Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Civilutskottets betänkande 1980/81:33

om ändring i byggnadsstadgan (1959:612) (prop. 1980/81:99)

Propositionen

Regeringen har i proposition 1980/81:99 (bostadsdepartementet) föresla­git riksdagen att antaga det i regeringsprotokollet upptagna förslaget till lag om ändring i byggnadsstadgan (1959:612).

Förslaget innebär att i byggnadsstadgan (1959:612) skall införas bestäm­melser med krav på byggnadslov för vissa slag av vindkraftverk. Bestäm­melserna föreslås träda i kraft den 1 januari 1982.

Motionen

Med anledning av propositionen har väckts motion 1980/81:1947 av Ivar Franzén (c) och Anders Gernandt (c) vari hemställs att riksdagen beslutar alt för markplacerade vindkraftturbiner med mindre diameter än 20 m och som kan antas hålla god teknisk standard del inte skall krävas byggnadslov utom i de fall då de uppförs på stads- eller byggnadsplanerat område eller har högre mast/torn än vad som är tillåtet utan byggnadslov.

Utskottet

Utskottet har fidigare (CU 1979/80:31 s. 21) anslutit sig fill bedömningen att byggnadslov i princip bör krävas för vindkraftverk av sådan typ alt de ger anledning till plan- och byggnadsmässiga bedömningar. Delta ställningsta­gande var utgångspunkten för riksdagens beslut att påkalla det arbete som lett lill det nu framlagda lagförslaget.

Enligt lagförslaget skall byggnadslov krävas för uppförande eller väsentlig ändring av ett vindkraftverk under vissa angivna förutsättningar - nämligen om (1) vindturbinens diameter är större än två meter eller (2) anordningen placeras på ett avstånd från tomtgränsen som är mindre än dess höjd över marken eller (3) anordningen fast monteras på en byggnad.

Motionärerna i motion 1947 synes acceptera lagförslaget med den ändringen att utanför område med fastställd stads- eller byggnadsplan byggnadslov inte bör krävas för markplacerade anordningar med en turbindiameter mindre än 20 meter, allt förutsatt att de kan antas hålla god teknisk standard och inte "har högre mast/torn än vad som är tillåtet utan byggnadslov." I motionen görs ingen invändning mot konstaterandet i propositionen att föreskrifterna i 52 § byggnadsstadgan (BS) gäller oavsett om byggnadslov krävs eller inte. Dessa föreskrifter ger byggnadsnämnden

1 Riksdagen 1980/81. 19 saml. Nr 33


CU 1980/81:33


 


CU 1980/81:33                                                                       2

möjlighet att ingripa om anordningarna inverkar menligt på stads- eller landskapsbilden eller medför brandfara, risk för olycksfall eller om de kan störa trafiken eller dem som bor i närheten.

Huvudfrågan i motionen är att undvika byggnadslovsprövning för vissa typer av vindkraftverk i område utan fastställd detaljplan. Enligt 54 § tredje stycket BS gäller nu att det endast inom område med stadsplan krävs byggnadslov för t. ex. omfärgning av vissa fasader, för utbyte av taktäck­ningsmaterial samt uppsättande eller väsentlig ändring av skylt eller ljusanordning. Det får också noteras att PBL-utredningen behandlat frågor om variation av bygglovpliktens omfattning mellan skilda områden. Utskot­tet har, bl. a. med tanke på detta och inte minst på de grundläggande säkerhetsaspekterna, för sin del inte funnit tillräcklig anledning alt nu gå in på överväganden i motionens riktning. Utskottet utgår från att i dessa sammanhang tas till vara den tekniska kunskap som finns samlad på skilda håll.

Utskottet har inte någon erinran vare sig mot den genom propositionen föreslagna lagtekniska lösningen i sakfrågorna eller omformningen i övrigt av de nu aktuella bestämmelserna.

Utskottet hemställer

att riksdagen med avslag på mofion 1980/81:1947 antar det vid proposition 1980/81:99 fogade förslaget till lag om ändring i byggnadsstadgan (1959:612).

Stockholm den 28 april 1981

På civilutskottets vägnar KJELL A. MÄTTSSON

Närvarande: Kjell A. Mattsson (c), Per Bergman (s), Rolf Dahlberg (m), Oskar Lindkvist (s), Karin Ahrland (fp), Lars Henrikson (s), Knut Billing (m), Maj-Lis Landberg (s), Bertil Danielsson (m), Birgitta Dahl (s), Kerstin Andersson i Hjärtum (c), Magnus Persson (s), Margareta Palmqvist (s), Annika Öhrström (c) och Kerstin Ekman (fp).

GOTAB 66987    Stockholm 1981