Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Justitieutskottets betänkande

1982/83:29

om bötesförvandling (prop. 1982/83:93)

Propositionen

1 proposition 1982/83:93 har regeringen Gustitiedepartementet) efter hö­rande av lagrådet föreslagit riksdagen att anta genom propositionen fram­lagda förslag till

1.   lag om ändring i brottsbalken,

2.    lag om ändring i bötesverkställighetslagen (1979:189),

3.    lag om upphävande av lagen (1964:168) om förvandling av böter,

4.    lag om ändring i lagen (1963:197) om allmänt kriminalregister,

5.    lag om ändring i lagen (1965:94) om polisregister m. m.,

6.    lag om ändring i lagen (1963:193) om samarbete med Danmark, Finland, Island och Norge angående verkställighet av straff m. m.

Beträffande propositionens huvudsakliga innehåll hänvisar utskottet till vad som anförs under rubriken Utskottet på s. 12. Lagförslagen har följande lydelse.

1    Riksdagen 1982/83. 7 .saml. Nr 29


JuU 1982/83:29


 


JuU 1982/83:29

1    Förslag till

Lag om ändring i brottsbalken

Härigenom föreskrivs att 25 kap. 7 §, 26 kap. 2 §, 34 kap. 11 § och 35 kap. 7 § brottsbalken skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


25 kap.

7§'

Om uppbörd och indrivning av böter finnes bestämmelser i bötesverk­ställighetslagen (1979:189).


Böter som icke betalas skola, om icke annat är föreskrivet, förvand­las till fängelse i lägst tio och högst nittio dagar enligt bestämmelser därom i lagen (1964:168) om för­vandling av böter.


Böter som inte betalas får, om inte annat är föreskrivet, förvand­las till fängelse i lägst florton dagar och högst tre månader enligt be­stämmelserna i bötesverkställig­hetslagen.


26 kap. 2 §


Fängelse/år användas såsom ge­mensamt straff för flera brott, om fängelse kan följa på något av brot­ten.

Fängelse på viss tid får sättas över det svåraste av de högsta straff som kan följa på brotten men får inte överskrida detta med mer än två år eller överstiga de högsta straffen sammanlagda med varand­ra. Bötesstraff skall därvid anses svara mot fängelse florton dagar.

Fängelse må användas såsom ge­mensamt straff för flera brott, om fängelse kan följa å något av brot­ten.

Fängelse på viss tid må sättas över det svåraste av de högsta straff som kunna följa å brotten men må ej överskrida detta med mer än två år eller överstiga de högsta straffen sammanlagda med varandra, därvid bötesstraff anses svara mot det fängelse som skulle följa vid böternas förvandling.

Ej må det svåraste av de lägsta straffen underskridas.

34 kap.

11 §

Förekommer till verkställighet på en gång dom på fängelse på livstid och

dom på böter, förvandlingsstraff för böter, fängelse på viss tid, villkorlig

dom, skyddstillsyn eller disciplinstraff skall livstidsstraffet träda i stället

för den andra påföljden.


Om en dom på fängelse på viss tid i minst två år och en dom på böter eller disciplinstraff som har meddelats innan fängelsestraffet har börjat avtjänas förekommer till verkställighet på  en  gång,   skall


Förekommer till verkställighet på en gång en dom på fängelse på viss tid i minst två år och en dom på böter, förvandlingsstraff för böter eller disciplinstraff som har medde­lats innan det förstnämnda fängel-


' Senaste lydelse 1979: 190.  Senaste lydelse 1981:211.


 


JuU 1982/83:29

Nuvarande lydelse

fängelsestraffet träda i stället för böterna eller disciplinstraffet.


Föreslagen lydelse

sestraffet har börjat avtjänas, skall det straffet träda i stället för den andra påföljden.


35 kap.

7 §'


Ådömda böter bortfalla när fem år förflutit från det domen vann laga kraft, om ej dessförinnan ansö­kan om böternas förvandling delgi­vits den dömde. Om bortfallande av böter sedan sådan ansökan delgi­vits samt av ålagt förvandlingsstraff är särskilt stadgat.

Dör den dömde, bortfalla ådömda böter. Har under den dömdes livstid domen vunnit laga kraft och //// gäldande av böterna lös egendom tagits i mät eller satts i allmänt förvar, skola dock böterna utgå av den egendomen.


