Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Prop. 1982/83:107

Regeringens proposition 1982/83:107

om ändring i traflkskadelagen (1975:1410);

beslutad den 17 februari 1983.

Regeringen föreslär riksdagen alt anla del förslag som har upptagils i bifogade utdrag av regeringsprolokoll ovannämnda dag.

På regeringens vägnar OLOF PALME

OVE RAINER

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås all trafikförsäkringar för registrerade motorfor­don fär sägas upp av försäkringstagaren endast om fordonet har avställts, avregistrerals eller övedätils lill någon annan. En bestämmelse om detta las in i trafikskadelagen (1975:1410). Bestämmelsen avses träda i kraft den Ijuh 1983.

I    Riksdagen 1982/83. 1 saml. Nr 107


 


Prop. 1982/83:107                                                               2

Förslag till

Lag om ändring i trafikskadelagen (1975:1410)

Härigenom föreskrivs atl 2, 5, 16, 24 och 31-34 §§ trafikskadelagen (1975:1410)' skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande Ivdelse


Trafikförsäkring skall finnas för motordrivet fordon som är re­gistrerat här i landet och ej är av­ställt saml för annat motordrivet fordon som brukas i trafik här. För­säkringsplikten fullgöres av fordo­nels ägare. Innehas fordonet på grund av kreditköp med förbehåll om återtaganderätt eller innehas det med nyttjanderätt för bestämd lid om minst elt år, fullgöres dock försäkringsplikten av innehavaren.

Förestagen lydelse

2 §

Trafikförsäkring skall finnas för motordrivet fordon som är re­gistrerat / bilregistret och ej är av-stäUl samt för annat motordrivet fordon som brukas i trafik här / lan­det. Försäkringsplikten/«//gör5 av fordonels ägare. Innehas fordonet pä grund av kreditköp med förbe­håU om återtaganderätt eUer inne­has det med nyttjanderätt för be­stämd lid om minsl ett år, fullgörs dock försäkringsplikten av inneha­varen.

Trafikförsäkring för ett motordri­vet fordon som har registrerats i bilregistrel kan genom uppsägning av försäkringstagaren upphöra alt gälla endast om

1.   fordonet inte längre är re­gistrerat i bilregistret,

2.   fordonet är avställl, etter

3.   försäkringstagarens skyldig­het att hålla fordonet försäkrat har upphört av någon annan anled­ning.

Andra stycket skall inte tiUäm­pas, om för fordonet gäller trafik­försäkring hos en annan försäk­ringsanstait.

5 §'


Trafikförsäkring meddelas av försäkringsanslall som har fält fill­slånd därtiU av regeringen. Försäk­ringsanslall som har fåll sädanl till­stånd är • skyldig all på begäran meddela trafikförsäkring och atl ut­färda bevis därom enligt formulär som försäkringsinspektionen fast­ställer.

' Lagen omtryckt 1977:949. - Senaste lydelse 1978:452. ' Senaste lydelse 1980:40.


Trafikförsäkring meddelas av försäkringsanstait som har fått till­stånd därtill av regeringen. Försäk­ringsanstait som har fält sådant lill­ständ är skyldig atl på begäran meddela trafikförsäkring.


 


Prop. 1982/83:107

Nuvarande Ivdelse


Förestagen lydelse


I lillständ som avses i första stycket kan skyldigheten atl meddela trafik­försäkring begränsas till atl gälla försäkring åt personer som tillhör viss yrkesgrupp eller intressegrupp eller som är bosatta inom visst område.

16 § Belräffande motordrivet fordon som med stöd av 4 § 2 har undanlagils från Irafikförsäkringsplikl och som saknar trafikförsäkring svarar samtliga försäkringsanslaller, som vid skadelillfället hade fillslånd all meddela tra­fikförsäkring, solidariskt för den trafikskadeersätlning som skulle ha ut­gått, om försäkring hade funnits.


1 fråga om fordon som är försäk-ringsplikligl men som saknar trafik­försäkring har de försäkringsanstal­ter som avses i första stycket sam­ma ersättningsansvar som anges där. För sakskada som tillfogas den försäkringspliktige gäller dock det­ta ansvar endasi i fall då fordonet brukades olovligen av annan och antingen ej var registrerat / bilre-

I fräga om fordon som är försäk-ringsplikligt men som saknar trafik­försäkring har de försäkringsanslal­ler som avses i första stycket sam­ma ersättningsansvar som anges där. För sakskada som tillfogas den försäkringspliktige gäller dock del­la ansvar endast i fall då fordonet bmkades olovligen av annan och antingen ej var registrerat här i lan­det eller var avställt.

gistret eller var avställt.

