Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Justitieutskottets betänkande

1982/83:26

om villkorlig frigivning och kriminalvård i frihet m. m. (prop. 1982/83:85 jämte motioner)

Propositionen m. m.

I proposifion 1982/83:85 har regeringen Oustifiedepartementet) föresla­git riksdagen att anta genom propositionen framlagda förslag till

1.   lag om ändring i brottsbalken,

2.    lag om ändring i lagen (1964:163) om införande av brottsbalken,

3.    lag om ändring i lagen (1974:202) om beräkning av strafftid m. m.,

4.    lag om ändring i lagen (1974:203) om kriminalvård i anstalt,

5.    lag om ändring i lagen (1963:197) om allmänt kriminalregister,

6.    lag om ändring i lagen (1963:193) om samarbete med Danmark, Finland, Island och Norge angående verkställighet av straff m.m.,

7.    lag om ändring i passlagen (1978:302),

8.    lag om ändring i lagen (1978:801) om internationellt samarbete röran­de kriminalvård i frihet,

9.   lag om ändring i sekretesslagen (1980:100).
Lagrådet har hörts över lagförslagen 1 -5.

Rörande propositionens huvudsakliga innehåll hänvisar utskottet till vad som anförs i det följande under rubriken Utskottet på s. 29.

I samband med propositionen behandlar utskottet de med anledning av propositionen väckta motionerna 1982/83:2212 av Lars Ernestam (fp) och Helge Hagberg (s), 1982/83:2213 av Stig Gustafsson (s) och Hans Göran Franck (s), 1982/83:2214 av Bertil Lidgard m.fl. (m), 1982/83:2215 av Karin Söder m.fl. (c) och 1982/83:2216 av Lars Werner m.fl. (vpk) samt de under allmänna motionstiden väckta motionerna 1982/83:547 av Ove Karisson m.fl. (s) och 1982/83:2158 (yrkande 9) av Bertil Lidgard m.fl. (m). Motionsyrkandena redovisas på s. 26.

Under ärendets beredning har till utskottet inkommit skrifter från bl. a. Föreningen Sveriges Frivårdstjänstemän och stockholmsavdelningen av Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare.

De vid propositionen fogade lagförslagen har följande lydelse.

1    Riksdagen 1982/83. 7 saml. Nr 26


JuU 1982/83:26


 


JuU 1982/83:26                                                                    2

1   Förslag till

Lag om ändring i brottsbalken

Härigenom föreskrivs i fråga om brottsbalken' dels att 28 kap. 6 a § skall upphöra att gälla, dels att nuvarande 37 kap. 3 § skall betecknas 37 kap. 4 §, dels aft 26 kap. 6, 7, 9-16, 18, 19, 22 och 23 §§, 27 kap. 1 och 2 §§, 28 kap. l-7ochll §.§, 31 kap. 1 §, 34 kap. 5 och 6 §§, 37 kap. I,2,nya4,7,8 och 10 §§ samt 38 kap. 1, 3, 9 och 12 §§ skall ha nedan angivna lydelse,

dels att i balken skall införas tre nya paragrafer, 37 kap. 3 § samt 38 kap. 13 och 14 §§, av nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


26 KAP.


Den som undergår fängelse på viss tid får villkorligt friges sedan två tredjedelar av tiden eller, om det finns särskilda skäl, halva tiden har avtjänats. Frigivning får dock inte ske förrän verkställigheten har pågått minst två månader. Inte hel­ler får villkorlig frigivning ske från fängelse som har ådömts enligt 28 kap. 3 § eller från ett förvandlings­straff för böter.


Den som undergår fängelse på viss tid skall, om inte annat följer av andra stycket eller 7 §, villkor­ligt friges sedan halva tiden har av­tjänats. Frigivning får dock inte ske förrän verkställigheten har pågått minst två månader. Inte heller får villkorlig frigivning ske från fängel­se som har ådömts enligt 28 kap. 3 § eller från ett förvandlingsstraff för böter.

Om den dömde begär det, kan frigivningen uppskjutas till senare tidpunkt än som följer av första stycket.


7§


Vid prövning av fråga om villkor­lig frigivning skall särskilt beaktas verkningarna av fortsatt frihetsför­lust för den dömde och förutsätt­ningarna för hans anpassning i samhället med hänsyn till de för­hållanden i vilka han skulle komma att försättas efter frigivningen. Av­tjänar den dömde fängelsestraff för särskilt allvarlig brottslighet som har riktat sig mot eller medfört fara för liv eller hälsa, skall frågan om det finns påtaglig risk för att han efter frigivningen fortsätter brotts-


Om någon har dömts till fängelse i lägst två år för särskilt allvarlig brottslighet som har riktat sig mot eller medfört fara för liv eller hälsa och påtaglig risk bedöms föreligga för att han efter frigivningen fort­sätter brottslighet av samma slag, får han inte villkorligt friges förrän två tredjedelar av den i domen be­stämda strafftiden har avtjänats. Vid prövning av frågan om villkor­lig frigivning efter denna tidpunkt skall förutom återfallsrisken beak­tas verkningarna av fortsatt frihets-


' Senaste lydelse av 28 kap. 6 a § 1979:680. - Senaste lydelse 1982: 363. ' Senaste lydelse 1981:211.


 


JuU 1982/83:26

Nuvarande lydelse

Vighet av samma slag ges större vikt vid prövningen än annars.


Föreslagen lydelse

förlust för den dömde och förutsätt­ningarna för hans anpassning i samhället med hänsyn till de för­hållanden i vilka han skulle komma att försåttas efter frigivningen.

Vad som föreskrivs i första stycket gäller även om domen avser också annan brottslighet än som avses där. Verkställs samtidigt ett annat fängelsestraff, skall, vid prövning av frågan om villkorlig fri­givning från den sammanlagda strafftiden, 6 § tillämpas med avse­ende på det straffet.


9 §"


Fråga om villkorlig frigivning prövas av den övervakningsnämnd till vars verksamhetsområde an­stalten hör.


Beträffande den som har dömts till fängelse i lägst två år prövar kriminalvårdsnämnden frågan om villkorlig frigivning från straffet el­ler, om annat straff samtidigt verk­ställs, från den sammanlagda strafftiden. I annat fall fastställs tidpunkten för villkorlig frigivning av kriminalvårdsstyrelsen eller tjänsteman som styrelsen bestäm­mer.

Beslut om villkorlig frigivning som inte har gått i verkställighet kan ändras, om den dömde begär att frigivningen skall uppskjutas el­ler det annars föranleds av ändrade förhållanden.


10


/ beslut om villkorlig frigivning skall fastställas en prövotid av minst ett och högst tre år eller, om den tid som vid frigivningen åter­står av straffet överstiger tre år, högst fem år.


För den som villkorligt friges gäl­ler en prövotid av ett år. I beslut om villkorlig frigivning som meddelas av kriminalvårdsnämnden kan dock fastställas en längre prövotid, högst tre år.


11  §


Under prövotiden skall den fri­giv ne stå under övervakning.

Finnes vid frigivningen eller se­nare att övervakning ej är erforder-


/ anslutning till att villkorlig fri­givning äger rum eller senare kan


" Senaste lydelse 1974:205. ' Senaste lydelse 1965:620.


 


JuU 1982/83:26

Nuvarande lydelse

lig, må beslutas att övervakning icke skall äga rum. Så länge prövo­tiden varar, må den frigivne, när skäl äro därtill, ställas under över­vakning. Beslut som nu avses med­delas av övervakningsnämnd.


Föreslagen lydelse

förordnas att den frigivne skall stå under övervakning, om det bedöms som påkallat. Sådant förordnande meddelas av skyddskonsulent i kri­minalvårdsverket. Övervakningen skall utan något särskilt förord­nande upphöra sedan ett år av prö­votiden har förflutit, om inte annat följer av 18 §.


12 §*


Övervakningen handhaves av övervakningsnämnd. Övervakare förordnas av nämnden. Skyddskon­sulent hos nämnden får dock för­ordna övervakare för tiden intill dess nämnden beslutat i frågan.

Har till övervakare förordnats annan än skyddskonsulent hos övervakningsnämnden, skall över­vakningen stå under överinseende av sådan konsulent.


Övervakningen och kriminalvår­den i frihet i övrigt bedrivs under ledning av skyddskonsulenten. Konsulenten förordnar också över­vakare och kan vid behov förordna en eller flera personer att biträda vid övervakningen.


13 §


Den frigivne skall hålla överva­karen underrättad om sin bostad och arbetsanställning, på kallelse inställa sig hos honom och i övrigt enligt hans anvisningar upprätthålla förbindelse med honom.


Den frigivne skall, om han står under övervakning, hålla överva­karen underrättad om sin bostad, sin arbetsanställning och andra för­hållanden av betydelse för över­vakningen, på kallelse inställa sig hos övervakaren och i övrigt enligt hans anvisningar upprätthålla för­bindelse med honom. / den mån skyddskonsulenten har bestämt det, gäller vad som nyss har sagts om övervakaren även konsulenten eller annan person.


14 f


Den frigivne skall under prövoti­den iakttaga skötsamhet, efter för­måga söka försörja sig samt i övrigt ställa sig till efterrättelse vad som åligger honom enligt denna balk el­ler enligt föreskrift eller anvisning som meddelats med stöd därav. Har han förpliktats ersätta genom brottet uppkommen  skada,  skall


Den frigivne skall under prövoti­den iakttaga skötsamhet, efter för­måga söka försörja sig samt i övrigt ställa sig till efterrättelse vad som åligger honom enligt denna balk el­ler enligt föreskrift eller anvisning som meddelats med stöd därav. Han är skyldig att på kallelse in­ställa sig hos skyddskonsulenten.


 Senaste lydelse 1973:918. " Senaste lydelse 1973:918.


 


JuU 1982/83:26

Nuvarande lydelse

han göra vad i hans förmåga står att fullgöra denna skyldighet.


Föreslagen lydelse

Har han förpliktats ersätta genom brottet uppkommen skada, skall han göra vad i hans förmåga står att fullgöra denna skyldighet.

När den frigivne står under över­vakning, skall skyddskonsulenten genom tillsyn och förmedling av stöd och hjälp verka för att denne inte återfaller i brott och för att hans anpassning i samhället även i övrigt främjas. Skyddskonsulenten skall för detta ändamål fortlöpande hålla sig underrättad om den fri-givnes livsföring och om hans för­hållanden i övrigt.


15 §«


När det finnes skäl att antaga att den frigivne för sin anpassning i samhället behöver stöd av särskild föreskrift om vad han har att iakt­taga under prövotiden, må sådan föreskrift meddelas för viss tid eller tills vidare. Särskild föreskrift må avse


När det finns skäl att anta att den frigivne för sin anpassning i samhäl­let behöver stöd av en särskild före­skrift om vad han har att iaktta un­der prövotiden, får en sådan före­skrift meddelas för viss tid eller tills vidare. Särskild föreskrift/år avse


1.    vistelseort eller bostad under viss tid, högst ett år åt gängen,

2.   utbildning eller arbetsanställ-    2. arbetsanställning, annan för-ning,                                                      värvsverksamhet eller utbildning,

3.    läkarvård, nykterhetsvård eller annan vård eller behandling i eller utom sjukhus eller annan dyliK inrättning.

Har den frigivne förpliktats ersätta genom brottet uppkommen skada, må meddelas föreskrifter rönmde tid och sätt för skadeståndsskyldighe­tens fullgörande i den mån sådana föreskrifter ej med hänsyn till den frigivnes ekonomiska situation och övriga omständigheter kan antagas motverka hans anpassning i samhället.

Om den frigivne står under över­vakning, får särskild föreskrift meddelas om vad som skall gälla för denna. I sådan föreskrift får anges på vilket sätt och i vilken om­fattning den frigivne skall hålla kontakt med övervakaren eller skyddskonsulenten. Vidare får fö­reskrivas skyldighet för den frigivne att lämna underrättelse till överva­karen eller skyddskonsulenten om

' Senaste lydelse 1973:918.


 


JuU 1982/83:26


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

utevarofrån arbetsplats, skola eller annan i föreskriften angiven verk­samhet eller inrättning.


16 §


Föreskrift enligt 15 § meddelas av övervakningsnämnden.

Om den frigivnes utveckling och personliga förhållanden i övrigt för­anleda därtill, må övervaknings-nämnden ändra meddelad före­skrift, så ock meddela ny föreskrift.


Föreskrift enligt 15 § meddelas av övervakningsnämnd. Skydds­konsulenten får meddela sådan fö­reskrift för tiden intill dess nämn­den har beslutat i frågan. Vidare får kriminalvårdsnämnden medde­la sådan föreskrift i beslut om vill­korlig frigivning.

Om den frigivnes utveckling och personliga förhållanden i övrigt för­anleder det, får övervaknings­nämnden ändra eller upphäva med­delad föreskrift eller meddela ny fö­reskrift.


18 5»


Iakttager den frigivne icke vad som åligger honom enligt denna balk eller enligt föreskrift eller an­visning som meddelats med stöd därav, äer övervakningsnämnden, utom att förordna om övervakning eller meddela föreskrift enligt 15 §, besluta att varning skall meddelas den frigivne.


Iakttar den frigivne inte vad som åligger honom enligt denna balk el­ler enligt föreskrift eller anvisning som meddelats med stöd därav,/dr övervakningsnämnden, utom att meddela föreskrift enligt 15 § eller fatta beslut i fråga som avses i 37 kap. 7 § första stycket,

1.   besluta att varning skall med­delas den frigivne, eller

2.   besluta om övervakning av den frigivne under viss tid efter det att ett år av prövotiden har förflu­tit, dock längst till prövotidens ut­gång.


19 §"


Har villkorligt frigiven allvarligt åsidosatt sina åligganden och kan det antagas att han icke skall låta sig rätta genom annan åtgärd som övervakningsnämnden äger vid­taga, må nämnden förklara den villkorligt medgivna friheten eller del därav förverkad.


Har den frigivne allvarligt åsido­satt sina åligganden och kan det an­tas att han inte kommer att låta rät­ta sig genom någon annan åtgärd som övervakningsnämnden kan vidta, får nämnden förklara den villkorligt medgivna friheten för­verkad till en tid av högst en månad varje gång.


»Senaste lydelse 1973:918. '"Senaste lydelse 1979:680.


 


JuU 1982/83:26


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


11 §


Uppkommer fråga om att förkla­ra villkorligt medgiven frihet för­verkad eller att vidtaga åtgärd som avses i 18 §, må övervaknings­nämnden, såframt omständigheter­na föranleda därtill, förordna att den frigivne skall på lämpligt sätt omhändertagas i avbidan på vidare förordnande.

Den som sålunda omhåndertages må ej kvarhållas längre än en vec­ka. Om synnerliga skäl äro därtill, må dock genom nytt beslut förord­nas att han skall kvarhållas ytterli­gare högst en vecka. Efter prövoti­dens utgång må den omhänder­tagne ej kvarhållas.

23 Förklaras villkorligt medgiven frihet helt eller delvis förverkad, skall med avseende å frågan om ny villkorlig frigivning vad som förver­kats anses såsom nytt straff. Dömes icke den frigivne samtidigt till fäng­else på viss tid, må dock villkorlig frigivning äga rum ändå att tid som 16 § sägs icke gått till ända.


Uppkommer fråga om att förkla­ra villkorligt medgiven frihet för­verkad eller att vidta åtgärd som avses i 18 § eller åtgärd för att den frigivne skall underkasta sig vård eller behandling, eller har den fri­givne undandragit sig övervakning­en, får övervakningsnämnden, om omständigheterna föranleder det, förordna att den frigivne skall på lämpligt sätt omhändertas i avvak­tan på vidare förordnande. Ett så­dant beslut skall omprövas så ofta anledning till det föreligger.

Den som sålunda omhändertas får inte kvarhållas längre än en vec­ka. Om synneriiga skäl föreligger, får dock genom nytt beslut förord­nas att han skall kvarhållas ytterli­gare högst en vecka. Efter prövoti­dens utgång/dr den omhändertagne ej kvarhållas.

Förklaras villkorligt medgiven frihet helt eller delvis förverkad, skall med avseende på frågan om ny villkorlig frigivning vad som för­verkats anses såsom straff' genom ny dom.


11 KAP.

I §


Villkorlig dom må meddelas för brott vara kan följa fängelse, om det med hänsyn främst fill den till­talades karaktär och personliga för­hållanden I övrigt finnes grundad anledning antaga att övervakning eller annan mera ingripande åtgärd ej erfordras för att avhålla honom från vidare brottslighet.

