Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Skatteutskottets betänkande

1980/81:18

om representationsavdrag (prop. 1980/81:68)

Propositionen

Regeringen (budgetdepartementet) föreslår i proposition 1980/81:68 att riksdagen antar vid propositionen fogade förslag till 1. lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370) 2. lag om ändring i taxeringslagen (1956:623).

I propositionen läggs fram förslag om ändrade regler för beskattning av företag. Förslaget, som bygger på företagsskatteberedningens slutbetänkan­de (SOU:86 och 87) Beskattning av företag, berör i första hand frågan om när en viss inkomst skall redovisas som intäkt i skattehänseende och när avdrag skall medges för en utgift. Propositionen innehåller bl. a. ett förslag om att avdrag inte skall medges för utgifter för spritdrycker och vin i samband med representation. Med hänsyn till att bestämmelserna om sådant avdrag föreslås träda i kraft den 1 januari 1981 medan lagförslagen i övrigt två år senare behandlar utskottet dessa avdragsregler särskilt i detta betänkande. Övriga förslag behandlas under våren 1981.

Lagförslagen som avser representation har följande lydelse.

1 Riksdagen 1980/81. 6 saml. Nr 18


SkU 1980/81:18


 


SkU 1980/81:18                                                                    2

1 Förslag tUI

Lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370)

Härigenom föreskrivs i fråga om kommunalskattelagen (1928:370) att punkten 1 av anvisningarna fill 20 § skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


Anvisningar

till 20 §

1.' Till skatlskyldigs levnadskostnader, för vilka avdrag enligt denna paragraf ej medges, räknas bland annat premier för egna personliga försäkringar och avgifter till kassor, föreningaroch andra sammanslutningar, i vilka den skatlskyldige är medlem. Avdrag får dock göras för sådana premier och avgifter i den omfattning som anges i 25 § 1 mom., 33 § och 46 §2 mom. samt punkt 2 av anvisningarna till 22 §, punkt 9 av anvisningarna till 29 § och punkt 6 av anvisningarna till 33 §.

Utgifter  för  representation   och   Utgifter  för  representation  och

liknande ändamål äro att hänföra till omkostnader i förvärvskälla endast om de hava omedelbart samband med verksamheten, såsom då fråga uteslutande är om att inleda eller bibehålla affärsförbindelser och lik­nande eller då utgifterna avse jubi­leum för företaget, invigning av mera betydande anläggning för verksamheten, stapelavlöpning eller jämförliga händelser eller då utgif­terna äro att hänföra till personal­vård. Avdrag må i det enskilda fallet ;cA:e åtnjutas med större belopp än som kan anses skäligt.


liknande ändamål är att hänföra till omkostnader i förvärvskälla endast om de har omedelbart samband med verksamheten, såsom då fråga ute­slutande är om att inleda eller bibe­hålla affärsförbindelser och liknande eller då utgifterna avser jubileum för företaget, invigning av mera bety­dande anläggning för verksamheten, stapelavlöpning eller jämförliga händelser eller då utgifterna är att hänföra till personalvård. Avdrag medges i det enskilda fallet inte med större belopp än som kan anses skäligt och inle i något fall för utgifter för spritdrycker och vin.


Denna lag träder i kraft dagen efter den dag, då lagen enUgt uppgift på den har kommit ut från trycket i Svensk författningssamling, och tillämpas i fråga om representation och liknande som har utövats efter utgången av år 1980.

1 Senaste lydelse 1979:1157.


 


SkU 1980/81:18                                                                    3

2 Förslag tUl

Lag om ändring i taxeringslagen (1956:623)

Härigenom föreskrivs att 25 a S taxeringslagen (1956:623)' skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

25 a § Har vid inkomstberäkningen avdrag gjorts för kostnader för representa­tion och liknande ändamål skall vid självdeklaration fogas uppgift enligt fastställt formulär ulvisande  huru  kostnaderna  fördela sig på  följande huvudgrupper:

1)  kostnader för mat, dryck, betjäning, hotellrum, teaterbiljetter o. dyl. i samband med affärsförhandlingar och liknande, med angivande av huru myckel av kostnaderna, som belöper å representation utövad i den skattskyldiges eller hos honom anställds hem,

2)  kostnader som vid 1) sägs i samband med jubileum för företaget, invigning av anläggning för verksamheten, stapelavlöpning och jämförliga händelser, med angivande av huru mycket av kostnaderna som belöper å representation utövad i den skattskyldiges eller hos honom anställds hem,

3)  kostnader i form av underhåll, hyra. löner m. m. avseende fastighet, våning och inventarier, som hell eller huvudsakligen nyttjas för representa­tionsändamål och liknande,

4)  kostnader för representation gentemot anställda i samband med personalfester, informationsmöten o. dyl. och för annan till personalvård hänförlig representation,

5)  kostnader för gåvor, som icke äro att hänföra till reklam och som icke upptagits såsom löneförmån å kontrolluppgift,

6)  utgivna representationsersättningar och representationsbidrag, med angivande av huru mycket härav som upptagits å kontrolluppgift, samt

7)  övriga representationskostnader.

