Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Lagutskottets betänkande 1980/81:27

om ändring i lagen (1927:85) om dödande av förkommen handling (prop. 1980/81:172 och prop. 1980/81:84 delvis)

Ärendet

I betänkandet behandlas proposition 1980/81:172, vari regeringen (justi­tiedepartementet) efter hörande av lagrådet föreslagit riksdagen att anta ett i propositionen framlagt förslag till lag om ändring i lagen (1927:85) om dödande av förkommen handling.

Vidare behandlas ett förslag till ändring i samma lag som regeringen (justitiedepartementet) lagt fram i proposition 1980/81:84 med förslag till lag om införande av utsökningsbalken m. m. Även över lagförslagen i proposi­tion 84 har lagrådets yttrande inhämtats. Huvuddelen av proposition 84 behandlar lagutskottet i betänkande LU 1980/81:24.

Utskottet

I proposition 172 föreslås att tillämpningsområdet för lagen om dödande av förkommen handling utvidgas till att omfatta vissa typer av obligationer och förlagsbevis. Det gäller sådana obligationer och förlagsbevis som är ställda till viss man eller till viss man eller order och som har utfärdats genom Värdepapperscentralen VPC Aktiebolags försorg. Vidare skall lagen kunna tillämpas på s. k. bankcertifikat, dvs. innehavarobligationer som utges av banker och som har en löptid på högst ett år.

I propositionen föreslås slutligen en förenkling av själva dödningsförfa-randet vid domstol. Förslaget i denna del innebär bl. a. att domstolen av sig själv skall ta upp en ansökan om dödande av förkommen handling till slutlig behandling. F. n. gäller enligt 7 § att sökanden är skyldig att inom viss tid fullfölja sin ansökan. 7 § föreslås således bli upphävd.

Det i proposition 84 framlagda förslaget till ändring i lagen om dödande av förkommen handling innebär att det införs en möjlighet att döda en undanhållen handling, när utmätning skett av den fordring eller rättighet som grundas på handlingen. Motsvarande möjlighet skall föreligga vid konkurs. Lagtekniskt innebär förslaget att i lagen införs en ny paragraf, 12 a §. Enligt det nya lagrummets första stycke skall 1-11 §§ i lagen gälla i tillämpliga delar även när en handling ej kunnat anträffas vid utmätning av fordringen eller rättigheten eller vid konkurs, om det kan antas att handlingen undanhålls. Vidare anges i första stycket att ansökan om dödande får göras av kronofogdemyndigheten eller konkursboet.

Samtliga ändringar i lagen om dödande av förkommen handling föreslås

1 Riksdagen 1980/81. 8 saml. Nr 21


LU 1980/81:27


 


LU 1980/81:27                                                                         2

träda i kraft den 1 januari 1982.

Utskottet har inga erinringar mot att förslagen genomförs och tillstyrker därför bifall till proposition 172 och proposition 84 i nu aktuell del. De i propositionerna framlagda ändringsförslagen bör sammanföras till ett lagförslag. Vidare bör - med hänsyn till förslaget i proposition 172 att 7 § skall upphävas - den föreslagna 12 a S ändras så att hänvisningen kommer att avse 1-6 och 8-11 §§. Utskottet hemställer

att riksdagen med bifall till proposition 1980/81:172 och proposi­tion 1980/81:84 såvitt nu är i fråga antar det i härvid fogad bilaga framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1927:85) om dödande av förkommen handling.

Stockholm den 28 april 1981

På lagutskottets vägnar LENNART ANDERSSON

Närvarande: Lennart Andersson (s), Bernt Ekinge (fp), Inger Lindquist (m). Stig Olsson (s). Elvy Nilsson (s), Joakim Ollen (m), Arne Andersson i Gamleby (s), Martin Olsson (c), Ingemar Konradsson (s), Olle Aulin (m), Owe Andréasson (s), Marianne Karlsson (c), Bengt Silfverstrand (s), Margot Håkansson (fp) och Stina Andersson (c).


