984.

1 1984 års budgetproposition (bil. 4) anfördes att förslaget om den nya lagstiftningen om företagshypotek, som var föremål för lagrådels gransk­ning, förutsatte all en central ADB-slödd registermyndighet inrättades. Avsikten angavs vara all denna skulle förläggas lill Malmö tingsrätt.

I förslaget lill lag om företagshypotek anges i 4 kap. 2 8 all regeringen bestämmer vilken myndighet som skall vara inskrivningsmyndighet. När det gäller lokaliseringen anförs i slulprotokollel (s. 132) alt del vid en samlad bedömning, där de regionalpoliliska och sysselsällningsmässiga aspekterna har getts ökad tyngd, befunnits all övervägande skäl lalar för en föriäggning till Malmö.

I propositionen framhålls även alt arbetet med de lekniska och organisa­toriska frågor som har föranletls av delta lagstiftningsärende har visat all det knappast är möjligt alt låta den föreslagna lagen träda i kraft som ursprungligen var länkl under år 1985. Med hänvisning härtill förordas den I januari 1986 som tidpunkt för ikraftlrädandel.

Frågan om lokaliseringen av CIM har tagits upp i en mofion från den allmänna motionstiden och i två motioner föranledda av propositionen. 1 motion 2193 (c) framhålls atl det från regionalpolitisk synpunkt är gläd­jande att man kommit fram till all inskrivningsmyndigheten kan läggas vid annan tingsrätt än den i Stockholm. Däremot är enligl motionären förslaget om en lokalisering av CIM lill Malmö förvånande och anmärkningsvärt från allmänna regionalpoliliska synpunkter. 1 stället förordas all CIM knyts lill Sundsvalls tingsrätt. Som skäl härför anförs bl. a. atl palenlver­kets bolagsbyrå är verksam i Sundsvall, all kommunen haren omfallande dalaverksamhet samt all del förutom tingsrätt också finns hovrätt och kammarräll i Sundsvall. 1 motionen hänvisas också lill del slora behovet av nya arbetstillfällen i kommunen.

Att den nya myndigheten bör lokaliseras lill Sundsvall hävdas även i


 


LU 1983/84:36                                                                         9

motion 2747 (s). Motionärerna pekar på de samordningsvinster som kan göras med palenlverkets bolagsbyrå samt hänvisar till den juridiska och datatekniska kompelens som finns i Sundsvall. I motionen hänvisas även till den successiva förlust av arbetstillfällen som har kunnat noteras i kommunen under senare år varav en inle obetydlig del faller pä den statliga sektorn.

1 motion 2746 (s) föreslås mot bakgmnd av riksdagens regionalpoliliska uttalanden atl del vid prövningen av den nya myndighetens lokalisering bör övervägas en förläggning till Luleå. Motionären hänvisar bl. a. lill alt kommunen drabbats av slora förluster av arbetstillfällen inom industrin under det senaste decenniet samt att Norrbollen har den ulan jämförelse största arbetslösheten i landet.

Yttranden angående lokaliseringen har inkommit frän länsstyrelsen i Väslernorriands län och patent- och registreringsverket. I yttrandena ulla­lar sig myndigheterna för en lokalisering av inskrivningsmyndigheten till Sundsvall. För en närmare redogörelse över innehållel i yttrandena hänvi­sas lill arbelsmarknadsulskollels yttrande (se bilaga 2).

Lagmannen i Luleå tingsrätt har i skrivelse anfört alt tingsrätten gärna skulle se all den nya inskrivningsmyndigheten placerades i Luleå.

Arbetsmarknadsutskottet anför i sill yttrande atl del är viktigt atl stats­makterna lar lill vara varje möjlighet alt vid beslul om lokalisering av statlig verksamhet främja en bättre regional balans. Arbelsmarknadsul-skoltel erinrar om alt statsmakterna betonat alt det måsle finnas starka skäl för alt lokalisera ny statlig verksamhel lill Stockholmsregionen. Vi­dare hänvisar arbelsmarknadsulskotlel lill 1982 års regionalpolitiska beslut enligt vilket lokaliseringen av statlig verksamhet skall ske enligl prioritets­ordningen I. skogslänen. 2. sydöstra Sverige och 3. Sjuhäradsbygden. Enligt arbetsmarknadsutskottet fordras myckel starka skäl för all dessa principer skall frångås. Med utgångspunkt i de intressen som arbelsmark­nadsulskotlel har alt företräda bör lokaliseringen enligl utskottet ske i enlighet med de prioriteringar som riksdagen tidigare ställt sig bakom. Arbetsmarknadsutskottet avslår från all peka ul någon särskild ort som mest lämplig för en förläggning av CIM utan anför all del bör ankomma på lagulskollel alt enligl de riktlinjer som arbelsmarknadsulskotlel angivit la slutlig ställning i lokaliseringsfrägan.

Domstolsverket och statskontoret har den 30 april 1984 avlämnat sin lägesrapport (se ovan s. 8). Lägesrapporten avses bilda underlag för ell ställningstagande vid halvårsskiftet 1984 av regeringen lill förslag lill plan för forlsalt systemkonstruktion, anskaffning av ADB-ulruslning. medels­tilldelning, personalrekrylering. lokalplanering samt för omläggning av inskrivningsböcker. I rapporten redovisas del fortsatta arbetet med sy­stemkonstruktion, med vissa andra organisatoriska och lekniska frågor saml frågor rörande lokalplanering. Vidare redovisas ell förslag lill plan för fortsatt arbete inom projektet. En ny lägesrapport avses bli avlämnad


 


LU 1983/84:36                                                                        10

senast den 1 juli 1985, Av lägesrapporten framgår bl, a. att en lokalisering lill Malmö beaktas vid den pågående lokalplaneringen för ombyggnad och renovering inom Malmö rådhus. Det har därvid visat sig möjligt all bereda plats för företagsinleckningsverksamhelen i rådhuset, varigenom den för­delen uppnås all inskrivningsverksamheten för fastigheter och företag placeras i anslutning lill varandra. Vidare framgår all personal från Malmö tingsrätt numera deltar i projektet. Enligt lägesrapporten har totalkostna­den för projektet ökat frän 8,969 milj, kr, lill 9,364 milj. kr., vilkel bl,a, sammanhänger med omlokaliseringen till Malmö,

Lagutskottet konstaterar för sin del aft det regionalpolitiska beslutet varil väl känt för regeringen, och utskoUel utgår från all det beaktats vid prövningen av lill vilken ort den nya inskrivningsmyndigheten för förelags­inleckningar skall föriäggas. Vid den omprövning av lokaliseringsfrågan som skett efler del lagrädsremissen avlämnades har regeringen funnit att de regionalpoliliska och sysselsällningsmässiga aspekterna har sådan tyngd atl myndigheten bör i enlighet med riksdagens utlalanden förläggas ulanför Stockholmsregionen, Regeringen har därefter vid sin övergripande bedömning av frågan, med beaktande av stalsfinansiella. personalpoli­tiska, lokalmässiga, regionalpoliliska och sysselsällningsmässiga aspekter, funnit all inskrivningsmyndigheten bör förläggas till Malmö, Utskottet har för sin del inle funnit skäl föreligga att frångå regeringens beslut. Utskottet vill tillägga alt förslaget till ny lag om företagshypotek är en angelägen reform. Om man nu på nytt skulle börja ulreda föriäggningsfråean eventu­ellt med en anknytning lill myndighet utanför domstolsväsendet är det uppenbart alt ikraftträdandet av reformen skulle behöva skjutas ytterligare på framtiden och all kostnaderna skulle öka ytterligare.

På anförda skäl avstyrker ulskoltet bifall till motionerna 2193, 2746 och 2747.

Industrititlbehör

Till en faslighet som helt eller delvis är inrättad för industriell verksam­hel hör, enligl regler i 2 kap. jordabalken (JB), utom vad som normall hör lill fastigheter också maskiner och annan utrustning som tillförts fastighe­ten för alt användas i verksamheten på denna (indiislritillbehör). Fordon, kontorsutrustning och handverklyg faller dock utanför tillbehörskretsen. Överlåts elt industrilillbehör gäller inte överlåtelsen mot tredje man förrän föremålet skiljls från fastighelen på sådanl sätt alt det inte längre kan anses höra till denna.

En näringsidkare som äger den industrifastighet på vilken han driver sin rörelse kan inle särskilt belåna industritillbehören och låta dem utgöra föremål för förelagsinleckning. Delta förhållande har med den försämrade ekonomiska konjunkturen under senare år fört med sig problem för ägarna av induslritasligheler, Inle sällan behöver en näringsidkare frigöra kapital genom alt frånhända sig sin industrifastighet ulan atl för den skull upphöra


 


LU 1983/84:36                                                                       II

alt driva rörelsen där. Han hyr i fortsättningen fastighelen av köparen, 1 sådana fall lägger reglerna om industrilillbehör hinder i vägen för en rationell belåning av verksamheten.

Nu angivna problem logs upp i en under allmänna motionstiden 1979 väckt motion vari begärdes en uiredning syftande lill en ändring i JB:s regler om industritillbehör. På begäran av lagutskottet (LU 1979/80:9) hemställde riksdagen alt motionen jämte utskottets belänkande skulle överlämnas lill utredningen angående företagsinleckning för all tas under övervägande vid fullgörande av utredningens uppdrag. Utredningen har i sill ovan redovisade belänkande lagt fram förslag lill lösning av frågan.

På grundval av utredningens förslag föreslås i propositionen atl elt nytt inskrivningsrättsligt institut införs (24 kap, JB) som gör det möjligt för en fastighetsägare dels att rättsligt skilja en faslighel från dess induslrilillbe-hör, dels atl rättsligt återförena fasligheten med sädan egendom. Som förutsättning för alt särskiljande av tillbehören skall tillåtas krävs atl samtliga innehavare av pantbrev i industrifastigheten lämnar sitt medgi­vande lill åtgärden. På motsvarande sätt krävs för en återförening av fastigheten och induslrilillbehören medgivande från samtliga som har före­tagshypotek som omfattar tillbehören,

Enligl utskottets mening är det tillfredsställande att problemen med induslrilillbehören nu får sin lösning. Genom alt tillbehören tilläts växla slalus mellan lös egendom och faslighelstillbehör uppnås en betydande flexibilitet, vilket kan förmodas få en avsevärd betydelse för näringslivels kreditmöjligheter. Som framhålls i propositionen ökar del föreslagna syste­mel möjligheterna all på ell smidigt sätt anpassa säkerhetskombinalio-nerna efter förhållandena i del enskilda fallet. Visserligen kan från princi­piella synpunkter inte anses invändningsfritt atl helt överlåta ål parterna i elt kredilförhållande all själva avgöra om viss egendom skall betraktas som fast eller lös. Förändringen av egendomens natur skall emellertid genomföras under myndighels medverkan och kontroll, och den blir öppet redovisad i offentligt register. Med hänsyn härtill och då en förändring av egendomens natur fär vidtas endast med berörda borgenärers samtycke kan UtskoUel inle finna alt några avgörande skäl kan anföras mot det föreslagna nya inskrivningsrällsliga institutet, Utskotlet tillstyrker försla­get.

Förmånsrätt fiir företagshypotek

I konkurs sker utdelning lill borgenärerna av boets medel i en viss ordning, den s, k, förmånsrättsordningen. Bestämmelser om i vilken ord­ning olika fordringar skall betalas finns i 1970 års förmånsrätlslag (FRL). FRL skiljer mellan särskilda och allmänna förmånsrätter. De särskilda förmånsrätterna belastar endasl viss egendom och har i princip förmåns­rätt före de allmänna förmånsrätterna. Särskild förmånsrätt följer bl,a, med  fastighets- och  förelagsinteckning.  De allmänna förmånsrätterna


 


LU 1983/84:36                                                                        12

avser all egendom som ingår i gäldenärens konkursbo. Bästa rätt tillkom­mer vissa fordringar, som slår de egentliga konkurskostnaderna nära. Därefter har fordran på skall och allmän avgifi förmånsräll - del s, k, skatteprivilegiel. Slutligen har arbetstagare allmän förmånsrätt i arbetsgi­varens konkurs för sin fordran på lön eller pension, det s.k, löneprivile­giet.

Fordringar ulan förmånsräll, dvs. opriorilerade fordringar, har inbördes lika räll. Del innebär all varje opriorilerad fordran får betalt i förhållande lill fordringsbeloppels storlek.

Den statliga lönegarantin vid konkurs trädde i kraft den 1 januari 1971, Den innebär i korthet all stålen svarar för betalning av arbetstagarens lönefordran hos arbetsgivare som har försalls i konkurs, 1 fråga om ulbe-lall belopp inträder stålen i arbetstagarens räll mot konkursgäldenären. Lönegarantin finansieras genom arbetsgivaravgifter.

Propositionen innehåller förslag till vissa ändringar i FRL, Ändringarna som är föranledda av förslaget lill lag om företagshypotek är endast av redaktionell natur. Utskottet tillstyrker förslaget,

I motion 1590 (m) begärs en översyn av förmänsrättsordningen vid konkurs. Motiveringen lill yrkandet återfinns i motion 1982/83: 1588, 1 den motionen anförs atl praxis inom konkursförvaltning har utvecklats så alt konkursförvaltarna driver konkursföretagen vidare med hjälp av statlig lönegaranti bl, a, för all stärka förelagsinteckningshavarnas ställning. Syf­tet med den föreslagna översynen anges vara alt åstadkomma en ökad samverkan mellan samtliga intressenter i etl förelag redan innan en kon-kurssiluation har inträtt. Vid översynen bör övervägas atl ändra förmåns­rätten för företagsinleckning i förhållande lill förmånsrätten för den statliga lönegarantin så atl den senare ges en bällre förmånsräll än förelagsin­teckning. Enligl motionärernas mening skulle en sådan ändring i förmåns-rättsordningen föranleda atl banker och kreditgivare fick elt ökat incita­ment alt nära följa och ingripa i utvecklingen hos etl förelag på nedgång.

Utskottet erinrar om alt genom beslul år 1975 förelagsinleckning i för­månsrättshänseende flyllades fram före löneprivilegiel. 1 samband därmed placerades också del s. k, skatteprivilegiel framför löneprivilegiel. 1 propo­sition 1975/76: 12 anförde departementschefen följande som skäl för en förändring av förelagsinleckningens förmånsrätt.

För atl elt förelag skall kunna drivas och ulvecklas måsle del kunna få tillgång lill kredit. Detta är av stor belydelse inle bara för förelaget självt utan också för de anställda. Om företagen tillförsäkras goda kreditmöjlig­heter, tryggas deras fortbestånd och utveckling och därmed även syssel­sättningen. Det är tydligt atl framför allt de mindre och medelstora företa­gens kreditmöjligheter har försämrats till följd av den ståndpunkt bankin­spektionen mot bakgrund av banklagens krav på betryggande säkerhet har intagit i frågan om förelagsinleckningens värde som kreditsäkerhet efler införandet av lagen om anställningsskydd. Det är angeläget atl man får till stånd en ändring därvidlag så atl dessa förelags kreditmöjligheter tryggas.


