Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Justitieutskottets betänkande

1980/81:15

om bötesstraffen (prop. 1980/81:38)

Propositionen

I proposition 1980/81:38 har regeringen (justitiedepartementet) föreslagit riksdagen att anta i propositionen framlagda förslag till

1.    lag om ändring i brottsbalken,

2.    lag om ändring i lagen (1964:168) om förvandling av böter,

3.    lag om ändring i lagen (1972:260) om internadonellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom,

4.    lag om ändring i lagen (1973:18) om disciplinstraff för krigsmän,

5.    lag om ändring i värnpUktslagen (1941:967),

6.    lag om ändring i lagen (1960:418) om straff för varusmuggling,

7.    lag om ändring i lagen (1966:413) om vapenfri tjänst,

8.    lag om ändring i trafikskadeJagen (1975:1410).

Rörande propositionens huvudsakliga innehåll hänvisar utskottet till vad som anförs i det följande under rubriken Utskottet. De vid propositionen fogade lagförslagen är av följande lydelse.

1 Riksdagen 1980/81. 7 saml. Nr 15


JuU 1980/81:15


 


JuU 1980/81:15                                                                     2

1 Förslag till

Lag om ändring i brottsbalken

Härigenom föreskrivs att  16  kap.   16 S  och 25  kap.   1-3  och  5  S§ brottsbalken skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


16 kap. 16 S'

Den som för oljud på allmän plats eller eljest offentligen beter sig på sätt som är ägnat att väcka förargelse hos allmänheten, dömes förförar-geI se väck ande beteende till böter, högst femhundra kronor.


Den som för oljud på allmän plats eller annars offentligen beter sig på ett sätt som är ägnat atl väcka förar­gelse hos allmänheten, döms för förargelseväckande bete­ende till böter, högst ettusen kro­nor.


 


25 kap. 1 §

Böter ådömas i dagsböter.

År för böter utsatt visst högsta belopp ej över femhundra kronor eller skola böter bestämmas efter särskild beräkningsgrund (norme­rade böter), ådömas de dock ome­delbart i penningar.


Böter ådöms i dagsböter.

År för böter utsatt ett visst högsta belopp som inte överstiger ettusen kronor eller skaU böter bestämmas efter särskild beräkningsgrund (nor­merade böter), ådöms de dock ome­delbart i pengar.


 


Dagsböter ådömas till ett antal av minst en och högst etthundratjugo.

Dagsbot fastställes i penningar lill belopp från och med två till och med femhundra kronor, efter vad som prövas skäligt med hänsyn till den tilltalades inkomst, förmögenhet, försörjningsskyldighet och ekono­miska förhållanden i övrigt. År brot­tet ringa, må dagsbotens belopp därefter jämkas.


2§


Dagsböter ådöms till ett antal av minst en och högst etthundratjugo.

Varje dagshot fastställs i pengar till ett belopp från och med tio lill och med ettusen kronor, efter vad som bedöms som skäligt med hänsyn till den tilltalades inkomst, förmögen­het, försörjningsskyldighet och eko­nomiska förhållanden i övrigt. År brottet ringa, /år dagsbotens belopp jämkas med hänsyn härtill.


I Senaste lydelse 1976:510 (jfr 1976:905).


 


JuU 1980/81:15


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


3S
Minsta bötespåföljd är tio kronor.
   Minsta bötespåföljd är femtio kro-

om ej annat är stadgat.               nor, om ej annat är stadgat.


Böter såsom gemensamt straff för flera brott ådömas i dagsböter, om sådana äro stadgade för något av brotten.

Såsom gemensamt straff må dags­böter ådömas lill ett antal av ett­hundraåttio och böter omedelbart i penningar till ett belopp av ettusen kronor.

År för något av brotten stadgat visst lägsta bötesstraff, må det straf­fet ej underskridas.


5S


Böter såsom gemensamt straff för flera brott ådöms i dagsböter, om sådana är stadgade för något av brotten.

Såsom gemensamt straff/År dags­böter ådömas till ett antal av ett-hundraättio och böter omedelbart i pengar till ett belopp av tvåtusen kronor.

Är för något av brotten stadgat ett visst lägsta bötesstraff, får det straf; fet ej underskridas.


Denna lag träder i kraft den dag regeringen bestämmer. I fråga om böter, för vilka det i en bestämmelse som har trätt i kraft före den 1 januari 1965 har utsatts ett högsta belopp som överstiger femhundra kronor, har dock 25 kap. 1 S brottsbalken i dess äldre lydelse fortfarande tillämpning.