De försäkringsanslaller som avses i första stycket svarar även solida­riskt för den trafikskadeersätlning som skulle ha utgått från trafikförsäk­ringen för motordrivet fordon vars identitet ej kan fastslällas.

24 § I fall som avses i 16 § fördelas försäkringsanslalternas inbördes ersätt­ningsansvar efter förhållandel mellan beloppen av de premier för direkt tecknade trafikförsäkringar som för var och en av dem belöper pä näst föregående kalenderår.


Trafikskadeersätlning som har utgetts enligl 16 § andra stycket får intill en liondedel av del basbelopp som anges i 21 § krävas åter från den som var skyldig att ha trafikför­säkring. Ersättningen får dock ej krävas åter, om fordonet vid skade­fillfäUet brukades olovligen av an­nan och antingen ej var registrerat här i landei eller var avställl.


Trafikskadeersätlning som har utgetts enligl 16 § andra stycket får intill en tiondedel av del basbelopp som anges i 21 § krävas äter från den som var skyldig alt ha trafikför­säkring. Ersätiningen får dock ej krävas äter, om fordonet vid skade­lillfället brukades olovligen av an­nan och antingen ej var registrerat / bilregistret eller var avställl.


Har trafikskadeersätlning utgetts enligl 16 § tredje stycket och blir fordonet sedermera känt, fär ersättningen krävas äter från den försäkrings­anstalt som har meddelat trafikförsäkring för fordonet.

31 §


Saknas föreskriven trafikförsäk­ring för motordrivet fordon som är registrerat här i landet och ej är avställl, har Irafikförsäkringsför-eningen räll lill gottgörelse (trafik-


Saknas föreskriven trafikförsäk­ring för motordrivet fordon som är registrerat / bilregistrel och ej är avställl, har irafikförsäkringsför-eningen rätt till gottgörelse (trafik-


 


Prop. 1982/83:107                                                                  4

Nuvarande lydelse                        Förestagen lydelse

försäkringsavgift) av den försäk-         försäkringsavgift) av den försäk­
ringspliktige för den lid denne har
       ringspliktige för den lid denne har
underlåtit att fullgöra sin försäk-
         underlåtit all fullgöra sin försäk­
ringsplikt,
                                   ringsplikt.

Trafikförsäkringsavgift bestämmes på grundval av de årspremier för trafikförsäkring som har lillämpals här i landet under den tid trafikförsäkr ring har saknats. Avgiften får med tio procent överstiga högsta försäkrings­premie för fordon av samma beskaffenhet och med samma användnings­sätt och geografiska anknytning som del oförsäkrade fordonet. Förhöjning av premie på grund av omsländigheter som ger anledning till antagande atl fordonet med hänsyn till innehavarens person utgör särskild risk i trafiken får dock beaktas endasi om sådana omständigheter föreligger i det särskil­da fallet.

Utan hinder av andra stycket får trafikförsäkringsavgift tagas ul med femtio kronor för tid lill dess trafikförsäkring tecknas eller försäkringsplik­ten upphör.

Domstol kan sälla ned trafikförsäkringsavgift, om särskilda skäl förelig­ger. 1 fråga om preskription av irafikförsäkringsavgift äger 28 § förslå stycket motsvarande fillämpning.

32  §

Saknas föreskriven trafikförsäk- Saknas föreskriven trafikförsäk­
ring för motordrivet fordon som är
ring för motordrivet fordon som är
registrerat här i landet och ej är
registrerat / bilregistret och ej är
avställl, kan den försäkringspliktige
avställt, kan den försäkringspliktige
föreläggas vid vite atl fullgöra sin
föreläggas vid vite alt fullgöra sin
försäkringsplikt.
                                                försäkringsplikt:

Föreläggande som avses i första stycket meddelas av länsstyrelsen i det län där den försäkringspliktige har sin adress enligt bilregistret. Mot sådant föreläggande får lalan ej föras.

33  §

Saknas föreskriven trafikförsäk- Saknas föreskriven trafikförsäk­
ring när motordrivet fordon som ej
ring när motordrivet fordon som ej
är registrerat här i landet eller som
är registrerat / bilregistret eller som
är avställl brukas i trafik här av den
är avställl brukas i trafik här / tan-
försäkringspliklige eller av annan
del av den försäkringspliktige eller
med dennes tillstånd, dömes den
av annan med dennes tillstånd,
försäkringspliktige till böter.
  dömes den försäkringspliktige till

böter.