 


LU 1983/84:36                                                         13

Vad departementschefen år 1975 ullalade om behovel av kredilsäkerhe-ten för företagen gäller enligl utskottets mening allljäml. Syftet med den nu föreliggande propositionen är bl, a, att ytleriigare stärka företagshypote-keis kreditvärde, något som torde få stor betydelse inte minst för de små och medelstora företagen som ofta inle har någon annan säkerhet all erbjuda än företagshypotek. En förändring av förmånsrätten i enlighet med motionärernas förslag skulle innebära att förelagshypotekel får förmåns­räll först efter såväl skatter och avgifter som löner och pensioner. En sådan ordning skulle enligt ulskotiels mening allvarligl försämra förelags-hypotekets krediivärde och således stå i klar strid med de syften som ligger bakom propositionen. En förändring i förmänsrättsordningen skulle vidare medföra mycket besvärliga övergångsproblem. Enligt utskollets mening bör det inte komma i fråga att vidta sådana ändringar i förmånsrältslagen som förordas i motionen,

UtskoUel vill tillägga all del inle är rikligt som anförs i motionen, nämligen atl konkursboet drivs vidare för att stärka företagsinteckningar­nas ställning. Del huvudsakliga syftet med en fortsatt drift av ett konkurs­företag är atl försöka få lill stånd en rekonstruktion av företagel till gagn för såväl löntagare och andra borgenärer som samhället i övrigt, Atl en forlsali drift inte särskilt gynnar innehavarna av förelagsinleckningar har klarlagis bl, a, genom ell beslut av högsta domstolen den 29 december 1982 (NJA 1982 s, 900), Enligt beslutet har förelagsinteckning i konkurs ansetts omfatta endast den föreiagsinieckningsbara egendom som fanns vid kon-kursuibrollei. Förelagsinleckningar har således i princip inte rätt till del i den vinst som erhålls av produkter som framställs efter konkursutbrottet. En fortsatt drift av elt konkursförelag ger således inle innehavaren av före­lagsinleckning någon särskild förmån.

På anförda skäl avstyrker utskottet bifall lill motion 1590, yrkande 1,

Övrigafrågor

1 motion 377 (c) påtalas den långsamma hanteringen när det gäller registreringen av företag. Den företagare som i dag startar ett nytt förelag kan nästan omgående få ell organisationsnummer för förelagd men däref­ter kan del enligl motionären dröja upp lill sex månader innan förelagets namn godkänts och del blivii slutligen infört i handelsregistret. Motionären framhåller all den långa lidsutdräklen för med sig beiydande problem för förelagaren. Bl, a. kan förelagaren inle la ul förelagsinleckningar eller erhålla poslgirokonto och annat dylikt som behövs för atl sysselsättning skall kunna bedrivas i normal omfattning. Motionären yrkar därför alt regeringen skall lägga fram förslag som påskyndar registrering av företag.

Med anledning av vad motionären anfört vill ulskoltet till en början peka på all enligl förslaget lill lagom företagshypotek skall även en näringsidka­re som ännu inle hunnit starta sin förelag kunna ta ut förelagsinteckning. Enligl 4 kap. 10 8 räcker del om sökanden lämnar siyrkt uppgift om sill


 


LU 1983/84:36                                                         14

namn samt person- eller organisationsnummer. Något krav på all förelaget skall vara registrerat i handelsregistret föreligger inte. De svårigheter som motionären påtalat när det gäller förelagsinleckningar kommer således alt försvinna när den nya lagstiftningen träder i kraft,

1 övrigt konstaterar ulskoltet alt motionärens påslående om de långa väntetiderna är riktigt. Utskottet erinrar om att utskottet tidigare prövat frågan om handelsregislren, 1 belänkandel LU 1981/82: 10 behandlade utskotlet en motion med yrkanden bl, a, om all den begränsning av skyl­digheten atl registrera förelag i handelsregistret som nuvarande lagstiftning innebår borde hävas, Ulskoltet underströk i likhet med motionärerna vikten av att företagsregislreringen är så fullständig som möjligt. Inte minst när del gäller alt bekämpa den ekonomiska brottsligheten är del betydelse­fullt alt näringsidkare registreras i största möjliga utsträckning. Också för näringsidkarna själva torde del enligt utskottet vara till fördel om de låter registrera sina företag, Utskotlet pekade härvidlag bl, a, på all en regislre­ring i handelsregistret ger ensamräll till del registrerade firmanamnet. Beträffande handelsregisleriagen förutsatte utskottet - med hänsyn lill betydelsen av en fullständig förelagsregislrering - att regeringen i lämpligt sammanhang skulle ta upp frågan om en ändring av lagen. Någon åtgärd från riksdagens sida i förevarande hänseende var inte erforderiig.

Enligt vad utskottet inhämtat har en översyn av handelsregisterlagen påbörjats inom justitiedepartementet. Del bör vidare påpekas alt i Stock­holms län kommer under år 1984 arbete all inledas med alt datorisera handelsregistret. Om registreringen förs över från manuell behandling till automatisk databehandling torde lidsutdräklen för registreringen kunna nedbringas betydligt.

Med hänsyn till det anförda bör motion 377 inte i nu aktuell del föranleda någon riksdagens vidare åtgärd.

Motionären i motion 377 tar också upp etl annat problem. Småförelag saknar i dag enligl motionären möjlighet alt bevisa all de är seriösa, eftersom samhället inte utfärdar förelagarbevis som visar alt företagaren fullgjort sina skyldigheter mot samhället. Motionären påpekar vidare att del i dag ofta är oklart, när elt arbete har utförts av elt nystartat förelag, om det är den som beställt arbetet som själv skall inleverera skall och arbetsgivaravgiften eller om denna skyldighet åvilar företagaren. Enligl motionären bör elt förelagarbevis, "ell förelagels identitetskort", införas som län kan medföras och vid behov uppvisas för kunder och andra inrätlningar med vilka företagaren handlar.

Frågan om införandet av elt förelagarbevis eller skaitebevis har behand­lats av kommissionen mot ekonomisk brottslighet i dess slutbetänkande (SOU 1984: 15), Enligl kommissionen skulle etl sådant bevis kunna vara ett besked om atl företagel registrerat sig för betalning av skaller och avgifter. Ett mera utbyggt skaitebevis skulle, förutom atl vara etl inlyg på atl företagel fullgjort sina regislreringsskyldigheter på skatte- och avgifts-


 


LU 1983/84:36                                                                       15

området, kunna innefatta skuldkonlroll dvs, ge besked huruvida företagel är restförl hos kronofogdemyndigheten för skatter och avgifter. Alternativt kan man enligt kommissionen tänka sig atl bevis utfärdas bara för dem som är skuldfria. En ännu mer långtgående variant av förelagarbevis skulle dessutom kunna ges sådan rättsverkan atl del också är ell inlyg på all innehavaren i alla lägen är all betraktas som egen företagare, Arbeisgivar-ansvarei skulle klargöras genom beviset, Ell sådanl förelagar- eller skalle­bevis skulle komma att fungera som etl "körkort" för företagare, Enligl kommissionens bedömning bör man i avvaktan bl, a, på atl socialavgiftsut­redningen (S 1981:4) lämnar sitt belänkande vänta med all införa skallebe­vis lill dess all bällre förulsältningar föreligger atl få etl sådanl som fungerar väl och är praktiskt användbart. 1 första hand bör man avvakta en bättre samordning av arbetsgivarbegreppet. När en sådan samordning åstadkommits finns enligl kommissionen förulsältningar alt skapa ell skal­lebevis som kan vara lill stor nyita för förelagen. Mot den angivna bak­grunden har kommissionen valt atl inte lägga fram något färdigt förslag om skaitebevis.

Med hänsyn till del anförda anser ulskoltet atl riksdagen inle nu bör la ställning till frågan om införandel av ell förelagar- eller skatiebevis. Mo­tion 377 bör därför inte heller i denna del vinna riksdagens bifall.

Heinstältan

Ulskoltet hemställer

1.          beträffande central inskrivningsmyndighet

atl riksdagen med avslag på motion 1982/83: 1223 antar 4 kap. 2 8 i del i proposition 1983/84: 128 framlagda förslaget lill lag om företagshypotek,

2.          beträffande lokalisering av central inskrivningsmyndighet

atl riksdagen med anledning av propositionen och med avslag pä motionerna 1983/84:2193. 2746 och 2747 som sin mening ger regeringen till känna vad utskottet anfört om en lokalisering till Malmö.

3.          beträffande tagtörslagen i övrigt

alt riksdagen dels antar förslaget lill lag om företagshypotek i den mån det ej omfattas av hemställan under 1.

4.   beträffande förmånsrätten jör Jörctagsinieckningar att riksdagen avslår motion 1982/83: 1590 yrkande 1,

5.   belräffande snabbare registrering av företag

alt riksdagen avslår motion 1982/83: 377 i denna del.


 


LU 1983/84:36                                                                       16

6, belräffande förelagarbevis

all riksdagen avslår motion 1982/83: 377 i denna del.

Stockholm den 17 maj 1984

På lagutskottets vägnar PER-OLOF STRINDBERG

Närvarande: Per-Olof Strindberg (m), Lennart Andersson (s). Stig Olsson (s), Martin Olsson (c)*. Elvy Nilsson (s), Mona Saint Cyr (m), Arne Andersson i Gamleby (s), Ingemar Konradsson (s), Allan Ekström (m), Owe Andréasson (s)*, Nic Grönvall (m), Sigvard Persson (c), Per Israels­son (vpk), Inga-Britt Johansson (s) och Kersti Johansson (c),

* Ej närvarande vid betänkandets Justering.

Reservationer

1. Lokalisering av central inskrivningsmyndighet (mom. 2) Stig Olsson (s), Martin Olsson (c) och Kersti Johansson (c) anser

dels all den del av ulskotiels yllrande på s. 10 som börjar med "Lagut­skottet konstaterar" och slutar med "och 2747" bort ha följande lydelse:

Som arbelsmarknadsulskoltet påpekar i sill yttrande lill lagulskollel har riksdagen vid flera tillfällen och senasl i april 1983 uttalat alt i första hand skogslänen och i andra hand sydöstra Sverige och Sjuhäradsbygden skall prioriteras vid lokalisering av statlig verksamhel. Del råder en bred enighet om denna inriktning av politiken, och enligl arbetsmarknadsutskottets mening fordras myckel starka skäl för att frångå dessa prioriteringar. Ett enigt arbetsmarknadsutskott anser därför all CIM bör lokaliseras i enlighet med dessa prioriteringar.

Lagutskottet delar helt arbetsmarknadsulskottels bedömning av frågan om lokalisering av CIM, Några speciella skäl all i delta lokaliseringsärende frångå gällande principer har varken anförts i propositionen eller framkom-mil under ulskoltsbehandlingen, Lagulskollel kan därför inte dela rege­ringens uppfattning atl CIM skall lokaliseras lill Malmö, CIM bör i stället föriäggas lill något av skogslänen.

När det härefter gäller frågan om vilken ort som bör väljas finns flera skäl som talar för en lokalisering lill Sundsvall, 1 Sundsvall finns patentver­kels bolagsbyrå. En lokalisering av CIM till Sundsvall skulle därigenom ge goda förutsättningar för ell samarbete mellan CIM och bolagsbyrån, vilkel bl, a, bolagsbyrån bedömt som värdefullt för framliden. En lokalisering av


 


LU 1983/84:36                                                                        17

CIM lill Sundsvall skulle ge en viss kompensation för den sysselsälinings-minskning som sker inom de statliga verksamheterna, bl. a, inom bolags­byrån, i Sundsvall.

Befolknings- och sysselsällningsulvecklingen inom Västernorrlands län och även inom Sundsvalls kommun har en myckel negaliv trend. Varje tillskott av sysselsättning är därför av största belydelse som ell medel all motverka denna trend.

Den nya lagstiftningen föresläs träda i kraft den 1 januari 1986, Någon försening av ikraftträdandet på grund av all riksdagen ullalar sig för annan lokaliseringsorl än den av regeringen föreslagna torde inte behöva ske. Det utredningsarbete som gäller datorstöd vid handläggning av ärenden om företagsinleckning torde som arbetsmarknadsulskollel framhåller vara av generell natur och därför möjligt att använda oberoende av till vilken tingsräll CIM knyts,

Inle heller övriga synpunkter som måsle läggas på en lokalisering av den nya myndigheten, såsom personalpolitiska och statsfinansiella och myn­dighetens förutsättningar atl väl fullgöra sina uppgifter, talar enligl lagut­skottet emot en lokalisering till Sundsvall,

Sammanfattningsvis anser lagulskollel all i enlighet med arbelsmark­nadsulskollels yttrande de av riksdagen fastslagna principerna för lokalise­ring av statlig verksamhet bör följas och atl såväl starka regionalpoliliska skäl som kostnads-, drifts- och personalmässiga fördelar motiverar att CIM lokaliseras till Sundsvall och myndigheten knyts till Sundsvalls tings­rätt.

På anförda skäl tillstyrker utskottet bifall till motionerna 2193 och 2747 saml avstyrker motion 2746,

dels att utskottet under moment 2 bort hemställa

2, beträffande lokalisering av central inskrivningsmyndighet

alt riksdagen med bifall lill motionerna 1983/84:2193 och 2747 och med avslag på motion 1983/84:2746 som sin mening ger regeringen till känna vad utskottet anfört om en lokalisering till Sundsvall,

2. Förmånsrätten förf oretagsinteckningar (mom. 4)

Per-Olof Strindberg, Mona Saint Cyr, Allan Ekström och Nic Grönvall (alla m) anser

dels alt den del av utskottets yttrande som börjar på s. 4 med "En viktig" och slutar på s. 5 med "vid förelagskrediler" bort utgå,

dels att den del av utskottets yttrande på s. 13 som börjar med "Vad departementschefen" och slutar med "yrkande 1" bort ha följande ly­delse: 2    Riksdagen 1983/84. 8 saml. Nr 36


 


LU 1983/84:36                                                                        18

De under 1970-talei genomförda reformerna varigenom slutlig lönega­ranti infördes 1971 och förmånsrällsplaceringen av förelagsinleckningar ändrades 1975 har haft stor belydelse för bedönmingen av värdel av förelagsinleckningar. Koslnaden för den statliga lönegarantin har efter dessa reformer stigit från något tiotal miljoner 1972 till omkring 800 mil­joner 1982. Kostnadsökningarna synes ha uppkommit genom alt konkurs-drabbade rörelser i många fall fortsatt driften under utnyttjande av den statliga lönegarantin, vilket i sin tur kan ha motverkat benägenheten att rekonstruera företaget innan konkursen utbrutit.

Den nuvarande ordningen är således ej ägnad att stimulera etl företags intressenter atl följa uivecklingen i förelagel och vidta erforderliga åtgär­der. 1 sammanhanget vill utskotlet framhålla atl det har gjorts gällande att problemet numera lösts genom elt beslul av högsla domstolen år 1982 (NJA 1982 s. 900).

Vid en bedömning av molionsspörsmålet kan enligt utskollets mening hänsyn inte bara las till förmånsrätten för löner. Av vikt är också den förelrädesräil till betalning som enligl 11 8 förmänsriiitslagen tillkommer skatter och allmänna avgifter. Med anledning av uiskoiteis belänkande LU 1981/82: 19 har riksdagen år 1982 beslulal hemställa om uiredning rörande förmånsräuen för skallefordringar (skaileprivilegiei). Som utskottet då anförde talar övervägande skäl för alt avskaffa sagda förmånsiält. Det är naluriigt alt man vid en sådan uiredning - som ännu ej komniii lill stånd -lar ställning även lill övriga förmånsrätter och deras inbördes samman­hang.

