Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Skatteutskottets betänkande 1981/82:17

om särskild fastighetstaxering, m. m. (prop. 1981/82:19)

Propositionen

Regeringen (budgetdepartementet) föreslår i proposition 1981/82:19 att riksdagen antar vid propositionen fogade förslag till

1.    lag om ändring i fastighetstaxeringslagen (1979:1152),

2.    lag om ändring i taxeringslagen (1956:623).

I propositionen föreslås att fastighetstaxeringslagen (1979:1152) nu kompletteras med regler för särskild fastighetstaxering. Förslaget innebär inte några större principiella nyheter utan innefattar närmast en samordning av de regler som tidigare gällt enligt kommunalskattelagen (1928:370) och taxeringslagen (1956:623). Särskild fastighetstaxering skall även i fortsätt­ningen ske varje år under perioderna mellan de allmänna fastighetstaxering­arna.

Nytaxeringsgrunderna som tidigare fanns i kommunaiskattelagen förs över till fastighetstaxeringslagen med vissa redaktionella ändringar. De beloppsmässiga spärregler som f. n. är knutna till vissa av nytaxeringsgrun­derna justeras något. Gällande minimibelopp, 10 000 kr., föreslås höjt till 25 000 kr. En ny beloppsregel som främst berör villafastigheter föreslås också. Ny taxering skall för framtiden alltid ske om småhusets eller tomtmarkens fysiska beskaffenhet ändrats så att värdet bör höjas eller sänkas med minst 100 000 kr. Ytterligare en nyhet är att man vid nytaxeringspröv-ningen skall väga samman alla förändringar som en fastighet berörts av även om de faller inom olika nytaxeringsgrunder. Kvittning av värdehöjande och värdesänkande förändringar kommer därför att ske i större utsträckning än tidigare.

De administrativa reglerna som tidigare fanns i taxeringslagen anpassas i möjligaste mån till vad som gäller vid den allmänna fastighetstaxeringen och vid inkomsttaxeringen. Distriktsindelning föreslås emellertid ske efter geografiska grunder. Olika slags fastigheter kommer därför att finnas i de flesta distrikten.

Efter mönster av vad som gäller vid den allmänna fastighetstaxeringen och vid den årliga inkomsttaxeringen föreslås ett förfarande som innebär att fastighetstaxeringsnämnden inom sin arbetsperiod skall kunna ompröva ett tidigare fattat beslut. Omprövning blir aktuell främst då fastighetsägaren har gjort erinringar mot det första beslutet.

Om en förvaltningsdomstol ändrar ett beslut om fastighetstaxering återverkar f. n. inte detta automatiskt på fastighetstaxeringar för år mellan

1 Riksdagen 1981/82. 6 saml. Nr 17


SkU 1981/82:17


 


SkU 1981/82:17                                                                       2

taxeringsåret och det år domstolen ändrar beslutet. I dessa fall är det länsrätten som efter anmälan av taxeringsintendenten eller fastighetsägaren skall göra nödvändiga justeringar. Denna uppföljning, som är av rent teknisk natur, skall fortsättningsvis göras automatiskt av den lokala skattemyndig­heten. I fråga om schablonbeskattade småhus skall den lokala skattemyn­digheten i regel också följa upp och göra den ändring i inkomst- och förmögenhetstaxeringarna som föranleds av den ändrade fastighetstaxering­en.

Besvärs- och rättelseförfarandet är förutom vad gäller besvärstiderna i allt väsentligt utformat som motsvarande bestämmelser vid allmän fastighetstax­ering. En nyhet är dock att tidsgränsen för den lokala skattemyndighetens befogenhet att rätta uppenbara fel i taxeringsbeslut eller längdföring slopas. Sådan rättelse föreslås få ske under hela den löpande taxeringsperioden.

Med hänsyn till de nya möjligheterna för den lokala skattemyndigheten att utföra uppföljningsåtgärder för senare taxeringsår föreslås vidare en ny extraordinär besvärsgrund. Såväl vid allmän som särskild fastighetstaxering föreslås dessutom nya regler om besvär i särskild ordning då en förvaltnings­domstol gått ifrån i anvisningar fastlagda riktvärden eller om ett taxerings­beslut blivit felaktigt på grund av bristfälligt underlag.

De nya reglerna rörande särskild fastighetstaxering skall tillämpas första gången vid taxering år 1982. Det förenklade uppföljningsförfarandet beträffande inkomst och förmögenhet skall gälla fr. o. m. 1982 års inkomst-och förmögenhetstaxeringar.

Lagförslagen har följande lydelse.


 


SkU 1981/82:17                                                                   3

1 Förslag till

Lag om ändring i fastighetstaxeringslagen (1979:1152)

Härigenom föreskrivs i fråga om fastighetstaxeringslagen (1979:1152) dels att 1 kap. 7 §, 5 kap. 4 §, 20 kap. 12 och 23 §§, 21 kap. 10 §, 23 kap. 1

och 2 §S samt rubrikerna till 17-23 kap. skall ha nedan angivna lydelse, dels att i lagen skall införas nio nya paragrafer, 16 kap. 1-9 §§, och åtta nya

kapitel, 25-32 kap,, samt närmast före 1 kap., 17 kap. och 25 kap. nya

rubriker av nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

Avd.   1.  Bestämmelser om tax­ering av fastighet

1 kap.


Allmän fastighetstaxering skall
  Allmän fastighetstaxering skall
ske vart femte år. Beslut vid allmän
ske vart femte år. Beslut vid allmän
fastighetstaxering skall, om inte
fastighetstaxering skall, om inte
annat föranleds a\ föreskrifter om
dnmifövanleds av föreskrifterna i 16
särskild fastighetstaxering, gäWa hån
kap., gälla från ingången av det
ingången av det taxeringsår då all-
taxeringsår då allmän fastighetstax-
män fastighetstaxering sker till
ering sker till ingången av det tax­
ingången av det taxeringsår då all-
eringsår då allmän fastighetstaxering
män fastighetstaxering sker nästa
sker nästa gång (den löpande tax­
gång (den löpande taxeringsperio-
                 eringsperioden).
den).

5 kap.


Marknadsvärdet skall bestämmas
  Marknadsvärdet skall bestämmas

med hänsyn till det genomsnittliga med hänsyn till det genomsnittliga
prisläget under andra året före tax- prisläget under andra året före rfer år
eringsåret.
                                   då allmän fastighetstaxering sker.

16 kap.

SärskUd fastighetstaxering skall verkställas de år då allmän fastighets­taxering inte äger rum.

Vid särskild fastighetstaxering fast­ställs nästföregående års taxering oförändrad om ny taxering enligt 2-5 §§ inte skall ske.


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

Ny taxeringsgrunder 2§

Ny taxering av fastighet skall ske om under löpande taxeringsperiod

1.  ny taxeringsenhet bör bildas
eller taxeringsenhet bör ombildas

2. taxeringsenhets beskattningsna­
tur eller skattepliktsförhållande bör
ändras.