Ädömda böter bortfaller när fem år har förflutit från det domen vann laga kraft. Detta gäller inte om vid utgången av den angivna tiden den dömde har delgivits en ansökan om böternas förvandling och denna an­sökan inte har prövats slutligt. För­anleder ej ansökningen att böterna förvandlas, bortfaller de när rät­tens slutliga beslut i målet vinner laga kraft. Om bortfallande av ålagt förvandlingsstraff föreskrivs sär­skilt.

Dör den dömde, bortfaller ådömda böter. Har under den dömdes livstid domen vunnit laga kraft och lös egendom tagits i mät eller satts i allmänt förvar för betal­ning av böterna, skall dock böterna betalas av den egendomen.


Vad nu sagts om böter gäller även utdömt vite.

Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983. De nya bestämmelserna tillämpas också i fråga om böter som har ådömts före ikraftträdandet. Förvandlings­straff som endast avser sådana böter får dock inte bestämmas till fängelse på längre tid än som skulle ha kunnat ske enligt 25 kap. 7 § andra stycket i dess äldre lydelse. Äldre böter skall ej heller vid tillämpning av 26 kap. 2 § andra stycket andra meningen anses svara mot fängelse på längre tid än som skulle ha följt av äldre bestämmelser.

' Senaste lydelse 1979: 190.


 


JuU 1982/83:29                                                                   4

2    Förslag till

Lag om ändring i bötesverkställighetslagen (1979:189)

Härigenom föreskrivs i fråga om bötesverkställighetslagen (1979: 189) dels att 1 och 14 §§ skall ha nedan angivna lydelse, dels att i lagen skall införas nio nya paragrafer, 15-23 §§, samt före 15 § en ny rubrik av nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


1 §

Bötesstraff verkställs genom uppbörd eller indrivning. Regeringen be­stämmer, i vad mån uppbörd skall ske.


Lagens bestämmelser om böter gäller också vite och sådan särskild rättsverkan av brott som innefattar betalningsskyldighet. Vad som sägs i lagen om dom gäller även beslut.


Lagens bestämmelser om böter gäller också vite. Bestämmelserna i 1 — 13 §§ gäller dessutom sådan sär­skild rättsverkan av brott som inne­fattar betalningsskyldighet. Vad som sägs i lagen om dom gäller även beslut.


14 §


Om förvandlingsstraff för obe­talda böter föreskrivs i lagen (1964:168) om förvandling av böter.

Har beslut om förvandlingsstraff meddelats, får böter ej indrivas. Se­dan verkställighet av förvandlings­straffet påbörjats, får ej heller be­talning för böterna mottas.


Har beslut om förvandlingsstraff för obetalda böter meddelats, får dessa böter ej indrivas. Intill dess förvandlingsstraffet har till fullo verkställts eller bortfallit får dock betalning för böterna tas emot, om den avser hela det bötesbelopp som är obetalt.


Förvandling av böter

15 §

Ådömda böter, som inte har kun­nat indrivas och som inte har av­kortats, skall på talan av åklagare förvandlas till fängelse, om det är uppenbart att den bötfällde av tredska har underlåtit att betala bö­terna eller om förvandling annars av särskilda skäl är påkallad från allmän synpunkt.

Är den bötfällde, när förvandling skall ske, skyldig att betala även andra böter än sådana som avses i första stycket, skall också dessa böter förvandlas.


 


JuU 1982/83:29

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

Förvandlingsstraffet skall be­stämmas till fängelse i lägst florton dagar och högst tre månader.


16 §

Mål om förvandling av böter tas upp av tingsrätten i den ort där den bötfällde finns eller av den tingsrätt som har handlagt det mål, i vilket bötesstraffet eller, om det är fråga om flera sådana straff, något av dem har ådömts. Har bötesstraffet eller vid flera straff något av dem bestämts genom strafföreläggande eller genom föreläggande av ord­ningsbot, kan målet tas upp även av den tingsrätt hos vilken åtal skulle ha kunnat väckas.

17 §

/ mål dm bötesförvandling skall tingsrätten vid avgörande av saken bestå av en lagfaren domare och nämnd. Åklagaren och den böt­fällde skall kallas till förhandling inför rätten. Om den bötfällde inte inställer sig, får målet ändå avgö­ras, såvida tillfredsställande utred­ningfinns i saken.