Villkoriig dom må ej meddelas, om på grund av brottets svårhet el-


Villkorlig dom får meddelas för ett brott, på vilket fängelse kan föl­ja, om det inte med hänsyn till den tilltalades personliga förhållanden finns grundad anledning befara att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Villkorlig dom får ej meddelas, om på grund av brottets svårhet el-


Senaste lydelse 1979680.


 


JuU 1982/83:26


Nuvarande lydelse

ler eljest hinder möter av hänsyn till allmän laglydnad. I fråga om brott av krigsman må villkorlig dom ej brukas, med mindre det finnes kun­na ske utan fara för krigslydnaden och ordningen inom krigsmakten.


Föreslagen lydelse

ler annars hinder möter av hänsyn till allmän laglydnad. I fråga om brott av krigsman/dr villkorlig dom brukas endast när det bedöms kun­na ske utan fara för krigslydnaden och ordningen inom försvarsmak­ten.


2§


Om det för den tilltalades tillrät­taförande eller av hänsyn till allmän \a:yånaå finnes påkallat, md jämte villkorlig dom dömas till dagsböter, högst etthundratjugo, vare sig böter äro stadgade för brottet eller ej.


Om det anses påkallat för den tilltalades fillrättaförande eller av hånsyn till allmän laglydnad, får jämte villkorlig dom dömas till dagsböter, högst etthundraåttio, vare sig böter har föreskrivits för brottet eller ej.


28 KAP. för

Skyddstillsyn må ådömas brott vara kan följa fängelse, så­framt det prövas erforderligt att den tilltalade ställes under övervak­ning och mera ingripande påföljd än skyddstillsyn ej finnes påkallad.

Skyddsfillsyn får ådömas för ett brott på vilket fängelse kan följa, om det med hänsyn till den tillta­lades personliga förhållanden finns anledning anta alt påföljden kan bi­dra till att han avhåller sig från fortsatt brottslighet. År mera ingri­pande påföljd påkallad, får skydds­tillsyn dock inte ådömas.

Den som är under aderton år må ej dömas till skyddstillsyn, med mindre denna påföljd finnes lämpligare än vård inom socialtjänsten.

Är det lindrigaste straff som är stadgat för brottet fängelse i ett år eller däröver, må dömas till skyddstillsyn allenast om särskilda skäl äro därtill.

2§


Om det för den tilltalades tillrät­taförande eller av hänsyn till allmän laglydnad finnes påkallat, md jämte skyddstillsyn dömas till dagsböter, högst etthundratjugo, vare sig böter äro stadgade för brottet eller ej.


Om det anses påkallat för den tilltalades tillrättaförande eller av hänsyn till allmän laglydnad, får jämte skyddstillsyn dömas fill dags­böter, högst etthundraåttio, vare sig böter har föreskrivits för brottet eller ej.


' Senaste lydelse 1981:29.


 


JuU 1982/83:26


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


3§"

Om det av hänsyn till allmän laglydnad prövas oundgängligen erforder­ligt att skyddstillsyn förenas med frihetsberövande, må jämte skyddstillsyn dömas till fängelse i lägst fjorton dagar och högst tre månader.

Om förhållandena påkallar det, får rätlen förordna att domen på fängelse skall gå i verkställighet utan hinder av alt den inte har vun­nit laga kraft.

4§'


Skyddstillsyn fortgår under en prövotid av tre år.

Prövotiden räknas från den dag rättens avgörande i vad angår på­följd för brottet genom nöjdförkla­ring eller eljest vinner laga kraft mot den dömde.


Skyddstillsyn fortgår under en prövotid av tre kr från den dag då påföljden börjar verkställas.


5§"


Skyddstillsyn skall vara förenad med övervakning från prövotidens början.

Finnes övervakning icke längre vara erforderlig, skall förordnas om dess upphörande. När skäl äro därtill, må den dömde ånyo ställas under övervakning.

Övervakning skall upphöra utan särskilt förordnande, när två år av prövotiden har förflutit. Anses den dömde av särskilda skäl vara i be­hov av förlängd övervakning, må förordnas om övervakning för tiden därefter, dock längst till prövoti­dens utgång.

Beslut enligt denna paragraf meddelas av övervakningsnämnd.


Skyddstillsyn skall vara förenad med övervakning från dagen för domen. Rätten får dock förordna att övervakningen skall anstå till dess domen har vunnit laga kraft mot den dömde. Om domen över­klagas, kan högre rätt förordna att vidare verkställighet inte får äga rum.

Övervakningen skall upphöra utan något särskilt förordnande när ett år av prövotiden har förflutit, om inte annat följer av 7 eller 9 §.

Har verkställigheten avbrutits till följd av beslut av högre rätt men döms den tilltalade därefter ändå till skyddstillsyn, skall den lid under vilken verkställighet ej ägt rum inte räknas in i prövotiden eller den tid som anges i andra stycket.


" Senaste lydelse 1981:328. " Senaste lydelse 1979:680. " Senaste lydelse 1973:918.


 


JuU 1982/83:26


10


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse



Vad i 26 kap. 12-17 §§ stadgas skall äga motsvarande tillämpning beträffande den som dömts till skyddstillsyn. Övervakare må ock förordnas och föreskrift enligt 26 kap. 15 § meddelas av rätten vid ådömande av skyddstillsyn.


Vad som föreskrivs i 26 kap. 12-17 §§ skall tillämpas på motsvaran­de sätt beträffande den som har dömts till skyddstillsyn. Rätten skall dock i domen förordna över­vakare, om inte särskilda skäl talar mot det. Vidare får rätten i domen meddela föreskrifter enligt 26 kap. 15 § första och andra styckena.


7§'


Iakttager den dömde icke vad som åligger honom till följd av do­men å skyddstillsyn, äger övervak­ningsnämnden, utom att förordna om övervakning eller meddela före­skrift enligt 26 kap. 15 § eller enligt 6 a § i detta kapitel, besluta att var­ning skall meddelas den dömde.

Åtgärd som avses i denna para; beslutas efter prövotidens utgång.


Iakttar den dömde inte vad som åligger honom till följd av domen på skyddstillsyn, får övervaknings­nämnden, utom att meddela före­skrift enligt 26 kap. 15 § eller fatta beslut i fråga som avses i 37 kap. 7 § första stycket,

1.  besluta att varning skall med­delas den dömde, eller

2.  besluta om övervakning av den dömde under viss tid efter det att ett år av prövotiden har förflutit, dock längst till prövotidens utgång.

;raf må ej av övervakningsnämnden


11 §'


Uppkommer fråga om att undan­röja skyddstillsynen eller om åtgärd som avses i 7 §. må övervaknings­nämnden eller domstol vid vilken föres talan enligt 8 §, såframt om­ständigheterna föranleda därtill, förordna att den dömde skall på lämpligt sätt omhändertagas i avbi­dan på vidare förordnande.

Den som sålunda omhåndertages må ej kvarhållas längre än en vec­ka. Om synnerliga skäl äro därtill.


Uppkommer fråga om att undan­röja skyddstillsynen eller att vidta åtgärd som avses i 7 § eller åtgärd för att den dömde skall underkasta sig vård eller behandling, eller har den dömde undandragit sig över­vakningen, får övervakningsnämn­den eller domstol vid vilken föres talan enligt 8 §, om omständighe­terna föranleder det, förordna att den dömde skall på lämpUgt sätt omhändertas i avvaktan på vidare förordnande. Ett sådant beslut skall omprövas så ofta anledning till det föreligger.

Den som sålunda omhändertas får inte kvarhållas längre än en vec­ka. Om det finns synnerliga skäl.


'* Senaste lydelse 1979:680. " Senaste lydelse 1979:680.


 


JuU 1982/83:26

Nuvarande lydelse

må dock genom nytt beslut förord­nas att han skall kvarhållas ytterli­gare högst en vecka. Efter prövoti­dens utgång må den omhänder­tagne ej kvarhållas.


Föreslagen lydelse

får dock genom nytt beslut förord­nas att han skall kvarhållas ytterli­gare högst en vecka. Efter prövoti­dens utgång/år den omhändertagne inte kvarhållas.


31 KAP. 1§'« Kan den som är under tjugo år och som begått brottslig gärning bliva föremål för vård med stöd av lagen (1980:621) med särskilda bestämmelser om vård av unga eller eljest enligt socialtjänstlagen (1980:620), må rätten efter hörande av socialnämnd överlämna åt nämnden att föranstalta om erforderlig vård inom socialtjänsten.


Om det för den dömdes tillrätta­förande eller av hänsyn till allmän laglydnad finnes påkallat, wd jämte överlämnande till vård inom so­cialtjänsten dömas till dagsböter, högst etthundratjugo, vare sig böter är stadgade för brottet eller ej.


Om det anses påkallat för den dömdes tillrättaförande eller av hänsyn till allmän laglydnad, får jämte överlämnande till vård inom socialtjänsten dömas till dagsböter, högst etthundraåttio, vare sig böter har föreskrivits för brottet eller ej.


34 KAP.

5§"

Är den tidigare ådömda påföljden villkorlig dom, må förordnande enligt 1 § I meddelas allenast med avseende å brott som begåtts före prövotidens början.


Meddelas förordnande enligt 1 § 1, får rätten, om det anses påkallat för den tilltalades tillrättaförande eller av hänsyn till allmän laglyd­nad, även döma till dagsböter, högst etthundraåttio, vare sig böter har föreskrivits för brottet eller ej.

Meddelas förordnande enligt 1 § 1, må rätten, om det finnes påkallat för den tilltalades tillrättaförande eller av hänsyn till allmän laglyd­nad, även döma till dagsböter, högst etthundratjugo, vare sig böter äro stadgade för brottet eller ej-

Tillämpas 1 § 1 eller 2, må rätten besluta åtgärd som sägs i 27 kap. 6 § 1 eller 2 eller förlänga prövotiden till tre år, dock endast om fråga därom uppkommer i mål vari den dömde häktats eller erhållit del av åtal före prövotidens utgång.

Undanröjande av villkorlig dom enligt I § 3 må ej ske, med mindre fråga därom uppkommer i mål vari den dömde häktats eller erhållit del av åtal inom ett år från prövotidens utgång.



20


 


Är den tidigare ådömda påföljden skyddstillsyn,    må    rätten    vid

" Senaste lydelse 1981:29. " Senaste lydelse 1975: 1395.  Senaste lydelse 1979:680.


Är den tidigare ådömda påföljden skyddstillsyn,    får     rätten     vid


 


JuU 1982/83:26


12


Nuvarande lydelse

tillämpning av 1 § 1, om det finnes påkallat för den tilltalades tillrätta­förande eller av hänsyn till allmän laglydnad, även döma till dags­böter, högst etthundratjugo, vare sig böter äro stadgade för brottet eller ej. Är fängelse stadgat för det nya brottet och prövas frihetsberö­vande oundgängligen erforderiigt av hänsyn till allmän laglydnad, må rätten i stället för att döma till böter döma till fängelse enligt 28 kap. 3 §.

Föreslagen lydelse

tillämpning av 1 § 1, om det anses påkallat för den tilltalades tillrätta­förande eller av hänsyn till allmän laglydnad, även döma till dags­böter, högst etthundraåttio, vare sig böter har föreskrivits för brottet eller ej. Är fängelse/öresfcrivet för det nya brottet och prövas frihets­berövande oundgängligen erforder­ligt av hänsyn till allmän laglydnad, får rätten i stället för att döma till böter döma till fängelse enligt 28 kap. 3 §.

Tillämpas 1 § 1 eller 2, må rätten besluta åtgärd som avses i 28 kap. 9 § eller förlänga prövotiden till högst fem år.

Dömes med tillämpning av 1 § 3 till fängelse, skall vid straffets bestäm­mande skälig hänsyn tagas till vad den dömde undergått till följd av domen å skyddstillsyn och till vad han avtjänat av fängelse som ådömts enligt första stycket eller 28 kap. 3 § ävensom till böter som ådömts enligt första stycket eller 28 kap. 2 §; och må fängelse ådömas på kortare fid än för brottet är stadgat.

Fängelse enligt första stycket må ej ådömas och beslut enligt andra stycket eller beslut om undanröjande av skyddstillsyn må ej meddelas, med mindre fråga därom uppkommer i mål vari den dömde häktats eller erhållit del av åtal före prövotidens utgång.

37 KAP. 1§'


Övervakningsnämnds verksam­hetsområde skall omfatta en eller flera allmänna underrätters dom­krets, om ej särskilda skäl förelig­ger till annan indelning. För hand­läggning av ärenden rörande per­soner som dömts till fängelse må tillsättas särskilda övervaknings­nämnder. Övervakningsnämnds verksamhetsområde bestämmes av regeringen.

Övervakningsnämnd består av fem ledamöter, om ej regeringen förordnar att viss nämnd skall ha flera ledamöter. Nämnden är be-slutför med ordförande och två le­damöter. I brådskande fall och i ärenden av mindre vikt äger ordfö­randen ensam besluta å nämndens


Regeringen bestämmer om lan­dets indelning i verksamhetsområ­den för övervakningsnämnderna.

En övervakningsnämnd består av ordförande, vice ordförande och tre andra ledamöter, om inte rege­ringen förordnar att en viss nämnd skall ha flera ledamöter. Nämnden är beslutför med ordförande och tvä ledamöter. I brådskande fall och i ärenden av mindre vikt får


' Senaste lydelse 1980:211.


 


JuU 1982/83:26

Nuvarande lydelse

vägnar. Sådant beslut skall anmälas vid nästa sammanträde med nämn­den.

13

Föreslagen lydelse

ordföranden ensam besluta på nämndens vägnar. Ett sådant beslut skall anmälas vid nästa sammanträ­de med nämnden.

Regeringen äger förordna att övervakningsnämnd skall arbeta å avdel­ningar. Om sådan avdelning skall i tillämpliga delar gälla vad om nämnd är stadgat.

2§


Regeringen förordnar ordförande i övervakningsnämnd samt ersät­tare som vid förfall för ordföranden tjänstgör i hans ställe. Vid förfall för både ordföranden och hans er­sättare förordnas tillfällig ersättare av den hovrätt, inom vars domkrets nämnden har sitt huvudsakliga verksamhetsområde. Ordföranden skall vara lagfaren och erfaren i do­marvärv; ersättaren skall vara lag­faren.

Övriga ledamöter och ersättare för dem utses av länsstyrelsen i det län, inom vilket nämnden har sitt huvudsakliga verksamhetsområde. De böra hava erfarenhet beträffan­de ungdomsvård eller arbetsför­medling eller eljest i allmänna värv.


Regeringen förordnar ordförande och vice ordförande i övervak­ningsnämnderna. Vice ordföran­den tjänstgör vid förfall för ordfö­randen i dennes ställe. Vid förfall för både ordföranden och vice ord­föranden förordnas tillfällig ersät­tare av kriminalvårdsstyrelsen. Ordföranden, vice ordföranden och tillfällig ersättare skall vara lag­farna och ha erfarenhet av tjänst­göring som domare.

Övriga ledamöter utses genom val. För dessa väljs lika många er­sättare. Val förrättas av kommun­fullmäktige, om övervaknings­nämndens verksamhetsområde om­fattar endast en kommun, och an­nars av landstinget. Om det inom nämndens verksamhetsområde även finns kommun som ej ingår i landstingskommun, förrättas valet av landstinget och kommunfull­mäktige med den fördelning dem emellan som länsstyrelsen bestäm­mer efter befolkningstalen. Ingår flera län eller delar av län i över­vakningsnämnds verksamhetsom­råde, fastställer regeringen efter samma grunder antalet ledamöter och ersättare för varje län eller del av län.

Landstingets och kommunfull­mäktiges val av ledamöter eller er­sättare skall vara proportionellt, om det begärs av minst så många ledamöter i landstinget eller kom-


" Senaste lydelse 1974:565.


 


JuU 1982/83:26 Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


14


 


Ledamot och annan än tillfällig ersättare utses för fem år. Avgår ledamot eUer annan än tilffallig er­sättare före tidens utgång, utses ny ledamot eller ersättare för åter­stående tid. TilUaltig ersättare för­ordnas för högst sex månader.


munfullmäkiige som motsvarar den kvot, vilken erhålls om antalet när­varande ledamöter delas med det antal personer som valet avser, ökat med I. Om kvoten är ett brutet tal, skall den avrundas till närmast högre hela tal. Om förfarandet vid sådant proportionellt val finns be­stämmelser i lagen (1955:138) om proportionellt valsätt vid val inom landsting, kommui\fullmäkti-ge m.m. Om ersättarna inte väljs proportionellt, skall vid valet även den ordning bestämmas, i vilken de skall kallas till tjänstgöring.