Den av riksdagen begärda översynen bör nu snarast komma till stånd. 1 ulredningsarbelel bör ingå också frågan huruvida förmånsriiiien för före­lagsinleckning bör ändras bl. a. med hänsyn till det ovan nämnda avgöran­det av HD och den i motionen framförda uppfattningen därom att den statliga lönegarantin kommit alt utnyttjas i en omfattning som icke kan antas ha varit åsyftad då reformen infördes är 1971. Vad utskotlet anfört bör ges regeringen lill känna.

dels att UtskoUel under momenl 4 bort hemställa

4. beträffandeförinåiisråtien ,färföretagsinteckningar

atl riksdagen med anledning av motion 1982/83: 1590 yrkande I som sin mening ger regeringen till känna vad utskottet anfört.


 


LU 1983/84:36                                                                    19

Lagförslagen i proposition 1983/84:128                   ''"" '

1    Förslag till

Lag om företagshypotek

Härigenom föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

1   8 Med företagshypotek avses en säkerhelsräll enligl beslämmelserna i denna lag.

2   8 En näringsidkare som vill upplåla föreiagshypoiek i sin näringsverk-samhel har räll att i den ordning som anges i 4 kap. få inskrivning i verksamheten av etl visst penningbelopp (förelagsinleckning). Bevis om inskrivningen kallas förelagshypoteksbrev.

3   8 Ett företagshypotek upplåts genom att näringsidkaren överlämnar företagshypoieksbrevet som säkerhel för en fordran.

4   8 En konkursbo har inle rätt all få förelagsinleckning eller alt upplåla företagshypotek.

Om en näringsidkare avlider, träder dödsboet i hans ställe som närings­idkare.

Vad som sägs om näringsidkare i denna lag gäller även den som avser att utöva näringsverksamhet men som ännu inte har påbörjat verksamheten.

2 kap. Företagshypotek

Egendom som omfattas av företagshypotek

1 8 En föreiagshypoiek omfattar näringsidkarens lösa egendom i den
mån egendomen hör lill den inlecknade verksamheten.

Förelagshypotekel omfattar dock inle

1.    kassa- och banktillgodohavanden, aktier, andra bevis om delaktighet i bolag, obligationer, förlagsbevis och liknande skuldebrev avsedda för allmän omsättning saml andelar i aktiefonder,

2.    egendom som är av beskaffenhet all kunna vara föremål för panträtt på grund av inleckning, eller

3.    egendom som varken kan utmätas eller ingå i konkurs.

 

2   8 Om en intecknad verksamhel överlåts, omfattar hypotekel överiåta­rens fordran på ersättning såvitt denna avser egendom som omfattades av hypotekel vid överiålelsen,

3   8 Om en intecknad verksamhel överläts och i överiålelsen ingår egen­dom som omfattas av företagshypotek, gäller hypotekel i denna egendom hos förvärvaren. Om förvärvaren överlåter egendomen eller upplåter sär­skild räll i denna eller om egendomen skadas eller las i anspråk genom expropriation eller liknande förfarande, omfattar hypotekel förvärvarens fordran på ersättning, Hypotekel ger företräde lill betalning framför ell företagshypotek i samma egendom som grundar sig på upplåtelse av för­värvaren.

Borgenären förlorar sin rätt enligl förslå stycket, om han inle inom sex månader från del överlåtaren eller förvärvaren har underrällai honom om


 


LU 1983/84:36                                                                        20

överiålelsen och senast inom arton månader frän det verksamheten fiån-träddes väcker talan mot förviirvaren om betalning ur egendomen och anmäler delta till inskrivningsmyndigheten.

Vad som sägs om förvärvaren gäller också hans dödsbo.

4 8 Beslänmielserna i 3 8 tillämpas också om den inlecknade verksamhe­
ten och egendom som omfattas av företagshypotek övergår till någon
annan genom skifte av handelsbolags tillgångar eller genom bodelning av
någon annan anledning än niiringsidkarens död.

Utan hinder av an en köpehandling om försäljning av lösöre som tillhör näringsidkaren har behandlats enligl beslämmelserna i lagen (1845:50 s. I) om handel med lösören, som köparen låter i siiljarens vård kvarbliva, omfattas den sålda egendomen av hypolek på grund av en föietagsinteck-ning som har sökts senast trettio dagar efter det alt handlingen företeddes inför rätten.

Rätt till betalning på grund av företagshypotek

5 S En borgenär som har företagshypotek till säkerhel för sin fordran har
rätt atl vid ulmäining eller i konkurs, med den företriidesråti inteckningen
medför enligl lag, få betalt för fordringen ur egendom sotn omfattas av
hypotekel intill föreiagshypoteksbrevets belopp. 1 den mån detta inte
förslår har borgenären rån alt få betalt ur egendomen genom ett tillägg.
Tillägget får inte överstiga femton piocent av hypoieksbieveis belopp
jämte lio procenl äriig rånla på detta belopp tian den dag då egendomen
utmättes eller konkursansökan gjordes.

Har flera hypoteksbrev överlämnats som säkerhet för fordran och har inteckningarna samma företrädesräil eller gäller de omedelbart efter var­andra, skall bestämmelserna i första stycket om hypoteksbreveis belopp avse hypoteksbrevens sammanlagda belopp.

Borgenärens rätt till betalning ur egendomen gäller, även om fordringen har preskriberats eller inle har anmälis av borgenären efter kallelse på okända borgenärer.

6    § Föreiagshypoiek för vilket inleckning söks samma dag som egendom beläggs med kvarstad eller senare omfattar inle den kvarsiadsbelagda egendomen. Hävs kvarsiaden, gäller dock förelagshypotekel iiven i den egendomen såvida den inte är utmätt eller tagen i anspråk genoin beial-ningssäkring,

7    § En borgenär som har företagshypotek till säkerhel för sin fordran har rätt alt söka betalning ur egendom som omfattas av hypotekel nots atl hans fordran inle är föifallen till betalning, om

1. den inlecknade verksamheten eller en väsentlig del därav överlåts
eller upphör eller övergår lill någon annan genom skifte av handelsbolags
tillgångar eller genom bodelning av någon annan anledning än näringsid­
karens död eller, när förelagsinleckningen är begränsad till ett visst områ­
de, flyttas från detta, eller

2, egendomen till följd av vanvård eller naturhändelse eller av någon
annan därmed jämförlig orsak försämras eller minskas så atl säkerhetens
värde går ned väsentligt.

Vid utmätning av egendom som omfattas av företagshypotek har inteck­ningsborgenären rätt till betalning ur egendomen enligt 8 kap. utsöknings­balken, även om hans fordran inle är förfallen lill betalning.


 


LU 1983/84:36                                                                        21

3 kap. Förelagsinleckning

Omfattningen av intecknad verksamhet

1 § Företagsinteckningar beviljas i all den näringsverksamhet som n;i-
ringsidkaren vid varje tid utövar här i landet, om inte annat följer av andra
stycket.

En inteckning får begränsas till näringsverksamhet av viss art. Inteck­ningar i verksamhet för produktion av elenergi genom valtcnkrafl får dessutom begränsas till verksamheten på en eller flera fastigheter och inteckningar i gruvdrift till den verksamhet som hiinför sig till elt eller flera iitmål eller koncessionsområden.

2 8 En näringsverksamhet som flera utövar gemensamt får intecknas
endast som en enhel för sig.

En företagsinteckning får inle beviljas gemensamt i flera verksamheter som utövas av olika näringsidkare.

En inleckning får inle beviljas om den i fråga om den intecknade verk­samhetens art eller giltighetsområdel skulle avvika från en annan inteck­ning som är beviljad eller sökl i samma verksamhel.

Förctagsintcckningiirs föielrädc

3   8 Bestämmelser om den förmånsriill som följer med förelagsinleckning finns i förmånsriiltslagen (1970:979).

4   § En företagsinteckning ger företräde i förhållande lill en annan före­lagsinleckning efter den tidsföljd i vilken inteckningarna söks. Inteckning­ar som söks på samma inskrivningsdag ger lika ritlt.

1 4 kap. finns bestämmelser om möjlighet att bestämma företrädet mel­lan flera inteckningar som söks på samma inskrivningsdag på ett annat sätt och om ändring i företrädesordningen genom sammanföring eller nedsätt­ning.

Förclagsinteckningars och förctagsliypcnekslnevs giltigtiet i vissa fäll

5   8 Om egendom som omfattas av företagshypotek har blivit ulmäll och inteckningsborgcnären har lillerkiints betalning ur egendomen, är förelags­inteckningen utan verkan till ett belopp som molsvarar vad som har utfallit på föreiagshypoteksbrevets belopp. Detsamma gäller om borgenären har tillerkänts betalning ur sådan egendom i konkurs.

6   8 Om en företagsinleckning blir utan verkan, är även företagshypo­ieksbrevet utan verkan. Ändras i annal fall en inteckning till belopp eller omfattning, får hypoleksbrevet verkan i enlighet med inteckningens ändra­de innehåll,

Dödning av elt förkommet hypoteksbrev medför inle att inteckningen blir utan verkan,

4 kap.  Inskrivningsförfarandet

liiskrivningsrcgislcr ocli iiiskrivningsinyiidighet

i .8 Inskrivning enligt denna lag sker i ett särskilt inskrivningsregister (företagsinteckningsregisiret). Detta förs med hjälp av aulomalisk databe­handling.


 


LU 1983/84:36                                                                       22

2 § Ärenden om företagsinleckning eller annan införing i förelagsinteck-
ningsregistret pä grund av föreskrift i denna lag eller annan författning
(inskrivningsärenden) handläggs av en för landet gemensam inskrivnings­
myndighet. Regeringen bestämmer vilken myndighcl som skall vara in-
skrivningsinyndighet.

Inskrivningsmyndigheten föresläs av en inskrivningsdomare som skall vara lagfaren.

Handläggningen av inskrivningsärenden

3 8 För behandlingen av inskrivningsärenden gäller beslämmelserna om
tvisteiTiål i rättegångsbalken i tillämpliga delar, i den mån inle något annat
följer av denna lag.

Ansökningar och anmälningar i inskrivningsärenden skall vara skriftliga,

4 8 Inskrivningsärendena las upp på en inskrivningsdag. Inskrivningsdag
hålls till klockan tolv varje måndag, tisdag, onsdag, lorsdag och fredag som
inle är helgdag. Lika med helgdag anses midsommarafton, julafton och
nyårsafton. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer
kan förordna atl en inskrivningsdag skall ställas in, om det finns särskilda
skäl till del.

En ansökan eller anmälan som har kommit in efler klockan tolv en viss dag anses gjord på nästföljande inskrivningsdag,

5 8 Hos inskrivningsmyndigheten förs dagbok över inskrivningsärende­
na. Handlingarna i sådana ärenden förs samman i akter.

Har sökanden eller någon annan lämnal en uppgift eller förklaring av betydelse för ärendets prövning eller har en särskild uiredning gjorts i ärendet, skall detta antecknas i akten, 1 akten tas även upp förelägganden och andra beslul som inle skall föras in i företagsinteckningsregisiret.

6 8 Om del är nödvändigt för utredningen, får ell inskrivningsärende
skjutas upp till en senare inskrivningsdag.

Om elt ärende skjuts upp, får sökanden föreläggas atl lägga fram den uiredning som behövs. Ansökningen får förklaras förfallen, om sökanden inte följer föreläggandet. Föreläggandet skall innehålla en upplysning om delta.

Elt inskrivningsärende får vidare skjutas upp till en senare inskrivnings­dag, om ärendet med hänsyn lill beskaffenhet eller omfattning inte lämpli­gen kan prövas omedelbart. Etl ärende som har skjiiiiis upp av denna anledning skall las upp lill prövning senast på femte inskrivningsdagen efler den inskrivningdag då ansökningen gjordes,

7 § Beslut skall föras in i förelagsinteckningsregislret, om beslutet inne­
bäralt en ansökan i inskrivningsärende bifalls, avslås eller förklaras förfal­
len eller att elt ärende skjuls upp. Skälen för beslulel skall anlecknas i
akten eller i dagboken, om beslutet innebär all ansökningen inle bifalls.

Beslut som skall föras in i registret meddelas genom införandet och skall anses ha del innehåll som framgår av registret,

8 § Om elt beslut i inskrivningsärende har gått emol sökanden eller
någon annan som har hörls i ärendet, skall denne genast underrättas om
beslulel, 1 underrättelsen skall anges de skäl för beslutet som har anteck­
nats i akten eller i dagboken och vad den som vill överklaga beslutet har atl
iaktta.


 


LU 1983/84: 36                                                                      23

9 8 Om etl inskrivningsärende enligt beslut av högre rätt skall tas upp till
ny handläggning av inskrivningsmyndigheten, skall det ske ulan dröjsmål
efter del atl beslutet har kommit myndigheten till banda,

Intcckningsaiisökan

10        8 En ansökan om förelagsinleckning skall göras av näringsidkaren.
Ansökningen skall innehålla uppgift om det belopp i svenskt mynt på vilkel
inteckningen skall lyda. Om inteckningen skall begränsas enligt 3 kap. I 8
andra slyckel, skall den avscc' la bcgriinsningen anges i ansökningen.

Sökanden skall lämna styrkt uppgift om nanm och person- eller organi­sationsnummer. Är sökanden elt dödsbo skall den avlidnes personnummer anges.

11        8    En ansökan om företagsinleckning skall avslås, om

1.    vad som gäller enligl 3 8 andra slyckel eller 10 8 inte har iaktlagils,

2.    den verksamhet ansökningen avser uppenbarligen inte kan intecknas,

3.    ansökningen strider mot 3 kap. I eller 2 8,

4.    sökanden eller, om inteckningen söks av flera, någon av sökandena är i konkurs eller försätts i konkurs den inskrivningsdag då inteckningen söks.

12        8 Om det inte finns något hinder skall företagsinleckning beviljas och
förelagshypoteksbrev utfärdas på grimd av inteckningen.

Bestämmelser om utlardandc av nytt hypoteksbrev i stiillet för hypo­teksbrev som har dödats finns i lagen (1927:85) om dödande av förkommen handling.

13        § En företagsinteckning som skulle medföra lika företrädesrätt som
en annan företagsinteckning skall vid inskrivningen förklaras gälla efter
den andia inteckningen, om sökanden begär det. En inleckning som sätts
efter en annan inteckning gäller också efter en inteckning med lika rätt som
eller bättre rätt än den andra inteckningen, även om detta inte anges i
beslutet.

Inleckningsåigärder

14  8 En företagsinleckning som är begränsad enligt 3 kap. I 8 andra stycke! får på ansökan av näringsidkaren och efter medgivande av före­iagshypoteksbrevets innehavare utsträckas till alt omfatta ytleriigare verk­samhet (utsträckning). För en sådan ansökan gäller i tillämpliga delar bestämmelserna angående ansökan om inteckning.

15  8 Ell förelagshypoteksbrev får på ansökan av näringsidkaren och efter medgivande av hypoteksbreveis innehavare bytas ut mot två eller flera nya hypoteksbrev (utbyte). 1 fråga om de nya hypoteksbrevens inbör­des företrädesrätt gäller 13 8.