Ny taxering av taxeringsenhet skall ske om under löpande taxeringspe­riod taxeringsenhetens värde ökat eller minskat genom sådan föränd­ring i enhetens fysiska beskaffenhet att åsait taxeringsvärde på grund av förändringen bör ändras med minst en femtedel, dock minst 25 000 kro­nor. Ny taxering skall dock alltid ske om kostnader som har uppgått till minst en miljon kronor har lagts ned på taxeringsenheten eller, för värde­ringsenhet med småhus och, i före­kommandefall, därtill hörande tomt­mark, om det sammanlagda värdet av småhuset och tomtmarken på grund av förändringen bör höjas eller sänkas med minst 100 000 kronor.

Oavsett vad som nu har sagts skall ny taxering ske om bebyggelse skett på ta.Keringsenhet, som förut varit obebyggd, eller bebyggelsen på en förut bebyggd taxeringsenhet rivits, brunnit ned eller förts bort.

Vid bedömning om ny taxering skall ske på grund av ininskning i en taxeringsenhets värde genom skogs­avverkning eller annan förändring i fråga om skogsbeståndet skall hän­syn tas även till den värdeökning som den återstående skogen undergått på


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

grund av tillväxt under den löpande taxeringsperioden.

Ny taxering av taxeringsenhet skall ske om under löpande taxeringspe­riod taxeringsenhetens värde ökat eller minskat

1.  genom beslut om faslställelse av generalplan, stadsplan eller bygg-nadsplan

2.  genom annat beslut av myndig­het om beslutet innebär ändring i rätten att förfoga över eller i övrigt använda enheten

3.  genom att avgift till allmän
va-anläggning eller allmän fjärrvär­
meanläggning (anslutningsavgift) el­
ler ersättning för gatukostnader
erlagts för enheten.

Ny taxering skall ske endast om taxeringsenhetens taxeringsvärde på grund av förändringen bör ändras med minst en femtedel, dock minst 25 000 kronor. Om förändringen medför en ökning eller minskning av taxeringsvärdet med mindre än 100 000 kronor skall ny taxering ske endast efter framställning av tax­eringsenhetens ägare.

Ny taxering av taxeringsenhet, vars värde har bestämts under förutsätt­ning alt den används i förvärvsverk­samhet av visst slag, skall ske om verksamheten stadigvarande helt el­ler i allt väsentligt har lagts ned under den löpande taxeringsperioden.

Ny taxering får ske endast efter framställning av taxeringsenhetens ägare  och   om   taxeringsvärdet  till


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

följd av värdeminskning i anledning av nedläggningen bör sänkas med minst hälften.

Uppskattningsgrunder

m.   m.

Taxering som avses i detta kapitel skall ske med hänsyn till det allmänna prisläge och de uppskaltningsgrun-der i övrigt som tillämpats vid den närmast föregående allmänna fastig­hetstaxeringen.

Taxering som har åsatts enligt bestämmelserna i detta kapitel gäller från ingången av det taxeringsår då taxeringen åsatts, till ingången av det taxeringsår då allmän fastighetstax­ering sker nästa gång eller ny taxering ånyo sker till följd av bestämmelserna i detta kapitel.

7 i)

Vid bedömning av frågan om vär­det av en taxeringsenhet vid ingången av vi.sst taxeringsår har förändrats så mycket, att ny taxering skall ske under den löpande taxeringsperio­den, skall hänsyn tas till värdeänd­ringen sedan periodens början. Har ny ta.Kering skett vid särskild fastig­hetstaxering tidigare under perioden, skall dock hänsyn därefter inte tas till värdeändring som har skett före den tidpunkt den nya taxeringen avser.

8§

Om en taxeringsenhets värde under löpande taxeringsperiod änd­rats av flera sådana anledningar som avses i 3 § skall, vid bedömningen om ny taxering skall ske, hänsyn tas till


 


SkU 1981/82:17


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


den sammanlagda förändringen. Motsvarande skall gälla då ta.xerings-enhets värde ändrats av flera sådana anledningar som avses i 4 §.

Om den sammanlagda ökningen eller minskningen av en taxeringsen­hets värde av sådana anledningar som avses i 4 § uppgår till minst 100 000 kronor och taxeringsenhe­tens värde ändrats även av sådan anledning som avses i 3 § skall, vid bedömningen om ny taxering skall ske, hänsyn tas till den sammanlagda ändringen av samtliga anledningar vid prövningen om värdeföräridring-arna uppfyller beloppskraven nämnda paragrafer. Detta skall gälla även om värdeförändringen enligt 4 § understiger 100 000 kronor under förutsättning alt ägaren gör framställ­ning om detta.

Åtgärder vid ny taxering 9§

Om ny taxering sker på grund av föreskrifterna 12-8 §§ får taxeringen i sin helhet prövas. Indelningen i tax­eringsenheter skall dock inte omprö­vas om ny taxering sker av annan anledning än som avses i 2 § punkt 1.


Avd. 2. Förfarandet m. m. allmän fastighetstaxering


vid


 


17  kap. Om taxeringsorganisationen m. m.

18  kap. Om allmän fastighetsdekla­ration, m. m.

19  kap. Om förberedande åtgärder

20 kap.    Om    fastighetstaxerings­
nämndernas verksamhet m. m.


17  kap.    Taxeringsorganisationen
m. m.

18 kap.  Allmän fastighetsdeklara­
tion, m. m.

19        kap. Förberedande åtgärder

20 kap.   Fastighetstaxeringsnämn­
dernas verksamhet m. m.


 


SkU 1981/82:17                                                                       8

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

12 §' I fastighetstaxeringsnämnds beslut skall redovisas dels taxeringsbeslutet enligt punkterna 1-3, dels grunderna för beslutet enligt punkterna 4-7. nämligen

1.  fastighetens indelning i taxeringsenheter,

2.  taxeringsenhetens beskattningsnatur och skattepliktsförhållande,

3.  skattepliktig enhets taxeringsvärde och däri ingående delvärde samt värde av varje värderingsenhet,

4.  storleken av sådan värdefaktor som särskilt anges i 8-15 kap.,

5.  storleken av riktvärde,

6.  störleken av värderingshyra enligt 11 kap. 4 §, bruttokapitaliseringsfak-tor enligt 11 kap. 6 §, exploateringsfaktor enligt 12 kap. 6 §, brytningsfaktor och värdet per kubikmeter brytvärd fyndighet enligt 12 kap. 8 §, utbyggd effekt, taxeringseffekt, utnyttjandetid, regleringsmöjlighet och belägenhet enligt 15 kap. 3 § och återanskaffningskostnad enligt 11 kap. 7 § och 15 kap. 7 § samt

7.  säreget förhållande som har föranlett justering av riktvärde.

/ beslutet skall också redovisas den

fördelning  av  taxeringsvärdet som

har skett enligt 5  kap.  8 § tredje

stycket.

Värdet av en enskild värderingsenhet anges i fulla tusental kronor.

Avrundningskerså att överstigande belopp, som inte uppgår till fullt tusental

kronor, faller bort. Regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer

får föreskriva om de ytterligare avrundningsregler som behövs.