Fortsätter den försäkringspliktige under tid dä han stär under åtal för förseelse som avses i första stycket atl begå sådan förseelse, skall vad han har gjort sig skyldig lill före varje åtal anses som särskill brolL

34  §■'

Förare av moped skall under färd     Förare av moped skall under färd

här i landei medföra bevis om alt här i landet medföra bevis om atl mopeden är trafikförsäkrad och på     mopeden är trafikförsäkrad och pä

"Senaste lydelse 1980:1140.


 


Prop. 1982/83:107                                                    5

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

anmodan visa upp della för/ra/7W/7-     anmodan visa upp delta för bilin-

spektör,   bilinspeklör  eller   polis-     speklör eller polisman.

man.

Den som bryter mot första stycket döms lill böter, högst ettusen kronor. Han är dock fri frän ansvar, om han senast tredje vardagen efter förseelsen styrker hos polismyndighet atl han hade bevis om trafikförsäkring vid tiden för förseelsen saml omständigheierna ger vid handen alt förseelsen har berott på lillfälligl förbiseende.

Denna lag träder i krafl den 1 juli 1983.


 


Prop. 1982/83:107                                                    6

,    Utdrag
JUSTITIEDEPARTEMENTET
               PROTOKOLL

vid regeringssammanträde 1983-01-26

Närvarande: slalsminislern Palme, ordförande, och statsråden I. Carlsson, Lundkvist, Feldl, Sigurdsen, Leijon, Hjelm-Wallén, Peterson, Rainer, Boström, Gradin, Dahl, R. Carlsson, Holmberg, Hellström, Thunborg

Föredragande: statsrådet Rainer

Lagrådsremiss om ändring i trafikskadelagen (1975:1410)

1    Inledning

Den 1 november 1978 infördes ett syslem med trafikförsäkringsavgifter för dem som underlåter alt hålla trafikförsäkring för registrerade motorfor­don. Avgifterna las ul av irafikförsäkringsföreningen, som också centralt driver in försäkringsbolagens krav på obetalda Irafikförsäkringspremier. Under är 1982 sände föreningen ul drygt 315 000 belalningsanmaningar med krav på trafikförsäkringsavgifier och obetalda trafikförsäkringspre­mier.

För all få del av erfarenheterna av avgiftssystemet och för alt undersöka om det stora antalet trafikförsäkringsavgifier kan nedbringas genom olika ålgärder anordnade justiliedepartementet den 2 juni 1982 en bearing med företrädare för Slockholms tingsrätt, riksskatteverket, irafiksäkerhetsver-ket, trafikförsäkringsföreningen. Motorbranschens riksförbund. Motor-männens riksförbund, KAK och Molorförarnas helnyklerhetsförbund. Vid hearingen framkom all avgiftssystemet i stort selt har fungerat väl. Frän flera håll framfördes dock önskemål om alt ålgärder vidtas för att hindra att en trafikförsäkring sägs upp av försäkringstagaren innan hans skyldig­het atl hålla försäkringen har upphört. Denna fråga har därför tagits upp lill behandling i justitiedepartemenlet.

Med anledning av riksdagens beslut den 15 april 1982 om all alla mo­peder skall registreras (se TU 1981/82:26, rskr 231) uppdrog regeringen den 3 juni 1982 ål trafiksäkerhetsverket atl överväga bl.a. vilka författnings­ändringar som behövs för alt beslutet skall kunna genomföras. I skrivelse den 9 november 1982 till regeringen anmälde Irafiksäkerhelsverkel alt en ändring borde göras i 2 § trafikskadelagen (1975:1410). Även denna lagänd­ring, liksom några andra ändringar i trafikskadelagen, behandlas i del följande. I denna del har jag samrått med chefen för kommunikationsde­partementet.


 


Prop. 1982/83:107                                                    7

Under lagstiftningsärendets beredning har kontakt tagils, förutom med dem som deltagit i den förul nämnda hearingen, med Försäkringsbran­schens service AB.