1* Riksdagen 1980/81. 7 saml. Nr 15


 


JuU 1980/81:15                                                                    4

2 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1964:168) om förvandling av böter

Härigenom föreskrivs alt 9 och 15 SS lagen (1964:168) om förvandling av böter' skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

9r-

Böter rrrå ej förvandlas med mind- Böter må ej förvandlas med mind-

re de överstiga do dagsböter eller re de översliga tio dagsböter eller
etthundra kronor omedelbart i pen- tvåhundra kronor omedelbart i pen­
ningar. När flera bötesstraff sam- ningar. När flera bötesstraff sam­
manträffa, skall vad sålunda stadgas manträffa, skall vad sålunda stadgas
gälla de sammanlagda straffen. Ingå gälla de sammanlagda straffen. Ingå
bland dem både dagsböter och böter bland dem både dagsböter och böter
omedelbart i penningar, tillämpas omedelbart i penningar, tillär"npas
15 S tredje stycket.
                     15 S tredje stycket.

Utan hinder av vad nu är sagt skall förvandling äga rum, såframt omständigheterna föranleda antagande att den bötfällde av tiedska eller uppenbar vårdslöshet underlåtit betala böterna eller att förvandling erford­ras för hans tillrättaförande.

15 S

Vid böters förvandling till fängelse svara en till och med fem dagsböter mot tio dagars fängelse, varje följande dagsbot till och med tjugo mot en dags fängelse, varje följande påbörjat antal av två dagsböter till och med nittio mot en dags fängelse samt varje därefter påbörjat antal av tre dagsböter mot en dags fängelse, dock med iakttagande att förvandlingsstraffet ej må sättas över nittio dagar.

Om böterna delvis erlagts, skall förvandlingen ske efter antalet obetalda dagsböter. Därvid skall dagsbol som endast delvis erlagts anses som obetald.

Vid  förvandling  av  böter,  som     Vid  förvandling  av  böter,  som

ådömts omedelbart i penningar, ådömts omedelbart i penningar, skall varje påbörjat belopp av tio skall varje påbörjat belopp av tjugo kronor anses lika med en dagsbot.       kronor anses lika med en dagsbol.

Denna lag träder i kraft den dag regeringen bestämmer. De nya bestämmelserna tillämpas även vid förvandling av böter som har ådömts eller annars ålagts före ikraftträdandet.

' Senaste lydelse av lagens rubril 1979:191. 2 Senaste lydelse 1976:516.


 


JuU 1980/81:15                                                                    5

3 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1972:260) om internationellt samarbete

rörande verkställighet av brottmålsdom

Härigenom föreskrivs att 12 S lagen (1972:260) om internationellt samarbete rörande verkställighet av brotlmålsdorn skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


12 §


Har frihetsberövande påföljd ådörnts genom den utländska domen, får rätten ej bestämma strängare påföljd än i denna dom. Detta gäller även om den ådömda påföljden är lindrigare än den lindrigaste påföljd som enligt svensk lag kan följa på brottet eller brotten.

Utgör den ådömda påföljden böter, bestämmer rätten, med till-lämpning av den växelkurs som gäl­ler vid tiden för beslutet, ett bötesbe­lopp som i svenska kronor motsvarar beloppet av de ådömda böterna. Är i svensk lag för motsvarande brott stadgat böter omedelbart i pengar, får dock icke bestämmas högre bötesbelopp än femhundra eller, om påföljden avser flera brott, ettusen kronor. Är i svensk lag ej stadgat svårare straff än dagsböter, får ej bestämmas högre bötesbelopp än sextiotusen, eller, om påföljden avser flera brott, nittiotusen kro­nor.


Utgör den ådömda påföljden böter, bestämmer rätten, med lill-lämpning av den växelkurs som gäl­ler vid tiden för beslutet, etl bötesbe­lopp som i svenska kronor motsvarar beloppet av de ådömda böterna. År i svensk lag för motsvarande brott stadgat böter omedelbart i pengar, får dock icke bestämmas högre bötesbelopp än ettusen eller, om påföljden avser flera brott, tvåtusen kronor. Är i svensk lag ej stadgat svårare straff än dagsböter, får ej bestämmas högre bötesbelopp än etthundratjugotusen, eller, om på­följden avser flera brott, etlhundra-åttiotusen kronor.


Denna lag träder i kraft den dag regeringen bestämmer.


 


JuU 1980/81:15                                                                     6

4 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1973:18) om disciplinstraff för krigsmän

Härigenom föreskrivs att 2§  lagen  (1973:18)  om disciplinstraff för krigsmän skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse

2§'

Disciplinstraff ålägges, utom för brott mot bestämmelse vari sådant straffar utsatt, i stället för böter, när fråga är om brott av krigsman enligt 20-22 kap. brottsbalken eller om annat av krigsman förövat brott av sådan beskaffenhet att straff för brottet kan åläggas i disciplinmål. Böter får dock ådömas i stället för disciplinstraff, om böter är en lämp­ligare påföljd än disciplinstraff med hänsyn till den brottsliges tjänstgö­ringsförhållanden och brottets art. I fråga om brott som avses i 21 kap. 16 § brottsbalken ådömes böterna omedelbart i pengar, högst fem­hundra kronor.