Ledamot och annan än tillfällig ersättare utses för tre år. Om en ledamot som har utsetts vid propor­tionellt val avgår före lidens ut­gång, inträder en ersättare enligt den ordning mellan ersättarna som har bestämts vid valet. Avgår en ledamot eller ersättare som inte har utsetts vid proportionellt val, utses en ny ledamot eller ersättare för återstoden av tiden. Tillfällig ersät­tare förordnas för högst sex måna­der.

Då ledamot eller ersättare skall utses skall övervakningsnämnden göra anmälan därom till den som skall utse honom.

Valbar titt ledamot eller ersättare i övervakningsnämnd är myndig svensk medborgare, som är kyrko­bokförd inom nämndens verksam­hetsområde och som ej fyllt eller under mandatperioden fyller sjuttio år. Lagfaren domare, åklagare, po­lisman, kriminalvårdstjänsteman eller advokat eller den som eljest har till yrke att föra andras talan inför rätta får ej väljas till ledamot eller ersättare. Övervakningsnämn­den prövar självmant den valdes behörighet.

Upphör en ledamot att vara val­bar, är uppdraget förfallet.


 


JuU 1982/83:26


15


Föreslagen lydelse

Kriminalvårdsnämnden skall be­stå av en ledamot som är eller varit innehavare av domarämbete och som skall vara ordförande i nämn­den samt ytterligare fyra leda­möter. Ersättare utses till det antal regeringen bestämmer. Regeringen utser ordförande, övriga ledamöter och ersättare. Vid förfall för ordfö­randen tjänstgör i hans ställe en av regeringen därtill utsedd ledamot eller en ersättare som kunnat för­ordnas till ordförande.

Nuvarande lydelse

3P

För prövning, enligt vad nedan stadgas, av ärenden angående vill­korlig frigivning skall finnas en sär­skild nämnd, kriminalvårds nämn­den. Denna skall bestå av en leda­mot som är eller varit innehavare av domarämbete och som skall vara ordförande i nämnden samt ytterli­gare fyra ledamöter. Ersättare utses till det antal regeringen be­stämmer. Regeringen utser ordfö­rande, övriga ledamöter och ersät­tare. Vid förfall för ordföranden tjänstgör i hans ställe av regeringen därtill utsedd ledamot eller ersät­tare som kunnat förordnas till ord­förande.

Ordföranden får i brådskande fall och i ärenden av mindre vikt ensam, besluta på nämndens vägnar. Sådana beslut skall anmälas vid nästa sam­manträde med nämnden.

Ordförande, övriga ledamöter och ersättare utses för fem år. Avgår ledamöter eller ersättare före tidens utgång, utses ny ledamot eller ersät­tare för återstående tid.


23

7§


Den som dömts till fängelse äger hos kriminalvårdsnämnden påkalla prövning av övervakningsnämnds beslut i ärende om villkorlig frigiv­ning.

Ålnöjes villkorligt frigiven icke med övervakningsnämnds beslut angående övervakning enligt 26 kap. II §, förordnande av överva­kare enligt 26 kap. 12 §, föreskrift enligt 26 kap. 15 § eller åtgärd en­ligt 26 kap. 18, 19 eller 22 §, äger


Den som har dömts till fängelse får begära prövning av en skydds­konsulents beslut enligt 26 kap. II §, 12 § andra meningen eller 13 § andra meningen hos den övervak­ningsnämnd inom vars verksam­hetsområde skyddskonsulenten är verksam. Nämnden får också själv­mant ta upp ett sådant beslut till omprövning och i övrigt fatta be­slut i ett ärende, vars avgörande enligt någon av de bestämmelser som har angetts nu ankommer på skyddskonsulenten. Konsulenten kan hänskjula ett sådant ärende till nämnden för avgörande.

Om den som har dömts till fäng­else inte är nöjd med ett beslut av en övervakningsnåmnd enligt 26 kap. 15, 18, 19 eller 22 §, får han hos kriminalvårdsnämnden begära prövning av beslutet.

Kriminalvårdsnämnden   kan    i


-'Senaste lydelse 1981:1126.

~' Förutvarande 4 § upphävd genom 1981: 211.

" Senaste lydelse 1973:918.


 


JuU 1982/83:26


16


 


Nuvarande lydelse

han hos kriminalvårdsnämnden på­kalla prövning av beslutet.


Föreslagen lydelse

samband med beslut om villkorlig frigivning enhgt 26 kap. 9 § med(le-la sådant förordnande om övervak­ning som enligt 11 § samma kapitel ankommer på skyddskonsulenten.


sr


Den som dömts till skyddstillsyn må genom besvär hos hovrätt föra talan mot övervakningsnämnds be­slut angående övervakning enligt 28 kap. 5 §, förordnande av överva­kare enligt 28 kap. 6§, föreskrift enligt 28 kap. 6a§, åtgärd enligt 28 kap. 7 eller II § eller föreskrift som avses i 26 kap. 15 §. Besvärstiden räknas från den dag då han erhöll del av beslutet.


Bestämmelserna i 7§ första stycket tillämpas på motsvarande sätt beträffande den som har dömts till skyddstillsyn.

Den som hur dömts till skydds­tillsyn får genom besvär hos hov­rätt föra talan mot övervaknings­nämnds beslut i frågor som avses i 26 kap. 15 § eller 28 kap. 7 eller 11 §. Besvärstiden räknas från den dag då han erhöll del av beslutet.


10 §"
Övervakningsnämnds beslut som
  Skyddskonsulents och övervak-

avses i 7 och 8 §§ länder omedelbart ningsnämnds beslut som avses i 7
fill efterrättelse, såvida ej annorlun- och 8 §§ länder omedelbart till ef-
da förordnas.
                              terrättelse,   såvida  ej   annorlunda

förordnas.

38 KAP.

IP


Den som har dömts till villkorlig dom/dr före fullföljdstidens utgång avge förklaring, att han är nöjd med domen i vad gäller den ådömda på­följden. Sådan förklaring skall avse även böter, som ådömts med stöd av 27 kap. 2§. Förklaringen avges i den ordning regeringen föreskriver.

Den som ådömts villkorlig dom eller skyddstillsyn äger före full­följdstiden utgång avgiva förkla­ring, att han är nöjd med domen i vad gäller den ådömda påföljden. Sådan förklaring skall avse jämväl böter, som ådömts med stöd av 27 kap. 2§ eller 28 kap. 2§. Förkla­ringen avgives i den ordning rege­ringen föreskriver.

Förklaring, som avgivits i föreskriven ordning, må icke återtagas. Har den dömde fullföljt talan mot domen, skall hans talan i vad angår påföljd för brottet anses återkallad genom förklaringen.

Angående nöjdförklaring i fråga om dom på fängelse är särskilt stadgat.

-" Senaste lydelse 1979:680. " Senaste lydelse 1981:211. -" Senaste lydelse 1981:211.


 


JuU 1982/83:26


17


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


3§

Fråga om åtgärd enligt 27 kap. 5 § andra stycket eller 6 § upptages av den rätt som först avgjort det mål vari meddelats villkorlig dom.


Talan enligt 28 kap. 8 § väcks vid tingsrätt, inom vars område den övervakningsnämnd som har gjort framställning i ärendet är verksam.

Talan enligt 28 kap. 8§ väckes vid allmän underrätt, inom vars område den övervakningsnämnd som handhar övervakningen över den dömde är verksam.

Mål som avses i denna paragraf må ock upptagas av domstol, där brottmål mot den dömde är anhängigt, eller av räften i den ort, där den domde mera varaktigt uppehåller sig, om rätten med hänsyn till utredning­en samt kostnader och andra omständigheter finner det lämpligt.

9§'


Rättens beslut om åtgärd enligt 27 kap. 5 § andra stycket, 28 kap. 11 § eller 34 kap. 10 § andra stycket eller 18 § länder omedelbart till ef-tertättelse om ej annorlunda förord­nas. Detsamma gäller avgöranden enligt 27 kap. 6§, 28 kap. 9§ eller 34 kap. 4, 5 eller 6 § angående före­skrifter eller pi;övotid.


Rättens beslut om åtgärd enligt 27 kap. 5 § andra stycket, 28 kap. 11 § eller 34 kap. 10 § andra stycket eller 18 § länder omedelbart till ef­terrättelse om ej annorlunda förord­nas. Detsamma gäller avgöranden enligt 27 kap. 6§, 28 kap. 9§ eller 34 kap. 4, 5 eller 6 § angående före­skrifter, övervakning eller prövo­tid.


12§'


Det åligger polismyndighet att lämna domstol, övervaknings­nämnd och kriminalvårdsnämnden handräckning för den dömdes in­ställande i mål eller ärende enligt denna balk eller för hans omhän-dertagande jämlikt 26 kap. 22 § eller 28 kap. 11§.


Det åligger polismyndighet att lämna domstol, övervaknings­nämnd, kriminalvårdsnämnden och skyddskonsulent handräckning för den dömdes inställande i mål eller ärende enligt denna balk eller för hans omhändertagande enligt 26 kap. 22 § eller 28 kap. 11 §.

13 f

Kriminalvårdsstyrelsen eller, ef­ter styrelsens bemyndigande, che­fen för kriminalvårdsregionen, kan ändra vad en skyddskonsulent har beslutat enligt denna balk. Styrel­sens beslut i en sådan fråga kan inte överklagas. Detsamma gäller i fråga om regionchefens beslut, som dock kan ändras av styrelsen.


Första stycket gäller inte beslut som avses i 26 kap. Il§, ]2§ andra

»Senaste lydelse 1981:211. 3" Senaste lydelse 1981:211. 3' Senaste lydelse 1981:211. •' Förutvarande 13 § upphävd genom 1974:565.

2    Riksdagen 1982/83. 7 saml. Nr 26


 


JuU 1982/83:26                                                       18

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

meningen, 13 § andra meningen el­ler 16 § första stycket andra me­ningen.

14 §

Regeringen kan föreskriva att en skyddskonsulent får överlåta åt en annan tjänsteman att fullgöra upp­gifter som enligt denna balk åvilar konsulenten.

1.    Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983.

2.    Bestämmelserna i 26 kap. 6, 7 och 9 §§ i deras nya lydelse gäller även i fråga om den som avtjänar fängelsestraff vid ikraftträdandet. Om den dömde enligt dessa bestämmelser skall villkorligt friges sedan halva straff­tiden har avtjänats och ett avbrott i verkställigheten har skett före ikraftträ­dandet, skall dock iakttas följande. Villkorlig frigivning får ske först sedan den dömde utöver halva tiden eller, om han före ikraftträdandet har avtjä­nat längre tid, utöver denna tid har avtjänat det ytterligare antal dagar i kriminalvårdsanstalt som avbrottet varat. Utan hinder härav skall frigiv­ningen i ett sådant fall alltid ske senast då två tredjedelar av strafftiden har avtjänats._______             

3.    Prövotid som har fastställts enligt 26 kap. 10 § i dess äldre lydelse gäller fortfarande.

4.    Bestämmelserna i 26 kap. 11 § och 28 kap. 5 § andra stycket i deras nya lydelse tillämpas även i fråga om den som står under övervakning vid ikraftträdandet.

5.    Bestämmelsen i 26 kap. 23 § i dess äldre lydelse gäller fortfarande i fråga om fall då villkorligt medgiven frihet före ikraftträdandet har förkla­rats förverkad utan att fängelse på viss tid samtidigt ådömts.

6.    Bestämmelserna i 37 kap. l-3§§ i deras nya lydelse tillämpas först vid förordnande och val av ledamöter och ersättare i övervaknings­nämnder för tid efter utgången av år 1983, då tjänstgöringsperioden för de enligt äldre bestämmelser utsedda ledamöterna och ersättarna i nämnderna skall upphöra. Tjänstgöringsperioden för de ledamöter och ersättare som sålunda utses upphör vid utgången av år 1985.

2    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1964:163) om införande av brottsbalken

Härigenom föreskrivs aU 15 och 16 §§ lagen (1964:163) om införande av brottsbalken' skall upphöra att gälla vid utgången av juni 1983.

' Senaste lydelse av 16 § 1965:621.


 


JuU 1982/83:26                                                                 19

3   Förslag till

Lag om ändring i lagen (1974:202) om beräkning av strafftid m. m.

Härigenom föreskrivs att 20 § lagen (1974: 202) om beräkning av strafftid m. m. skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

20 §'

För den som har börjat undergå  För den som har börjat undergå

fängelse på viss tid skall kriminal- fängelse på viss tid skall kriminal­vårdsstyrelsen så snart det kan ske vårdsstyrelsen så snart det kan ske fastställa dagen för strafftidens slut. fastställa dagen för strafftidens slut. Överstiger strafftiden två månader. Överstiger strafftiden två månader, skall styrelsen även ange den eller skall styrelsen därvid även faststäl-de dagar, som är av betydelse för la tidpunkten för villkorlig frigiv­tillämpning av brottsbalkens be- ning och Jör prövotidens utgång el-stämmelser om villkorlig frigivning ler, om det är fråga om ett sådant samt den strafftid som då återstår.      fall som avses i 26 kap. 9 § första

stycket första meningen brottsbal­ken, ange den eller de dagar, som är av betydelse för tillämpningen av bestämmelserna om sådan frigiv­ning samt den strafftid som då åter­står.

Kriminalvårdsstyrelsen får överlåta åt tjänstemän inom kriminalvården att meddela beslut enligt första stycket.

När omständigheterna ger anledning till det, får kriminalvårdsstyrelsen eller, enligt styrelsens bestämmande, tjänstemän inom kriminalvården ändra ett beslut enligt första stycket.

Kriminalvårdsstyrelsen kan ändra vad en tjänsteman inom kriminalvår­den har beslutat med stöd av andra eller tredje stycket.

Denna lag träder i kraft den I juli 1983 men får tillämpas även dessförin­nan i den mån det behövs för tillämpningen av 26 kap. 6 och 7 §§ brottsbal­ken i den lydelse paragraferna erhåller genom lagen (1983:000) om ändring i brottsbalken.

' Senaste lydelse 1982:364.


 


JuU 1982/83:26


20


4   Förslag till

Lag om ändring i lagen (1974:203) om kriminalvård i anstalt

Härigenom föreskrivs att 33 och 54 §§ lagen (1974:203) om kriminalvård i anstalt skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


33 §'


Till förberedande av frigivning kan intagen beviljas permission un­der viss längre tid (frigivningsper­mission).

Till förberedande av frigivning kan en intagen som avses i 26 kap. 7 § brottsbalken beviljas permis­sion under viss längre tid (frigiv­ningspermission).   Sådan permis­sionfår inte beviljas för tid före den dag då två tredjedelar av straffet har avtjänats. Den som undergår fängelse på sådan tid att villkorlig frigivning icke kan komma i fråga får beviljas frigivningspermission   endast   om synnerliga skäl föreligger. Annan som undergår fängelse får ej bevil­jas frigivningspermission före den dag då villkorlig frigivning tidigast kan ske.

För frigivningspermission får ställas de villkor som kan anses erforder­liga beträffande vistelseort, anmälningsskyldighet eller annat.

54 r


I frågor som avses i 33 och 34 §§ beslutar den övervakningsnämnd till vars verksamhetsområde an­stalten hör. Kriminalvårdsnämn­den beslutar dock i dessa frågor be­träffande intagen som omfattas av förordnande enligt 16 § lagen (1964:163) om införande av brotts­balken.


Frågor som avses i 33 § prövas av kriminalvårdsnämnden. Det­samma gäller frågor som avses i 34 §, om den intagne har dömts till fängelse i lägst två år. Övriga frå­gor enligt 34 § prövas av den över­vakningsnämnd till vars verksam­hetsområde anstalten hör.


Denna lag träder i kraft den I juli 1983.

' Senaste lydelse 1981:213.  Senaste lydelse 1981:213.


 


JuU 1982/83:26                                                                  21

5   Förslag till

Lag om ändring i lagen (1963:197) om allmänt kriminalregister

Härigenom föreskrivs att 4 § lagen (1963:197) om allmänt kriminalregis­ter skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

4§'
Registret skall innehålla anteck-
Registret skall innehålla anteck-

ning om verkställighetens böljan     ning om

beträffande   den   som   dömts   fill         /. verkställighetens   böljan   be-

fängelse och frigivning från sådant träffande den som dömts fill fängel-
straff, med angivande vid villkorlig se och frigivning från sådant straff,
frigivning av prövotiden och den med angivande'vid villkorlig fri-
återstående strafftiden.
         givning av prövofiden och den åter-

stående strafffiden; samt

2. förordnande om anstånd med övervakning eller om att vidare verkställighet ej får äga rum beträf­fande den som har dömts till skyddstilkyn.

Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983.

6   Förslag till

Lag om ändring i lagen (1963:193) om samarbete med Danmark, Finland, Island och Norge angående verkställighet av straff m. m.