23 §

Har fastighetstaxeringsnämnds beslut om taxering ej införts i fastighets­längd inom föreskriven tid eller har taxering införts i fastighetslängd för annan fastighet än den taxeringen avsett eller eljest uppenbarligen felaktigt eller har anteckning om ägare i fasfighetslängd blivit oriktig, får den lokala skattemyndigheten besluta om rättelse av fastighetslängden i denna del.

Har fastighetstaxeringsnämnds beslut om taxering blivit oriktigt till följd av

1.   uppenbar felräkning, eller

2.   uppenbart felaktig överföring av belopp eller annan uppgift från den allmänna fastighetsdeklarationen,

får den lokala skattemyndigheten, om ej särskilda skäl föranleder att länsrätten bör avgöra frågan, besluta om rättelse i denna del.

• Senaste lydelse 1980:149.


 


SkU 1981/82:17


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


Om besvär över taxeringen har anförts får rättelse enligt denna para­graf inte beslutas, om inte rättelsen avser oriktig anteckning om ägare. Rättelse får beslutas under hela den löpande taxeringsperioden.

Efter den 1 december under tax­eringsåret får rättelse enligt denna paragraf beslutas endast om anmärk­ning i fråga om felaktigheten gjorts dessförinnan hos den lokala skatte­myndigheten.

Innan rättelse beslutas skall, om detta ej är överflödigt, yttrande inhämtas från fastighetstaxeringsnämndens ordförande och, om hinder ej möter, fastighetens ägare.

Den lokala skattemyndigheten skall, om detta ej är uppenbart överflödigt, inom två veckor tillställa fastighetens ägare underrättelse om beslut i fråga om rättelse i den ordning som avses i 19 § samt underrätta skattechefen och vederbörande kommun om beslutet.

Talan mot beslut i fråga om rättel­se enligt denna paragraf förs genom besvär över den taxering som avses med rätlelsebeslutel.

Talan mot beslut i fråga om rättel­se enligt denna paragraf/år ej föras särskilt. Talan mot laxeringen får även i den del beslutet avser föras i den ordning som gäller för besvär över faslighetstaxeringsnämnds be­slut.

Närmare föreskrifter om förfarandet vid rättelse enligt denna paragraf meddelas av regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer.


21 kap. Om besvär över fastighets-     21 kap. Besvär över fastighetstaxe-
taxeringsnämnds beslut
            ringsnämnds beslut

10 §' Nämndeman som avses i 8 § utses för tiden från och med den 1 juli det år, då allmän fastighetstaxering äger rum, till och med den 30 juni det år då sådan taxering sker nästa gång.

Värderingsteknisk ledamot i läns­rätt förordnas av regeringen för tid som sägs i första stycket.

22 kap. Om besvär över länsrätts och kammarrätts beslut*

' Senaste lydelse 1981:280. ' Senaste lydelse 1981;28()._ •Senaste lydelse 1981:280.

1* Riksdagen 1981182. 6 saml. Nr 17


Värderingsteknisk ledamot i läns­rätt förordnas av regeringen för tid som sägs i första stycket. Avgår sådan person under den tid, för vilken han har blivit utsedd, får regeringen förordna annan person för den tid som återstår. 22 kap. Besvär över länsrätts och kammarrätts beslut


 


SkU 1981/82:17


10


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


23 kap. Om besvär i särskild ord-      23 kap. Besvär I särskild ordning ning

Har ägare av fastighet, som skall få underrättelse enligt 20 kap. 18 §, inte fått sådan underrättelse senast den 15 augusti under taxeringsåret, får ägaren anföra besvär intill utgången av året efter taxeringsåret.

Har underrättelse som avses i 20 kap. 14 eller 18 § haft felaktigt inne­håll, får ägaren anföra besvär före utgången av femte året efter tax­eringsåret.

2f Den som enligt 21 kap. 1 § får föra talan mot fastighetstaxeringsnämnds beslut får före utgången av femte året efter taxeringsåret anföra besvär,

1.  om fastighet genom förbiseende inte har blivit taxerad,

2.  om taxering har ägt rum av annan egendom än fastighet eller om värde har bestämts för egendom som avses i 7 kap. 16 §,

3.  om fastighet har upptagits såsom skattepliktig fastän den är undantagen från skatteplikt, eller har undantagits från skatteplikt, trots att så inte hade bort ske,

4.  om fastighet eller del av fastighet har taxerats på mer än en ort eller eljest blivit dubbeltaxerad,

5.  om taxeringsbeslut beträffande fastigheten har blivit oriktigt på grund av felräkning, misskrivning eller annat uppenbart förbiseende,

6.                                                    om förvaltningsdomstol genom
lagakraftägande beslut i mål om fas­
tighetstaxering har frångått behörig
myndighets anvisning om riktvärde
för visst värdeområde och besvären
rör fastighet inom samma värdeom­
råde,

7.                                                     om fastighet på grund av att
underlaget för taxering av fastigheten
har varit felaktigt eller ofullständigt
har åsatts väsentligt annorlunda tax­
ering än som bort ske,

'Senaste lydelse 1981:280. ö Senaste lydelse 1981:280. 'Senaste lydelse 1981:280.


 


SkU 1981/82:17


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


6.  om eljest sådana omständighe­ter föreligger, som bort föranleda väsentligt annorlunda taxering och särskilda skäl föreligger för prövning av besvären.

7.  om underrättelse som avses i 20 kap. 14 eller 18 § har haft felaktigt innehåll.


8. om eljest sådana omständighcr ter föreligger, som bort föranleda väsentligt annorlunda taxering och särskilda skäl föreligger för prövning av besvären.

vid

Avd. 3. Förfarandet m. m. särskild fastighetstaxering


 


25    kap. m. m.


Taxeringsorganisationen


Län indelas i särskilda fastighets­taxeringsdistrikt.

Särskdt fastighetstaxeringsdistrikt skall omfatta visst område inom länet.

För varje särskilt fastighetstax­eringsdistrikt skall finnas en särskild fastighetstaxeringsnämnd, som verk-Ställer taxering inom distriktet.

Regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer beslutar om indelning i särskilda fastighetstax­eringsdistrikt för ett taxeringsår.

Ordförande i särskild fastighets­taxeringsnämnd förordnas av läns­styrelsen för ett taxeringsår.

Länsstyrelsen får förordna ytterli­gare en ledamot i särskild fastighets­taxeringsnämnd för ett taxeringsår.


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


12

Föreslagen lydelse

Övriga ledamöter i särskild fastig-helstaxeringsnämnd och suppleanter för dem utses genom val för ett taxeringsår.

Bestämmelserna i 17 kap. 7 § and­ra och tredje styckena skall äga mot­svarande tillämpning i fråga om sär­skild fastighetstaxering.

Bestämmelserna i 17 kap. 1, 8-13, 15-17 och 19-25 §§ skall i tillämpliga delar gälla även i fråga om särskild fastighetstaxering. Förordnande av konsidenter som avses i 17 kap. 15 § skall emellertid äga rum senast den 30 november året före det år då särskild fastighetstaxering äger rum.