Rättens avgörande av saken sker genom beslut.

Ett beslut varigenom rätten har lämnat en ansökan om förvandling utan bifall utgör inte hinder för att en sådan ansökan tas upp på nytt beträffande samma böter, om nya förhållanden ger anledning till det.

I övrigt skall i tillämpliga delar gälla vad som är föreskrivet beträf­fande mål om allmänt åtal.

18 §

Om den bötfällde sedan förvand­ling av böterna har beslutats beta­lar hela bötesbeloppet, bortfaller förvandlingsstraffet till den del det inte har verkställts. Beslut om detta meddelas av kriminalvårdsstyrel­sen.


 


JuU 1982/83:29

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


19 §

Har någon ålagts förvandlings­straff för böter och uppkommer därefter fråga om förvandling av andra böter, som har ålagts innan det förstnämnda straffet har blivit tillfullo verkställt, skall vid det nya straffets bestämmande i möjlig mån iakttas att straffen tillsam­mans inte överstiger vad som skulle ha ålagts om böterna hade för­vandlats samtidigt. Rätten får i ett sådant fall förordna att det tidigare ådömda förvandlingsstraffet skall avse även de andra böterna eller bestämma det nya straffet till kor­tare tid än som anges i 15 § tredje stycket.

Avser ett beslut om förvandling böter som har ålagts innan ett tidi­gare förvandlingsstraff har börjat verkställas och framgår det inte av beslutet att det tidigare förvand­lingsstraffet har beaktats, skall rät­ten, sedan besluten har vunnit laga kraft, efter anmälan av åklagare ompröva det beslut som har med­delats senast. Därvid tillämpas första stycket.

20

Om   verkställighet  av förvand­lingsstraff föreskrivs särskilt.

21  §

Ålagt förvandlingsstraff bort­faller, om beslutet inte har börjat verkställas inom tre år från det be­slutet vann laga kraft.

22 §

Förvandling får ej ske av

1.    böter, som har ådömts med stöd av 33 kap. 2 § brottsbalken,

2.    vite, som har utdömts för un­derlåtenhet att fullgöra dom eller beslut rörande saken i mål som har handlagts enligt lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister.

Om hinder i andra fall mot för­vandling av böter eller viten finns särskilda bestämmelser.


 


JuU 1982/83:29

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

23 §

Ett beslut av hovrätten i ett mål om bötesförvandling får inte över­klagas.

1.    Denna lag träder i kraft den I juli 1983.

2.    De nya bestämmelserna gäller även i fråga om böter som har ålagts före ikraftträdandet. Sådana böter får dock inte förvandlas, om hinder häremot skulle ha mött enligt 9 § lagen (1964:168) om förvandling av böter eller om förhållande som avses i 11 § nämnda lag har inträtt före ikraftträ­dandet. Inte heller får förvandlingsstraff som endast avser böter som har ålagts före ikraftträdandet bestämmas till fängelse p| längre tid än som skulle ha kunnat ske enligt äldre bestämmelser.

3.    I lagen (1983:000) om upphävande av lagen (1964:168) om förvand­ling av böter finns bestämmelser om beslut i mål om bötesförvandling som har meddelats före utgången av juni 1983.

3   Förslag till

Lag om upphävande av lagen (1964:168) om förvandling av böter

Härigenom föreskrivs att lagen (1964:168) om förvandling av böter skall upphöra att gälla vid utgången av juni 1983 med de undantag som anges nedan.

1.    Har före utgången av juni 1983 meddelats beslut som avses i 25 § lagen (1964:168) om förvandling av böter, tillämpas den bestämmelsen.

2.    I fråga om beslut om förvandling enligt lagen (1964:168) om förvand­ling av böter som har vunnit laga kraft före utgången av juni 1983 eller som vinner laga kraft därefter tillämpas äldre bestämmelser.