 


LU 1980/81:27


3 Bilaga


Förslag till

Lag om ändring i lagen (1927:85) om dödande av förkommen handling

Härigenom  föreskrivs i  fråga om  lagen  (1927:85)  om  dödande  av förkommen handling'

dels att 7 § skall upphöra att gälla, dels att 1, 6, 8 och 13 §§ skall ha nedan angivna lydelse, dels att i lagen skall införas en ny paragraf, 12a§, av nedan angivna lydelse.


1§'

Nuvarande lydelse

Löpande skuldebrev, växel, kon-nossement eller annan handling, vars företeende utgör villkor för rätt att kräva betalning eller påkalla fullgörande av annan förpliktelse. må, där antagas kan att handlingen förstörts eller eljest förkommil, dödas på begäran av den, som förlo­rat handlingen. Lag samma vare i fråga om aktiebrev och pantbrev, sä ock beträffande intecknad förskriv­ning, som är ställd till viss man.

Denna lag äge ej tillämpning å banksedlar eller obligationer.


Regeringens förslag

Löpande skuldebrev, växlar, kon-nossement eller andra handlingar vilkas företeende utgör villkor för rätt att kräva betalning eller att påkalla fullgörande av någon annan förpliktelse/Å/-, om del kan antas att handlingen har förstörts eller kom­mit bort, dödas på begäran av den som har förlorat handlingen. Det­samma gäller i fråga om aktiebrev och pantbrev, liksom beträffande intecknade fordringshandlingar som är ställda till viss man.

Denna lag tillämpas inte på bank­sedlar. Den tillämpas inte heller på obligationer eller förlagsbevis utom i fråga om

1.   obligationer och förlagsbevis som har ställts till viss man eller till viss man eller order och som har utfärdats genom Värdepapperscen­tralen VPC Aktiebolags försorg, eller

2.   obligationer med en löplid på högst ett år som har ställts till inneha­varen och som utges av bankinsti­tut.


1          Senaste lydelse av 7 § 1946:878.

2          Senaste lydelse 1970:1012.


 


LU 1980/81:27


Nuvarande lydelse


Regeringens förslag


Har sökanden gjort sannolikt ätt handlingen har förstörts eller kom­mit bort, skall rätten utfärda en offentlig stämning, som genom rät­tens försorg kungörs i Post- och Inrikes tidningar. Kungörelsen skall införas i tidningens första nummer för januari, april, juli eller oktober månad.

6f

Stämningen skall innehålla en beskrivning av handlingen samt upp­gift om att sökanden har gjort sanno­likt att handlingen har förstörts eller kommit bort. I stämningen skall vidare den som kan inneha handling­en eller vet att den finns i behåll eller som i övrigt kan lämna upplysningar i ärendet uppmanas att anmäla detta till rätten senast en viss angiven dag. Denna dag skall bestämmas så att minst ett och högst två år kommer att förflyta från dagen för kungörandet. Sökanden skall underrättas om inne­hållet i stämningen.

Har sökanden visat sannolika skäl, att handlingen för honom för­störts eller eljest förkommil, föreläg-ge rätten honom attå viss dag fullfölja ansökningen; och ulfärde rätten offentlig stämning, som genom rät­tens försorg kungöres i Post- och Inrikes Tidningar. Kungörelsen skall införas i tidningens första num­mer för januari, april, juli eller oktober månad; och skall vid utsät­tande av dag för ansökningens full­följande iakttagas, att minst ett och högst två år komma att förflyta mel­lan dagen för kungörandet och den dag, som utsattes för ärendets fullföl­jande.

Stämningen skall innehäWa, jämte beskrivning av handlingen, att san­nolika skäl visats för sökandens upp­gift att den för honom förkommit, ävensom tillkännagivande att, om någon innehar handlingen eller vet att den finnes i behåll, han bör därom hos rätten göra anmälan sist å den för ärendets fullföljande utsatta dag.

Har stämningen icke blivit i rätt tid införd i Post- och Inrikes Tidningar och möter på grund därav hinder för ärendets företagande å den utsatta dagen, äge rätten utsätta ny dag för ansökningens fullföljande samt utfär­da och kungöra offentlig stämning på

3 Senaste Ivdelse 1977:685.


 


LU 1980/81:27


Nuvarande lydelse


Regeringens förslag


sätt förut sagts. Underrättelse härom skall meddelas sökanden.