Länsstyrelsen och den lokala skattemyndigheten skall åt särskild fastighetstaxeringsnämnd bereda ärenden och ombesörja göromål av expeditionen art. Nämnda myndig­heter granskar fastighetsdeklaratio­ner och tillhandahåller i den omfatt­ning som arbetsförhållandena med­ger föredragande i ärende som myn­dighet granskat.

Besvär över kommunfullmäktiges eller landstings beslut enligt 5 § eller 6 §, såvitt den gäller tillämpningen av 17 kap. 8 och 12 §§, anförs hos länsstyrelsen. 1 fråga om överklagan­det skall i övrigt bestämmelserna i kommunallagen (1977:179) om be­svär över beslut av kommunfullmäk­tige tillämpas.

Mot länsstyrelsens beslut enligt för­sta stycket får talan inte föras. Talan


 


SkU 1981/82:17                                                                  13

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

får inte heller föras mot beslut enligt 3 § eller mot länsstyrelsens beslut enligt 4 och 5 §§ samt 6 §, såvitt den gäller tillämpningen av 17 kap. 8 och 11-13 §§.

26 kap. Särskild fastighetsdeklara­tion, m. m.

Den som vid årets ingång var ägare tdl fastighet får lämna särskild fastig­hetsdeklaration rörande fastigheten.

Deklaration med tillhörande hand-Ungar skall lämnas tdl länsstyrelsen eller den lokala skattemyndigheten senast den 15 februari under tax­eringsåret. Detsamma gäller fram­ställningar enligt 16 kap. 4 och 5 §§.

Efter anmaning är den som vid årets ingång var ägare till fastighet skyldig att lämna särskild fastighets­deklaration.

Deklarationen med tillhörande handlingar skall lämnas till den som har utfärdat anmaningen eller till den lokala skattemyndigheten inom den tid som anges i anmaningen. Slutti­den får inte bestämmas till tidigare dag än tionde dagen efter mottagan­det av anmaningen. Sluttiden får inte heller bestämmas till tidigare dag än den 15 februari under taxeringsåret.

Anmaning utfärdas om det kan antas att del vid årets ingång förelegal sådant förhållande som enligt 16 kap. skall medföra ny taxering. Anmaning får också utfärdas om framställning enligt 16 kap. 4 eller 5 § har gjorts


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


14

Föreslagen lydelse

ulan att särskild fastighetsdeklaration har lämnats. Anmaning behöver inte utfärdas, om det är uppenbart alt deklaration inte behövs för taxering­en.

Bestämmelserna i 18 kap. 2-9, 12-14, 16, 22-0 §§ saml 41 S första och tredje styckena skall i den mån inte annat är föreskrivet i detta kapitel äga motsvarande tillämpning vid sär­skild fastighetstaxering. I anmaning att lämna fasiighelsdeklaration skall vidare lämnas uppgift om den grund på vilken anmaning sker.

Vite får inte föreläggas i fall som sägs i 2 §. I förnyad anmaning att lämna särskild fastighetsdeklaration får däremot vite föreläggas.

27 kap. Förberedande åtgärder

Senast den 31 oktober året före taxeringsåret skall regeringen eller myndighet som regeringen bestäm­mer besluta föreskrifter för förbere­delsearbetet.


Senast den 10 januari under tax­eringsåret skall regeringen eller myn­dighet som regeringen bestämmer besluta de ytterligare föreskrifter enligt 7 kap. 7 § som behövs för årets taxering förutom dem som har beslutats för den närmast föregående allmänna fastighetstaxeringen eller för därefter följande särskilda fastig­hetstaxeringar.


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


15


28 kap. De särskilda fastighetstax-eringsnämndernas verksamhet m. m.

Bestämmelserna i 20 kap. 1-9 §§ samt 15 § gäller i tillämpliga delar vid särskild fastighetstaxering.

Den särskilda fastighetstaxerings­nämnden skall senast den 31 maj under taxeringsåret meddela beslut om taxering av fastighet som ingår i distriktet.

Bestämmelserna i 20 kap. 12 och I3§§ om fastighetstaxeringsnämn­dens beslut gäller vid särskild fastig­hetstaxering. 1 beslutet skall också redo visas de skäl som ligger till grund för verkställd ny taxering eller, om särskild fastighetsdeklaration har lämnats eller om framställning om ny taxering har gjorts, de skäl som ligger till grund för beslut att ny taxering inte skall ske.

Den lokala skattemyndigheten skall senast den 30 juni under tax­eringsåret underrätta den som var ägare till fastighet vid ingången av året om

1.   innehållet i den särskilda faslig-hetstaxeringsnämndens beslut om ny taxering av fastighet,

2.   att ägaren senast den 31 augusti till fastighetslaxeringsnämndens ord­förande får avge skriftliga erinringar mot beslutet.


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


16

Föreslagen lydelse

3.   att ny underrättelse kommer att sändas ut endast om ägaren har avgett erinringar mot beslutet eller fastig­hetstaxeringsnämnden, utan att erin­ringar har avgetts, har beslutat åsätta annan ta.xering än som framgår av 2 § eller annars har frångått sådant beslut,

4.   vad som skall iakttas av den som vill överklaga den särskilda fastig­hetstaxeringsnämndens beslut,

5.   innehållet i skiljaktig mening.

Senast den 30 juni under taxerings­året skall den lokala skattemyndighe­ten underrätta den som har lämnat särskild fcjsiighetsdeklaration eller som har gjort framställning om ny taxering i det fall fastighetstaxerings­nämnden har beslutat att ny taxering inte skall ske. Underrättchen skall innehålla de skäl som ligger till grund för beslutet. Vidare skall gälla vad som sägs i första stycket punkterna 2-5.

Underrättelse skall också sändas till den som har blivit ägare till faslighet efter ingången av året om han hos den lokala skaltemyndighe­ten har anmält au han vill ha en sådan underrättelse.


Den särskilda fastighetstaxerings-nämnden skall senast den 15 septem­ber under taxeringsåret ompröva heslut när fastighetsägaren avger erinringar eller skäl annars förelig­ger.


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


17

Föreslagen lydelse

Den särskilda fastighetstaxerings-nämndens arbete beträffande fastig­hetstaxeringen skall vara avslutat senast den 15 september under lax­eringsåret.

Den lokala skattemyndigheten skall senast den 15 oktober under taxeringsåret till ägare av faslighet sända underrättelse om den särskdda fastighetstaxeringsnämndens avgö­rande enligt 5 §. Vidare skall den lokala skaltemyndigheten senast samma dag sända underrättelse till sökande som begärt fördelning av taxeringsvärdet enligt 1 §.

Underrättelse skall innehålla upp­lysning om vad som skall iakttas av den som vill överklaga fastighetstax­eringsnämndens beslut samt om inne­hållet i skiljaktig mening.

Underrättelse enligt första stycket skall vidare sändas till ägare som före utgången av juli månad under tax­eringsåret inte har erhållit underrät­telse enligt 4 § och som senast den 25 augusti under taxeringsåret anmält att han önskar underrättelse om innehål­let i beslut om fastighetstaxering.