4    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1963:197) om allmänt kriminalregister

Härigenom föreskrivs att 2, 3, 4, 7, 10 och 11 §§ lagen (1963:197) om allmänt kriminalregister skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

2 §'

Registret skall innehålla uppgifter angående dem som av domstol i riket

1.    dömts fill fängelse, villkoriig dom eller skyddstillsyn;

2.    överiämnats till sluten eller öppen psykiatrisk vård eller till vård i specialsjukhus för psykiskt utvecklingsstörda eller, om för brottet är stad­gat fängelse, till vård enligt lagen (1981:1243) om vård av missbmkare i vissa fall; eller

Senaste lydelse 1981: 1255.


 


JuU 1982/83:29


Nuvarande lydelse

3. erhållit anstånd med verkstäl­lighet av förvandlingsstraff.


Föreslagen lydelse

3. ålagts förvandlingsstraff för böter.


Har brott, för vilket dömts till skyddstillsyn, enligt domen begåtts under inflytande av sådan själslig abnormitet som avses i 33 kap. 2 § brottsbal­ken, skall detta särskilt anmärkas i registret.

I registret skall antecknas brottet samt uppgift om verkställd personut­redning och om domen eller beslutet.

3 § I registret skall anteckning ske

1. om för den som dömts till påföljd av beskaffenhet att skola antecknas
i registret prövotid föriänges eller påföljden förklaras skola avse jämväl
annat brott eller undanröjes eller ock påföljd förklaras skola träda i stället
för annan påföljd;

2. om villkorligt medgiven frihet förklaras helt eller delvis förver­kad; samt

6. om beslut meddelas jämlikt 34 kap. 10 eller 18 § brottsbalken eller jämlikt 19 § andra stycket bötes­verkställighetslagen (1979:189).

2. om villkorligt medgiven frihet
förklaras helt eller delvis förver­
kad;

6. om beslut meddelas jämlikt 34 kap. 10 eller 18 § brottsbalken; samt

7. om för den som erhållit an­stånd med verkställigheten av för­vandlingsstraff prövotiden för­iänges eller anståndet förklaras förverkat.

4§' Registret skall innehålla anteckning om

1. verkställighetens början be­träffande den som dömts till fängel­se och frigivning från sådant straff, med angivande vid villkorlig fri­givning av prövotiden och den åter­stående strafftiden; samt

1. verkställighetens början be­träffande den som dömts till fängel­se eller ålagts förvandlingsstraff för böter samt frigivning från så­dana straff, med angivande vid vill­korlig frigivning av prövotiden och den återstående strafftiden; samt 2. förordnande om anstånd med övervakning eller om att vidare verk­ställighet ej får äga rum beträffande den som har dömts till skyddstillsyn.

7 §"


Uppgift, som beträffande någon intagits i registret, skall utgå därur

1. om överrätt genom dom eller beslut som vunnit laga kraft, frikänt honom för den åtalade gärningen el­ler ock funnit honom skyldig till denna men icke dömt honom till pä-

1. om överrätt genom dom eller beslut som vunnit laga kraft, frikänt honom för den åtalade gämingen el­ler ock funnit honom skyldig till denna men icke dömt honom till på-

Senaste lydelse 1981:215. ' Lydelse enl. prop. 1982/83:85. " Senaste lydelse 1964: 549.


 


JuU 1982/83:29                                                                       9

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

följd, som skall antecknas i regist-     följd, som skall antecknas i regist­
ret;
                                              rel, eller om hovrätt har upphävt

tingsrätts beslut om förvandlings-straff för böter;

2.    om domstol efter resning meddelat dom eller beslut som avses i 1;

3.    när han avlidit; eller

4.    när åttio år förflutit från hans födelseår.

10        §

1 registerutdrag enligt 8 § skall, om ej annat följer av vad nedan stadgas, icke medtagas anteckning om

1.  villkoriig dom, skyddstillsyn,    I. villkoriig dom, skyddstillsyn,
fängelse som ådömts enligt 28 kap.
    fängelse som ådömts enligt 28 kap.
3 § brottsbalken, överlämnande till
     3 § brottsbalken eller överläm-
särskild vård eller anstånd med
nande till särskild vård, sedan tio år
verkställighet av förvandlings-
   förflutit frän domen eller beslutet;
straff, sedan tio år förflutit från do-
     saml

men eller beslutet; samt

2.  fängelse i annat fall än som 2. fängelse i annat fall än som
avses i 1, sedan tio år förflutit från
avses i 1 samt förvandlingsstraff
frigivningen.
                         för böter, sedan tio år förflutit från

frigivningen.