Föreslagen lydelse

Disciplinstraff åläggs, utom för brott mot bestämmelse vari sådant straff är utsatt, i stället för böter, när fråga är om brott av krigsman enligt 20-22 kap. brottsbalken eller om annat av krigsman förövat brott av sådan beskaffenhet att straff för brottet kan åläggas i disciplinmål. Böter får dock ådömas i stället för disciplinstraff, om böter är en lämp­ligare påföljd än disciplinstraff med hänsyn dll den brottsliges tjänstgö­ringsförhållanden och brottets art. I fråga om brott som avses i 21 kap. 16 § brottsbalken ådöms böterna omedelbart i pengar, högst ettusen kronor.


Denna lag träder i kraft den dag regeringen bestämmer.

1 Senaste lydelse 1976:517 (jfr 1976:912).


 


JuU 1980/81:15                                                                    "

5 Förslag till

Lag om ändring i värnpliktslagen (1941:967)

Härigenoin föreskrivs att 36 och 37 SS värnpliktslagen (1941:967)' skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


36 S

Värnpliktig, som utan laga förfall uteblir från inskrivningsförrättning, till vilken han kallats, eller som underlåter att fullgöra skyldighet att anmäla laga förfall enligt 18 §, dömes till böter, högst femhundra kronor.


Värnpliktig, som utan laga förfall uteblir från inskrivningsförrättning, till vilken han kallats, eller som underlåter att fullgöra skyldighet att anmäla laga förfall enligt 18 §, döms till böter, högst ettusen kronor.


 


37 §


Värnplikdg, som utan laga förfall underiåter att fullgöra skyldighet enligt 34 eller 35 §, dömes dll böter, högst femhundra kronor.

Lämnar han vid fullgörande av sådan skyldighet uppsåtligen eller av grov oaktsamhet oriktig uppgift, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader.


Värnpliktig, som utan laga förfall underlåter att fullgöra skyldighet enligt 34 eller 35 S, döms till böter, högst ettusen kronor.

Lämnar han vid fullgörande av sådan skyldighet uppsåtligen eller av grov oaktsamhet oriktig uppgift, döms till böter eller fängelse i högst sex månader.


Denna lag träder i kraft den dag regeringen bestämmer.

Lagen omtryckt 1969:378.


 


JuU 1980/81:15                                                                     8

6 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1960:418) om straff för varusmuggling

Härigenom föreskrivs att 2 S lagen (1960:418) om straff för varusmuggling skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

2S'
År varusmuggling som avses i 1 S
  Är varusmuggling som avses i 1 S
första stycket med hänsyn till god-
      första stycket med hånsyn till god­
sels värde och övriga omsländighe-
    sets värde och övriga omständighe­
ter vid brottet atl anse som ringa,
ter vid brottet att anse som ringa,
dömes till böter, högst femhundra
döms till böter, högst ettusen kro-
kronor.
                                       nor.

Denna lag träder i kraft den dag regeringen bestämmer.

I Senaste lydelse 1973:672 (jfr 1973:1016).


 


JuU 1980/81:15                                                                    9

7 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1966:413) om vapenfri tjänst

Härigenom föreskrivs att 17 S lagen (1966:413) om vapenfri tjänst skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


17 S


Vapenfri tjänstepliktig, som utan laga förfall underlåter att fullgöra skyldighet enligl 9 S, öwze till böter högst femhundra kronor.

Lämnar han vid fullgörande av sådan skyldighet uppsåtligen eller av grov oaktsamhet oriktig uppgift, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader.


Vapenfri tjänstepliktig, som utan laga förfall underlåter att fullgöra skyldighet enligt 9 S, döms till böter högst ettusen kronor.

Lämnar han vid fullgörande av sådan skyldighet uppsåtligen eller av grov oaktsamhet oriktig uppgift, döms till böter eller fängelse i högst sex månader.


Denna lag träder i kraft den dag regeringen bestämmer.


 


JuU 1980/81:15                                                                    10

8 Förslag till

Lag om ändring i traflkskadelagen (1975:1410)

Härigenom föreskrivs att 34 § traflkskadelagen (1975:1410) skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

34 §'

Förare av moped skall under färd här i landet medföra bevis om alt mopeden är trafikförsäkrad och på anmodan visa upp detta för irafikinspek-tör, bilinspektör eller polisman.