Bestämmelserna i 20 kap. 19 § gäller vid den särskilda fastighetstax­eringen i fråga om underrättelse enligt 1, 4 och 7 §§.

Den särskilda fastighetstaxerings­nämndens heslut om fastighetstax-


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

ering skall föras in i faslighels-längd.

Faslighetstaxeringsnämndens be­slut om byggnad på annans mark med värde under 10 000 kronor skall dock inte föras in i fastighelslängden. Detsamma gäller om annan än staten tillhörig försvarsbyggnad, som enligt 3 kap. 2 § är undantagen från skatte­plikt.

Fastighetslängden skall skrivas un­der av lokal skaltemyndighet. Den skall därefter såvitt gäller den årliga laxeringen utom beträffande egen­dom som avses i andra stycket anses innefatta den särskilda fastighetstax­eringsnämndens beslut OI71 fastighets­taxering.

Närmare föreskrifter om fastig­helslängden meddelas av regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer.

10        §

Bestämmelserna i 20 kap. 23 § gäller vid särskild fastighetstaxering. Rättelse av särskild faslighetstax­eringsnämnds beslut får ske endast om felaktigheten uppkommit vid verkställd ny taxering.

11        §

Regeringen meddelar de närmare föreskrifter om den särskilda fastig­hetslaxeringsnämndens arbete som behövs utöver vad som anges i denna lag.

12        §

Den lokala skattemyndigheten skall i anledning av förvaltnings­domstols beslut avseende visst tax­eringsår, för efterföljande år under


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


19

Föreslagen lydelse

den löpande taxeringsperioden i fas­tighelslängden föra in de ändringar i eller tillägg till fastighetstaxering som följer av beslutet. Denna åtgärd skall dock inte vidtas för år då ny taxering har skett och inte heller för åren därefter.

Åtgärden skall vidtas inom fem månader från den dag beslutet med­delades.

Den lokala skattemyndigheten skall inom två veckor efter vidtagen åtgärd tillställa faslighetens ägare underrättelse i den ordning som avses i 20 kap. 19 §. Länsstyrelsen samt vederbörande fastighetstaxerings-nämnd, taxeringsnämnd och kom­mun skall underrättas om åtgärden.

Underrätlelsen skall innehålla upp­lysning om

1.  den rätt alt anföra besvär över den särskilda fastighetstaxeringen som följer av 31 kap. 1 §,

2.  den rätt att anföra besvär över inkomst- och förmögenhetstaxering­en som skatlskyidig har enligt 102 § taxeringslagen (J 956:623) och vad han därvid har att iaktta,

3.  den lokala skallemyndighetens skyldighet alt ändra inkomst- och förmögenhetstaxeringen enligt 72 b § taxeringslagen, samt

4.  bestämmelserna i 16 kap. om ny taxering.

Det som sägs om förvaltnings­domstols beslut gäller även om den lokala skattemyndighetens beslut om rättelse enligt 10 § och 20 kap. 23 §.

Närmare föreskrifter om förfaran­det enligt denna paragraf meddelas av regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer.


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


20

Föreslagen lydelse

29 kap. Besvär över särskild fastig­hetstaxeringsnämnds beslut

IS

Bestämmelserna 121 kap. 1, 2 och 7 §§ skall gälla även i fråga om särskild fastighetstaxering.


Besvär av ägare av fastighet skall ha kommit in senast den 30 november under taxeringsåret.

Kommuns besvär skall ha kommit in före den 15 januari året efter laxeringsåret.

Besvär av taxeringsintendent skall ha kommit in senast den 15 maj året efter taxeringsåret. Han skall inom samma tid ha angivit yrkanden och grunder för besvärstalan, om ej med hänsyn till utredningens vidlyftighei eller andra synnerliga skäl länsrätten medger anstånd, dock längst intill utgången av september månad sam­ma år.

Kommer besvär från ägare in efter den i första stycket angivna tiden men före den 15 maj året efter taxerings­året, får länsrätten pröva besvären om taxeringsintendenten helt eller delvis biträder besvären i sak.

Bestämmelserna i 21 kap. 8-10 §§ skall gälla även i fråga om särskild fastighetstaxering.

30 kap. Besvär över länsrätts och kammarrätts beslut

H

Bestämmelserna i 22 kap. 1 § samt


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


21

Föreslagen lydelse

3-7 §§ skall även gälla i fråga o/n särskild fastighetstaxering.

Mot länsrätts beslut om sådan för­delning av taxeringsvärde som skett med tillämpning av 28 kap. 1 H och 20 kap. 15 § får talan inte föras.

31 kap. Besvär i särskild ordning


Den som enligt 29 kap. I § får föra talan mot fastighetstaxeringsnämnds heslut får, i de fall där lokal skatte­myndighet vidtagit åtgärd enligt 28 kap. 12 §. anföra besvär över tax­eringen inom sex månader från dagen för skattemyndighetens åtgärd.

Har ägare av fastighet, som skall få underrättelse enligt 28 kap. 7 §, inte fått sådan underrättelse senast den 30 oktober under taxeringsåret, får äga­ren anföra besvär intill utgången av året efter taxeringsåret.

Har underrättelse som avses i 28 kap. 4 eller 7 § haft felaktigt innehåll, får ägaren anföra besvär före utgång­en av femte året efter taxeringsåret.

Den som enligt 29 kap. 1 § får föra talan mot fastighetsiaxeringsnämnds beslut får före utgårjgen av femte året efter taxeringsåret anföra besvär,

1.  om fastighet genom förbiseende inte har blivit taxerad.

2.  om vid ny taxering annan egen­dom än fastighet har blivit laxerad eller värde har hestämts för egendont spm avses i 7 kap. 16 §,


 


SkU 1981/82:17

Nuvarande lydelse


22 Föreslagen lydelse

3.  om vid ny taxering fastighet har upptagits såsom skattepliktig faslän den är undantagen från skatteplikt, eller har undantagits från skatteplikt, trots alt så inte hade bort ske,

4.  om vid ny taxering fastighet eller del av fastighet har taxerats på mer än en ort eller eljest blivit dubbeltax­erad,

5.  om vid ny taxering taxeringsbe­slut beträffande fastigheten har blivit oriktigt på grund av felräkning, itiiss-skrivning eller annat uppenbart för­biseende,

6.  om förvaltningsdomstol genom lagakraftägande beslut i mål om fas­tighetstaxering har frångått behörig myndighets anvisning om riktvärde för visst värdeområde och besvären rör fastighet inom satnma värdeom­råde,

7.  om fastighet på grund av att
underlaget för taxering av fastigheten
har varit felaktigt eller ofullständigt
har åsatts väsentligt annorlunda tax­
ering än som bort ske,

8. om eljest sådana omständigheter
föreligger, som bort föranleda vä­
sentligt annorlunda taxering och sär­
skilda skäl föreligger för prövning av
besvären.

Bestämmelserna i 23 kap. 3 och 4 §§ skall gälla även i fråga om särskild fastighetstaxering.

32 kap.  Övriga bestämmelser om besvär


Besvärsrätt, som enligt 29-31 kap.