Har före utgången av tid som nu sagts beträffande samma person ånyo meddelats dom eller beslut, som enligt 2 § skall antecknas i registret, skola båda anteckningarna upptagas i registerutdrag, så länge någondera jämlikt första stycket skall medtagas. Förekomma flera anteckningar, skall vad nu sagts äga motsvarande tillämpning. Anteckning om dom eller beslut, som meddelats före den I januari 1945, eller om verkställighet av påföljd som bestämts i sådant avgörande medtages dock endast i den utsträckning regeringen bestämmer, om ej begäran om fullständigt utdrag har gjorts.

Skall med tillämpning av vad i denna paragraf stadgas i utdraget ej medtagas någon anteckning som påföljd, skola ej heller medtagas övriga anteckningar, som må förekomma i registret. I utdrag till domstol eller åklagare skall dock alltid medtagas anteckning om verkställd sinnesunder­sökning eller rättspsykiatrisk undersökning.

Bestämmelserna i denna paragraf skola jämväl äga tillämpning beträffan­de uppgift som antecknats med stöd av 6 §.

Begränsning som förut angetts i denna paragraf skall ej iakttagas, om för särskilt fall fullständiga uppgifter begäras av justitiekanslern, justitieom­budsman eller datainspektionen.

11        §''

I fråga om utdrag jämlikt 9 § skall vad i 10 § stadgas äga motsvarande tillämpning med följande avvikelser:

1. Såvitt  avser anteckning om       I. Såvitt  avser anteckning om

fängelse i högst ett år, villkorlig     fängelse i högst ett år, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse som     dom, skyddstillsyn, fängelse som

' Senaste lydelse 1981:215 ''Senaste lydelse 1979:684.


 


JuU 1982/83:29                                                                     10

Nuvarande lydelse                                           Föreslagen lydelse

ådömts enligt 28 kap. 3 § brottsbal- ådömts enligt 28 kap. 3 § brottsbal­
ken eller anstånd med verkstäl-
ken eller förvandlingsstraff för
lighet av förvandlingsstraff sliaW i
böter skall i stället för den i 10 §
stället för den i 10 S första stycket
förstastycket angivna tiden gälla en
angivna tiden gälla en tid av fem år.
                     tid av fem år.

2.    Anteckning om påföljd, vilken 2. Anteckning om påföljd, vilken ådömts endast för gärning som nå-   ådömts endast för gärning som nå­gon begått innan han fyllt aderton gon begått innan han fyllt arton år, år, skall ej i något fall medtagas.   skall inte i något fall medtas.

3.    Föreskrifterna i 10 § andra 3. Föreskrifterna i 10 § andra stycket tredje punkten och tredje       stycket tredje punkten och tredje stycket andra punkten .vÄ:o/fl e/gäl- stycket andra punkten skall inte la.            gälla.

Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983. Beträffande förvandlingsstraff som har ålagts före ikraftträdandet gäller äldre bestämmelser.

5    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1965:94) om polisregister m. m.

Härigenom föreskrivs att 7 § lagen (1965:94) om polisregister m. m. skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                      . Föreslagen lydelse

7§'

7 §    1 uppgift från polisregister må, om ej annat följer av 7a §, ej medta­gas anteckning om

1.  böter, sedan fem år förflutit från dom, beslut eller godkännande av strafföreläggande;

2.  villkoriig dom, skyddstillsyn, fängelse som ådömts enligt 28 kap. 3 § brottsbalken, överlämnande till särskild vård, dom varigenom någon enligt 33 kap. 2 § brottsbalken förklarats fri från påföljd, beslut av åklagare att icke tala å brott eller beslut om utvisning enligt 38, 43, 47 eller 48 § utlänningslagen (1980:376), sedan tio år förflutit frän dom eller beslut;

3.  fängelse i annat fall än som     3. fängelse i annat fall än som avses i 2, sedan tio är förflutit från avses i 2 samt förvandlingsstraff frigivningen;                                         för böter, sedan tio år förflutit från

frigivningen;

4. vandel i övrigt, sedan tio år förflutit från den händelse som föranlett
anteckningen.

Anteckning om utvisning som beslutats av allmän domstol tas med under den tid, som är föreskriven för den brottspåföljd som har ådömts jämte utvisningen.