16  8 Förelagsinleckningar som besvärar samma verksamhet och har in­bördes lika räll eller gäller omedelbar! efler varandra får på ansökan av näringsidkaren och efter medgivande av förelagshypoteksbrevens inneha­vare föras samman till en inleckning (sammanföring). Denna inteckning skall gälla med den förmånsrätt som tillkommer den av de i sammanföring­en ingående inteckningarna som har sämsta räll.


 


LU 1983/84:36                                                                       24

En inleckning som avses i forsla slyckel skall förklaras gälla för etl lägre belopp än del som de sammanförda inleckningarna sammanlagl uppgår till, om sökanden begär det och hypoteksbrevens innehavare medger det.

17   8 En företagsinleckning får på ansökan av näringsidkaren och efter medgivande av föreiagshypoteksbrevets innehavare sällas ned efter en annan inteckning (nedsättning). En inteckning som sätts ned efter en annan inleckning gäller också efter en inteckning med lika rätt som eller bättre rätt än den andra inteckningen, även om detta inte anges i beslulel,

18   § På ansökan av näringsidkaren och efter medgivande av föreiagshy­poteksbrevets innehavare får en förelagsinleckning dödas helt eller i viss verksamhel (dödning).

En inleckning får inte dödas så att inteckningsförhållandena därigenom blir oförenliga med 3 kap, I eller 2 8,

Bestämmelser om dödning av inteckning när hypoleksbrevet har för­kommit finns i lagen (1927:85) om dödande av förkommen handling.

19   § I fall dä medgivande krävs enligl 14-18 88 skall hypoleksbrevel ges in lill inskrivningsmyndighelen.

20   8 På ansökan av den som innehar ell förelagshypoteksbrev skall innehavet antecknas i företagsinteckningsregistrel. Föreläggande skall ireddelas sökanden all visa upp hypoleksbrevel, om del finns anledning att anta alt han inle innehar della. Om någon annan redan är anlecknad som innehavare, skall inskrivningsmyndighelen sedan del nya innehavet har anlecknats föra av den tidigare anteckningen och underrätta den vars innehav var antecknat.

En anteckning om innehav skall avföras, om den vars innehav har anlecknats anmäler all innehavet har upphört.

Anteckning och rättelse i,företagsinteckningsregisiret y  "    1 företagsinteckningsregisiret skall anlecknas när

'. en borgenär enligl 2 kap. 3 8 andra stycket har anmält alt han har sökt betalning ur egendom som omfattas av företagshypotek,

2, del har anmälis lill inskrivningsmyndighelen att betalning vid utmät­ning eller i konkurs har utfallit på elt förelagshypoleksbrevs belopp.

Del kan även i andra fall följa av lag eller annan författning all elt visst förhållande skall anlecknas i regislrel.

En anteckning i regislrel skall avföras, om den uppenbarligen inle längre kan vara av betydelse,

22 § En införing i förelagsinleckningsregislret skall rättas, om införingen innehåller en uppenbar oriklighel lill följd av skrivfel, någol annat liknande förbiseende eller något tekniskt fel. Del inbördes förelrädel mellan inleck-ningar som berörs av en rättelse skall bestämmas efler vad som är skäligt, om rällelsen kan skada näringsidkaren eller någon innehavare av förelags-hypoleksbrev.

Tillfälle alt yllra sig skall lämnas den vars rätt berörs, om han är känd. saml den myndighcl som avses i 5 kap. 3 8.

En anleckning om ärendet skall göras i registret, om inle beslut medde­las samma dag som ärendet har tagils upp.


 


LU 1983/84:36                                                                       25

23 8 Beslut i ärenden om rättelse meddelas genom införing i regislrel.
Skälen för beslutet anlecknas i akten eller i dagboken. 1 stället för bevis
eller handling som har utfärdats i enlighet med den tidigare införingen skall
en ny sädan handling utfärdas.

Den tidigare handlingen skall fordras in, göras obrukbar och behållas av inskrivningsmyndigheten. Den som innehar handlingen är skyldig atl ge in den för detta ändamål. 1 föreläggande atl fullgöra en sådan skyldighet får vite sättas ut. Vitet döms ut av inskrivningsmyndigheten.

Besvär

24 8 Beslul i inskrivningsärenden överklagas till hovrätten. Besvärsinla­
gan skall ges in lill inskrivningsmyndighelen.

Besvärsliden är i fråga om slutligt beslut fyra veckor frän den inskriv­ningsdag till vilken beslulel är alt hänföra.

Besvär över beslul som har förts in i förelagsinteckningsregislret skall antecknas där. När slutligt beslul med anledning av besvären har vunnit laga kraft skall anleckning göras om beslutels innehåll.

25 8 Beslut i ärenden om rättelse får överklagas även av den myndighet
som avses i 5 kap. 3 8.

5 kap. Rätt till ersättning i vissa fall

1 8 Om någon lider skada till följd av tekniskt fel i förelagsinteckningsre­
gislret eller i någon anordning som hos inskrivningsmyndigheten eller
annan statlig myndighet är ansluten lill regislrel, har han räll till ersättning
av staten.

Ersättningen skall efter skälighet sältas ned eller helt falla bort, om den skadelidande har medverkat till förlusten genom all utan skälig anledning underlåta atl vidta åtgärd för all bevara sin rätt eller genom eget vållande på annal sätt,

2   8 En rättsägare som avses i 4 kap, 22 8 har rätt lill ersätining av staten, om han lider skada till följd av ell beslul i ärende om rättelse. Ersättning utgår dock inte. om den skadelidande med hänsyn lill felels beskaffenhet eller andra omständigheter borde ha insett att fel förekommit.

3   8 Staten företräds i ärenden om ersättning enligt 1 eller 2 8 av den myndighet som regeringen bestämmer,

4   8 Om den som enligt 1 eller 2 8 är berättigad till ersätining av staten har haft rätt att kräva beloppet som skadestånd av någon annan, träder staten in i rätlen mot denne,

Ersätining enligl I eller 2 8 på grund av domstols dom betalas ut sedan domen har vunnit laga kraft.

Om ikrafllrädandet av denna lag föreskrivs i särskild lag.


 


LU 1983/84:36                                                                    26

2    Förslag till

Lag om införande av lagen (1984:000) om företagshypotek

Härigenom föreskrivs följande.

1   8 Lagen (1984:000) om företagshypotek och denna lag träder i kraft den 1 januari 1986. Genom lagen om företagshypotek upphävs, med de begränsningar som följer av denna lag, lagen (1966:454) om företagsinteck­ning,

2   8 Om del i lag eller annan författning hänvisas till en föreskrift som har ersatts genom en bestämmelse i lagen (1984:000) om företagshypotek eller i denna lag, tillämpas i stället den nya bestämmelsen,

3   8 Om inte något annal föreskrivs i denna lag, gäller lagen (1984:000) om företagshypotek även i fråga om företagsinteckningar som har medde­lats eller sökls före ikraftträdandet av lagen om företagshypotek. Vad som föreskrivs i denna lag i fråga om förelagsinleckningar gäller även förlagsin-teckningar och inleckningar i jordbruksinvenlarier.

4   8 Om det finns synnerliga skäl, fär en företagsinteckning som gäller vid ikraftträdandet av lagen (1984:000) om föreiagshypoiek efler beslul av inskrivningsmyndigheten stå kvar i inskrivningsboken ulan hinder av vad som föreskrivs om ett särskilt inskrivningsregister i 4 kap, 1 8 lagen om företagshypotek,

5   8 Om egendom, i vilken en företagsinleckning som avses i 3 8 gäller, är ulmäll vid ikraftträdandet av lagen (1984:000) om företagshypotek eller om näringsidkaren är försatt i konkurs på grund av en ansökan som har gjorts före ikraftträdandet, gäller äldre bestämmelser beträffande utmät­ningen eller konkursen i stället för 2 kap, I och 5 88 och 3 kap. 5 8 lagen om företagshypotek.

6   § Om en inlecknad verksamhet har överiåtiis före ikraftträdandet av lagen (1984:000) om företagshypotek, gäller i stället föi 2 kap. 3 8 andra stycket nämnda lag motsvarande äldre bestämmelser. Detsamma gäller, om skifte eller bodelning som avses i 2 kap, 4 8 första stycket lagen om företagshypotek har skett före ikraftträdandet av nämnda lag.

Vad som föreskrivs i 2 kap. 4 8 andra stycket lagen om företagshypotek gäller inte om köpehandlingen har upprättals före den I juli 1967.

7   8 En företagsinteckning som har beviljats eller sökts före ikraftträdan­det av lagen (1984:000) om företagshypotek skall anses som en enligt nämnda lag beviljad eller sökl inteckning på etl belopp som motsvarar den tidigare beviljade eller sökta inteckningens kapitalbelopp. Om inteckning­en är beviljad, skall inteckningshandlingen anses som elt förelagshypo­teksbrev pä samma belopp.

8   8 Om en företagsinleckning utgör säkerhet för fordran vid ikraftträdan­det av lagen (1984:000) om företagshypotek, skall företagshypotek anses upplåtet lill säkerhet för fordringen, oavsett om denna grimdar sig på särskilt fordringsbevis eller den grundar sig på inteckningshandlingen.


 


LU 1983/84:36                                                                       27


Utan hinder av första stycket gäller fortfarande 9 8 första stycket lagen (1966:454) om företagsinleckning.

9 8 Om en ansökan om förelagsinleckning har gjorts före ikraftträdandet
av lagen (1984:000) om företagshypotek men inle blivit slutligt behandlad
vid ikraftträdandet, skall inteckning beviljas och förelagshypoteksbrev
utfärdas enligl lagen om företagshypotek, om ansökningen uppfyller vill­
koren för inleckning enligl äldre bestämmelser.

Söks efler ikraftträdandet av lagen om företagshypotek inleckning på grund av en fordringshandling på vilken det före ikraftträdandet har teck­nats ell sådanl medgivande som avses i 8 8 lagen (1966:454) om företagsin­leckning, skall ansökningen las upp och prövas som en ansökan om in­teckning enligt 4 kap. 10 8 lagen om företagshypotek. Ansökningen skall därvid anses avse ell belopp som svarar mot fordringens kapitalbelopp.

Om en inleckning beviljas enligt första eller andra slycket, gäller vad som föreskrivs i 8 8 om upplåtelser av företagshypotek.

10 8 Om en borgenär har företagshypotek för sin fordran på grund av en
inleckning som har beviljats eller sökts före ikrafllrädandet av lagen
(1984:000) om företagshypotek skall, i fråga om hans rätt till betalning vid
utmätning eller konkurs, äldre bestämmelser tillämpas i stället för 2 kap.
5 8 lagen om företagshypotek, om det yrkas av någon vars räll beror
därav. Detta gäller dock endasl om betalningen föranleds av en utmätning
som har skett före utgången av år 1990 eller av en konkurs efter ansökan
som har gjorts före samma tidpunkt.

Första slyckel gäller även i fall då efter ikraftträdandet av lagen om företagshypotek en inteckningshandling som avses i nämnda stycke i sam­band med någon inteckningsålgärd har ersatts med förelagshypoteksbrev.

la

11   8 Om en borgenär har företagshypotek för en vid ikrafllrädandet av lagen (1984:000) om företagshypotek föreliggande fordran pä grund av en inteckning som har beviljats eller sökts före ikraftträdandet och fordring­ens förfallodag inträffar efter utgången av år 1990. gäller följande. Borge­nären fär säga upp fordringen lill betalning inom sex månader, om en tillämpning av 2 kap. 5 8 lagen om företagshypotek medför att intecknings­säkerhetens värde går ned väsentligt och gäldenären inte efter anfordran ställer ytleriigare säkerhel som borgenären skäligen kan godta. Uppsäg­ningen får inte ske förrän sex månader har förflutit från del gäldenären har anmodats alt ställa ytterligare säkerhet och inte heller före utgången av år 1988 eller senare än atl tiden för att fullgöra betalningen infaller före utgången av år 1990.

12   8 Denna lag ulgör inle hinder för en borgenär alt göra gällande per­sonligt betalningsansvar på grund av en inleckningshandling.

13   8 Om en förelagsinleckning har beviljats eller sökts före ikraftträdan­det av lagen (1984:000) om företagshypotek och inteckningen är begränsad till näringsverksamhet inom etl eller flera län eller inom en eller flera kommuner (regional inteckning), tillämpas 3 8 första stycket och 32 8 första slyckel lagen (1966:454) om företagsinleckning när det gäller att bestämma inteckningens gillighetsområde. Därvid beaktas inte sådanr ändringar i kommunal indelning eller länsindelning som sker efter ikrafiträ dandet av lagen om företagshypotek.


 


LU 1983/84:36                                                                        28

14   § En regional inteckning, som har beviljats eller sökts före ikraftträ­dandet av lagen (1984: 000) om företagshypotek. fär på ansökan av närings­idkaren utsträckas att gälla i hela landet. Om en sådan ansökan gäller i tillämpliga delar beslämmelserna i lagen om företagshypotek angående ansökan om inteckning. Av 3 kap. 2 8 tredje stycket lagen om företagshy­potek följer all utsträckning inte får ske så alt inteckningen i fråga om den inlecknade verksamhetens art eller giltighetsområdel avviker frän en an­nan inteckning som är beviljad eller sökt i samma verksamhel.

15   8 Vid prövningen av ansökningar om inleckning gäller - vid tillämp­ningen av 3 kap. 2 8 tredje stycket lagen (1984:000) om företagshypotek i vad avser giltighelsomrädet - intill utgången av år 1999 all hänsyn skall tas till regionala inteckningar, som har beviljats eller sökls före ikraftträdandet av lagen om företagshypotek. endast om de kan utsträckas enligt 14 8,

16   § Om etl skepp vid ikrafnrädandei av lagen (1984:000) om företags­hypotek omfattas av en förelagsinteckning enligt punkt 2 övergångsbe­stämmelserna till lagen (1973:1067) om ändring i lagen. (1966: 454) om företagsinleckning, skall skeppet omfattas av elt företagshypotek på grund av inteckningen.

17   8 En bål omfattas inle av företagshypotek så länge bålen är upplagen i skeppsregistret enligl punkt 5 övergångsbestämmelserna till lagen (1973:1064) om ändring i sjölagen (1891:35 s. 1).

3    Förslag till

Lag om ändring i jordabalken

Härigenom föreskrivs i fråga om jordabalken' dels atl 2 kap. 3 och 4 88 skall ha nedan angivna lydelse, dels atl i balken skall införas elt nytt kapitel, 24 kap,, av nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

2 kap.

3 8
Till faslighet som helt eller delvis
    Till fastighet som helt eller delvis

är inrättad för industriell verksam- är inrättad för industriell verksam­het hör, uiöver vad som följer av I het hör, utöver vad som följer av I och 2 88, maskin och annan utrusl- och 2 88, miiskiner och annan ut-ning som tillförts fasligheten för att      rustning som tillförts fastigheten för

1 Balken omtryckt 1971: 1209.


 


LU 1983/84:36

Nuvarande lydelse

användas i verksamheten huvud­sakligen på denna. Fordon, kon­torsutrustning och handverktyg hör dock icke till fastigheten.


29

Föreslagen lydelse

all användas i verksamheten hu­vudsakligen på denna. Sådan egen­dom hör dock inte tiU fastigheten, om ägaren har avgett förklaring härom och förklaringen är inskri­ven i fasiighetsboken enligt 24 kap. Fordon, kontorsutrustning och handverklyg hör inte i något fäll lill fastigheten.