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1963:193) om samarbete med Danmark, Finland, Island och Norge angående verkställighet av straff m.m.'

dels att i 11 och 18 §§ ordet "övervakningsnämnden" skall bytas ut mot "skyddskonsulenten'',

dels att 15 och 22 §§ skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                Föreslagen lydelse

15 r

Övervakning av den, som här i riket dömts till skyddstillsyn, må över­flyttas till Danmark, Finland, Island eUer Norge.

Beslutas i den andra staten ändrade bestämmelser med avseende å skyddsfillsynen, skall beslutet äga giltighet här i riket.

" Senaste lydelse 1981:215.

'Senaste lydelse

av

11 § 1964:548

18 § 1964:548.

Senaste lydelse 1964:548.


 


JuU 1982/83:26


22


 


Nuvarande lydelse

Ändå att övervakningen överflyt­tats, må åtgärd i fråga om skydds­tillsynen beslutas här i riket, så­framt den dömde här övertygas om annat brott eller behörig myndighet i Danmark, Finland, Island eller Norge till svensk myndighet hån-skjuter ärende om sådan åtgärd. Så­lunda hänskjutet ärende upptages av den övervakningsnämnd .som vid tiden för överflyttningen hand­hade övervakningen.


Föreslagen lydelse

Ändå att övervakningen överflyt­tats, må åtgärd i fråga om skydds­tillsynen beslutas här i riket, så­framt den dömde här övertygas om annat brott eller behörig myndighet i Danmark, Finland, Island eller Norge till svensk myndighet hän-skjuter ärende om sådan åtgärd. Så­lunda hänskjutet ärende upptages av den övervakningsnämnd inom vars verksamhetsområde övervak­ningen hedrevs vid tiden för över­flyttningen.


 


22 §'

Övervakning av den, som här i riket villkorligt frigivits efter avtjänande av fängelse, må överflyttas till Danmark, Finland, Island eller Norge.

Beslutas i den andra staten ändrade bestämmelser med avseende å den villkorliga frigivningen, skall beslutet äga giftighet här i riket.


Ändå att övervakningen överflyt­tats, må åtgärd i fråga om den vill­korliga frigivningen beslutas här i riket, såframt den frigivne här över­tygas om annat brott eller behörig myndighet i Danmark, Finland, Is­land eller Norge till svensk myndig­het hänskjuter ärende om sådan åt­gärd. Sålunda hänskjutet ärende upptages av den övervaknings­nämnd som vid tiden för överflytt­ningen handhade övervakningen.


Anda att övervakningen överflyt­tats, må åtgärd i fråga om den vill­korliga frigivningen beslutas här i riket, såframt den frigivne här över­tygas om annat brott eller behörig myndighet i Danmark, Finland, Is­land eller Norge till svensk myndig­het hänskjuter ärende om sådan åt­gärd. Sålunda hänskjutet ärende upptages av den övervaknings­nämnd inom vars verksamhetsom­råde övervakningen bedrevs vid ti­den för överflyttningen.


Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983.

'Senaste lydelse 1964:548.


 


JuU 1982/83:26                                                                  23

7    Förslag till

Lag om ändring i passlagen (1978:302)

Härigenom föreskrivs att i passlagen (1978:302) skall införas en ny paragraf, 34 §, av nedan aigivtia lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

34 §

Vad som i denna lag föreskrivs om överläkare gäller även annan läkare som avses i 2 § andra stycket lagen (1966:293) om bere­dande av sluten psykiatrisk vård i vissa fall.

Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983.

8    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1978:801) om internationellt samarbete rörande kriminalvård i frihet

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1978:801) om internationellt samarbete rörande kriminalvård i frihet

dels att i 10 och 23 §§ ordet "övervakningsnämnd" i olika böjnings­former skall bytas ut mot "skyddskonsulent" i motsvarande form,

dels aU 13, 14, 24 och 26 §§ skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

13 §

Med avseende på övervaknings-   Ifråga om kriminalvården under

nämndens handhavande av krimi-     prövotiden   tillämpas   i   övrigt  26 nalvården och den döitides åliggan-     kap. 12-18 §§ broftsbalken. den under prövotiden tillämpas i övrigt 26 kap. 12-18 §§ broftsbal­ken.

Föreskrift enligt 26 Kap. 15 § broftsbalken får dock ej innebära skärpning i förhållande till vad sOm bestämts i den främmande staten.

14 §

Om den främmande staten begär Om den främmande staten begär
upplysning om hur den dömde har
upplysning om hur den dömde har
förhållit sig under prövotiden, skall
förhållit sig under prövotiden, skall
kriminalvårdsstyrelsen lämna upp-
kriminalvårdsstyrelsen lämna upp­
lysning härom på grundval av upp-
lysning härom på grundval av upp-


 


JuU 1982/83:26                                                                     24

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

gifter som styrelsen infordrar från gifter som styrelsen infordrar från
övervakningsnämnden.
                skyddskonsulenten.

Begår den dömde nytt brott och döms han-under prövofiden av svensk domstol för brottet till påföljd som avses i 2 § första stycket lagen (1963:197) om allmänt kriminalregister, skall kriminalvårdsstyrelsen sörja för att den främmande staten underrättas om domen.

Har den dömde i annat fall än avses i andra stycket allvarligt åsidosatt sina åligganden och finner övervakningsnämnden pä grund härav påkallat att åtgärd i fråga om den ådömda påföljden beslutas av myndighet i den främmande staten, skall nämnden göra anmälan härom till kriminalvårds­styrelsen. Styrelsen skall söija för att den främmande staten underrättas om sådan anmälan.

24 § Beslutas i den främmande staten ändrade föreskrifter om vad den dömde har att iaktta under prövotiden eller fiden för vård utom anstalt, har beslutet giltighet här i den mån motsvarande beslut skulle ha kunnat meddelas enligt svensk lag och beslutet ej innebär skärpning för den dömde i förhållande fill vad som har bestämts här i landet..

Sedan kriminalvården överflyt- Sedan kriminalvården överflyttats,
täts, får åtgärd i fråga om den
får åtgärd i fråga om den ådömda
ådömda påföljden beslutas här i
påföljden beslutas här i landet en-
landet endast om den dömde här
dast om den dömde här övertygas
övertygas om annat brott eller be-
om annat brott eller behörig myn-
hörig myndighet i den främmande
dighet i den främmande staten hit
staten hit hänskjuter ärende om så-
hänskjuter ärende om sådan åtgärd,
dan åtgärd. Hänskjutet ärende upp-
Hänskjutet ärende upptas av den
tas av den övervakningsnämnd som
övervakningsnämnd inom vars
bandade övervakningen vid tiden
verksamhetsområde kriminalvår-
för överflyttningen.
             den bedrevs vid fiden för överflytt-
Upphör den dömde att ha hem-
                                    ningen,
vist i den främmande staten, kan
Upphör den dömde att ha hem­
kriminalvårdsstyrelsen förordna att
vist i den främmande staten, kan
verkställighet i den staten ej längre
kriminalvårdsstyrelsen förordna att
skall äga rum. Görs ej i anslutning
verkställighet i den staten ej längre
därtill framställning om verkstäl-
skall äga rum. Görs ej i anslutning
hghet av domen i annan främmande
därtill framställning om verkstäl-
stat, skall styrelsen förordna att
lighet av domen i annan främmande
verkställigheten skall återupptas
stat, skall styrelsen förordna att
här i landet av den övervaknings-
verkställigheten skall återupptas
nämnd som sist handhade övervak-
här i landet av den skyddskonsulent
ningen.
                               som sist handhade övervakningen.

26 § Talan mot kriminalvårdsstyrelsens beslut i fråga som avses i 10 §, 21 § första stycket, 24 § tredje stycket eller 25 § andra stycket föres hos rege­ringen genom besvär. Mot annat beslut av kriminalvårdsstyrelsen enligt denna lag får talan ej föras.

Om den dömde, i fall då begrän-   Om den dömde, i fall då begrän-

sad verkställighet har anordnats här     sad verkställighet har anordnats här


 


JuU 1982/83:26

Nuvarande lydelse

i landet, ej är nöjd med övervak­ningsnämnds beslut om prövotid, övervakning, förordnande av över­vakare, föreskrift, varning eller an­mälan enligt 14 § tredje stycket, kan han hos kriminalvårdsnämnden påkalla prövning av beslutet. Över­vakningsnämnds beslut som nu avses länder dock omedelbart till efterrättelse, såvida éj annorlunda förordnas. Mot kriminalvårdsnämndens beslut


25

Föreslagen lydelse

i landet, ej är nöjd med övervak­ningsnämnds beslut om prövotid, övervakning, föreskrift, varning el­ler anmälan enligt 14 § tredje stycket, kan han hos kriminalvårds­ nämnden påkalla prövning av be­slutet. Övervakningsnämnds beslut som nu avses länder dock omedel­bart till efterrättelse, såvida ej an­norlunda förordnas.

enligt denna lag får talan ej föras.

I fråga om beslut som avses i 26 kap. 12 § andra meningen eller 13 § andra meningen brottsbalken till-lämpas 37 kap. 7 § samma balk. Övervakningsnämnds beslut i så­dan fråga får inte överklagas.


Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983.

9   Förslag till

Lag om ändring i sekretesslagen (1980:100)

Härigenom föreskrivs att 7 kap. 21 § sekretesslagen (1980: 100)' skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


7 kap 21 § Sekretess gäller inom kriminal­vården för uppgift om den som här dömts att undergå kriminalvård, om det kan antas att han eller någon honom närstående lider men eller att fara uppkommer för att någon utsätts för våld eller annat allvarligt men om uppgiften röjs. Sekretessen gäller dock inte beslut av kriminal­vårdsstyrelsen eller någon av krimi­nalvårdens nämnder och inte heller beslut I annat fall enligt lagsfift-ningen om kriminalvård i anstalt.

Sekretess gäller inom kriminal­vården för uppgift om den som har dömts att undergå kriminalvård, om det kan antas att han eller någon honom närstående lider men eller att fara uppkommer för att någon utsätts för våld eller annat allvariigt men om uppgiften röjs. Sekretessen gäller dock inte beslut av kriminal­vårdsstyrelsen eller någon av krimi­nalvårdens nämnder och inte heller annat beslut i ett kriminalvårds­ärende enligt brottsbalken eller lag­stiftningen om kriminalvård i an­stalt. I fråga om uppgift i allmän handling gäller sekretessen i högst femtio år.

Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983. ' Lagen omtryckt 1982:1106.


 


.luU 1982/83:26                                                                     26

Motionerna

I motion 1982/83:547 av Ove Karisson m.fl. (s) hemställs att riksdagen beslutar aft hos regeringen begära en översyn av skyddskonsulentverk-samheten i syfte att åstadkomma en klar ansvarsfördelning mellan krimi­nalvården och övriga myndigheter.

I motion 1982/83:2158 av Bertil Lidgard m.fl. (m) hemställs, såvitt nu är i fråga, alt riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att obligato­risk frigivning efter halva strafftiden är oacceptabel av principiella skäl (yrkande 9).

1 motion 1982/83:2212 av Lars Ernestam (fp) och Helge Hagberg (s) hemställs aft riksdagen ger regeringen fill känna vad som i motionen anförs om behov av ökade resurser till frivårdsorganisationen i Örebro län.

1 motion 1982/83: 2213 av Stig Gustafsson (s) och Hans Göran Franck (s) hemställs aft riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att genom ändring i instruktionen (1964:628) för övervakningsnämnderna övervak­ningsnämnd med allmänt häkte inom sitt verksamhetsområde åläggs att besöka häktet i syfte att skaffa sig kännedom om förhållandena i häktet samt i övrigt verka i enlighet med vad som gäller för kriminalvärdsanstalt.

1 motion 1982/83:2214 av Bertil Lidgard m.fl. (m) hemställs

1.   att riksdagen avslår proposition 1982/83:85 i vad avser förslaget om införande av obligatorisk generell frigivning,

2.   att riksdagen avslår förslaget till lag om ändring i lagen (1974:203) om kriminalvård i anstalt i vad avser 33 §.

1 motion 1982/83:2215 av Karin Söder m.fl. (c) hemställs att riksdagen beslutar

1.    att som sin mening ge regeringen till känna vad som i motionen anförts om fortsatt reformarbete i syfte att utforma straffskalor så att bättre överensstämmelse nås mellan utdömt straff och avtjänat straff,

2.    att som sin mening ge regeringen till känna vad som i motionen anförts om uppföljning av reformens effekter i vad avser domstolarnas straffmätning och kriminalvårdens behandlingsresultat,

3.    att avslå regeringens proposition i de delar som avser minskning av antalet övervakningsnämnder och förändrade arbetsuppgifter.

I motion 1982/83: 2216 av Lars Werner m.fl. (vpk) föreslås

1. att riksdagen beslutar anta följande förslag till ändringar i regeringens


 


JuU 1982/83:26


27


Förslag till

Lag om ändring i brottsbalken


Regeringens .förslag


Motionärernas förslag


För den som villkorligt friges gäl ler en prövotid av cll till tre år.

26 kap 10 § För den som villkoriigt friges gäl­ler en prövotid av ett år. / beslut om villkorlig frigivning som meddelas av kriminalvårdsnämnden kan dock fastställas en längre prövotid, högst tre år.


11  §


1 an.slutning till att villkoriig fri­givning äger rum eller senare kan förordnas att den frigivne skall stå under övervakning, om det bedöms som påkallat. Sådant förordnande meddelas av skyddskonsulent i kri­minalvårdsverket. Övervakningen skall Utan något särskilt förord­nande upphöra sedan ett år av prö­votiden har förfiutit, om inte annat följer av 18 S.


] anslutning till att villkoriig fri­givning äger rum eller senare kan förordnas att den frigivne skall stå under övervakning, om det bedöms som påkallat. Sådant förordnande meddelas av skyddskonsulent i kri­minalvårdsverket. Övervakningen skall utan något särskilt förord­nande upphöra sedan två år av prö­votiden har förilutit om inte annat följer av 18 S.

Beslut om övervakning skall om­prövas sedan ell år förflutit av prö­votiden .


 


Iakttar den frigivne inte vad som åligger honom enligt denna balk el­ler enligt föreskrift eller anvisning som meddelats med stöd därav, får övervakningsnämnden, utom att meddela föreskrift enligt 1? § eller fatta beslut i fråga som avses i 37 kap. 7 § första stycket,

/. besluta att varning skall med­delas den frigivne, eller

2. besluta om övervakning av den frigivne under viss tid efter det att ett år av prövotiden har förflu­tit, dock längst till prövotidens ut­gång.


Iakttar den frigivne inte vad som åligger honom enligt denna balk el­ler enligt föreskrift eller anvisning som meddelats med stöd därav, får övervakningsnämnden, utom att meddela föreskrift enligt 15 % eller fatta beslut i fråga som avses i 37 kap. 7 § första stycket, besluta att varning skall meddelas den fri­givne.


 


JuU 1982/83:26

Regeringens förslag


Motionärernas förslag


28


 


28 kap. 3 §

Om det av----------------------------

Om förhållandena påkallar det, får rätten förordna att domen på fängelse skall gå i verkställighet utan hinder av att den inte har vun­nit laga kraft.

5 §


högst tre månader.


 


Skyddstillsyn skall vara--------

Övervakningen skall upphöra utan något särskilt förordnande när ett år av prövotiden har förflutit, om inte annat följer av 7 eller 9 §.

Har verkställigheten avbrutits


------------- får äga rum.

Övervakningen skall upphöra utan något särskilt förordnande när två år av prövotiden har förflutit, om inte annat följer av 7 eller 9 §. Övervakningen skall omprövas av skyddskonsulent i kriminalvårds­verket sedan ett år förflutit av prö­votiden.

-------------- i andra stycket.


7 §


Iakttar den dömde inte vad som åligger honom till följd av domen på skyddstillsyn, får övervaknings­nämnden, utom att meddela före­skrift enligt 26 kap. 15 § eller fatta beslut i fråga som avses i 37 kap. 7 § första stycket,

/. besluta att varning skall med­delas den dömde, eller

2. besluta om övervakning av den dömde under viss tid efter det att ett år av prövotiden har förflu­tit, dock längst till prövotidens ut­gång.

Åtgärd som avses--------------

utgång.


Iakttar den dömde inte vad som åligger honom till följd av domen på skyddstillsyn, får övervaknings­nämnden, utom att meddela före­skrift enligt 26 kap. 15 § eller fatta beslut i fråga som avses i 37 kap. 7 § första stycket, besluta att var­ning skall meddelas den dömde.

efter prövotidens


2. aft riksdagen uftalar sig för en översyn av straffskalorna i brottsbal­ken i enlighet med vad som anförs i motionen.