Har före utgången av tid som nu sagts beträffande samma person ånyo meddelats dom eller beslut eller förekommit händelse, som antecknats i

' Senaste lydelse 1981: 230.


 


JuU 1982/83:29

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


11


registret och icke avser endast förändring av påföljd eller verkställighet av tidigare dom eller beslut, må båda anteckningarna medtagas så länge någondera må medtagas enligt första eller andra stycket. Förekommer flera anteckningar, äger vad nu sagts motsvarande tillämpning.

Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983. Beträffande förvandlingsstraff som har ålagts före ikraftträdandet gäller äldre bestämmelser.

6   Förslag till

Lag om ändring i lagen (1963:193) om samarbete med Danmark, Finland, Island och Norge angående verkställighet av straff m. m.

Härigenom föreskrivs att 29 § lagen (1963: 193) om samarbete med Dan­mark, Finland, Island och Norge angående verkställighet av straff m.m. skall ha nedan angivna lydelse.


29 §'

Nuvarande lydelse

Har framställning om verkstäl­lighet av straff enligt I eller 5 § eller om anordnande av övervakning en­ligt 10 eller 17 § bifallits eller har undanröjande beslutats enligt 14 § eller förverkande enligt 21 §, må ej här i riket väckas åtal för gärning som avses i den i den andra staten meddelade domen. Med avseende å bestämmelser i svensk lag om sam­manträffande av brott och om för­ändring av påföljd skall så anses som hade domen meddelats här i riket. Vad 123  lagen om verkstäl­lighet av bötesstraff är föreskrivet skall dock ej äga tillämpning.

Utan hinder av vad i första stycket sägs må väckas talan, som avses i 20 kap. 15 § brottsbalken.


Föreslagen lydelse

Har framställning om verkstäl­lighet av straff enligt I eller 5 § eller om anordnande av övervakning en­ligt 10 eller 17 § bifallits eller har undanröjande beslutats enligt 14 S eller förverkande enligt 21 §, må ej här i riket väckas åtal för gärning som avses i den i den andra staten meddelade domen. Med avseende å bestämmelser i svensk lagom sam­manträffande av brott och om för­ändring av påföljd skall så anses som hade domen meddelats här i riket. Vad som föreskrivs i 19 § bötesverkställighetslagen (1979: 189) skall dock inte tillämpas.


Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983.

Senaste lydelse 1964:548.


 


JuU 1982/83:29                                                       12

Utskottet

Nuvarande ordning i fråga om förvandling av böter till fängelse har utan mera genomgripande ändringar gällt sedan år 1937. Denna ordning har under årens lopp blivit föremål för åtskillig kritik, framför allt på den grunden att förvandlingsstraffet har sagts framstå som bestraffning för en bctalningsförsummelse.

1 betänkandet (SOU 1975:55) Bötesverkställighet föreslog förvandlings-straffutredningen att förvandlingssystemet skulle avskaffas. Förslaget låg till grund för en proposition (prop. 1976/77: 104) till riksdagen, i vilken regeringen föreslog en sådan reform. I propositionen föreslogs samtidigt en ny bestämmelse i brottsbalken om straffskärpning i vissa fall av upprepad bölesbrotlslighet, dä tidigare ädömda böter inte hade betalats.

Propositionen avslogs av riksdagen (JuU 1977/78: 25, rskr 1977/78: 164). Riksdagen fann visseriigen att den gällande ordningen inte borde behållas men förordade ett fortsatt utredningsarbete för att regler skulle utformas om stralTrältslig kompensation för bortfallet av förvandlingsstraffet. Arbe­tet skulle enligt riksdagen ta sikte pä ett system som, utan att drabba de socialt utslagna grupper som samhället stöder i andra sammanhang, riktar sig mot de bötesgäldenärer som genom olika manövrer gör sig svåråtkom­liga för exekution.

Förslagen i den förevarande propositionen bygger på en inom justitiede­partementet upprättad promemoria (Ds Ju 1981:24) Förvandling av böter m. m. och remissbehandling av den.