 


SkU 1981/82:17


23


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


gäller för ägare av fastighet, tillkom­mer den som vid ingången av tax­eringsåret är ägare av fastighet liksom den som därefter, dock senast före ingången av det ta.Keringsår då all­män fastighetstaxering sker nästa gång, har blivit ägare av fastigheten ävensom arrendator, vilken jämlikt avtal, ingånget efter kommunal­skattelagens ikraftträdande, gent­emot ägare har au ansvara för skatt för fastighets garantibelopp.

2§

Bestämmelserna i 24 kap. 2-7 §§ skall äga motsvarande tillämpning i fråga om särskild fastighetstaxering.

1.  Denna lag träder i kraft dagen efter den dag då lagen enligt uppgift på den har utkommit från trycket i Svensk författningssamling och tillämpas första gången i fråga om 20 kap. 12 och 23 §§, 21 kap. 10 § samt 23 kap. 1 och 2 §§ vid 1981 års allmänna fasfighetstaxering och i övrigt vid 1982 års särskilda fastighetstaxering.

2.  Förordnande av konsulent enligt 25 kap. 6 S skall för 1982 års särskilda fastighetstaxering ske före utgången av januari månad 1982.

3.  Inför 1982 års särskilda fastighetstaxering skall föreskrifter enligt 27 kap. I S fastställas senast den 21 december 1981.

4.  Vad som sägs i 16 kap. 4 § om ersättning för gatukostnader skall i fråga om gatubyggnadsåtgärder som har påbörjats före utgången av år 1981 avse gatumarksersättning och ersättning för gatubyggnadskostnad.


 


SkU 1981/82:17


24


2 Förslag till

Lag om ändring i taxeringslagen (1956:623)

Härigenom föreskrivs i fråga om taxeringslagen (1956:623)'

dels att 174, 17&-186, 186 a, 187-197 samt 199 och 200 SS skall upphöra att gälla samt att rubrikerna före 174 § och rubrikerna närmast före 178, 182, 184, 191, 193, 195, 196, 199 och 200 §§ skall utgå,

dels att 2 § 1 mom., 68, 72 a och 102 §§ skall ha nedan angivna lydelse.

dels att i lagen skall införas en ny paragraf, 72 b S, av nedan angivna lydelse.


Nuvarande Ivdelse


Föreslagen lydelse


2S

/ motn.- 1 denna lag förstås med

inkomsttaxering: taxering till  kommunal  inkomstskatt och  till  statlig inkomstskatt;

 

1 Lagen omtryckt 1971:399.

190 S 1974:773

Senaste lydelse av

 

191 S 1 mom. 1979:175

174 § 1 mom. 1972:

171

191 § 2 mom. "'-

174 S 4 mom. 1979:490

192 S 1980:956

174 i) 5 mom. 1973:

1106

193 S 1979:175

177 S 1974:773

 

195 S 1 mom. 1976:1084

178 § 1 mom. 1972:

:171

195 S 2 mom. 1973:1106

178 § 2 mom. "-

 

195 S3 mom. 1979:175

178 S .3 mom. "-

 

195 S -S mom. "-

180 S 1974:773

 

197 S 1979:175

181 § 1972:171

 

199 § 1972:171

182 S 1975:1178

 

200 § 1974:773

184 S 1979:490

 

lagens rubrik 1974:773

185 § '-

 

rubriken före 178 S 1972:171

186 a § 1973:1106

 

rubriken före 193 S 1973:1106

187 S 1974:773

 

rubriken före 199 § 1975:707.

189 S 1979:490

 

2 Senaste Ivdelse 1979:1153.


 


SkU 1981/82:17                                                                     25

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

förmögenhetstaxering: taxering till statlig förmögenhetsskatt;

allmän fastighetstaxering: sådan taxering av fastighet, som enligt 1 kap. 7 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152) skall verkställas vart femte år; samt

särskild fastighetstax- särskild fastighetstax­
ering: sådan taxering av fastighet, ering: sådan taxering av fastighet,
somskall verkställas de år, då allmän som enligt 16 kap. fastighetstax-
fastighetstaxering icke äger rum,
        eringslagen (1979:1152) skall verk-

ställas de år, då allmän fastighetstax­ering inte äger rum.

Inkomsttaxering och förmögenhetstaxering samt särskild fastighetstax­ering innefattas under benämningen årlig taxering.

Till den årliga taxeringen hänförs också vad som enligt 68 S skall antecknas i skattelängden i fråga om annat än inkomsttaxering eller förmögenhetstax­ering.

Med länsrätt förstås i denna lag även den mellankommunala skatterätten, om inte annat framgår av omständigheterna.

68 §'

Av taxeringsnämnd beslutade taxeringar skall för varje skattskyldig införas i skattelängd.

I skattelängden antecknas särskilt

dels i avseende på statlig inkomstskatt inkomst av olika förvärvskällor med angivande tillika i fråga om skattskyldiga som avses i 9 § 3 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt huruvida inkomsten utgör A-inkomst eller B-inkomst, medgivet avdrag för underskott i förvärvskälla, samman­räknad nettoinkomst (summan av inkomsterna av olika förvärvskällor, minskad med avdrag för underskott), medgivna allmänna avdrag som inte avser underskott i förvärvskälla, taxerad och beskattningsbar inkomst,

dels beskattningsbar inkomst enligt 2 § lagen (1958:295) om sjömansskatt och enligt 1 § 2 mom. nämnda lag skattepliktig dagpenning samt det antal perioder om trettio dagar för vilka den skattskyldige har uppburit sådan inkomst under beskattningsåret, samt sjömansskattenämndens beslut om jämkning enligt 12 § 4 mom. lagen om sjömansskatt,

dels i avseende på kommunal inkomstskatt taxerad och beskattningsbar inkomst.

dels beslut i övrigt, som avser förutsättning för avdrag enligt 48 S 2 och 3 mom, kommunalskattelagen (1928:370) eller för skattereduktion enligt 2 § 4 och 5 mom. uppbördslagen (1953:272),

3 Senaste lydelse 1980:1050.


 


SkU 1981/82:17                                                                     26

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

dels beslut, som avser förutsättning för skattereduktion enligt 2 § lagen (1978:423) om skattelättnader för vissa sparformer eller 5 § lagen (1980:1047) om skattereduktion för aktieutdelning,

dels beslut om avräkning av utländsk skatt eller tillämpning av progres-sionsbestämmelser enligt avtal för undvikande av dubbelbeskattning,

dels uppgift om skogsbruksvärde, varpå skogsvårdsavgift skall beräk­nas,

dels skattepliktig och beskattningsbar förmögenhet, om skatt skall utgå enligt 11 § lagen (1947:577) om statlig förmögenhetsskatt.

Uppgår den enligt lagen om statlig inkomstskatt beräknade taxerade inkomsten till minst 6 OOOkronorförensamståendeoch till sammanlagt minst 6 000 kronor för makar, som varit gifta vid ingången av beskattningsåret och under detta år levt tillsammans, skall den beräknade taxerade inkomsten införas, även om beskattningsbar inkomst icke uppkommer.