 


48 Föremål som nyltjanderälishavare eller eljest annan än fastighetsägaren tillfört fastighelen hör ej lill denna, om icke föremålel och fasligheten kommit i samme ägares hand. Detsamma gäller i fråga om föremål som enligt 3 8 kan höra till fastigheten och tillförts denna av fastighetsägaren ulan att han ägde föremålet. Har fastighetsägaren lillföri fastigheten före­mål som enligl 3 8 kan höra till fastigheten och som han förvärvat under villkor all överlålaren har rätt atl återtaga föremålet om förvärvaren åsido­sätter vad som åligger honom enligl överlåtelseavtalet, hör föremålet icke lill fasligheten så länge villkoret gäller.

Ingår föremål, som tillförts fas

lighei av annan än faslighelsägaren, i föreiagsintcckiiad verksamhet och har föremålel och fastighelen kom­mit i samme ägares hand genom att fastighetsägaren förvärvat verk­samheten eller näringsidkaren för­värvat fastighelen, hör föremålet likväl icke till fastighelen, om del icke upphört atl .svara för inteck­ningen eller, i det fall näringsid­karen förvärvat fastigheten, om icke sex månader förflutit från del han sökl lagfart på sill fång. Har inteckningshavaren före utgången av angivna lid väckt talan om betal­ning och anmält detta lill inskriv­ningsmyndighelen för del område där fasligheten ligger, hör föremålet ej till fastigheten, om icke tvä må­nader förflutit från det talan av­gjorts genom dom eller beslul som vunnit laga kraft.


Omfattas föremål, som tillförts fastighet av annan än faslighelsäga­ren, (IV företagshypotek och har fö­remålet och fastighelen kommit i samme ägares hand genom atl fas­lighelsägaren förvärvai verksamhe-len eller näringsidkaren förvärvat fastigheten, hör föremålet likväl icke lill fastigheten, om det icke upphört alt oinfuttas av hypotekel eller, i det fall näringsidkaren för­värvat fastigheten, om icke sex må­nader förflutit från det han sökt lag­fart på sill fång. Har intecknings­borgenären före uigången av an­givna lid väcki talan om betalning och anmält detta till inskrivnings­myndigheten för det område där fastighelen ligger, hör föremålet ej lill fastigheten, om icke två måna­der förflutit från det talan avgjorts genom dom eller beslul som vunnit laga kraft.


24 kap. Inskrivning av förklaring om tillbehör till fastighet

1 8 En fastighetsägare har rätt att ansöka om inskrivning i fastighetsbo­ken av förklaring som avses i 2 kap. 3 8. Som fastighetsägare anses i detta kapitel den för vilken lagfart senasl är sökl. Ansökningen skall göras skriftligen.


 


LU 1983/84:36                                                                        30

Ansökningen skall avslås, om

1.    kravel på skriftlig form inte har iakllagits,

2.  ansökan om lagfart för sökanden är vilandeförklarad och inskriv­ningsansökningen inle har medgivits av den som har lagfart,

3.  en eller flera inleckningar gäller i fasligheten och varje borgenär för vars fordran pantbrev på grund av sådan inteckning utgör säkerhet inle med ingivande av pantbrevet har medgivit ansökningen,

4.  fastigheten har frångått sökanden på grund av exekutiv försäljning eller genom expropriation eller liknande ivångsförvärv,

5.  sökanden är i konkurs eller försätts i konkurs den dag då inskriv­ningen söks samt fasligheten hör lill konkursboet,

 

6.  fastighelen eller en del därav är utmätt eller utmals den dag då inskrivningen söks och kronofogdemyndigheten inle har medgivit ansök­ningen,

7.  fastighelen eller en del därav har tagils i anspråk genom betalnings­säkring eller tas i anspråk den dag då inskrivningen söks och kronofogde­myndigheten inle har medgivit ansökningen,

8.  fastighelen eller en del därav är belagd med kvarstad eller beläggs med kvarstad den dag då inskrivningen söks och kronofogdemyndigheten inte har medgivit ansökningen.

Om elt ärende angående lagfart för sökanden har skjulils upp lill en senare inskrivningsdag skall behandlingen av inskrivningsansökningen skjutas upp till samma dag.

2  8     En inskrivning av förklaring som avses i 2 kap. 3 8 skall avföras på
ansökan av faslighelsägaren. Ansökningen skall göras skriftligen.

1 fråga om ansökningen gäller 1 8 andra och tredje styckena. 1 stället för vad som föreskrivs i 1 8 andra stycket 3 gäller dock att ansökningen skall avslås, om inle varje borgenär som har företagshypotek i fastighetsägarens näringsverksamhet med ingivande av företagshypoieksbrevet har medgivit ansökningen. Sådant medgivande behövs inle, om faslighelsägaren visar atl åtgärden att avföra inskrivningen endast berör egendom som inle om­fattas av företagshypolekel.

3  8     Beslämmelserna i 1 och 2 88 tillämpas också på tomträtt som har
inskrivits. Därvid likställs inskrivning av lomiräll med lagfart.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986.

4    Förslag till

Lag om ändring i konkurslagen (1921:225)

Härigenom föreskrivs atl 145 a och 185 g 88 konkurslagen (1921:225) skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

145 a 8'
Har betalning utfallit på kapital-
        Om   betalning   har   utfallit   på

beloppet av fordran, till säkerhet     ett förelagshypoleksbrevs belopp, för vilken företagsinteckning med-     skall förvaltaren anmäla detta till

' Senasle lydelse 1979:340.


 


LU 1983/84:36


31


 


Föreslagen lydelse

delals, skall förvaltaren, sedan ti­den för klander mot frainlagt utdet-ning.sförslag gått till ända eller väckt klander avgjorts genoin be­slut som vunnit laga kraft, göra an­mälan därom till inskrivningsinyn-dighelen och därvid insända uldel-ningsför.slaget eller annan handling som visar fördelningen. Kan del antagas att ytterligare betalning kommer att tilläggas inteck­ningshavaren skall dock med an­mälan anslå till dess del blivit av­gjort, om sådan betalning skall utgå.


Nuvarande lydelse

inskrivningsmyndighelen. Anmälan skall ske sedan tiden för klander mot framlagt uidelningsförstag har gått ul eller väckt klander har av­gjorts genom beslut sorn har vunnit laga kraft. TUlsaininans med an­mälningen skatt förvaltaren sända in utdelningsförslaget etter annan handling som visar fördelningen. Kan det antas atl inteckningsbor­genären kommer att tillerkännas ytterligare betalning, skall anmä­lan ske först sedan det har blivit avgjort om sådan betalning skall utgå.


 


När innehavare av inteckning som avses i första stycket lyfter be­talning, skall anteckning tiäroin gö­ras på inteckningshandlingen.


När inteckning.sborgenären lyf­ter betalning, skatt detta antecknas på hypoleksbrevet.


185 g 8-

Sedan beslut om fastslällelse av utdelning i konkursen har vunnit laga kraft, skall förvaltaren snarast tillställa borgenärde medel som till-koininer denne. Detta gäller dock ej belräffande fordran som är beroen­de av villkor, som avses i 136 8, eller som är föremål för rättegång. Borgenär är berättigad till den ränta som har upplupit på medlen från dagen för uidelningsförshigeis upp­rättande. När medlen har tillställts borgenärerna, skall förvaltaren an­mäla det hos konkiusdomaren och tillsynsmyndigheten. Om betalning har utfallit på ett förelagshypoleks­brevs belopp gäller 145 a 8,

Sedan beslut om fastslällelse av utdelning i konkursen har vunnit laga kraft, skall förvaltaren snarast tillställa borgenärde medel som till­komma denne. Delta gäller dock ej beträffande fordran som är beroen­de av villkor, som avses i 136 8, eller som är föremål för rättegång. Borgenär är berättigad lill den ränta som har upplupit på medlen från dagen för uldelningsförslagets upp­rättande. När medlen lui tillställts borgenärerna, skall förvaltaren an­mäla del hos konkursdomaren och tillsynsmyndigheten. Har betalning utfullil på kapitalbeloppet av ford­ran, till säkerhet för vilken före­lagsinleckning meddelats, gäller 145 a 8.

Bli medel tillgängliga för utdelning sedan konkursen avslutats, skall förvaltaren utdela dem till borgenärerna och avge redovisning för förvalt­ningen av medlen. Bestämmelserna i 185 e och 185 f 88 om utdelning och redovisning skola därvid tillämpas. Att nytt uidelningsförslag har uppräl-lais skall kungöras endast om det finns skäl till del. Om konkursdomaren med hänsyn till de med en utdelning förenade kostnaderna finner atl sådan icke lämpligen bör ske, äger han efler framställning av förvaltaren förordna atl medlen i stället för att utdelas skola överlämnas till gäldenären.

Denna lag träder i kraft den I januari 1986, - Senasle lydelse 1979:340.


 


LU 1983/84:36                                                                    32

5    Förslag till

Lag om ändring i utsökningsbalken

Härigenom föreskrivs atl 6 kap. 5 8, 8 kap.  13 8 och  13 kap.   17 8 ulsökningsbalken skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


6 kap,

58


Pantbrev eller annan inlecknings­handling, som gäller i utmalt skepp eller luftfartyg eller i utmätta re­servdelar till luflfarlyg och ej är be­lånad, får tagas i förvar. Sedan handlingen har tagits i förvar, får den ej pantförskrivas ulan krono-fogdemyndighelens tillstånd.


Pantbrev eller annan inteck­ningshandling, som gäller i utmätt skepp eller luflfarlyg eller i utmälia reservdelar lill luflfarlyg eller i ut­mätt lös egendom som hör till näringsverksamhet och ej är be­lånad, får lagas i förvar. Sedan handlingen har lagils i förvar, får den ej pantförskrivas ulan krono­fogdemyndighetens lillsiånd.


8 kap, 13 8


Borgenär, vars fordran är för­enad med förelagsinleckning eller annars med förmånsräll i ulmält egendom enligt 5 8 förmånsrätlsla-gen (1970: 979), har räll all få belal-ning ur egendomen, om han an­mäler sin fordran hos kronofogde­myndigheten innan egendomen säljs eller, om försäljning sker un­der hand eller utmätt fordran drivs in, senast när fördelning skall äga rum.

Borgenär, vars fordran är för­enad med företagshypotek, eller annars med förmånsräll i utmätt egendom enligl 5 8 förmänsrällsla-gen (1970:979), har räll atl få betal­ning ur egendomen, om han an­mäler sin fordran hos kronofogde­myndigheten innan egendomen säljs eller, om försäljning sker un­der hand eller utmätt fordran drivs in etter försäljning i annal fall inte behövs, senast när fördelning skall äga rum.

Sökanden har dock företräde i den mån betalning till borgenär som avses i första stycket är obehövlig för alt trygga borgenären och dem som har sämre förmånsrätt i egendomen enligt 5 8 förmånsrältslagen. Vid pröv­ningen skall hänsyn tagas även till säkerhet som borgenären på annan grund har i gäldenären tillhörig egendom.

13 kap.

17 8 När medel betalas ul, skall iakitagas vad som i allmänhet gäller om skyldighet för borgenär att förete eller ålerställa fordringsbevis eller säker­het som har lämnats för fordran.


Pantbrev i skepp eller faslighel, vilket utgör säkerhet för fordran pä vilken betalning har utfallit, skall företes även om borgenären ej är


Panlbrev i skepp eller faslighet eller förelagshypoteksbrev, vilkel utgör säkerhel för fordran på vilken betalning har utfallit, skall företes


 


LU 1983/84:36


33


 


Nuvarande lydelse

skyldig att ålerställa pantbrevet, om ej kronfogdemyndigheten finner skäl atl medge undantag. Det­samma gäller skuldebrev som är in-lecknat i annan egendom, när skyl­dighet att förete eller återställa skuldebrevet ej följer redan av förs­ta stycket.


Föreslagen lydelse

även om borgenären ej är skyldig all återställa handlingen, om ej kronofogdemyndigheten finner skäl att medge undanlag. Detsamma gäl­ler skuldebrev som är intecknal i annan egendom, när skyldighet atl förete eller ålerställa skuldebrevet ej följer redan av första stycket.


När köparen åberopar att den som enligt sakägarförteckning är berätti­gad till betalning har medgivit honom avräkning på köpeskillingen, gäller vid kronofogdemyndighetens prövning av överenskommelsen vad som föreskrivs i första och andra styckena.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986.

6   Förslag till

Lag om ändring i föräldrabalken

Härigenom föreskrivs atl 15 kap. 8 8 föräldrabalken' skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse 15 kap.


88


Aktier, obligationer, pantbrev, skuldebev och andra sådana värde­handlingar skota, såframt samman­lagda värdet överstiger ett belopp motsvarande två gånger gällande basbelopp enligl lagen (1962:381) om allmän försäkring, i den omyn­diges namn nedsättas i öppet förvar hos riksbanken eller annan bank. Vill förmyndaren uttaga nedsatt värdehandling, söke han överför­myndarens tillstånd. Sådant till­stånd erfordras ej, där värdehand­lingen allenast skall genom ban­kens försorg överföras lill annan bank för atl där nedsättas i öppet förvar. De nedsatta värdehandling­arna skota under överförmyndarens tillsyn vårdas i enlighet med vad om dylik vård av omyndigs värdehand­lingar särskilt stadgas.


Aktier, obligationer, panlbrev, förelagshypoteksbrev, skuldebrev och andra sådana värdehandlingar skaU, om sammanlagda värdel överstiger etl belopp motsvarande två gånger gällande basbelopp en­ligl lagen (1962: 381) om allmän för­säkring, i den omyndiges namn nedsättas i öppet förvar hos riks­banken eller annan bank. Vill för­myndaren ta ut nedsatt värdehand­ling, skatt lian söka överförmynda­rens tillstånd. Sådant tillstånd er­fordras ej, där värdehandlingen en­dast skall genom bankens försorg överföras till annan bank för atl där nedsättas i öppet förvar. De nedsat­ta värdehandlingarna skall under överförmyndarens tillsyn vårdas i enlighet med vad som föreskrivs om vård om omyndigs värdehandling-


' Balken omtryckt 1983:485.

3    Riksdagen 1983/84. 8 saml. Nr 36


 


LU 1983/84:36                                                         34

Vad sålunda om nedsättning av omyndigs värdehandlingar föreskrivits skall ej äga tillämpning med avseende å bevis eller motbok rörande tillgo­dohavande å räkning hos bank, ej heller med avseende å bevis, som utfärdats om inskrivning i statsskuldboken eller Sveriges allmänna hypo-teksbanks skuldbok eller skuldbok hos annan inrättning, som regeringen bestämmer, såframt å beviset finnes antecknat, att inskrivningen skett med förbehåll att kapitalbelopp å inskriven fordran eller därå utställd obligation eller ock inskriven obligation eller å sådan obligation belöpande kapitalbe­lopp ej må lyftas utan överförmyndarens tillstånd.

Premieobligationer, vilka utfärdats av staten, skola, såframt ej obliga­tionerna äro nedsatta i öppet förvar hos bank eller överförmyndaren med­giver undantag, inskrivas i statsskuldboken med förbehåll, varom i andra stycket sägs.

Utövar en förmyndare förmynderskap för flera omyndiga, skola vid tillämpning av det i första stycket givna stadgandet de omyndigas värde­handlingar sammanräknas.