1 propositionen föreslås att systemet för förvandling av obetalda böter eller viten till fängelse avskaffas i sin nuvarande form. Förvandling skall dock även i fortsättningen kunna ske i vissa särskilt anmärkningsvärda fall då det är uppenbart att den bötfällde av tredska har underlåtit att betala böterna eller då förvandling annars av särskilda skäl är påkallad från allmän synpunkt. Regleringen tar i första hand sikte på personer som genom olika slags illojala åtgärder gör sig oåtkomliga för indrivning. Den riktar sig emellertid också mot dem som återfaller i bötesbrottslighet och som saknar vilja eller förmåga aft betala om situationen är sådan att en underlåten reaktion från samhällets sida framstår som stötande för den allmänna rättskänslan.

När förvandling sker skall domstolen, utan att använda någon fast för­vandlingsskala, bestämma fängelsestraffet till lägst fjorton dagar och högst tre månader med beaktande av omständigheterna i det särskilda fallet.

Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 juli 1983.

Utskottet välkomnar det förslag till en ny ordning för förvandling av obetalda böter och viten till fängelse som föreslås i propositionen. Genom förslagets restriktiva utformning av villkoren för förvandling ligger det enligl utskottels uppfattning väl i linje med de riktlinjer för en ändrad


 


JuU 1982/83:29                                                                      13

ordning som riksdagen uttalade sig för år 1978. Den nya ordningen, som bl. a. innebär en ändamålsenlig flexibilitet vid bestämmandet av förvand­lingsstraffet, kommer också enligt utskottets mening att tillgodose det viktiga kriminalpolitiska intresset av att bötesstraffets effektivitet upprätt­hålls. Utskottet tillstyrker att förslagen i propositionen upphöjs till lag. Härvid bör av formella skäl - på sätt sker i utskottets hemställan -beaktas att 4 § lagen (1963:197) om allmänt kriminalregister berörs av de lagändringar utskottet förordat i sitt betänkande JuU 1982/83:26.

I övrigt föranleder förslagen i propositionen inte något uttalande från utskottets sida.

Utskoftet hemställer

1.    att riksdagen antar det genom proposition 1982/83:93 framlagda förslaget till lag om ändring i brottsbalken,

2.    att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i bötesverkställighetslagen (1979: 189),

3.    att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om upphävande av lagen (1964: 168) om förvandling av böter,

4.    att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1963:197) om allmänt kriminalregister utom såvitt gäller 4 §,

5.   att riksdagen antar följande förslag till

Lag om ändring i lagen (1983:000) om ändring i lagen (1963:197) om allmänt kriminalregister

Härigenom föreskrivs att 4 § lagen (1963: 197) om allmänt kriminalregis­ter, i den lydelse paragrafen har erhållit genom lagen (1983:000) om änd­ring i nämnda lag, skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse'                       Föreslagen lydelse

4 § Registret skall innehålla anteckning om

1. verkställighetens början be- 1. verkställighetens början be­
träffande den som dömts till fängel-
träffande den som dömts till fängel­
se och frigivning från sådant straff,
se eller ålagts Jörvandlingsstrajf
med angivande vid villkorlig fri-
för böter samt frigivning från så-
givning av prövotiden och den åter-
dana straff, med angivande vid vill-
stående strafftiden; samt
     korlig frigivning av prövotiden och

den återstående strafftiden; samt

2. förordnande om anstånd med övervakning eller om aft vidare verk­
ställighet ej får äga rum beträffande den som har dömts till skyddstillsyn.

' Lydelse enligt prop. 1982/83:85, JuU 26.


 


JuU 1982/83:29                                                       14

6.    att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1965:94) om polisregister m. m.,

7.    att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1963: 193) om samarbete med Dan­mark, Finland, Island och Norge angående verkställighet av straff m.m.

Stockholm den 12 april 1983

På justitieutskottets vägnar BERTIL LIDGARD

Närvarande: Bertil Lidgard (m), Lisa Mattson (s), Eric Jönsson (s), Björn Körlof (m), Hans Pettersson i Helsingborg (s), Helge Klöver (s), Arne Svensson (m), Gunilla André (c), Kari-Gustaf Mathsson (s), Ulla-Britt Åbark (s), Sven Munke (m), Hans Petersson i Röslånga (fp), Hans Göran Franck (s), Birthe Sörestedt (s) och Elving Andersson (c).

Norstedts Tryckeri, Stockholm 1983