Skattelängden skall underskrivas  Skattelängden skall underskrivas

av lokal skattemyndighet. Den skall     av lokal skattemyndighet. Den skall därefter såvitt gäller den årliga tax-     därefter såvitt gäller den årliga tax­eringen med undantag av särskild     eringen  anses  innefatta  taxerings-fastighetstaxering    anses    innefatta     nämndens beslut, taxeringsnämndens beslut.

72 a §*

Har taxering för inkomst eller förmögenhet som har beslutats av taxeringsnämnd icke införts i skattelängd inom föreskriven tid eller har sådan taxering införts för annan än den taxeringen avsett eller eljest uppenbarligen införts felaktigt i sådan längd, fär länsstyrelsen eller den lokala skattemyn­digheten besluta om rättelse av längden i denna del. Har beskattningsbar inkomst enligt 2 § lagen (1958:295) om sjömansskatt eller enligt 1 § 2 mom. nämnda lag skattepliktig dagpenning eller det antal perioder om trettio dagar för vilka skattskyldig uppburit sådan inkomst ändrats, skall myndigheten vidtaga härav betingad rättelse av längden.

Länsstyrelsen eller den lokala skattemyndigheten får vidare, om inte särskilda skäl talar för att länsrätten bör avgöra frågan, besluta om rättelse av taxeringen i den mån denna blivit oriktig till följd av

1)   uppenbar felräkning eller uppenbart felaktig överföring av belopp i deklaration,

2)   uppenbar felaktighet i fråga om uppgift till ledning för påförande av skogsvårdsavgift eller om fastighets taxeringsvärde.

• Senaste Ivdelse 1980:1015.


 


SkU 1981/82:17                                                                     27

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

3)  uppenbar felaktighet i fråga om beräkning av intäkt av annan fastighet enligt 24 S 2 mom. kommunalskattelagen (1928:370). beräkning av avdrag enligt 45 § första stycket kommunalskattelagen eller beräkning av garanti­belopp enligt 47 § kommunalskattelagen,

4)  uppenbar felaktighet i fråga om schablonavdrag för egenavgift och avstämning av sådant avdrag eller avdrag som annars medges skattskyldig utan särskild utredning,

5)  uppenbar felaktighet i fråga om avdrag, vars rätta belopp framgår av debitering, avdrag för premier och andra avgifter, som avses i 46 § 2 mom. första stycket 3) kommunalskattelagen, eller motsvarande avdrag enligt 4 § 1 mom. andra stycket lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt, avdrag enligt 46 § 3 mom. kommunalskattelagen eller 4 § 2 mom. lagen om statlig inkomstskatt eller avräkning enligt 46 S 4 mom. kommunalskattelagen av allmänt avdrag,

6)  uppenbar felaktighet i fråga om grundavdrag eller avräkning enligt 50 § 3 mom. andra stycket kommunalskattelagen av sådant avdrag,

7)  uppenbar felaktighet i fråga om sådana förutsättningar för skattereduk­tion, som enligt 68 S skall antecknas i skattelängd,

 

8)   uppenbar felaktighet i fråga om förutsättningar för tillämpning av bestämmelserna i 11 § 1 mom, lagen om statlig inkomstskatt om uppdelning av A-inkomst och B-inkomst,

9)   uppenbar felaktighet i fråga om beräkning av makars och hemmava­rande barns förmögenhet enligt 12 § lagen (1947:577) om statlig förmögen­hetsskatt,

10)    uppenbar felaktighet varigenom A-inkomst enligt 9 § 3 mom. lagen om
statlig inkomstskatt har betecknats som B-inkomst eller inkomst av tjänst, till
den del denna utgörs av periodiskt understöd eller därmed jämförlig
periodisk intäkt, har betecknats som A-inkomst,

11)    uppenbarligen för lågt avdrag enligt 50 § 2 mom. fjärde stycket
kommunalskattelagen eller motsvarande avdrag enligt lagen om statlig
inkomstskatt.

Föreligger felaktighet av angivna slag får myndigheten även besluta om därav föranledd ändring av den skattskyldiges eller makens taxering i ovan angivna hänseenden.

Efter utgången av maj månad året efter taxeringsåret får rättelse enligt denna paragraf beslutas endast om anmärkning i fråga om felaktighet av den art som denna paragraf avser dessförinnan har gjorts hos den som har att besluta om rättelsen.

Innan rättelse beslutas skall, om det behövs, yttrande inhämtas från taxeringsnämndens ordförande. Innebär ifrågasatt åtgärd enligt andra eller tredje stycket höjning av taxering, skall den skattskyldige beredas tillfälle yttra sig innan rättelse sker, om hinder härför ej möter.


 


SkU 1981/82:17


28


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


Talan mot beslut i fråga om rättel­se enligt denna paragraf/ö« genom besvär över den taxering som avses med rätielseheslutet.

Beslutas rättelse eller vägras rättelse som den skattskyldige har yrkat, skall, om detta ej är uppenbart överflödigt, beslutet inom två veckor tillställas den skattskyldige i den ordning som i 69 § 4 mom. föreskrivs i fråga om underrättelse beträffande taxeringsnämnds beslut.

Talan mot beslut i fråga om rättel­se enligt denna paragraf/år fy/öwi särskilt. Talan mot taxeringen får även i den del beslutet avser föras hos länsrätten i den ordning som före­skrivs i 74, 76, 100 och 101 §§.

72 b §

Den lokala skattemyndigheten
skall, om inte särskilda skäl talar för
alt länsrätten bör avgöra frågan,
besluta om den ändring i taxeringen
för inkomst och förmögenhet som
föranleds av förvaltningsdomstols
beslut om tillägg till eller ändring i
fastighetstaxering av fastighet för vil­
ken intäkt beräknas enligt 24 § 2
mom.
                                                              kommunalskattelagen

(1928:370). Detsamma gäller i det fall åtgärd enligt 28 kap. 12 § fastig­hetstaxeringslagen (1979:1152) har vidtagits eller beslut om rättelse har fattats enligt 20 kap. 23 § eller 28 kap. 10 § samma lag i fråga om sådan fastighet.

Myndigheten får även besluta om sådan ändring i den skattskyldiges makes taxering som föranleds av beslut enligt första stycket.

Ändring enligt denna paragraf skall beslutas inom fem månader från den dag då beslutet rörande fastig­hetstaxeringen meddelades eller åt­gärden vidtogs.

Innebär ifrågasatt åtgärd enligt för­sta eller andra stycket höjning av taxering, skall den skattskyldige bere­das tillfälle yttra sig innan ändring


 


SkU 1981/82:17


29


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


beslutas, om hinder härför inte möter.

Beslutas ändring eller vägras änd­ring som den skallskyldige har yrkat, skall, om delta inte är uppenbart överflödigt, beslutet inom två veckor tillställas den skattskyldige i den ord­ning som i 69 § 4 mom. föreskrivs i fråga om underrättelse beträffande taxeringsnämnds beslut.