Finnas omyndigs värdehandlingar, som skola förvaltas av förmyndaren, i öppet förvar hos bank utan att hava nedsatts enligl bestämmelse i detta kapitel, skall ä dem tillämpas vad i denna balk är stadgal om nedsatta värdehandlingar.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986.

7    Förslag till

Lag om ändring i ärvdabalken

Härigenom föreskrivs att 21 kap. 3 8 ärvdabalken' skall ha nedan an­givna lydelse.

Nuvarande lydelse                              Föreslagen lydelse

21 kap.

38
Finns det flera delägare i döds-
Finns det flera delägare i döds­
boet eller är allmänna arvsfonden
boet eller är allmänna arvsfonden
ensam delägare, får en skuld som
ensam delägare, får en skuld som
inle förfaller till betalning inom sex
inte förfaller till betalning inom sex
månader sägas upp hos borgenären
månader sägas upp hos borgenären
till betalning sex månader efter
till betalning sex månader efter
uppsägningen. Om borgenären till
uppsägningen. Om borgenären lill
säkerhet för sin fordran har panträtt
säkerhel för sin fordran har panträtt
i fast egendom eller tomträtt eller
på grund av Inteckning eUer har
har inteckning och han inom tre
företagshypotek och han inom tre
månader efter uppsägningen med-
månader efter uppsägningen med­
delar att han vill hålla sig endast till
delar att han vill hålla sig endast till
säkerheten, är han dock inte skyl-
säkerheten, är han dock inte skyl­
dig atl la emot betalning före förfal-
dig att ta emot betalning före förfal­
lodagen,
                                                        lodagen.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986. ' Balken omtryckt 1981:359.


 


LU 1983/84:36


35


8    Förslag till

Lag om ändring i förmånsrättslagen (1970:979)

Härigenom föreskrivs att 5 8 förmånsrältslagen (1970:979)' skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Förestagen lydelse

5 8
Förmånsrätt i lös egendom som
     Förmånsrätt i lös egendom som

hör till näringsverksamhet vari fö-     hör  till   näringsverksamhet  följer retagsinteckning    kan    meddelas      med följer med

1. fordran hos hyresgäst eller arrendator på grund av hyres- eller arren­deavtal angående lägenhet eller jord som var avsedd för verksamheten, dock ej för större belopp än som svarar mot tre månaders hyra eller ett års arrendeavgift.


2, företagsinteckning.

Särskild föreskrift om vilka slag av lös egendom som omfattas av företagsinteckning äger motsva­rande tillämpning i fråga om för­månsrätt enligt 1,


2, företagshypotek.

Särskilda föreskrifter om vilka slag av lös egendom som omfattas av företagshypotek tillämpas också i fråga om förmånsrätt enligl 1,


Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986,

9    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1845:50 s. 1) om handel med lösören, som

köparen låter i säljarens vård kvarbliva

Härigenom föreskrivs att 3 a 8 lagen (1845:50 s, 1) om handel med lösören, som köparen låter i säljarens vård kvarbliva', skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse

3a Att köp av tös egendom i visst fall är utan verkan, ehuru köpeavhand­ling om egendomen behandlats en­ligt bestämmelserna i denna för­ordning, stadgas i lagen den 29 JuU 1966 (nr 454) om företagsinteck­ning.


Föreslagen lydelse

I 2 kap. 4 § lagen (1984:000) om företagshypotek finns en bestäm­melse om att egendom kan omfat­tas av företagshypotek även efter det att egendomen blivU såld ge­nom en köpehandling som behand­lats enligt bestämmelserna i denna tag.


Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986,

' Lagen omtryckt 1975: 1248.

' Senaste lydelse av lagens rubrik 1977:673.

- Senaste lydelse 1966:457.


 


LU 1983/84:36


36


10   Förslag till

Lag om ändring i lagen (1927:85) om dödande av förkommen hand­ling

Härigenom föreskrivs an 1, 2, 4, 8, 10, 13 och 14 88 lagen (1927:85) om dödande av förkommen handling' skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse

Löpande skuldebrev, växlar, konossement eller andra handlingar vilkas företeende utgör villkor för rätt att kräva betalning eller atl på­kalla fullgörande av någon. annan förpliktelse får, om det kan antas att handlingen har förstörts eller kommit bort, dödas på begäran av den som har förlorat handlingen. Detsamma gäller i fråga om aktie­brev och pantbrev, liksom beträf­fande intecknade fordringshand­lingar som är ställda till viss man.


1 8


Föreslagen lydelse

Löpande skuldebrev, växlar, konossement eller andra handlingar vilkas företeende utgör villkor för rätt att kräva betalning eller atl på­kalla fullgörande av någon annan förpliktelse får, om det kan antas atl handlingen har förstörts eller kommit bort, dödas på begäran av den som har förlorat handlingen. Delsamma gäller i fråga om aktie­brev, pantbrev och förelagshypo­teksbrev liksom beträffande inleck­nade fordringshandlingar som är ställda till viss man.


Denna lag tillämpas inte på banksedlar. Den tillämpas inte heller på obligationer eller förlagsbevis utom i fråga om

1, obligationer och förlagsbevis som har ställts till viss man eller till viss
man eller order och som har utfärdals genom Värdepapperscentralen VPC
Aktiebolags försorg, eller

2. obligationer med en löptid på högst etl år som har ställts till innehava­
ren och som utges av bankinstitut.

28


Ansökan om dödande av hand­ling skall, skriftligen avfattad, ingi­vas till rätten i den ort, där förplik­telsen skall fullgöras, eller, om så­dan ort ej är nämnd i handlingen till den rätt, där den förpliktade är skyldig att svara i tvistemål, som angå gäld i allmänhet. Då fråga är om pantbrev på grund av inteck­ning i fastighet eller tomrätt, göres ansökningen hos den rätt under vil­ken fastigheten lyder,

I fråga om pantbrev på grund av inteckning i skepp eller skepps-byt'?e göres ansökningen hos rätten i skeppets hemort eller i den ort där bygget utföres. Ansökan om dö­dande av intecknad fordringshand-


Ansökan om dödande av hand­ling skall, skriftligen avfattad, ges in lill rätlen i den ort, där förpliktel­sen skall fullgöras, eller, om sådan ort ej är nämnd i handlingen, till den rätt, där den förpliktade är skyldig alt svara i tvistemål, som angår gäld i allmänhet. Då fråga är om pantbrev pä grund av inleck­ning i faslighet eller tomrält, görs ansökningen hos den rätt under vil­ken fastighelen lyder,

I fråga om pantbrev på grund av inteckning i skepp eller skepps­bygge görs ansökningen hos rätten i skeppets hemort eller i den ort där bygget utförs. I fråga om förelags­hypoteksbrev görs ansökningen hos


Lagen on tryckt 1981:770.


 


LU 1983/84:36


37


Nuvarande lydelse

ling göres hos rätlen i den ort, där vederbörande inskrivningsmyndig­het är.

Föreslagen lydelse

rätten i den ort där inskrivnings­myndigheten är. Ansökan om dö­dande av inlecknad fordringshand­ling görs hos rätten i den ort där inskrivningsmyndigheten är.

Ansökan om dödande av konossement skall ingivas lill rätten i godsets bestämmelseort.

Äro enligl vad nu är sagt flera domstolar behöriga, må ansökningn göras vid vilken som helst av dem.


Sökanden åligger atl, så vilt ske kan, om ansökningen underrätta en var vilken såsom gäldenär, löftes­man eller eljest är på grund av handlingen förpliktad. Avser an­sökningen pantbrev eller intecknad fordringshandling, skall den inteck­nade egendomens ägare, så ock den som senasl, i den ordning särskilt är stadgal, blivit anlecknad såsom in­nehavare av handlingen, där så ske kan, underrättas om ansökningen.


48


Sökanden åligger alt, så vitt ske kan, om ansökningen underrätta en var vilken såsom gäldenär, löftes­man eller eljest är på grund av handlingen förpliktad. Avser an­sökningen pantbrev, förelagshypo­teksbrev eller intecknad fordrings­handling, skall den inlecknade egendomens ägare, så ock den som senast, i den ordning särskilt är stadgal, blivit antecknad såsom in­nehavare av handlingen, där så ske kan, underrättas om ansökningen.


88 Sedan liden för anmälan enligl 6 8 andra slycket har gått ut, skall rätlen avgöra ärendet. Finner rätlen därvid att någon omständighet inle har förekommit som visar eller ger skälig anledning till anlagande atl handling­en finns i behåll, skall handlingen dödas genom beslut av rätlen.


Beträffande panlbrev och inteck­nade fordringshandlingar skall be­slutet innehåll en erinran om att be­slutet inte innebär att inteckningen dödas.


Beträffande pantbrev, förelags­hypoteksbrev och inlecknade ford­ringshandlingar skall beslutet inne­hålla en erinran om att beslutet inte innebär atl inteckningen dödas.


 


Avser ansökan om dödning pant­brev eller inlecknad fordringshand­ling, skall rätlen underrätta veder­börande inskrivningsmyndighet om ansökningen för anleckning i fas­tighetsboken eller annan inskriv­ningsbok varom fråga är. Vad nu sagts om ansökningen skall ock gäl­la rättens slutliga utslag i ärendet; dock må, då ansökningen avslagits, anteckning ej verkställas förrän ut­slaget vunnit laga kraft.

4   Riksdagen 1983/84. 8 samt. Nr 36


10 8

Avser ansökan om dödning pant­brev, förelagshypoteksbrev eller in­tecknad fordringshandling, skall rätten underrätta vederbörande inskrivningsmyndighet om ansök­ningen för anteckning i inskriv­ningsboken eller inskrivningsregist­ret. Vad nu sagts om ansökningen skall också gälla rättens slutliga ut­slag i ärendet. Har ansökningen avslagils, får dock anleckning ej verkställas förrän utslaget vunnit laga kraft.


 


LU 1983/84:36

Nuvarande lydelse

Sedan utslag, varigenom panl­brev dödals, vunnit laga kraft, skall inskrivningsmyndigheten på ansö­kan utfärda nytt panlbrev som sva­rar mot det dödade samt göra an­teckning ijästighets- eller lomrätis-boken därom.


38

Föreslagen lydelse

Sedan utslag, varigenom pant­brev eller hypoteksbrev dödats, vunnit laga kraft, skall inskriv­ningsmyndighelen på ansökan ut­lärda nytt pantbrev eller hy/ioteks-brev som svarar moi del dödade saml göra anteckning i inskriv­ningsboken eller inskrivningsregist­ret om detta.


Har inlecknad fordringshandlitig dödals genom lagakraftvunnei utslag, skall inskrivningsmyndigheten, på ansökan, å inskrivningsdag göra anteck­ning i vederbörande inskrivningsbok, alt ny handling, som utfärdats jäm­likt 9 8, medför den inteckningsrätt som lillkommii den dödade.

13 8


Är det inle känt var etl pantbrev eller någon annan inleckningshand­ling finns och har tio år förflutit från det all handlingen uppvisades för anteckning om innehav eller i övrigt företeddes i ett inteckningsärende, kan den inlecknade egendomens ägare ansöka att inteckningen dö­das trots all handlingen inle kan fö­retes. Ansökan som avser ell panl­brev skall göras hos den räll under vilken faslighelen lyder eller i skep­pels hemort eller i den on där skeppsbygget utförs. Ansökan som avser någon annan inleck­ningshandling skall göras hos rätlen i den ort där vederbörande inskriv­ningsmyndighet finns. Kan del an­tas atl elt panlbrev har tillkommit på sådanl salt eller har kommit ur ägarens hand under sådana omstän­digheter som utesluter giltig pant­sätlning, får ansökan om dödande av inteckningen göras även om den nyss angivna tiden ej har förflutit.

Ar del inle käni var ell panlbrev eller någon annan inteckningshand­ling finns och har lio år föj flutit från det atl handlingen uppvisades för anleckning om innehav eller i övrigt företeddes i elt inleckningsärende, kan den inlecknade egendomens ägare ansöka att inteckningen dö­das trots atl handlingen inte kan fö­retes. Ansökan som avser etl panl­brev skall göras hos den rätt under vilken faslighelen lyder eller i skep­pels hemort eller i den ort diir skeppsbygget utförs. Ansökan som avser någon annan inlecknings­handling skall göras hos rätten i den ort där vederbörande inskrivnings­myndighet finns. Kan det antas atl etl pantbrev etterföretagshypotek.s-brev har lillkommii på sådant sätt eller har kommit ur ägarens hand under sådana omsländigheier som ulesluler giltig pantsätlning, får an­sökan om dödande av inteckningen göras även om den nyss angivna tiden ej har förflutit.

Den som senasl har antecknals som innehavare av handlingen skall, om del kan ske, delges ansökningen i enlighet med vad som föreskrivs om delgivning av stämning i tvistemål. Rätten skall därefter utfärda en offent­lig stämning, som skall kungöras på det sätt som anges i 6 8. Stämningen skall innehålla en beskrivning av handlingen, 1 stämningen skall vidare den som kan inneha handlingen eller vel atl den finns i behäll eller som i övrigt kan lämna upplysningar i ärendet uppmanas alt anmäla della lill rällen senasl en viss angiven dag. Denna dag skall bestämmas så att minst sex månader kommer att förflyta från dagen för kungörandet. Sökanden skall underrättas om innehållet i stämningen.


 


LU 1983/84:36                                                                        39

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

Sedan tiden för anmälan enligl andra slyckel har gått ut, skall rätlen avgöra ärendet. Finner rätlen därvid alt någon omständighet inte har förekommit som ulgör skälig anledning alt låta inteckningen fortfarande gälla, skall rällen förordna alt inteckningen får dödas utan handlingens företeende efler ansökan om detta hos vederbörande inskrivningsmyn­dighet.

Rätlen skall underrätta inskriv-   Rällen skall underrätta inskriv­
ningsmyndighelen om en ansökan
ningsmyndighelen om en ansökan
som har gjorts enligt första slycket
     som har gjorts enligt första slycket
och om rättens slutliga beslut i
  och om rättens slutliga beslut i
ärendet. Inskrivningsmyndigheten
ärendet. Inskrivningsmyndigheten
skall anteckna detta i fastigheisbo-
     skall anteckna detta i inskrivnings­
ken etter annan inskrivningsbok.
   boken etter inskrivningsregistret.
Har ansökningen avslagits, skall
    Har ansökningen avslagils, skall
anleckning om detta dock inte gö-
anteckning om detta dock inle gö­
ras förtän beslulil har vunnit laga
   ras förrän beslutet har vunnit laga
kraft,
                                          kraft,

14 8 Beslämmelserna i I-10 88 äga, såvitt de angå panlbrev, motsvarande tillämpning i fråga om vilandebevis, Beslämmelserna i 13 8 om dödande av inteckning äga motsvarande tillämpning i fråga om vilandeförklarad in-leckningsansökan.

Bestämmelserna i 10 och 13 §§ om annan inskrivningsbok än fas­tighetsbok äga, i fråga om pant­brev för skepps- eller skeppsbygg-nadsinieckning, motsvarande till-tämpning på skepps- och skepps-by ggnadsregisiren .