Utskottet

Inledning

Brottsbalken (BrB) trädde i kraft år 1965. Påföljdssystemet i BrB består orubbat i väsentliga avseenden. Efter BrB:s ikraftträdande har emellertid


 


JuU 1982/83:26                                                       29

flera betydelsefulla reformer genomförts på det kriminalpolitiska området. Reglerna om villkorlig frigivning ändrades år 1965 (prop. 1965:159, ILU 37, rskr 378). År 1973 infördes regler om rätt till avräkning av häktningstid vid verkstäUigheten av frihetsstraff (prop. 1972: 146, JuU 1973: 3, rskr 23). En genomgripande förändring av kriminalvårdens organisation och verk­samhet skedde genom 1973 års kriminalvårdsreform, som grundade sig på principbeslut av riksdagen (prop. 1973:1 bil. 4, JuU 15, rskr 152). De tidsobestämda påföljderna ungdomsfängelse och internering avskaffades med verkan fr. o. m. år 1980 (prop. 1978/79:212, JuU 38, rskr 408) resp. år 1981 (prop. 1980/81:76, JuU 25, rskr 211). År 1981 sänktes minimitiden för fängelse från en månad till fjorton dagar (prop. 1980/81:44, JuU 32, rskr 252).

Sedan år 1979 arbetar två kommittéer, fängelsestraffkommittén (Ju 1979:04) och frivårdskommittén (Ju 1979:05), med reformfrågor rörande fängelse och kriminalvård i anstalt resp. kriminalvård i frihet m.m. De båda kommittéerna lade fram delbetänkanden år 1981, fängelsestraffkom­mittén betänkandet (SOU 1981:92) Villkoriig frigivning samt nämnder och lekmannamedverkan inom kriminalvården och frivårdskommittén betän­kandet (SOU 1981:90) Frivårdspåföljder. Betänkandena har remissbe­handlats.

Propositionen grundas i huvudsak på betänkandena och remissbehand­lingen av dem.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Propositionen innehåller förslag som berör institutet villkorlig frigivning, olika frågor om kriminalvård i frihet och vissa organisatoriska frågor rörande kriminalvården.

Enligt förslaget skall villkorlig frigivning av den som har en strafftid som understiger två år i princip alltid ske när halva tiden har avtjänats. Såsom f. n. måste dock minst två månader alltid ha avtjänats. Nuvarande ordning i fråga om villkorlig frigivning från längre straff lämnas i allt väsentligt oförändrad. En strängare bedömning skall sålunda fortfarande göras be­träffande intagna som har begått allvarliga brott, t. ex. grova narkotika­brott, som har riktat sig mot eller medfört fara för liv eller hälsa, om påtaglig risk för återfall i brottslighet av samma slag bedöms föreligga.

Förslaget innehåller också ändringar vad gäller villkorlig dom och skyddstillsyn. Förutsättningarna för att meddela villkorlig dom ändras bl. a. på det sättet att det nuvarande kravet på en dokumenterat god prognos hos lagöverträdaren mildras. Det högsta antalet dagsböter som kan ådömas jämte villkorlig dom höjs från 120 fill 180. Avsikten med dessa ändringar är i första hand att göra det möjligt att i större utsträckning använda villkorlig dom som påföljd för förstagångsbrottslingar och andra tillfällighetsbrottslingar.

Beträffande skyddstillsyn föreslås olika åtgärder för att effektivisera


 


JuU 1982/83:26                                                                      30

denna påföljd i syfte alt den skall kunna få ett vidgat användningsområde i förhållande till fängelsestraffet. Verkställigheten av påföljden koncen­treras till del förslå årel av prövotiden. Vidare stramas innehållet i påfölj­den upp på olika sätt.

Förutsättningarna för aft döma till skyddstillsyn jämkas. Sålunda skall det fordras att det kan antas att påföljden kan bidra till att den dömde avhåller sig från fortsatt brottslighet.

Möjligheten att i vissa fall kombinera en dom på skyddstillsyn med böter eller fängelse behålls; det högsta antalet dagsböter som härvid kan ådömas höjs från 120 till 180. En dom pä skyddstillsyn föreslås gå i verkställighet omedelbart, om inte domstolen förordnar om motsatsen. Om skyddstillsyn kombineras med fängelse skall rätlen kunna förordna att fängelsestraffet verkställs omedelbart.

Övervakningstiden för normalfallen förkortas från två till ett år. Ansva­ret för tillsynen av den dömde flyttas från övervakningsnämnden till skyddskonsulenten. Möjligheter öppnas för kompletterande former av till­syn; bl. a. skall biträdande övervakare kunna förordnas i fall då speciella insatser behöver göras. Övervakare skall i regel förordnas redan av dom­stolen. Skyddskonsulenlen får rätt att vid misskötsamhet från en klients sida låta hämta klienten genom polisens försorg. Möjligheten för övervak­ningsnämnden att förordna om tillfälligt omhändertagande utvidgas till att avse fall då fråga har uppkommit om all vidta åtgärder som innefattar vård eller behandling liksom till situationer då den dömde har undandragit sig övervakningen.

Reglerna om kriminalvård i frihet efter villkorlig frigivning ges i huvud­sak samma utformning som beträffande skyddstillsyn. Prövotiden föreslås vara ett år eller, om straffet är fängelse i två år eller mer, lägst ett och högst tre år. Förordnande om övervakning skall meddelas bara om det bedöms som påkallat i det enskilda fallet och övervakningen skall i så fall normalt äga rum under ett år. Särskild föreskrift skall kunna meddelas om kontakt-och underrättelseskyldighet för den frigivne, om han står under övervak­ning. Vid miss)<ötsamhet utan samband med ny brottslighet skall den villkorligt medgivna friheten inte kunna förklaras förverkad för längre tid än en månad åt gången.

I organisatoriskt hänseende föreslås att frivården skall bedrivas under ledning av skyddskonsulenterna. Kriminalvårdsstyrelsen föreslås bli cen­tral förvaltningsmyndighet för övervakningsnämnderna och kriminalvårds­nämnden. Prövningen av frågor om villkorlig frigivning samt vissa rutin­mässiga uppgifter överförs från övervakningsnämnderna till skyddskonsu­lentorganisationen. Som en följd av delta föresläs antalet nämnder minska med ungefär hälften. Lekmännen i nämnderna skall i fortsättningen väljas av landsting eller kommunfullmäktige. Kriminalvårdsnämnden bibehålls med uppgift att besluta om villkorlig frigivning m. m. beträffande dem som har dömts till fängelse i tvä år eller mer samt att vara överprövningsinstans


 


JuU 1982/83:26                                                                      31

i förhållande till övervakningsnämnderna i ärenden som rör villkorligt frigivna.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den I juli 1983. De nya reglerna om utseende av ledamöter i övervakningsnämnderna skall liksom den ändrade nämndorganisationen i övrigt dock börja tillämpas först med verkan fr.o.m. år 1984.

Villkorlig frigivning Historik

Villkoriig frigivning infördes i svensk rätt år 1906 (prop. 1906:49, LU 33, rskr 71). Från början begränsades tillämpningen till sådana fall där två tredjedelar av verkställighetstiden och minst två år hade avtjänats. Den aktuella bestämmelsen var fakultativ. En mängd faktorer, bl. a. sannolik­heten av att den dömde på fri fot skulle förhålla sig väl samt dennes tidigare vandel och uppförande under fängelsetiden, inverkade på frågan om vill­koriig frigivning.

År 1918 utsträcktes möjligheten till villkoriig frigivning avsevärt genom att den minsta strafftid som måste ha avtjänats sänktes till ett år (prop. 1918:375, LU 74, rskr 390).

År 1943 antogs en ny lag om villkoriig frigivning (prop. 1943:252, ILU 49, rskr 352). I lagen skildes mellan obligatorisk och fakultativ villkorlig frigivning. Obligatorisk frigivning skulle för den som undergick tidsbe­stämt frihetsstraff på minst sex månader ske efter fem sjättedelar av strafftiden. Kvotdelen för fakultativ villkoriig frigivning skulle fortfarande vara två tredjedelar. Den minsta strafftid som den dömde skulle ha avtjä­nat sänktes dock från ett år till åtta månader. Förutsättningen för fakultativ frigivning var att den skulle kunna antas främja den dömdes anpassning i samhället. Vid prövning av fråga om villkoriig frigivning skulle särskilt beaktas den dömdes uppförande under anstaltstiden och sinnesinriktning vid den tid då frigivning ifrågasattes, hans beredvillighet att ersätta genom brottet uppkommen skada samt de förhållanden i vilka han skulle komma att försättas efter frigivningen.

År 1961 sänktes den minsta tid som den dömde skulle ha avtjänat för att få fakultativ villkoriig frigivning till fyra månader (prop. 1961:125, ILU 32, rskr 230).

Reglerna om villkoriig frigivning i 1943 års lag överfördes i allt väsentligt till BrB.

Kort efter BrB:s ikraftträdande år 1965 ändrades reglerna om villkorlig frigivning (prop. 1965:159, ILU 37, rskr 378). Obligatorisk villkorlig fri­givning avskaffades. Den fakultativa villkoriiga frigivningen ändrades på det sättet att möjlighet öppnades till villkoriig frigivning efter halva tiden. Som förutsättning för halvtidsfrigivning uppställdes aft särskilda skäl skul­le föreligga. Den tidigare gällande förutsättningen för villkorlig frigivning


 


JuU 1982/83:26                                                       32

att den skulle kunna antas främja den dömdes anpassning i samhället slopades.

År 1974 gjordes en ändring i fråga om de omständigheter som skall särskilt beaktas vid prövningeri av fråga om villkoriig frigivning (prop. 1974:20, JuU 2, rskr 99). Sådana omständigheter blev efter ändringen verkningarna av fortsatt frihetsförlust för den dömde och förutsättningarna för hans anpassning i samhället med hänsyn till de förhållanden i vilka han skulle komma att försättas efter frigivningen. Ändringen innebar alltså bl. a. att den dömdes uppförande under anstaltstiden inte längre nämns bland de omständigheter som skall beaktas särskilt vid prövningen.

I sambaiid med att påföljden ungdomsfängelse avskaffades med verkari fr. o. m. år 1980 genomfördes också vissa ändringar av institutet villkorlig frigivning. Bl. a. sänktes den tid som den dömde minst skulle ha avtjänat för att få villkorlig frigivning från fyra till tre månader.

Vidare gjordes i samband med att interneringspåföljden avskaffades år 1981 viss ändring när det gäller förutsättningarna för att bevilja villkorlig frigivning. Ändringen innebär att vid prövning av fråga om villkorlig fri­givning av den som avtjänar fängelsestraff för särskilt allvarlig brottslighet, som har riktat sig mot eller medfört fara för liv eller hälsa, större vikt än annars skall tillmätas frågan om det finns påtaglig risk för att den dömde efter frigivningen fortsätter brottslig verksamhet av samma slag.

Slutligen kan nämnas att den minsta tid som den dömde måste ha avtjänat för att få villkorlig frigivning sänktes från tre till två månader den 1 juli 1982 (prop. 1981/82:153, JuU 51, rskr 297). Ändringen byggde på ett förslag fråii fängelsestraffkommittén.

Gällande ordning

Bestämmelserna om villkoriig frigivning i 26 kap. 6 § BrB innebär föl­jande. Den som undergår fängelse på viss tid får villkorligt friges sedan två tredjedelar av fiden eller, om det finns särskilda skäl, halva tiden har avtjänats. Frigivning får dock inte ske förrän verkställigheten har pågått minst två månader. Villkorlig frigivning får inte ske från fängelse som enligt 28 kap. 3 § BrB har ådömts jäinte skyddstillsyn eller från ett för­vandlingsstraff för böter.

I 26 kap. 7 § BrB föreskrivs att vid prövning av fråga om villkorlig frigivning särskilt skall beaktas verkningarna av fortsatt frihetsberövande för den dömde och förutsättningarna för hans anpassning i samhället med hänsyn till de förhållanden i vilka han skuhe komma att försättas efter frigivningen. I paragrafen föreskrivs vidare att, om den dömde avtjänar fängelsestraff för särskilt allvarlig brottslighet som har riktat sig mot eller medfört fara för liv eller hälsa, frågan om det finns påtaglig risk för att han efter frigivningen fortsätter brottslighet av samma slag skall ges större vikt vid prövningen än annars.

Fråga om villkorlig frigivning prövas av övervakningsnämnd om straffti­den inte överstiger ett år och i annat fall av kriminalvårdsnämnden (26 kap.


 


JuU 1982/83:26                                                                      33

9 § BrB samt 16 § lagen [1964: 163] om införande av brottsbalken och kungörelsen [1965:625] om inskränkning i övervakningsnämnds befogen­het att pröva fråga om villkoriig frigivning).

I praktiken lämnar det övervägande antalet intagna anstalten senast när två tredjedelar av tiden har avtjänats; detta sker antingen till följd av villkoriig frigivning eller på grund av s. k. frigivningspermission.

Beträffande dem som har dömts till långa strafftider, med vilket vanligen avses två år och sex månader eller mera. tillämpas en fast praxis hos kriminalvårdsnämnden. Den innebär att villkorlig frigivning i regel sker sedan halva tiden har avtjänats. För unga - i princip intagna som var under 23 år då brottet begicks - och äldre intagna medges i allmänhet halvtidsfrigivning redan vid strafftider på ett är och sex månader. I fråga om dem som har kortare straff än som har angetts nu - dvs. i princip de som avtjänar fängelse under kortare tid än två år och sex månader resp. ett år och sex månader - sker frigivning i regel först sedan två tredjedelar av tiden har avtjänats. En viss s. k. avtrappningsregel tillämpas av kriminal­vårdsnämnden för dem som har strafftider närmast under de angivna gränserna.

Särskild reglering gäller beträffande intagen som avtjänar fängelsestraff för sådan allvarlig brottslighet som avses i 26 kap. 7 § BrB. Enligt vad som föreskrivs där skall frågan om det finns påtaglig risk för att han efter frigivningen fortsätter brottslighet av samma slag ges större vikt vid pröv­ningen av fråga om villkorlig frigivning än annars; frigivning beviljas i regel inte innan två tredjedelar av tiden har avtjänats.

Förslag

Förslaget i propositionen innebär att systemet med villkorlig frigivning efter viss del av den utmätta strafftiden behålls. Den villkoriiga frigivning­en blir genom förslaget i huvudsak obligatorisk. Villkoriig frigivning skall som huvudregel ske sedan halva tiden har avtjänats. Om den dömde begär det, kan frigivningen emellertid uppskjutas till en senare tidpunkt.

Den nuvarandp regleringen av villkoriig frigivning för sådana som har gjort sig skyldiga till vissa grova brott bibehålls i allt väsentligt. Om någon har dömts till fängelse i lägst två år för särskilt allvariig brottslighet som har riktat sig mot eller medfört fara för liv eller hälsa och påtaglig risk bedöms föreligga för att han efter frigivningen fortsätter brottslighet av samma slag, får han sålunda enligt förslaget inte villkorligt friges förrän två tredjedelar av den i domen bestämda strafftiden har avtjänats. Vid pröv­ning av fråga om villkoriig frigivning efter denna tidpunkt skall förutom återfallsrisken beaktas verkningarna av fortsatt frihetsföriust för den dömde och förutsättningarna för hans anpassning i samhället med hänsyn till de förhållanden i vilka han skulle komma aft försättas efter frigivning­en.

För dem som fått senareläggning av frigivningen i enlighet med de 3    Riksdagen 1982/83. 7 .saml. Nr 26


 


JuU 1982/83:26                                                       34

särskilda reglerna för vissa grövre brott behålls möjligheten att bevilja permission under längre tid till förberedande av frigivning (frigivningsper­mission); sådan permission får inte beviljas för tid före den dag dä tvä tredjedelar av straffet har avtjänats. I fråga om övriga kategorier av intagna föreslås att institutet frigivningspermission slopas.

Enligt förslaget skall fortfarande gälla att villkorlig frigivning inte får ske förrän verkställigheten har pågått minst tvä månader och att frigivning inte heller får ske från fängelsestraff som enligt 28 kap. 3 § BrB har ådömts jämte skyddstillsyn eller från ett förvandlingsstraff för böter.

Förslaget innebär att beträffande den som har dömts till fängelse i lägst två år kriminalvårdsnämnden prövar frågan om villkorlig frigivning från straffet eller, om annat straff samtidigt verkställs, från den sammanlagda strafftiden. I andra fall fastställs tidpunkten för villkorlig frigivning av kriminalvårdsstyrelsen eller tjänsteman som styrelsen bestämmer. Över­vakningsnämndernas uppgifter i dessa hänseenden faller alltså bort.

