Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Justitieutskottets betänkande

1982/83:7

om dobbleri (prop. 1981/82:170 delvis)

Propositionen

I proposition 1981/82: 170 har regeringen (handelsdepartementet) före­slagit riksdagen att anta genom propositionen framlagda förslag till

1.  lotterilag,

2.  lag om ändring i brottsbalken,

3.  lag om ändring i lagen (1928:376) om särskild skatt å vissa lotteri­vinster,

4.  lag om ändring i stämpelskattelagen (1964: 308),  

5.  lag om ändring i lagen (1972:820) om skatt pä spel.

Regeringen har vidare föreslagit riksdagen att godkänna i propositionen angivna riktlinjer för organisation och tillsyn på lotteriområdet.

Lagförslagen under 1 och 2 har granskats av lagrådet.

Propositionen har hänvisats till justitieutskottet såvitt avser det under 2 upptagna förslaget till lag om ändring i brottsbalken. 1 övrigt har proposi­tionen hänvisats till näringsutskottet (NU 1982/83:7). Propositionen be­handlas av skatteutskottet i fråga om lagförslagen under 4 och 5 (SkU 1982/ 83:6).

Beträffande propositionens huvudsakliga innehåll hänvisar utskottet till vad utskottet anför på s. 3.

Det till justitieutskottet remitterade lagförslaget har följande lydelse.

Förslag till

Lag om ändring i brottsbalken

Härigenom föreskrivs att 16 kap. 14 och 14 a §§ brottsbalken skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

16 kap. 14 §'

Anordnar någon för allmänheten Anordnar någon olovligen för all-
äventyrligt spel om penningar eller
mänheten spel eller liknande verk­
penningvärde eller tillåter någon
samhet, vars utgång helt eller till
sådant spel i lokal som han upplåtit
väsentlig del beror på slumpen, och
åt allmänheten, dömes för dobb-
framstår verksamheten med hän-

' Senaste lydelse 1972:222.

1    Riksdagen 1982/83. 7 saml. Nr 7


JuU 1982/83:7


 


JuU 1982/83:7                                                                          2

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

leri till böter eller fängelse i högst syn till sin art, insatsernas ekono-
sex månader.
                               miska värde och övriga omständig-

heter som äventyrlig eller ägnad att
tillföra anordnaren en betydande
ekonomisk vinning, eller tillåter nå­
gon en sådan verksamhet i en lä­
genhet som han upplåtit åt allmän­
heten, dömes för dobbleri till
böter eller fängelse i högst två år.
Deltager någon i spel som avses i
    Deltager någon i spel eller liknan-

första stycket och som anordnats de verksamhet som, med hänsyn till
för allmänheten eller eljest äger förhållanden som avses i första
rum i lokal vartill allmänheten har stycket, framstår som äventyrlig
tillträde, dömes för dobbleri till och som är olovlig samt har anord-
böter.
                                          näts  för  allmänheten  eller  eljest

äger rum i en lägenhet vartill all­mänheten har tillträde, dömes för dobbleri till böter.

14 a S-
Är brott som i 14 § första stycket
   Är brott som i 14 § första stycket

sägs att anse som grovt, skall för sägs att anse som grovt, skall för
grovt dobbleri dömas till fäng- grovt dobbleri dömas till fäng­
else (
högst två år.                      else, lägst sex månader och högst

fyra år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om verksamheten bedrivits yrkesmässigt, omfattat avsevärda belopp eller el­jest varit av särskilt farlig art.

Denna lag träder i kraft den I januari 1983.

Utskottet

Inledning

Som ett led i översynen av lagstiftningen mot organiserad och ekono­misk brottslighet lade brottsförebyggande rådet (BRÅ) i februari 1979 fram promemorian (BRÅ PM 1979:4) Dobbleri.

Promemorian har remissbehandlats.

Promemorian har i viss del redan föranlett lagstiftning genom införandet av skärpta regler om ansvar för medverkan till dobbleri för dem som upplåter lägenheter som används för dobbleriverksamhet samt genom anslutande regler i bostadsrättslagen (1971:479) och jordabalken (prop. 1979/80:179, JuU 1980/81:12, rskr 1980/81:43, SFS 1980:891-893).

Promemorian och remissbehandlingen av den ligger till grund för propo­sitionen såvitt avser förslaget till lag om ändring i brottsbalken (BrB).

-Senaste lydelse 1972:222.


 


JuU 1982/83:7                                                                         3

Justitieutskottet behandlar denna del av propositionen i förevarande be­tänkande.