2   Nuvarande förhållanden

Bilar, motorcyklar och andra motordrivna fordon är registrerade i bilre­gistrel, som förs av trafiksäkerhelsverket. Ulan all vara registrerade fär dessa fordon inle brukas (8 § bilregisterkungörelsen, 1972:599). Mopeder registreras f.n. inte. Riksdagen har emellertid beslutat alt alla mopeder skall registreras (TU 1981/82:26, rskr 231). Inom regeringskansliet pågår arbete för att genomföra riksdagens beslut.

I vissa fall, bl.a. när elt registrerat fordon har skrotats, kan fordonet avregislreras från bilregistret. När avregistrering har skett, erhåller fordo­nels ägare ell meddelande om della frän bilregistret.

I bilregistret antecknas även när elt registrerat fordon byter ägare. Den nye ägaren, och i de flesta fall även den förre ägaren, är skyldig all anmäla ägarbytet till bilregistret inom en vecka frän överlåtelsen (51 § bilregister­kungörelsen). Den förre ägaren får kort därefter (i regel inom tvä veckor) ell meddelande frän bilregistret om atl han inle längre är registrerad som ägare till fordonet. Den nye ägaren får etl registreringsbevis, varav framgår all han är registrerad i bilregistrel som ägare.

Elt fordon som är registrerat i bilregistret kan avstättas. Det innebär i huvudsak all fordonet alltjämt skall vara registrerat men att det (med vissa undantag) inle får brukas (37 § bilregislerkungörelsen). Begäran om av-ställning kan göras av fordonels ägare. När elt fordon har avställls, får fordonels ägare inom nägon vecka ell nytt registreringsbevis för fordonet, varav framgår all del är avställl. Om ell fordon avslälls, slipper ägaren betala vägtrafikskalt för avställningstiden (2 § första stycket vägtrafikskat­lelagen, 1973:601). Han behöver inle heller låta konlrollbesiktiga fordonet när det är avställl (jfr 85 § och 84 § andra stycket fordonskungörelsen, 1972:595).

Enligt 2 § trafikskadelagen (1975:1410) skall trafikförsäkring finnas för motordrivna fordon som är registrerade här i landei och ej är avslällda samt för andra motordrivna fordon som brukas i trafik här. Försäkrings­plikten skall normall fullgöras av fordonels ägare. Staten är inle skyldig alt hälla trafikförsäkring. Del finns även vissa andra undanlag.

Trafikförsäkring meddelas av försäkringsanslaller som har fält regering­ens fillstånd lill del (5 § trafikskadelagen). Uppslår irafikskada skall ersätt­ning betalas av försäkringsanstalterna enligt reglerna i trafikskadelagen.

Ell försäkringsplikligt fordon kan sakna trafikförsäkring därför all ägaren har underiåtit atl teckna försäkring för fordonet. Andra anledningar kan vara all ägaren har sagt upp försäkringen ulan all teckna ny försäkring


 


Prop. 1982/83:107                                                                  8

eller atl försäkringsanstallen har sagt upp försäkringen därför att försäk­ringspremien inle har betalts.

När avtal om trafikförsäkring för etl motordrivet fordon som är re­gistrerat här i landet har upphön att gälla, skall försäkringsanslalien anmä­la detta hos trafiksäkerhelsverket (16 § irafikförsäkringsförordningen, 1976:359).

I fråga om fordon som är försäkringspliktiga men som saknar trafikför­säkring svarar de försäkringsanslaller, som vid skadelillfället hade tillstånd alt meddela trafikförsäkring, solidariskt för den trafikskadeersätlning som skulle ha utgått om försäkring hade funnits (16 § trafikskadelagen). Försäk-ringsanstallerna företräds i dessa fall av irafikförsäkringsföreningen, där de är medlemmar (30 § trafikskadelagen).

Saknas föreskriven trafikförsäkring för etl motordrivet fordon som är registrerat här i landei och inle är avställl, har Irafikförsäkringsföreningen rätt till gottgörelse {irafikförsäkringsavgift) av den försäkringspliktige för den tid denne har underlåtit atl fullgöra sin försäkringsplikt (31 § trafikska­delagen). Trafikförsäkringsavgifierna bestäms på grundval av de årspre­mier för trafikförsäkring som har tillämpats här i landet under den fid trafikförsäkring har saknats. Avgiften får med tio procent överstiga högsta försäkringspremien för fordon av samma beskaffenhet och med samma användningssätt och geografiska anknytning som det oförsäkrade fordo­net. Trafikförsäkringsavgiflen fär dock alllid uppgå lill 50 kr. för tiden till dess att trafikförsäkring tecknas eller försäkringsplikten upphör. Domstol kan sälta ned trafikförsäkringsavgiflen, om det finns särskilda skäl.

