Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Skatteutskottets betänkande 1980/81:15

om ändring i taxeringslagen (prop. 1980/81:69)

Propositionen

Regeringen (budgetdepartementet) föreslår i propositionen att riksdagen antar ett vid propositionen fogat förslag till lag om ändring i taxeringslagen (1956: 623).

I propositionen föreslås att länsstyrelserna och de lokala skallemyndighe­terna skall få ökade möjligheter att rätta uppenbara fel i taxeringsnämnder­nas beslut. Vidare föreslås en förlängning av den tidsperiod under vilken rättelse får ske. Avsikten är alt de nya reglerna skall kunna tillämpas redan i fråga om 1980 års taxering.

Lagförslaget har följande lydelse.

\>rslag till

Lag om ändring I taxeringslagen (1956:623)

Härigenom föreskrivs i fråga om taxeringslagen (1956:623)'

dels aU i 25, 99, 116 d och 116 m §§ ordet "debetscder" skall bytas ut mot "skaltsedel",

dels alt i 111 § ordet "taxeringslängd" skall bylas ut mol "skattelängd '.

dels alt i rubriken närmast före 96 S ordet "skatterätts ' skall bytas ut mol "länsrätts",

dels atl 72 a S skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

72 a §-Har taxering för inkomst eller förmögenhet som har beslutats av taxe­ringsnämnd icke införts i skattelängd inom föreskriven lid eller har sådan taxering införts för annan än den taxeringen avseli eller eljest uppenbarli­gen införts felaktigt i sådan längd, får länsstyrelsen eller den lokala skatle-

' Lagen omtryckt 1971:399 Senaste Ivdelse av

25 § 1976:86

99 S 1979:175 1115 1979:175 Il6d ä 1979: 115 116 m S 1979:175 lagens rubrik 1974: 773 - Senaste Ivdelse 1979:490.

1 Riksdagen 1980/81. 6 saml. Nr 15


SkU 1980/81:15


 


SkU 1980/81:15

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

myndigheten besluta om rättelse av längden i denna del. Har beskattnings­bar inkomst enligt 2 § lagen (1958:295) om sjömansskatt eller enligt 1 S 2 mom. nämnda lag skattepliktig dagpenning eller det antal perioder om trettio dagar för vilka skattskyldig uppburit sådan inkomst ändrats, skall myndigheten vidtaga härav betingad rättelse av längden,


Länsstyrelsen eller den lokala skattemyndigheten får vidare, om inte särskilda skäl talar för alt läns­rätten bör avgöra frågan, besluta om rättelse av taxeringen i den mån denna blivit oriklig till följd av

1) uppenbar felräkning eller uppenbart felaktig överföring av belopp i

deklaration.

Har taxering av fysisk person el­ler dödsbo för inkomst eller förmö­genhet som har beslutats av taxe­ringsnämnd blivit oriktig lill följd av


2) uppenbar felaktighet i fråga om uppgift till ledning för påfö­rande av skogsvårdsavgift eller om fastighets taxeringsvärde eller av­drag som medges skatlskyldig ulan säiskild utredning.

3) uppenbar felaktighet i fråga om allmänt avdrag, vars rätta be­lopp framgår av debitering, eller av­drag för premier och andra avgifter, som avses i 46 § 2 mom. första slyckel 3) kommunalskatielagen (1928:370), eller motsvarande av­drag enligt 4 § I mom. andra stycket lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt eller avdrag enligt 46 § 3 mom. kommunalskatielagen eller 4 § 2 mom. lagen om statlig inkomstskatt eller i fråga om grund­avdrag eller uppenbar felaktighet //// den skatlskyldiges nackdel i frå­ga om sådana förutsättningar för skattereduktion eller särskild skai-lerediiklion som enligl 68 S skall antecknas i skattelängd,


2)   uppenbar felaktighet i fråga om uppgift till ledning för påfö­rande av skopsvårdsavgift eller om faslighets taxeringsvärde.