Talan mot beslut i fråga om ändring enligt denna paragraf förs genom besvär över den taxering som avses med ändringsbeslutet.


102 §'


Har fastighets taxeringsvärde le­gat till grund för inkomsttaxering eller förmögenhetstaxering och sker genom beslut av regeringsrätten, kammarrätt eller länsrätt sådan ändring beträffande fastighetstax­eringen att inkomsttaxeringen eller förmögenhetstaxeringen bör be­stämmas till annat belopp än som skett, må besvär med yrkande om härav föranledd ändring i taxeringen för inkomst eller förmögenhet anfö­ras av den skattskyldige, taxeringsin­tendent och, såvitt angår taxering till kommunal inkomstskatt, vederbö­rande kommun.


Har fastighets taxeringsvärde le­gat till grund för inkomsttaxering eller förmögenhetstaxering och sker genom beslut av regeringsrätten, kammarrätt eller länsrätt sådan ändring beträffande fastighetstax­eringen att inkomsttaxeringen eller förmögenhetstaxeringen bör be­stämmas till annat belopp än som skett, får besvär med yrkande om härav föranledd ändring i taxeringen för inkomst eller förmögenhet anfö­ras av den skattskyldige, taxeringsin­tendent och, såvitt angår taxering till kommunal inkomstskatt, vederbö­rande kommun. Detsamma gäller i del fall den lokala skattemyndigheten har vidtagit sådan åtgärd som avses i 28 kap. 12 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152) eller beslut om rättelse har fattats enligt 20 kap. 23 § eller 28 kap. 10 § samma lag.


5 Senaste lydelse 1979:175.


 


SkU 1981/82:17


30


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


Besvären skola anföras av skatt­skyldig eller kommun inom sex månader och av taxeringsintendeni inom åtta månader från den dag, då beslutet rörande fastighetstaxering­en meddelades,

Besvärenligt denna paragraf//låey företagas till avgörande, förrän laga kraftägande beslut rörande fastig­hetstaxeringen föreligger.


Besvären skall anföras inom åua månader från den dag, då beslutet rörande fastighetstaxeringen med­delades eller åtgärden vidtogs.

Besvär enligt denna paragraf får inte avgöras förrän lagakraftägande beslut rörande fastighetstaxeringen föreligger.


Denna lag träder i kraft dagen efter den dag då lagen enligt uppgift på den har utkommit från trycket i Svensk författningssamling och tillämpas första gången i fråga om årlig taxering år 1982. Äldre bestämmelser skall gälla i fråga om inkomst- och förmögenhetstaxering år 1981 och tidigare samt särskild fastighetstaxering år 1980 och tidigare.


 


SkU 1981/82:17                                                                  31

Utskottet

Riksdagen antog hösten 1979 nya regler för allmän fastighetstaxering. Beslutet innebar att de grundläggande reglerna om sådan taxering samlades i en särskild fastighetstaxeringslag (FTL) som kompletteras genom verkstäl­lighetsföreskrifter utfärdade av regeringen eller riksskatteverket. FTL har genom riksdagsbeslut 1980 och 1981 kompletterats med regler om bl. a. taxering av industrifastighet och om besvär över beslut avseende allmän fastighetstaxering. Vidare har som en följdändring till FTL villaschablonen och bestämmelserna om bl. a. inkomstbeskattning av ägare till s. k. specialbyggnader ändrats.

I den nu aktuella propositionen - som i likhet med FTL och komplette­ringslagstiftningen till denna bygger på förslag av 1976 års fastighetstax­eringskommitté - behandlas främst de materiella och formella reglerna för den särskilda fastighetstaxeringen. Förslaget innefattar i huvudsak en samordning av de regler som tidigare gällt enligt kommunalskattelagen och taxeringslagen. De principiella nyheter som föreslås gäller framför allt nytaxeringsgrunderna och uppföljningen av förvaltningsdomstols beslut om fastighetstaxering. De beloppsmässiga spärregler som f. n. är knutna till vissa av nytaxeringsgrunderna justeras sålunda genom en uppräkning av gällande minimibelopp från 10 000 kr. till 25 000 kr. och genom en ny beloppsregel som berör småhus med därtill hörande tomtmark och som innebär att nytaxering för framtiden alltid skall ske öm småhusets eller tomtmarkens fysiska beskaffenhet ändrats så att värdet bör höjas eller sänkas med minst 100 000 kr. Vidare skall man vid nytaxeringsprövningen väga samman alla förändringar på en fastighet även om de faller inom olika nytaxeringsgrun­der. Förvaltningsdomstols beslut om fastighetstaxering skall - i motsats till vad som nu gäller - automatiskt följas upp av den lokala skattemyndigheten. Ett ändrat beslut om fastighetstaxering kommer således - utan att fastighetsägaren eller taxeringsintendenten behöver göra anmälan om beslutet - att återverka på fastighetstaxeringar för år som ligger mellan taxeringsåret och det år domstolen ändrar beslutet. I fråga om schablontax­erade fastigheter innebär förslaget att den lokala skattemyndigheten i regel också skall göra den ändring i inkomst- och förmögenhetstaxeringen som föranleds av den ändrade fastighetstaxeringen.

Mot den lokala skattemyndighetens beslut om uppföljning får enligt förslaget talan föras i särskild ordning. Såväl i fråga om allmän som särskild fastighetstaxering föreslås härutöver nya regler om besvär i särskild ordning då en förvaltningsdomstol gått ifrån i anvisningar fastlagda riktvärden eller om ett taxeringsbeslut blivit felaktigt på grund av bristfälligt underlag.

Propositionen bygger, som tidigare nämnts, på förslag av fastighetstax­eringskommittén. Förslaget, som vid remissbehandlingen bemötts positivt, innebär i huvudsak att de administrativa reglerna om särskild fastighetstax­ering i möjligaste mån anpassas till de bestämmelser som gäller vid den


 


SkU 1981/82:17                                                                     32

allmänna fastighetstaxeringen och inkomsttaxeringen. Förslagen innebär enligt utskottets bedömning såväl formella som materiella förbättringar av den särskilda fastighetstaxeringen. Med hänsyn härtill och då utskottet inte heller i övrigt funnit anledning till erinran mot propositionen tillstyrker utskottet bifall till denna. Utskottet hemställer

att riksdagen med bifall till proposition 1981/82:19 antar de i propositionen framlagda förslagen till

1.     lag om ändring i fastighetstaxeringslagen (1979:1152),

2.     lag om ändring i taxeringslagen (1956:623).

Stockholm den 24 november 1981

På skatteutskottets vägnar ERIK WÄRNBERG

Närvarande: Erik Wärnberg (s), Knut Wachtmeister (m). Stig Josefson (c), Valter Kristenson (s), Wilhelm Gustafsson (fp), Rune Carlstein (s), förste vice talmannen Ingegerd Troedsson (m), Olle Westberg i Hofors (s), Tage Sundkvist (c), Hagar Normark (s), Bo Lundgren (m), Ingemar Hallenius (c), Olle Grahn (fp), Egon Jacobsson (s) och Anita Johansson (s).

GOTAB 69906    Stockholm 1981