Lagrådet har vid sin granskning av förslaget till lag om ändring i BrB lämnat förslaget utan erinran.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Förslaget i propositionen i den del som nu behandlas av justitieutskottet gäller bestämmelserna om dobbleri i 16 kap. BrB och innebär i huvudsak följande.

Den gällande rättens begrepp äventyrligt spel om penningar eller pen­ningvärde ersätts med en reglering som delvis motsvarar den gällande men som dessutom pä vissa punkter innebär ändringar i både utvidgande och inskränkande riktning. Sålunda innebär förslaget att inte bara spel utan även verksamheter som liknar spel skall kunna medföra ansvar för dobb­leri. Samtidigt innehåller emellertid förslaget, till skillnad från den nuva­rande lagtexten, ett uttryckligt stadgande om att verksamhetens utgång helt eller till väsentlig del skall bero på slumpen. Vidare preciseras vissa ytterligare egenskaper hos verksamheten som krävs för att dobbleriansvar skall kunna inträda, nämligen att verksamheten med hänsyn till sin art, insatsernas ekonomiska värde och övriga omständigheter framstår som antingen äventyriig eller ägnad att tillföra anordnaren en betydande ekono­misk vinning. Med förslaget avses bl. a. att kedjebrevsspel och liknande spel samt s. k. illegal bookmaking i fortsättningen skall kunna föras in under dobbleribestämmelsen. Förslaget innebär vidare en ändrad gräns­dragning mellan vad som hänförs till dobbleri och vad som endast bedöms som brott mot lotterilagstiftningen. Förändringen innebär att BrB:s dobb-leribestämmelser får omfatta i princip samma typer av verksamhet som utgör brott mot lotteriregleringen men att BrB:s tillämpningsområde reser­veras för de kvalificerade fallen och lotteriregleringen får omfatta de lindri­gare brotten. Det föreslås dessutom en höjning av straffskalan för dobbleri från böter eller fängelse i högst sex månader till böter eller fängelse i högst två år. Straffskalan för den form av dobbleri som består i deltagande i verksamheten behålls oförändrad. 1 fråga om grovt dobbleri föreslås ett straffminimum om fängelse sex månader samtidigt som straffmaximum föreslås bli höjt från fängelse två år till fängelse fyra år.

Överväganden

Utskottet har inget att erinra mot att regleringen av dobbleribrottet i BrB ges den innebörd som föreslås i propositionen. När det gäller den lagtek­niska utformningen har utskottet särskilt uppmärksammat den föreslagna regleringen i fråga om s. k. kedjebrevsspel och liknande spel, t. ex. andels-, insats- och pyramidspel. Dessa karakteriseras av att det är möjligheten att engagera nya deltagare i spelet som är avgörande för vinstmöjligheterna. Vinstmöjligheterna anses i allmänhet inte bero på slumpen till följd av


 


JuU 1982/83:7                                                          4

lottning, gissning, vadhållning eller liknande förfarande (se prop. s. 34 och SOU 1979: 29 s. 255 och 413). Spelen tillhör därför inte gruppen lotterier i den nuvarande lagstiftningens mening. I förslaget till ny lotterilag hänförs emellertid kedjebrevsspel och liknande spel uttryckligen till lotterier. Till­stånd skall inte få lämnas till sådana spel om pengar eller pengars värde.

I propositionen uttalar departementschefen att spel och lotterier, som är ägnade att tillföra anordnaren en betydande ekonomisk vinning, bör falla in under dobbleribestämmelserna. Han uttalar att till spel av denna art kan exempelvis kedjebrevsspelen höra. 1 den mån det är fråga om sådana kvalificerade kedjebrevsspel och liknande spel som det här gäller bör således enligt hans mening ansvar kunna inträda för dobbleri.

För att ansvar för dobbleri skall kunna inträda enligt den föreslagna lagtexten krävs att verksamhetens utgång helt eller till väsentlig del beror på slumpen. Gemensamt för de aktuella spelformerna är att deltagarna mycket snart efter sitt inträde i spelet förlorar överblicken över spelets vidare utveckling. Därvid mister de också möjligheten att i praktiken kunna påverka spelets fortgång. Det kan därför enligt utskottets uppfatt­ning påstås att utgången av kedjebrevsspel och liknande spel i väsentlig mån beror av omständigheter som ligger utanför deltagarnas faktiska kon­troll. Verksamhetens närmare resultat kan således i allmänhet inte förutses av deltagarna; även om det här inte är fråga om slump till följd av lottning, gissning, vadhållning eller liknande kan utgången likväl sägas vara i bety­dande grad avhängig av slumpen i en vidare bemärkelse. Med hänsyn härtill anser utskottet att kedjebrevsspel och liknande spel till sin art är sådana att de i princip kommer att omfattas av dobbleriansvar efter den föreslagna ändringen av 16 kap. 14 § BrB.