3)   uppenbar felakilghet i fråga om beräkning av inläkt av annan

fastighet enligl 24 § 2 mom. kom­munalskatielagen 11928:370). be­räkning av avdrag enligt 45 § första stycket kommunalskattelagen eller beräkning av garantihelopp enligt 47 § kommunalskatielagen.

4)   uppenbar felaktighet i fråga om schablonavdrag för egenavgift och avstämning av sådant avdrag eller avdrag som annars medges skatlskyldig utan särskild utred­ning,

5)   uppenbar felaktighel i fråga om avdrag, vars rätta belopp fram­går av debitering, avdrag för pre­mier och andra avgifter, som avses i 46 S 2 mom. fursta stycket 3) kt)m-munalskattclagcn. eller motsvaran­de avdrag enligl 4 S 1 mom. andra stycket lagen (1947:576) om slatlig inkomstskatt, avdrag enligt 46 * 3 mom. kommunalskatielagen dier 4 S 2 mom. lagen om statlig in­komstskall eller avräkning enligt 46  4 mom. kommunalskatielagen av allmänt avdrag,

6)   uppenbar felaktighet I fråga om grundavdrag eller avräkning en­ligt 50 § 3 inom. andra stycket kom-munalskallelagen av sådant av­drag.


 


SkU 1980/81:15


Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

7) uppenbar felaktighet i fråga om sådana föriUsällningar för skal-tereduktion, som enligl 68 S skall antecknas i skattelängd.

81 uppenbar felaktighel i fråga om förutsättningar för tillämpning av bestämmelserna i II § I mom. lagen om statlig inkomstskatt om uppdelning av A-inkomst och B-in­komst,

9)                                                    uppenbar felaktighet i fråga
om beräkning av makars och hem­
mavarande barns förmögenhet en­
ligt 12 § lagen 11947:577) om statlig
förmögenlielsskull.

4) uppenbar felaktighet, varige­nom A-inkomst enligl 9 § 3 mom. lagen om statlig inkomstskatt har betecknats som B-inkomst,

10)                                                   uppenbar felaktighet varige­
nom A-inkomst enligt 9 S 3 mom.
lagen om slatlig inkomstskall har
betecknats sorn B-inkomst eller in­
komst av tjänst, till den del denna
utgörs av periodiskt uiuler.siöd eller
därmed jämjörlig periodisk intäkt,
har betecknats som A-inkomst,

5) uppenbarligen för lågt avdrag   //) uppenbarligen för lågt avdrag

enligl 50 S 2 mom. kommunalskal-     enligt 50 S 2 mom. fjärde stycket telagen eller  molsvarande  avdrag     kommunalskatielagen eller molsva-enligt lagen om statlig inkomstskatt     rande avdrag enligt lagen om slatlig //(/// då den skatlskyldiges inkomst     inkomstskatt. eller,  vad angår makar som båda har taxerats, de skattskyldigas in­komster helt  eller delvis  har ut­gjorts a v folkpension,

får länsstyrelsen eller den lokala skaltemyndigheten, om ej särskilda skäl föranleder atl länsrätten bör avgöra frågan, besluta om rättelse / denna del.

Föreligger felaktighet av angivna slag får myndigheten även besluta om därav föranledd ändring av den skatlskyldiges eller makens taxering i ovan angivna hänseenden.

Efter ingången av maj månad året efter taxeringsåret får rättelse enligl denna paragraf beslutas en­dast om anmärkning i fråga om fel­aktighel av den art som denna para­graf avser dessförinnan har gjorts hos den som har atl besluta om rät­telsen.

Efter utgången av mars månad aiet efter laxeringsåret får rättelse enligl denna paragraf beslutas en­dast om anmärkning i fråga om fel­aktighet av den art som denna para­graf avser dessförinnan har gjorts hos den som har alt besluta om rät­telsen.