8§''


Innan fullföljd ansökning företa­ges till avgörande, förelägge rätten sökanden att förebringa utredning, huruvida efter den offentliga stäm­ningens utfärdande inträffat omstän­dighet som kan tjäna till upplysning i saken, såsom att ränta eller vinstut­delning uppburits eller på grund av handlingen krav eller påminnelse skett hos gäldenären.

Finner rätten, vid prövning av ansökningen, någon omständighet ej hava förekommit, som utvisar, att handlingen/wnes i behåll, eller giver skälig anledning till antagande att så är fallet, varde handlingen genom beslut av rätten dödad.

Beträffande pantbrev och inteck­nad fordringshandling skall beslutet tillika innehålla erinran, att det ej innebär dödande av inteckningen.


Sedan tiden för anmälan enligt 6 § andra stycket har gått ut, skall rätten avgöra ärendet. Finner rätten därvid att någon omständighet inte har före­kommit som visar eller ger skälig anledning till antagande att handling­en finns i behåll, skall handlingen dödas genom beslut av rätten.

Beträffande pantbrev och inteck­nade fordringshandlingar skall be­slutet innehålla en erinran om att beslutet inte innebär att inteckningen dödas.


 


Regeringens förslag


Utskottets förslag


 


12 a §


Vad som sägs i 1-11 §§ om dödan­de av en förkommen handling gäller i tillämpliga delar även när en hand­ling ej har kunnat anträffas vid utmätning av fordringen eller rättig­heten eller vid konkurs, om det kan antas att handlingen undanhålls. Ansökan om dödande görs i sådant fall av kronofogdemyndigheten eller konkursboet.


Vad som sägs i 1-6 och 8-11 §§ om dödande av en förkommen handling gäller i tillämpliga delar även när en handling ej har kunnat anträffas vid utmätning av fordringen eller rättig­heten eller vid konkurs, om det kan antas att handlingen undanhålls. Ansökan om dödande görs i sådant fall av kronofogdemyndigheten eller konkursboet.


t Senaste lydelse 1970:1012.


 


LU 1980/81:27


Regeringens förslag


Utskottets förslag


Om det anses behövligt, skall tingsrätten som villkor för dödande föreskriva att utmätningssökanden eller konkursboet ställer säkerhet enligt vad som sägs i 2 kap. utsökningsbalken för den skada som rätt innehavare av handlingen kan lida. Föreligger enligt 2 kap. 27 § utsökningsbalken ej skyldighet att ställa säkerhet, skall tingsrätten i stället som villkor föreskriva att utmätningssökanden utfäster sig att ersätta en sådan skada. Säkerheten eller utfästelsen får ej åberopas, om talan väcks senare än tre år från den dag då beslut om handlingens dödande vann laga kraft.

Ny handling skall ej utfärdas med anledning av dödande enligt denna paragraf.

Om ett överskott uppkommer vid utmätning, får det ej betalas ut till utmätningsgäldenären utan att den dödade handlingen företes eller att utmätningsgäldenären gör sannolikt att han ej har handlingen i behåll.


Nuvarande lydelse


Regeringens förslag


 


13 §5


Hava tio år förflutit från det pant­brev eller annan inteckningshand­ling, om vilken det ej är känt var den finnes, blivituppvisadiöx anteckning om innehav eller eljest företedd i inteckningsärende och vill den ' intecknade egendomens ägare äska att inteckningen, ehuru han ej kan förete handlingen, måtte dödas, göre ansökan därom, då fråga är om pantbrev, hos den rätt, under vilken fastigheten lyder eller i skeppets hemort eller i den ort, där skepps­bygget utföres, och eljest hos rätten i den ort, där vederbörande inskriv­ningsmyndighet är. Kan det antagas att pantbrev tillkommit på sådant sätt eller kommit ur ägarens hand under sådana omständigheter som utesluter giltig pantsättning, må ansökan göras utan hinder av att nyss angivna tid ej förflutit. Sedan ansök­ningen, där så ske kan, på sätt om