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986,

11    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1941:416) om arvsskatt och gåvoskatt

Härigenom föreskrivs all 52 8 2 mom, lagen (1941:416) om arvsskatt och gåvoskatt' skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

52 8
2 mom. Vid eriäggande av arvs-
    2 mom. Vid eriäggande av arvs-

skall, som jämlikt 54 8 skall av skall, som jämlikt 54 8 skall av dödsboet förskjutas, må efter till- dödsboet förskjutas, får efler till­stånd av beskattningsmyndigheten     stånd av beskattningsmyndigheten

' Senaste lydelse av lagens rubrik 1974:857. - Senasle lydelse 1974:857.


 


LU 1983/84:36


40


Nuvarande lydelse intill etl belopp, motsvarande högst hälften av skatten, såsom betal­ningsmedel gälla skuldebrev, titt sä­kerhet för vilket, jäinliki gällande bestämmelser angående inteckning i fast egendom, loiniräti, vattcn-fallsrätt, fartyg. Jordbruksinven­tarier eller förlagsegendom, inteck­ning meddelats i boel tillhörig egendom, eller ock skuldförbin­delse med säkerhet av sådant skul­debrev.

Sålunda intecknal skuldebrev vare gällande såsom betalningsme­del eller säkerhet endasl i den mån detsainina fastställts att gälla inom det värde, till vilkel den intecknade egendomen upptagits i iirendel an­gående arvsskattens fastställande, och därjämte endasl under förut­sättning, all inteckningen omfattar jämväl ränta efter den procent, som regeringen föreskriver.

Föreslagen lydelse intill etl belopp, motsvarande högst hiilflen av skallen, såsom betal­ningsmedel gälla elt skuldebrev, som har inlecknats i boet tillhörig egendom, etter en skuldförbindelse, till säkerhet för vilken har lämnats sådanl skuldebrev etter panlbrev el­ler töretagshypol eksbrev avseende boel tillhörig egendom.

Sålunda intecknal skuldebrev gäller såsom betalningsmedel eller säkerhet endasl i den mån det fasi-stiillls all gälla inom del värde, lill vilkel den inlecknade egendomen upplagils i ärendet angående arvsskailens fastställande, och där­jämte endast under lorutsättning alt inteckningen omfattar jämväl ränta efter den procenl, som regeringen föreskriver. Ett pantbrev eller före-tagshypotcksbrev gäller som säker­het endast i den mån inteckningen har fasistältis alt gälla inom det värde som nyss har angetts.

Överstiger den arvsskatt, som skall av dödsboet förskjutas, 20000 kro­nor må därjämte, intill skattens halva belopp, å inländsk börs noterade aktier, som ingå bland dödsboets tillgångar, eller skuldebrev, för vilket lämnas säkerhel i börsnoterade eller andra aktier, gälla såsom betalnings­medel i enlighet med de föreskrifter regeringen meddelar,

A skuld, som avses i förslå och iredje slyckena, skall gäldas ränla. Räntan utgår från och med månaden efler den då beslul meddelats om alt skatten må erläggas med betalningsmedel varom nu är fråga till och med den månad då skulden betalats, 1 fråga om räntan gälla i övrigt beslämmel­serna i 1 mom.

Denna lag träder i kraft den I januari 1986.


 


LU 1983/84:36


41


12    Förslag till

Lag om ändring i lagsökningslagen (1946:808)

Härigenom föreskrivs att I och 2 88 lagsökningslagen (1946:808) skall ha nedan angivna lydelse.

Niivnrandc lydelse                         Föreslagen lydelse

För fordran som grimdar sig på skuldebrev eller annat skriftligt fordringsbevis och är förfallen lill betalning får gäldenären lagsökas enligl vad som sägs i del följande.


Om panlrätl i fast egendom, skepp eller skeppsbygge har skrift­ligen upplåtils för en fordran som avses i första stycket, kan borgenä­ren genom lagsökning söka betal­ning ur egendomen. Har borgenä­ren för fordringen inteckning i lufl­farlyg eller reservdelar till luftfar-lyg eUer företagsinteckning, kan han genom lagsökning söka belal-ning ur den egendom vari inleck-ningen giiller.

Om panlräll i fasl egendom, skepp eller skeppsbygge eller före­tagshypotek har skriftligen upplå­tits för en fordran som avses i första stycket, kan borgenären genom lag­sökning söka betalning ur den egen­dom .som panträtten eller företags-hypotckct gäller i. Har borgenären för fordringen inteckning i luftfar­tyg eller reservdelar lill luftfartyg, kan han genom lagsökning söka be­talning ur den egendom vari inteck­ningen gäller.

För en fordran på ersättning som avses i 2 eller 3 8 lagen (1981: 739) om ersättning för inkassokostnader m. m. får lagsökning äga rum även om fordringen inte grundar sig på skriftiigl fordringsbevis. En förutsällning är dock atl lagsökningen iiger rum i samband mad lagsökning enligl förslå eller andra slyckel för den fordran som har föranlell den ålgärd som ersällningsanspråkel avser.

Lagsökning för fordran på ersättning som avses i tredje stycket får äga rum endasl i den mån den fordrade ersällningen kan ulgä enligt lagen om ersättning för inkassokostnader m. m.

Vad som sägs i denna lag om gäldenären skall vid lagsökning som avser fastslällelse till betalning ur viss egendom tillämpas på ägaren av egendo­men.

2 8=


Lagsökning skall göras skriftli­gen hos allmän underrätt. Ansök­ningen skall innehålla uppgift om borgenärens namn, personummer, yrke, hemvist, postadress och lele-fonnummer saml gäldenärens namn och postadress. Om del behövs för delgivning med gäldenären, skall uppgift även lämnas om annan ad-


Lagsökning skall göras skriftli­gen hos allmän underräll. Ansök­ningen skall innehålla uppgift om borgenärens namn, personnummer, yrke. hemvist, postadress och tele­fonnummer saml gäldenärens namn och postadress. Om del behövs för delgivning med gäldenären. skall uppgift även lämnas om annan ad-


Senasle lydelse 1981:740. ' Senasle lydelse 1982:297.


 


LU 1983/84:36


42


Nuvarande lydelse ress där han kan anträffas samt hans personnummer. Saknar gäl­denären känd adress, skall uppgift lämnas om den uiredning som gjorts för atl fastställa della. Vidare bör anges gäldenärens yrke. hem­vist, telefonnummer och andra om­ständigheter som är av betydelse för delgivning. Dessutom skall anges fordringens belopp och den ränta som fordras. Borgenären skall också ange de omständigheter som betingar rättens behörighet, om denna inte framgår av vad som annars anförs. Vid ansökning skall fogas siyrkt avskrift av den hand­ling varpå fordringen grundas och. då betalning enligt 1 8 andra slyckel söks ur fasl egendom, skepp eller skeppsbygge, av den handling varigenom panlräll i egen­domen upplåtits.

Föreslagen lydelse ress där han kan anträffas saml hans personnummer. Saknar gäl­denären känd adress, skall uppgift lämnas om den utredning som gjorts för atl faställa detta. Vidare bör anges gäldenärens yrke, hem­vist, telefonnummer och andra om­ständigheter som är av betydelse för delgivning. Dessutom skall anges fordringens belopp och den ränta som fordras. Borgenären skall också ange de omständigheter som betingar rättens behörighet, om denna inle framgår av vad som annars anförs. Vid ansökningen skall fogas styrkt avskrift av den handling varpå fordringen grundas och, då betalning enligt 1 8 andra slyckel söks ur fasl egendom, skepp, skeppsbygge etter egendom som onifättas av företagshypotek. av den handling varigenom panträtt i egendomen eller företagshypotek /)«;• upplåtits.

Ansökningen skall jämle avskrift som anges i första slyckel inges i två exemplar och vara egenhändigt undertecknad av borgenären eller hans ombud. Är endast ett exemplar ingivet, skall rätlen mot föreskriven avgift ombesörja erforderlig avskrift. Denna gäller i målet lika med originalel.

Denna lag träder i kraft den I januari 1986.

Om en inleckningshandling som rör näringsverksamhet vid ikraftträdan­det utgör säkerhel för fordran, får lagsökning äga rum enligl I 8 andra slyckel i dess nya lydelse, även om fordringen inle grundas på skriftiigl bevis eller upplåielsen inle har skett skriftligen, Mälei skall hänskjutas till rättegång, om del görs invändning som hänför sig till fordringen eller upplåtelsen och borgenärens rätt är tvislig.

13    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1978:882) om säkerhet för skattefordringar

m.m.

Härigenom föreskrivs alt 2 och 4 88 lagen (1978:882) om säkerhel för skaltefordringar m, m, skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande Ivdelse


Föreslagen lydelse


28

Säkerhel får beslå av pani, bor-     Säkerhel får bestå av pant, bor-

gen eWer företagsinteckning.        gen eWer företagshypotek.


 


LU 1983/84:36                                                                       43

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

Borgen skall ställas såsom för egen skuld. Om den ställs av två eller flera personer gemensamt skall den vara solidarisk.

4 8

Pant får tillgodogöras i den ordning som gäller för ulmält egendom.

Borgen får genast utsökas. Därvid gäller i tillämpliga delar beslämmel­serna i uppbördslagcn (1953: 272) om indrivning av rcslförd skall. Införsel får äga rum om del iir mcdgis cl bciriiffandc den fordran som säkerheten avser.

Om företagsinteckning ulgör sä- Om eU företagshypotcksbrev ut-

kcrhet, får utmätning genast ske i gör säkerhet, får utmätning genast

den egendom som omfattas av ///- ske i den egendom som omfattas av

teckningen, även när den gäller i förelagshypotekel. även när detta

annan  näringsverksamhet  än  giti- gäller i  annan  niiringsverksamhel

denärens!                                                        än gäldenärens.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986.

14    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1981:775) om införande av utsökningsbal­ken

Härigenom föreskrivs atl 25 8 lagen (1981:775) om införande av utsök­ningsbalken skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

15                                                 8
Om ett skepp, som enligt punkt 2
Om etl skepp, som enligl 16 ,? la-
övcrgångsbestäniinetsernci lill la-
gen (1984:000) om införande tiv la­
gen (1973:1067) om ändring i lagen
gen (1984:000) om företagshypotek
(1966:454) om företagsinteckning
omfallas av ett föreiagsliypotek.
omfaltas av en sådan inteckning.
skall säljas exekutivt enligl 10 kap. i
skall siiljas exekutivt enligl 10 kap. i
balken, skall borgenären underrät-
balken, skall borgenären underriil-
las och fordran som anmäls tas upp
las och fordran som anmäls tas upp
     i sakägarförieckningen.
i sakägarförieckningen.

Bestämmelserna i 10 kap. i balken om tillägg enligt 264 8 sjölagen (1891:35 s.l) tillämpas beträffande ränta, som enligt punkt 14 eller 15 övergångsbestämmelserna till lagen (1973:1064) om ändring i sjölagen (1891:35 s. 1) skall i stället för sådanl lilliigg beräknas på kapitalbeloppet av en inteckning enligt äldre lag.

Vad som sägs i balken om registrerat skepp gäller även i fråga om bål som enligl punkt 5 övergångsbestämmelserna till lagen (1973:1064) om ändring i sjölagen (1891:35 s. I) är upptagen i skeppsregistret.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1986.


 


LU 1983/84:36


44


15    Förslag till

Lagom ändring i lagen (1970:995) om införande av nya jordabalken

Härigenom föreskrivs atl 60 a 8 lagen (1970:995) om införande av nya jordabalken' skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Förestagen lydelse 60 a 8=


 


Vid tillämpningen av 20 kap, 7 8 2, 21 kap, 2 8 första slyckel 3, 22 kap. 4 8 första slyckel 1 och 23 kap. 3 8 första stycket 1 nya balken skall den som inle var skyldig att lagfara sitt förvärv enligt de regler som gällde när förvärvet skedde anses ha lagfart, om hans äganderätt styrks. Han skall då också anses ha behörighet som fastighetsägare en­ligt 22 kap. nya balken, om inle lag­fart har sökts för annan.


Vid tillämpningen av 20 kap, 7 8 2, 21 kap, 2 8 första slycket 3, 22 kap, 4 8 första stycket I och 23 kap. 3 8 första slyckel I nya balken skall den som inle var skyldig atl lagfara sitt förvärv enligl de regler som gällde när förvärvel skedde anses ha lagfart, om hans äganderäll styrks. Han skall då också anses ha behörighet som fastighetsägare en­ligt 22 och 24 kap, nya balken, om inte lagfart har sökls för annan.


Denna lag träder i kraft den I januari 1986,

' Lagen omtryckt 1971: 1210.

' Paragrafen Införd genom 1983: 176.


 


LU 1983/84:36                                                                    45

Bilaga 2

Arbetsmarknadsutskottets yttrande

1983/84:3 y

om lokaliseringen av en central inskrivningsmyndighet för företags­inteckning

Till lagutskottet

Lagutskottet har begärt arbetsmarknadsutskottets yttrande över propo­sition 1983/84:128 med förslag till lag om företagshypotek m.m, jämte motionerna 1982/83:1223, 1983/84:2193, 2746 och 2747, allt såvin avser frågan om lokalisering av en central inskrivningsmyndighet.

Arbetsmarknadsutskottet har inte funnit skäl till något särskilt uttalande med anledning av motion 1982/83:1223.

Sammanfattning

Regeringen föreslår i samband med en ny lag om företagshypotek alt en central inskrivningsmyndighet för företagsinleckning skall inrättas. Myn­digheten bör enligt förslaget knytas till Malmö tingsrätt. 1 tre motioner förordas en förläggning till andra orter. Utskottet har uppmanats att yttra sig över lokaliseringen.

Utskottet anser utifrån sina intressen all lokaliseringen av inskrivnings­myndighelen bör ske i enlighet med de riktlinjer för decentralisering av statlig verksamhel som en enig riksdag ställt sig bakom.

Propositionen

I propositionen läggs fram ell förslag lill lag om företagshypotek som skall ersätta 1966 års lag om företagsinleckning. Förslaget innebär en förslärkning av den säkerhelsräll som företagsinteckningen ulgör och dessutom rent allmänt en modernisering av gällande regelsystem. Bland nyheterna märks bl.a, atl varje näringsidkare kan få inleckning i all sin verksamhel i hela riket. s. k. riksinleckning. Det blir därmed inle längre tillätet all fä inleckningar som begränsas lill verksamhet i en eller flera kommuner eller i ett eller flera län, dvs. regionala inteckningar.

En annan förändring är alt handläggningen av ärenden om förelagsin­leckning skall föriäggas lill en central inskrivningsmyndighel (CIM) där inskrivningen skall ske med hjälp av aulomalisk dalabehandling. För inräl-tandet av den nya myndigheten lalar enligl propositionen rationaliserings-synpunkter och rättssäkerhetsskäl,

1 den nya lagen (4 kap, 2 8) fastslås all regeringen bestämmer vilken myndighet som skall vara inskrivningsmyndighet. När det gäller lokalise-


 


LU 1983/84:36                                                                       46

ringsfrågan anges i propositionen (s, 132) att det vid en samlad bedömning, där de regionalpoliliska och sysselsällningsmässiga aspekterna har getts ökad tyngd, har befunnits att övervägande skäl talar för en förläggning lill Malmö,

I propositionen framhålls även att arbetet med de tekniska och organisa­loriska frågor som har föranletls av detta lagstiftningsärende har visat all del knappast är möjligt att låta den föreslagna lagen träda i kraft som ursprungligen var tänkt under är 1985, Med hänvisning härtill förordas den I januari 1986 som tidpunkt för ikrafllrädandet.