Trafikförsäkringsavgifterna tillfaller trafikförsäkringsföreningen och är alltså av privaträttsligt slag. Föreningen administrerar avgiftssystemet med hjälp av automatisk dalabehandling och på grundval av uppgifter i bilre­gistret. Betalas inte trafikförsäkringsavgiften frivilligt, får föreningen vän­da sig till domstol och framställa sina krav där. Detta sker vanligen genom ansökan om betalningsföreläggande. Bestrids föreläggandet, kan förening­en få ärendet hänskjutet till vanlig rättegång. Om däremot föreläggandel inle bestrids, utfärdar domstolen ett sluibevis i målet om betalningsföreläg­gande. Pä grundval av slulbeviset eller domstolens dom i ett hänskjutet mål kan föreningen ansöka hos kronofogdemyndigheten om utmätning av den försäkringspliktiges tillgångar till läckande av avgiften jämte kostna­der.

Systemet med trafikförsäkringsavgifier fungerar i huvudsak på följande sätt. Så snart elt fordon har noterats som oförsäkrat i bilregistret meddelar Irafiksäkerhelsverket detta till trafikförsäkringsföreningen, som i förekom­mande fall också får uppgift om alt fordonsägaren resterar i skuld för förfallna försäkringspremier. Ungefär en vecka därefter tillställs fordons-ägaren elt meddelande från trafiksäkerhets verket. 1 detta uppmanas han att snarast la en trafikförsäkring samtidigl som han erinras om vad som annars kan hända. När fordonet har varit oförsäkrat i ca 30 dagar sänder


 


Prop. 1982/83:107                                                    9

föreningen ut en betalningsanmaning, i vilken fordonsägaren krävs på irafikförsäkringsavgift för den tid fordonet har varit oförsäkrat samt på eventuellt obetalda premier. Betalar fordonsägaren inte föreningens ford­ran, sänder föreningen omkring en månad senare etl kravbrev enligl 5 § inkassolagen (1974:182). I della krävs fordonsägaren åter på de belopp som belalningsanmaningen avsäg saml pä ersättning för inkassokoslnaden. I fall då fordonsägaren inte hade lagil försäkring när belalningsanmaningen sändes ul, innehåUer kravbrevet även krav på irafikförsäkringsavgift för den lid efter belalningsanmaningen söm fordonet har varit oförsäkrat. Om fordonsägaren omkring en månad senare inle har betalt de krävda belop­pen, ansöker föreningen om betalningsföreläggande.

Fullgör fordonsägaren ändå inle sin försäkringsplikt, kräver föreningen honom senare på irafikförsäkringsavgift för den ytterligare lid som han har saknat trafikförsäkring.

Från Irafikförsäkringsföreningen har inhämtats att föreningen under åren 1979-1982 har vidtagit åtgärder för atl driva in trafikförsäkringsav­gifier och obetalda premier enligt vad som framgår av följande tabell.

Krav enligt 5 § inkassolagen

Ansökningarom betalningsföre­läggande

121014 115 324 115088 109875

52712 71829

64 118

65 690

År              Belalnings-

anmaningar

1979                            294 533

1980                            279371

1981                            335 830

1982                            316852

År 1980 ansökte föreningen i 47 731 fall om utmätning för trafikförsäk­ringsavgifier. Motsvarande siffra är 46 837 för år 1981 och 43 294 för år 1982.

Saknas föreskriven trafikförsäkring för etl motordrivet fordon som är registrerat här i landei och inte är avställt, kan länsstyrelsen förelägga den försäkringspliktige vid vite all fullgöra sin försäkringsplikt (32 § trafikska­delagen).

Om ell motordrivet fordon, som inle är registrerat här i landei (t.ex. en moped) eller som är avställl, brukas i trafik här av den försäkringspliktige eller av nägon annan med den försäkringspliktiges tillstånd, straffas den försäkringspliktige med böter (33 § trafikskadelagen).