År det inte känt var ett pantbrev eller någon annan inteckningshand­ling/w«5 och har tio år förflutit från det att handlingen uppvisades för anteckning om innehav eller / övrigt företeddes i ett inteckningsärende, kan den intecknade egendomens ägare ansöka att inteckningen dödas trots att handlingen inte kan företes. Ansökan som avser ett pantbrev skall göras hos den rätt under vilken fastigheten lyder eller i skeppets hemort eller i den ort där skeppsbyg­get utförs. Ansökan som avser någon annan inteckningshandling skall gö­ras hos rätten i den ort där vederbö­rande inskrivningsmyndighet finns. Kan det antas att ett pantbrev har tillkommit på sådant sätt eller har kommit ur ägarens hand under sådana omständigheter som uteslu­ter giltig pantsättning, får ansökan om dödande av inteckningen göras


5 Senaste lydelse 1977:685.


 


LU 1980/81:27


Nuvarande lydelse

stämning i tvistemål är stadgat delgi­vits den senast antecknade innehava­ren av handlingen, utfärde rätten offentlig stämning, som skall kungö­ras på sätt i 6 § sägs samt innehålla beskrivning av handlingen ävensom tillkännagivande att, om någon inne­har handlingen eller har kännedom om att den finnes i behåll, han bör därom, vid äventyr att inteckningen eljest dödas, hos rätten göra anmälan sist å dag som för ärendets fullföljan­de utsattes. Sådan dag må ej sättas tidigare än sex månader efter kungö­relsens införande i Post- och Inrikes Tidningar.

Fullföljes ej ansökningen å utsatt dag vare den förfallen.

Finner rätten, vid prövning av ansökningen, någon omständighet ej hava förekommit som utgör skälig anledning att låta inteckningen fort­farande gälla, förordne rätten att inteckningen må, på därom hos vederbörande inskrivningsmyndig­het gjord ansökan, dödas utan hand­lingens företeende.

Rätten skall underrätta inskriv­ningsmyndigheten om ansökan som ( första stycket sägs för anteckning i fastighetsboken eller annan inskriv­ningsbok varom fråga är. Vad nu sagts om ansökningen skall ock gälla rättens slutliga utslag i ärendet; dock


Regeringens förslag

även om den nyss angivna tiden ej har förflutit.

Den som senast har antecknats som innehavare av handlingen skall, om det kan ske, delges ansökningen i enlighet med vad som föreskrivs om delgivning av stämning i tvistemål. Rätten skall därefter utfärda en offentlig stämning, som skall kungö­ras på det sätt .som anges i 6§. Stämningen skall innehålla en be­skrivning av handlingen. I stämning­en skall vidare den som kan inneha handlingen eller vet att den finns i behåll eller som i övrigt kan lämna upplysningar i ärendet uppmanas att anmäla detta till rätten senast en viss angiven dag. Derma dag skall bestämmas så att minst sex månader kommer att förflyta från dagen för kungörandet. Sökanden skall under­rättas om innehållet i stämningen.

Sedan tiden för anmälan enligt andra stycket har gått ut, skall rätten avgöra ärendet. Finner rätten därvid att någon omständighet inte har före­kommit som utgör skälig anledning att låta inteckningen fortfarande gäl­la, skall rätten förordna att inteck­ningen får dödas utan handlingens företeende efter ansökan om detta hos vederbörande inskrivningsmyn­dighet.

Rätten skall underrätta inskriv­ningsmyndigheten om en ansökan som har gjorts enligt första stycket och om rättens slutliga beslut i ären­det. Inskrivningsmyndigheten skall anteckna detta i fastighetsboken eller annan inskrivningsbok. Har ansök-


 


LU 1980/81:27


Nuvarande lydelse

må, då ansökningen avslagits, an­teckning ej verkställas förrän utslaget vunnit laga kraft.


Regeringens förslag

ningen avslagits, skall anteckning om detta dock inte göras förrän beslutet har vunnit laga kraft.


Denna lag träder i kraft den 1 januari 1982. Har en ansökan om dödande gjorts före ikraftträdandet, tillämpas dock äldre bestämmelser.

GOTAB 66994   Stockholm 1981