I motion 2158 anförs att kraven pä förutsägbarhet och på proportionali-tet mellan brott och straff gör att generell villkorlig frigivning inte bör förekomma. Motionärerna begär att det anförda skall ges regeringen till känna.

I motion 2214 sägs att obligatorisk villkorlig frigivning bör avvisas på principiella grunder; huvudprincipen måste enligt motionärerna vara att utdömt straff skall avtjänas. Motionärerna anser också att utrymmet för att med nuvarande straffskalor ytterligare minska användandet av frihetsstraff måste anses vara begränsat. Enligt motionärerna är det otillfredsställande att regeringen valt att bryta ut frågan om villkorlig frigivning ur dess kriminalpolifiska sammanhang. Motionärerna betonar att kriminalpolitiska - och inte ekonomiska - överväganden skall bestämma brottspåföljderna. Motionärerna vänder sig också mot en generellt tillämpad fakultativ fri­givning. Regeringsförslaget om obligatorisk villkoriig frigivning bör enligt motionärerna avslås.

I motion 2215 begärs att det fortsatta kriminalpolitiska reformarbetet skall inriktas på en snabb översyn av straffskalorna så att bättre överens­stämmelse nås mellan utmätt straff och det som i realiteten avtjänas. Motionärerna menar att samhällets rättsuppfattning som kommer till ut­tryck i domstolarnas straffmätning inte kan få styras av faktorer som tillgång till anstaltsplatser och uppsatta sparmål. I motionen begärs en uppföljning av reformen i vad avser domstolarnas straffmätning och krimi­nalvårdens behandlingsresultat.

I motion 2216 förespråkas en översyn av straffskalorna i BrB för att förebygga att domstolarna anpassar sin straffmätning till systemet med villkoriig frigivning.

Överväganden

Utskottet behandlade institutet villkorlig frigivning senast under våren 1982. I sift av riksdagen godkända betänkande (JuU  1981/82:51 s. 6)


 


JuU 1982/83:26                                                       35

uttalade utskottet att det då aktuella förslaget, som gällde en sänkning av den tid som minst skall ha avtjänats i kriminalvårdsanstalt innan villkorlig frigivning får ske från tre till två månader, stod i god överensstämmelse med den allmänt erkända inriktningen för kriminalpolitiken som innebär att man av hänsyn till frihetsstraffens skadeverkningar för de dömda i stor utsträckning bör sträva efter att inte bara minska antalet frihetsberövanden utan också avkorta längden av de frihetsberövanden som ändå måste göras.

Det nyss sagda äger alltjämt giltighet och leder enligt utskottets mening till att man nu - utan att avvakta den översyn av straffskalorna och det kriminalpolitiska reformarbete i övrigt som pågår f. n. - bör överväga att inom ramen för systemet med villkorlig frigivning gå längre på den inslagna vägen. Härvidlag bör uppmärksammas att fängelsestraffet i första hand är motiverat av allmänpreventiva skäl och att därför frågan om rättslig likabe­handling, förutsägbarhet och rättssäkerhet träder i förgrunden. Och från dessa synpunkter har institutet villkoriig frigivning i dess nuvarande ut­formning vissa svagheter.

Vad nu sagts talar enligt utskottets mening starkt för att den villkoriiga frigivningen bör fillämpas i princip obligatoriskt samtidigt som tiden för anstalts vistelsen bör göras kortare än f. n. Häremot kan visserligen, som sker i motionerna, resas invändningar om att de egentliga rättsverkning­arna av en straffdom kommer att skilja sig från vad domen enligt sin lydelse går ut på, vilket i sin tur kan få återverkningar på längden av de fängelsestraff som döms ut. Utskottet kan för sin del dock inte finna att regeringsförslaget i dessa hänseenden innebär någon mer genomgripande förändring i förhållande till nuvarande ordning; reglerna om villkorlig frigivning tillämpas redan f. n. på ett sätt som ligger en obligatorisk regle­ring mycket nära, och det är ingen principiell nyhet att den faktiska verkställighetsfiden skiljer sig från vad som föreskrivits i domen.

Det anförda innebär att utskottet, som fäster särskilt avseende vid den ökade rättsliga likabehandling och förutsägbarhet som reformen medför, godtar de här behandlade regeringsförslagen rörande villkoriig frigivning. Vad gäller frågan om förslagets effekter på domstolarnas straffmätning vill utskottet peka på att samma fråga diskuterades i samband med den år 1982 beslutade ändringen rörande den villkorliga frigivningen och att utskottet därvid inte ansåg att det fanns anledning att befara att lagändringen skulle påverka domstolarnas straffmätningspraxis (JuU 1981/82:51). Utskottet har samma uppfaftning beträffande det nu aktuella förslaget. I detta sam­manhang vill utskottet i anslutning fill yrkandet i motion 2215 om att effekterna av reformen bör följas upp uttala att man i det fortsatta kriminal­politiska reformarbetet givetvis måste beakta verkningarna av reformen. Någon särskild åtgärd från riksdagens sida i detta hänseende är inte påkal- . lad. Utskottets ställningstagande innebär att utskottet avstyrker bifall fill här behandlade yrkanden i motionerna 2158, 2214, 2215 och 2216.


 


JuU 1982/83:26                                                       36

När det gäller frågan om villkorlig frigivning för sådana som har gjort sig skyldiga till vissa grövre brott som har riktat sig mot eller medfört fara för liv eller hälsa är - såsom angetts i det föregående - avsikten med rege­ringsförslaget att nuvarande reglering i allt väsentligt skall bibehållas. Utskottet har i detta sammanhang uppmärksammat vad departementsche­fen uttalar i specialmofiveringen till förslaget till 26 kap. 7 § BrB rörande bedömningen av om påtaglig risk för återfall i samma sorts farliga brottslig­het som tidigare skall anses föreligga.

Vad särskilt gäller narkotikakriminahtet nämner departementschefen att man synes böra fästa avseende vid om det aktuella brottet har utgjort återfall i farlig brottslighet. Vid narkotikabrottslighet bör vidare enligt departementschefen beaktas om det rör sig om en person som har intagit en ledande ställning i en särskild organisation för brottsligheten eller an­nars under längre tid bedrivit sådan brottslighet som affärsverksamhet och uppenbart har inrättat sitt liv med tanke på fortsatt narkotikahantering i vinningssyfte. Han tillägger att, om den dömde står under åtal för eller annars är övertygad om narkotikalangning efter domen, även detta bör inverka på prövningen. - Å andra sidan bör enligt departementschefen framhållas att det här gäller beslut om fortsatt frihetsberövande av ingri­pande betydelse för den dömde och att det därför måste fordras att de omständigheter som föreligger i det särskilda fallet verkligen är sådana att man kan tala om en "påtaglig" risk för återfall i brottsUghet av aktuellt slag. Har den dömde kommit in i ordinarie permissionsgång eller överförts till öppen anstalt och saknas uppgifter om permissionsmissbruk eller misskötsamhet under anstaltsvistelsen, torde det enligt departementsche­fen som regel inte finnas skäl att anse att återfallsrisken är påtaglig. Motsvarande aspekter, säger han, kan anläggas på fall där den dömde har fått s. k. frigång eller särskild placering enligt 34 § lagen om kriminalvård i anstalt.

Dessa uttalanden bör enligt utskottets mening ses i belysning av vad utskottet uttalade i samband med att den nuvarande regleringen infördes om intresset av att samhällsskyddet mot bl. a. den grova narkofikabrotts­ligheten kan upprätthållas (se JuU 1980/81:25 s. 39). Lika viktigt är i sammanhanget enligt utskottets mening att framhålla vad som också sades när den nuvarande regleringen infördes om att den bör leda till en mera individualiserad bedömning.

Frivårdens uppgifter

När det gäller frivårdens uppgifter innebär förslaget i propositionen bl. a. att den s. k. normaliseringsprincipen, som slogs fast vid 1973 års kriminal-värdsreform, fortfarande skall gälla. Kriminalvårdens klienter skall alltså även i fortsättningen få del av den sociala service som andra myndigheter har att erbjuda i samma utsträckning och på samma villkor som övriga medborgare. Normaliseringsprincipen innebär också att kriminalvården


 


JuU 1982/83:26                                                       37

skall undvika att bygga upp egna resurser, vilka svarar mot dem som andra samhällsorgan förfogar över.

I motion 547 sägs att det finns skäl både för att bibehålla nuvarande ordning med en skyddskonsulentorganisation och för att överföra verk­samheten till den primärkommunala socialvården. Motionärerna menar att frivårdens och socialtjänstens kompetens- och ansvarsfördelning i fråga om kriminalvårdens klienter bör klarläggas.

Frivårdskommittén pekade i sift betänkande (SOU 1981:90 s. 105 f) på att det i skilda sammanhang gjorts gällande att frivårdens ansvarsområde är oklart avgränsat, bl. a. i förhållande till socialvården. Kommittén disku­terade frågan om en integration mellan frivården och den allmänna social­vården men fann av olika skäl att en sådan integration inte var lämplig (betänkandet s. 122).

I proposifionen (s. 57) uttalar departementschefen att det sarnarbete mellan fri vården och andra samhällsorgan som förutsätts enligt normalise­ringsprincipen inte sällan medför problem i praktiken. Utskottet anser i likhet med departementschefen att frågan om vilka rutiner av både formell och informell art som behövs för samarbetet bäst bedöms av de berörda myndigheterna inom kriminalvården och andra samhällsorgan i samråd. Och frågor om i vilken utsträckning det finns anledning att bygga ut ett inera formbundet samarbete med andra myndigheter, t. ex. socialtjänsten, liksom frågan om ansvarsfördelningen mellan myndigheterna får enligt utskottets mening kontinuerligt bevakas framför allt från kriminalvårds­styrelsens sida. Något särskilt uttalande härutöver från statsmakternas sida påkallas enligt utskottets mening inte i detta sammanhang. Med dessa uttalanden avstyrker utskottet bifall till motion 547.

Prövotid och övervakning Gällande rätt

Reglerna i 28 kap. BrB och frivårdsförordningen (1977:329) om prövotid och övervakning vid skyddstillsyn innebär bl. a. följande. Skyddsfillsyn pågår under en prövotid av tre år. Denna tid kan inte förkortas. Från prövotidens början skall övervakning äga rum. När övervakning inte längre behövs skall den upphöra. Efter ett år skall behovet av övervakning alltid omprövas. Övervakning, som inte upphört tidigare, upphör automa­tiskt efter två år. Vid särskilda skäl kan den dömde dock ställas under övervakning även under det tredje prövotidsåret.

Motsvarande regler i 26 kap. BrB och frivårdsförordningen angående villkorlig frigivning innebär följande. I beslut om villkorlig frigivning skall bestämmas en prövofid. Den får inte understiga ett eller överstiga tre år. Om den tid som vid frigivningen återstår av straffet överstiger tre år, kan prövotiden dock bestämmas till högst fem år. Som huvudregel gäller att den frigivne skall stå under övervakning under prövotiden. Om det vid 4   Riksdagen 1982/83. 7 saml. Nr 26


 


JuU 1982/83:26                                                       38

frigivningen eller senare befinns att övervakning inte behövs, får dock beslutas att övervakning inte skall äga rum. Efter ett år skall behovet av övervakning alltid omprövas, när prövotiden har bestämts till mer än ett år. Beslut att den frigivne skall ställas under övervakning kan meddelas så länge prövotiden varar.

Förslag

Förslaget i propositionen innebär i fråga om skyddstillsyn att övervak­ningstiden för normalfallen förkortas från två till ett år. Beslut om förläng­ning eller återupptagande av övervakning skall enligt förslaget kunna med­delas endast, som en åtgärd vid misskötsamhet under prövotiden eller av domstol i samband med ny lagföring. Prövotiden föreslås bli oförändrad, dvs. tre år.

När det gäller villkorlig frigivning föreslås i propositionen att förord­nande om övervakning får meddelas vid frigivningen eller senare, om det bedöms som påkaUat; frågan om sådant behov föreligger skall enligt depar­tementschefen (prop. s. 126) bedömas utifrån såväl övervakningens hjälp-och stödfunktion som dess kontrollfunktion. Enligt förslaget skall över­vakningen i princip upphöra automatiskt efter det att ett år av prövotiden har förflutit. Vid misskötsamhet från den dömdes sida får dock dels beslu­tas att övervakningen skall fortsätta under viss tid och dels, om den frigivne intetår under övervakning, beslutas om övervakning för viss tid. Prövotiden föreslås vara ett år eller, om den dömde undergår fängelse i två år eller mer, lägst ett och högst tre år.

I motion 2216 föreslås lagändringar beträffande övervaknings- och prö­votid som avviker från förslaget i propositionen.

Motionärerna föreslår i fråga om skyddstillsyn att övervakningen skall upphöra efter två i stället för ett år som föreslås i propositionen; övervak­ningen skall enligt mofionäremas förslag omprövas av skyddskonsulenten sedan ett år förflutit av prövotiden. Vidare yrkar motionärerna i fråga om skyddsfillsyn avslag på förslaget i propositionen att beslut om förlängning eller återupptagande av övervakning som en åtgärd vid misskötsamhet från den dömdes sida skall kunna meddelas under prövotiden.

Beträffande villkorlig frigivning föreslår motionärerna att, om övervak­ning har beslutats i fråga om någon som är villkorligt frigiven, övervak­ningen skall upphöra efter två i stället för ett år som föreslås i propositio­nen och att beslut om övervakning skall omprövas sedan ett år av prövoti­den förflutit. Vidare yrkar motionärerna avslag på förslaget i propositionen om beslut om övervakning under viss tid som en åtgärd vid misskötsamhet från den frigivnes sida. Motionärerna föreslår att det för alla villkorligt frigivna skall gälla en prövotid av ett till tre år.

Motionärerna motiverar sina förslag med bl. a. att resocialiseringen är en process som bara till en viss grad kan påskyndas och att ett år är en alltför kort tid för att genomföra resocialiseringen. Motionärerna anser att över-


 


JuU 1982/83:26                                                       39

vakningstiden bör vara två år men aft frågan om fortsatt övervakning skall prövas efter ett år för att de ärenden som inte motiverar ytterligare över­vakningskontakt skall avskiljas.

Överväganden

Utskoftet anser aft övervägande skäl talar för aft övervakningstiden vid skyddstillsyn förkortas från två till eft år. Man kan härigenom frigöra resurser som kan riktas in på den första tiden av verkställigheten då i allmänhet risken för återfall i broft anses vara störst. Utskottet kan inte se annat än att en sådan omfördelning av resurserna är ägnad att gagna frivården såväl i de enskilda fallen som beträffande verksamheten i stort. Utskottet delar alltså inte motionärernas uppfaftning att förslaget i propo­sitionen i detta hänseende innebär en försvagning av frivården.

Motsvarande gäller enligt utskottets mening beträffande övervakningsti­den vid villkorlig frigivning. När det gäller frågan om förordnande om övervakning vid villkorlig frigivning ställer sig utskottet bakom förslaget i propositionen att en förutsättning för förordnande skall vara att övervak­ning bedöms som påkallad. Utskottet anser det emellertid tveksamt om längden av fängelsestraffet står i sådan proportion till behovet av övervak­ning som departementschefen tycks mena (prop. s. 104 och 126). Även om det såsom departementschefen anför i regel saknas anledning att förordna om övervakning beträffande korttidsdömda, är det enligt utskottets me­ning väsentligt att det sker en noggrann prövning i varje särskilt fall också här.

När det gäller villkoriig frigivning anser utskottet att prövofiden kan begränsas till ett år för samtiiga som dömts till mindre än två års fängelse. Från fillämpningssynpunkt är det angeläget att här få en enhetlig regel, och något behov av att kunna använda sig av en längre prövotid torde knappast komma att uppstå i de aktuella fallen. Utskottet anser sålunda i motsats till motionärerna alt det inte finns behov av en prövotid upp till tre år för andra än dem som dömts till minst två års fängelse. Utskottet anser å andra sidan, till skillnad från motionärerna, att man inte bör avstå från möjlighe­ten att kunna besluta om övervakning som en åtgärd vid misskötsamhet från den dömdes sida under prövotiden vid skyddstillsyn eller villkoriig frigivning.

Med dessa uttalanden avstyrker utskottet bifall till motion 2216 i här behandlad del och tillstyrker bifall till propositionen i denna del.