Den som bryter mot första stycket Den som bryter mot första stycket
dömes till böter, högst femhundra
rfö/w till böter, högst ef/M.?e« kronor,
kronor. Han är dock fri från ansvar.
Han är dock fri från ansvar, om han
om han senast tredje vardagen efter
senast tredje vardagen efter förseel-
förseelsen styrker hos polismyndig-
sen styrker hos polismyndighet att
het att han hade bevis om trafikför-
han hade bevis om trafikförsäkring
säkring vid, tiden för förseelsen samt
vid tiden för förseelsen saml omslän-
omständigheterna ger vid handen att
digheterna ger vid handen att förse­
förseelsen har berott på tillfälligt
elsen har berott på tillfälligt förbise-
förbiseende.
                                                                      ende.

Denna lag träder i kraft den dag regeringen bestämmer.

• Senaste lydelse 1977:949.


 


JuU 1980/81:15                                                                      11

Utskottet

I brottsbalken finns de allmänna bestämmelserna om böter, däribland regler som anger inom vilka beloppsmässiga ramar de olika bötesstraffen, dagsböter och penningböter, får utdömas. Dessa regler har inte ändrats sedan brottsbalken trädde i kraft den 1 januari 1965. Med hänsyn lill de förändringar i penningvärdet som har skett efter balkens ikraftträdande föreslås i propositionen alt minimi- och maximibeloppen för böter höjs.

I fråga om dagsböter innebär förslaget att minimibeloppet för en dagsbot höjs från 2 till 10 kr. och maximibeloppet från 500 till 1 000 kr.

Vidare föreslås att det allmänna minimibeloppet för böter höjs från 10 till 50 kr.

Straffmaximum för penningböter, som f. n. är 500 kr., föreslås höjt lill 1 000 kr. För brottsbalkens vidkommande berör denna ändring endast brottet förargelseväckande beteende i 16 kap. 16 §.

Den föreslagna höjningen av maximum för penningböter i brottsbalken bör enligt vad som framhålls i propositionen leda till att också straffskalorna för penningböter inom specialstraffrälten - vilka f. n. så gott som genomgå­ende har 500 kr. som högsta belopp - justeras till att omfatta högst 1 000 kronors böter. Med hänsyn till mängden sådana författningar föreslås i förevarande sammanhang ändringar endast i straffbestämmelser rörande sådana förseelser som har särskilt stor frekvens. Det gäller här bl. a. straffbestämmelserna i lagen (1960:418) om straff för varusmuggling och värnpliktslagen (1941:967). Frågan om att ändra övriga straffbestämmelser med penningböter i straffskalan får enligt departementschefen tas upp i samband med att ändringar av andra skäl görs i de aktuella författningar­na.

1 propositionen föreslås vidare att lagen om förvandling av böter ändras sä att förvandlingsbestämmelserna anpassas till de föreslagna reglerna om minimi- och maximibeloppen för böter. Ett resultat av dessa ändringar kan bli att förvandlingsstraffet i enstaka fall blir något kortare än nu.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den dag regeringen bestämmer. Skälet härtill är att ikraftträdandet måste föregås av ett förhållandevis omfattande administrativt arbete, vars tidsåtgång inte f. n. kan med säkerhet förutses.

Utskottet finner inte anledning till erinran mot de förslag som läggs fram i propositionen. Utskottet tillstyrker därför bifall till propositionen.

Utskottet hemställer

1.     att riksdagen antar det i proposition 1980/81:38 framlagda förslaget dll lag om ändring i brottsbalken,

2.     att riksdagen antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1964:168) om förvandling av böter,

3.     att riksdagen antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1972:260) om internationellt samarbete rörande verkställighet av brotlmålsdom.


 


JuU 1980/81:15                                                        12

4.     att riksdagen antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1973:18) om disciplinstraff för krigsmän,

5.     att riksdagen antar det i proposidonen framlagda förslaget till lag om ändring i värnpliklslagen (1941:967),

6.     att riksdagen antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1960:418) om straff för varusmugg­ling,

7.     att riksdagen antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1966:413) om vapenfri tjänst,

8.     att riksdagen antar det i propositionen framlagda förslaget till lag om ändring i traflkskadelagen (1975:1410).

Stockholm den 2 december 1980

På justitieutskottets vägnar BERTIL LIDGARD

Närvarande: Berdl Lidgard (m), Lisa Mattson (s), Åke Polstam (c), Eric Jönsson (s), Hans Petersson i Röstånga (fp), Arne Nygren (s), Björn Körlof (m), Lilly Bergander (s), Hans Pettersson i Helsingborg (s) Göte Jonsson (m), Helge Klöver (s), Ella Johnsson (c), Karl-Gustaf Mathsson (s), Bonnie Bernström (fp) och Elis Andersson (c).

GOTAB 66022    Stockholm 1980