3   Föredragandens överväganden

3.1 Uppsägning av trafikförsäkring

Skyldigheten atl hålla trafikförsäkring för ell registrerat motorfordon gäller ända lUl dess alt fordonet har avställls, avregistrerals eller avyttrats. Mänga försäkringstagare tror emellertid atl försäkringsplikten upphör i och


 


Prop. 1982/83:107                                                   10

med all de säger upp försäkringen hos försäkringsbolaget och vidtar därför inle nägon ytterligare åtgärd. Sålunda inträffar del inte sällan att en försäk­ring sägs upp därför atl fordonet inle längre används men ulan alt del har avställls, avregistrerats eller överlåtits till nägon annan. Del kan också förekomma alt försäkringstagaren i samband med atl försäkringen sägs upp ansöker om avställning eller avregistrering av fordonet men all del av olika skäl dröjer innan denna ansökan kan bifallas. Om försäkringsbolaget godtar uppsägningen, är fordonet oförsäkrat lill dess att avslällningen eller avregistreringen har genomförts, och irafikförsäkringsavgift ulgår då för denna tid.

Del är givelvis angelägel all inle någon av okunnighet om gällande regler drabbas av en Irafikförsäkringsavgift. Av denna anledning har irafikförsäk­ringsföreningen i skilda sammanhang, bl.a. i cirkulär lill sina medlemmar, rekommenderat försäkringsbolagen all uppmana försäkringstagare som vill säga upp sin trafikförsäkring atl i förekommande fall först se till alt fordonet avregislreras eller avslälls och därefter återkomma med uppsäg­ningen. Rekommendationen tar dock sikte bara på de fall när försäkrings-lagaren lar kontakt med försäkringsbolaget genom etl personligt besök eller per telefon. Försäkringsbolagen har inle heller någon skyldighet all iaktia denna rekommendafion.

Enligl min mening bör man fullfölja den tanke som ligger bakom irafik-försäkringsföreningens rekommendation och genom en ändring i trafikska­delagen hindra all en uppsägning av försäkringstagaren får verkan innan hans skyldighet alt hålla trafikförsäkring har upphört.

Om en försäkringstagare vill säga upp sin trafikförsäkring bör han såle­des i fortsättningen — när det gäller registrerade fordon — vara skyldig alt visa alt fordonet har avregistrerals eller avställls eller alt äganderätten lill fordonet har överlåtits på en annan person. Det kan ske t.ex. genom föreleende av den skriftliga bekräftelse på avregistrering resp. avställning som fordonsägaren får från bilregistret eller genom föreleende av öVerlå-telsehandling eller meddelande frän bilregistrel varav framgår atl försäk­ringsplikten har övergått pä annan person. Även vissa andra skäl kan i undantagsfall vara giltig grund för uppsägning (jfr 3 § trafikskadelagen).

Om försäkringsanstallen vid uppsägningstillfällel redan har tillgång lill uppgifter som ger vid handen atl försäkringstagaren inte längre är skyldig alt hälla försäkring för fordonet, krävs självfallet ingen ytterligare utred­ning.

En trafikförsäkring bör självfallet få "flyttas över" lill en annan försäk­ringsanslall i samma ulslräckning som f.n., dvs. när del är tillätet enligl lag eller avtal.

Vad som har anförts nu lar sikte endasi pä uppsägning av trafikförsäk­ring för motordrivna fordon som är registrerade i bilregistret (jfr följande avsnitt). I fråga om sädana motordrivna fordon som är trafikförsäkrings-pliktiga bara när de brukas i trafik här i landet finns inget behov av motsvarande regler.


 


Prop. 1982/83:107                                                   11

3.2 Trafikförsäkring för mopeder

Enligt 2 § trafikskadelagen gäller belräffande motordrivna fordon som inte är registrerade här i landei atl trafikförsäkring skall finnas när de brukas i trafik här. Mopeder, som f.n inte registreras, behöver alltså inte vara irafikförsåkrade sä länge de inle brukas.

I sin skrivelse den 9 november 1982 lill regeringen (se avsnitt 1) har trafiksäkerhelsverket framhållit all 2 § trafikskadelagen bör ändras, så all inte alla mopeder - oavsett om de brukas eller ej - blir trafikförsäkrings-pliktiga när riksdagens beslut om registrering av mopeder genomförs. Någon sådan utökning av försäkringsplikten torde enligl verkel inte ha varit avsedd.

Jag har inhämtat all trafiksäkerhelsverket avser alt föreslå all mope­derna registreras i ell särskill mopedregisler och inle i bilregistret.

Jag instämmer med trafiksäkerhelsverket i alt mopeder inte bör vara försäkringspliktiga enbart av det skälet alt de i fortsättningen registreras i etl mopedregisler. Bestämmelserna i 2 § trafikskadelagen om Irafikförsäk­ringsplikl för registrerade fordon bör därför ändras så atl del framgår all därmed avses endast fordon som är registrerade i bilregistret. Även i 16, 24, 31, 32 och 33 §§ i lagen boren motsvarande ändring göras.