Omedelbar verkställighet Gällande rätt

Enligt nuvarande ordning kan den övervakning som skall ske på grund av en dom på skyddstillsyn ta sin böijan först när domen vinner laga kraft mot den dömde och prövotiden böljar löpa (28 kap. 4 § andra stycket och 5 § första stycket BrB). Tiden från dagen för domen till dess att den vinner


 


JuU 1982/83:26                                                       40

laga kraft är - förutsatt att varken den dömde eller åklagaren överklagar -tre veckor när domen har getts av tingsrätt och fyra veckor när den har getts av hovrätt (51 kap. 1 § resp. 55 kap. 1 § rättegångsbalken). Den tilltalade har emellertid möjlighet att dessförinnan förklara sig nöjd med domen, vilket innebär att domen vinner laga kraft mot honom och att prövotiden alltså omedelbart böijar löpa (38 kap. I § BrB). En sådan nöjdförklaring omfattar förutom själva skyddstillsynen även eventuella böter som har utdömts enligt 28 kap. 2 § BrB och de särskilda föreskrifter som kan ha meddelats. Den som vill förklara sig nöjd med ett fängelsestraff som han enligt 28 kap. 3 § BrB har ådömts jämte skyddstillsynen måste göra det i särskild ordning.

Förslag

I propositionen föreslås att en dom på skyddstillsyn skall gå i verkstäl­lighet omedelbart, om inte domstolen förordnar om motsatsen. Huvudre­geln blir alltså att övervakningen skall ta sin böijan från dagen för domen. Förslaget innebär att det särskilda nöjdförklaringsinstitutet beträffande skyddstillsyn avskaffas.

När det gäller fängelsestraff som enligt 28 kap. 3 § BrB har ådömts jämte skyddstillsyn föreslås att domstolen får, om förhållandena påkallar det, förordna att domen på fängelse skall gå i verkställighet utan hinder av att den inte har vunnit laga kraft.

I motion 2216 yrkas avslag på regeringens förslag i fråga om omedelbar verkställighet av fångelse enligt 28 kap. 3 § BrB.

Överväganden

Utskottet anser att det från behandlingssynpunkt är motiverat att dom­stolarna får möjlighet att förordna att fängelsestraff av det aktuella slaget skall verkställas omedelbart. Utskottet vill emellertid betona vikten av att stor försiktighet iakttas från domstolarnas sida när det gäller att använda sig av denna möjlighet, eftersom rättssäkerhetsintressena här gör sig gäl­lande med särskild styrka. Med dessa uttalanden avstyrker utskottet bifall till motion 2216 såvitt nu är i fråga och tillstyrker bifall till propositionen i denna del.

Övervakningsnämnder Gällande rätt

Övervakningsnämndemas organisation och arbetsuppgifter regleras ge­nom föreskrifter i BrB, lagen (1974:203) om kriminalvård i anstalt, kungö­relsen (1974:248) med vissa föreskrifter rörande tillämpningen av sist­nämnda lag, frivårdsförordningen (1977:329) och instruktionen (1964:628) för övervakningsnämnderna. Regleringen innebär i huvudsak följande.

En övervakningsnämnd består av fem ledamöter. Nämndens ordförande


 


JuU 1982/83:26                                                       41

skall vara lagfaren och erfaren i domarvärv. Ordföranden och ersättare för honom utses av regeringen. Övriga ledamöter bör ha erfarenhet av ung­domsvård, arbetsförmedling eller på annat sätt av allmänna värv. De och ersättare för dem utses av länsstyrelsen i det län inom vilket övervaknings­nämnden har sitt huvudsakliga verksamhetsområde. Nämnden är beslutför med ordförande och två andra ledamöter. I vissa fall äger ordföranden ensam besluta på nämndens vägnar.

Övervakningsnämndernas verksamhetsområden bestäms av regeringen. I stor utsträckning sammanfaller dessa områden med skyddskonsulentdi-strikten. F. n. finns 49 nämnder. Fem av dessa är indelade på avdelningar.

Övervakningsnämndernas arbetsuppgifter består inom anstaltsvården huvudsakligen i prövning av ärenden rörande villkorlig frigivning och vistelse utom anstalt. Frågor om villkorlig frigivning avgörs beträffande den som undergår fängelse i högst ett år av övervakningsnämnd, medan beslut beträffande den som dömts till längre straff fattas av kriminalvårds­nämnden. Samma beslutsordning gäller i fråga om frigivningspermission och vistelse utanför anstalt med stöd av 34 § lagen om kriminalvård i anstalt.

När det gäller kriminalvården i frihet har fedningsansvaret lagts på övervakningsnämnderna. I de fall övervakare inte har förordnats av dom­stol åligger det övervakningsnämnden eller, om kriminalvårdsnämnden beslutar om villkorlig frigivning, denna nämnd att förordna övervakare. Andra beslut som ankommer på övervakningsnämnderna gäller upphöran­de av övervakning samt förlängning och återupptagande av sådan. Nämn­derna kan också besluta om föreskrifter. Vid misskötsamhet kan nämn­derna tillgripa vissa sankfioner, nämligen meddelande av föreskifter, var­ning, förverkande av villkorligt medgiven frihet eller del därav samt fram­ställning till åklagare om att denne skall föra talan vid domstol om iindan-röjande av skyddstillsyn. Om det är aktuellt att vidta åtgärder med anled­ning av misskötsamhet, kan en övervakningsnämnd i avvaktan på vidare förordnande besluta att den dömde skall omhändertas. Övervaknings­nämnderna handlägger vidare vissa mindre ärenden, t. ex. mottagande av nöjdförklaring och prövning av passtillstånd.

Förslag

I propositionen föreslås aft övervakningen och kriminalvården i frihet i övrigt skall bedrivas under ledning av skyddskonsulenten. Frivårdsfrågor av mer ingripande betydelse för den dömde läggs på övervakningsnämn­den som också blir överinstans i förhållande till skyddskonsulenten. Hit hör frågor om omhändertagande eller förverkande samt framställning om undanröjande av skyddstillsyn. Andra sådana ärenden gäller beslut om särskilda föreskrifter, meddelande av varning och beslut om att övervak­ningen skall förlängas utöver ett år eller att den skall återupptas. Även vissa passfrågor skall det ankomma på övervakningsnämnden att pröva.


 


JuU 1982/83:26                                                       42

Uppgiften att fastställa tidpunkten för villkorlig frigivning för någon som har dömts till mindre än två års fängelse läggs på kriminalvårdsstyrelsen och övervakningsnämndernas åligganden i detta hänseende faller alltså genom förslaget bort. För den kategori intagna som undergår fängelse på kortare tid än två år skall det emellertid ankomma på övervakningsnämn­derna att bestämma om placering utanför anstalt med stöd av 34 § lagen om kriminalvård i anstalt.

Departementschefen erinrar (prop. s. 115) om att övervakningsnämn­derna enligt sin instruktion genom besök vid kriminalvårdsanstalterna skall skaffa sig kännedom om förhållandena och göra framställning till kriminalvårdsstyrelsen om eventuella missförhållanden. Det är en viktig uppgift, framhåller departementschefen, och den bör enligt hans mening fortfarande ankomma på nämnderna. Han tillägger att det är väsentligt bl. a. att nämnderna i samband med sådana besök bildar sig en uppfaftning om hur bestämmelserna om isoleringsåtgärder tillämpas.

När det gäller de organisatoriska frågorna anser departementschefen (prop. s. 117) bl. a. att antalet övervakningsnämnder torde kunna nedbring­as med hälften. Han pekar på att det ankommer på regeringen att meddela bestämmelser om nämndernas verksamhetsområden och förklarar aft han har för avsikt att senare anmäla denna fråga, om riksdagen godtar förelig­gande förslag. Departementschefen förutskickar emellertid att en omor­ganisation bör innebära att antalet nämnder bestäms till 24 och att deras verksamhetsområden i huvudsak följer landstingsindelningen. 1 storstads­länen liksom i övrigt där det visar sig erforderligt bör nämnderna kunna arbeta på avdelningar. Även antalet avdelningar bör enligt departements­chefen i princip kunna nedbringas med ungefär hälften i förhållande till nuvarande organisation.

Förslaget i propositionen innebär vidare att övervakningsnämnderna som nu bör bestå av fem ledamöter. Det nuvarande systemet med ordfö­rande och särskild ersättare för denne ersätts med en ordning där ordföran­de och vice ordförande ingår som ledamöter i övervakningsnämnden. Ordföranden och vice ordföranden, som skall vara lagfarna och ha erfaren­het av tjänstgöring som domare, kan härigenom delta i arbetet samtidigt. Liksom nu skall de utses av regeringen. Om både ordföranden och vice ordföranden har förfall, förordnas tillfällig ersättare. Övriga ledamöter och deras ersättare skall utses genom val som förrättas av landsting eller kommunfullmäktige. Regeln om att ledamöterna bör ha erfarenhet av ungdomsvård, arbetsförmedling eller på annat sätt av allmänna värv slo­pas. För valbarhet föreslås gälla i huvudsak samma regler som för nämnde­män.

1 mofion 2215 begärs avslag på propositionen i de delar som avser minskning av antalet övervakningsnämnder och förändrade arbetsuppgif­ter för nämnderna. Motionärerna anser att frivården kräver en väl decen-


 


JuU 1982/83:26                                                       43

traliserad organisation och medverkan också av lekmän. Övervaknings­nämndernas funktion inom frivårdsorganisationen bör enligt motionärerna prövas på nytt, och i avvaktan på en sådan prövning bör inga andra förändringar vidtas inom organisationen än i fråga om förfarandet vid tillsättande av ledamöter i övervakningsnämnderna.

I mofion 2213 pekas på att departementschefen anser övervaknings­nämndernas insynsverksamhet, särskilt i fråga om de isoleringsåtgärder som vidtas vid krim.inalvårdsanstalterna, vara en viktig uppgift men att han inte uttalar sig för någon ökad insyn i förhållandena vid de allmänna häktena. Enligt motionärerna är det av vikt att lekmän genom övervak­ningsnämnderna får insyn i denna för allmänheten så slutna miljö, och motionen mynnar ut i ett önskemål om ett riksdagsuttalande härom.

Överväganden

Utskottet vill först slå fast att övervakningsnämndema i sin hittillsvaran­de verksamhet i stort sett har fungerat väl och kunnat utbilda ändamålsen­liga arbetsformer. Nämndernas verksamhet har emellertid enligt utskottets mening i alltför stor utsträckning kommit att tas i anspråk för rutinärenden och deras uppgift att leda frivårdsarbetet har delvis kommit att framstå som en fiktion. Utskottet anser det välmotiverat att nämndernas verksam­het i framtiden riktas in på frågor av mer ingripande karaktär. Utskottet ställer sig alltså bakom förslaget i propositionen i denna del.

Som departementschefen anför kommer nämndernas arbetsuppgifter att minska inte oväsentligt genom att de befrias från mera rutinbetonade uppgifter och genom att prövningen av frågor som rör villkorlig frigivning i de allra flesta fall kommer att ankomma på andra organ. De av regeringen aviserade förändringarna beträffande övervakningsnämndemas organisa­tion, som kommer att innebära bl. a. att antalet nämnder minskas med ungefär hälften, ter sig därför välgrundade. Att såsom föreslås i motion 2215 föranstalta om en ny prövning av övervakningsnämndernas funktion inom frivårdsorganisationen innan några förändringar vidtas beträffande nämndernas organisation och arbetsuppgifter är enligt utskottets mening, särskilt med hänsyn till det statsfinansiella läget, inte välbetänkt. Utskottet avstyrker därför bifall till motion 2215 i nu behandlad del.

Härefter tar utskottet upp den i motion 2213 berörda frågan om lekman­nainsyn genom övervakningsnämnderna i verksamheten vid de allmänna häktena.

Det finns ett tjugotal allmänna häkten. De lyder under kriminalvårdssty­relsen och inbegrips alltså i kriminalvården.

Fängelsestraffkommittén, som föreslog att övervakningsnämndema skulle avskaffas, lade också fram ett förslag om inrättande av lekmanna-nämnder - benämnda kriminalvårdsnämnder - méd uppgift att svara för allmänhetens insyn i kriminalvården. Kommittén framhöll (SOU 1981:92 s. 164) att intresset av sådan insyn är störst när det gäller den mer slutna


 


JuU 1982/83:26                                                       44

verksamheten, dvs. anstaltsvården och häktesverksamheten. Förslaget innebar att en kriminalvårdsnämnd, som skulle finnas inom varje kriminal­vårdsregion och bestå av sex ledamöter, skulle besöka varje myndighet inom verksamhetsområdet — alltså även ett allmänt häkte i förekommande fall - minst en gång om året. Nämnden skulle därvid bl. a. genom inspek­tion samt samtal med de intagna och personalen skaffa sig kännedom om hur verksamheten bedrevs vid myndigheten.

Utskottet kan ställa sig bakom önskemålet i den nu aktuella mofionen om lekmannainsyn i verksamheten vid de allmänna häktena. En sådan insyn skulle vara värdefull när det gäller såväl situationen för de intagna som de anställdas arbetsförhållanden. Inom utskottet rådet viss tveksam­het humvida en lekmannainsyn kan komma till stånd genom övervaknings­nämnderna utan att man härigenom motverkar syftet med de förslag an­gående nämndernas organisation och arbetsuppgifter som läggs fram i propositionen. Hur en lekmannainsyn lämpligen kan anordnas bör närma­re prövas av regeringen, t. ex. i samband med den förestående omorganisa­tionen beträffande nämndema. Vad utskottet nu med anledning av motion 2213 uttalat bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Övrigt

I mofion 2212 anförs att regeringen i regleringsbrev bör anvisa medel till frivårdsorganisationen i Örebro län som svarar mot nuvarande överbelast­ning i fråga om antalet ärenden.

Av årets budgetproposition (prop. 1982/83:100 bil. 4 s. 97) framgår att den minskning av antalet övervakningsfall som blir följden av den nu aktuella reformen gör det möjligt att öka insatserna för det kvarstående frivårdsklientelet. Ansvaret för den lokala fördelningen av resurserna bör i första hand åvila kriminalvårdsstyrelsen, som har att arbeta ut närmare normer för denna fördelning. I detta sammanhang påkallar motionen inget annat uttalande.

Med hänvisning till det anförda avstyrker utskottet bifall till motion 2212.

När det gäller de föreslagna övergångsbestämmelserna till ändringarna i BrB har utskottet uppmärksammat att punkt 2 tredje meningen, som den har utformats i proposifionen, i vissa fall vid tillämpningen skulle kunna ge till resultat längre frihetsberövanden än som är avsedda. Utskottet föreslår därför att övergångsbestämmelserna i detta hänseende avfattas i enlighet med vad som framgår av utskottets hemställan.

Utskottet har vidare uppmärksammat punkt 4 i övergångsbestämmel­serna, som innebär att pågående övervakning upphör automatiskt den 1 juli 1983 om ett år av prövotiden har förflutit. Detta skulle i vissa fall kunna få mindre lämpliga konsekvenser. Situationen är här likartad med den som förelåg då övervakningstiden vid skyddstillsyn år 1973 förkortades från tre


 


JuU 1982/83:26                                                                     45

till två år; en övergångstid av tre månader efter ikraftträdandet infördes därvid (se prop. 1973:131 s. 43). Utskottet förordaratt en övergångstid av samma längd får gälla även nu; till punkt 4 i övergångsbestämmelserna bör fogas en regel av den lydelse som framgår av utskottets hemställan.

I övrigt föranleder propositionen och motionerna inget uttalande från utskottets sida.