Innan rättelse beslutas skall, om det behövs, yttrande inhämtas frän taxeringsnämndens ordförande. Innebär ifrågasatt åtgärd enligt andra eller


 


SkU 1980/81:15

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

tredje stycket höjning av taxering, skall den skatlskyldige beredas tillfälle yttra sig innan rättelse sker, om hinder härför ej möter.

Beslulas rättelse eller vägras rättelse som den skatlskyldige har yrkat, skall, om delta ej är uppenbart överflödigt, beslutet inom två veckor till­ställas den skatlskyldige i den ordning som i 69 S 4 mom. föreskrivs i fråga om imdcirällelse beträffande taxeringsnämnds beslut.

Talan mot beslut i fråga om rättelse enligt denna paragraf lår ej föras särskilt. Talan mot taxeringen får även i den del beskilet ;ivser föras hos länsrätten i den ordning som föreskrivs i 74. 76, 100 och 101 SS.

Denna lag träder i kraft den I januari 1981.

Utskottet

Enligt gällande regler får den lokala skattemyndigheten och länsstyrelsen rätta vissa fel i skattelängden och i taxeringsnämndernas beslut (72 a § taxeringslagen). Denna möjlighet alt rätta rena fel ulan omgången med besvär lill länsrätten gäller endast för taxeringen av fysiska personer och dödsbon och om laxeringen har något sådant uppenbart tekniskt fel som särskilt anges i lagen. Rättelse kan ske både till den skallskyldiges fördel och - med vissa undantag- till dennes nackdel. Om en ifrågasatt rättelse innebär höjning av taxeringen skall den skatlskyldige i regel beredas tillfälle att yttra sig innan rättelse sker. Talan mol beslutet får föras i samband med besvär över laxeringen.  

Förslaget i propositionen innebär all rällelsemöjlighelerna utvidgas till atl avse även juridiska personer. Vidare föreslås atl rättelse skall kunna göras på delta enklare sätt även vid vissa andra uppenbara felaktigheter än som nu anges i lagen. Begränsningen att rättelse i vissa fall endast får ske lill den skattskyldiges fördel slopas samtidigt. Utgångspunkten för förslaget har varit att något utrymme för olika bedömningar av felets karaktär inle skall finnas.

Det är givetvis ett starkt önskemål inte minst från allmänhetens sida att skatleprocessen förenklas så långt som möjligt. Med hänsyn till de stora balanserna vid länsrätterna och de långa väntetiderna är det också angeläget att söka avlasta länsrätterna sådana fall som det här är fråga om och som lämpligen bör kunna avgöras på ell smidigare sätt än genom en domstols­process. Som anförs i propositionen är ett utvidgat rättelseförfarande en möjlighet att förbättra situationen i avvaktan på resultatet av de övervägan­den som pågår på detta område. Utskottet, som i sammanhanget vill uttala förhoppningen att del pågående arbetet med hithörande frågor kommer alt leda till snara åtgärder, tillstyrker med det anförda bifall till propositio­nen.


 


SkU 1980/81:15                                                        5

Utskottet hemställer

att riksdagen med bifall till proposition 1980/81: 69 antar det vid propositionen fogade förslaget till lag om ändring i taxerings­lagen (1956: 623).

Stockholm den 2 december 1980

På skatteutskottets vägnar ERIK WÄRNBERG

Närvarande: Erik Wärnberg (s), Knut Wachtmeister (m), Stig Josefson (c), Valter Kristenson (s), Rune Carlstein (s), förste vice talmannen Ingegerd Troedsson (m), Olle Westberg i Hofors (s), Tage Sundkvist (c), Bo Lundgren (m), Curt Boström (s)*, Ingemar Hallenius (c), Bo Forslund (s)*, Wilhelm Gustafsson (fp), Maj-Lis Lööw (s) och Olle Grahn (fp).

* Ej närvarande vid betänkandets justering.