3.3 Bevis om trafikförsäkring m.m.

I 5 § trafikskadelagen finns en skyldighet för trafikförsäkringsanslaller alt utfärda bevis om trafikförsäkring enligl formulär som försäkringsin­speklionen fastställer. Beviset skall utfärdas varje gång en trafikförsäkring meddelas oavsett om försäkringstagaren begär det eller ej.

Enligl min mening är del inle motiverat alt ha kvar denna ovillkorliga skyldighet alt utfärda bevis om trafikförsäkring. Del är bara förare av mopeder som alltid behöver ha ett sådant bevis (34 § trafikskadelagen). Beviset behövs också när ell fordon skall föras in i en exportvagnsför-teckning eller meddelas inlerimslicens. I övrigt gäller emellertid numera atl uppgiften i bilregistrel om alt en gällande trafikförsäkring finns för fordo­net är tillräckligt bevis t.ex. vid registrering av fordon (12 § bilregislerkun­görelsen). Jag anser därför alt bevis om trafikförsäkring normalt bör utfär­das bara när försäkringstagaren begär del. Gäller försäkringen en moped, bör dock som hittills ell bevis utfärdas ulan någon begäran.

Jag förordar vidare alt de beslämmelser om trafikförsäkringsbevis som alltjämt behövs förs över från trafikskadelagen till irafikförsäkringsförord­ningen (1976:359).

I 34 § trafikskadelagen finns en skyldighet för mopedförare att visa upp bevis om trafikförsäkring för irafikinspeklör, bilinspeklör eller polisman.

Genom förordningen (1982:247) om ändring i förordningen (1967:654) med instmktion för trafiksäkerhetsverket har fiteln trafikinspektör bytts ut


 


Prop. 1982/83:107                                                   12

mot fiteln distriklschef. Ändringen har trätt i kraft i maj 1982. Dislriktsche-ferna har inle irafikinspeklörernas befogenhet alt kontrollera förare öch fordon på väg. Ordet irafikinspeklör bör därför utgå ur 34 § trafikskadela­gen.

3.4 Ikraftträdande

Lagändringarna bör träda i kraft den 1 juli 1983. Några övergångsbe­stämmelser torde inte behövas.

4   Upprättat lagförslag

I enlighet med vad jag nu har anfört har inom justiliedeparlementet upprättats etl förslag lill lag om ändring i trafikskadelagen (1975:1410). Förslaget bör fogas lill regeringsprotokollel i delta ärende som bilaga.

5    Hemställan

Jag hemställer all lagrådels yttrande inhämtas över förslaget till lag om ändring i trafikskadelagen (1975:1410).

6    Beslut

Regeringen beslutar i enlighet med föredragandens hemställan.


 


Prop. 1982/83:107                                                   13

Utdrag
LAGRÅDET
                                    PROTOKOLL

vid sammanträde 1983-02-03

Närvarande: f.d. regeringsrådet Paulsson, regeringsrådet Delin, jusfifiérå-del Bengtsson.

Enligl protokoll vid regeringssammanträde den 26 januari 1983 har rege­ringen på hemställan av statsrådet och chefen för justiliedepartementet Rainer beslutat inhämta lagrådels yllrande över förslag till lag om ändring i trafikskadelagen (1975:1410).

Förslagel har inför lagrådet föredragits av byråchefen Anders Eriksson. Förslaget föranleder följande yllrande av lagrådet:

2 §

Enligl tredje stycket skall reglerna i andra stycket om förutsättningen för atl en uppsägning av försäkringen skall godtas inle gäUa om försäkringen enligt lag eller avtal upphör därför att försäkringstagaren tecknat trafikför­säkring hos en annan anstalt. Mot formuleringen kan invändas, att om försäkringen ändå upphör del inle finns någon anledning atl enligl andra stycket pröva om en uppsägning är tillåten eller ej. Vad som i tredje stycket bör utsägas är endasi, alt andra stycket inle skall lillämpas om för fordonet gäller en trafikförsäkring hos en annan försäkringsanslall. Lagrå­det förordar en sådan ändring.

I övrigt föranleder förslagel ingen erinran från lagrådets sida.