Utskottets hemställan Utskottet hemställer

1.          beträffande villkorlig frigivning

a)    att riksdagen med avslag på motion 1982/83:2214 i denna del (yrkande 1) antar 26 kap. 6 och 7 §§ i det genom proposition 1982/83:85 framlagda förslaget till lag om ändring i brottsbalken,

b)   att riksdagen med avslag på motion 1982/83:2214 i denna del (yrkande 2) antar 33 § i det genom propositionen framlagda för­slaget fill lag om ändring i lagen (1974:203) om kriminalvård i anstalt,

c)    att riksdagen avslår motion 1982/83:2158 i denna del (yr­kande 9),

2.          beträffande översyn av straffskalorna m. m.

att riksdagen avslår motion 1982/83:2215 i denna del (yrkandena 1 och 2) och motion 1982/83:2216 i denna del (yrkande 2),

3.          beträffande frivårdens uppgifter

att riksdagen avslår mofion 1982/83:547,

4.          beträffande prövotid och övervakning

att riksdagen med avslag på motion 1982/83:2216 i denna del (yrkande I delvis) godkänner vad utskoftet anfört i detta hänse­ende,

5.          beträffande omedelbar verkställighet

att riksdagen med avslag på motion 1982/83:2216 i denna del (yrkande 1 delvis) antar 28 kap. 3 § i det under moment I a) nämnda lagförslaget,

6.          beträffande övervakningsnämndernas arbetsuppgifter m. m.

att riksdagen med avslag på mofion 1982/83:2215 i denna del (yrkande 3) godkänner vad utskottet anfört i detta hänseende,

7. aft riksdagen antar 26 kap. 9-12 och 18 §§, 28 kap. 5-7 §§, 37
kap. I, 7, 8 och 10 §§ och 38 kap. 3 § i det under moment 1 a)
nämnda lagförslaget samt de genom propositionen framlagda
förslagen till lagom ändring i lagen (1963:193) om samarbete med
Danmark, Finland, Island och Norge angående verkställighet av
straff m. m., lag om ändring i lagen (1978:801) om internationellt
samarbete rörande kriminalvård i frihet och lag om ändring i
sekretesslagen (1980:100),


 


JuU 1982/83:26


46


8. beträffande övervakningsnämndernas insyn i de allmänna häkte­
na

att riksdagen med anledning av motion 1982/83:2213 som sin mening ger regeringen till känna vad utskottet anfört i detta hänseende,

9. beträffande medel till frivårdsorganisationen i Örebro län
att riksdagen avslår motion 1982/83: 2212,

10. aft riksdagen beslutar att övergångsbestämmelserna till det un­der moment 1 a) nämnda lagförslaget skall ges följande såsom Utskottets förslag betecknade lydelse:


Regeringens förslag


Utskottets förslag


I. Denna lag träder i kraft den 1 juli 1983.


2. Bestämmelserna i 26 kap. 6, 7 och 9 §§ i deras nya lydelse gäller även i fråga om den som avtjänar fängelsestraff vid ikraftträdandet. Om den dömde enligt dessa be­stämmelser skall villkorligt friges sedan halva strafftiden har avtjä­nats och eft avbrott i verkstäUighe­ten har skett före ikraftträdandet, skall dock iakttas följande. Villkor­lig frigivning får ske först sedan den dömde utöver halva tiden eller, om han före ikraftträdandet har avtjä­nat längre tid, utöver denna tid har avtjäna! det ytterligare antal dagar i kriminalvårdsanstalt som avbrot­tet varat. Utan hinder härav skall frigivningen i ett sådant fall alltid ske senast då två tredjedelar av strafffiden har avtjänats.


2. Bestämmelserna i 26 kap. 6, 7 och 9 §§ i deras nya lydelse gäller även i fråga om den som avtjänar fängelsestraff vid ikraftträdandet. Om den dömde enligt dessa be­stämmelser skall villkorligt friges sedan halva strafffiden har avtjä­nats och ett avbrott i verkställighe­ten har skett före ikraftträdandet, skall dock iakttas följande. Villkor­lig frigivning får ske först när den dömde / kriminalvårdsanstalt har avtjänat så lång tid som han skulle ha fått avtjäna om något avbrott i verkställigheten inte hade skett och han inte frigetts före ikraftträdan­det. Utan hinder härav skall frigiv­ningen i ett sådant fall alltid ske senast då två tredjedelar av straffti­den har avtjänats.


3. Prövotid som har fastställts enligt 26 kap. 10 § i dess äldre lydelse gäller fortfarande.


4. Bestämmelserna i 26 kap. 11 § och 28 kap. 5 § andra stycket i deras nya lydelse tillämpas även i fråga om den som står under över­vakning vid ikraftträdandet.

4. Bestämmelserna i 26 kap. 11 § och 28 kap. 5 § andra stycket i deras nya lydelse tillämpas även i fråga om den som står under över­vakning vid ikraftträdandet. Över­vakningen skall dock inte upphöra före utgången av september 1983, om den inte skulle ha upphört tidi­gare med tillämpning av äldre be­stämmelser..

5. Bestämmelsen i 26 kap. 23 § i dess äldre lydelse gäller fortfarande i fråga om fall då villkoriigt medgiven frihet före ikraftträdandet har förkla­rats förverkad utan att fängelse på viss tid samtidigt ådömts.


 


JuU 1982/83:26                                                      47

Regeringens förslag               Utskottets förslag

6. Bestämmelserna i 37 kap. 1-3 §§ i deras nya lydelse tillämpas först vid förordnande och val av ledamöter och ersättare i övervaknings­nämnder för tid efter utgången av år 1983, då tjänstgöringsperioden för de enligt äldre bestämmelser utsedda ledamöterna och ersättarna i nämnderna skall upphöra. Tjänstgöringsperioden för de ledamöter och ersättare som sålunda utses upphör vid utgången av år 1985.

11.   att riksdagen antar det under moment 1 a) nämnda lagförslaget i den mån det inte omfattas av utskottets hemställan ovan,

12.   att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1964:163) om införande av brottsbal­ken,

13.   att riksdagen antar det genom proposifionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1974:202) om beräkning av strafftid m.m.,

14.   att riksdagen antar det under moment 1 b) nämnda lagförslaget i den mån det inte omfattas av utskottets hemställan ovan,

15.   att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget fill lag om ändring i lagen (1963:197) om allmänt kriminalregister,

16.   att riksdagen antar det genom propositionen framlagda förslaget fill lag om ändring i passlagen (1978:302).

Stockholm den 7 april 1983

På justitieutskottets vägnar LISA MATTSON

Närvarande: Lisa Mattson (s), Eric Jönsson (s), Arne Nygren (s), Björn Körlof (m), Hans Pettersson i Helsingborg (s), Helge Klöver (s), Arne Svensson (m), Gunilla André (c), Ulla-Britt Åbark (s), Sven Munke (m), Hans Petersson i Röstånga (fp), Lars-Erik Lövdén (s), Inger Wickzén (m),-Birthe Sörestedt (s) ochElving Andersson (c).

Reservationer

1. Villkorlig frigivning (mom. I)

Björn Köriof (m), Arne Svensson (m), Sven Munke (m) och Inger Wickzén (m) anser

dels att den del av utskottets yttrande som börjar på s. 34 med "Utskot­tet behandlade" och slutar på s. 36 med "individualiserad bedömning" bort ha följande lydelse:


 


JuU 1982/83:26                                                       48

Ett genomförande av förslaget i propositionen om villkorlig frigivning innebär enligt utskottets mening att en fråga av stor principiell räckvidd bryts ut ur sitt kriminalpolitiska sammanhang. Liknande uppfattning har framförts av lagrådet och flera remissinstanser. Lagstiftning rörande på­följdssystemet får inte, som uppenbarligen är fallet i detta ärende, styras av enbart samhällsekonomiska hänsynstaganden. Först när fängelsestraff­kommittén och frivårdskommittén avslutat sitt arbete finns det enligt ut­skottets mening underiag för att ta ställning till om och i vilken utformning institutet villkorlig frigivning bör finnas kvar i påföljdssystemet.

Även om ett frihetsberövande i många fall har negativa verkningar för de intagna kan det i vissa fall också påverka den dömde i en gynnsam riktning, och det står helt klart att samhället, främst av allmänpreventiva skäl, inte kan vara utan frihetsberövande påföljder. Samhällets behov av skydd mot den grupp brottslingar som gjort sig skyldig till särskilt allvariig brottslig­het, t. ex. grova narkotikabrott och grova våldsbrott, gör det också nöd­vändigt att behålla fängelsestraffet. Av vad nu sagts följer att en generell minskning av antalet frihetsberövanden och av längden på dessa inte kan komma till stånd utan att det går ut över allmänpreventionen och sam­hällsskyddet. Utrymmet för att med nuvarande straffskalor ytteriigare minska användandet av frihetsstraff måste också anses vara begränsat.

Den väg man enligt utskottets mening därför bör gå för att nedbringa antalet frihetsberövanden och längden av dessa är aft se över och justera straffskalorna för de olika brotten. En översyn av detta slag pågår f. n. Fängelsestraffkommittén har sålunda i uppdrag att göra en översyn av straffskalorna, och resultatet av denna översyn beräknas föreligga under år 1984. Möjlighet att ta ställning i den aktuella frågan bör enligt utskottets mening finnas härefter.

Regeringen har emellertid valt att nu lägga fram förslag om obligatorisk villkorlig frigivning. Mot förslaget om villkoriig frigivning har lagrådet i skilda hänseenden anfört stark kritik av principiell natur. Utskottet kan i allt väsentligt ansluta sig till lagrådets synpunkter.

Utskottet vill särskilt framhålla att en obligatorisk villkorlig frigivning innebär en generell förkortning av frihetsstraffen som, enligt vad utskottet nyss har anfört, måste komma att gå ut över allmänpreventionen och samhällsskyddet. Den innebär också att de egentliga rättsverkningarna av en straffdom för den dömde kommer att väsentligt skilja sig från vad domen enligt sin lydelse går ut på. Som lagrådet uttalat kan man härigenom få intrycket av att domstolar och åklagare inte menar allvar med uttalanden som i sådan grad avviker från verkligheten. Detta är - med hänsyn till vikten av att allmänhetens tilltro till rättsväsendet upprätthålls - en oac­ceptabel verkan av ett sådant system med obligatorisk villkorlig frigivning som det föreslagna. Härtill kommer att man genom att införa ett sådant system avhänder sig en betydelsefull möjlighet att uppmuntra gott uppfö­rande under anstaltstiden.


 


JuU 1982/83:26                                                       49

Mot denna bakgrund avstyrker utskottet bifall fill motionerna 2215 och 2216 i här behandlade delar, tillstyrker bifall till motion 2214 samt av­styrker bifall till propositionen i nu behandlad del. Motion 2158 i denna del får anses tillgodosedd genom vad som sålunda förekommit.

dels att utskottets hemställan under moment 1 bort ha följande lydelse: 1. beträffande villkorlig frigivning

a)   att riksdagen med bifall till motion 1982/83:2214 i denna del (yrkande 1) avslår 26 kap. 6 och 7 §§ i det genom proposition 1982/83:85 framlagda förslaget till lag om ändring i brottsbalken,

b)   att riksdagen med bifall till motion 1982/83:2214 i denna del (yrkande 2) avslår 33 § i det genom propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1974:203) om kriminalvård i anstalt,

c)   att riksdagen avslår motion 1982/83:2158 i denna del (yrkande 9).

2. Översyn av straffskalorna m. m. (mom. 2) Gunilla André (c) och Elving Andersson (c) anser

dels att den del av utskottets yttrande som börjar på s. 34 med "Utskot­tet behandlade" och slutar på s. 35 med "och 2216" bort ha följande lydelse:

Utskottet anser att det med hänsyn till allmänpreventionen och sam­hällsskyddet inte är möjligt att avvara frihetsberövanden som inslag i påföljdssystemet. Man bör emellertid mot bakgrund av att en anstaltsvis­telse ofta försvårar den dömdes samhällsanpassning sträva efter att ned­bringa tiden för frihetsberövande. Vidare är det väsentligt att en ändamåls­enlig rehabilitering inom frivården kan följa efter ett avtjänat fängelse­straff.

När det gäller regeringens förslag om villkorlig frigivning delar utskottet i många avseenden den kritik som lagrådet riktat mot förslaget. Enligt utskottets mening kan det sålunda sägas att reformen borde ha satts in i ett större sammanhang där målen för det fortsatta kriminalpolitiska arbetet klarare framgår. Vidare skulle kunna anmärkas att samhällets rättsupp­fattning som kommer till uttryck i domstolarnas straffmätning inte borde få styras av faktorer som tillgång till fängelseplatser och uppsatta sparmål.

Utskottet, som likväl inte vill motsätta sig förslaget om villkoriig frigiv­ning, anser det angeläget att det fortsatta reformarbetet inriktas på en snabb översyn av straffskalorna så att bättre överensstämmelse nås mellan utmätt straff och det som i verkligheten avtjänas. Effekterna av den före­slagna reformen bör också noga följas upp vad gäller domstolarnas straff­mätning och behandlingsresultat inom kriminalvården.

Vad utskottet nu med anledning av motion 2215 i här behandlade delar


 


JuU 1982/83:26                                                       50

och motion 2216 i här behandlad del har anfört bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. Utskottets ställningstagande innebär att utskottet avstyrker bifall till motion 2158 i här behandlad del och motion 2214.

dels att utskottets hemställan under moment 2 bort ha följande lydelse: 2. beträffande översyn av straffskalorna m. m.

att riksdagen med anledning av motion 1982/83:2215 i denna del (yrkandena 1 och 2) och motion 1982/83:2216 i denna del (yr­kande 2) ger regeringen till känna vad utskottet anfört i detta hänseende.

3. Övervakningsnämndernas arbetsuppgifter m. m. (mom. 6) Gunilla André (c) och Elving Andersson (c) anser

dels att den del av utskottets yttrande på s. 43 som börjar med "Utskot­tet vill" och slutar med behandlad del" bort ha följande lydelse:

Utskottet vill först slå fast att övervakningsnämnderna i sin hittillsvaran­de verksamhet i stort sett har fungerat väl och kunnat utbilda ändamålsen­liga arbetsformer. Utgångspunkten för en bedömning av nämndernas funk­tion bör enligt utskottets mening vara att en fungerande frivård kräver en decentraliserad organisation och medverkan av lekmän. Förslaget i propo­sitionen angående val av ledamöter i övervakningsnämnderna tillgodoser intresset av att lekmannamedverkan kommer till stånd, och utskottet kan därför godta propositionen i denna del.

Från den nyss angivna utgångspunkten anser utskottet det däremot vara oklokt att minska antalet övervakningsnämnder såsom regeringen avser att göra. De föreslagna ändringarna beträffande nämndernas organisation och arbetsuppgifter torde vidare medföra åtskilliga övergångsproblem.

Tanken i propositionen om minskat antal nämnder och förslaget om förändring av deras arbetsuppgifter bör därför inte genomföras. Man bör enligt utskottets mening i stället noga följa utvecklingen beträffande frivår­dens förtroendemannaorganisation och därvid ånyo pröva övervaknings­nämndernas funktion inom frivården. Utskottet tillstyrker sålunda bifall till motion 2215 i här behandlad del och avstyrker bifall till propositionen i denna del.

dels att utskottets hemställan under moment 6 bort ha följande lydelse: 7. beträffande övervakningsnämndernas arbetsuppgifter m.m. att riksdagen med bifall till motion 1982/83:2215 i denna del (yrkande 3) godkänner vad utskottet anfört i detta hänseende.


 


JuU 1982/83:26                                                       51

4. Lagförslag   rörande   övervakningsnämndernas  arbetsuppgifter   m.m. (mom. 7)

Gunilla André (c) och Elving Andersson (c) anser under förutsättning av bifall till reservation 3 att utskottets hemställan under moment 7 bort ha följande lydelse:

8. a) att riksdagen antar 26 kap. 10 och 18 §§ samt 28 kap. 5 och 7 §§ i det under moment 1 a) nämnda lagförslaget, b) att riksdagen avslår 26 kap. 9, 11 och 12 §§, 28 kap. 6 §, 37 kap. 1, 7, 8 och 10 §§ och 38 kap. 3 § i det under moment 1 a) nämnda lagförslaget samt de genom propositionen framlagda förslagen till lag om ändring i lagen (1963:193) om samarbete, med Danmark, Finland, Island och Norge angående verkstäl­lighet av straff m.m., lag om ändring i lagen (1978:801) om internationellt samarbete rörande kriminalvård i frihet och lag om ändring i sekretesslagen (1980:100).


 


JuU 1982/83:26                                                                 52

Innehållsförteckning

Propositionen m. m...............................................     1

Motionerna  .......................................................    26

Utskottet ..........................................................    28

Inledning  ..........................................................    28

Propositionens huvudsakliga innehåll........................    29

Villkorlig frigivning .........    ........    ......................    31

Historik.............................................................. .. 31

Gällande ordning  ....................    ........................    32

Förslag..............................................................    33

Överväganden.....................................................    34

Frivårdens uppgifter ....................    ....................    36

Prövotid och övervakning..............    ....................    37

Gällande rätt ......................................................    37

Förslag..............................................................    38

Överväganden.....................................................    39

Omedelbar verkställighet ......................................    39

Gällande rätt...................................................... .. 39

Förslag..............................................................    40

Överväganden.....................................................    40

Övervakningsnämnder   ........................................    40

Gällande rätt ......................................................    40

Förslag.................    ..................      ..................    41

Överväganden.....................................................    43

Övrigt...........................................    ................    44

Utskottets hemställan ...............    ......................    45

Reservationer .....................................................    47

1.    Villkorlig frigivning (mom. 1) (m)   .......................               47

2.    Översyn av straffskalorna m. m. (mom. 2) (c)........    49

3.    Övervakningsnämndernas arbetsuppgifter m ni. (mom, 6) (c) ..          50

4.    Lagförslag rörande  övervakningsnämndernas  arbetsuppgifter

m. m. (mom. 7) (c)   ......................    ................. .. 51

Norstedts Tryckeri, Stockholm 1983