För dobbleri kan enligt gällande rätt den straffas som i en lokal som han har upplåtit åt allmänheten tillåter sådan verksamhet som är att bedöma som dobbleri. Deltagande i dobbleri är straffbart om spelet har anordnats för allmänheten eller annars äger rum i en lokal till vilken allmänheten har tillträde. I propositionen föreslås i fråga om dessa regler endast den änd­ringen att ordet lokal ersätts med ordet lägenhet för att överenstämmelse skall nås med jordabalkens terminologi.

I 12 kap. jordabalken (hyreslagen) ges regler om avtal varigenom hus eller del av hus upplåts till nyttjande mot vederlag. Ordet lägenhet används därvid som en sammanfattande beteckning för bostadslägenheter och lä­genheter för annat ändamål (se även lagrådets yttrande i prop. 1979/80: 179 s. 111).

Enligt utskottets uppfattning bör tillåtande av dobbleri vara straffbart inte bara när verksamheten försiggår i en lägenhet utan även när den bedrivs exempelvis ombord i ett fartyg eller i ett tält, allt givetvis under fömtsättning att utrymmet är upplåtet för allmänheten. Motsvarande bör gälla i fråga om deltagande i dobbleri. Utskottet förordar att 16 kap. 14 § BrB ändras i enlighet härmed.


 


JuU 1982/83:7                                                                         5

I  16 kap.   14 § första stycket BrB bör också vidtas en redaktionell jämkning på sätt framgår av utskottets hemställan.

I övrigt föranleder propositionen inget uttalande från utskottets sida.

Utskottets hemställan Utskottet hemställer

att riksdagen antar det genom proposition 1981/82: 170 framlagda förslaget till lag om ändring i brottsbalken med den ändringen att 16 kap. 14 § erhåller följande som Utskottets förslag betecknade lydelse.


Regeringens förslag

16 I

Anordnar någon olovligen för all­mänheten spel eller liknande verk­samhet, vars utgång helt eller till väsentlig del beror på slumpen, och framstår verksamheten med hänsyn till sin art, insatsernas ekonomiska värde och övriga omständigheter som äventyrlig eller ägnad att tillfö­ra anordnaren en betydande ekono­misk vinning, eller tillåter någon en sådan verksamhet i en lägenhet som han upplåtit åt allmänheten, dömes för dobbleri till böter el­ler fängelse i högst två år.

Deltager någon i spel eller liknan­de verksamhet som, med hänsyn till förhållanden som avses i första stycket, framstår som äventyrlig och som är olovlig samt har anord­nats för allmänheten eller eljest äger rum i en lägenhet vartill all­mänheten har tillträde, dömes för dobbleri till böter.


Utskottets förslag kap.

Anordnar någon olovligen för all­mänheten spel eller liknande verk­samhet, vars utgång helt eller till väsentlig del beror på slumpen, och framstår verksamheten med hänsyn till sin art, insatsernas ekonomiska värde och övriga omständigheter som äventyriig eller ägnad att tillfö­ra anordnaren en betydande ekono­misk vinning, dömes för dobb­leri till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller den som tillåter en sådan verksamhet i en lägenhet eller ett annat utrymme som han upplåtit åt allmänheten.

Deltager någon i spel eller liknan­de verksamhet som, med hänsyn till förhållanden som avses i första stycket, framstår som äventyrlig och som är olovlig samt har anord­nats för allmänheten eller eljest äger rum i en lägenhet eller ett an­nat utrymme vartill allmänheten har tillträde, dömes för dobbleri till böter.


Stockholm den 25 november 1982

På justitieutskottets vägnar LISA MATTSON

Närvarande: Lisa Mattson (s), Eric Jönsson (s), Karin Söder (c), Björn Körlof (m), Hans Pettersson i Helsingborg (s), Arne Svensson (m), Gunilla André (c), Kart-Gustaf Mathsson (s), Ulla-Britt Åbark (s), Sven Munke (m), Hans Petersson i Röstånga (fp), Lars-Erik Lövdén (s), Hans Göran Franck (s), Inger Wickzén (m) och Birthe Sörestedt (s).

Norstedts Tryckeri, Stockholm 1982