Kostnader för spritdrycker och vin skall - oaktat kostnaderna inte är avdragsgilla vid inkomstberäkningen - anges särskdt.

Denna lag träder i kraft dagen efter den dag, då lagen enligt uppgift på den har utkommit från trycket i Svensk författningssamling, och tillämpas i fråga om representation och liknande som har utövats efter utgången av år 1980.

Lagen omtryckt 1971:399. Senaste lydelse av lagens rubrik 1974:773.


 


SkU 1980/81:18

Utskottet

Det föreliggande förslaget om slopande av företagens rätt till avdrag vid inkomstbeskattningen för kostnader för spridtrycker och vin ingår som en detalj i en proposition som behandlar ett flertal spörsmål rörande företags­beskattningen. Propositionen bygger på företagsskatteberedningens slutbe­tänkande Beskattning av företag och innehåller förslag till olika lagändring­ar, som i flertalet fall skall träda i kraft den 1 januari 1983. Bakgrunden till att frågan om representationsavdraget för spritdrycker och vin nu tas upp särskilt är att bestämmelserna härom skall gälla från det kommande årsskiftet, vilket i sin tur förklaras av att riksdagen under våren 1980 på utskottets hemställan fattade principbeslut om avdragets slopande fr. o. m. denna tidpunkt och begärde att regeringen skulle lägga fram förslag härom.

Utskottet behandlade därvid avdragsfrågan i samband med andra alko-holpoUtiska spörsmål och enligt utskottets mening bör det nu framlagda förslaget mera ses som ett uttryck för statsmakternas önskan att markera ett avståndstagande från vissa alkoholtraditioner än som en åtgärd av företags­ekonomisk betydelse. Att den slopade avdragsrätten skulle medföra några direkta alkoholpolitiska verkningar har aldrig föresvävat utskottet. Motive­ringen till slopandet är närmast att riksdagen funnit det stötande att vid representation medge avdragsrätt också för spritdrycker och vin samtidigt som riksdagen angivit en begränsning av den alltför höga konsumtionen som målsättning för alkoholpolitiken och uttalat sig för en spritfri offentlig representation.

Förslaget i propositionen innebär att avdragsrätt för spritdrycker och vin aldrig föreligger vid representation, oavsett mot vem representationen utövas. Bestämmelserna bhr med denna utformning enhgt utskottets mening lättare att tillämpa och kontrollera än om kostnaden för spritdrycker och vin fått ingå i avdragsrätten för den frikostigare representation mot utomnor-diska affärsförbindelser som i övrigt bör godtas enligt propositionen.

Utskottet tillstyrker förslaget att slopa avdragsrätten för spritdrycker och vin och finner ingen anledning till erinran mot vad i övrigt anförs i propositionen om representationskostnader.

Utskottet hemställer

att riksdagen med bifall till proposition 1980/81:68 i här behandlad del antar vid propositionen fogade förslag till

1.     lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370) till den del och i den lydelse förslaget återges ovan i detta betänkande,

2.     lag om ändring i taxeringslagen (1956:623).

Stockholm den 9 december 1980

På skatteutskottets vägnar ERIK WÄRNBERG


 


SkU 1980/81:18                                                        5

Närvarande: Erik Wärnberg (s), Knut Wachtmeister (m), Stig Josefson (c), Valter Kristenson (s), Rune Ångström (fp), Rune Carlstein (s), förste vice talmannen Ingegerd Troedsson (m), Olle Westberg i Hofors (s), Tage Sundkvist (c), Bo Lundgren (m), Ingemar Hallenius (c), Bo Forslund (s), Wilhelm Gustafsson (fp)*, Anita Johansson (s) och Bo Södersten (s).

* Ej närvarande vid betänkandets justering.

Särskilt yttrande

av Knut Wachtmeister, förste vice talmannen Ingegerd Troedsson och Bo Lundgren (alla m):

I våras fattade riksdagen ett principbeslut om att representationsavdrag inte skall medges för vin och spritdrycker från och med 1981.

I skatteutskottets betänkande 1979/80:44 reserverade vi moderater oss mot förslaget med den motiveringen att det inte skulle få önskad alkoholpolitisk verkan därför att företagen även fortsättningsvis skulle bjuda på sådana drycker ehuru med beskattade medel. Förslaget skulle i stället medföra ekonomiska nackdelar för näringslivet och restaurangbranschen Och dessutom medföra ökat krångel och byråkrati.

Då riksdagsbeslutet fattades så sent som för ett halvt år sedan har vi inte funnit det meningsfullt att ånyo reservera oss.