Motionerna

Frågan om lokaliseringen av CIM har tagils upp i en motion från den allmänna motionstiden och i två motioner föranledda av proposition 128,

Martin Olsson (c) framhåller i motion 2193 all förslaget om en lokalise­ring av CIM till Malmö är förvånande och anmärkningsvärt från regional­politiska synpunkter, I stället förordas atl CIM knyts lill Sundsvalls tings­rätt. Som skäl härför anförs bl, a, alt palenlverkets bolagsbyrå är verksam i Sundsvall, atl kommunen har en omfattande dalaverksamhel saml atl del förulom tingsrätt också finns hovrätt och kammarrätt i Sundsvall, 1 motio­nen hänvisas också lill del slora behovel av nya arbetstillfällen i kom­munen,

I motion 2746 av Sten-Ove Sundström (s) föreslås mot bakgrund av riksdagens regionalpolitiska utlalanden att del vid prövningen av den nya myndighetens lokalisering bör övervägas om en förläggning lill Luleå, Motionären hänvisar till bl, a, den stora förlusten av arbetstillfällen inom industrin i kommunen underdel senaste decenniet saml att Norrbotten har den ulan jämförelse största arbetslösheten i landet.

Martin Segerstedt m.fl. (s) vill i motion 2747 att den nya myndigheten lokaliseras lill Sundsvall. Motionärerna pekar på de samordningsvinster som kan göras med patentverkels bolagsbyrå saml hänvisar till den juridis­ka och dalalekniska kompelens som finns i Sundsvall. I motionen hänvisas även lill den successiva förlust av arbetstillfällen som har kunnat noteras i kommunen under senare år varav en inte obetydlig del faller på den statliga sektorn.

Vissa uppgifter i anslutning till lokaliseringsfrågan

Utredningen (Ju 1972: 12) om förelagsinleckning överlämnade i novem­ber 1981 sin slutbetänkande (SOU 1981:76) Företagshypotek. Däri fanns bl. a. ell förslag om inrällande av en cenlral inskrivningsmyndighel (CIM) ulruslad med ADB-slöd. Utredningen avstod dock från atl föreslå någon särskild plats för CIM:s lokalisering. Del framhölls dock all del vore lämpligast att den nya myndigheten föriäggs någonstans i Mellansverige. 1


 


LU 1983/84:36                                                                       47

kostnadsberäkningarna utgicks från en förläggning på elt avstånd om 25 mil från Stockholm. Utredningen betonade dock att en förläggning till Stockholms tingsrätt torde ställa sig billigast eftersom man där har betyd­ligt fler upplägg och handlägger betydligt fler ärenden angående företagsin­leckning än vid någon annan inskrivningsmyndighet. Därmed har man också den största personalen för handläggning av sådana ärenden.

Av de remissinstanser som behandlade lokaliseringsfrågan var flertalet positiva till en förläggning till Stockholms tingsrätt. Malmö tingsrätt ansåg dock att man har samma förutsättningar som Stockholms tingsrätt all bli säte för CIM.

Regeringen uppdrog i december 1982 åt domstolsverkel all i samarbete med statskontoret utreda de tekniska och organisatoriska frågor som för­anleds av elt genomförande av utredningens förslag. I uppdraget ingick förutsättningen alt CIM skulle föriäggas lill Stockholms tingsrätt och atl den nya lagstiftningen och det nya systemel skulle kunna börja tillämpas den 1 januari 1985. Arbetsgmppen redovisade i september 1983 resultatet av sill arbete i en rapport med titeln Förelagsinleckningar - handläggning med datorstöd. I rapporten övervägdes bl. a. den lämpligaste tidpunkten för all samtidigt genomföra lagändringen, organisationsförändringen och dalorslödel. Med hänsyn lill den nödvändiga tidsåtgången för all genomfö­ra omläggningen och med särskild hänsyn lill de höga säkerhetskrav som ställs på ett förelagsinleckningsregisler med rättsverkan framhölls atl om­läggningen kunde ske först den I juli 1985. I rapporten fanns även en plan för hur den fortsatta utredningen av datorstödet borde bedrivas.

1 en lagrådsremiss med förslag lill lag om företagshypotek m. m. den 15 september 1983 angavs beträffande lokaliseringen av CIM atl den borde förläggas lill Stockholms tingsrätt. Som skäl angavs atl både personalpoli­tiska och stalsfinansiella synpunkter talade härför.

Domstolsverkel fick den 22 december 1983 regeringens uppdrag atl i samarbete med statskontoret fortsätta ulredningsarbelel med systemkon­struktion av datorstödet vid handläggningen av ärenden om företagsin­leckning. Myndigheterna skall också fortsätta utredningen av de lekniska och organisaloriska frågor samt frågor rörande lokalplanering som för­anleds av etl genomförande av ADB-slödet, 1 uppdraget angavs all myn­digheterna i sill uppdrag skall utgå ifrån all CIM förläggs lill Malmö tingsrätt. Ulredningsarbelel skall redovisas senasl den 30 april 1984.

1 1984 års budgetproposition (bil. 4) anfördes att förslaget om den nya lagstiftningen om företagshypotek, som var föremål för lagrådels gransk­ning förulsalte alt en central, ADB-slödd registermyndighet inrättades. Avsikten angavs vara att denna skulle föriäggas lill Malmö tingsrätt.


 


LU 1983/84:36                                                                       48

Yttranden

Länsstyrelsen i Väslernorrlands län och patent- och registreringsverket har inkommit med yliranden angående lokaliseringen av den centrala inskrivningsmyndigheten.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län pläderar för en knylning av den nya myndigheten till patent- och registreringsverkets bolagsbyrå. Det är en organisationsform som finns i England och som diskuteras i Finland. Som skäl härför anges bl. a,:

1, Bolagsbyrån är en företagsregislreringsmyndighet och har goda förut­
sättningar att hantera de aktuella registerfrågorna,

2,    CIM kommer inledningsvis och i framliden all vara beroende av omfattande informationsöverföringar från bolagsbyrån,

3,    Bolagsbyråns dator behöver endasl en marginell uppgradering för all klara CIM,

4,    Omfattande juridisk sakkunskap finns inom bolagsbyrän och därut­över i Sundsvalls kommun.

Den pågående rationaliseringen av bolagsbyrån kommer atl medföra all ett stort antal anställda, företrädesvis kvinnor, kommer alt förlora sina arbeten. Motsvarande sysselsällningsförluster kan väntas inom övriga statliga myndigheter i Sundsvall, Omkring 600-700 anslällda riskerar en­ligl gjorda beräkningar alt föriora sina nuvarande anställningar under 1980-lalet. Till detta kan läggas effekterna av de allmänna besparingsåtgärderna. Totalt kan ett sysselsältningsbortfall om ca 1 100 anslällda väntas, vilkel molsvarar ca 15% av den statliga arbetsmarknaden i pendlingsregionen.

1 skrivelsen hänvisas också till atl Sundsvall/Timrå på senare år drabbats av stagnation och hot om kraftigt försämrade arbetsmarknadsförhållanden. Samtliga kommuner i Väslernorriand beräknas komma att drabbas av påtaglig tillbakagång i sysselsättning och befolkning under återstående delen av 1980-talel.

Länsstyrelsen framhåller avslutningsvis atl det finns såväl starka regi­onalpoliliska som kostnads-, drift- och personalmässiga fördelar med en lokalisering lill Sundsvall.

Patent- och registreringsverket framhåller alt praktiska skäl lalar för att CIM läggs i nära kontakt med bolagsregislrel. Bolagsbyrån har ell dalor-syslem i drift som innehåller en stor del av den grundinformalion som förelagsinteckningsregislret behöver ha tillgång lill. För alt klara driften av del nya regislrel krävs en måttlig uppgradering av den befintliga datorn. Enligt verket skulle ett alternativ med CIM föriagd till bolagsbyrån bli avsevärl billigare än vad fallet blir med propositionens förslag. Verket anger även skäl för att registreringsverksamhelen förläggs lill bolagsbyrån. Den nuvarande verksamheten ger bolagsbyrån en stor kompelens härför. Här finns även en personalslruklur som är lämplig för verksamheien. Bolagsbyrän kommer också all slällas inför slora överlalighelsproblem.


 


LU 1983/84:36                                                                        49

Med en överföring av CIM lill bolagsbyrän skulle ca 25 anslällda som blir övertaliga under 1984/85 kunna beredas forisatt sysselsättning utan större utbildningsinsatser.

Utskottet

Enligt regeringens förslag skall en ny central inskrivningsmyndighet (CIM) svara för handläggningen av all företagsinleckning i riket. Personal­behovet beräknas lill en jurislijänsi (inskrivningsdomare) och 21 biirädes-ijänster, varav 9 med beslutsfunktioner. Den nya myndigheten föreslås knytas lill Malmö tingsrätt. Enligt nu gällande organisation finns en in­skrivningsmyndighet i varje län, dvs, sammanlagt 24 inskrivningsmyndig­heter i landet. Varje myndighet leds av en inskrivningsdomare som till sin hjälp har ell varierande anlal bilräden.

Ulskoltet får i fråga om den nya myndighetens lokalisering anföra föl­jande.

Regionalpolitikens mål är all skapa föruisäliningar för en balanserad utveckling i landets olika delar och all ge människor tillgång lill arbete, service och en god mrfjö oavsett var de bor i landet. För att nå detta mål behövs insatser på olika poliiikområden.

Den slarka tillväxten som skett av sysselsältningen inom den offentliga sektorn har ökat denna sektors belydelse för den regionala uivecklingen. När del gäller den slalliga delen av denna sekior är sysselsäilningen av olika skäl ojämnt fördelad över landet. Särskilt hög är den i Stockholmsre­gionen. Detta förhållande har len lill all decentralisering av statlig verk­samhet har uivecklais lill ell viktigi regionalpolitiski instrument.

Decentralisering kan ske på två sätt. Etl är alt delegera beslutsbefogen­heter och arbetsuppgifter från central till regional nivå och från regional till lokal nivå. Ell annal säil är au omlokalisera enheier, funktioner eller hela. verksamheter. Ell exempel på dei senare är de slora omlokaliseringarna av statlig verksamhet från Stockholmsområdet som beslöts i böijan av 1970-lalet. Riksdagen har emellertid uiialai an en ny omlokalisering av det slaget inte är aktuell. Statsmakterna har däremot betonat att det måsle finrias'starka skäl för alt lokalisera ny siallig verksamhel lill Stockholmsre­gionen.

Alltsedan det första beslutet år 1971 om utlokalisering av statlig verk­samhet från Stockholmsregionen har gällt alt skogslänen och sydöstra Sverige skall ges prioritet vid forlsalt omlokalisering och decentralisering. 1 del regionalpoliliska beslutet är 1982 fastställdes följande prioriterings-ordning vid lokalisering av siallig verksamhel:

1.    Skogslänen.

2.    Sydösira Sverige och Sjuhäradsbygden. Arbetsmarknadsulskollel har därefter, senast i april 1983, slagit fasl an

man inle är beredd all göra några tillägg eller omkastningar i denna priori-leringsordning.


 


LU 1983/84:36                                                        50

När del gäller lokaliseringen av CIM har utskottet att pröva frågan främsl från regionalpoliliska utgångspunkier. Vägledning bör därvid häm­tas från ovan redovisade principer för fortsatt decentralisering och omlo­kalisering av statlig verksamhet. En bred enighet råder om denna inrikt­ning av politiken. Enligt utskoltets mening fordras myckel starka skäl för alt dessa principer skall frångås.

Regeringen har vid sina överväganden om CIM:s lokalisering uppenbar­ligen låtit andra motiv än de rent regionalpolitiska vara avgörande, I förslaget i lagrådsremissen, som angav att CIM borde förläggas till Stock­holms tingsrätt, vägde personalpolitiska och statsfinansiella synpunkter tyngst. När regionalpolitiska och sysselsällningsmässiga aspekter i andra omgången getts ökad vikt har valet blivit Malmö tingsrätt, som vid sidan av Göteborgs tingsrätt är den näst största inskrivningsmyndigheten när del gäller förelagsinleckning. Även här har således personal- och kostnadsskäl varit styrande, Ulskoltet har i och för sig förståelse för önskemålet all den nya myndigheien skall kunna dra nytta av den personal och de kunskaper om förelagsinteckning som finns hos en större inskrivningsmyndighet, UtskoUel vill emellertid samlidigl peka på alt Malmö tingsrätt i dag har ca tre personer sysselsatta med inskrivning av förelagsinleckningar. Motsva­rande personalstyrka på en mindre tingsräll i exempelvis Härnösand eller Luleå är en person. Den nya myndighet som skall inrättas kommer att sysselsätta ell drygt 20-tal personer. Oberoende av vilken domstol som väljs som säte för den nya myndigheten kommer det således att krävas ell siorl nytillskott av personal. Enligt utskottets mening kan därför dessa små skillnader i tillgäng på aktuella personalkategorier mellan olika tingsrätter inle få vara avgörande för var CIM skall lokaliseras.

1 propositionen framhålls alt inrättandet av CIM inle kan anlas komma all försämra allmänhelens service. Personliga besök hos inskrivningsmyn­digheten är sällsynta. Myndighetens kontakter med allmänheten sker hu­vudsakligen per post och telefon, Della förhällande innebär enligl utskot­tets mening all några särskilda hänsyn inle behöver tas lill var den huvud­sakliga marknaden för verksamheien är belägen. Delta synsätt bekräftas f, ö. av regeringens förslag om förläggning till Malmö och lalar inle heller emot andra orter, exempelvis i Norrlandslänen,

Som tidigare redovisats i delta yttrande pågår f, n, ett utredningsarbete som gäller datorstödet vid handläggningen av ärenden om förelagsinleck­ning och som enligt direktiven ulgår från all CIM föriäggs lill Malmö tingsräll. UtskoUel beklagar all riksdagen fån möjlighet alt pröva lokali­seringsfrågan först när detta utredningsarbete är så gott som avslutat. Samtidigt vill ulskottel dock framhålla alt huvuddelen av del utförda arbetet torde vara av generell natur och möjligt alt använda även vid lokalisering till annan ort.

Sammanfattningsvis är det enligt utskottels mening viktigi all statsmak­terna lar lill vara möjligheterna alt vid beslut om lokalisering av siallig


 


LU 1983/84:36                                                                        51

verksamhel främja en bällre regional balans. Med utgångspunkt i de intres­sen som ulskoltet har alt företräda bör lokaliseringen av CIM således ske i enlighet med de prioriteringar som riksdagen tidigare ställt sig bakom. Ulskoltet avslår från all peka ul någon särskild ort som mest lämplig för en förläggning av CIM. Del bör ankomma på lagulskollel alt enligl de rikt­linjer som här angivits ta slutlig ställning i lokaliseringsfrågan,

Stockholm den 3 maj 1984

På arbeismarknadsulskotlels vägnar FRIDA BERGLUND

Närvarande: Frida Berglund (s), Erik Johansson (s), Anders Högmark (m), Bengt Witibom (m), Arne Fransson (c). Lahja Exner (s). Gustav Persson (s), Sonja Rembo (m), Elver Jonsson (fp). Lars-Ove Hagberg (vpk). Sten Östlund (s). Ingrid Hemmingsson (m), Christer Skoog (s), Bo Nilsson (s) och Ingvar Karlsson i Bengtsfors (c).

Norstedts Tryckeri. Stockholm 1984