 


Prop. 1982/83:107                                                   14

Utdrag
JUSTITIEDEPARTEMENTET
               PROTOKOLL

vid regeringssammanlräde 1983-02-17

Närvarande: statsministern Palme, ordförande, och statsråden Lundkvist, Feldl, Sigurdsen, Gustafsson, Leijon, Hjelm-Wallén, Andersson, Rainer, Boström, Bodslröm, Göransson, Gradin, Dahl, R. Carlsson, Holmberg, Hellslröm, Thunborg

Föredragande: stalsrädel Rainer

Proposition om ändring i trafikskadelagen (1975:1410)

1    Anmälan av lagrådsyttrande

Föredraganden anmäler lagrådets yttrande' över förslag till

lag om ändring i trafikskadelagen (1975:1410).

Föredraganden redogör för lagrådels yllrande och anför.

Jag biträder lagrådels ändringsförslag belräffande 2 § tredje stycket.

2   Hemställan

Med hänvisning lill vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen föreslår riksdagen alt anta det av lagrådet granskade förslaget med vidtagen ändring.

3   Beslut

Regeringen ansluler sig lill föredragandens överväganden och beslutar all genom proposilion föreslå riksdagen att anta det förslag som föredra­ganden har lagl fram.

Beslut om lagrådsremiss fattal vid regeringssammanträde den 26 januari 1983.


 


Prop. 1982/83:107


15 BUaga


Det remitterade lagförslaget'

Förslag till

Lag om ändring i trafikskadelagen (1975:1410)


Nuvarande lydelse


Trafikförsäkring skall finnas för motordrivet fordon som är re­gistrerat här i landet och ej är av­ställt saml för annat motordrivet fordon som bmkas i trafik här. För­säkringsplikten fullgöres av fordo­nels ägare. Innehas fordonet pä grund av kreditköp med förbehåll om återtaganderätt eller innehas del med nyttjanderätt för bestämd lid om minsl elt år, fullgöres dock försäkringsplikten av innehavaren.


Förestagen lydelse

2 f

Trafikförsäkring skall finnas för motordrivet fordon som är re­gistrerat / bilregistret och ej är av­ställl saml för annat motordrivet fordon som brukas i trafik här / lan­det. Försäkringsplikten/(///öri av fordonels ägare. Innehas fordonet på gmnd av kreditköp med förbe­håll om återtaganderätt eller inne­has det med nyttjanderätt för be­stämd tid om minst ell år, fullgörs dock försäkringsplikten av inneha­varen.

Trafikförsäkring för elt motordri­vet fordon som har registrerats i bUregistret kan genom uppsägning av försäkringstagaren upphöra alt gälla endast om

1.   fordonet inte längre år re­gistrerat i bilregistret,

2.   fordonet är avställl, etter

3.   försäkringstagarens skyldig­het att hålla fordonet försäkrat har upphört av någon annan anled­ning.

Andra stycket gäller ej, om för­säkringen enligt tag eller avtal upp­hör därför att försäkringstagaren har tecknat trafikförsäkring hos en annan försäkringsanstait.


' Det remitterade lagförslaget överensstämmer med propositionens lagförslag utom vad gäller 2 §. Här anges endasi den remillerade lydelsen av nämnda paragraf.  Lagen omtryckt 1977:949. 3 Senaste lydelse 1978:452.


 


Prop. 1982/83:107                                                           16
Innehåll

Proposition  ....................................................... ... 1

ProposUionens huvudsakliga innehåll   ..................... ... 1

Lagförslag .........................................................     2

Utdrag av protokoll vid regeringssammanlräde den 26 januari 1983   .     6

1   Inledning ........................................................     6

2   Nuvarande förhållanden    ..................................     7

3   Föredragandens överväganden  ...........................     9

 

3.1   Uppsägning av trafikförsäkring  .......................     9

3.2   Trafikförsäkring för mopeder............................   11

3.3   Bevis om trafikförsäkring m.m..........................   11

3.4   Ikrafllrädande ...........................................       12

 

4   Upprättat lagförslag   ........................................ . 12

5   Hemställan....................................................... . 12

6   Beslut.............................................    ............. . 12

Utdrag av lagrådels protokoll den 3 februari 1983    ...   13

Utdrag av protokoll vid regeringssammanlräde den 17 februari 1983

1   Anmälan av lagrådsyttrande   ............................. . 14

2   Hemställan   .........    ....................................... . 14

3   Beslul   ........................................................... . 14

Bilaga

Del remitterade lagförslaget   ................................   15

Norstedts Tryckeri, Stockholm 1983